Fact Факт

Александр Клейн
1.

Here's what I wrote today about "facts":

A contract can be a "word". All “material” details of the contract, including the “seal”, are a material verification of this “word”, as well as the fact (!) of its utterance. The very concept of “fact” is metaphysical and dialectical, = fixation of the process, from the word fatto - “done” ( = “slice” of the process). Facts do not have “substantiality”; they are non-substantial, i.e. “empty”, they are ideal objects, models, illusions, “objects of consciousness” that serve as “memories (fixations) of slices of subjective objective reality as a process”.

Вот что я написал сегодня о «фактах»:

Договор может быть "словом". Все "материальные" детали договора, включая "печать", это это вещественная верификация этого "слова", а также факта (!) его произнесения. Само понятие "факт" — метафизическое и диалектическое, = фиксация процесса, от слова fatto - "сделано" ( = "срез" процесса). Факты не обладают "вещественностью", они не-субстанциональны, т.е. "пустотны", они - идеальные объекты, модели, иллюзии, "объекты сознания", служащие "запоминаниями (фиксациями) срезов субъективной объективной реальности, как процесса".

2.

Before this I wrote:

Contract as a metaphysical process. - Just like, for example, marriage - the formula “now you are husband and wife” (word) is the first point of a certain process called “marriage” (action). — Any purchase and sale agreement means the transfer of the metaphysical (intangible, ideal) quality “property” to a certain material object. All manipulations take place in metaphysical, immaterial space and are not reflected in any way on material objects, but at the same time everything fundamentally changes, including the further life of material “objects”, the “life process” of these objects changes, as well as the “objects” themselves in the process of their life. (“Objects”, by the way, we can consider as “processes” occurring in time; at each moment in time we see a “slice” of this process, manifested as an “object”).

Перед этим я писал:

Договор как метафизический процесс. — Также, как и, например, заключение брака - формула "теперь вы муж и жена" (слово) является первой точкой некоего процесса под названием "брак" (действие). — Любой договор купли-продажи означает переход метафизического (нематериального, идеального) свойства "собственность" на некий вещественный объект. Все манипуляции происходят в метафизическом, невещественном пространстве и никак не отражаются на материальных объектах, но в то же время всё принципиально меняется, включая дальнейшую жизнь вещественных "объектов", т.е. меняется "процесс жизни" этих объектов, а также сами "объекты" в процессе их жизни, т.е. отражается принципиально на этих объектах. ("Объекты", кстати, мы можем рассматривать как "процессы", протекающие во времени: в каждый момент времени мы видим "срез" этого процесса, проявляющийся как "объект").

3.

Ordinary consciousness endows “facts” with such a quality as “objectivity”. “Objectivity” is perceived as the utmost “reliability”, i.e. as a kind of “materiality”. But facts are immaterial. They are ideas. And, therefore, they are illusory just like all ideas. Therefore, for example, all human history (perceived as a set of facts) is a set of illusions. And the history of an individual is a narrative. Perceiving them as something “real”, as “what actually happened” is a delusion, a childish illusion, equal to studying life from fiction and films.

Обычное сознание наделяет "факты" таким качеством как "объективность". "Объективность" воспринимается как предельная "надежность", т.е. как некая "материальность". Но факты - нематериальны. Они идеи. А, следовательно, они иллюзорны так же, как все идеи. Поэтому, например, вся человеческая история (воспринимаемая как набор фактов) - это набор иллюзий. А история отдельного человека - это нарратив. Воспринимать их как нечто "настоящее", как "то, что было на самом деле" - это заблуждение, детская иллюзия, равная изучению жизни по художественной литературе и фильмам.


Alexander Klein
December 21, 2023


Плевок, или Дрожащие границы
http://proza.ru/2023/12/21/1621

Smart and Green. World Imperfection Overcoming / Умник и Зеленый. Как преодолевать несовершенство мира?
http://proza.ru/2023/12/21/1757