Комунiкативна компетентнiсть та естетика. Есе

Марина Чиянова
У своїх циклах есеїв та нарисів я часто зазначаю, що комунікативна компетентність - це не стале число, а фреймворки та тренди.
Чим комунікативна компетентність відрізняється від загальновживаної системи EQ?

Емоційний інтелект - це метрика, яка демонструє здатність індивіда продукувати й інтерпретувати емоції, проявляти емпатію, співчуття, вміти "перемикатися" та знати особливості свого світосприйняття.

Комунікативна компетентність - це менш видима, але значуща характеристика. Вона може виступати "мастер-аспектом" (термін А.Латишева) по відношенню до етикету, етики, корпоративної культури, системи цінностей та деонтології. Комунікативна компетентність не є ситуативним явищем, це концепція високого рівня, і вже з неї випливають наріжні постулати.

Тепер звернімося до прикладів.

В одній компанії, яка виготовляє деталі для авто, існують правила, що регулюють вживання тютюну, а також тривалість обідньої перерви, але дзвінки співробітників зі стаціонарних телефонів ніяк не регулюються.

Компанія - конкурент, яка також виготовляє деталі для авто, не переймається звичками своїх співробітників, але не дає змоги навіть двом технологам їхати до майстерні одним і тим самим маршрутом. Дзвонити близким з робочого телефона також не дають, але це важко довести. При цьому місія компанії згадується всюди - на лайтбоксах, на внутрішньому корпоративному радіо, на значках або чашках співробітників.

Якщо і коли, раптом або заплановано, менеджери цих компаній зустрінуться, їм здаватиметься, що це якийсь потойбічний жарт, адже "варилися" вони в різних цінностях.

Усвідомлена комунікативна компетентність - це не бренд, не комплекс послуг, навіть не низка процедур. Це стрижневе поняття, на яке можна спиратися в філософській дискусії, аби краще розуміти методи й напрямки практичного застосування попередньо отриманих знань.

Розкриття терміну "деонтологія" може бути ще ширшим у сьогоденні, якщо врахувати, що тепер не тільки в медицині та праві постають складні багаторівневі мультилеми, а ще й у розвитку бізнесу, легких та важких технологій, включно з GameDev та іншими індустріями.

Інтеграція класичних культурологічних знань із новітніми технологіями, послідовна та впевнена, може стати запорукою успіху і поодиноких корпорацій, і цілих індустрій, де створення місій, які підтверджені естетично та стилістично, сприятиме прогресові та єдності.

#tbc #ethic #corporate_culture #vbm(value-based-management)