Звуки

Марина Чиянова
Матюччя в мистецтві - зрозуміло що. Тексти, які абсолютизують брутальний гедонізм.
Несмак, який проявляється в "клюкві" та "сиропі" несправжнього кохання.

Антиматюччя (симфонія або меса)- це рідкісні твори, які нагадують про культ Афродіти Уранії. Холодна, чутлива, непізнана, загадкова, вразлива жінка, що її захищають сам лише соціум та поняття про честь, які в ньому побутують. Жінка - палітра замість жінки - інкубатора. Чутлива до ідеалізму, можливо, певною мірою фанатична, бездоганно принципова. Не банкоматом для неї є чоловік, а шафою з величними, рідкісними, інколи навіть спірними книгами. Протягом першої половини життя вона шукає шифр до цих сакральних текстів, потім переживає кризу та осяяння, роправляє крила та стає джерелом. Так само за звичаєм оминаючи легковажні розваги, вміє створити й реалізувати задум, який підносить її на овіяні вітрами історії вершини науки. Вона - лінза, в якій фокусується світло.

Які з відомих писаних творів є месою та симфонією, що оспівують у тому числі таке незрозуміле для більшості платонічне кохання?

Неповний перелік:

1. Корделія зі "Щоденника спокусника" С.К'єркегора. Краще б він її не "плавив", вона у внутрішній незалежності потужна та яскрава.
2. Наступний твір є не суто художнім, а радше художньо-біографічним. Франц Кафка, "Листи до Феліції". Успіх книги базується на явищі, яке фікрайтери називають slowburn (дуже повільний розвиток взаємин між героями, поступове усвідомлення наявності романтичних почуттів). Другий чинник - історична достовірність. Кафка, письменник і працівник страхової компанії, живе подвійним життям, балансуючи між паперовою роботою, яка допомагає вижити, та справжнім покликом бути письменником. Обрана ним у якості музи жінка є "ліхтариком" серед пітьми непоказних обставин, і цей контраст між буденністю та піднесеними думками про справжню духовну близькість робить книгу такою чарівною та захоплюючою.
3. Певною мірою історія Ребеки Буендіа та П'єтро Креспі з роману Г.Г.Маркеса "Сто років самотності" - це також високе кохання (а також довгі заручини). Їх єднає музика, але з певних причин укласти шлюб не вдається.
4. Бути щасливим та реалізованим, роками оспівуючи образ померлої коханої. Данте Аліг'єрі, "Нове життя"

Список книг про високі почуття або почуття на відстані буде поповнюватися.