Детское. Мастеровое

Людмила Козыренко
В дитинстві ми всі-майстри на всі руки. Ми постійно в творчому процесі: халабуду збудувати? Легко! Вибираємо підходяще дерево, чи кущі, це навіть краще, збираються всякі палки-гілки, з дому приносяться якісь непотрібні покривала і ось халабуда-курінь готова,  можно ховатися від сонця чи штаб зробити.
Ще ми були знатними майстрами по виготовленню стільців із стебел подорожника. Я недавно спробувала і не змогла згадати, як же це робиться.  Звичайно, теоретично я пам'ятаю, а от руки забули.
Ще була у нас така забавка: бралася глина, з неї робили такого собі колобка, всередину якого щось клали, здається, камінчики, а потім ця кулька сохла на сонці і виходила така собі цокотушка. 
Ми вміли майстерно прикрашати свої вєліки кольоровою проволокою, не гірше павуків, яких я, до речі, боюсь, ми виплітали такі узори різнокольорові, це були шедеври!
З цієї проволоки деякі, не всі! умільці створювали майже ювелірні прикраси- чудові перстні, я навіть зараз пам'ятаю  запах цих перстеньків. Жаль, що не зберігся хоча б один "ювелірний" шедевр.
А вінки! Які ми плели вінки! З жовтенької кульбабки, з ромашок, з польових квітів! Яка це була краса! А з стебел кульбаби у нас виходили цілі гарнітури: хочете ланцюжок і браслет? Та легко! Чекайте, а краще назбирайте кульбаби і повідривайте те, що залишилось після квітки. Зробили? А тепер беріть, згинайте і робіть кілечко. Якої довжини потрібний ланцюжок? Все залежить від бажання клієнта і від того, скільки матеріалу на цю прикрасу в нас є.
А пам'ятаєте, які свистки виходили в нас з отих пищиків? Це такі кущі з жовтими квіточками. Це був такий процес, дуже творчий! Вибиралися стрючки дуже ретельно, вичищалися від насіння і можно створювати ансамбль народного пищання);
Взагалі, в дитинстві з нашою Фантазією і невпинним ентузіазмом і енергією можно було з звичайного листочка чи гілочки створити щось надзвичайне, до чого дорослий і не додумається.
Коли грали в магазин, грошима у нас були листочки з акації, квіти гарбуза-м'ясом і салом, пісок-цукром і сіллю, а загортали ми свій" товар" у широчезні листки лопуха.
Ми завжди знаходили собі заняття, ніколи не нудилися-вєліки, річка, могли просто сидіти на лавці і розважати один одного страшними історіями. Але це обов'язково вночі, бо ж історії страшні, а хто буде боятися якогось гробика на кольосіках вдень? ;
А манікюр? Пам'ятаєте, дівчата, наш манікюр різнокольоровий? І безкоштовно і коли захочемо. Це тепер я знаю, що ці квіти називаються космея, а тоді це були просто ромашки. І ми всі були красунями з манікюром, у вінках і в сережках з стиглих вишень!