Desire for Freedom

Alex Sikorsky
(Розуміння «Прагнення Свободи і Незалежності» підштовхує до розуміння ліберальної демократії, яка виступає як форма правління, ідеологія та система заходів, спрямованих на забезпечення гарантій для отримання основних свобод та прав громадянами. Вона поєднує в собі принципи демократії з пріоритетом захисту особистих свобод та прав. Докладніше...)

         ~*~

Прагнення наших власних свобод не може впливати, та пригнічувати свободу інших, так само як самостійність і незалежність, при утриманні власної відповідальності, це шлях для досягнення свободи. Це визначає та відображає важливість балансу між особистою свободою та відповідальністю перед іншими.

Справді, утримання власної відповідальності передбачає розуміння наслідків своїх дій і врахування прав і потреб інших осіб. Це означає, що, хоча ми маємо право на свободу і самовизначення, ми також маємо відповідальність діяти з урахуванням інтересів та благополуччя інших співгромадян нашого суспільства.

Таким чином, шлях до досягнення справжньої свободи полягає в утриманні власної відповідальності та повазі до прав і свобод інших. Це сприяє створенню гармонійного та справедливого суспільства, де кожна людина може розкрити свій потенціал і жити в мирі і взаєморозумінні з іншими.

Коли ми кажемо, що прагнемо до свободи, самостійності та незалежності, то про які сподівання та наміри йде мова? Які спільні риси цих термінів та від’ємності, як ці терміни взаємодіють з відповідальністю та на які саме свободи ми наполягаємо? Бо саме цими термінами ми часто оперуємо в інформаційному просторі і як виявляється не всі розуміють про що йде мова, і тоді вони починають колапсувати в свідомості людей не знаходячи шляхів реалізації для їх досягнення. А це можливо лише при розумінні про що йде мова.

         ~*~

Самостійність і незалежність - це два поняття, які часто використовуються як синоніми, але вони мають свої відтінки значень.

1. Самостійність вказує на здатність особистості до самостійності у вирішенні проблем, прийнятті рішень та виконанні завдань. Це може включати здатність діяти без підказок або допомоги інших людей, розвивати власні навички і вирішувати проблеми.

2. Незалежність зазвичай означає відсутність залежності від інших людей або систем. Це може включати матеріальну незалежність (здатність обходитися без фінансової допомоги), соціальну незалежність (здатність робити власний вибір в суспільному житті) та інші аспекти.

Відмінності між ними полягають у тому, що:

• Самостійність більше стосується внутрішнього стану особистості, її здатності до самостійного функціонування, вирішення проблем тощо.

• Незалежність може включати здатність до самостійного функціонування, але також охоплює ідею відсутності залежності від інших у різних сферах життя.

Від'ємності між ними можуть виникати тоді, коли:

• Самостійність може призводити до відчуття відокремленості або ізоляції від інших, якщо особа не вміє вести себе в колективі або не враховує думку інших.

• Незалежність може вести до відсутності підтримки або допомоги в складних ситуаціях, якщо особа відмовляється взяти допомогу через свою прагнення до повної незалежності.

Отже, хоча ці поняття спільні у багатьох відношеннях, вони все ж мають свої відмінності і можуть існувати як окремі аспекти взаємодії людини зі світом.

         ~*~

Самостійність, незалежність, свобода і відповідальність - це ключові поняття в психології та філософії, і вони часто взаємодіють між собою.

1. Самостійність і незалежність можуть сприяти свободі, оскільки вони дозволяють особі вирішувати, як діяти і розвивати себе без зовнішніх обмежень. Але це також може вимагати відповідальності, оскільки особа несе відповідальність за свої власні дії і рішення.

2. Свобода включає в себе можливість вибору і дії згідно з власними переконаннями та цінностями. Вона може сприяти самостійності та незалежності, але також потребує відповідальності за наслідки власних вчинків.

3. Відповідальність означає прийняття на себе наслідків своїх дій і рішень.
 Вона може збігатися з незалежністю, оскільки незалежність часто передбачає прийняття відповідальності за власні дії. В той же час, відповідальність може вимагати обмеження свободи в ім'я етичних або суспільних норм.
Коли ці поняття коллапсують або взаємодіють між собою, вони можуть відображати баланс між індивідуальними правами та обов'язками. Наприклад:

• Свобода і самостійність: Індивід може вільно обирати свої цілі і шляхи досягнення, що сприяє самостійності.

• Незалежність і відповідальність: Бажання мати незалежність вимагає прийняття відповідальності за свої дії та наслідки.

Взаємодія цих понять визначає, як ми розвиваємося як індивіди та як сприймаємо наші взаємини зі світом. Цей баланс може варіюватися в залежності від культурних, соціальних та особистих чинників. Що ж таке свобода в нашому тлумаченні?

         ~*~

У рамках вище сказаного, свобода може бути розглянута як здатність особистості обирати свій шлях життя, діяти згідно з власними цінностями та переконаннями, без неприпустимого обмеження чи примусу з боку інших осіб чи суспільства. Це також може включати можливість вибору з різних альтернатив та прийняття відповідальності за свої вчинки та їх наслідки.

Свобода відображається у здатності особистості до:

1. Автономії: Індивід може самостійно вирішувати, що робити, і мати контроль над своїм життям.

2. Вибору: Особа може вільно обирати свої дії, цілі та способи досягнення цих цілей.

3. Вираження: Можливість вільно виражати свої думки, переконання та ідеї без страху переслідування чи обмежень.

4. Самореалізації: Здатність розвивати себе та втілювати свої потенціали без неприпустимих обмежень чи перешкод.

Свобода часто взаємодіє з іншими поняттями, такими як самостійність, незалежність та відповідальність, і вони утворюють складну мережу концепцій, яка визначає наше розуміння себе та наші взаємини з оточуючим світом.

Тобто, вже можливо стверджувати лдеякі  висновки. — Свобода відображається у здатності особистості до самореалізації та самовираження, а також у можливості приймати власні рішення та діяти згідно з власними переконаннями. Однак, важливо розуміти, що свобода не має бути застосована з двома стандартами. Це означає, що ми повинні поважати свободу інших, не обмежуючи їхні права та можливості, і при цьому бути відповідальними за власні дії, не завдаючи шкоди іншим.

Справді, свобода повинна бути розглянута як уможливлення досягнень і розвитку, а також як свобода від неприпустимих обмежень і пригнічення. Вона має бути розглянута як універсальне право, яке допомагає кожній особі розкрити свій потенціал і відчути себе повністю самовираженою.

Таким чином, розуміння свободи як надзвичайно важливого принципу людського існування допомагає нам підтримувати гідність і відповідальність як індивідів, та розвивати суспільство, в якому кожна людина може розкрити свій потенціал і жити в гармонії з іншими.

Тому доречно спливає запитання, — яка модель суспільства підтримує ці ідеї, для можливості їх реалізації? — Бо навіть зараз є багато суперечок та непорозуміння у різних політичних утворень в виборі схеми влади в суспільстві, в шляхах тезисів та дій, що будуть більш доречними, та в послідовних шляхах досягнення та використання цих бажаних цнот.

         ~*~

Модель суспільства, яка підтримує ідеї свободи, автономії та відповідальності, пов'язана з концепцією ліберальної демократії.

Ліберальна демократія - це форма суспільства, яка ставить у центрі уваги права та свободи індивіда, відстоює принцип рівності перед законом і відкрите суспільство, де різноманітність переконань і думок поважається. Основні принципи ліберальної демократії включаються такі:

1. Громадянські права і свободи: Ліберальна демократія гарантує громадянам широкий спектр прав і свобод, таких як свобода слова, свобода думки, право на приватну власність, свобода релігії тощо.

2. Правова держава: Заснована на принципах правової держави, в якій влада обмежена законом, а всі громадяни рівні перед законом.

3. Плюралізм і толерантність: Ліберальна демократія відзначається прийняттям різноманітності переконань, культур і життєвих стилів, а також повагою до прав і свобод кожної людини.

4. Демократичні інституції: Влада в ліберальній демократії базується на демократичних принципах, де громадяни мають можливість обирати своїх представників і брати участь у політичних процесах.

5. Відповідальність влади: Влада у ліберальній демократії підкоряється контролю громадян, а також внутрішньому та міжнародному правовому порядку.

Ця модель суспільства забезпечує оптимальне середовище для реалізації ідей свободи, автономії та відповідальності, сприяючи вільному обміну ідеями, розвитку особистості та підтримці прав і свобод кожної людини.

         ~*~

Соціальна свобода в суспільстві може бути сприйнята як можливість для індивідів вільно виражати свої думки, переконання, ідеї та відчуття без страху перед відразою, осудом або репресіями з боку інших. Це означає, що люди мають можливість вільно спілкуватися, обмінюватися ідеями, висловлювати свої потреби та бажання, а також брати участь у різноманітних аспектах суспільного життя без перешкод.

Соціальна свобода включає в себе такі аспекти:

• Свобода слова і вираження: Можливість вільно висловлювати свої думки, ідеї та переконання, навіть якщо вони відрізняються від загальноприйнятих.

• Свобода зібрань і асоціацій: Можливість об'єднуватися з іншими для вираження спільних інтересів, здійснення активностей та впливу на суспільні рішення.

• Свобода вибору і самовизначення: Можливість вільно обирати свої дії, шляхи розвитку та створення власного життєвого шляху.

• Свобода від зовнішнього упливу: Можливість зберігати власну автономію та індивідуальність, не бути підданою психологічному чи соціальному тиску.

Люди прагнуть до соціальної свободи, оскільки вона створює умови для розвитку, самовираження та самореалізації. Це дозволяє кожному індивіду відчувати себе повнорайною частиною суспільства, вільно виражати свої потреби та переконання, а також активно брати участь у формуванні культурного, політичного та економічного життя.

         ~*~

Так, ліберальна демократія може бути одним із можливих шляхів для розвитку суспільства, оскільки вона ставить у центрі уваги права та свободи індивіда, гарантує демократичні інституції і забезпечує правову державу. Проте важливо розуміти, що кожне суспільство має свої унікальні історичні та культурні особливості, які можуть впливати на шлях його розвитку.

Для успішного впровадження ліберальної демократії суспільство має бути готовим адаптувати ці принципи до своїх конкретних потреб і умов. Це може включати вирішення історичних проблем, які впливають на сучасний стан суспільства, таких як національні конфлікти, дискримінація, корупція тощо.

Розвиток ліберальної демократії також потребує вирішення негативних явищ і викликів, які можуть загрожувати її здійсненню. Це може включати боротьбу з екстремізмом, розбудову сильних інституцій держави, зміцнення прав людини та боротьбу з корупцією.

Важливо, щоб суспільство було відкритим до діалогу, компромісів та постійного вдосконалення своїх інститутів та процесів. Тільки шляхом активної участі громадян у політичному, економічному та культурному житті суспільства можна досягти успіху в реалізації ліберальних ідеалів і забезпечити сталий розвиток і процвітання.

         ~*~

Ліберальна демократія не існує в ізоляції від інших соціальних, політичних і економічних устроїв, які існують у світі. Суспільна система, що живе керуючись ліберальними цінностями, має бути готовою взаємодіяти з різними іншими формами управління і соціальними моделями, включаючи тоталітарні режими, націоналістичні суспільства та інші.

У такому контексті важливо, щоб ліберальні демократії зосереджували увагу на декількох ключових аспектах:

1. Збереження демократичних інститутів: Навіть у відносно ліберальних суспільствах важливо захищати і розвивати демократичні інституції, такі як незалежність суду, свободні вибори, свободні ЗМІ тощо.

   • Свободні ЗМІ: Свобода преси і свобода слова є кутовим каменем демократії. Свободні, незалежні ЗМІ відіграють важливу роль у забезпеченні інформованості громадян, контролі за владою і вираженні різноманітних поглядів.

   • Свобода асоціацій і об'єднань: Можливість громадян об'єднуватися в різних організаціях, громадських групах та політичних партіях є важливою складовою демократії. Це дозволяє громадянам виражати свої інтереси та брати участь у політичному процесі.

   • Система розподілу влади: Збалансованість між законодавчою, виконавчою і судовою владою є ключовою для забезпечення контролю та балансу в системі. Незалежність судової системи і забезпечення рівності перед законом є фундаментальними принципами демократії.

   • Громадянські права і свободи: Демократія передбачає захист прав і свобод громадян, таких як свобода слова, право на мирні збори, право на приватність та інші.

Збереження і розвиток цих інститутів і принципів допомагає зміцнити демократію, забезпечуючи стабільність, прозорість та відповідальність в управлінні суспільством. Такий підхід дозволяє громадянам активно брати участь у прийнятті рішень і відчувати себе частиною демократичного процесу.

2. Захист прав людини: Ліберальна демократія повинна активно захищати права людини, незалежно від того, яка система управління домінує в інших країнах.

3. Міжнародна співпраця і дипломатія: Важливо встановлювати міжнародні відносини на основі співпраці, діалогу та дипломатії для захисту міжнародного порядку і прав міжнародного співтовариства.

4. Розвиток глобальних стандартів: Ліберальні демократії можуть працювати на розвиток глобальних стандартів у сферах прав людини, демократії, правової держави, що може вплинути на інші країни.

5. Запобігання конфліктам і сприяння мирному врегулюванню: Важливо прагнути до запобігання конфліктам і сприяти мирному врегулюванню міжнародних суперечностей, які можуть виникати через різні політичні системи та цінності.

У кінцевому підсумку, співіснування ліберальних демократій з іншими формами управління вимагає уважної сбалансованості між захистом власних цінностей і співпрацею з іншими країнами для досягнення стабільності, миру і розвитку в світі.

         ~*~

Зберегти та боронити демократичні досягнення це теж важлива ціль такого суспільства. Але, для того, щоб бути спроможним впоратися з різними викликами сучасного світу. Окрім того, існують інші важливі аспекти, які варто враховувати:

1. Сталість і правова держава: Забезпечення стабільності та розвитку правової системи є важливим для гармонійного функціонування суспільства. Це включає в себе розвиток законодавства, забезпечення дотримання законів та правил і ефективний механізм захисту прав громадян.

2. Інфраструктура та технологічний розвиток: Інвестиції в інфраструктуру, науку та технології сприяють економічному зростанню, інноваціям та підвищенню конкурентоспроможності суспільства.

3. Соціальна справедливість та рівні можливості: Важливо прагнути до зменшення соціальних нерівностей та забезпечення всім громадянам рівних можливостей для самореалізації та розвитку.

4. Екологічна стійкість і стале використання ресурсів: Збереження природних ресурсів та боротьба з кліматичними змінами є важливими завданнями для забезпечення сталого розвитку суспільства та збереження середовища для майбутніх поколінь.

5. Оборонна сила і безпека: Розвинута та ефективна армія є важливим елементом для захисту демократичних країн від зовнішніх загроз. Захищаючи суверенітет і територіальну цілісність, армія забезпечує мир та стабільність в країні і регіоні.

6. Стан здоров'я і медична допомога: Розвиток системи охорони здоров'я та медичної допомоги є важливим для забезпечення благополуччя і якості життя громадян. Забезпечення доступності медичних послуг, розвиток науково-дослідної бази та забезпечення високих стандартів медичної допомоги є ключовими завданнями.

7. Миротворчість і дипломатія: Попри важливість оборонної сили, також важливо наголосити на ролі дипломатії, переговорів та миротворчої діяльності. Предотвращение конфліктів, пошук мирних рішень та співпраця з іншими країнами є ефективними способами забезпечення стабільності та безпеки. Співпраця з іншими країнами та міжнародними організаціями допомагає вирішувати глобальні проблеми, такі як біженці, пандемії, торгівля та боротьба з тероризмом.

Врахування цих аспектів сприятиме створенню повноцінного та стійкого суспільства, здатного впоратися з різними викликами та забезпечити благополуччя своїм громадянам. Загалом, сучасне ліберально-демократичне суспільство повинно розвивати комплексний підхід, враховуючи різні аспекти економічного, соціального, екологічного та міжнародного розвитку для забезпечення стійкого і процвітаючого майбутнього.

         ~*~


Чому я написв лише про ліберально-демократичний устрій суспільства?

Обидва терміни, "демократичне" і "ліберально-демократичне", відображають різні аспекти суспільства і його устрою. Ось як я розрізняю їх:

1. Демократичне суспільство: Це суспільство, в якому влада належить народові або його представникам, які обираються шляхом вільних виборів. Основним принципом демократії є право громадян визначати своє політичне майбутнє через участь у процесі голосування та виборі представників.

2. Ліберально-демократичне суспільство: Це суспільство, в якому демократичні інституції поєднуються з гарантіями особистих свобод і прав. Основними принципами ліберальної демократії є захист прав і свобод громадян від дій держави або інших осіб, забезпечення правової держави, рівний доступ до правосуддя та захист меньшин.

Від'ємність цих устроїв суспільства може полягати в різних аспектах:

• Обмеження влади: У демократичному суспільстві влада належить народові, а в ліберально-демократичному - влада обмежена захистом прав і свобод громадян. Проте, обидва вони можуть стикатися з проблемами, пов'язаними з корупцією, владою еліт або недостатньою участю громадян у прийнятті рішень.

• Баланс між правами і обов'язками: У ліберально-демократичному суспільстві важливий баланс між правами та обов'язками громадян. Відсутність такого балансу може призвести до надмірної індивідуалізації і загрози громадському благополуччю.

• Відповідальність перед законом: В обох суспільствах важлива принципова відповідальність перед законом. Проте, у ліберально-демократичному суспільстві цей принцип може бути більш акцентованим через захист прав і свобод особистості.

Отже, вибір "ліберально-демократичного" суспільства враховує не лише демократичні процеси, а й захист особистих свобод і прав, які є важливими для забезпечення розвитку вільного і справедливого суспільства.


Які можно зробити з вище сказаного висновки?

Вибір "ліберально-демократичного" устрою суспільства відображає важливість не лише демократичних процесів, а й захисту особистих свобод і прав, які є невід'ємною частиною справедливого та вільного суспільства. Поняття "ліберально-демократичного" охоплює не лише самі процеси прийняття рішень та здійснення влади на основі принципів демократії, а й встановлення гарантій для захисту прав та свобод кожної особи.

У ліберально-демократичному суспільстві, окрім демократичних інститутів, визнається необхідність захисту особистих свобод і прав громадян від можливих порушень, будь то з боку держави чи інших осіб. Це означає, що наряду з правом на участь у політичному процесі та виборі представників, кожна особа має право на захист власної гідності, приватності, свободи слова, релігії, справедливого судового процесу та інших основних прав.

Цей підхід дозволяє створювати суспільство, в якому кожна особа може реалізувати свій потенціал, вільно виражати свої переконання та думки, не боячись переслідування чи обмежень. Такий підхід сприяє розвитку культури взаємоповаги, толерантності та різноманітності, що є важливими складовими для підтримки стабільності та просвітленості в суспільстві.

Отже, вибір "ліберально-демократичного" устрою суспільства відображає бажання забезпечити не лише демократію, а й захист особистих свобод і прав кожної особи, що є важливим для будівництва справедливого, гуманного та вільного суспільства.

Забезпечення балансу між правами і обов'язками в ліберально-демократичному суспільстві є важливою умовою для забезпечення стабільності, справедливості та гармонії. Ось декілька шляхів для здійснення такого балансу:

1. Законодавчі заходи: Уряд може приймати закони та регулятивні акти, які визначають як права, так і обов'язки громадян. Наприклад, законодавство може встановлювати права громадян на свободу слова, але одночасно встановлювати обов'язок використовувати це право з відповідальністю та без порушення прав інших осіб.

2. Громадські обов'язки: Важливо виховувати у громадян почуття відповідальності перед суспільством та іншими членами громади. Це може бути досягнуто шляхом освіти, культурних ініціатив та громадських кампаній.

3. Збалансована інформація: Забезпечення доступу до об'єктивної інформації про права та обов'язки громадян може допомогти у формуванні свідомого підходу до власних прав та відповідальності за їх виконання.

4. Система взаємодії і взаємопідтримки: Створення системи взаємодії та взаємопідтримки між громадянами та державою може сприяти забезпеченню балансу між правами і обов'язками. Це може включати у себе різноманітні форми соціальної підтримки, волонтерство та участь у громадських ініціативах.

5. Професійна етика та відповідальність: Забезпечення високих стандартів професійної етики та відповідальності серед різних професійних груп може допомогти у збалансованому співвідношенні між правами та обов'язками.

Система внутрішньої саморегуляції: Створення механізмів внутрішньої саморегуляції серед різних суспільних груп та організацій може допомогти вирішувати конфлікти та забезпечувати взаємний баланс інтересів.

Ці шляхи можуть сприяти створенню збалансованого підходу до прав і обов'язків громадян у ліберально-демократичному суспільстві, що сприяє загальному благополуччю та гармонії.

         ~*~

Дякую за увагу, якщо ви простежили сутність моїх думок!