Кузька, Рыжий и встреча с Июнем

Людмила Козыренко
Круглолиций Місяць прогулювався по небу в своїй примарній колісниці. Він кокетував із зірками, посміхався Жабеняті, що сиділо на широкому листку жовтої лілії і своєму відображенню в прозорій річковій воді. А ще слідкував за тими двома, чиї голоси чулися на стежці, що губиться серед високої трави-то наші приятелі Кузьма з Рижим поспішають в будиночок під старою ялиною. Чого так пізно, запитаєте ви? Як чого? Ви що, не знаєте? Сьогодні ж Травень закінчує свою вахту і його просто необхідно провести в далеку дорогу. В руках у Кузьки кошик, а в ньому-альбом з фотографіями, плетені шкарпетки і шарфик. Ну а що, Травню теж вони можуть знадобитися.
А в будиночку мама Мишка допомагає Травню з прощальною вечерею. На столі вже стоїть пузатий самовар, в маленькому чайничку-ароматний чай з вишневих гілочок і м'яти, пиріжки з грибами, з капустою, з сиром, сметанка і молочко.
Свої речі Травень вже зібрав в чарівну скриньку, в якій завжди є місце для всього і знайдеться там все, що треба саме зараз. Він дуже зрадів подарункам приятелів, шкарпетки навіть приміряв-вони виявились дуже зручні і м'якенькі.
Після вечері мама Мишка повела малих спати, а потім всі разом дивилися фотографії, згадували, реготали так, що аж Місяць не витримав і зазирнув у вікно-що ж там таке відбувається?
Кузька, бо ж він таки домовик, нагадував Травню про відпочинок, прогулянки, вітаміни і, звичайно, просив не забувати їх, своїх друзів.
Червень прилетів на легкій кареті, прикрашеній яскравими стрічками і повітряними кульками, бо ж свято, як завжди вчасно. "А свято,"-Кузьма, як завжди, все знає,-"День захисту дітей. І тому кульки, іграшки, цукерки." "А ще морозиво, веселі ігри, розваги",-додав задоволений Червень. Провівши брата, він діставав із своєї скриньки гостинці-червоні ягоди полуниці, черешню, смачні тістечка і молочний коктейль з ягодами.
Ой, яке ж все смачне! Наївшись від пуза, наші приятелі подибали додому, спати, бо м'якенька лежаночка вже зачекалася. А Червень, задоволений, сидів на лавочці, слухав маестро Соловейка, колискову, яку наспівував хор Жабинського і тихенько посміхаючись, думав, що ж він буде робити вдень.
Коротка червнева ніч...Вже й Місяць сів у свою колісницю, вже Сонечко збиралося, причепурюючись, на денне своє чергування, а на лавці, вкритий пледиком турботливою мамою Мишкою, спав Червень. Спали й Кузьма з Рижим. Їм снився Травень, снились їхні смішні пригоди і подорожі, робота на городі і не дуже приємна дощова вечірка. А попереду на них чекають не менш цікаві пригоди і розваги з маестро Червнем.