С. Далi. Божевiльний Генiй чи Генiй Божевiлля?

Юджин Папуша
Сальвадор Далі. Божевільний Геній чи Геній Божевілля?

Сюрреалізм.
Основоположником сюрреалізму вважається письменник та поет Андре Бретон, автор першого маніфесту сюрреалізму (1924). Відомими літераторами сюрреалізму також були Поль Елюар та Луї Арагон. Сюрреалісти творять на основі фантазії, мрій та уяви і не визнають жодних рамок. Все, що вигадав художник, сміливо переноситься на полотно. А злі язики насміхаються з митців сюрреалістів, мовляв вони так пишуть не тому, що бачать таким світ, а тому, що краще писати не вміють!

Безперечно, кожен чув про іспанського сюрреаліста Сальвадору Далі і бачив такі картини, як «Сталість пам'яті», «Сон, викликаний польотом бджоли навколо гранату, за секунду до пробудження» та інші, проте не так багато з нас цікавилися життям художника, який не без підстав стверджував: "Сюрреалізм - це я".

Ми пропонуємо вам трохи глибше дізнатися про Сальвадора Далі та його сюрреалістичний спосіб життя, згадати його відомі висловлювання, здивуватися та насолодитися художньою спадщиною, а також заглянути в глибинні потаємні витоки за допомогою астропсихологічного аналізу натальної карти (гороскопа) С. Далі.

У кожному з нас дрімає геній... І з кожним роком все сильніше...

Чому так? Кожен з нас має свій потенціал, але не кожен може його реалізувати. По суті практично одиниці реалізували свій потенціал на 100%! Тобто, є куди і чого прагнути. Досить часто це “Per aspera ad astra” – шлях через терни до зірок. До того, як показує аналітика, багато відомих людей мають дуже складні натальні карти.
Небо відточує таланти на лезі бритви Долі!

Здавалося, багато залежить і від мотивації, або як кажуть у народі: «Птах гордий - не полетить, доки її не пнуть під зад!», тобто, мова часто йде за принципом, коли Небо не дає вибору: «Ні кроку назад – над прірвою зад!» І тоді людина стрессово мобілізує всю свою унікальність для виживання та трансформації. Адже сенс життя в еволюції і тут альтернативи не існує, як при їзді велосипедом - їдеш, поки крутиш педалі! Ні? Тоді в канаву...

Але чому, навіть за наявності мотивації в народі: «Красти – так мільйон. Спати – так з королевою!», людина не реалізується повною мірою, або працює за гроші, а її винаходи привласнюють інші, які і близько не мають такого таланту?

Суть у реалізації! Тобто, є талант (потенціал), але немає реалізації. За потенціал у гороскопі людини відповідають Планети у Знаках. А за реалізацію відповідає стихія землі: Знаки Тельця, Козерога, Діви. Крім того, за реалізацію відповідають т. з. Будинки у гороскопі, які не збігаються зі Знаками. "Що за нісенітниця?" - спитає матеріаліст.

Наведу приклад. Усі емігранти стикалися неодноразово з проблемою реалізації, хоч матеріалісти, хоч ідеалісти. Наприклад, людина в СРСР була жебраком. А після приїзду до США став мільйонером і відомим на весь світ! Бувало й навпаки, на жаль. Чому? Та тому, що потенціал гороскопу не змінюється, а змінюється сітка Будинків реалізації! Так просто. Жодної містики! Існує навіть туристична астрологія для цього…

Тому хочеться розглянути з погляду астропсихології те, як один із головних диваків ХХ століття не просто транслював себе у світ, а й став знаменитим завдяки цьому. Славу йому принесла не лише творчість, а й ретельно вибудований скандальний образ, ексцентрична поведінка та епатажні висловлювання про себе та оточення. Прожив він довге більш-менш щасливе життя, був одружений зі своєю єдиною ГалА (з наголосом на останній склад на французький манер), яку обожнював і оспівував до кінця своїх днів.

Сальвадор Далі насамперед відомий завдяки сюрреалістичним полотнам, причому Сальвадор працював у багатьох стилях – від імпресіонізму та кубізму в юності та до неокласицизму у пізніший період. Був майстровитий: створював ілюстрації, рекламні логотипи та інтер'єри, писав мемуари, сценарії та художні твори, видавав кулінарні книги та літографії. Як і багато творців, не соромився запозичень та численних алюзій на картини улюблених майстрів – Веласкеса, Вермеєра та інших. В історії творчості таких випадків безліч. Наприклад, легенда, викладена хроністом Саксоном Грамматиком у ХІ столітті, була використана Шекспіром під час створення трагедії «Гамлет». Історія про Ромео і Джульєтту гуляла Італією в дванадцяти варіантах до Шекспіра. Грішив цим і Дюма, переписавши книгу свого помічника «Три Мушкетери». Сюжет «12 стільців» було запозичено Ільфом і Петровим у Конан Дойля з оповідання «12 Наполеонів». Пушкін визнав, що сюжет поеми «Руслан і Людмила» «запозичив» у Жуковського.

Сальвадор Доменек Феліпе Жасинти Далі-і-Доменек, маркіз де Далі де Пуболь — так звучить повне ім'я художника, народився 11.05.1904 р. у невеликому, але гордому іспанському містечку Фігерас з багатовіковою історією та амбіціями у сфері сепаратизму (в майбутньому митець дотримуватиметься монархічних поглядів із непохитною самоідентифікацією, як каталонець). Сальвадор з'явився у світ через 9 місяців після смерті його старшого брата, якого теж звали Сальвадор («рятівник» іспанською). Батьки хлопчика стверджували, що він є його реінкарнацією, що зрештою спричинило страх Далі перед могилою брата, який помер від менінгіту. Тобто, вже можна говорити про генетичні проблеми спадкоємців з головою, а, як відомо, багато творців, м'яко кажучи, «не від цього світу», але їм вдавалося сублімувати свою «особливість» в творчість, про що мною написані дві статті «Патологія в мистецтво благо чи Зло?» http://proza.ru/2013/09/24/982 та http://proza.ru/2013/09/25/61 . Тобто, якщо світом править ширвжиток і Колективне Несвідоме (наприклад, мода), то іскри світла цьому сірому світу похмурої єдиноподібності дають генії, дозволивши поглянути на традиційні речі і Світ - інакше, даруючи родзинку цього кексу буття.

Батьки хлопчика були простими людьми: батько був місцевим успішним нотаріусом, а мати уродженкою столичної Барселони.
Батьки, переживши трагедію смерті сина, природно, дуже балували сина. Йому виявлялися королівські почесті, і витончена артистична натура майбутнього художника із задоволенням ужилася в таку роль. У п'ятирічному віці Сальвадор отримавши в подарунок карнавальну мантію і королівський скіпетр, вважатиме це вбрання відповідним своєму становищу і одягатиметься в такий одяг, як у другу шкіру, навіть ставши сивим старим.

З дитинства хлопчик виявляє інтерес до малювання, і вседозволеність батьків допомагає йому - Сальвадор виділяють кімнату під майстерню на мансарді будинку. Тут він постійно практикується в малюванні та у десятирічному віці пише першу картину олійними фарбами в імпресіоністському стилі.

У дитинстві Далі був кмітливою, але зарозумілою і некерованою дитиною. Одного разу він затіяв скандал на торговій площі заради льодяника, навколо зібрався натовп, і поліцейські попросили господаря лавки відкрити її під час сієсти і подарувати хлопцеві щастя. Він домагався свого капризами та симуляцією, завжди прагнув виділитися та привернути до себе увагу.

До школи Сальвадора Далі тягли силою. Дорогою він влаштовував скандали, на які збігалася вся вулиця. У перший рік навчання юний бунтар не лише не вивчив нічого нового, а й забув алфавіт.

Численні комплекси та фобії, наприклад, страх перед кониками, заважали йому включитися у звичайне шкільне життя. Однокласники ставилися до «дивної» дитини досить нетерпимо, використовували її страх перед кониками, підсовували йому за комір цих комах, чим доводили Сальвадора до істерик. «Якби я був на краю прірви і коник стрибнув мені в обличчя, я краще кинувся б у прірву, ніж виніс його дотик». Так Сальвадор Далі описував свій найбільший страх — коників, яких проте, часто зображував на полотнах. Саме про це він пізніше розповів у своїй книзі «Таємне життя Сальвадора Далі, розказане ним самим».

Навчатися образотворчому мистецтву Далі почав у муніципальній художній школі. З 1914 по 1918 виховувався в Академії братів ордена маристів у Фігерасі.

У віці 15 років Сальвадора виключили з чернечої школи за протести, проте згодом він все ж таки завершив навчання з відзнакою.

Перша персональна виставка Сальвадора Далі відбулася у муніципальному театрі Фігерасі у 1918 році, коли художнику було 14 років.

1921 року на 47 році життя від раку грудей помирає мати. Для Далі це стало трагедією. У тому ж році він вступає до Академії Сан-Фернандо. Бунтарська натура Сальвадора проявилася і під час вступу до Академії образотворчих мистецтв. Малюнок, підготовлений ним для іспиту, здався надто малим наглядачеві, про що він повідомив батькові, а той у свою чергу синові. Юний Сальвадор стер весь малюнок і вирішив намалювати новий. До підсумкової оцінки залишалося всього 3 дні, проте юнак не поспішав із роботою, чим дуже турбував свого батька, який і без того за довгі роки натерпівся його чудасії. Зрештою юний Далі повідомив, що малюнок готовий, зробивши його ще меншим! Викладачі тільки з надзвичайно високої майстерності зробили виняток і прийняли молодого ексцентрика до академії.

У 1922 році Далі переїжджає до «Резиденції» (ісп. Residencia de Estudiantes), студентського гуртожитку в Мадриді для обдарованих молодих людей, і починає навчання. У цей час Далі знайомиться з Луїсом Бунюелем, Федеріко Гарсіа Лоркою, Педро Гарфіасом. Із захопленням читає роботи Фрейда. В Академії образотворчих мистецтв у Мадриді виявляються риси, що становлять основу майбутньої популярності Далі: крім зашкалюючих амбіцій і великих здібностей, він був цілеспрямований, посидливий і завидно працездатний: «Я не бовтався вулицями, ніколи не ходив у кіно, не відвідував своїх товаришів. Я повертався і закривався у себе в кімнаті, щоб продовжувати працювати на самоті, - згадував Далі про своє студентське дозвілля. – У неділю я ходив у музей Прадо і брав каталоги картин різних шкіл… Батько, повідомлений директором і поетом Маркіна (під опікою якого залишив мене) про те, що я веду життя пустельника, тривожився. Кілька разів він писав мені, радячи мандрувати околицями, ходити до театру, робити перерви в роботі. Але все було марно… Моє внутрішнє життя задовольнялося цим. А всілякі розваги мені були огидні».

Незважаючи на повне занурення у творчість, Далі не вдається закінчити Академію. Його ексцентричному духу стало тісно у стінах закладу, де обмежували політ творчої думки. Це закінчилося конфронтацією з консервативними викладачами, і він був виключений. Що, в принципі, не нове у світі мистецтва, де кожен просто повинен знайти свій неповторний шлях. Автор цієї статті, наприклад, спілкуючись з багатьма художниками, скульпторами, монументалістами в Українській академії мистецтв, неодноразово спостерігав, як відомі в СРСР метри мистецтва нав'язували студентам тематику, обмежували творчий політ, вибір палітри, викликаючи їхній протест.

Роботи Далі демонструються на виставках, він завойовує популярність.

Паралельно він вивчає творчість старих майстрів Гойї, Ель Греко, Сурбарана та інших, з яких особливо виділяє італійського маньєриста Арчімбольдо та голландця (мається на увазі і школа) Вермеєра Делфтського.

               
Джузеппе Арчимбольдо. Лето. Невольничий рынок и прозрачный бюст Вольтера

Арчімбольдо його привабив шизоїдністю свого мистецтва – начебто пише людина ріпу з квітами, а виходить дядько. Цей прийом подвоєння образів Далі згодом часто застосовував.

А Вермеєр привернув якоюсь містичністю, легкою і незрозумілою нереальністю всього, що відбувається в його роботах. Любов до Вермеєра не залишала Далі все життя і іноді виливалася ось у такі фрейдистські трактування.
               
Кружевница. Картина Вермеера Делфтского 

На роботі Дали мереживниця – в оточенні носорожих рогів, тобто цілком зрозумілих фалічних фрейдівських символів. Треба до тих, чию творчість Далі вивчав, додати ще й Босха зі старшим Брейгелем, яких він бачив у Мадриді. Коротше, в результаті всього в 1925 Далі пише роботу «Дівчина біля вікна», що сильно містить магічний реалізм, і в якій вже трохи видно майбутній він, Далі.
               
Дівчина біля вікна. С. Далі             
Автору статті вдалося зустрітися з «Дівчиною біля вікна» двічі: у Фігеросі та в Мадриді у Прадо.

В 1929 Далі примикає до групи сюрреалістів, організованої Андре Бретоном, главі сюрреалізму з диктаторським стилем керівництва, який періодично когось відлучав, прощав або виганяв назавжди. Іноді проти нього спалахували бунти, осмислені та толерантні. Спочатку в таких історіях Далі завжди брав бік Бретона, але через кілька років був відлучений сам - за те, що занадто тягнув на себе ковдру і навіть дозволив собі слоган "Сюрреалізм - це я!". Тоді Бретон обізвав Далі «неофалангістом» за симпатію, у тому числі й сексуальну, до Гітлера і нагородив англо-італійською анаграмою Avida-dollars, що означає «жадібний до доларів», і що було правдою. А ось про неофалангіста Бретон – марно. Просто Далі настільки влився у сюрреалізм, що ці явища життя оцінював сюрреалістично, тобто, до реальної, побутової оцінці реального Гітлера ці симпатії жодного стосунку мали. Для Далі художник Гітлер був також сюрреалістом, от і все.

Після знайомства з новими течіями у живописі Далі експериментує з методами кубізму та дадаїзму. 1926 року він уперше їде до Парижа, де знайомиться з Пабло Пікассо. Намагаючись знайти свій стиль, наприкінці 20-х створює ряд робіт під впливом Пікассо і Жоана Міро. У 1929 році бере участь разом із Бунюелем у створенні сюрреалістичного фільму «Андалузький пес». Ще він пише дві роботи: «Розмальовані задоволення» та «Похмура гра».
         
«Розмальовані задоволення».  «Похмура гра».

Ось з цього моменту можна вважати, що ми маємо справу з тим Далі, якого знає весь світ, зі справжнім Далі. У цих роботах є основні ознаки його стилю.

Пізніше весь цей творчий вінегрет Далі теоретично оформив у т. зв. параноїко-критичний метод, побудований на фрейдизмі В інтерпретації Фрейда параноя характеризується патологічною недовірою до навколишнього середовища, наявністю надцінних ідей, агресивністю, фанатизмом та сексуальною збудливістю. Та й уся історія з цієї теорії загалом – це нормальна, якісна, людська параноя. Сексуальність у тому чи іншому стані, наприклад, у пригніченому, в ній теж дуже існує, як особистісна характеристика тих, кого прийнято називати політичними діячами і, відповідно, через їх рішення і вчинки, активно впливає на історію. З безліччю цього прикладів, ви можете ознайомитися в моїй статті «Більшість світових проблем вирішується сексом»
 
В 1929 Далі знайомиться з ГалА. Олена Дьяконова, дружина поета Поля Елюара, російського походження, була на 10 років старша за Далі і вразила його з першого погляду. Зблизившись із Сальвадором, ГалА, проте, продовжує зустрічатися зі своїм чоловіком у любовному трикутнику, має любовні контакти з іншими поетами та художниками, що на той час здавалося прийнятним у тих богемних колах, де оберталися Далі, Елюар та Гала. Розуміючи, що фактично вкрав у друга дружину, Сальвадор, як «компенсацію» пише його портрет.

З моменту її візиту з чоловіком у Кадакес до Сальватора вони стали нерозлучними, що породило розрив художника з власною сестрою, яка не схвалювала цей зв’язок, але ніхто і ніщо не могло вплинути на вибір ексцентричного Далі! І цьому є фатальне пояснення наприкінці статті...

Також відбувається розрив із батьком. Неприязнь родини художника до ГалА, пов'язані з цим конфлікти, скандали, а також напис, зроблений Далі на одному з полотен — «Іноді я з насолодою плюю на портрет моєї матері». Ця витівка викликала сильну сварку з батьком, який дбайливо зберігав пам'ять про свою кохану дружину і призвела до того, що батько прокляв сина та виставив його з дому. У помсту обурений Сальвадор Далі послав батькові в конверті свою сперму з гнівним листом: «Це все, що я тобі винен». Пізніше, у книзі «Щоденник одного генія» художник, будучи вже людиною похилого віку, добре відгукується про батька, визнає, що той сильно любив його і терпів страждання, що доставлялися сином.

Сальвадор та ГалА оселилися в маленькому рибальському будинку в Порт-Льігаті, який згодом розростеться до особистої резиденції Далі. ГалА бере на себе функції арт-менеджера, няньки, музи і дає можливість повністю зануритися в роботу. Недарма кажуть, що за кожним великим чоловіком стоїть тінь великої жінки, причому, не обов'язково зі знаком плюс! Прикладів маса: мати А. Македонського – Олімпіада Епірська, натхненниця А. Македонського – Таїс Афінська; Роксолана - дружина султана Османського Сулеймана I Чудового; В. Маяковський та Ліля Брік (Лілі Урівна Каган) у секс трикутнику з її чоловіком Осипом Бріком; Володимир Набоков та його дружина Віра Євсіївна Набокова, яка врятувала його рукопис «Лоліта» з багаття куди її кинув автор…

Турботи ГалА дають свої плоди: саме в цей час Далі пише свої хрестоматійні роботи:
       
«Великий мастурбатор» (1929)          «Постійність пам'яті» (1931)

Слово ж «критичний» у назві методу означає, що художник, занурюючись у несвідоме та відключаючи свою цензуру у вигляді культурних обмежень, все-таки зберігає дистанцію по відношенню до всіх цих фантазій та здатний їх критично оцінювати. "Я схожий на божевільного, але моя відмінність від нього полягає в тому, що я - не божевільний", - говорив Далі.

«Обличчя Мей Вест» (1935)

Коли Сальвадор Далі, був чарівно злиденний і ніякого відношення до капіталу не мав, як не мав і самого капіталу, чи варто дивуватися, що він відчував до капіталізму, що не приймає його світу, агресивно-ворожі почуття! Тим більше, будучи одруженим з російською емігранткою, він, зрозуміло, мав своє викривлене уявлення про Леніна. Апогею прокомуністичні погляди Далі досягли до 1931 року, саме в цей час і була написана картина "Часткове затьмарення. Шість явищ Леніна на роялі".

18 вересня 1931 року, виступаючи перед робітниками, студентами, та інтелігенцією в Барселоні, Далі прочитав свою вогненну, антимонархічну та антиклерикальну лекцію "Сюрреалізм на службі революції", яка стала справжньою одою комунізму.

Надалі, однак, шляхи Далі та комунізму розійшлися. По-перше, комуністи беззастережно зрадили анафемі Зигмунда Фрейда - головного кумира Далі, а по-друге, у Далі почали з'являтися гроші, і він з несподіваною для себе легкістю здійснив органічний перехід у світ "світової буржуазії". Недаремно сміються в народі, мовляв, увесь комунізм до першого заробленого капіталу!

Якщо він і писав Леніна надалі, то лише для того, щоб навмисно позлити сюрреалістів, які продовжували, хай і з застереженнями, залишатися на комуністичних позиціях. Явно знущальний антураж, в який Далі поміщав образ Володимира Ілліча, багато в чому сприяв остаточному вигнанню Далі з лав сюрреалістичного руху.

Проте 1931-го, під час написання картини "Шість явищ Леніна на Роялі" Сальвадор Далі ще далеко від заперечення комунізму – і з Вождем поводиться досить шанобливо.

В 1933 Далі пише картину «Загадка Вільгельма Теля», де зображує швейцарського фольклорного героя в образі Леніна з величезною сідницею.

Далі переосмислив швейцарський міф щодо Фрейда: Тель став жорстоким батьком, який бажає вбити свою дитину. Нашарувались особисті спогади Далі, який порвав зі своїм батьком. Ленін сприймався комуністично налаштованими сюрреалістами, як духовний, ідейний батько. На картині зображено невдоволення владним батьком, крок на шляху формування зрілої особистості. Але сюрреалісти зрозуміли малюнок буквально як карикатуру на Леніна, і деякі з них навіть намагалися знищити полотно.

У 1934 році ГалА розлучилася з Елюар, і її шлюб Далі був зареєстрований офіційно (а в церкві - набагато пізніше - в 1958 році).

У 1936 році Далі розсвариться із сюрреалістами, які стоять на лівих позиціях, і його виключають із групи. Далі у відповідь заявив: "Сюрреалізм - це я". Та він більше і не потребував компанії. Мав ГалА. Про доленосну роль Жінки у гороскопі Далі, яка матеріалізувала в образі ГалА, ми розповімо нижче в описі його гороскопу.

В 1937 художник відвідує Італію і залишається в захваті від творів Ренесансу. У своїх роботах починає домінувати правильність людських пропорцій та інші риси академізму. Незважаючи на відхід від сюрреалізму, його картини, як і раніше, наповнені сюрреалістичними фантазіями. Пізніше Далі приписував собі порятунок мистецтва від модерністської деградації, із чим пов'язував своє власне ім'я, оскільки Salvador у перекладі з іспанської означає «Спаситель».

Коли почалася війна в Європі, подружжя залишає Старий Світ і вирушає до США, де воно живе з 1940 по 1948 рік. 1942 року випускає белетризовану автобіографію «Таємне життя Сальвадора Далі».

Далі стає затребуваним у всіх сферах: він пише книги, створює ілюстрації, проводить виставки, пише лібретто та оформлення балетів у хореографії Леоніда М'ясіна для трупи. на музику Ф. Шуберта (1941), «Божевільний Трістан» на музику Р. Вагнера (1944), тусується з зірками шоубізу, та й сам поводиться як рок-зірка, епатуючи публіку.
 
Під час однієї зі своїх ексцентричних витівок він мало не загинув. Далі мав читати лекцію про несвідоме у галереї «Нью-Берлінгтон», куди він з'явився у скафандрі, прикрашеному логотипом компанії «Мерседес-Бенц». Костюм доповнювали пара хортів на повідку в одній руці та більярдний кий в іншій. Але художник не подумав про те, що без спеціальної системи подачі кисню він просто може задихнутися, і коли почалася задуха, виявилося що не так просто вивільнити його голову з водолазного шолома (автор статті бачив цю злощасну фігуру водолаза на портику замку Далі у Фігеросі) . Шолом довелося збивати з голови буквально за допомогою молотка, звук якого ще довго віддавався у голові Дали похоронним дзвоном «по кому дзвонить дзвін»... Але публіка навіть і не підозрювала про НП – навпаки, глядачі вирішили, що відбувається продуманий сюрреалістичний перфоманс, і аплодували процесу звільнення лектора з обіймів смерті.

Однак США не були країною його життя за Небесним призначенням і Далі там провів 8 років… Не дарма ж Небо містично його попередило таким чином з костюмом водолаза… і який був перенесений на фронтон замку в Фігеросі.

Саме Сальвадор Далі створив відомий весь світ логотип Chupa Chups. 1957 року Енрік Бернат став головою кондитерської фабрики Granja Asturias. Бернат заплатив за маркетингове дослідження, яке показало, що більшість продукції фабрики споживають люди до 16 років.

Власник фабрики у 1958 році, знявши понад 200 видів кондитерського товару з виробництва, почав випускати лише одну річ – льодяник «з ручкою». Динамічну та вибухову пісню з рекламного ролика: «Chupa, chupa, chupa Chups», швидко підхопили дорослі та діти.

Приліпливий мотив дав цукерці назву - Чупа із співзвучним доповненням Чупс. Після того, як з ренеймінгом було покінчено, популярної насолоди потрібен був логотип. Для вирішення цього завдання 1961 року Бернат звертається до свого співвітчизника — епатажного сюрреаліста Сальвадора Далі.

Далі підготував логотип за годину. Ромашку правильної форми він зобразив на клаптику газети і запропонував писати назву цукерки всередині квітки. На використання квітів митця надихнув іспанський прапор.

Художник, крім грошей, приймав оплату у вигляді коробки з льодяниками щодня. Він не тільки любив солодке, а й мав чорне почуття гумору: художник приходив на дитячий майданчик, діставав цукерки, розгортав їх, облизував і кидав на землю, дражнячи дітей.

У 50-х роках на замовлення Національної бібліотеки Італії сюрреаліст написав 100 акварелей до «Божественної комедії» — по одній на кожну пісню поеми.

«Це твір, що захопив мене до одержимості», — говорив Сальвадор про роботу Данте Аліг'єрі.
Однак італійській публіці не припали до душі картини Далі. Одні були переконані, що саме італієць мав ілюструвати «Божественну комедію», інші називали акварелі Сальвадора «державною порнографією». Ситуація набула такого розголосу, що її обговорювали навіть у парламенті.

У 1965 році Далі приїхав до Парижа і підкорив його своїми роботами, виставками та епатажними вчинками. Знімає короткометражні фільми, робить сюрреалістичні фотографії. Далі знімається в рекламах, причому навіть у подібній комерційній діяльності не втрачає можливості для самовираження. Телеглядачам надовго запам'яталася реклама шоколаду, в якій художник відкушує шматочок плитки, після чого в нього від ейфорійного захоплення закручуються вуса, і він вигукує, що збожеволів від цього шоколаду.

У 1972 році Марі-Елен Де Ротшильд організувала «Бал Сатани», присвячений сюрреалістам Сальвадору Далі та Рене Магрітту. Художник був дизайнером заходу та створив маску з двома особами для барона Гі де Ротшильда, проте сам не відповідав дрес-коду вечірки.

До речі, саме «Бал Сатани» надихнув Стенлі Кубріка на зйомки фільму «З широко заплющеними очима» — найзагадковішої його роботи, яка обросла численними міфами.

У ресторанах Сальвадор завжди розраховувався за своїх друзів, та ніколи не платив. Він виписував чек і ставив на ньому свій підпис, сподіваючись, що власник закладу не скористається ним, а залишить собі як безцінний слід художника. І це щоразу спрацьовувало.

Художник співпрацював з іншими геніями свого часу, зокрема Альфредом Хічкоком та Уолтом Діснеєм. З останнім у нього сформувалися дружні стосунки, незважаючи на те, що ідею мультфільму Дісней забракував. Працював над фільмами: "Андалузький пес", "Золоте століття" (режисер - Луїс Бунюель), "Заворожений" (режисер - Альфред Хічкок).

У кінопроекті «Дюна» режисера Алехандро Ходоровскі, скасованого в 1975 після довгої підготовки до зйомок, в числі запрошених акторів були Сальвадор Далі, Мік Джаггер, Орсон Уеллс, Шарлотта Ремплінг. Проект залишився нереалізованим, але вважається найбільш амбітною спробою екранізувати «Дюну» та «найвеличнішим незнятим фільмом».

Також Сальвадор захоплювався Зигмундом Фрейдом, який у свою чергу досить низько оцінював роботи художника. Сам Фрейд був людиною консервативних поглядів на мистецтво, сюрреалізмом не цікавився. Наприкінці 30-х років, вже в Лондоні, до нього в гості прийшов Далі. Фрейд потім так відгукнувся про цей візит у листі до Стефана Цвейга, який цю зустріч і організував: «Досі я був схильний вважати сюрреалістів, які начебто обрали мене своїм патроном, звичайними лунатиками або, скажімо, на 95% «звичайними». » алкоголіками (і є тому пояснення, наприклад Едгар По, автор кошмарів з «Паді;ння дому Ашерів», страждав на алкоголізм). Проте молодий іспанець, з його щирими і фанатичними очима, з його чудовою технічною майстерністю викликав іншу оцінку. Було б справді цікаво вивчити з позицій психоаналізу походження такого живопису».

Після перших публічних дослідів у галузі атомної енергії (Хіросіма, Нагасакі, Бікіні, Семипалатинськ) Дали захопився фізикою і навіть збирався заснувати Інститут вивчення атомної енергії щодо мистецтва. Воно зрозуміло - атом, як і несвідоме, за зовні невинною оболонкою містить величезну та руйнівну енергію. Цій темі Далі присвятив кілька робіт, найвідоміші з яких – «Атомна Леда» та «Три сфінкси Бікіні».

Пише портрет Фрейда
   
Займався Далі та скульптурою
         
Був ювеліром. Займався дизайном
       
До кінця 1960-х небо відносин Далі з ГалА стало похмурим. У кожного з них з'явилося своє особисте життя: у неї – низка молодих коханців, на яких митець заплющував очі, у нього – велике платонічне кохання в особі французької поп-співачки, актриси та моделі Аманди Лір, яка народилася 18.11.1939 року в Гонконгу ( за іншою версією - у 1950 році у В'єтнамі). У 1970-1980-х роках Лір була популярною виконавицею в жанрі диско. Пізніше набула популярності як художниця. Співачка мала досить специфічне контральто, через що існує версія, що Аманда народилася хлопчиком, і в дитинстві її звали Ален Тапп (фр. Alain Tapp). За цією версією, в 1963 відомий художник і покровитель Аманди Сальвадор Далі оплатив для неї операцію зі зміни статі, яка була проведена в Касабланці (Марокко). Ця інформація була підтверджена ні Амандою, ні будь-ким із її родичів.

  Аманда Лір

Зрештою, ГалА витребувала придбання окремого житла, і Сальвадор зробив царський жест на публіку і придбав для неї цілий замок у Пуболі. Але відвідувати замок йому дозволялося лише за попереднім письмовим повідомленням ГалА! Не дарма кажуть французи, що «У коханні один любить, а інший - дозволяє кохати!» Або, як я кажу:

Є у кохання така блаж:
Його не купиш! Та продаш…

У 1970-х Далі практично перестає писати. Проте, його картини продаються з аукціонів за рекордні суми, завдяки чому він стає одним із найоплачуваніших за життя художників. Існує версія, що ГалА давала літньому Далі підписати порожні полотна, картини на них писали інші сюрреалісти, і продавала їх за шалені гроші. Досі аукціоністи з великою підозрою ставляться до пізніх робіт Далі…

  1982 року Далі отримує від короля Хуана Карлоса титул маркіза.

Цього ж року в вельми солідних роках (під дев'яносто років - точна цифра ретельно ховалася) йде в інший світ Гала. Далі теж немолодий, і його долають хвороби. Він перебирається жити в замок ГалА і там стрімко згасає від туги за коханою. 1984 року в замку сталася пожежа. Паралізований старик безуспішно дзвонив у дзвіночок, намагаючись покликати на допомогу. Зрештою він переміг неміч, звалився з ліжка і поповз до виходу, але знепритомнів біля дверей. Далі одержав важкі опіки, але вижив.

ДВІ МОГИЛИ САЛЬВАДОРА ДАЛІ

Але Сальвадор Далі не міг не відзначитись і після смерті! У каталонського художника дві могили, причому, в якій саме з них він побажав упокоїтися сам – питання, яке й досі залишається дуже спірним. Багато відвідувачів (мільйон на рік), які прийшли в Театр-музей Сальвадора Далі у Фігерасі, стоячи на сцені театру-музею і роблячи фотографії, навіть не підозрюють, що стоять на могильній плиті, під якою, у двох трунах, вміщених, за "принципом матрьошки" ", один в інший - цинковому і дубовому - і лежить забальзамоване тіло Сальвадора Далі.

Здогадатися людині сторонньому, що вона "топчеться" по могилі Далі, насправді складно – на масивній кам'яній плиті немає жодного напису, який би свідчив про те, що під нею хтось лежить.

Дізнаються це, коли відвідувачі потрапляють у затемнене приміщення крипти у підвалі – там на стіні, яка водночас є бічною стінкою усипальниці художника, є ще одна плита, де на плиті вибито наступний напис:
   
Так, син простого нотаріуса, Далі помер носієм титулу маркіза, який подарував йому король Іспанії відразу після смерті ГалА.

Тим самим король сподівався повернути художника до життя - він знав, з яким трепетом ставився Далі до аристократів по крові. Але не все можуть королі!

Оговтатися після смерті дружини Далі вже не зумів – і після семи болісних років самотності, що перетворилися на миттєво одряхлілого Далі в затяжну тортуру, нарешті помер, після чого був покладений під сцену і купол створеного ним самим Театру-музею.

Забальзамований, вбраний у ошатну туніку, на якій вручну золотом були вишиті його ініціали, корона маркіза та подвійна логарифмічна спіраль, Далі лежить у самому центрі свого музею, який, у свою чергу, за словами самого Далі, є не чим іншим, як "Меккою" світового мистецтва".

Але є сумніви, що це місце вибрав сам Сальвадор Далі. Існує і "перша" могила Далі, яку він підготував сам, а згодом – не раз заявляв близьким йому людям про своє бажання бути похованим саме там – тобто в склепі замку Гали в Пуболі.

Перша могила Сальвадора Далі

У травні 1982-го, коли ГалА була при смерті, навіть сам Далі, здається, прийняв цю думку і майже змирився з нею (їй було 88), Далі розпорядився підготувати склеп у замку Пуболь, який він подарував дружині наприкінці 60-х. Ось тоді і з'явилася та сама, "перша" могила Далі, в якій він і хотів упокоїтися після своєї смерті - поряд з дружиною. Неодноразово Далі у розмовах з близькими йому людьми навіть ділився планами щодо влаштування пишного загального саркофага, а одного разу висловив побажання, щоб після того, як він ляже поруч із дружиною, їхні руки поєднали б у вічному союзі – звучить досить інфернально, але в цьому весь Далі.

ГалА хотіла померти і бути похованою лише у замку, але плани людини часто не збігаються з планами Бога. ГалА померла в Порт-Лігаті, в суботу, о 6-й ранку - вкрай невдалий час для смерті - в суботу. Без довідки з мерії везти її тіло в замок у Пуболі, де його мали забальзамувати та поховати, було не можна. Тому перевозили в Пубол її, як живу, посадивши на заднє сидіння купленого в Монако кадилака. Поруч знаходилася доглядальниця з заздалегідь підготовленою промовою на випадок, якщо їх зупинить поліція: мовляв, пані була жива, ми везли її до лікарні, і ось, будь ласка – просто в дорозі вона померла. Але з поліцією – пронесло.

Тіло ГалА привезли до Пуболя, забальзамували, обрядили в яскраво-червону сукню від Діор, яку вона сама обрала останнім вбранням і поклали в склеп. Смерть дружини запустила в Далі жахливий механізм саморуйнування, який за пару тижнів перетворив його на безпорадного тремтячого старого. Далі навіть спробував невдало вморити себе до смерті, відмовляючись від їжі та води – але життя взяло своє, продовживши муки – надалі художника напували та годували через трубки, вставлені в ніс та в рот: їжу у звичайному вигляді організм Далі вже не приймав. Художник практично повністю втратив дар зв'язного мовлення та самоізолювався від зовнішнього світу, категорично не бажаючи, щоб його бачили таким. Це доручення Далі виконувалося буквально та неухильно.

Весь цей час за всі його дії та контакти із зовнішнім світом відповідали троє людей, яких ЗМІ швидко охрестили "хунтою", або "трійцею ангелів-охоронців": Маріа Лорка (мер Фігераса), Антоніо Пічот (директор Театру-музею Далі) та Робер Дешарн (секретар Далі). Їх навіть звинувачували в тому, що ці підозрілі "ангели" мало не викрали Далі, тримають його під замком і нав'язують безпорадному хворому старому свою жорстоку волю. Вважалося, що тільки вони, і ніхто більше, в змозі зрозуміти ту зовсім нечіткороздільну мову, якою Далі іноді намагався висловлюватися - особливо в останні роки. У січні 1989-го, коли «трійці ангелів-охоронців» стало ясно, що дні Далі пораховані, водій і дворецький Далі, Артуро Камінада, який перебував у службі маестро 43 роки, почав готувати склеп у замку Пуболя до поховання.

Але громом серед ясного неба стала прес-конференція у середині січня у Фігерасі, влаштована з ініціативи мера міста – того самого Маріа Лоркі. Заява його стала справжньою сенсацією. За словами Лорки, ще 1 грудня Далі, жестом попросивши всіх вийти з палати, покликав Лорку до себе ближче, і, за словами мера, висловив "ясне та виразне бажання (?) бути похованим не поряд із Галою в Пуболі, а під сценою свого Театру-музею ". Сказане Лоркою настільки суперечило загальновідомим намірам Далі, які той неодноразово озвучував раніше, що Лорке ніхто не повірив. Якби двоє інших членів "трійці" – Антоні Пічот і Робер Дешарн – піддали б слова Лоркі сумніву або заявили б прямо, що це брехня – Далі був би похований у Пуболі.

Виникає питання – чи був їхній особистий інтерес у цьому?
Логіка каже, що був!

Поміркуйте самі в чому був інтерес: Лорка, як мер міста, в якому похований Далі; Пічот – як директор музею, в якому похований Далі, а секретар Робер Дешарн, як людина, яка дуже добре заробила на Далі, причому – сумнівним способом. Звичайно, зовсім ніхто не повірив словам Лорки, але й ніхто не зміг спростувати його заяву. Так і вийшло, що Сальвадор Далі упокоївся не в тій могилі, яку підготував для себе сам ще за життя. Досить очевидно, що це не відповідало власному бажанню через його велику любов до ГалА. Але таємниця була віднесена до могили. Втім, містицизм Далі вважав однією з головних складових творчості – тож це цілком у його дусі!

Але й після смерті С. Далі не було спокою!

Існує анекдот на тему смерті художника. Коли моторошний Далі, нарешті, помер і повинен був постати перед дияволом - ну, там, співбесіда, реєстрація у Пеклі нового прибувшого у відповідному колі і т. п. процедури… Так от, кажуть, диявол тоді впав у жах, не захотів з ним зустрічатися і, відмовившись крайньої зайнятістю, пішов відновлювати душевну рівновагу у розмові з Гітлером.

Усі свої роботи Далі заповів Іспанії, як і чималий статок розміром майже 10 мільйонів доларів.

Але найголовніше – без творчості Далі неможливо собі уявити мистецтво ХХ століття!

Наприкінці липня світ вразила епатажна новина — вуса Сальвадора Далі виявились не змінені часом. Недавня ексгумація останків художника дозволила переконатися в тому, що Нарсіс Бардалет (медик, який бальзамував тіло "божественного Далі"), зробив свою роботу чудово!

Події розгорнулися в іспанському місті Фігерас, де фахівці ексгумували тіло знаменитого художника за позовом іспанки Марії Пілар Абель Мартінес, яка заявила в 2007 році, що є позашлюбною дочкою Сальвадора Далі, яка стверджувала, що багато років тому Далі бував у будинку свого друга в містечку Кадакес, де її мати працювала служницею. Між Далі та її матір'ю виник любовний зв'язок, в результаті якого в 1956 народилася Пілар. Нібито дівчинка з дитинства знала, що вона є дочкою Далі, але не бажала засмучувати почуття нерідного батька. На вимогу Пілар було проведено тест ДНК, зразком для якого стало волосся і клітини шкіри з посмертної маски Далі. Підсумки експертизи вказали на відсутність родинних зв'язків між Далі та Марією Пілар Абель Мартінес, проте Пілар зажадала ексгумації тіла Далі для проведення повторної експертизи.

У червні 2017 року суд у Мадриді ухвалив рішення про ексгумацію останків Сальвадора Далі для взяття зразків з метою проведення генетичної експертизи для встановлення можливого батьківства мешканки Жирони. 20 липня труна з останками Сальвадора Далі була розкрита, і ексгумація була проведена. За процедурою відкриття труни спостерігали 300 людей. У разі визнання батьківства, дочка Далі змогла б отримати права на його прізвище та частину спадщини. Проте тест ДНК однозначно спростував припущення про спорідненість цих людей.

Астропсихологічний аналіз натальної карти С. Далі
Будь-які у людини не випадкові, вони є реалізація у життя його гороскопа. Понад те, вони детерміновані рамками гороскопа! Тому мені як астропсихологу-консультанту стало професійно цікаво з'ясувати витоки генія сюрреалізму та епатажу для виявлення закономірностей реалізації видатних особистостей. З деякими висновками після розгляду натальної карти Далі (гороскопу) я вирішив поділитися з читачами.
 
Будь-який гороскоп є «коктейлем» Планет у Знаках, аспектами між ними та Будинками Реалізації, а не тільки сонячним Знаком, як звикли говорити, мовляв, я – Овен, а ти хто за Знаком? І можна почути: «А я за Знаком – Головна дорога! Тобто - Лев!

1. У карті Далі із чотирьох стихій гороскопу превалюють стихії Землі та Вогню, що дає тип особистості «вогненна лава», цей тип дає максимальний результат реалізації (земля) у творчості (вогонь).

2. 90% Планет карти Далі розташовані над обрієм, що дало екстравертизм, самореалізацію, популярність та мотивацію досягнення статусу у соціумі.

3. Південний Місячний Вузол (база, з якою прийшов у цей світ людина), знаходиться у Знакі Риб (містика) – звідси інтерес Далі до Фрейда, який вивчав несвідоме. Риби (антилогіка) стоять в опозиції Знаку Діви (логіка) у Зодіаку. Тобто, якщо Діва до всього докопується шляхом вівісекції природи, розчленивши ціле і вибудовуючи свою логічну конструкцію, тим самим втрачаючи синтез, Рибам логіка чужа, загалом вони і так знають, але не знають звідки! Риби, глянувши на шахівницю скажуть відразу: «Білі виграють!», але не назвуть які фігури є на дошці. А Діва, почавши скрупульозно підрахунок, втратить суть… Самі по собі Риби - Знак ескапізму, відходу у вигаданий світ і зовсім не дружать із логікою – звідси до школи Сальвадора Далі тягнули силою. І це зрозуміло тим, що Меркурій (мислення) стоїть близько до Сонця, тобто спалений ним, що ускладнює розкрити можливості інтелекту з-за блиску Світила, а егоїзованість спаленого Меркурій волає: «Я - геній! Чому ви це не бачите?!

4. Поглиблено це тим, що Меркурій стоїть у поєднанні Марсом – скандали.

5. Однак у 3-му Будинку Школи стоїть благодійний Північний Місячний Вузол у Діві, який потужно підстраховує і незважаючи на те, що у віці 15 років Сальвадора виключили з чернечої школи за протести, проте згодом він все ж таки завершив навчання з відзнакою. Чому так? Діва Знак працьовитості і під час руху на Північний Місячний Вузол у Діві відкриваються всі максимальні пряники еволюції. Тобто тут стає ясним езотеричний сенс приказки «Без праці (Діва) не виловити і Риб(к)у з ставка!» Але на Північний Місячний Вузол йти не хочеться нікому - ось і женуть дровинякою у Рай! Як співав Макаревич: " Ну, а если откровенно, всех пугают перемены!"

6. Злодійність Південного Місячного Вузла в Рибах у 9 Будинку Вищої Освіти виявилася в бунті проти системи Сальвадора під час вступу до Академії образотворчих мистецтв та відходу з неї. Яка система?! Бардак – система Риб! Звідти і приказка про лов риби в каламутній воді. Народ давно користується принципами астрології, оформивши їх у приказки!

7. Сонце (Особистість) Далі в Знак Тельця несе у світ божественну ефемерну красу Тонких Планів Риб (згадаймо мультфільм «Їжачок у тумані») втілюючи її на земному плані, бо Сонцем у Тельці керує прекрасна Венера.

8. Більше того, у Знаку Тельця стоять: Венера (управитель), Марс (енергія), і Меркурій (інтелект), що потужно активізує потенціал самореалізації, оскільки саме Венера дає мотивацію Марсу у фіксованому Тельці, розгортаючи і розганяючи Марс- бульдозер у потрібному напрямку. Ви ж пам'ятаєте, що я сказав про мотивацію вище. Тобто, Доленосну роль життя Далі повинна зіграти Жінка. Але тут також не просто. Венера Планета жлобувата, вона любить отримувати, але не віддавати! І тут Венера була розкрита у всій її потворній красі його дружиною ГалА у їхніх стосунках.

9. Планета інтелекту Меркурій «спалена», тому що стоїть у поєднанні з Сонцем, це дає протест, егоцентризм та епатаж, тому що блиск Сонця не дає проявити себе Меркурію, викликаючи бунт.

10. Марс (енергія) пов'язаний з Меркурієм – що посилює до агресивності егоцентризм. Але Меркурій – це руки, Марс – активна робота у творчості – «ці руки не для нудьги»! Це дало масу умінь Далі – у нього було багато реалізованих проектів: живопис, скульптура, ювелірна справа, архітектура, дизайн, кіно.

11. Меркурій, управитель благотворної кінцевої точки Особистої Еволюції в Діві - Планета контактів і незважаючи на зайнятість роботою, Далі знаходить час на знайомство та спілкування з Федеріко Гарсіа Лоркою та Луїсом Бунюелем, сюрреалістом Андре Бретоном та художником Пабло Пікассо.

12. Саме Меркурій, управитель благотворної кінцевої точки Особистої Еволюції дав розворот до творчості Ренесансу та класицизму (Діва + Сонце), залишивши нашарування фантазійних Риб у картинах…

13. У Партнерському Будинку Далі стоїть жорсткий Козеріг, який дає статусних партнерів та старшу за віком дружину. Але Козеріг Знак холодний і тримає такого партнера на відстані... У такому разі краще жити окремо, що я не раз спостерігав у житті клієнтів. Як відомо, ГалА його не балувала, згодом жила окремо, про що ми розповімо в другій статті, досліджуючи їх неординарний шлюб.

14. У момент народження Далі на обрії сходив Знак Раку. Висхідний знак дає до 40% особистості. Знак Рака говорить про закритість, уразливість психіки та миттєву рефлексію тому, що Раком управляє Місяць Планета Емоцій, Підсвідомості та Змін.

15. Місяць у карті стоїть у Знаку Овна – це «шалений» Місяць «без шкіри», такий мав Єсенін і ми знаємо, як це виявлялося у Поета, на жаль…

16. Місяць (психіка) вражений конфліктними аспектами квадратів від Урану (центральна нервова система) та Нептуна (підсвідомість, психіка) – це невротичність до істеричності та психіатричної лікарні. На жаль, це вказівка на прокляття за Родом. Ось чому Сальвадор постійно конфліктував із батьком, які згодом прокляв його та вигнав з дому.

17. Уражений Уран (центральна нервова система) у 6-му Будинку Рутинного Здоров'я посилює проблеми з психікою і, якщо його не сублімувати у творчі епатажні витівки – дає скандали, істерики, непередбачуваність результатів поведінки та вчинків до трагедій.

18. Уражений Нептун (містика, одкровення) стоїть у 12-му Риб'ячому Будинку Творчості в Раку під керівництвом ураженого Місяця (підсвідомість, психіка), який кошмарить психіку Місяця і вимагає виходу назовні або в пияцтві, або в асоціальній поведінці на нижньому рівні, а на творчому рівні – демонстрацію цих образів та фантомів назовні. Звідси страх коників, яких він часто малював на картинах. Власне, таким чином підсвідомість намагається візуалізувати страхи, почуття провини, розгубленість, низьку самооцінку оточення для боротьби з ними. Вихід із бунту фантомів дало Сонце (творчість) у земному Тельці. А зображення коників на полотнах ілюзорно дарувало містичну владу над ними – можу стерти (згадаймо малюнок Далі на іспиті).

19. Додає проблем і потребує вихлопу Планета Плутон на початку 12-го Будинку Страхів, Підсвідомості, Творчості, Психіки в Близнюках (інтелект) До речі, 94% психічної діяльності протікає на підсвідомому рівні і лише 6% виводиться у свідомість). Цей 12-й Будинок разом з Плутоном (астрал, перший і найбрудніший Тонкий Світ) і дає різні видіння і секс схибленість (Плутон управляє колективними секс медитаціями, звідси любовний трикутник Далі з ГалА). Усе це у сумі сублімується у сюрреалістичному творчості при виведенні у свідомість, наприклад, мереживниця Далі серед носорожих рогів, які є цілком зрозумілі фалічні фрейдівські символи. Не дарма Далі так захоплювався Фрейдом. Як радять психологи: Дайте думкам свободу поблукати! Тобто, відключіть логіку Діви ворога одкровень Риб!

20. Ураженість Плутона (інтеграція) у Близнюках (інтелект) аспектами квадрата до Місячних Вузлів дає конфліктну інтеграцію у суспільстві, скандали в колективі, сім'ї і це вказівку на серйозне кармічне захворювання головного мозку.

21. Місяць (народ) в Овні стоїть у Вершині Неба Самореалізації в соціумі і дає величезну скандальну популярність у народі та статус (маркіз!). Але це не все!

22. Марс у Тельці перебуває під керуванням Місяця в Овні і це дозволяє поміняти їх місцями (рецепція), що допомагає Місяцю (психіка) набути стійкості при переміщенні у фіксований Телець у Знаку екзальтації (максимальна сила прояву), а Марс – на Знак Овна, яким він керує і дає йому пробивну силу кульової блискавки. Все це – шляхом суспільних скандальних витівок – Марс є Марс! Але це не все!

23. Цей Місяць грає доленосну роль просуванні популярності Далі, тому що Місяць – це підсвідомий образ матері, за яким обирають дружину. І тут можна говорити про сексуальний Едіпів комплекс Далі (Сальвадор послав батькові в конверті свою сперму з гнівним листом: «Це все, що я тобі винен») і Материнській Комплекс, який у негативному своєму прояві в більшості випадків дає негативне ставлення до життя, орієнтацію на її руйнування. До таких людей належали А. Блок, В. Висоцький. Тобто, дружина Далі - це підсвідомий секс образ його матері, якої він не міг володіти через батька (Сатурн-батько в квадраті на: Меркурій (контакти), Марс - (секс) і Сонце - Я Далі). До того ж Сатурн (батько) у Будинку Відкритих Ворогів.

24. Місяць - це емоції, які завжди суб'єктивні, що дає тип індивідуального спотворення реальності. Як ми пам'ятаємо, Місяць у цій карті з «здертою шкірою», що дає миттєву шалену рефлексію, але, як сказано вище, рецепції Місяця в Телець загальмовує реакцію і дає матеріальний вихід – у творчість, що ми й бачимо. У психологів це називається «листок гніву», на якому можна написати все, що вас бісить і потім перетворити його на «рваклю та шмаклю»! Недарма Дали на зауваження на іспиті про занадто малий розмір написаного зображення у помсту стер написане! Саме рецепція Місяця та Марса не дала Далі порвати малюнок. Без їхньої рецепції він би так і зробив!

25. Сонце (Я) в Тельці, і Місяць в Овні теж дозволяє поміняти їх місцями (рецепція) давши Місяцю (психіці) стійкість при переміщенні в Телець Знак екзальтації (максимальна сила прояви), а Сонце - Знак екзальтації Сонця в Овні, в 10-й Дім Гласності, Самореалізації та Вершини Досягнень популярності у соціумі та творчості! Але це не все!

26. Сонце (Я, творчість) управляє 2-м Будинком Особистих Фінансів Далі, що і дало Далі фінансову удачу та прибуток від творчості.

27. У 10-му Будинку Статусу стоїть вінценосний Юпітер Велике Щастя та Великі Фінанси, що максимально посилює популярність, дає великі гроші, статус, творчу популярність та милості вінценосних осіб – нагороджений королем титулом маркіза.

28. Ліліт Карми (Чорний Місяць) Далі стоїть у Рибах. Це становище благополучної на вигляд людини, але «їде дах не поспішаючи!». Тобто, це прямий шлях у психлікарню, якщо цю Ліліт не сублімувати. Шок-рокер Еліс Купер згадував: «У Нью-Йорку Далі завжди був найбажанішим гостем. В одній кімнаті могли бути Френк Заппа, Джонн Леннон, Іггі Поп, Еліс Купер, Енді Уорхолл, Жаклін Кеннеді, але коли входив Сальвадор Далі, лунав шепіт “О-о-о, це Сальвадор Далі”. Перед ним благоговіли, тому що він був на увазі з 1920-х років і залишався більш божевільним, ніж будь-хто».
29. Сонце (любов, Я) вражене аспектом квадрата Сатурна Велике Зло, що називається «Печатка Нещастя». Як відомо особисте життя Далі не було солодким, зрештою… І це знову негативний образ батька у підсвідомості, заборони якого все життя Далі долав скандальним чином, переносячи на старших, керівництво школи та Академії та на життя з ГалА (Едіпів комплекс)…

Що ж рятувало Далі?

1. Велика кількість стихії землі, що дає реалізацію, що приземлює, гальмує істеричність; рецепції Місяця, Марса і Сонця, що прагматизують реактивність Місяця в Овні при рецепції в Телець, сила енергії Сонця при переході в кульмінацію в Овен, тим самим прибирає спалення Меркурія (порятунок інтелекту) та втішаючи славою по Сонцю, коли всі бачать вже його геніальність!

2. Невелика кількість стихії Води (емоційність) + Плутон (колективний секс) у карті Далі знизило його емоційність і не дало йому канути в прірву істерик, давши якийсь захисний шар, товстошкірість, знизивши реакцію на коханців дружини.

3. Сатурн Велике Гальмо (негативний образ батька) у 7-му Партнерському Будинку просто тримав його в наморднику, частково обмежуючи неподобство Его Далі за його межами.

4. Але той самий Сатурн (батько) у гармонійному аспекті на Плутон (єднання) дав можливість Далі усвідомити роль батька. Пізніше, у книзі «Щоденник одного генія» художник, будучи вже людиною похилого віку, добре відгукується про батька, визнає, що той сильно любив його і терпів страждання, що доставлялися сином.

5. Зміна Знаками (рецепція) Місяця в Телець, де він втрачає свою рухливість, істеричність, набуваючи стабільності, плюс дружина (Місяць), яка допомагає адаптуватися в соціум, ставши його арт-менеджером, як образ матері, якою він нарешті ефемерно заволодів і віддався їй у руки, як адаптеру життя за Материнським Комплексом. Наприклад, чоловіки люблять великі груди у жінок не дарма - у підсвідомості сидить вічний дитячий образ великих грудей, які втішали, годували, давали затишок і комфорт у повній безвідповідальності за випорожнення в пелюшки.

6. Юпітер Велике Щастя та Ангел Охоронець в Овні, початковій точці відліку Зодіаку. Недарма Далі повернувся жити в Іспанію до Фігерасу, тому що Овен – це Іспанія. І недаремно Далі поїхав зі США тому, що в Близнюках (США) стоїть кармічно вражений Плутон Рока - він міг просто там загинути! Нагадаємо приклад зі скафандром, у якому без спеціальної системи подачі кисню художник почав просто задихатися, і виявилося не так просто вивільнити його голову з шолома. Врятувало те, що Меркурій, управитель Близнюків США, ще й керує Дівою, на яку вели Далі і в якій стоїть сприятливий Північний Місячний Вузол. Але Меркурій – це ще й умілі руки, які знайшлися серед помічників, виколупавши голову Далі з твердого горіха шолома!

7. Наслідування Еволюційному Шляху від Риб, де стоїть вбивча Ліліт божевілля, на Знак Діви (усвідомлення фантомів, виведені в ці 6% свідомості) у 3-му Близнюківському Будинку Контактів, Навчання, Праці, дало йому цілеспрямованість, посидючість і завидну роботу по приказці: Терпіння та труд – усе перетруть!

8. Сонце (Я, творчість) у найсприятливішому аспекті тріну (120 гр) на Кінцеву Точку Еволюції, де приховані всі досягнення людини на його еволюційному шляху, тобто, Даля рятувала сублімація психічних проблем у творчість. Недарма у психлікарнях максимально заохочують творчість пацієнтів. Аналогічний випадок був з художником Врубелем, який лікувався в психіатричній лікарні і розписував храми в Києві. Але ж ми пам'ятаємо демонів на картинах Врубеля!?

Що вбило Далі?

1. У 8-му Будинку Життєвих Небезпек знаходиться Знак Водолія, Знак Центральної Нервової Системи (ЦНС) – мозок. Далі помер від паралічу та Паркінсона.

2. Сатурн у Водолії дав зниження харчування мозку. Але він же і дав йому смерть від старості через силу Сатурна, як управителя у Водолії.

3. Уран (ЦНС, енергетичний удар) та Нептун (психіка) вразили негативними аспектами квадратів прокляттям батька – Місяць (головний управитель здоров'я). Матеріаліст усміхнеться, але автор статті неодноразово бачив у картах клієнтів трагічної долі, таке. Як кажуть, диявола не можна побачити, але можна відчути його діяння!

4. Плутон символічний управитель 8-го Будинку Життєвих Небезпек у квадраті на Прозерпіну (Вищий Сатурн Головний Пресекатель Усього), яка в поєднанні з Північним Місячним Вузлом – Кінцевою точкою Особистої Еволюції, тобто Далі досяг максимуму статусу за потужним Сатурном, який пом’якшив аспектом тріну уражений Плутон. Тому Далі виконав своє Еволюційне завдання, але був знерухомлений Прозерпіною, щоб не знищив себе (спроба вморити себе голодом). Контраверсійний варіант був у Врубеля, пацієнтом психіатричної лікарні, якого вели на Овна, але тому, що він не дотримувався цього шляху, йому відключили розум, і він наприкінці життя впав в агресивну буйну психопатію: бився, кусався, нападав, дряпався, лаявся ...

5. З відходом у інший світ Гали включився Материнський комплекс самознищення, т. до. відключився головний адаптер до життя. Тобто, по суті, Далі пройшов по лезу бритви між прірвою божевілля та самореалізації, зберігши баланс. Але втративши Галу (образ матері) - він втратив і баланс у своєму театрі Абсурду Життя, відігравши свою роль до кінця!

Сенс у життя простий,
де ми чомусь заблудили...
День без кохання пустий,
де Час нам малює пилом…

Розвівся  між нами міст...
Безодню Розлук розкрив я…
День без кохання - піст,
де мрія в душі безкрила...

Розум малює буття,
і водить сліпців по колу…
Коло шифрує життя
у сумі кодом двійковим…

Серце сигналить SOS,
впавши у відчай безсилля…
Сенсу в житті - стос,
як серце розкриє крила…

Філософи сотні віків
творили розуму чудищ…
Сенсу нема в житті,
якщо його не любиш…

© Copyright: Юджин Папуша, 2023