Невгамовна Таня

Тетяна Лыстоноша-Парамонова
Таня вперше захворіла. У їхньому будинку настала тиша. Раніше двірник обурювався, що Таня принаджує котів, годує бродячих собак, а тепер сусіди обговорюють подію її хвороби... тітка Люда кричить з балкона до свого чоловіка... Петрович! Не забудь рибних котлет купити! Таня дуже їх любить. Барсик? Потерпить, потім Таня прийде до нього у гості і вони разом поїдять нових... На підвіконні сидить кіт Барсик і несамовито кричить. Сусіди, що зібралися біля під'їзду, сміються... кіт нудьгує за нею... До групи сусідів підійшов Петька-бармен... що трапилося? Йому відповіли, що у Тані апендицит. Відвезли у лікарню.
З під'їзду вийшла домоправительниця і сердито промовила... шкідлива дівчинка, але така кмітлива. Хто збирає їй на передачу у лікарню? Петрович? Ви? Ось від мене 50 карбованців. Тільки дивіться їй зараз дієта прописана буде...

Саша дізнався, що Таня захворіла і уперше влаштував страйк батькам і своїй бабусі... сказав, що на музику і англійська не піде, поки Таню НЕ випишуть... Батько пообіцяв звозити його у лікарню до Тані, щоб він переконався, що вона жива і здорова... і ось вони у санпропускнику. Там, коли дізналися до кого вони прийшли, стали реготати... це та егоза, яка вимагала, щоб її так знеболивли, щоб вона могла бачити, як з неї будуть витягувати апендицит?

Минуло п'ять днів і Таню виписали з лікарні. Медперсонал юрмився у її палати. Усі жартували і просили ще щось розповісти. Мама Тані сказала, що вони так і до вечора не підуть з лікарні... Таня радісно відповіла, що згодна тут ще побути артисткою, як у тому військовому кіно, де тітка Орлова співала і танцювала для поранених... Мама, я теж хочу бути, як тітка Люба Орлова!.. підійшов доктор, що її оперував, і спитав... ти ж хотіла стати хірургом! .. Таня засміялася... доктор Ай-неболяче, я стану усіма на світі, але потім, коли-небудь... А поки у мене концерт! Подивіться скільки глядачів... розвела руками, показуючи, що навколо стоять хворі та медперсонал...

Таня і Саша пішли гуляти у парк, який був поруч з їх мікрорайоном і там вперше побачили кілька кіз і рогатого козла. Саша здивовано запитав Таню,.. хто вони такі?.. Таня задумливо подивилася на тварин і сказала, що бачила у телевізорі, що вони їдять траву і потім у них викачують молоко... Саша злякано запитав... як? Насосом?.. ні, руками я їх дою!.. почули вони жіночий голос...

Це була старенька... а ви, малеча, що тут забули? Чи не боїтеся, що я Баба-Яга?.. Таня засміялася і відповіла... а у вас є Костяна нога? Покажете? А молока попити можно? Воно у вас чарівне?.. старенька відповіла, що Тані воно не потрібно. Вона і так невгамовна і такий буде усе життя. А її другу буде важко у житті. Чому? Любити його будуть багато і часто. Тільки справжнє кохання треба знайти і з уміти у руках утримати... замовкла, забрала своїх кіз і пішла.

03.02.2017

Таня зі своїм братом Ленькой під деревами, що ростуть навпроти їхнього будинку, копають дитячими лопатками яму. Таня радить братові не лінуватися, а то вона сама все буде робити. Молодший брат обурюється і каже, що він Марту теж любив і з її похорону нікуди не піде.

Це все почув Петька-бармен... це що за похорон Марти тут намічаються? Хто така, де живе?.. Таня, схлипуючи, відповідає, що Марта їх домашня кішка. Вона просто щось ні те з'їла і померла. Може мишкою вдавилася або її хтось наврочив? Бабуся казала, що потрібно її по-людськи поховати... ось вона з братом і готується до її похорону...

Петька, а ти на роботу йдеш або з роботи?.. Петька відповів, що на роботу. А що?.. тоді після роботи приходь сюди на похорон Марти, сказала Таня. Саша, обіцяв реквієм заспівати, а двірник берізку принесе і посадить тут, щоб ми знали, де Марта спить... добре?.. Добре... відповів Петька... я цукерок вам принесу...

06.02.2017

Льонька, молодший брат Тані (карапуз чотирьох років з вогненно-рудим волоссям), постійно чимось не задоволений... то йому у вермішелевому супі мало ковбаси дісталося. То мама цукерок не дає, тому що у нього зуби потім болять і вуха відклеюються... ніби золотухою називається ця хвороба?.. Таня строго говорить братові, що з липкими вухами треба вдома сидіти і манну кашу їсти. І взагалі нехай краще маму попросить, щоб вона нового півня у супі зварила, а то він вчора на дачі на Таню напав. Якщо ще так зробить, то вона сама йому голову відірве.

Льонька обурюється, що він не винен, що у нього зуби ріжуться і болять... Танька!.. ниє і загрожує Льонька... не візьмеш мене на вулицю, я скажу мамі, що ти їла зелені абрикоси і лазила на дах сараю!.. Таня гордо піднявши голову, відповіла... а я папці скажу, щоб з відрядження не привозив тобі подарунок від Зайця. Ти минулого разу іграшковий екскаватор розібрав, а папка не зміг його зібрати і мамин будильник хто викруткою розкрутив? Папка його зібрав, але залишилося багато зайвих шпунтик. І взагалі я велика і скоро в школу піду!..

16.02.2017

продовження у http://www.proza.ru/2017/04/18/650