Одеса як мiсце сили

Марина Чиянова
Графіка - монологічний та лаконічний жанр мистецтва, але в руках  харківського художника Ігоря Чеботова скульптури, пам'ятки архітектури Одеси та її легендарні дворики набувать динамічних чар та постають іншими - грайливими, мрійливими, вередливими.
Дійсно, більшість робіт, що їх автор представив на виставці "Місце сили", є чарвним переосмисленням усім відомих кутків Одеси. Відтепер і Філармонія, і Свято-Преображенський собор грають світлом та тінями, ніби кружляють перед очима випадкового мандрівника - пасажира маршрутки.
Душа міста, така відверта й запальна, тут, ніби в суфійському танці, розкривається містично та граційно.
Діалог між містом та його мешканцями Ігор Чеботов спостерігає як досвідчений митець, і під його дотиком оживає кожна вулиця, історичний наратив міста стає більш живим та неперевершено піднесеним.
Важливим для розуміння цих робіт є й гармонійне поєднання захоплення та критики, що вони зосереджені в авторському баченні будівель та вулиць. Ландшафт постає цілісним, час у роботах ніби то прискорюється, то сповільняється, але в будь-якому разі щось нове, зосереджене й чуттєве виринає з глибин цих композиційно довершених, феноменально точних творів.
У доробку та життєвому шляху митця Одеса посідає одне з чільних місць, і саме на європейській ідентичності нашого міста наголошує автор виставки "Місце сили".