Разд. 3. Галицко-Волынское княжество

Биркин Вячеслав Васильевич
3.1.  Виникнення  князівств  Волинь  та  Галичина.
3.2.  Утворення  Галицько-Волинської  держави.
3.3.  Данило  Галицький.
3.4.  Занепад  Галицько-Волинської  держави.               
3.5.  Значення  Галицько-Волинської  держави.               

                3. 1. ВИНИКНЕННЯ  КНЯЗІВСТВ  ВОЛИНЬ  ТА  ГАЛИЧ.
        ЧЕРВЛЕНА (або – ЧЕРВОНА) РУСЬ,  як  здавна  називалися  західно-українські  землі  -  Волинь  та  Галич,  що  входили  до  Київської  держави,    підкорялися  великому  князю  Київському.  З  розпадом  Київської  Русі  над  Бугом  виникло  ВОЛИНСЬКЕ  князівство  зі  столицею  у  Володимирі,  а  над  Дністром  -  ГАЛИЦЬКЕ  князівство.  Центр – місто  Галич. 
      У  Галичині  князював  рід  Ростиславичів,  який  вів  тяжку  боротьбу  з  сусідами  -  мадярами (уграми)  та  поляками.  Ті  довгий  час  намагалися  захопити  галичанські  землі.  Зміцнення  Галичини  відбулося  за  князя  ВОЛОДИМИРА (1124-1153 рр.)  Енергійний  і  рішучий  князь  зумів  захистити  свою  землю  від  іноземних  загарбників  і  сильно  зміцнив      столицю  Галич,  зробивши  його  великим  торговим  центром.  Річкою  Дністер  галицькі  кораблі  йшли  до  Чорного  моря  і  потім  до  Греції,  а  до  Галича  приїздили  купці  з  інших  країн.
       Син  Володимира  ЯРОСЛАВ (1153-1187 рр.)  за  великий  розум  був  прозваний  ОСЬМОМИСЛОМ.  Він  вважався  наймогутнішим  галицьким  князем,  бо  неодноразово  перемагав  найбільшого  ворога  слов”ян  -  половців  і  постійно  розширяв  землі  свого  князівство,  включивши  до  його  складу  території  понад  Дунаєм.
          
3.2. УТВОРЕННЯ  ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОЇ  ДЕРЖАВИ.
        Після  смерті  останнього  князя  з  роду  Ростиславичів,  Галицьке  князівство  перейшло  під  владу  волинського  князя  РОМАНА  МСТИСЛАВИЧА,  який  володарював  з  1199  по  1205 рік.  Він  у  1199  році  об”єднав  Галич  і  Волинь,  створивши  ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКУ  державу,  і започаткував  нову  правлячу  династію  РОМАНИЧІВ.  Під  владою  Романа  незабаром  опинилася  значна  кількість  західних  земель  Київської  Русі:  Волинь,  Галичина,  Поділля,  Буковина.
       Київське  князівство  в  той  час  уже  було  в  занепаді  і  поділене  на  дрібні  частини.  Київські  князі  визнали  над собою  владу  Романа  у 1201 р.  З  метою  укріплення  одноособової  влади,  Роман  Мстиславич  почав  боротьбу  проти  місцевих  бояр,  з  якими  розправлявся  досить  суворо.  Одних  карав  на  смерть,  інших  вигоняв  з  краю  і  таким  чином  намагався  досягти  самодержавної  влади.
        Поставивши  за  мету  розширити  свої  володіння  на  захід,  Роман  Мстиславич  почав  війну  з  поляками.  Спочатку  війна  шла  з  успіхом  і  галицько-волинські  війська  дійшли  до  Вісли.  Але  під  час  походу  Роман  із  своїм  загоном  під  Завихвостом  попав   у  засідку до польських  військ  і  був  убитий  у  1205 р.      

                3. 3. ДАНИЛО  ГАЛИЦЬКИЙ.
        Роман  залишив  двох  малих  синів  ДАНИЛА   і  ВАСИЛЬКА.  Скориставших  загибеллю  князя,  бояри,  що  тяготилися  його  владою,  вигнали  з  князівства  малолітніх  синів  разом  з  матір”ю  і  взяли  владу  до  свої рук. Боярське правління  на  Галичині    характеризується    феодальними  війнами,  які  тривали   майже  30  років.  Галицька  земля  неодноразово  переходила  з  рук  одних   князьків  чи  бояр  до  інших.  А  тим  часом  ворожі  сусіди  -  поляки  і  мадьяри,  захопили  столиці  Галич  і  Володимир,  намагаючись  поневолити  всю  Галичину  і  Волинь.
        Сини  Романа  Мстиславича  за  цей  час  виросли,  змужніли  і  почали  боротьбу  за  спадщину  батька.  Серед  братів  особливо  виділився  Данило,  якого  згодом  прозвали  ГАЛИЦЬКИМ.  Спираючись  на  підтримку  дрібних  і  середніх  феодалів,  які  більш  за  все  постраждали  під  час  міжусобиць,  Данило  зумів  приборкати  бояр,  повернув  від  іноземців  Галич  і  Володимир  у 1238 році,  почав  впорядковувати  свою  землю,  відновивши  єдине  Галицько-Волинське  князівство.  У  1240 р.  він  захопив  Київ  і  поставив  там  свого  воєводу  Дмитра,  який  потім  хоробро  захищав  місто  від  монголо-татарських  військ.
         Монголо-татарська  навала  нанесла  величезну  шкоду  Галицько-Волинському князівству, але не вона призвела до  знищення  спадкоємиці  Київської  Русі,  а  зрадницька  політика  галицько-волинських  можновладців  -  нащадків  великого  князя  Данили  Галицького.
   
         Данило  Галицький.

         Данило Галицький (1201–1264 роки життя) виявився не тільки великим  воїном,  але  й  великим  будівничим.  Він  будував  нові  міста,  які  заселяв  ремісниками,  торговими  людьми.  Тоді  було  засновано  міста  Львів і Холм. На вільні землі запрошували переселенців  із  сусідніх  регіонів.  Розвивалися  зовнішні  зв”язки  -  з  Візантією,  Болгарією,  Угорщиною,  Німеччиною,  Чехією  та  іншими  країнами  Європи. 
        Галицько - Волинське   князівство,  як  спадкоємиця  Київської  Русі,   стало   складовою   частиною  європейської  торгової  системи.  У  к.ХІІІ ст.  в  державі  існувало  майже  80  міст,  серед  яких  найбільшими  були  Володимир,  Галич,  Луцьк,  Львів,  Перемишль  та  ін.
       Державна  влада  знаходилася  у  руках  великого  Галицько-Волинського  князя,  який  керував   країною  через  державний  апарат.  У  великих  містах  управляли  призначенні  князем  посадники.  Із  заснуванням  м. Львів  був  введений  місцевий  герб  -  зображення  золотого  льва  на  блакитному  фоні.
       Після  зруйнування  монголо-татарами  у  1240  р.  Києва,  завойовники  пішли  походом  на  Галич  і  Волинь.  Тут  вони  зруйнували  багато  міст  і  пограбували  західноукраїнські  землі.  Данило  Романович  в  цей  час  з  невеличкою  дружиною  перебував  в  Угорщині.  Його  сім”я  і  брат  Василько втекли  до  Польщі  і  переховувалися  там. Князь  Данило  знайшов  сім”ю  і  брата  та  повернувся  з  ними на  розорену  галицько-волинську  землю  вже  після  того,  як  монголо-татари  пішли  далі  на  захід.
       Поки  Данило  був  відсутній,  бояри   позахоплювали  спустошені  військом  Батия  села  і  міста.  Незабаром  князь  з  дружиною  приборкав  їх  і  все  це  знову  повернув  собі. У  зв”язку  з  тим,  що  столиця  князівства  знаходилася  у  руїнах,  він  переніс  столицю  до  м.  Холм.  Але  влада  його  тепер  була  незаконною,  бо  землі  вже  належали  монголо-татарським  владикам.      
        Незабаром  Данило  Романович  поїхав  до  Золотої Орди,  де  пройшов  через  ряд  принижень,  але  отримав  від  хана  Батия  ярлик,  який  давав законний  дозвіл  на  князівство  у  своїй  землі.
        Повернувшись  додому,  він  починає  готуватися  до  боротьби  з  ворогом.  Були  відбудовані  зруйновані  міста,  побудовані  нові,  відновлені  укріплення.  Данило  організовує нове  військо,  але  він  розумів,  що  тільки  силою  свого  війська  подолати  монголо-татарів  неможливо.
       Тоді  Данило  Галицький  звертається  до  правителів  західних  держав  з  ідеєю  хрестового  походу  проти  монголо-татарів.  З  цією  пропозицією  він  звертається  до  папи  римського  Інокентія.  Той  обіцяє  Данилові  поміч  усіх  західних  держав  у  нелегкій  боротьбі  і запропонував йому навіть  королівську корону. Але за це  папа  вимагав,  щоб ПРАВОСЛАВНИЙ  народ  західноукраїнських  земель  ПРИЙНЯВ  КАТОЛИЦЬКУ  ВІРУ  і  підкорився  папі  римському.
          Данило  Галицький  погодився.  Але  йшов  час,  а  папа  Інокентій  нічого  не  робив,  щоб  виконати  свої  обіцянки.  Данило,  не дочекавшись  допомоги  з  боку  західних  держав,  розірвав  відносини  з  Римом.  Тільки  через  7  років  після  початку  переговорів  у  1253 р.  папа  римський  видав  буллу (соборне  посланіє)  до  християн  Європи,  де  закликав  їх  вирушити  у  хрестовий  похід  проти  монголо-татарів.  Незабаром  він  направив  до  Данила  свого  легата  з  короною,  знову  пропонуючи  стати  королем  при  попередній  умові.
       Данило  Романович  спочатку не  хотів  коронуватися,  але  польські  князі  його  умовили.  У  1255 р. без  великої  пишноти,  без  з”їзду  князів  папський  легат  Опіз  коронував  українського  князя у  м.Дрогичин.  Тепер  Данило  Галицький  почав  зватися  королем  Руським.
       Хрестовий  похід  європейських  держав  проти  монголо-татарів  так  і  не  відбувся.  В  той  же  час  монголо-татарське  військо  на  чолі  з  полководцем  Бурундаєм  прийшло  знову  на  Галичину.  Данило  не  мав  сили  чинити  опір  і  ПІДКОРИВСЯ  хану  Батию.  Більше  того,  на  вимогу  Бурундая  він  направив  свого  брата  Василька  з  військом  на  допомогу  монголо-татарам,  які  вирушили  на  Литву.  Об”єднане  військо  призвело  до  великої  руйнації  Литви.               
        У  1261  р.  Бурундай  звелів  Данилові  поруйнувати усі  укріплення  міст,  що  були  ним  збудовані.  Данило,  не  отримавши  від  західних держав  ніякої  допомоги,  повинен  був  знову  підкоритися монголо-татарам.  За  його  наказом  порозкопували  вали,  позасипали  рови,  зруйнували  фортеці  у  Львові,  Стожці,  Луцьку,  Кремінці,  Володимирі  та  ін.  містах.  Збереглися  укріплення  тільки  у  м.Холм,  який  не  здався  завойовникам.  Тут  деякий  час  перебував  Данило  Галицький,  король  Руський.  Помер  він  у  1264 р.  і  похований  у  холмській  церкві  Богородиці.               
       
                3. 4.  ЗАНЕПАД  ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОЇ  ДЕРЖАВИ.               
        Після  смерті  Данила  владу  на  Галичині  та  Холмщині  одержав  його син  ЛЕВ (1264-1301 рр.),  а  на  Волині   брат  Василько.  Лев  намагався  продовжувати  політику  свого  батька.  Він  приєднав  до  Галичини  Люблінську  землю,  яку  здобув  від  поляків,  а  від  мадьяр  -  Закарпаття.  Князь  Василько  віддавав  перевагу  не  війнам,  а  книгам,  які часто  сам  переписував,  а  потім  передавав  різним  церквам.
        Після  їх  смерті  син  Льва  ЮРІЙ  І (1301-1308 рр.)  об”єднав  Галичину  і  Волинь.  Як  і  Данило,  він  прийняв  титул  короля.  Літописець  так  нам  його  описує: „Юрій  був  муж  добрий,  ласкавий  і  для  духовенства  щедрий;  за  його  князювання  Руська  земля  тішилася  спокоєм  і  славилася  своїм   багацтвом”.
      Сини  Юрія  АНДРІЙ  і  ЛЕВ  князювали  разом  (1308-1323 ?рр.).  Вони  вступили  в  союз  з  Прусією,  Польщею,  Литвою.  Їх  сестра  Марія  була  одружена  з  польським (Мазовецьким)  князем  Тройденом,  щоб  бути  ближче  до  Польщі,  бо  найблищий  сусід  -  Литва  була  ненадійним  союзником.  Там  добре   пам”тали,  якому  роззоренню  піддали  Литву  князь  Василько  з  Бурундаєм.
       Історик  Микола  Аркас  стверджує  відносно  Андрія  і  Лева: „Коли  саме, де і як вони померли – невідомо”. Після  їх  смерті   нащадків  чоловічої  статі  роду  Романичів не  залишилося.  Тому  покликали  на  князівство  сина   сестри  Марії,  Болеслава  Тройденовича.  Той  був  католиком  і  вихований  у  кращих  польских  традиціях. 
        Новий  галицько-волинський  князь  перейшов  на  православіє  і  став  зватися  ЮРІЄМ  ІІ (1323-1340  рр.).  Хоч  князь  прийняв  православіє, в  душі  і  в  поведінці  залишився  католиком  і  польським  шляхтичем.  Він  одружився  з  дочкою  литовського  князя  Гедиміна.  Тому  вплив  Польші  та  Литви,  а  також  чехів  і  німців,  яких  до  себе  закликав  Юрій  ІІ,  у князівстві  був  значний.  Це  дуже  не  подобалося  народові,  ремісникам,  купцям  та  й  боярам  теж.  Хоч  Юрій  ІІ вважався  православним,  але  тримався  католицтва,  опирався  на  чужинців,  чинив  над  своїми  людьми  насильство.
      Наслідком  такої  політики  стало  те,  що  у  1340 р.  Юрія  ІІ  отруїли  представники  із  його  найблищого  оточення.  З  його смертю  ЗАКІНЧИВСЯ  РІД  РОМАНИЧІВ  у  Галичині  і  ПЕРЕСТАЛА  ІСНУВАТИ  ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКА  ДЕРЖАВА.
       На  протязі  1352-1387 рр.  Польща  захопила  Галичину  і  Холмщину,    а  до  Великого  князівства  Литовського  відійшли Волинь і Берестейські  землі.    Сучасна   Буковина   і   землі   між   Дністром  і  Прутом  опинилися  у  складі  Молдавського  князівства,  яке  сформувалося  саме  в  цей  час.
 
                3.5.  ЗНАЧЕННЯ  ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКОЇ  ДЕРЖАВИ.            
       Галицько-Волинська  держава  відіграла  певну  історичну  роль.  Вона  об”єднала  багато  земель  Київської  Русі  після  її  розпаду  внаслідок  княжих  міжусобиць  та  під  навалою  монголо-татарів.  Деякий  час  навіть  включала  Київщину  з  містом  Київ.  І  ще  деякий  час  намагалася  вести  боротьбу  з  азіатськими  завойовниками. 
      Русько-українська  держава  існувала  після  знищення  Київської  Русі,  як  її  нащадок,  ще   понад  100  років  і  стала  політичним  центром  для західних руських земель.  Данило  Галицький  навіть  отримав  титул  короля  Руського.  Галицько-Волинська  держава  зміцнила  північно-західні,  західні  та  південні  межі своєї  території,  поширила   кордони  до  гирла  Дунаю.  Налагодила  значні  зв”язки  з  західно-європейським  світом.
        Але  тяжіння  нащадків  Данила  Галицького  до  Західних  країн  і  католіцизму  призвело  до  нерівноправних  відносин  між  Заходом  і  Галицько-Волинськими  землями.  Врешті-решт,  династія  загинула,  а  Червона  Русь  була  захоплена  Польщею  та  Литвою,  які  принесли  для  місцевого  населення  нове  ярмо гноблення  і  ліквідували  навіть  назву  країни.