Sprytny Putin... Mo emy przesta...

Âëàäèñëàâ Ïîïîâ 2
 Przeczytaj to wszystkim do ko;ca!

 Konstanty Semin:

 – Prezydent Putin bardzo trafnie i wnikliwie zauwa;y; dzi;: wyj;tkowym darem kobiety jest rodzenie dzieci.

 Ludzie b;d; si; rodzi; przez tysi;ce lat i prawdopodobnie b;d; to robi; przez jaki; czas.

 Ale gdyby mo;na by;o zmierzy; tak;e wsp;;czynnik wysi;ku w;o;onego przez ludzi w wychowanie, edukacj; i leczenie nowych pokole;, to jak straszny i dziki wydawa;by si; nam nag;;wek najnowszej serii artyku;;w w „The New York Times” :

 - Jeste;my na kraw;dzi.  Ro;nie ryzyko wojny nuklearnej.

 Od wielu lat nie mog; pogodzi; w g;owie narodzin i wychowania cz;owieka z my;l;, ;e ca;y ten kolosalny wyczyn i praca w czasie kr;tszym ni; sekunda mo;e zosta; na zawsze przekre;lony przez jeden ma;y fragment miny przeciwpiechotnej.

 Tworzenie i wychowanie nowego cz;owieka to gigantyczna wsp;lna praca, do kt;rej zmuszani s; nawet najbardziej nieodpowiedzialni rodzice.


 I wszystkie te minuty, godziny, nieprzespane noce, prze;ywana rado;; i smutek s; mno;one przez zero przez ostrza; z pocisku lub karabinu maszynowego, bomb; powietrzn; lub, w naszym przypadku, bomb; zag;ady.

 O moralnej stronie problemu nawet nie wspominam.

 Najbardziej zadziwia mnie potworna nieproduktywno;;, dysproporcja mi;dzy tym, co zainwestowano, a tym, co otrzymano.


 W tej sekundzie setki tysi;cy kobiet na Ziemi zaczynaj; krzycze;, setki tysi;cy przytulaj; nowo narodzone dzieci, ale w tej samej sekundzie z linii monta;owych fabryk wojskowych zje;d;aj; dziesi;tki tysi;cy nowej broni i amunicji zbrodni.

 Po raz pierwszy w historii ;;czne wydatki wojskowe wszystkich pa;stw na ;wiecie osi;gn;;y 2 biliony 200 miliard;w dolar;w!

 Ob;udne, drobnomieszcza;skie pragnienia „kochania i rodzenia” w tym strasznie zorganizowanym ;wiecie, kt;ry tak;e stacza si; w otch;a;, mog; wywo;a; jedynie rutynowe wzruszenie lub gorzki u;miech.

 Nigdy wcze;niej te dwa procesy – proces tworzenia cz;owieka i proces jego niszczenia – nie by;y przeciwstawiane w takim stopniu!

 Nigdy wcze;niej wyb;r mi;dzy nimi nie by; tak kategoryczny i fundamentalny!

 Nigdy wcze;niej rozwi;zanie tej sprzeczno;ci nie by;o tak powi;zane z potrzeb; przebudzenia i walki, radykalnej przemiany ca;ej egzystencji spo;ecznej.

 Ludzko;; jest w ci;;y ze zmianami.

 Albo – dzi;ki solidarnym wysi;kom kobiet i m;;czyzn – nast;pi; zmiany, albo wszystko b;dzie musia;o zacz;; si; od nowa.

 Jak ze smutkiem powiedzia; genialny Albert Einstein: „ludzko;; b;dzie musia;a rozpocz;; swoje odrodzenie od ery kij;w i kamieni”.

 ***

Autor.

 Czy ty w og;le rozumiesz, ;e to okropne pogrzeba; siebie i wszystkich dooko;a przez bierno;;!?

 Czy ty w og;le rozumiesz, gdzie jest wyj;cie z tej ;lepej uliczki ludzko;ci, w czym i w kim le;y nasze zbawienie!?

 Czy mo;esz przekaza; ka;demu, kogo spotkasz, ;e wszyscy musimy ocali; Ziemi;!?

 Czego ca;a ludzko;; potrzebuje wyj;; na ulice i nie wychodzi;, dop;ki rz;dy kraj;w nie zatrzymaj; wojskowych fabryk produkuj;cych ;mier;, dop;ki nie zostanie wprowadzone najsurowsze moratorium na produkcj; broni na ziemi!?

 Ustalmy ten Dzie;, w kt;rym wszyscy wyjdziemy na ulice, niech b;dzie to 10.00, 9 maja 2024 r., kiedy wszyscy wyjdziemy na ulice i nie wyjdziemy, dop;ki rz;dy i prezydenci wszystkich kraj;w ;wiata nie wydadz; brzemiennego w skutki dekretu o bezwarunkowym zako;czeniu wszystkich wojen na ziemi i zatrzymaniu na zawsze wszystkich fabryk wojskowych, i napisz to postanowienie czerwonymi literami w Konstytucjach wszystkich kraj;w ;wiata!!!