Якщо ввiмкнути уяву

Марина Чиянова
Нещодавно натрапила на список найдорожчих елітарних телефонів ручної збірки та преміум-класу.

Жодної хвилини кумедно не було.

Тепер розповім про своє ставлення до них.

Це непогано, якщо:

1) Достеменно відомо, що всі деталі виготовлені на заводі, де немає трудової експлуатації співробітників, тобто там, де працювати і вигідно, і безпечно.

2) Якщо такий телефон дійсно стійкий до будь-яких змін погоди та достатньо функційний для того, щоб сповіщати про всі можливі надзвичайні ситуації завчасно - і не за 3 дні,а мінімум за півроку до них.

3) Діаманти, крім того, що дійсно яскраві й є символом одвічної класики та розкоші, ще й доволі крихкі. Починаю роздивлятися таку продукцію й думаю собі: а що як власники таких телефонів потрапляють у глуху лісосмугу, до мароканської пустелі або до гренландських льодовиків? Зрозуміло, що за таких умов неповторний S-клас із надсучасною прошивкою та подовженою гарантією спрацює набагато краще, ніж "іміджеві" телефони.

4) Трохи космології та містики. Про життя дизайнерів та команд, які беруться до виготовлення подібних артефактів. Декілька років тому досліджувала те, що відомо про будинки моди з різних джерел. Виявляється, що інколи дизайнери, які дійсно мають талант, беручись до надскладних замовлень, просто "вигорали" або сварилися з близькими. Це не означає, що не потрібно створювати унікальні речі. Це означає, що на початку шляху розробника (дизайнера) має бути ще дещо крім "іскри натхнення". Має бути крім офіційного договору про виконання робіт ще й якась угода про компенсацію за  наявності перших ознак вигорання фахівця. Цікава особливість: виконуючи нестандартні завдання, команда дизайнерів дійсно докладає дуже багато зусиль. Аби не вигорати й правильно розподіляти робочі навантаження, багатьом дизайнерам, ювелірам, розробникам ПЗ потрібні нестандартні розваги (як мінімум, ігрові зали з 3D-окулярами, як максимум - цікаві подорожі без відриву від виробництва).

5) Повага до авторських прав (і так, аби кінцеві споживачі мали можливість подякувати виробників таких телефонів, висловити симпатію та вдячність по відношенню до них)

На випадок, якщо виникнуть запитання, чому саме в розділі "філософія" пишу свій есей. У програмах багатьох  світових вишів є предмет "філософія", а в силабусі (списку книг для читання) є монографії з підтеми "філософія естетики".