Глава 5. На врожай

Ольга Гончарук
        На Юрія-змієборця ще до схід сонця свяченою вербою Марія вигнала випасатися худобу. Іванко солодко потягуючись, вийшов із хати.


– Мамо, – позіхаючи запитав Іванко, – а навіщо так рано?


– Щоб худоба збила юріївську  росу. Ще моя бабуся казала, що святий Юрій має золоті ключі від землі. Він її відкриває і випускає росу.


– Синку, – невдоволено промовив батько, – а ти молився, як встав? Ні? Починай днину з богом, і добре тобі буде. Запам’ятай це.


Марія взяла хлібину, замотану в рушник, яку тримала в руках Оріяна, зашепотіла замовляння до корови. Іванко напружив слух і почув:


– Юрію-Григорію, паси мою корову. Будь сонечком ясним, будь місяцем красним, ясними зорями принось хазяйці молока цебрами, сир возами, а масло, щоб не поїдали і божу матір споминали.


– Мамо, то він Юрій чи Григорій? – запитав Іванко.


Але матері не було часу відповісти, тому замість неї став розповідати батько. Він розпалив прямо в воротах невелике багаття, і тепер підійшов до дітей.


– Тату, а навіщо ти вогонь розпалив у воротах?


– Сьогодні, синку, свято Георгія-змієборця. В нас на Поділлі на нього кажуть Юр. На Київщині і в центрі – Юрій. На Чернігівщині  кажуть Григорій, на Сумщині – Ригорій, на Полтавщині та Слобожанщині – Гурій або Грицькогурій. До речі, Георгій в перекладі з грецької мови означає «землероб».


– Цікаво і дивно, – не стримався і знову потягнувся Іванко.


– Святого Юрія шанують як покровителя тепла, рослинності й плодючості. В піснях він має срібну або зелену сурму, від голосу якої «всі ліси позацвітали, а всі пташки повилітали». Від Юрія починається справжнє тепле літо. Щоб бути здоровим і красивим потрібно добре вмиватися юріївською росою. Промити очі, щоб добре бачити. Босоніж походити, щоб ноги не боліли і втоми не знали. Доню, ти куди? Вмиватися?


– І вмиватися, – зашарілася Оріяна, – і роси назбирати.


– Як це? – здивувався Іванко. – І навіщо?


– Юріївську росу можна збирати по житі, по траві. Ось в таку чисту тканину, – показала Оріяна чисту латку полотна, – а потім зцідити у чистий посуд. Як назбираю цей глечик, поставлю його за іконами. А як треба буде від хворості якої, можна нею вмиватися чи натиратися. І обов’язково допоможе!


– Слухай, а звідки ти знаєш? – вражено запитав Іванко.


– Мама навчила. Якби ти більше дома тримався і менше з хлопцями гуляв, то й ти б теж знав, – докірливим голосом відповіла старша сестра.


Іванко потупив очі, бо трохи відчуває за собою провину.


– Нехай погуляє, – розсміявся батько, – а то не помітить, як і дитинство пролетить. А ще юріївську росу збирають знахарі та відьми, щоб відібрати в корів молоко. Ти питав, синку, для чого я розпалив вогонь у воротах. Переганяємо через цей вогонь худобу, щоб захистити її від відьом.


Іванко слухає батька з широко розкритими очима.


– Обсипаємо її свяченим маком, і відьма тільки тоді зможе підступити до корови, як визбирає весь мак. Ще стелимо під ноги коровам рушник, підкочуємо під них свячені яйця, щоб не хворіли.


– А замок? – знову запитав син.


– Потрібно аби корова переступила через замкнений замок, щоб вберегти її від вовків, – охоче пояснив батько.


        Самійло повісив на шию корові ключ від замка і промовив.


– На замок закриваю, вовчі зуби, щоб не рвали моєї корівки.


– Як цікаво, – здивувався Іванко. – І все це потрібно знати?


– А як же? Он пастухи, яких громада наймає на все літо пасти череду, на Юрія постять, ходять до церкви, ставлять святому свічу й читають молитву: «Ставлю я, Господи, скотинку на луки, вручаю Тобі, Господи, на руки. Святий Спас, щоб Ти мені скотинку спас. Пресвятий Ягорій! Сохрани овець од ябедників, од ябедниць і засунь їх Господи, чавунною лавою!»


В кінці вулиці показалася довга процесія із священиком на чолі.


– Тату, що це? – озирнувся на процесію Іванко.


– Щоб добре вродила нива і не вибив її град, треба обійти поля.


Самійло взяв корзинку з їжею, і вся родина приєдналась до ходи. Коли обійшли людські поля, всі розійшлися обідати по своїм полям. Мати стала накривати обід.


– Мамо, а що це так смачно пахне? Яєчня? – поцікавився Іванко, бо дуже любить жарені яйця. – Щось мене голод смокче за пупа.


– Так, синку, це «пряженя».


Так в Красному називають яєчню з цілими жовтками. Вона нагадує сонце і має викликати сонячне тепло.


– Доброго дня, – привітав їх Лесь Коберник, город якого межує з городом Гардових. Всі йому відповіли. З дальнього кінця городу прийшов Мирослав.


– Всім доброго дня. Здрастуй, Оріяно.


Оріяна зустрілась з захопленим поглядом парубка. З затамованим подихом дивиться він на дівчину.


– Здрастуй, Мирославе, – зашарілась дівчина.


Самійло з Марією перезирнулись і тепло посміхнулись. Марії також давно подобається Мирослав – працьовитий, не з полохливого десятка, широкий в плечах, неквапливий в рухах, скупий на слова.


Жінка обвела дочку і Мирослава лагідним поглядом.


– Синку, не гайся, – позвав Лесь Мирослава.


– Іду, тату, – з погано прихованим жалем відповів Мирослав, – до побачення, Оріяно. Я радий був тебе побачити.


– Я теж, – зашарілась дівчина.


Після обіду Самійло з Марією почали качатися по житу. Іванко помітив, що й інші люди парами качались по пшениці, по житу чи вівсу, що в кого посіяне.


– Це щоб жито родило, – пояснила мати, – так старші люди казали нам. Нам – старі, а ми молодшим. Але там, де люди покаталися, жито і справді гарне росте.

 
Оріяна, прикривши рукою рота, солодко позіхнула.


– Цікаво, – розсміявся Іванко, – чим це ти вночі займалася, що не виспалась?


– Ти спав, лінюх безтурботний, – образилась сестра, – а ми з мамою встали удосвіта, худоба у хліві ще лежала.


– Навіщо ж так рано? – губиться в здогадках Іванко.

 
– Треба було посіяти огірки, щоб вони гарно вродили і не було пустоцвіту. На це пішов час.


– Он як. Вибач, сестро. Я не знав, – засоромився Іванко.


По його очах видно, що він не прикидається, що йому дійсно соромно.


– Іванку! – покликав батько. – А ну подивись, синку, чи не сховалась часом десь в нашому житі ворона?


– Тату, де ж їй сховатися, як те збіжжя зійшло горобцю по коліна?


– Так, – зітхнув батько, а за ним і мати.

 
– Поясніть і мені, щоб я теж знав, – попросив Іванко, переводячи погляд з батька на матір.


– Прикмета така є, синочку, якщо цього дня ворона сховається в житі, то буде врожайне літо. Якщо ж ні, то нас чекає лиха година, – відповіла мати, повернувши до сина своє зажурене обличчя.


І батьки знову важко зітхнули. Оріяна й Іванко також одразу стали серйозними.


– Ти пам’ятаєш, люба, 14 січня туману не було, от і врожаю не буде. І 19 числа був дуже холодний день, за прикметами хліб буде рідкий.

 
– Пам’ятаю. Схоже, врожай буде на ягоди, фрукти та овочі, а на хліб і гречку ні.


Після цих слів настала напружена мовчанка. Порушила її тужлива пісня. Бурлаки озирнулись і побачили, на краю сусіднього поля сидить сліпий кобзар, грає і співає. Поряд з ним стоїть хлопчик поводир.

 
– Мене татари в полон взяли,
  На галеру веслярем продали…


– Ідемо, послухаємо, – запропонував Самійло, – Маріє, збери бідолашним неборакам щось поїсти. Бачиш, обидва такі худі, аж світяться.


Марія подивилась на обличчя кобзаря блідо-землистого кольору і їй стало навіть страшно. Її серце розтинає неймовірний жаль.


– Чайки в небі квилять, плачуть,
  Мої очі світ не бачать…


Мовчазні й схвильовані Бурлаки зачудовано слухали українських пісень. Коли кобзар закінчив співати, Самійло запитав:


– Як вас звати, батьку?


– Чара. А поводиря Гліб. Дякуємо за хліб-сіль, – вклонився кобзар.


– Вам і ночувати нема де, еге ж? То ідемо з нами. В нас тісно, але вам місце знайдемо.


– Дякуємо, люди добрі, нам місця і в сіновалі буде в самий раз.


Самійло з Марією подивились на село. Марія пригорнулась до чоловіка.


– Подивись, любий, село наше потопає в зелені, воно ніби обгорнене солодкою дрімотою. Все тут ніби створене для мирного, щасливого життя.


– Так, мила, от тільки вороги наші не дають нам жити ні мирно, ні щасливо.


На наступний день Самійло поїхав на базар до Гайсина і привіз звідти гарну, мальовану скриню. Він заніс її до хати і поставив перед Оріяною.


– Тримай, доню, час вже тобі сватам рушники готувати, – ховаючи усмішку, сказав батько.


В Оріяни аж голова запаморочилася від цих слів, а її щоки вкрилися рум’янцем. Дівчина зашарілася і ніяково посміхнулася. А ще батько подарував дочці дзеркальце в срібній оправі.




*  *  *
В цей самий час король Речі Посполитої Стефан Баторій зустрічався з козацьким гетьманом Яном Оришевським. Зустріч проходить в королівському палаці у Варшаві.


– Пане гетьмане, ти не гірше за мене розумієш, що наше посполите воїнство годиться лише проти ворога, озброєного луком і списом. У війнах з Московією ми на таке військо спиратися не можемо.


– Розумію, ваша світлість.


– Чого я тільки не робив, – скрушно похитав головою король, – де я тільки не шукав справжніх і відданих воїнів.


Гетьман, мовчки, кивнув головою. Йому добре відомо, що король наймав на службу угорських гайдуків, німецьких рейтарів та ландскнехтів, шотландських піхотинців. А ще намагався створити солдатів з польських хлопів, муштруючи їх у лановій піхоті. Проте очікуваного результату так і не отримав.


– Я прийшов до висновку, що є тільки один вихід – зробити ставку на Запорізьке військо. Звісно, воно ще не організоване, але вже зараз воно грізне для любих ворогів. Саме воно може стати порятунком для нашої країни.


– Мій ясновельможний король, воно може стати і загибеллю для польської держави, – насмілився висловити свою думку козацький гетьман.


– Дуже може бути, пане гетьмане. Дуже може бути, але іншого виходу я просто не бачу. Запорозькі роти вже зарекомендували себе у походах на Полоцьк, Луки і Псков. Зарекомендували себе просто чудово. Зараз запорозький козак має з нашої скарбниці 15 флоринів грошима і 4 литовські аршина сукна на рік. Було б дуже добре збільшити козакам платню і нагороди.


– Цілком згоден з вами, – вклонився гетьман. – Тим більше нам вдалося перетворити розбійницьку вольницю на Військо Запорозьке низове. І я бачу в цьому і свої заслуги.


– Ти правий, – король рішуче підвівся з крісла. – Пообіцяй мені, Яне, що якщо зі мною щось станеться, ти продовжиш опікуватися козаками й тими землями сарматськими.


– Обіцяю, – цілком щиро пообіцяв гетьман і вклонився королю.