Чавайн дене мутланем

Ираида Букетова-Алвий
                Шонкалымаш

                О й;ратыме поэт, салам!..
                Толын шуо шерге пайремет…
                А.Букетов-Сайн
   Ошкылам мый Чавайн бульвар  дене. Поэтын т;рлеман  тувыржо вигак шинчашкем логале. Пуйто тудо мыланем ойла: «Поро эр! Мый  Букетов Выльыпым пеш сай паленам».
– Кушеч палет?–  йодам.
Шке илыш  корныжо нерген каласкалаш т;;але.
–Изи Корамас ялеш 1888 ий октябрь тылзыште шочынам. Ачам – Кргори. Ты жапыште фамилийым ачан л;м дене пуэныт. Ялыште  мыйым Кргори Сергуш маныт ыле. Чавай  кугезе е;ым   шке кочамлан шотлем, садлан  сылнымутыштем Чавайн шолыпл;мым  кучылтынам.  Йоча  годсо илышем пеш йорлын эртен. Кочкашат лийын огыл. Ачам  дене пырля  п;нч; ден кож пуше;гыла  гыч  кишым лукташ коштынам.
– Выльып кочамат киш заводышто ачажлан полышкален, –  мутемым умбакыже шуем.
Сергей Григорьевич ойла:
– Вылып кочатым  пеш сайын паленам. Тудо  Э;ер;мбал Шале гыч. Мемнан ялнаже м;ндырнак огыл верланен. Филипп Афанасьевич  мый дечем латшым  ийлан кугырак   лийын.
 Ик кечын  кок туныктышо вашлийна. Мый 1904 ийыште  Оза; оласе туныктышо-влакым ямдылыме семинарийыш тунемаш пурышым. Тысе семинарийыште Филипп Букетов 1902 ийыште экзаменым  экстернын сдатлен да туныктышо л;мым  налын.
–  Сергуш кочай, «Ото» почеламутда икымше  марий почеламутлан шотлалтеш. Лиеш, мый туд гоым кугу пайремет л;меш йо;галтарем?
            Ик тымык ото уло мемнан элыште,
           Шога тудо ото кугу ер серыште…
                (Сергей Чавайн)
– 1905 ийыште  «Ото» почеламутемым йолташ-влаклан лудын пуышым. «У вий»  да «Марла календарь» журналым   лукташ Выльыпат полшен. Тудат  марий интеллигенций коклашке   революцийонный ш;лыш дене илен. Черкыште ыштымыжлан к;ра  Сайн эрге Сайгелде  шолыпл;м дене «Кабан ер» поэмыжым  1913 ийыште «Марла календареш» печатлышна. Шоналтет гын, ме ик радамыште шогенна. Мыйын «Ото» почеламутем  лу корнан гын, йолташемын – коло нылытан.  Тиде – марий поэме, икымше!
– Молан тыге шотлет?
– Уныкам, мыйын семынак поэмыжым т;;алтыш гычак  ныжылге йылме дене возымыж гыч  Филипп  Афанасьевичын шочмо йылмылан ш;ман улмыжо раш коеш, калык й;лам, историйым келгын палымыжым ончыкта. Колышт:
               О Кабан ер, Кабан ер!
               Ала улат марий ер?
               Тошто марий илышет
              Таче марте шарныктет!..
                (Филипп Букетов)
 Оза; ола покшелне шинчыше тиде ер олмышто ала-кунам олык улмаш. Марий-влак тыште шудым соленыт. Кечывал каныш годым икте омым ужын. Пуйто кугу й;р т;;алын, каванан олык мучко в;д налын. Тыге Кабан ер лийын… «Элнет» романым лудынат дыр?
– Сергуш кочай, кузе лудде кодаш лиеш? Шкетан л;меш  Марий драмтеатрын шындыме спектакльжымат онченам. Выльып кочамат эпизод рольыш пуртенат! – кугешнен пелештышым.
 – Кузе палышыч? Филипп Афанасьевич – янда заводын озаже Хохряковын приказчикше. Теле кечын рогозан терыште тулупан  приказчик  шинчен. Тыгерак возенам: «Филипп Афанасьевич делянкыште  пырням  руашлан, вискален, шотлен возыш. Кажне пырнян кужытшым онча… Изиш подылтет гын, Филипп Афанасьевич весе лиеш, ойла, воштылеш, тыгыде зияным огеш уж…»  Тудын койышыжо  илышыште тыгай лийын.
– Те коктынат марий сылнымутлан кушкашыже  чот тыршенда. Руш литературын й;лаже  семынак  т;;  негызлан  фольклорым  пыштенда. Могай сылнын возымо строка-влак:
                Чевер кечым пыл авырыш.
                Й;р чыпчаш т;;але…»
                (Сергей Чавайн)
 Сергей Григорьевич, каваш ончалмыла, мыланем тыге умылтарыш:
– Тыгай жап лийын. Коктынат шочмо  верш;рнам чот й;ратенна, п;рт;сын с;раллыкшым ужын  моштенна. Мыланна кугезе мландына эн лишыл. Садлан верчын  с;ралын возенна, –  мане.
  Сергей Григорьевичын мутшо ушешем кодо. Марий йылмына,  сылнымут аршаш  пашашт ынышт  йом. Тек возымышт тукым гыч тукымыш  аралалт кодшо.
– Тендан курымашлык пашада ший дене иктак, – вуемым савем Чавайнлан чапк; ончылан.

17.07.2023
«МАРИЙ ЭЛ»,  03.10.2023
Прозо номинацийыште 2верым налын