Social Capital

Alex Sikorsky
(Соціальний капітал, як гарантія розвитку кожного свідомого суспільства.)

Що таке стан здоров'я країни? Вирогідно, це не лідерство чисто економічне, і, ймовірно, це краще розглянуть люди, які добре знають економіку, як і те, як нам забезпечити свою обороноздатність перед будь-якими викликами, це вже краще прокоментують професійні військові. Але насамперед захищеність та соціальна гарантія для кожного члена суспільства, коли людина знає, що країна піклується про неї є важливою для кожної сім'ї та людини окремо, і тоді і її віддача для суспільства буде максимальною у такому соціальному середовищі. ми розглянемо суспільство як капітал для розвитку, адже соціум це світ людей, а не машин чи капіталу.

З чого ми почали? Розмірковуючи які країни мають шлях ліберально демократичний, та в яких самих розвинутих суспільствах світу ще існує така модель, я зловив себе на думці, що самі розвинуті країни світу поєднують надбання двух моделей — соціал-демократичної та ліберально-демократичної.

Наприклад ліберально-демократичні ідеї сповідують в своєму розвитку Індія, Індонезія, Бразилія, Південна Корея, в Європі це Іспанія, Хорватія, Польша , Литва... але в цих країнах дуже великий дисонанс між рівнями життя і вони всі боряться з деякими факторами перегибів завдяки демократичним інститутам, але навпаки в самих розвинутих країнах світу є поєднання інструментів з соціал-демократичної ідеології, та ліберальних принципів, і вони вже боряться за совсім інши цінності і можливо тому мають кращій рівень життя та шлях історичного розвитку, а це Голандія, Норвегія, Швеція, Фінляндія. Це цікаве спостереження, і аналіз різниці між моделями ліберально-демократичної та соціал-демократичної систем може допомогти зрозуміти, чому поєднання їх принципів може призвести до кращих результатів у боротьбі з корупцією та досягненні соціально-економічного прогресу.

      ~*~

Порівняльний екскурс обох моделей в суспільстві.

1. Соціал-демократична модель

Соціал-демократична модель суспільства виникла в кінці XIX - початку XX століття як відповідь на соціальні та економічні проблеми, що супроводжували індустріалізацію та індустріальну революцію в Європі. Вона поєднує елементи капіталізму зі значною державною регуляцією економіки та соціальними програмами, спрямованими на забезпечення соціальної справедливості та рівності.

Соціал-демократичні ідеї вперше виникли в Німеччині під кінець XIX століття, коли соціал-демократична партія (SPD) стала однією з найвпливовіших політичних сил у країні. Ідея соціального демократизму швидко поширилася на інші європейські країни, зокрема в Австрії, Швеції, Норвегії та Данії.

У процесі свого розвитку соціал-демократична модель суспільства пройшла кілька етапів. Початково це була модель, спрямована на захист працівників та розвиток соціальної сфери, включаючи впровадження мінімальних заробітних плат, пенсійних та медичних програм. З часом вона розвинулася у більш широку концепцію, що включає в себе інвестиції в освіту, науку, культуру та соціальні послуги.

Однією з помилок, які супроводжували розвиток соціал-демократичної моделі, було періодичне недооцінювання економічної ефективності та конкурентоспроможності країни. Деякі програми соціального забезпечення можуть призвести до збільшення фіскального тиску на економіку, а також до надмірного регулювання, що може стримувати інновації та економічний зріст.

Проте, соціал-демократична модель також внесла значний вклад у розвиток суспільства. Вона сприяла зменшенню соціальних нерівностей, підвищенню якості життя, розвитку освіти та науки. Багато елементів цієї моделі, такі як гарантований мінімальний рівень соціальних послуг та захист прав працівників, стали важливими складовими для подальшого розвитку суспільства в різних країнах, навіть тих, які обрали комбіновану модель розвитку, поєднуючи елементи соціал-демократії з іншими соціальними та економічними концепціями.

2. Ліберально-демократична модель.

Ліберально-демократична модель суспільства також має довгу історію розвитку, яка почалася в Європі в XVIII столітті. Ця модель покладає основний акцент на індивідуальні свободи, демократію, правову державу та ринкову економіку.

Перші відомі зразки ліберально-демократичного суспільства з'явилися в країнах Західної Європи та Північної Америки в результаті політичних реформ, таких як Французька революція та американська Війна за незалежність. Згодом ці ідеї були розповсюджені і в інших країнах, зокрема в Японії, Індії, Австралії та Новій Зеландії.

Протягом історії ліберально-демократична модель суспільства зазнавала випробувань та недоліків. Деякі з них включають економічні кризи, соціальні напруги, корупцію та нерівність. Недоліки ринкової економіки, такі як несправедливий розподіл багатства та збільшення соціальних нерівностей, також ставали предметом критики.

Проте ліберально-демократична модель також має свої позитивні аспекти. Зокрема, вона стимулює інновації, підтримує підприємництво та створює умови для економічного зростання. Крім того, ця модель сприяє розвитку громадянського суспільства, гарантує захист прав та свобод людини та сприяє розвитку культури толерантності та різноманітності.

Успіх ліберально-демократичної моделі суспільства ґрунтується на збалансованому підході до розвитку, який поєднує в собі індивідуальні свободи, демократію, правову державу та ринкову економіку. Вона може слугувати фундаментом для подальшого розвитку суспільства, стимулюючи інновації, підприємництво та соціальний прогрес.

      ~*~

На сьогоднішній день існує кілька прогресивних соціальних моделей, які показали свою життєздатність в розвитку суспільства. Деякі з них включають:

• Скандинавська модель: Ця модель, яка включає країни, такі як Данія, Норвегія, Швеція та Фінляндія, відома своєю високою якістю життя, ефективною системою соціального захисту, всебічною медичною допомогою, високими рівнями освіти та низьким рівнем нерівності.

• Німецька модель: Німеччина відома своєю ринковою економікою з сильною системою соціального захисту, включаючи безкоштовну медичну допомогу, добре розвинену систему соціального страхування та підтримку безробітних.

• Канадська модель: Канада має універсальну систему медичного обслуговування, яка забезпечує доступність медичних послуг для всіх громадян, незалежно від їхнього соціального стану. Крім того, Канада відома своєю міжкультурною толерантністю та багатомовністю.

• Швейцарська модель: Швейцарія має децентралізовану систему управління, що надає значну автономію кантонам та місцевим урядам. Країна відома також своєю високою якістю життя, високим рівнем доходів та низьким рівнем безробіття.

Ці моделі спираються на комбінацію соціальних та економічних політик, спрямованих на підвищення якості життя громадян, зменшення соціальних нерівностей та забезпечення доступу до ключових послуг, таких як охорона здоров'я та освіта.

Зазначені країни опираються на різні економічні моделі розвитку, але вони мають спільні риси, такі як висока соціальна захищеність, добре розвинена інфраструктура та велика увага до якості життя громадян. Ось деякі з найбільш поширених економічних моделей, на які ці країни можуть опиратися:

1. Соціал-демократична модель: Скандинавські країни, такі як Данія, Норвегія, Швеція та Фінляндія, відомі своєю соціал-демократичною спрямованістю. Ця модель передбачає велику роль держави в господарстві, з високим рівнем соціального захисту, гарантованим доступом до освіти та охорони здоров'я для всіх громадян.

2. Модель соціального ринкового господарства: Німеччина є прикладом країни, що використовує модель соціального ринкового господарства. Вона поєднує елементи ринкової економіки з сильною системою соціального захисту, яка забезпечує високий рівень соціальної справедливості та добробуту.

3. Універсальна система медичного обслуговування: Канада використовує модель, що ґрунтується на універсальній системі медичного обслуговування, де кожен громадянин має право на доступну медичну допомогу без огляду на свій соціальний статус чи дохід.

4. Децентралізована економіка з великою автономією: Швейцарія має децентралізовану економіку з великою автономією кантонів та місцевих урядів. Це дозволяє країні адаптувати свою економічну політику до місцевих потреб та умов.

Ці країни комбінують різні аспекти цих економічних моделей, щоб створити систему, яка найкращим чином відповідає потребам їхніх громадян.

      ~*~

Ліберально-демократична модель і соціал-демократична модель мають свої особливості та принципи:

1. Ліберально-демократична модель:

• Індивідуальні свободи: Заснована на захисті прав та свобод кожного індивіда, таких як свобода слова, свобода віросповідання, право на приватну власність тощо.
• Демократія: Політична система, в якій влада належить народу, а представники обираються на виборах.
• Ринкова економіка: Система, в якій вільний ринок визначає ціни, а державна втручання в економіку зазвичай мінімальне.

2. Соціал-демократична модель:

• Соціальна справедливість: Заснована на ідеї забезпечення рівних можливостей для всіх членів суспільства та зменшення соціальних нерівностей.
• Державна підтримка: Держава активно втручається в економіку та суспільство для забезпечення соціальних програм, таких як охорона здоров'я, освіта, пенсії, безпека праці тощо.
• Соціальна держава: Використовується для опису системи, в якій держава бере на себе відповідальність за благополуччя своїх громадян і забезпечує їм соціальний захист.

Хоча ці дві моделі мають свої відмінності, вони можуть доповнювати одна одну, створюючи більш збалансовану та стабільну систему. Наприклад, ліберально-демократичні принципи захищають права та свободи громадян, а соціал-демократичні принципи забезпечують соціальну справедливість та економічну рівність. Поєднання цих двох моделей може дозволити ефективно вирішувати різноманітні виклики, з якими стикаються сучасні суспільства, включаючи боротьбу з корупцією та забезпечення стабільного та просперуючого життя для всіх громадян.

      ~*~

Повернемось до вище сказаного та проаналізуємо те, що я вже сказав як попередні висновки, роглянувши зазначені країни світу для прикладу і проаналізувавши плюси тамінуси в них, завдяки вибраної лыберальної моделі розвитку, хоча завжд моделоі змішані.

Це цікава аналітична задача. Давайте розглянемо кожну з цих країн і подивимося, як ліберально-демократична модель поєднується з іншими аспектами їх соціально-економічного розвитку, а також на їхні проблеми та виклики.

1. Індія:
• Ліберально-демократична модель: Індія має досить розвинуту демократію зі свободними виборами та гарантіями особистих свобод.
• Інші аспекти: Індія також має сильний акцент на соціальній справедливості та економічному розвитку. Проте, корупція, низький рівень освіти та нерівність залишаються серйозними проблемами.

2. Індонезія:
• Ліберально-демократична модель: Індонезія також має формальну демократію зі свободними виборами та захистом особистих прав.
• Інші аспекти: Країна також прагне до економічного зростання та бореться зі злиднями, але корупція та нерівність залишаються великими проблемами.

3. Бразилія:
• Ліберально-демократична модель: Бразилія має демократичну систему, але зі значними викликами щодо корупції та відсутності реального представництва деяких соціальних груп.
• Інші аспекти: Бразилія також має сильну економіку та активно працює над боротьбою з бідністю та нерівністю, але проблеми екології та злочинності залишаються серйозними.

4. Південна Корея:
• Ліберально-демократична модель: Південна Корея має демократичну систему, що дозволяє вибори та захист особистих прав.
• Інші аспекти: Країна славиться своїм економічним зростанням та інноваціями, проте соціальні нерівності, стрес та проблеми здоров'я залишаються великими викликами.

У кожній з цих країн можна спостерігати комбінацію ліберально-демократичних принципів з іншими аспектами соціально-економічного розвитку. Проте, кожна з них також має свої власні проблеми та виклики, такі як корупція, нерівність, екологічні проблеми тощо. Важливо підкреслити, що врахування цих проблем і викликів та пошук оптимальних шляхів їх вирішення є важливими аспектами розвитку будь-якої країни, незалежно від обраної моделі

В такому самому ключі тепер розглянемо означені країни Європи.

1. Іспанія:
• Ліберально-демократична модель: Іспанія має демократичну систему зі свободними виборами та гарантіями особистих прав.
• Інші аспекти: Країна також активно працює над економічним розвитком, особливо у туризмі та високій технологічній галузі. Проте, серйозні проблеми включають боротьбу з безробіттям та нерівністю.

2. Хорватія:
• Ліберально-демократична модель: Хорватія також має демократичну систему з вільними виборами та захистом особистих прав.
• Інші аспекти: Хорватія зосереджується на розвитку туризму та інфраструктури, проте є проблеми з корупцією та економічною стабільністю.

3. Польща:
• Ліберально-демократична модель: Польща має демократичну систему, але в останні роки спостерігалися деякі обмеження для незалежних ЗМІ та незалежної судової системи.
• Інші аспекти: Країна активно розвивається економічно, зокрема у сфері експорту та інновацій. Проте, існують проблеми з політичною стабільністю та відсутністю деяких гарантій прав людини.

4. Литва:
• Ліберально-демократична модель: Литва також має демократичну систему зі свободними виборами та гарантіями особистих прав.
• Інші аспекти: Країна працює над розвитком інновацій та технологій, а також активно вступає до світових ринків. Проте, проблемами залишаються боротьба з корупцією та нерівність.

Кожна з цих європейських країн поєднує ліберально-демократичні принципи зі своїм унікальним соціально-економічним контекстом та проблемами. Важливо продовжувати вдосконалювати демократичні інституції та забезпечувати захист прав людини, а також ефективно вирішувати внутрішні виклики для досягнення сталого розвитку.

Розглянемо мінуси, які часто фігурують в розвитку цих країн:

1. Корупція:
• Польща: Серйозні проблеми з корупцією в політиці, судовій системі та бізнесі.
• Хорватія: Корупція в політиці, бізнесі та правоохоронних органах, що призводить до низького рівня довіри громадян до владних структур.
• Литва: Поширена корупція у владних структурах, особливо в сфері закупівель та публічних послуг.
• Іспанія: Проблеми з корупцією в політичній еліті та громадських установах, що підриває довіру до державних інституцій.

2. Нерівність:
• Польща: Великі рівні соціальної нерівності, яка призводить до відчуття незадоволення серед менш забезпечених верств населення.
• Іспанія: Підвищена безробітність серед молоді та нерівний доступ до освіти та медичних послуг.
• Хорватія: Велика економічна нерівність між регіонами, що призводить до відчуття відокремленості деяких регіонів від загального розвитку.
• Литва: Проблеми з нерівністю в доходах та доступом до освіти та охорони здоров'я.

3. Політична нестабільність:
• Польща: Розбіжності між різними політичними силами, що часто призводять до політичних криз і невизначеності.
• Іспанія: Політична нестабільність внаслідок конфліктів між регіонами, такими як Каталонія, і центральною владою.
• Хорватія: Нестабільність уряду та часті зміни політичного лідерства, що заважає реалізації довгострокових стратегій.

4. Брак інвестицій у розвиток людського капіталу:
• Усі країни: Проблеми зі занепадом інфраструктури, освіти та охорони здоров'я, що може обмежувати здатність країн до конкуренції на світовій арені та розвитку новітніх технологій.

Ці проблеми ускладнюють ефективне функціонування суспільства і гнітять потенціал розвитку кожної з цих країн. Для подолання цих викликів потрібно звертати увагу на реформи в сфері законодавства, боротьби з корупцією, розвитку освіти та охорони здоров'я, а також сприяння економічному зростанню, яке би було доступним для всіх верств населення.

      ~*~

Давайте розглянемо країни, які зуміли ефективно подолати деякі зазначені проблеми та досягли високого рівня соціального розвитку:

1. Норвегія:
• Історичний шлях: Норвегія здобула незалежність від Швеції у 1905 році та вдалося використати свої великі природні ресурси, зокрема нафту та газ, для забезпечення економічного зростання та соціального розвитку.
• Модель розвитку: Норвегія об'єднала ліберально-демократичну систему зі сильною соціальною підтримкою. Вона змогла забезпечити велику частку свого населення високоякісною освітою, доступною медичною допомогою та соціальним захистом.
• Підхід до проблем: Норвегія активно бореться з корупцією, має відкриту та прозору економіку, а також інвестує в людський капітал через великі видатки на освіту та науку.

2. Фінляндія:
• Історичний шлях: Фінляндія зазнала значних змін у другій половині XX століття, перейшовши від руйнувань після Другої світової війни до розвинутої соціально-економічної системи в рамках Скандинавського соціального досвіду.
• Модель розвитку: Фінляндія об'єднала ліберально-демократичну систему зі стратегією соціально-економічного розвитку, спрямованою на розвиток людського капіталу та інновацій.
• Підхід до проблем: Фінляндія активно впроваджує політики рівності, підвищення якості освіти та розвитку інноваційного сектору економіки.

3. Королевство Нідерланди (Голандія):
• Історичний шлях: Нідерланди мають довгу історію розвиненого торгівельного та промислового сектору, що сприяло їхньому економічному успіху.
• Модель розвитку: Ліберально-демократична система Нідерландів доповнена соціальним захистом та сприяє стабільному економічному зростанню та розвитку.
• Підхід до проблем: Нідерланди вдаються до систематичної боротьби з корупцією, інвестування в освіту та науку, а також підтримують розвиток інноваційного підприємництва.

Ці країни змогли досягти успіху завдяки поєднанню ефективного управління, великого інвестування у людський капітал та інновації, а також встановленню прозорих та відкритих інститутів, які сприяють розвитку суспільства. Їхній успіх також базується на активному використанні ресурсів та стратегічному плануванні, спрямованому на забезпечення сталого розвитку і високого рівня життя громадян.

Давайте продовжимо список країн, які досягли успіху завдяки комбінації ліберально-демократичних принципів та соціально-економічного розвитку:

4. Данія:
• Історичний шлях: Данія має довгу історію демократичних традицій та соціального підприємництва. Вона вдало використовувала свої природні та людські ресурси для забезпечення сталого економічного розвитку.
• Модель розвитку: Данія відома своєю високою якістю життя, сильною соціальною підтримкою та прогресивними економічними політиками. Вона об'єднує ліберально-демократичну систему зі стратегією соціального равноправ'я та ефективного управління.
• Підхід до проблем: Данія активно працює над забезпеченням рівних можливостей для всіх громадян, інвестує в освіту та інновації, а також прагне до зменшення нерівностей та боротьби з корупцією.

5. Швеція:
• Історичний шлях: Швеція має довгу історію демократії та соціального розвитку. Вона активно використовувала свої географічні та природні ресурси для економічного зростання та благополуччя громадян.
• Модель розвитку: Швеція відома своєю високою якістю життя, ефективним соціальним захистом та інноваційним підходом до економічного розвитку. Вона поєднує ліберально-демократичну систему зі стратегією активного соціального державництва.
• Підхід до проблем: Швеція активно розвиває свою економіку через інвестиції в освіту та науку, працює над зменшенням екологічного впливу та розвитком інноваційного підприємництва.

Ці країни визначаються успішним поєднанням ліберально-демократичних принципів зі стратегіями соціального та економічного розвитку. Вони показують, що ефективне управління, інвестиції в людський капітал та інновації, а також прозорі та відкриті інституції є ключовими елементами для досягнення високого рівня соціального та економічного розвитку.

Країни, такі як Нідерланди (Голандія), Норвегія, Фінляндія та інші, мають деякі спільні риси та стратегії, що сприяли покращенню якості життя їхніх громадян. Деякі з цих загальних рис та факторів включають:

• Соціальна підтримка: Ці країни мають розвинуті системи соціальної підтримки, такі як соціальне страхування, пенсійні та медичні програми, допомога малозабезпеченим сім'ям та інші види соціальних виплат. Це допомагає забезпечити мінімальний рівень життя для всіх громадян.

• Освіта та наука: Інвестиції в освіту та науку є пріоритетними для цих країн. Вони розвиваються високоякісні освітні програми та наукові дослідження, що сприяє підвищенню кваліфікації робочої сили та інноваційному розвитку.

• Здоров'я та медична допомога: Нідерланди, Норвегія, Фінляндія та інші країни вкладають значні ресурси у систему охорони здоров'я, забезпечуючи доступну та якісну медичну допомогу для всіх громадян.

• Гендерна рівність: Ці країни активно працюють над забезпеченням гендерної рівності, зокрема шляхом впровадження рівних можливостей для жінок та чоловіків у всіх сферах суспільства, включаючи працю та політику.

• Інфраструктура та житло: Вони також приділяють увагу розвитку інфраструктури та житлового будівництва, що сприяє комфортному та безпечному життю громадян.

• Екологічна стійкість: Країни здійснюють інвестиції в екологічно чисті технології та заходи збереження навколишнього середовища, щоб забезпечити здоров'я та благополуччя майбутніх поколінь.

• Демократія та права людини: Ці країни відзначаються високим рівнем демократії та захисту прав людини, що забезпечує стабільність та свободу для їхніх громадян.

Ці спільні риси демонструють, що означені країни успішно використовують комплексний підхід до соціального та економічного розвитку, спираючись на інвестиції у людський капітал, інфраструктуру, здоров'я, освіту та захист прав людини.

      ~*~

Є кілька чинників, які можуть бути причиною невдачі деяких країн у досягненні успіху, навіть якщо вони обрали шлях ліберально-демократичного розвитку. Давайте розглянемо деякі можливі причини та аспекти, на які вони можуть не звертати увагу:

1. Корупція та влада еліт: У деяких країнах, навіть із ліберально-демократичним устроєм, корупція може бути серйозною перепоною для розвитку. Влада еліт або недостатня прозорість може завдати шкоди розвитку країни та підірвати довіру до інститутів демократії.

2. Недостатня ефективність управління: У деяких випадках недостатньо розвинені системи управління можуть призвести до неефективності державних програм та послуг, що у свою чергу гальмують розвиток.

3. Конфлікти та нестабільність: Країни, що страждають від внутрішніх або зовнішніх конфліктів, можуть мати обмежені можливості для ефективного розвитку. Політична нестабільність може також гальмувати економічний розвиток.

4. Соціальні або етнічні розбіжності: Наявність соціальних або етнічних конфліктів може стати перешкодою для соціального та економічного розвитку, якщо не забезпечено належного врегулювання та міжкультурного діалогу.

5. Недостатність інвестицій у людський капітал: Недостатня увага до освіти, охорони здоров'я та інших аспектів людського капіталу може обмежити можливості країни для інновацій та розвитку.

6. Нестабільність економічного середовища: Відсутність стабільності в економіці, включаючи високу інфляцію, велику безробітність та інші фактори, може гальмувати розвиток.

Загалом, успішний розвиток країни залежить від комплексного підходу до різних аспектів життя суспільства. Тільки шляхом вирішення вищезазначених проблем та інвестицій у людський капітал, інфраструктуру та інші сфери країна може досягти стабільного та сталого розвитку.

      ~*~

Україна є країною, яка використовує гібридну модель соціального розвитку, яка поєднує елементи ринкової економіки з деякими елементами соціальної підтримки та регулювання. Давайте розглянемо плюси та мінуси цієї моделі:

ПЛЮСИ:

1. Ринкова орієнтованість: Україна в останні роки прискорила процеси реформ, спрямовані на розвиток ринкових відносин та підтримку бізнесу, що сприяє стимулюванню економічного зростання та інвестицій.

2. Поступове наближення до стандартів Європейського Союзу: Процеси євроінтеграції сприяють модернізації законодавства та впровадженню європейських стандартів у різних сферах, що сприяє покращенню умов життя та бізнес-середовища.

3.Потенціал людського капіталу: Україна має великий потенціал у сфері освіти та наукових досягнень, що може стати ключовим фактором для інноваційного розвитку.

МІНУСИ:

1. Корупція та недостатня прозорість: Корупція залишається серйозною проблемою в Україні, що може гальмувати розвиток економіки та підірвувати довіру до державних інституцій.

2. Економічні та соціальні нерівності: Нерівномірний розподіл багатства та соціальних можливостей може призвести до загострення конфліктів та нестабільності в суспільстві.

3. Нестабільність політичного середовища: Політичні та геополітичні конфлікти можуть гальмувати розвиток та призводити до невизначеності для бізнесу та інвесторів.

Для подальшого розвитку України необхідно зосередитися на таких аспектах:

1. Боротьба з корупцією та підвищення прозорості: Ефективна боротьба з корупцією та підвищення прозорості в управлінні буде сприяти створенню сприятливого інвестиційного клімату.

2. Стимулювання інновацій та розвиток людського капіталу: Інвестиції в освіту, науку та технології сприятимуть розвитку інноваційного потенціалу країни.

3. Покращення умов для бізнесу: Створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, включаючи спрощення податкової та регуляторної систем, сприятиме економічному зростанню та залученню інвестицій.

4. Забезпечення соціальної справедливості: Збільшення соціальної захищеності та зменшення соціальних нерівностей буде сприяти стабільності та розвитку суспільства.

Україна може здійснити додаткові кроки для розвитку, комбінуючи елементи соціал-демократичних та ліберально-демократичних моделей, відштовкуючись від досвіту найрозвинутих країн. Ось кілька напрямків, на які варто звернути увагу:

1. Соціальний захист: Розширення системи соціального захисту, включаючи впровадження ефективних механізмів соціального забезпечення та медичного страхування для всіх верств населення.

2. Розвиток громадянського суспільства: Підтримка розвитку громадянського суспільства, включаючи неприбуткові організації та активістські групи, які здійснюють контроль за владою та сприяють залученню громадян до процесів прийняття рішень.

3. Гендерна рівність: Забезпечення рівних можливостей для жінок та чоловіків у всіх сферах життя, включаючи доступ до освіти, ринку праці та політичної участі.

4. Екологічна стійкість: Розвиток екологічно стійких технологій та практик для зменшення впливу на навколишнє середовище та забезпечення довгострокової сталості економічного розвитку.

5. Прозорість та боротьба з корупцією: Посилення механізмів прозорості в управлінні та ефективна боротьба з корупцією є ключовими для підвищення довіри громадян до влади та стимулювання економічного розвитку.

6. Розвиток громадянського суспільства: Підтримка громадянського суспільства, зокрема заохочення активної участі громадян у прийнятті рішень та розвитку місцевої самоврядування.

Україна, як і багато інших країн, стикається з викликами у розвитку суспільства. Зокрема, країни, які досягли значних успіхів у розвитку, встановили ефективні системи соціального захисту, забезпечуючи рівність можливостей для всіх верств населення. Вони також активно розвивають громадянське суспільство та прозорість у владі, борючись з корупцією та забезпечуючи участь громадян у прийнятті рішень.

Успіх таких країн ґрунтується на інвестиціях у людський капітал, розвиток освіти, охорони здоров'я та інфраструктури. Вони активно використовують екологічно стійкі практики та технології для збереження навколишнього середовища та стимулювання економічного росту.

Які можно побачити висновки з вище приведеного аналізу?

В Україні варто звернути увагу на кілька напрямків для подальшого розвитку, використовуючи елементи соціал-демократичних та ліберально-демократичних моделей, відштовхуючись від досвіту найрозвинутіших країн світу.

• По-перше, необхідно розширити систему соціального захисту, забезпечивши рівність можливостей для всіх верств населення, включаючи впровадження ефективних механізмів соціального забезпечення та медичного страхування.

• По-друге, важливо підтримати розвиток громадянського суспільства, забезпечивши громадянам можливість брати активну участь у прийнятті рішень та контролювати дії влади.

• По-третє, Україна повинна забезпечити рівність статей в усіх сферах життя, зокрема у доступі до освіти, ринку праці та політичної участі.

• По-четверте, важливо розвивати екологічно стійкі технології та практики для зменшення впливу на навколишнє середовище та забезпечення довгострокової сталості економічного розвитку.

• По-п'яте, потрібно зміцнити механізми прозорості в управлінні та ефективно боротися з корупцією, що сприятиме підвищенню довіри громадян до влади та стимулюванню економічного розвитку.

Комбінація цих заходів може сприяти створенню більш справедливого, стійкого та процвітаючого суспільства в Україні.

Сучасна економічна модель України відображає складну суміш різних елементів. Однак можна сказати, що вона ґрунтується на таких ключових аспектах:

1. Ринкова економіка: Після отримання незалежності в 1991 році Україна перейшла від централізованої командної економічної системи до ринкової. Це означає, що рішення про виробництво, розподіл ресурсів і ціни визначаються в основному на ринкових принципах попиту та пропозиції.

2. Експортно-орієнтована економіка: Україна залежить від експорту, особливо вугілля, сталі, зерна та інших сировинних матеріалів. Багато іноземних інвесторів також інвестують у виробництво в Україні через доступність дешевої робочої сили та інших ресурсів.

3. Індустріалізація і технологічний розвиток: Уряд України прагне стимулювати індустріалізацію та розвиток технологій в країні через різноманітні програми та ініціативи. Сприятливий бізнес-клімат для технологічних стартапів також посилює цей напрямок.

4. Стратегія енергетичної незалежності: Оскільки Україна була сильно залежна від енергопостачання з Росії, країна працює над диверсифікацією своїх джерел енергії та розвитком власного виробництва альтернативних джерел енергії.

5. Реформи та інтеграція з європейськими структурами: Україна активно проводить економічні реформи для наближення до європейських стандартів. Це включає в себе удосконалення законодавства, боротьбу з корупцією, поліпшення умов для бізнесу та інші заходи.

Отже, сучасна економічна модель України базується на ринкових принципах з акцентом на експорт, індустріалізацію, технологічний розвиток, енергетичну незалежність та інтеграцію з європейськими структурами. Багато чого залежить в її майбутньому і з того з якими надбаннями й втратами вона вийде з кризи сучасної війни за свою незалежність в якій вона опинилась в останнє десяторічча свого шляху як вільна та незалежна держава, що займає центральне місце між політичними та економічними утвореннями вотока та західа.

Тобто Україна має змішаний тип економіки, де є аграрна, ендустріальна та постендустріальна система розвитку економіки в великих містах країни, що можно зазначити як національний (комплексний) тип економічного розвитку.

      ~*~

Я не військовий, щоб розбирати те, що коїться сьогодні. Бо ті самі поблеми, що означені вишче, роблять нам препони й в військовий час боротьби за свою свободу та незалежність. Ось чому первинно я вибрав розгял цих гасел в попередній публікації. Бо лише розклавши помилки цього напрямку розвитку та найкращі й результативніши заходи, можно зрозуміти чого нам не вистачає, та що потрібно змінити, в тому разі й в ідеології громадської думки.

Розглядаючи питання національних та релігійних вподобань, можна виділити декілька аспектів, які впливають на розвиток країни:

1. Націоналізм та етнічні конфлікти: Наявність різних етнічних груп у країні може призвести до напруги та конфліктів, які тормозять соціальний та економічний розвиток. Важливо забезпечити захист прав меншин та створити умови для співіснування різних етнічних груп у мирі та гармонії.

2. Релігійні суперечності: Релігійні конфлікти та вплив релігійних інститутів на політику можуть стати перепоною для розвитку країни. Важливо забезпечити свободу релігійного вибору та відокремлення церкви від держави, щоб запобігти втручанню релігії у суспільні справи.

3. Історичні конфлікти та спрямованість на минуле: Негативні історичні події та конфлікти можуть впливати на сучасне життя країни. Важливо звернути увагу на правдиву історичну пам'ять, але також намагатися вирішувати минулі розбіжності шляхом мирного співіснування та примирення.

4. Культурне різноманіття: Культурне різноманіття може бути як перевагою, так і викликом для розвитку. Важливо створити умови для взаємного вивчення та взаєморозуміння між різними культурами та традиціями, а також підтримувати культурну різноманітність як ресурс для творчості та інновацій.

Щодо національного та історичного шляху, варто врахувати ті аспекти, які сприяли побудові національної ідентичності, утвердженню незалежності та формуванню демократичних цінностей. Наприклад, боротьба за свободу та незалежність, розвиток національної культури та освіти, а також підтримка громадянського суспільства та прав людини. Ці аспекти можуть служити важливими джерелами для подальшого розвитку країни.

Незважаючи на плюси і мінуси, як громадяни багатонаціональної громади, ми цінуємо свої права та свободи, та відмовляємося від пригнічення, реагуючи на соціальну несправедливість. Це відображається у нашому прагненні до захисту прав і свобод, а також в непокірності перед будь-якими формами пригнічення та соціальної несправедливості.

Національна ідентичність України включає в себе різноманітні аспекти, які відображають її історію, культуру, мову та спільні цінності. Ось деякі з них:

1. Історична спадщина: Україна має багату історичну спадщину, яка включає в себе періоди князівства, козацтва, а також боротьбу за незалежність у ХІХ та ХХ століттях. Ці історичні події та постаті стали важливими символами української ідентичності.

2. Мова та література: Українська мова та література відіграють важливу роль у формуванні національної ідентичності. Це мова, через яку передаються українські традиції, цінності та історія.

3. Культурні обряди та традиції: Українські народні обряди, свята, традиції та народні ремесла є важливими елементами національної ідентичності. Вони відображають унікальність української культури та сприяють її збереженню та передачі майбутнім поколінням.

4. Земля та природа: Україна відома своєю прекрасною природою, різноманітними ландшафтами та родючою землею. Це сприяє формуванню національної ідентичності та почуття прив'язаності до рідної землі.

5. Спільні цінності та ідеали: Українська ідентичність ґрунтується на спільних цінностях та ідеалах, таких як свобода, гідність, гостинність, толерантність та демократія. Ці цінності є основою для прагнення до єднання та розвитку країни.

Ці аспекти разом складають національну ідентичність України, яка поєднує різноманітні елементи історії, культури та спільних цінностей українського народу.

      ~*~

Якщо ви дочитали до цього місця, то зроблю поясненння з чого все починалось в такому аналітимчному екскусі. Але саме такі думки складаються з роздумів про наші основні гасла — "Свободу і Волю", — як ті прагнення, що для нас є вирішальними в різних історичних умовах. Тобто для розвитку нам потрібно збагнути які мінуси ми маємо та як з ними боротися кожному, та суспільству в цілому, щоб вийти на той шлях розвитку що й найкращі країни світу. Увага, річ не йшла про економічне чудо або лідерство, а про країни, де люди відчувають себе соціально захищеними і щасливими.Я не претендую у своїх висновках на правду в останній інстанції, а просто хочу щоб мій народ жив гідно його багатовіковим прагненням і жертвам для цього, привнесеним у багатьох поколіннях.

Дякую за приділений час та  вашу увагу!

* (Можливе подальше редагування матеріалу, бо писав в єдиному подиху і тому можливі помилки. Якщо побачите, то обгрунтуйте і пішіть в лічку)