Бунт проти маячнi або зима поетична, ч. 3

Марина Чиянова
"Бути туристкою в своєму місті" - витівка, якої навчали кореспонденти журналу "Фокус".

"Бути поза горщиком, у якому вариться їжа" - і дійсно, кому приємно бути звареним?
Тут уже  стародавні китайці праві.

"Бути ніким та всім водночас" - як Ленін, про якого забуватимуть, та Робесп'єр, якого час від часу підноситимуть.

"Пам'ять - це пастка"  - за Платоновим, якщо дуже спростити.

Для Нестора-літописця пам'ять була азартною грою.

І невже дійсно цей світ настільки жорстокий, що запрошений викладач не може змінити нічого?

Від знань з найчистішої криниці в очах темнішало.

Йшлося не про метафору, а про факт.

Із нестерпною огидою до слова "комунальний" та з великою пристрастю до терміну "благоустрій", підводячись зі свого "нізвідки", Ліна знов і знов штурмувала приймальні комісії.

Про які почуття, крім платонічних, могло йтися?

Гнівно загортаючись у чужі, позірно чисті, хоч і позбавлені шарму, речі, жінка вперто воліла не називати себе жінкою.

У власних очах вона була феноменом, частиною механізму, обов'язком на своїх двох, нудною, але такою стабільною синьою табличкою.

Все найкраще й найбільш радісне було поєднано із синіми табличками.
Найболючіше, певною мірою, також.

Ні, це не призводило до холопства.

Просто "благоустрій" - це красивіше за якесь обшарпане слово "комунальний", а "лізинг" - це, звісно, привабливіше за "довгострокову оренду".

"Оренда, в свою чергу, асоціюється с "Орантою", яка колись була у фаворі, а ось вже на маргінесі, і маргінес - це клаптик паперу з таємною запискою нерівним, хоч і впевненим, почерком, а не якесь попідтиння".

Гори  й пагорби - святі, повз них проходять несвяті люди.

Підступ природи підносить та розчавлює їх.

Сині таблички вдень, коли державні установи зачинені - це одна річ.

Ті ж самі таблички вночі - це тіні Кецалькоатля й Немезіди.

Тіні, тіні, тіні - а потім запаморочливе світло дискотек.

Аскеза, аскеза, аскеза - а потім невігластво, грубі зриви на малознайомих людях, аби не зачепило віддалених близьких.

Вони волітимуть думати про тебе погано. Ти від цього відчуватимеш, що живеш.

Твій 2009-й, рік максимальної зосередженості.

Ти не можеш визнати, шо говорила з цими будівлями ледь не завжди - чуючи їхній шепіт крізь сон, крізь темряву, копітко звіряючи оригінали з копіями, ба навіть наразі ти переконуєш себе, що це давно не осанна системі, а радше такий собі грайливий Service placement - тобто вплетення реалій у вигадку.

Дбайливий читач зрозуміє, що правда теоретично може вирости з множення ілюзії на ілюзію, абстракції на абстракцію - усупереч усьому.

* to be continued

*фігура Платона в США.

Автор ілюстрації - Quentin Victor