Materials for Herschels

Смбат Багратуни
Herschelovi p;edci (pravd;podobn; ;idovsk;ho p;vodu) ;ili v 17. stolet; na Morav;, odkud se p;est;hovali do N;mecka.

 Theodor Sch;n   Geadelte J;dische Familien Wien : Lesk und Schwidernoch,
1891 page 35
SchOn (umlaut)


Edward S. Holden  Sir William Herschel: His Life and Works, 1881

Brodetsky  The Real Jew   page 232 in The Hebrew Impact

Lemonick did not discuss

William herschel fun facts
patricesergerie.com
https://xzixegv.patricesergerie.com › post › william-he...
BBC - History - Henry Faulds Frederick William Herschel KH, ... of German and Czech-Jewish origin, and brother of fellow astronomer Caroline Herschel, ...

Project Gutenberg
https://www.gutenberg.org › files
The name is undoubtedly Jewish, and is found in Poland, Germany, and England. We learn that the ancestors of the present branch left Moravia about the beginning .
William Herschel

Scientificlib.com
https://www.scientificlib.com › Biographies › William...

William Herschel
William Herschel, Astronomer, Biography, Online Astronomy, Astrophysics, Astronomy Encyclopedia, Science

Jane Austen Centre
https://janeausten.co.uk › blogs › uncategorized › willi...
Jan 20, 2015 — The surname, identifying his Jewish origin, is descended--according to Herhsel's biographer Holden--from Jewish Moravians who converted to ...

He was born Friedrich Wilhelm Herschel in Hanover, Germany, ... Although Isaac was of Jewish birth [1], his wife was a Christian and the children were ..

https://www.goodreads.com/characters/111744-william-herschel A British astronomer and composer of German and Czech-Jewish origin,

Hosking, Discovers  Yamel his source page 211

Did not mention about Moravian roots



On Tuesday, June 28, 2022 at 07:59:03 PM CDT, ELI WEINERMAN <eliweinerman@sbcglobal.net> wrote:


J;rgen Hamel: Ein Beitrag zur Familiengeschichte Friedrich Wilhelm Herschels. Nach den Quellen bearbeitete Stammreihe des Astronomen. Mitteilungen der Archenhold-Sternwarte Berlin-Treptow, Nr. 164, Berlin 1989.:


https://www.jewishworldreview.com/0498/geduld1.html:  JEW

Jew


Jew

https://janeausten.co.uk › Uncategorized

William Herschel and the Bath Museum of Astronomy
Sir Frederick William Herschel, KH, FRS (15 November 1738 – 25 August 1822) was a German-born British astronome...



His family were Lutheran Christians. The surname, identifying his Jewish origin, is descended--according to Herhsel's biographer Holden--from Jewish Moravians


https://www.gutenberg.org › filesJew

The Project Gutenberg eBook of Sir William Herschel, by Edward S. Holden.


We know but little of the family of Herschel. The name is undoubtedly Jewish, and is found in Poland, Germany, and England. We learn that the ancestors of the ..










  Гершели на протяжении трёх поколений выдвигали учёных  мирового значения. Среди них высится гигантская фигура Уильяма Гершеля  (1738—1822), отца современной астрономии. Выдающимися астрономами были его сестра Кароллина Гершель (1750-1848) и его сын  Джон Гершель (1792-1871)-один из последних великих энциклопедистов в истории. Кроме астрономии он внёс огромный вклад в математику,  химию, биологию, создание фотографии, философию и  популяризацию науки, был великолепным лектором и оратором, перевёл на английский язык Илиаду Гомера.  Его сын Александр Стюарт Гершель (1836-1907) крупнейший исследователь астрономии метеоритов и один из пионеров нового для его времени раздела физики спектрологии, изучения спектров электромагнитного излучения.  Среди потомков Гершелей по женским линиям выделяется генерал-лейтенант Александр Гамильтон-Гордон (1859-1939) из знатного шотландского рода, отлично командовавший корпусом в Первую мировую войну. Еврейское происхождение Гершелей было известно уже при жизни Уильяма Гершеля  не привлекало к себе внимания в Англии: он был протестантом ещё в Германии.

   О времени крещения Гершелей нет единого мнения среди биографов. Первый известный представитель рода Ханс Гершель родился в Моравии, переселился в Дрезден в Саксонии, где открыл пивоварню. Некоторые авторы считают, что он крестился в протестантизм, другие настаивают на том, что крестился его внук Исаак Гершель-отец великого астронома. Христианское имя Ханс  не свидетельствует о протестантизме первого из Гершелей. В немецких документах евреи часто употребляли  христианские именами, поскольку немцам еврейские имена были были незнакомы.

   Anna Ilse Moritzen (Анна Ильза Моритцен или Моритц)мать Уильяма Гершеля Eё фамилия характерна для онемечившихся евреев, которые создавали свои немецкие фамилии, используя немецкие имена в чём-то созвучные ивритским имёнам своих отцов. Фамилия  Moritzen (упрощённая Моритц) происходит от ивритского прозвища, означающего в переводе на русский "Дитя Моисея".

G. Gilbert. "Jews in Photography A Significant Contribution to Civilization", Hebrew History Federation, http://www.

 hebrewhistory.info/factpapers/fp007_photo.htm; The Project Gutenberg EBook of The Story of the Herschels, by Anonymous. 2004,   

   Подобно семье Гершелей, Иоганн Йозеф Цоффани (1733-1810)  происходил из евреев, крестившихся ещё в Германии и  о его еврейском происхождении не было известно до второй половины 20 века, он считался немцем

   Lubbock, Constance Ann (1933). The Herschel Chronicle: The Life-story of William Herschel and His Sister, Caroline Herschel . CUP Archive. pp. 1-.
Lubbock, Constance Ann

Publication:
New York, The Macmillan company; Cambridge, Eng., The University press, 1933.
 Pub Date: 1933

His parents were Lutheran Christians. It is very possible that Isaac's ancestors were Jews who converted to Christianity around the 17th century .[1]Despite her German-Lutheran origins, his wife's surname, Moritzen, was a common alternative at the time to 'Ben Moshe' among assimilating Jews.

Caroline Lucretia Herschel was born in Hanover, Germany, on 16 March 1750 to a Jewish army musician and his Christian wife.