7. У чому сила, брате? характерники

Юджин Папуша
У II тисячолітті до н. арійські народи розселилися на широкій території - від Балкан /елліно - дорійці/, північного Причорномор'я /кіммерійці/ і південного Причорномор'я /хетти/ до Нижнього Поволжя; від Семиріччя /скіфи/ і далі - аж до Єнісея, Північного Китаю та Індії /масагети, сакі, ар'ї/. Про те, що скіфи володіли Китаєм, писали християнські отці церкви Західної Європи, Малої Азії та Індії. Перебування скіфів у Месопотамії, Палестині та Китаї залишило сліди дивовижної культури наших предків. Самим же китайцям був відомий народ Юечжі, який є частиною народу Се: тобто "саків". Саки жили тоді в Середній Азії та за Тянь-Шанем, у степах Північно-західного Китаю, у Джунгарії та західній Монголії.

Коріння характерництва прийшло до нас із тисячолітньої давнини, з часів великого походу арійських племен на чолі з вождем Рамою з Дніпровських круч до Середньої Азії, Тибету та Індії, які принесли Веди Індії з метою зберегти езотеричні знання, т.щ. Рама знав про майбутні темні часи на батьківщині. У Ведах, стародавніх арійських писаннях, йдеться, що, серед другої касти кшатріїв-правителів воїнів існують загони, основу яких становлять махаратхи - могутні воїни, здатні поодинці боротися проти тисяч. Оскільки префікс "ма" в санскриті означає "великий", то "харатхи" і є ті самі характерники - магічні воїни, які мають дивовижне бойове мистецтво.

Скіфам дісталися у спадок знання жерців Аратти. Скіфські воїни, маючи знання і досвід предків, проходили особливу психофізичну підготовку, яка дозволяла їм, використовуючи «внутрішній вогонь», не відчувати втоми протягом багатьох годин безперервного бою. Подібну школу підготовки пройшов Олександр Македонський. Була у скіфів відпрацьована система на психіку воїнів противника.

Коли Дарій вторгся до Скіфії, п'ятірки скіфських воїнів прорубувалися через щільну стіну військ Дарія, розверталися, прорубувалися назад і знову йшли туди, звідки з'явилися – у степ. Вершники скакали в бій оголеними до пояса: вони ловили на льоту ворожі стріли або просто ухилялися від них. Билися вони двома мечами, стоячи на конях. Здорові, повні сил перси "божеволіли" і нічого не могли зрозуміти.

Від скіфів таємні знання перейшли до волхвів Київської Русі. Волхви - чарівники, віщуни, мудреці, або маги користувалися великим впливом у давнину. Мудрість і їхня сила полягала у знанні таємниць, недоступних звичайним людям. Помилково вважається, що батьківщина волхвів – давній Схід. Серед учених очевиднішим є походження волхвів серед слов'янських народів, де це слово мало значення «жрець Велеса». Волосся вважалося сховищем мудрості та засобом зв'язку зі своїм Родом та Вселенським Розумом.

Є припущення, що волхви Русі після прийняття християнства, яке переслідувало поган, рятувалися в Карпатських горах. (Зараз їхні нащадки, провидці та народні цілителі – це карпатські мольфари. Живуть серед гуцулів). Але не лише в Карпатах ховалися волхви, а й на островах сивого Дніпра, роблячи свої обряди. Найбільш раннє свідчення про язичницьке жертвопринесення у ДУБА відноситься до 10 ст. Костянтин Багрянородний у трактаті "Про управління державою" повідомляє про те, що на острові св. Григорія (Хортиця) роси (русь) “здійснюють свої жертвопринесення, тому що там росте величезний дуб. Вони приносять у жертву живих півнів, навколо встромляють стріли, інші приносять шматки хліба, м'ясо і що має кожен, як вимагає їх звичай”. На культову роль ДУБА вказують і археологічні знахідки: у 1975 р. з дна Дніпра підняли стародавній ДУБ, до ствола якого було вставлено 9 кабанячих щелеп; в 1910 р. подібний ДУБ витягли з дна Десни (мабуть, ці дерева використовували при жертвоприношенні).
        Від волхвів частина знань дісталася бродникам, попередникам запорізьких козаків. Охоронцями, спадкоємцями цих знань і кріпленням слов'янського війська були так звані "характЕрники" (характерники - буквально: які володіють центром хара; звідси ж і знахар - знає хару, з відновлення якої має починатися будь-яке лікування).
Основою цього бойового мистецтва є здатність людини до перенесення своєї свідомості у більш тонкі рівні буття. Усього тіл у нас сім, послідовність тіл наступна:

1. Щільне фізичне тіло;
2. Ефірне тіло;
3. Астральне тіло чи емоційне тіло;
4. Ментальне тіло (конкретний розум);
5. Причинне тіло (каузальне, кармічне чи абстрактний розум);
6. Буддхічне (Душа, Божественна любов);
7. Атмічне (Дух, Божественне всемогутність);

Наші предки розповідали про всі свої тонкі тіла, наприклад, згадаємо матрьошку. В особливому стані свідомості воїн знаходить здатність керувати простором і часом, а також впливати за допомогою навіювання на свідомість інших людей, для нього не важко втекти від будь-яких нападів, тоді як він сам має можливість завдавати ворогам нищівних ударів. Людина, що володіє знаннями і здібностями характерника, має здатність відчувати наближення "своєї" кулі: у нього потилиця як би починає наливатися вагою і холодіти, і він або ухиляється від кулі, або зупиняє її на поверхні свого фізичного тіла.
Про характерників писали російські та візантійські філософи.

Пізніше про них залишив відомості польський історик Бартош Папроцький (1540 – 1614). Багато хто з характерників взяли участь у повстанні гайдамаків, національно-визвольному та суспільно-політичному русі проти польського гніту на правобережній Україні наприкінці XVIII-го на початку XIX-го століття, який поширився на Київщині, Брацлавщині та Волині. Що не раз солдати бачили, як гайдамаки збирали з себе кулі, які потрапляли їм у груди чи обличчя, і кидали їх назад у супротивника. Тому поляки, вирушаючи на гайдамаків, святили кулі.

Навіть тенденційно описуючи загони гайдамаків, історик Скальковський визнає надзвичайні здібності характерників: "Між цими зграями були ватажки або отамани, їх ще називалися характерники, тобто такі чарівники, які ні вогненна зброя, ні куля, ні гармата вбити не можуть. Бувало деруть ляхове по великих і багатих дворах, в яких хоч на цей випадок і настороженість, і багато сторожів, і озброєних вартових, але ватажок так зачарує всіх у хаті, що ніхто з них не почує і не побачить ні козака з його зграї. І тоді вони беруть, що хочуть, і повертаються у Січ".

Український письменник Пантелеймон Куліш вміння козаків-характерників описав у 1846 р. у романі «Чорна рада» таким чином:
«… Утікає від татар, розстеле на воді бурку та й попливе, сидячи, на другий берег… Та й згадавши, як у старого Хмельницького сидів у глибці такий, що ману напускає. «Що ви, — каже, — що мене стережете? Як захочу, то лиха стережете мене! Ось зав'яжіть мене у мішок». Зав'язали його та й притягли за трямки, аж він і йде через двері: «А що, вражі діти! Стерегли?» «Що ж, — думає, — як і се такий хімородник? Піду скоріш, щоб справді не вкоїв він якогось лиха».
Хто ж такий характерник?

Цих козаків готували практично з колиски. Знаючи традиції та розуміючи ситуацію, старші товариші могли розрізняти з пелюшок те, що закладено у немовля. Саме тому такий хлопчик на довгі роки ставав джурою (служницею) старшого та навченого досвідом козака. Але слово «служка» не передає точного значення обов'язків хлопчика, насамперед тому, поряд з учителем він осягав, і це було головним у процесі навчання, премудрості давніх знань. Саме в цьому і полягав головний процес навчання молоді, який не припинявся. Чому? Та тому, що вчитель і духовний наставник передавав учневі ті знання, яким він був навчений своїм учителем.

Слід зазначити, що цей процес розтягувався на багато років. Що ж пропонувалося засвоїти майбутньому воїну? Які функції належало йому виконувати у війську? Ці обов'язки були вироблені роками безперервної праці та пізнання навколишнього світу. Дуже часто вони виступали у ролі лікарів, виконуючи функції швидкої допомоги на полі бою, а також у процесі подальшого лікування. Щоб вилікувати пораненого, спочатку треба було звільнити від душ убитих – так вважали вони, і робили це за допомогою своєрідних ритуалів. Це було дуже важливо, бо лікарів у козацьких загонах не було.
Вони входили до складу козацької старшини, були охоронцями культури запорізького війська, посвячували в козаки, оберігали древні традиції.

Що ж вони знали та вміли робити?

А знали та вміли вони багато. Вони були обраними воїнами, елітою війська. Маючи надприродні здібності, вони могли керувати психікою, тобто впадати в такий психічний стан, який дозволяв робити неймовірні речі. Наприклад, наводити «ману» на ляхів та інших ворогів.

Один із очевидців знаменитої Коліївщини, німець Мітляр, який на той час проживав у Лисянці, розповідав своїм онукам, як застосовував характерництво. Максим Железняк при штурмі Лисянки: "козаки всі, як є, вдарили ножами навхрест один з одним, так підняли вище голови і вдарили знову навхрест ніж об ніж…»
Казав дідусь, що ніхто не знав для чого то воно, чи то в них була така присяга, то може знак, щоб зрадник польський відчинив ворота, а як тільки ось вони тими ножами перехрестилися, забрякали, то зараз ворота в стіні і відчинилися. Був зрадник, а як увійшли всі гайдамаки у ворота, то там багато поляків і скам'янілі, ось так і дихають і дивляться, а нічим не володіють та й не кажуть...” Цікаво, що тут в обряді схрещення ножів, що викликав справжній психологічний шок у захисників Лисянки, використовували знамениті гайдамацькі ножі-колії, які були спеціально освячені.

"У ніч Маковея, як ножі святили..."

В історії багатьох козацьких битв було зафіксовано неймовірні випадки. Відважний козацький полковник Іван Богун зумів провести вночі військо через польський табір, та так, що жоден собака не загавкав. Були у козаків і хитрі прийоми, за допомогою яких вдавалося виявити ворога. Для цього вони виготовляли так звані «крики». Вони брали очерети, занурювали їх у воду та віск, потім кричали на них. Віск змальовував крик. Такі очерети розкидали по степу, чекаючи на ворожу навалу. Коли з'являлися вороги в степу, їхні коні починали шалено кричати, наступаючи на попередньо розкидані очерети. Козак чув це і передавав сигнал тривоги.
Ходять легенди і про мистецтво запорожців у морських походах. З маленькою очеретиною вони могли довгий час перебувати під водою, використовуючи для маскування бочки та навіть човни. Згодом це породило чутки про те, що саме козаки винайшли підводний човен.

Від чого рятували замовляння?

Характерники знали, що змовним молитовним словом можна відвести будь-яку біду, у тому числі і ратну. У військових змовах вони могли «заговорити», щоб кулі були не кулі, стріли не стріли, і йшли б вони в чисте поле, в матір-сиру землю, і щоб ножі булатні, шаблі гострі, пищали, сокири та бердиші були смирними та шкоди козакам не завдавали. У той же час вони висловлювали побажання, щоб тіло козака було міцніше білого каменю, сукня - міцніша за панцир і кольчугу, і щоб від кам'яного одягу той і куля, і шабля відскакували б, як молот від ковадла. Щоб у бою залізо і сталь крутилися навколо, як у млина жорна, але тіла козака не чіпали. Вони мали багато різних замовлянь не тільки від кулі, а й від опою коня, укусу змії, кровотечі з рани.
Як лікували та оперували.

Характерники здавна володіли знаннями народної медицини. І хоча майже всі стародавні мистецтва українців, у тому числі – і знахарство, переслідувалися офіційною владою, багато чого дійшло до наших днів. Виснажливе козацьке життя, неймовірне фізичне навантаження, постійні військові походи супроводжувалися ранами, хворобами і навіть каліцтвом. Однак у тому спартанському середовищі завжди знаходилися костоправи, шептуни, травники, знахарі, які швидко знімали жар, лікували рани, вправляли вивихи, порівнювали суглоби та хребці, володіли унікальними знаннями з мануальної терапії. Робити ж масаж вміли майже всі запорожці.

Козаки лікували відкриті переломи, видаляли роздроблені кістки, «викочували» кулі та уламки, робили ампутації, успішно справлялися з гнійними ранами. При цьому в рану не потрапляли мікроби та бактерії, тому застосовувався суворий режим стерильності та антисептики. Свідком операцій, коли козаки виймали кулю та роздроблені кістки з ноги пораненого у бою побратима, був знаменитий хірург, анатом Микола Іванович Пирогов. Складні операції робилися після заходу сонця. Справа в тому, що цей час не набридають мухи – головні рознощики інфекції, а людський організм, зокрема мозок, вступає у своєрідну фазу гальмування.

Пораненого клали на солом'яні снопи або тільки вистругані дошки. Пошкоджену ногу обкладали льодом або лили холодну воду. Згодом перетягнута джгутами кінцівка втрачала чутливість. Козацький лікар довго мив руки та протирав їх спеціально приготованим розчином. Всі інструменти, якими він користувався, ретельно та довго кип'ятились у сольовому розчині. Помічник отримував їх із окропу спеціальними кліщами і подавав лікареві, обов'язково проносячи інструменти крізь відкрите полум'я. Розпеченим до червона ножем припікали краї рани кровоточила, і розширювали розріз. Розсунувши спеціальними гачками рану, лікар виймав металевими гаками кулю та роздроблені кістки. Потім зашивав рану, попередньо вклавши в неї якесь зілля та довге кінський волосся. Пирогову пояснили, що якщо рана гноїтиметься, то волосся сприятиме виходу бруду, а коли все добре загоїться, не буде жодних ускладнень, щоб витягти це волосся.

Прооперовану ногу монтували у спеціально вистругані самшитові лубки та бинтували. До світанку козаки не дозволяли спати прооперованому «пацієнту». Як тільки він починав спати, вони били в бубон і танцювали. Операція вважалася пройшла успішно, якщо за кілька днів козак, накульгуючи, ходив.

Великого хірурга здивувало, як злагоджено та вміло працювали козаки. І ті, хто оперував, і ті, хто тримав пораненого, і ті, хто постійно читав замовляння. Ампутації робили ще швидше, а куксу обов'язково мокали в киплячу смолу, щоб урятувати людину від гангрени. Можна тільки дивуватися силі духу та терпінню оперованих козаків та лікарів, адже все робилося без наркозу. Щоправда, застосовувалися різні знеболювальні трав'яні настої, зокрема відвар маку. Деякі відуни добре володіли лікувальним гіпнозом, «читали хвороби уві сні». Знахарське наука передавалася від покоління до покоління, а ті, хто володів нею, користувалися в народі широкою популярністю.

Як харчувалися козаки.

Окремо у цьому ряду стоять кашовари, мистецтво яких у приготуванні їжі було долею обраних. Більш того, лікувальні молитви та приготування цілющого зілля так само були долею кашоварів. В основному це були серйозні люди, які свого часу дали обітницю безшлюбності і строго тримали цю обітницю. Про те, наскільки серйозно вони ставилися до своєї справи, говорить той факт, що вони не давали можливості нікому підходити до місця приготування їжі, оскільки це вважалося долею обраних. Приготування їжі у кашоварів було дійством містичним, із замовляннями, з молитовним розпалюванням «ватри» (живого вогню), діставанням із криниці священної води. Тому вся, приготовлена таким чином, козацька їжа набувала особливої ваги. Навіть каша або добре відомий куліш готувалися, як ритуальна страва. Для довідки можу сказати, що до 90% пристріту, псування йде через їжу, тому треба завжди читати над нею "Отче Наш", навіть якщо їжу приготувала дружина, мати...

Величезну магічну силу народна поголос приписувала і козацьким ватажкам. Подейкують, що їм достатньо було зазирнути в особливе дзеркало, щоб дізнатися про все, що відбувається в таборі ворога. Осягли секрети виучки характерники набували знання невразливості від куль і шабель. Вони були неперевершеними бійцями, насамперед розвідниками.

За переказами, майже всі козацькі гетьмани, кошові отамани та відомі полковники були характерниками. Серед них – Остап Дашкевич, Дмитро Байда-Вишневецький, Іван Підкова, Самійло Кішка, Северин Наливайко, Петро Сагайдачний, Максим Кривоніс, Іван Богун, Данило Нечай та найбільший із них – Іван Сірко.

Більшість дослідників називають батьківщиною Сірко хутір Мерефа на Слобожанщині. Коли він народився, як свідчить легенда, повитухи заголосили, а мати знепритомніла. Д’як, якого запросили охрестити немовля, відмовився брати його на руки. Він просто перехрестив його та втік.
А малюк лежав на столі і навіть не плакав. І далі сталося щось неймовірне. На очах у здивованих батьків він з'їв шматок пирога, що лежав поруч. Виявилося, що малюк народився із зубами.
Саме за нього прославилася Запорізька Січ. Найвідомішим історичним фактом стало лист-послання турецькому султану Мухаммеду IV, у складанні якого Сірко брав найактивнішу участь.

Він, практично без значних втрат, водив козаків у тривалі походи, переслідуючи некорисливі цілі погоні за скарбами, які багато разів потрапляли йому в руки. Завжди головною метою отамана були думки про захист рідної землі, про звільнення братів-козаків, звільнення невільників із турецько-татарського полону.

Проте є кілька маловідомих епізодів із його військових походів. Примітною в цьому плані може бути битва за фортецю Дюнкерк, зайняту і утримувану тривалий час іспанцями під час Тридцятирічної війни (1618–1648 рр.). Те, що не вдавалося зробити мушкетерам, було довірено не полякам, а українським козакам, котрі на той час вважалися одними з найкращих воїнів у Європі.
Основну частину переговорів у березні 1645 року із французьким командуванням провів Богдан Хмельницький. За укладеним тоді договором запорізькому загону чисельністю 2500 осіб під загальним командуванням Івана Сірка наказувалося прибути до французького порту Кале. В архівах зберігся документ, згідно з яким «замовник» зобов'язувався заплатити по 12 талерів кожному рядовому козаку та по 120 — сотникам та полковникам.

У 1646 році, за домовленістю французів з Богданом Хмельницьким, дві з половиною тисячі козаків під проводом полковника Івана Сірка дісталися французького порту Кале, щоб узяти неприступну фортецю Дюнкерк, яка була в руках іспанців. Фортеця мала важливе стратегічне значення. Французи багаторазово намагалися взяти Дюнкерк, але марно. А козаки «взяли» фортецю протягом кількох днів, вручивши французам такий бажаний «ключ». Але спочатку вони кілька днів вивчали підходи до фортеці, незважаючи на нетерпіння французів, не ділячись своїми планами з ними.

Вийшовши в море з Данцига на «чайках», козаки на чолі з Іваном Сірком взяли курс на Дюнкерк. Цю неприступну фортецю, яку захопили іспанці, справедливо називали «ключом від Ла-Маншу». З настанням ночі запорожці пішли на штурм цитаделі. Але іспанські патрульні кораблі виявили та атакували січовиків. Тоді Сірко застосував військову хитрість: наказав підняти білі прапори, а козакам причаїтися у трюмах. Іспанці, пришвартувавшись до чайок, висадилися на безлюдні палуби козацьких чайок. Як же вони були здивовані, коли перед ними раптово з'явилися напівголі привиди-головорізи в шароварах, а з їхніх голених голів звисали оселедці. Козаки сміливо кинулися в рукопашну та заволоділи кораблями супротивника, захопивши в полон іспанську команду та начальника гарнізону фортеці. Потім вишикували команду на палубі, а начальника гарнізону поставили біля штурвала. Без жодного пострілу вони дісталися берега і блискавично атакували. П'ятитисячний іспанський гарнізон склав зброю. Французькі мушкетери знімали капелюхи та кричали «Віват!» козакам. Але кардинал Мазаріні не поспішав платити за роботу і шукав спосіб відмовитися від оплати, безглуздо і смішно звинувачую Сірка в тому, що він узяв фортецю не за правилами військової звитяги!!! А Сірко та його козаки чудово почували себе в Парижі, і отаман навіть читав лекції з історії французам, яке козаки влаштовували дуелі тоді, як вони були заборонені кардиналом. Тоді кардинал наказав спровокувати Сірка на дуель, бажаючи запроторити його до Бастилії, сподіваючись, що козаки без ватажка самі поїдуть додому без грошей. В одному з питних закладів під час обіду один із французьких офіцерів гвардії кардинала розпочав провокацію, сказавши, що козаки воюють за гроші, а французи – за честь та славу! Відповідь Сірка була миттєвою: «Кожен воює за те, що йому не вистачає!» Під регіт козаків, розлючений офіцер кинув на стіл Сірку рукавичку і вийшов надвір у супроводі секундантів. План Мазаріні спрацював!

Та не по зубах кардиналу виявився отаман...

Сірко вийшов у двір і похмуро витріщився на провокатора, офіцер вихопив шпагу і почав безладно нею махати, тицяючи на всі боки, кричачи, що на нього напали десятки людей, потім втратив орієнтацію і впав на спину, знепритомнів. Секунданти француза були змушені визнати його поразку. Але на тілі поваленого не змогли виявити жодного поранення та план кардинала кардинально провалився!

За час свого отаманства з 1659 по 1680 роки Сірко брав участь у 55 битвах і скрізь виходив переможцем, не рахуючи безлічі дрібних сутичок з ворогами, не занесених у літописі та виграних ним. Тому найчастіше саме його з усіх кошових обирали запорожці на Радах. За 22 роки обирали Сірка 22 рази! Вірили, що він знає заздалегідь про те, хто з ним збирається воювати, що під час бою може перетворитися на хорт, вовка чи яструба, або заклинати вороже військо. Недарма ж турки та татари прозвали його «урус шайтан». Татарські матері ім'ям Сірки лякали дітей. Турецький султан видав фірман (указ) про моління у мечетях на загибель Сірки.

Одного разу, під час облоги польського міста, козаки проломили палісад, увірвалися до міста, але коли спалахнув посад, резервні сили поляків побачивши пожежу, поспішили на виручку обложеним і під прикриттям диму, вдарили козакам у спину. Сам Сірко отримав безліч поранень, достатніх для перетворення звичайної людини на повного інваліда чи покійника, але йому вдалося втекти і потім повністю відновити своє здоров'я та сили. Легенда свідчить, що Сірко перетворився на білого хорта і таким чином врятувався.

О. Кащенко писав про нього: «Змогла б проста людина з такою невеликою купкою суспільства самостійно, без чужої допомоги відбитися від далеко більшого і краще збройного війська турецького та татарського з понад 30 000 яничарів, як баранів, вирізати між січовими куренями? А хто ж, як не чаклун, зміг би вскочити з купкою товариства в Крим, гніздо великої орди, зруйнувати його міста, врятувати невільників, які зігнані туди з усіх земель, і взяти великий видобуток?
Дані слова О. Кащенка є резюме нагодою неодноразового застосування характерниками колективного гіпнозу до супротивника в бою, коли той починав різати своїх же, думаючи, що вбивають ворогів!
На жаль, будь-які досягнення породжують заздрість... Недарма кажуть, що там, де два українці – там три гетьмани! Козацька Старшина написала на Сірка донос до Москви та його, який не вірив у зраду єдиновірців, заарештували та заслали до Сибіру в острог м. Тобольська.

Незабаром європейські країни об'єдналися перед загрозою турецького вторгнення до Європи і розглядаючи Запорізьку Січ, як грізну силу, що успішно протистоїть туркам, зажадали звільнити отамана і цареві довелося на це погодитися.
Сірко провів ряд успішних компаній, розбивши турків і захопивши кілька міст та важливих фортець. Остання військова кампанія під керівництвом Сірка - похід 1680 року на Кримське ханство. Невдовзі ватажок запорожців тяжко захворів і виїхав із Січі за десять верст до села Грушівка, де його поховали. Легенди стверджують, що труна з тілом отамана 5 років зберігалася на Січі, її навіть возили у військові походи, вважаючи, що Сірко та мертвий може захищати козаків. Згодом вони виконали заповіт отамана — відрізали праву руку. У бою вони виставляли її на спис і кричали: «Стійте, басурмані, з нами рука і душа Сірка», що завжди призводило до перемоги.

До речі, згадайте легенди про богатирів Русі, про їх унікальні здібності в бою: «…відмахнувся рукою – провулок… Змахнув рукою – вулиця!» Тобто. йдеться про завдання енергетичного удару безконтактного бою!

Коли Кутузов не знав, як вибити воску Наполеона з Москви і болісно довго тягнув із ухваленням рішення, запорізький козак розповів йому про руку Сірка, яку зберігали його спадкоємці. Кутузов наказав її привезти і руку тричі обнесли довкола Москви на Покрову, свято козацтва. Наступного дня вдарили люті морози, і французи розпочали відступ із Москви.
Темні сили не давали спокою могилі Сірка, її було перенесено через утворення водосховища, а після, партійний діяч місцевого розливу, бажаючи вислужитися перед комуністичною владою, оголосив його «петлюрівцем» (!?)) сказав, що доглядати його могилу немає сенсу і її вночі розорили бульдозером; череп Сірка підмінили московські антропологи, нібито для досліджень... Але всі люди, які порушили спокій великого характерника, за рік померли...

Меншими здібностями мали інші воїни, їх називали «шаленілими», т.щ. вони билися оголеними до пояса. Їх не брали ні шабля, ні спис… Але за бій вони втрачали десятки кілограмів ваги, т.щ. не володіли секретами витязів і спалювали своє тіло в бою.
Згадайте легенди про вікінги, т.зв. берсерках, які входили в особливий транс і билися до пояса оголеними. І недаремно нинішні шведський та український прапори схожі… Додам, що досі фіни називають шведів «руотсі» – рускії… Можна додати, що вікінги носили роги на своїх шоломах, а Україна – Телець, тобто. бик. Історія Київської Русі тісно пов'язана з варягами.
Ось як описує характерників Д. І. Яворницький в "Історії запорізьких об'єднаних козаків": «... серед них завжди були так звані "характерники", яких ні вода, ні шабля, ні звичайна куля, крім срібної, не брали. характерники" могли відмикати замки без ключів, плавати на човні по підлозі, як по морських хвилях, переправлятися через річки на кошмі або циновці, брати голими руками розпечені ядра, бачити на кілька верст навколо себе за допомогою особливих "верцадів", жити на дні річки , залазити і вилазити з міцно зав'язаних або навіть зашитих мішків, "перекидатися" на котів, перетворювати людей на кущі, вершників на птахів, залазити у звичайне відро і пливти в ньому під водою сотні та тисячі верст".

А тепер згадайте Куликівську битву, як воїни-розвідники лягали на землю перед битвою і чули, як трава росте, роса стікає і передбачили велику січу і перемогу об'єднаних московитських і русо-литовських військ. Хто, хоч як харатерники, могли чути таке і передбачити майбутнє? До речі, Куликівською битвою командував воєвода Боброк, родом із Волині! А Дмитро був лише номінальним головою об'єднаного українсько-литовського війська та московитів, і бився простим воїном. А як могло бути інакше, якщо московитів було, за даними російського історика Разіна, 50 тис. ополченців (селяни від сохи, погано озброєні і не навчені). А за даними літописців всього війська було у Донського 150 тис. А що це за додаткові 100 тис? Це було українсько-литовське військо кадрових військових, яке надіслало Литва. Звісно, ним командував Боброк.
Звідки йшов виток цього езотеричного екстрасенсорного знання, як до нього приходили люди на тій чи іншій частині Землі?
Створюючи свою систему, козаки-характерники були продовжувачами сили волхвів держави Аратти, до якої входили і землі України.

В. Шевчук пише про волхвів таке: «Вони, вважалося, знали таємну силу речей, явищ і володіли своєю, зробленою у віках, наукою та прийомами, за допомогою яких цю віру вселяли у маси. Вони займалися пророцтвом, тобто віщували про майбутнє, через що і називали їх віщунами».

На думку Пілата: «Після хрещення Русі, переслідувані князями та греками волхви, жерці та воїни-охоронці храмів об'єднувалися в таємні товариства та у віддалених від великих міст місцях почали створювати Січі. На островах Дніпра, узбережжях Бугу та Дністра, у Карпатах та численних лісах України (Русі) волхви заснували школи бойового загартовування та підготовки, в яких шлях воїна до вершин досконалості спирався на рідну віру, вікові звичаї та обряди».
Недарма і Запорізька Січ виникла на острові Хортиця. Ще першій половині Х в. Візантійський імператор Костянтин Багрянородний розповідав, що руси мають пристань на острові Святого Георгія (Хортиця), де біля гігантського дуба покладають свої жертви.
Характерництво ж було, насамперед, військовим мистецтвом, завдяки якому воїн міг змінювати свій вигляд, ставати невидимим, читати людські думки, бути невразливим для зброї супротивника. Саме характерники навчали козаків розбиратися у властивостях природи і використовувати їх на свою користь.

"Перед очима стелиться безкрайній степ. І пекуче сонце зависає над вицвілою безмежністю. І в тій нескінченності - жменька запорозьких козаків.

Декілька днів запорожців переслідували кримські татари. А коли коні й самі переслідувачі втомилися, коли не залишилося зовсім продуктів, татарський бей махнув рукою: нехай біжать, все одно в степу пропадуть без їжі та води.
А козаки зовсім не збиралися так марно пропадати. Тому у кожного на шиї висів амулет, який оберігав від голодної смерті: нанизані на нитку тверді, потемнілі від часу кульки. Почали запорожці ці кульки шукати – вгамували голод, погасили спрагу, повільно стали повертатися сили… Ніхто не загинув. А дорогою на Січ ще два татарські загони козаки розбили.
Не раз і не два стали в нагоді козацтву чудодійні бульби. Не раз і не два рятували від явної загибелі. Тому й оберігали запорожці таємницю своїх амулетів, навіть на тортурах не визнавали, що за кульки вони носять на шиї.
І все ж татари змогли якось вивідати таємницю, довідалися, що ці тверді кульки не що інше, як висушені бульби любки дволистої. І почали з собою такі амулети носити. А т.щ. у степах любка не росте, то добували її у лісових районах України. Часом орда грабувала як населення, а й природу, вивозячи із собою бульби чудодійної рослини”.
Я недарма розповів цю історію, записану Євгеном Шморгуном у знаменитого фітотерапевта та знавця народної медицини, нащадка козаків Івана Михайловича Носаля.

Звичайно, бей, дізнавшись, що козаки живими-здоровими прийшли до Січі, інакше як шайтан їх не назве. А справа всього лише в їх досконалому знанні властивостей рослин і вмілому їх використанні. Адже наукою справді доведено надзвичайно високу поживність бульб любки дволистої  . Для вгамування голоду і спраги людині достатньо одного такого бульби на день, а коня - двох. А непосвячені люди могли пояснити це лише зв'язком із нечистою силою.

Справжнє військове мистецтво якраз і складається зі знання багатьох важливих закономірностей та секретів та правильного їх використання. Як, наприклад, підкрастися до ворожого стану непомітно, не налякавши при цьому птаха чи звіра, які можуть тебе видати? Потрібно знати відповідні секрети їхньої поведінки. Як сховатися в очеретах серед хмар кусючої мошкари та годинами там лежати, не видаючи себе жодним рухом? Треба натертися певними настоями рослин чи навіть дьогтем чи мокрою глиною, - і мошкара обходить тебе десятою дорогою, а твої вороги опухнуть від її укусів, шукаючи тебе. Як перебратися через болота, не втопившись у небезпечній трясовині? Як у польових умовах лікувати рани, як вгамувати голод і спрагу, як ефективно захищатися від ворожої зброї, як правильно маскуватися? Адже від володіння цими навичками залежали як життя окремих воїнів, а й долі цілих битв. І тому оволодінню цими навичками характерники надавали надзвичайно великого значення.

Характерники були представниками особливого вищого стану козаків, наділених таємними військовими знаннями і посвячених у магічні ритуали та обряди. Але ці ритуали були нічим іншим, як унікальною і надзвичайно складною системою психофізичної підготовки воїнів, коріння якої йшло ще від скіфів, що володіли складною системою підготовки своїх воїнів. Тому повинні розчарувати деяких дослідників, які роблять особливий акцент на зв'язку характерників з нечистою силою.

Для цього звернемося до етимології. В основі терміна "чарівник" - слово "характер", що має значення "сукупність стійких психічних властивостей людини, її особистих якостей, що проявляється у поведінці, у діяльності", тобто характер. Вживається слово "характер" і значення "твердість, сила волі". Тому чаклун - це воїн, який має свій психічний стан, волю і завдяки цьому може впливати на свободу інших людей. У попередньому розділі ми вже говорили, що звичайна людина використовує не більше 4% можливостей психіки, закладених у неї, використання прихованих резервів дозволяє досягати фантастичних результатів, які дійсно можуть сприйматися як диво. До речі, за часів Київської Русі слово «характер» вживалося і в значенні - "посада", "Сан", тобто чаклун - "сановник", "чиновник". Звідси висновок: "чарівник" - воїн, за допомогою спеціальних тренувань опанував свій дух - "характер", і займає певний сан (посада) у козацькій військовій ієрархії.
У християнському езотеризмі цей глибинний організуючий початок виступає як Ангел-Хранитель, який захищає людину і веде її через все життя.

Розуміння змісту тих шляхів, якими йшли люди Знання в Україні-Русі, потребує висвітлення однієї важливої сторони людського життя. Ця сторона стосується висоти тих чеснот, які виробляє той чи інший етнос упродовж своєї багатовікової історії.
Чому в незруйнованому етносі так глибоко шанується чесність, духовна щирість, працьовитість і гідність і викликає огиду марнославство, брехливість, душевна каламутня? Що є правдивість навіть тоді, коли це не в особистих інтересах? Який у людини найвищий інтерес у цьому?

Тим інтересом є дотримання істині, тієї правди життя, яка є основою буття і завжди існує в навколишньому світі, незважаючи ні на що ("Бог у всьому" - один з головних принципів всіх релігійних традицій світу). Звіряння своїх дій з оточуючим захищає шлях людини в житті від тих проблем, які відразу ж чекають його вже на порозі будинку, коли він робить негідні вчинки.
Отже, щасливий результат людської долі можливий лише за умови прямування істині життя світу, що вирує навколо. При цьому істиною стає правильне розуміння спрямованості та змісту тих подій, з якими вона постійно стикається у реальному житті.
Що дає? Розуміння місця та часу тієї дії, яку необхідно виконати, та невтручання у те, що не твоє, що не лежить на твоєму шляху. Така людина не помиляється в житті, завжди точно оцінює ту чи іншу ситуацію в ній. Саме таке "мистецтво життя" називається в езотеричній культурі сталкінгом. Отже, ті правила життя, що їх виробляє кожна етнічна культура, є основою мистецтва людей езотеричного Знання.

Це відкриття дуже дивне. Те, що є провідною лінією поведінки адепта езотеричної культури, цілком присутнє у звичайному етнічному житті людини. Тільки тут мистецтво сталкінгу приховано під виглядом звичаїв і тих правил життя, які існують у будь-якій етнічній культурі. Різниця в тому, що люди порушують ці принципи часто-густо, а езотерик не може, щоб не втратити силу.

Правдивість і щирість, висока гідність, покладені в основу людського буття, оберігають від потрапляння вихор інстинктивних бажань і вчинків, що руйнують змістовність життя. Занепад людини, занепад суспільства тим, чим розплачується співтовариство людей, відходячи від цих істин. Налаштування на істину, прагнення жити по істині призводить до такого зростання рівня свідомості, коли відкривається шлях до інших взаємин людини з навколишнім світом. У людині прокидається і сторона його особистості, яку в усі часи називали магічною або, як сьогодні, сенситивною, езотеричною. Саме таку можливість розвивали наші предки, бачачи у ній гідний спосіб життя білому світі.

Спрямованість того шляху, яким йшли характерники, багато в чому відрізняється від загальновідомих сьогодні напрямів розвитку езотеричного знання. Наприклад, головною метою свого життя маги Мексики, як випливає з опису їх практик Карлосом Кастанедою, ставили здобуття свободи шляхом виходу за межі феноменального зрізу світу. Східні езотеричні течії головною метою ставлять досягнення стану просвітлення, що має різні назви у різних езотеричних традиціях - Самадхі, Саторі, Нірвана, у яких бачать стани повного розкриття людської особистості.

Знову ж таки - з метою вивільнення з-під тиску навколишнього феноменального світу або світу "колеса Сансари", з полону великої ілюзії Майя, яку він являє собою.

Цінність козацької методики в тому, що людина, яка її практикує, йде до самого досягнення – виходу в тонкому тілі до інших горизонтів буття – через очищення, гармонізацію та перебудову свого тіла. Це гарантувало здоров'я та безпеку у застосуванні цієї езотеричної практики.

Зокрема, практика такого виходу досягалася при вилежуванні довгої зимової пори на печі, в якій невгасимо палав вогонь. У перші двадцять днів такого лежання, коли козак мало їв, пив лише джерельну воду, у ньому відбувалося так зване внутрішнє плавлення. У людині в цей час панувала золота енергія, яка відкривала її істоту. Потім відкривався простір, у який козак і виходив у тонкому тілі на 40-й день. У такому стані він міг вільно пересуватися у просторі на будь-яку відстань. При цьому зберігалася можливість "бачити" ті події, які були цікаві характернику, який невидимо для противника був присутній при підготовці та плануванні його бойових дій. Така набута здатність зберігалася назавжди, що дозволяло характерникам широко використовувати її в розвідці.

Є три рівні занурення. Перші два етапи відносно доступні талановитим та завзятим шукачам. А ось третій, найзагадковіший рівень є заповідною зоною, так званою характерниками – лядою.

Лядь - це пустка, прикордоння, де людина зустрічається зі своєю смертю. І лише досвідчений характерник може провести адепта через це випробування. Можна й самому, але для цього треба мати своєрідний якір у світі. Інакше Смерть може затягнути у світ Наві і не виберешся звідти. Тобто, не вміючи, можна або померти, або просто збожеволіти. Була вікова межа. Чим молодший, до 28 років, тим більше небезпечно для себе та інших балуватися з глибиною третього рівня. Так майстер вкладав у учня обсяг знань і той не міг ними скористатися практично до певного моменту, коли в ньому дозріє Сила і сама про себе скаже.
Навчали характерники та секрети віршування та правильного співу, що давало можливість формувати та гармонізувати потоки Сили всередині себе та зовні.

Була техніка на противника гучним сміхом.

Характерник міг зникати з поля зору і з'являтися в несподіваних місцях. Міг за короткий термін пересуватися на великі відстані як на коні, так і пішки, використовуючи таємниці Сили...

Маніпуляції з простором і часом були важливими умовами майстерності характерників. Але основа всіх цих чудес – це особливе розуміння та взаємини з Природою, із Світом Сили. Наприклад, використовуючи метод ритмічних римованих фраз, що співаються під певний ритм руху маятника, характерник входив в особливу причетність з навколишнім місцем, як би розчиняючи себе в ньому. Звідси надчутливість до найменших вагань сили і, тим більше, сили противника.

Ще був такий термін під час навчання входу до рівня занурення Ясну: "вивернутися навиворіт". Тобто, пройшовши третій глибокий рівень, ти як би вивертаєшся навиворіт і світ зовнішній перетворюється на світ внутрішній і знаходить ніби желеподібну, схожу на холодець, консистенцію. І будь-який рух у цьому в'язкому просторі тягне за собою переміщення всього навколишнього. А твоє завдання - не дати цим хвилям обурення розійтися, а закрутити їх навколо себе у вихор-смерч-торсійну хвилю-дзигу. В результаті джерело збурення гасить саме себе. Схоже на дзигу у воді. Ще хороший образ павука та павутинки. Смикни за одну ниточку і в дію приходить вся система павутиння. Чим більше жертва смикається, тим більше заплутується та заспокоюється... (Ю. Бударов).

Збереглися свідчення про те, як характерники застосовували навіювання безпосередньо в бою: "Як збираються до Польщі, то беруть не більше 12 осіб; зайвого щоб не було. Отаман, було наказує:" дивіться хлопці, як доведеться бігти, то не розбігайтеся, тримайтеся купи - нас мало, а ляхів багато, дивіться, як біжить погоня. Вони повтикають списи в землю, поставить коней хвостами до хвостів, а самі всередину і поховаються. Гоняться ляхи і кричать: "Рембай Главу!" Добігнуть до них і здається їм ліс, вони тоді і повертають коней назад.

Візьмемо, наприклад, описи Івана Сірка чи Семена Палія: “Сірко великий воїн був. Він знав, хто що думає. От там по той бік Дніпра були татари...
- Збирайтеся разом. Бо на нас уже орда піднімається.
Він сильний такий був, що його, як хтось шаблею вдарить по руці, так і не обрубає - тільки синець буде. Неможливо, ні кулею, ні шаблею! Вже татари заходи проти нього вживали і так нічого і не зробили. Вони його шайтаном так і прозвали…”.
"Казали, що Палій був чаклун і доводять це тим, що кулі він завжди використовував срібні і перед битвою одягав чисту білизну".

Збереглися і народні зображення таких невразливих характерників - наприклад, картина "Козак-бандурист", намальована козаком Рибкою в 1834 році. На цій картині зображено, як московські солдати стріляють характернику в спину, а він, немов нічого і не було, спокійно грає на кобзі».

Сучасник, читаючи ці давні свідчення, може сприйняти їх за фантастику. Але коли нинішні естрадні гіпнотизери вводять у гіпнотичний транс цілі стадіони, здатні впливати на глядачів навіть через екран телевізора, це здається цілком нормальним. А деякі речі, які демонструють носії давніх арійських знань – індійські йоги-факіри, сучасна офіційна наука з її досконалою апаратурою не може пояснити й сьогодні. Наприклад, левітацію, телекінез, виживання закопаної в землю людини, телепортацію та багато іншого. А характерники, як нащадки арійських кшатріїв, не тільки зберегли ці знання, але й з успіхом використовували їх для захисту рідної землі від загарбників.

До речі, козаки мали свою спеціальну термінологію і для різних видів характерництва, що вже свідчить про надзвичайно високий рівень його розвитку. Наприклад, таке відоме нашого часу явище, як гіпноз, (навіювання) у козаків називалося - " химорода " гіпнотизувати - " хімородити". Ось свідчення козака Семена Юрченка, якому, перебуваючи на службі у київському гарнізоні, довелося охороняти у київській в'язниці запорожців, обмовлених московським солдатом. Ці запорожці з нудьги показували йому та іншим вартовим деякі фокуси із застосуванням навіювання, які сторожі сприймали як диво:
"Так який запорожець:
- Ось зв'яжіть мене! - Каже, у мішок, чи вбережете мене, охоронці?
– Як?
- Кете (викладайте) мішок.
Та й влізе в мішок, і до стелі його і підвісять за лямки, а він із-за дверей і йде:
- Здорово, ворожі діти! Застерегли? Або який-небудь Запорожець:
- Що ви думаєте, я не знаю, що ви вмієте красти? І якось мені: - А на що ти п'ятака вкрав?
- Я не бачив п'ятака!
- Ну, зніми чобіт! Зняв, тільки в чоботі п'ятак!
І сміється ворожий Запорожець. Бо він хімородою хімородив. Сказано - каверзники". Термін "каверзник" відповідав сучасному "фокуснику".

      Характерників, які жили поза запорізькими землями, в народі називали знахарями (ведунами від слова "відати"). Такі знахарі, за народними повір'ями, жили в кожному місті чи селі і мали обов'язок захищати народ від злих чарівників, відьом та іншої нечисті. На відміну від них знахарі вважалися людьми від Бога, які роблять народу добро, лікують і оберігають його. Під час війни вони використовують свої знання для захисту рідної землі.

Згадайте Гоголя:

«Вакула тим часом, пробігши кілька вулиць, зупинився дух. "Спробую ще засіб: піду до запорожця Пузатого Пацюка. Він, кажуть, знає всіх чортів і все зробить, що захоче".

Цей Пузатий Пацюк був точно колись запорожцем; але вигнали його, чи він сам втік із Запоріжжя, цього ніхто не знав. Давно вже років десять, а може, й п'ятнадцять, як він жив у Диканьці. …Не минуло кількох днів після прибуття його до села, як усі вже довідалися, що він знахар. Чи бував хто хворий чим, одразу закликав Пацюка; а Пацюку варто було тільки пошепотіти кілька слів, і недуга ніби рукою знімалася. Чи траплялося, що зголоднілий дворянин подавився риб'ячою кісткою, Пацюк умів так майстерно вдарити кулаком у спину, що кістка вирушала куди їй слід, не завдавши ніякої шкоди дворянському горлу.
Коваль не без боязкості відчинив двері і побачив Пацюка, що сидів на підлозі по-турецьки, перед невеликою кадушкою, на якій стояла миска з галушками. Ця миска стояла, як навмисне, нарівні з його ротом. Не посунувшись жодним пальцем, він нахилив трохи голову до миски і сьорбав жижу, схоплюючи часом зубами галушки.

"Ні, цей, - подумав Вакула про себе, - ще лінивіше за Чуба: той, принаймні, їсть ложкою, а цей і руки не хоче підняти!"
Пацюк, мабуть, міцно зайнятий був галушками, бо, здавалося, зовсім не помітив приходу коваля, який, тільки-но ступивши на поріг, зробив йому поклон.

– Я до твоєї милості прийшов, Пацюку! - Сказав Вакула, кланяючись знову.
Товстий Пацюк підвів голову і знову почав сьорбати галушки.
- Ти, кажуть, не в гнів будь сказано... - сказав, збираючись із духом, коваль, - я веду про це не для того, щоб тобі завдати якоїсь образи, - доводиться трохи родич чорту.

Промовивши ці слова, Вакула злякався, подумавши, що висловився дуже прямо і мав пом'якшив міцні слова.
Але Пацюк глянув і знову почав сьорбати галушки. Підбадьорений коваль зважився продовжувати:
- Пропадати доводиться мені, грішному! ніщо не допомагає у світі! Що буде, то буде доводиться просити допомоги у самого чорта. Що ж, Пацюку? - промовив коваль, бачачи постійне його мовчання, - як мені бути?
– Коли треба біса, то й іди до біса! – відповів Пацюк, не зводячи на нього очей і продовжуючи прибирати галушки.
- Для того я й прийшов до тебе, - відповів коваль, вклонившись земно, - крім тебе, гадаю, ніхто на світі не знає до нього дороги.
Пацюк ні слова й доїдав інші галушки.
- Зроби милість, людина добра, не відмов! - приставав коваль. Розкажи хоч, як приблизно сказати, потрапити до нього на дорогу?
– Тому не треба далеко ходити, у кого чорт за плечима, – вимовив байдуже Пацюк, не змінюючи свого становища.
Вакула втупив у нього очі, ніби на його чолі написано було пояснення цих слів. "Що він говорить ?" – мовчки питала його міна; а напівоткритий рот готувався проковтнути, як галушку, перше слово.
Але Пацюк мовчав.
Тут помітив Вакула, що ні галушок, ні діжки перед ним не було; але замість того на підлозі стояли дві дерев'яні миски: одна була наповнена варениками, інша сметаною. Думки його та очі мимоволі кинулися на ці страви. "Побачимо, - казав він сам собі, - як буде їсти Пацюк вареники. Нахилятися він, мабуть, не захоче, щоб сьорбати, як галушки, та й не можна: треба вареник спершу вмочити в сметану".

Щойно він встиг це подумати, Пацюк роззявив рота, подивився на вареники і ще сильніше роззявив рота. В цей час вареник виплеснув із миски, шльонув у сметану, перекинувся на другий бік, підскочив угору і саме потрапив йому в рот. Пацюк з'їв і знову роззявив рота, і вареник таким же порядком вирушив знову. На себе тільки приймав він працю жувати та ковтати».
Саме характерника описав Гоголь у цьому епізоді у своєму творі «Вечори на хуторі поблизу Диканьки»!
Крім того, українські характерники мали можливість ознайомитися і з бойовими мистецтвами інших народів, адже серед запорожців були представники 20 націй. Наприклад, гетьмана Предслава Лянцкоронського сучасники звали як лицаря, вишколеного в лицарських науках сучасної Європи («пройшовши цілу Європу, побував також у Єрусалимі та різних варварських краях, і там багато навчився військової науці, і повернувшись додому, користувався тим»).

Все це дійшло до наших днів у вигляді бойових танців – гопака, хуртовини, козачка, Слов'янського Спасу. Порівнюючи багатство рухів китайської системи ушу з гопаком, І. Лебедєв дійшов висновку, що для того, щоб виконати гопак, потрібно «багато ще дечого, що виходить за межі китайської гімнастики». На його думку, гопак є наслідком розвитку системи фізичної та психічної підготовки наших предків-воїнів.

До речі, характерність як військова термінологія існувала не тільки в Україні, а й у Франції, на що звернув увагу історик Іван Попко: "Il ne fut pas tue, parcequ'il portait un caractere». Зараз можна тільки гадати, чи цей термін залишився їм у спадок від древніх галльських жерців - друїдів, чи, може, мандрував туди разом із козаками Богуна та Сірка за часів Тридцятирічної війни?

Характерниками ставали, як правило, люди з унікальними екстрасенсорними здібностями, зі схильністю до навіювання, гіпнозу, ясновидіння, телекінезу та телепатії.

Такий стан свідомості змінював потік часу людини, і характерник знаходив здатність не тільки бачити уповільнений політ стріли, кулі, снаряда і навіть променя світла, але й управляти їх рухом за допомогою енергетичного джгута, який виходив з хари і поєднував фізичне тіло людини, снаряд, що летить, і ціль . Завдяки цьому характерник встигав випустити сім стріл до того моменту, коли перша стріла досягала мети.

За всіх часів слов'яни, володіючи Ведичним світоглядом, боялися не смерті, а безславного кінця - боягузтво духу і зради. Ставши воїном, слов'янин знав, що, якщо він буде вбитий у бою з ворогами Рода, то піде в Ірій - слов'янський Рай, на радість пращурам своїм, а якщо він здасться в полон, то піде в інший світ рабом, зберігаючи в Наві це громадське становище. Тому слов'яни вважали за краще славно померти, ніж мерзотно жити, бо померлого від меча на полі битви Перуниця на Білому Коні /тобто. у деваконічному тілі/ веде до Ірія, до Діда Перуна, а Перун його покаже Прадіду Сварогу! Згадайте, що Святослав говорив своїм воїнам: "Мертві сорому не імуть!"

Наші пращури знали, що смерть є лише один з етапів життя, будучи способом перетворення свого існування на нові форми життя, подібно до того, як незграбна гусениця перетворюється на прекрасного, ніжного метелика. Нинішня помилка матеріалістів щодо смерті усувається за духовного досвіду, бо пізнання законів життя інших світів зневажає і відкидає смерть.
Адже саме під час виконання неможливого завдання, де стирається грань між життям і смертю, у людини виявлялися надзвичайні надлюдські здібності, які пізніше склали основу характеру. Крім того, кандидат має обраний Божим Провидінням, лише тоді він мав право на осягнення найвищих таємних знань. Адже в його руки потрапляли потужні знання, які могли бути використані як на благо, так і на зло. Тому вимоги до кандидатів були жорсткими, навіть жорстокими. Тому й трохи охочих, знаючи ці складнощі, йшли осягати це мистецтво.

Подібні звичаї приходять до нас із давніх-давен. Жерці стародавніх країн охороняли свої знання надзвичайно ретельно: у країнах Стародавньої Азії та Африки існував такий жорстокий іспит для кандидатів у жерці чи знахарі. Перед охочим стати жерцем ставили сім однакових чашок, наповнених темною рідиною. У шести з них була смертельна отрута, і тільки в одному – нешкідливий напій. Кандидат із зав'язаними очима має обрати та випити один із них. Звісно, у такому разі у жерці та знахарі справді потрапляли люди з незвичайними здібностями, а випадкові люди відсіювалися. Тому, на нашу думку, і подолання порогів (як смертельно небезпечне завдання) було випробуванням майбутніх характерників.

Характерники помітили, що коли людина переживає найскладніші труднощі, які неможливо подолати звичайним способом, їхнє освоєння відбувається одномоментно зі змінами в енергетичному коконі. Простір людських можливостей завдяки цьому значно розширюється. В результаті те, що було надзвичайним тягарем і мукою в житті, стає простою природною справою. Мабуть, тому в Україні здавна дітей виховували в жорстких, суворих умовах, щоб отримати істинну, сильну і вольову людину в житті, яка за будь-яких умов могла гідно протистояти тим випробуванням, які йшли його долею. Саме в цей бік і були спрямовані характерні вправи та правила.

Перше правило стосується такої важливої справи як навчання молоді.

"Ніколи не вчи тому, хто ще не вміє", - тобто не має внутрішньої зрілості до оволодіння знанням. Є в цьому висловлюванні і дуже цікаве твердження: людина сама в собі несе Знання, вчитель лише допомагає у розкритті її. Езотеричні вчення Сходу говорять із цього приводу: "Учитель приходить тоді, коли учень вже готовий".

Друге правило вчить стійко слідувати своїй долі, не згортаючи, не відступаючи від себе, не захоплюючись принадами навколишнього життя, хоч би якими спокусливими вони були.

Третє правило стосується ставлення людини до оточуючих як носія правди життя. "Ніколи не будь таким, яким би тебе не шанували інші". Це правило утримує людину у відповідних рамках щодо її дій та вчинків у житті, ставлячи застереження характерного співтовариства.

З чого розпочиналося навчання?

А із дуже простих речей. Накладав пов'язку синам на очі, привчаючи орієнтуватися в оточенні тільки на слух. Потім – лише на запах, закриваючи вже й вуха. Займалися різьбленням, постійно вирізуючи один знак, що нагадує цибулину в розрізі. Вирізали доти, доки цей знак не звучав, стаючи ключем до відповідного внутрішнього простору. Домогтися цього можна лише одним-єдиним способом - потрібно було знамення "побачити" внутрішнім зором і точно відтворити. Так відкривалося внутрішнє бачення справжнього змісту речей у навколишньому. За новим баченням йшла перебудова всього життя. Спати, одягатися, їсти, діяти треба було тим баченням, доки воно не ставало людською істотою.

Бачити свій "розмір".

Наступним кроком у вихованні було дуже цікаве навчання. Козака вчили бачити свій "розмір" у навколишньому. Правило ззовні нам знайоме. Ми вибираємо за своїм зростанням лижі, косарі під себе роблять косу, веслярі - весла і т.п... Мета зрозуміла: знайти таке співвідношення людини і якогось елементарного пристрою, коли його дія стає максимально ефективною. Але характерники продовжили це мистецтво далі, коли людина заздалегідь уже знала, як правильно підступитися до тієї чи іншої справи, щоб не взяти "високо" і потім не виконати, що на полі бою призводило до смертельної загрози. Але й не дуже "низько", через що подія не буде повернена у потрібне русло, що в бою призводило до поразки. Нам це правило відоме з життя. Дуже багато є людей, які замолоду беруться до справи, не маючи належних здібностей та сил. В результаті руйнують своє здоров'я, руйнують справу, маючи наприкінці розбите вщент життя. Тому правило, як бачимо, дуже важливе.

Потім бралися за шаблю, довжину, форму та вагу якої теж мали бути підігнаними під козака. За такими ж вимогами обирали і коня. Вчили одразу бачити у боротьбі ту точку, потрапляння в яку виводить із рівноваги супротивника під час бою. Цьому ж мистецтву навчали і в житті, де треба було побачити ключову подію, яка повертає всю ситуацію у вірний напрямок. Щоб таке стало можливим, треба було мати відповідний погляд на навколишнє, який охоплював би все, що сталося в цілому.
Тому характерники дуже велику увагу приділяли розширенню свого усвідомлення навколишнього, домагалися вони цього в техніках, які виводили людину в змінений стан свідомості. Вони знали, що крім того просторово-часового відліку, в якому живе звичайна людина, існують інші, властиві внутрішнім просторовим вимірам. Людина, набуваючи зміненого стану свідомості, входила до них, отримуючи можливість відстороненого спостереження подієвого поля життя. Завдяки чому мав можливість передбачення подій та розуміння сенсу навколишнього. Перед такою людиною відкривалися всі причини, наслідком яких стають події реального життя.
Швидше, ніж тінь.

Вчили переходу в стан зміненої свідомості у такій простій вправі. Юнака ставили спиною до сонця, щоб він ясно бачив свою тінь на стіні. Завдання ставилося таке - торкнутися рукою стіни швидше, ніж туди дійде тінь. З погляду звичайних уявлень це виконати неможливо. Неможливо, якщо працювати в тому самому вимірі часу і простору. Необхідного результату добивався учень, який навчався переходити в такі змінені стани свідомості, коли людина на мить виходила за межі оточуючого, входячи в простір з іншим відліком часу. Поступове вдосконалення цього мистецтва робило рухи чаклуна надточними, непомітними для простого погляду. Коли така людина на коні вривалася в ряди супротивника, то могла там наробити дуже великого лиха. Звичайна людина не фіксувала переміщень характерника в навколишньому просторі, напад якого був завжди, як грім серед ясного неба.
Включення "справжнього бачення" та досягнення неупередженості.

Подібна здатність набувалася за умови оволодіння молодим козаком такими вправами. Юнака пізно ввечері садили на землю, і він мав дивитися вздовж високого паркану так, щоб окремо бачити обидві його сторони лівим і правим оком. Праве око міцно закривали пов'язкою, а з лівого боку тина запалювали багаття, засліплюючи ліве око. Треба було зреагувати на ту людину, яка підкрадалася з темряви праворуч тину. Таким чином включали праву, підсвідому півкулю головного мозку людини, включаючи інше, енергетичне сприйняття світу.

Саме з цією метою ще вчили однаково володіти правою та лівою рукою! Нині таких людей називають амбідекстрами.

Була ще така практика.

Ставили в глухому лісі на галявині біля болота, повного всякої "нечисті", шість стовпів по колу, діаметром п'ятнадцять кроків. Пізно ввечері в одному місці між стовпами запалювалося багаття. Молодий козак мав ходити зовнішньою, неосвітленою частиною того кільця, дивлячись прямо перед собою. Це ходіння в темряву, а потім наближення до багаття, що засліплює очі і мерехтливі тіні стовпів, робили свою справу. Вони розширювали здібності людини, включаючи на повну силу другий бік його свідомості, треба було "бачити" і контролювати ситуацію, коли звичайні органи почуттів були блоковані. Звичайно, дуже страшно було хлопцеві йти в темряву від вогнища назустріч моторошному вою, що йшов із болота. Ходили доти, доки ставало все одно: біля вогнища ти знаходишся, або біля болота з "нечистістю".

Так досягалася необхідна неупередженість щодо перебігу подій у навколишньому житті. Гартувалася воля людини, будь-якої миті вона була готова до будь-яких дій.

Узгодження із внутрішньою Силою.

Потім настав час наступної практики, вже складнішої і небезпечнішої. На довгому стволі, встановленому горизонтально над головою людини, вішалися довгі сітки з камінням, десь на крок один від одного. Пізньої ночі з одного краю того ствола запалювали яскраве полум'я, одночасно рухалися сітки з камінням. Молодому козакові треба було пройти на світ уздовж стовбура і не бути збитою вагою каміння, що гойдалося в сітках упоперек його шляху. Рухатися треба було швидко, бо вогонь закривався через деякий час, і була загроза залишитись у темряві серед того рухомого каменю. Тільки дії людини, узгоджені з її внутрішньою Силою, могли провести його тим шляхом. Тільки при досягненні відповідної неупередженості дії людини стають інстинктивно точними та швидкими, що гарантувало безпеку проходження того шляху.

Серед великої кількості суто військових технік можна виділити такі.

Перша пов'язана з досягненням стану "вихору", де розкутість і відокремленість людини доводилися до стану неупередженості опудала, що стоїть з руками-віниками на городі. У цьому стані час, у якому рухався характерник, настільки ущільнювалося, що його рухи зовні ставали зовсім малопомітними і тому незбагненними. Це наводило жах і паніку в лавах супротивника, де він блискавично діяв. Динаміка рухів була настільки сильною, що не витримувала одяг, якщо була вузькою. І з бою характерник виходив у жахливих лахміттях, викликаючи загальний регіт побратимів. Тому козацтво любило вільний і просторий одяг, що не заважає в бою. Це чоботи, широкі шаровари, сорочка, каптан та шапка.

Вершник-характерник входив у стан вихору на божевільному алюрі, широким помахом шаблі відкриваючи горизонт, а потім швидко обертаючи її над головою. Козак зникав, а полем проносився і гудів пекельний вихор.

У справах розвідки застосовувалося стан, що робить характер малопомітним на території. Розчиненість у полі чи лісових хащах досягалася у стані «лісового струмка», що тече непомітно в траві. Людина при цьому ніби втрачала свою форму, ставала текучою, як вода, розчиняючись у лісі.

Третя техніка пов'язувалась з охороною табору. Навколишній простір обмежувався і стискався, стискався на кордонах, що порушувало в ньому перебіг енергії. Такий викривлений простір здавався противнику водяною стіною, що нерухомо стоїть. Це наводило жах на ворогів уночі та відбирало у них волю. Якщо хтось і переходив кордон дозволеного, то опинявся в цьому зміненому просторі. Для непідготовленої людини це означало миттєве божевілля!

Крім бойових технік, були й інші, пов'язані з внутрішнім життям характерників. Однією з таких технік, яка використовувалася при бажанні поглянути на те, що на них чекає попереду, було сидіння в глухому лісі біля невеликого лісового озерця чи багаття. Характерники сиділи нерухомо, набуваючи стану кам'яних брил, зовсім зупиняючи потік думок у своїй свідомості. В цей час вони й отримували можливість дотику до істини, споглядаючи, які події готувала їм життя.

Найцікавішою є техніка виходу в тонкому тілі до астральних проекцій, яку козакам підказало саме життя. У такому стані він міг вільно пересуватися у просторі на будь-яку відстань. При цьому зберігалася можливість "бачити" ті події, які були цікаві характернику, який невидимо для противника був присутній під час підготовки та планування його бойових дій. Така набута здатність зберігалася назавжди, що дозволяло характерникам широко використовувати її в розвідці. Пізніше ця техніка була перейнята чумаками, які багато в чому були спадкоємцями козаків. Чумаки використовували цю здатність, щоб уникнути зіткнень з ворогами в дорозі, вибираючи ті шляхи для своїх обозів, які були найбезпечнішими.

Цінність цієї козацької методики в тому, що людина, яка її практикує, йде до самого досягнення – виходу в тонкому тілі до інших горизонтів буття – через очищення, гармонізацію та перебудову свого тіла. Це гарантувало здоров'я та безпеку у застосуванні цієї езотеричної практики.

Така здатність, яка прибирала тяжкість фізичного тіла, знімала й ті обмеження, які йому були притаманні. Будь-яке знання переставало бути таємницею, і характерники знаходили засоби подальшої трансформації тіла в такі стани, коли воно вже не приймало ні розпечене залізо, ні шабля. Шкіра людини при цьому набувала мідного, червоного відтінку.

Характерники в Запорізькому війську мали свій курінь і свій прапор. Один із таких прапорів містив у своєму полі знак, вишитий сріблом на пурпуровому фоні або золотом на білому, який переводив людину в стан, що характеризувався терміном «Проникнення». Саме з цією метою і використовувалися характерники на Січі. Їхнім обов'язком була глибока розвідка та руйнація планів противника. Вони проникали на території, зайняті ворогом, часто під виглядом мандрівників чи купців, завжди бездоганно виконуючи завдання, які ставив перед ними кошовий. У близькому колі кошового завжди на якихось посадах було два-три характерники, так би мовити, під рукою, для будь-якої критичної ситуації.

Характерники, беручи на себе обов'язки внутрішньої та зовнішньої служби безпеки, грали роль своєрідної нервової системи у Запорізькому війську. Наприклад, за допомогою характерника козака Кравчини раптово був схоплений Ігнатом Голим, зрадник Сава Чалий, який виріс у Січі, але перекинувся до поляків і став найлютішим ворогом запорожців.

Саме занепад цієї системи внаслідок розвитку державних тенденцій (з виникненням класу старшин та всеосяжної канонізації церкви з догматизацією її вчення) і призвів до руйнування тієї великої, незбагненної сили, яку мала Січ.
Здійснюючи чудеса в ім'я добра, характерники вели непримиренну боротьбу з силами зла.
У той же час, як свідчать історики, їхні таланти старанно обмежував Петро Перший, а Катерина Друга заборонила існування Січі. Імператриця після пугачевського бунту не стала миритися з державою у державі. 1775 року війська генерала Петра Текелі були направлені до кордонів Запорізької Січі. Зайнявши основні стратегічні пункти Запорізького війська, з дивізією піхоти та кінноти він підійшов до самої Січі та поставив проти неї артилерію. Потім він викликав до себе всіх запорізьких старшин і повідомив текст маніфесту про її знищення.

Саме характерники, коли московські війська в 1775 році підійшли руйнувати Січ, на відміну від старшини і духовенства, які вмовляли запорожців не проливати християнської крові, закликали чинити опір ворогам. В одній із пісень співається, як характерник Васюта звернувся до кошового:

Дозволь, батьку отамані,
Нам на башті стати:
Москаль стане із мечами,
А ми з палашами,
Не виб'ємо палашами,
Виб'ємо кулаками,
Нехай слава не поляже
Між козаками!

За розповідями: Як стало військо проти запорожців, а характерники і вийшли. "Ну, - кажуть, - здаватися не будемо, бийте!" Росіяни за рушниці, цілються в них, а рушниці - клац, клац, клац! - І не горить! Подивилися, аж порох мокрий… «Ну, – кажуть, – вас, мабуть, і чорт не переможе». Характерники не хотіли здаватися Катерині». Проте більшість запорожців погодилися на вмовляння старшини з духовенством і здалися. Але непокірні, очолювані характерниками, залишили Січ і втекли за Дунай у Туреччину, де заснували Задунайську Січ (на території сучасної Румунії). Останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського заарештували, і за іменним указом імператриці Катерини II він був ув'язнений у монастир на Соловецьких островах у Білому морі, де провів 25 років. Після звільнення сліпий і немічний він залишився жити на Соловках, де й помер у віці 112 років.

А що ж запорожці? Як такі, вони перестали існувати. Їх землі було віддано поміщикам, а більшість козаків зараховано до російського війська. Але все ж таки справжні характерники зуміли втекти.

Багато старих характерників залишилися на Великому Лузі і після руйнування Січі. У народних оповіданнях збереглися прізвища деяких із них: «Джерелівський – «сам кував рушниці та вмів замовляти їх, був великим стрільцем і мисливцем, не боявся ні хмари, ні грому», а також Канцибера, Гайдук та інші. Прожили вони понад сто років. До нас дійшли деякі географічні назви, пов'язані з ними: Джерелівське урочище, Канциберівське озеро та урочище.

За деякими відомостями, характерниками були Чапаєв, який на бруствері окопа танцював "бариню" під німецькими кулеметними струменями; також знаннями і здібностями характерника володів якийсь козацький полковник Васищев. Старик-очевидець розповідав про те, як у 1920 році Васищев із 54-ма козаками взяв станницю Наурську, відбивши біля червоного корпусу кулемети та всю зброю. Полонених він не зачепив. Після бою вся черкеска в нього була в дірках від куль. На людному станичному плацу він зіскочив з коня, розстебнув пояс і струснув одяг – кулі посипалися до його ніг.

Офіцер, ветеран Великої Вітчизняної війни, згадуючи про бої, розповідав про простого солдата з Дніпра - Трофимчука, який служив у його полку кулеметником.

"Воював він з перших днів війни і жодного разу не був поранений або контужений... Дуже часто бувало так, що він залишався неушкодженим навіть тоді, коли кулі, снаряди, міни чи бомби скошували всіх довкола... Раз він із третім відділенням був у нічному пошуку, ходили за річку, переправлялися разом, він забезпечував кидок відділення в траншею німців за язиком, мову було взято, і відділення відходило назад, німці накрили його мінами, дев'ятеро людей було вбито, а одного солдата та полоненого німця поранено. Дев'ятеро людей було вбито, а одного солдата і полоненого німця поранено. Трохимчук під вогнем перетяг кулемет, потім ще двічі ходив за річку, доставивши обох поранених...

Іншим разом бомба впала за два кроки від кулемета. Весь розрахунок було вбито, а Трохимчука з кулеметом відкинуло метрів на десять. Але й годі. Жодної подряпини не було на тілі кулеметника.

Під час боїв під Орлом він прикривав відхід роти до нової позиції. Сімдесят німців підійшли до кулемету на відстань десять – п'ятнадцять метрів. Сімдесят автоматів били ним, десятки гранат рвалися біля окопа. Розрахунок упав, а Трофимчук зберіг кулемет і жодному фашисту не дав пройти повз себе..." Подібні випадки відбувалися з ним постійно і, природно, збуджували до нього інтерес і у старих солдатів, і в офіцерів, і в молоді полку. він не любив говорити на тему його невразливості, лише одного разу все ж таки відкрив її джерело... Якось після бою, сидячи разом із соратниками у бліндажі, він сказав: "Мій батько у минулу війну теж з німцями воював. Приїхав із неї повним георгіївським кавалером. Я його якось запитав: як тебе, батьку, жодна куля не зачепила? Він мені відповів: у мене, каже, душа (тобто деваконічне тіло) перед німцем жодного разу не здригнулася. Якщо душа здригнеться - кінець, куля відразу знайде тебе". Тому прислів'я і говорить: "Сміливого куля боїться, а боягуза - і в кущах знайде".

Наші пращури знали, що смерть є лише один з етапів життя, будучи способом перетворення свого існування на нові форми життя, подібно до того, як незграбна гусениця перетворюється на прекрасного, ніжного метелика. Нинішня помилка матеріалістів щодо смерті усувається від духовного досвіду, бо пізнання законів життя інших світів зневажає і відкидає смерть.
Слов'яни знали, що людина, засліплена себелюбством, що ототожнила себе зі своїм тілом, поринає в тривогу, занепокоєння і мирські турботи про завтрашній день; він відчуває страх і ворожнечу до людей і тварин, боїться втратити близьких, боїться смерті, мучиться, будучи не в змозі наситити свої бажання, завжди залежить від думки інших, від випадку, успіху чи невдачі. У таких натурах панують гордість і самолюбство, їм природа - мачуха, ближній - ворог, звірі - вороги, стихії - супостати.
Для тих, хто помирився з Творцем і з самим собою, природа стає ніжною матір'ю. Дикі звірі не чіпають їх, стихії коряться їм, духи служать.

У давнину кожен чоловік ніс військову службу. На війну йшли всі, від малого до великого. Ю.П. Миролюбов у своїй роботі "Матеріали до праісторії Руссов" наводить з цього приводу таке прислів'я: "Споконвіку так, що чоловік, той козак", що в перекладі означає: "З давніх-давен - як людина, то і воїн /козак/".
Недарма імператор Наполеон I говорив, що "козаки - це найкращі легкі війська серед усіх існуючих. Якби я мав їх у своїй армії, я пройшов би з ними весь світ". Адже кожен другий з рекрутів у царській армії був з України!
Існує безліч прислів'їв і приказок, що свідчать про те, що слов'яни надавали великого значення таким поняттям, як честь і обов'язок, які навіть діти сприймали як незаперечний закон і яким потім жили, стаючи дорослими:

- Краще бути вбитий, ніж у полон взятий!
- Без бою ворогові землі не дають!
- Якщо ж ворог подужав, кидай усе, йди в глуш, заводь на новому місці старе життя!
- Ворога слухати - самому собі могилу копати!
- Немає більше того кохання, ніж покласти душу за друга своя!
- Сам гини - товариша рятуй!
- Козак козаку - брат, а на війні - сто разів!
- Хоч життя собаче, то слава козача!
- Знай край, та не падай!
- Від чужого столу не соромно і повернути.
- Козачому роду немає переводу!

Збереглися ці знання до наших днів. І цілком зрозумілим є інтерес спецслужб світу до людей, які володіють цим досконалим бойовим мистецтвом. Як виявилося, освоїти Вчення та володіти прийомами його можуть лише слов'яни. Давні пращури наші у Слові заклали генетичний Оберег.

Може виникнути таке питання: а як зараз розвивається подібне мистецтво чи його зовсім нема? Чому ні, є і розвивається воно майже за тими ж канонами, що й у характерників. Але є одна брехня. Те, що є зараз, має велику роз'єднаність та відірваність від тієї землі, на якій живе людина. Великий ухил у східні навчання мало додає до опанування мистецтва життя тут, в Україні. Відірваність людини від егрегорного поля своєї землі породжує фантоми спотвореної свідомості, тому що немає необхідної сили правильно сприйняти те, що відкривається, не кажучи вже про керування великою силою. Є таке дуже важливе правило, яке стоїть в основі будь-якого щасливого людського життя: жити там, де народився (а якщо людина приїхала звідкись, треба стати таким, як вимагає сама земля, тобто сприйняти енергетику національного Егрегора). Саме спорідненість людини і Землі надають йому сили для оволодіння знанням, що лежить в основі життя.

Характерність, безумовно, приховує багато таємниць для істориків, лікарів, біологів, хіміків, фізиків, інженерів. Те, що нам відомо, лише верхівка айсберга, основа якого ховається у темних глибинах містики та парапсихології. На думку А. Бердника, «...характерність була не винятком, а засекреченим духом буття Січі Запорізької, вся Січ була «братством Характерників». Нині воно таким і залишилося, щоб не давати мавпі гранату до рук.

***

* Аратта - країна, згадана в шумерської міфології, з якою Шумер мав торговельні і релігійні зв'язки в ІІІ тисячолітті до нашої ери. Історико-археологічний музей «Давня Аратта – Україна» – приватний археологічний музей розташований у селі Трипілля на березі Дніпра неподалік Дівочник-гори. Шумеролог Кіфішин, який досліджував «Камйяну Могилу» біля Мелітополя, два десятки років дійшов висновку, що пам'ятник містить протошумерську абетку. У 2001 році опублікував велику монографію, де навів протошумерський словник, силабарій Кам'яної могили та версію перекладів текстів Кам'яної могили.
*Сталкінг - техніка відстеження своїх почуттів та емоцій з метою постійного та повного контролю над собою.
*Колесо Сансари- кругообіг народження і смерті у світах, обмежених кармою, одне з основних понять в індійській філософії. Зображення колеса сансари (санскр. «блукання», «кругообіг») наочно демонструє нескінченне кругообіг людини, що характеризується народженням, смертю і новим народженням.

* Яв, Прав і Нав - у сучасному російському неоязичності «три сторони буття» або «три світу слов'янського міфологічного світорозуміння». Вперше ця тріада Яв, Прав і Нав — у сучасному російському неоязичництві «три сторони буття» або «три світи слов'янського міфологічного світорозуміння». Дощечка № 1. Велесова книга - письмовий текст, вперше опублікований в 1950-і роки російськими емігрантами Ю. П. Миролюбовим та Ал. Куром (А. А. Куренковим) у Сан-Франциско. Згідно з розповідями Миролюбова, списаний ним із загублених під час війни дерев'яних дощечок, нібито створених приблизно у IX столітті. Містить перекази, молитви, легенди та розповіді про давню слов'янську історію приблизно з VII століття до н. е. до ІХ століття н. е. Видавець Велесової книги Ю. П. Миролюбов трактує ці терміни так: …Нам вдалося тільки після довгих зусиль встановити, що «Яв» була реальністю, «Прав» - істина, закони, що керують реальністю, і нарешті, «Нав» була потойбічним світом , де була «Яв», не пов'язана з «Правдю», а тому безтілесна.

* Коліївщина — повстання православного українського селянського козацького населення на Правобережній Україні у 1768 році проти кріпосницького, економічного, політичного, релігійного та національного гніту в суспільстві Речі Посполитої, спровокованого неправильною економічною, соціальною, національною та релігійною політикою багатонаціональної Речі Посполитої . Повстання було жорстоко придушене за підтримки збройних сил сусідньої держави (Російська імперія). Привело до численних жертв серед мирного населення — поляків, євреїв та українців і фактично послужило початком розвалу Речі Посполитої.


© Copyright: Юджин Папуша,