Иморикаш мазхака

Джума Куддус
;умъа ;уддус


Иморикаш
Мазхака



Иштироккунандагон:

Камолиддин – мудири чойхона
;иёмиддин – мудири гараж
Карим – хизматчии идора.

-----------------------



Чойхонаи дехаи «Гулистон». Зери дарахтон ду кати ч;бин бо гилему к;рпачахои к;хна. Дар шохи дарахт сабади бедона. Дар танаи дарахт ;уттии калони почта.

Бошаст Камолиддин меояд.
Камолиддин. Илох;, ба орзуи дилам расон: шикоятам ба калонхо расаду омада, ;илави ;иёмиддини ;о;ро кашанду як бор ;оматам рост шавад! Омин!
Ба  ;утт;  мактуб парофта  меравад.
;иёмиддин меояд.
;иёмиддин. Худоё, аз навис – нависхои ман р;и суп – сурхи Камолиддин сиёх, дами шикамаш паст гардад, ки аз дунё бе ормон равам! (Ба ;утт; мактуб партофта меравад).
Камолиддин чою ширавор оварда дар кат менишинад.
Камолиддин. Ана акнун чой аз асал ширинтар мешавад.
;иёмиддин аз ;ониби дигар меояд.
;иёмиддин. Ассалому алайкум, акаи Камолиддин.
Камолиддин. Э, ;иёмиддин-хон-;он? Биё, хамсоя;он.
Хамдигарро о;;ш мекунанд.
;иёмиддин. Дидед, каллаи сахар шуморо хабар мегирам.
Камолиддин. Шукр, якта д;ст дорем. (Ба як тараф). Э, бар падарат лаънат! Аз кадом г;р пайдо шуд;?
;иёмиддин. Созед-о?
Камолиддин. Мех барин. (Ба як тараф). Чой акнун захр шуд. (Ба хамсоя). Ту боз харата гум кард;?
;иёмиддин. Не, хар дар о;ил. (Ба як тараф). Хари дупоро бинам гуфтам. (Ба хамсоя).  Аз сахар пул ;амъ карда гаштед?
Камолиддин. Худо ба сахархез медихад. Ту кора сар накард;?
;иёмиддин. Ду роххата шаб навишта будам, хозир бекор.
Камолиддин (ба як тараф). Даюс, дасти занат шикастааст, ки нахор напухт, ба чою нони муфт омад;.
;иёмиддин. Лаббай?
Камолиддин. Мег;м, ба хар хол хушёр шав, хамсоя. Мудири гараж ин мудири фераи мур; не, масъулияташ калон.
;иёмиддин. Ман ба худам бовар; дорам, дилам пур.
Камолиддин. Мебинем, мебинем. Ука;он, ман камтар г;шти яхн; дорам. Ту якта ара; биёр, чорта маишат кунем.
;иёмиддин. Дар сахари мардон ара;?
Камолиддин. Хозир соз, хунукак, ба дахон парто;, об барин меравад. Чунон кайфаш з;р, ки...
;иёмиддин. На;зу, ака;он, дина ман ара; оварда будам. Имр;з навбати шумо.
Камолиддин. Биё мон, ука, навбат – навбат гуфта нашин. Як шиша «Экстра» як буз не – ку.
;иёмиддин. Дуруст-у, лекин бовар кунед хамсоя, хозир дар кисаам ягон тин нест.
Камолиддин. А;иб, дар киса як тин надорию рост чойхона мео;. Хамин хел мумсик; кун;, духтарата келин намекунам!
 ;иёмиддин. Сад;аи сарам. Ман бояд ноз кунам, на шумо: бо як бачаи гаранг фахр карда мегардед. Э, худатона кушед хам, духтарама намедихам!
Камолиддин. Гир хамон духтари фисината!
;иёмиддин. Пушаймон шуда наоед, фоида надорад.
Камолиддин. Хе; ва;т.
;иёмиддин. Аз хисоби ;алини духтарам як шиша ара; гиред кам намешавед!
Камолиддин. ;удое, ки якта ара; намегирад, ;удо шуд?
;иёмиддин. Оши;и ара;! Оши;и одам бош, гуфтаанд машоих. Касе, ки барои як ара; дунёро мефур;шад, ;удо шуд?
Камолиддин. Эх. х. х... мебахш;,  ;ариб туро хар гуфта будам. Ман оши;и ара; бошам, ту оши;и пул.
;иёмиддин. Ч;! ч;! Барои як ара; маро хар гуфтед? Аз бахри ;удогиатон хам гузаштаму аз бахри д;стиатон хам аз бахри аракатон хам! (Меравад).
Камолиддин. Эх, Хар! Ман... хуни дил х;рда д;ст мекобам, ту бош; барои як шиша ;он медих;. Боз шон мудири гараж! (Чизе менависад). Ин даъфа ч; хел имзо кунам? Ёфтам: як гур;х исти;оматкунандагони ;ишло;и «Гулистон».
Бо шаст ;иёмиддин меояд, ба ;утт; чандин мактуб партофта, озод  нафас кашида меравад.
Камолиддин назди ;утт; меояд.
Камолиддин. ;утти;он, ;утти;они мехрубон. Камолиддинро ба ма;сад расон! (Хатро мепартояд). Муфаттиш;он, ту кай мео;? То;ати бечораам то; шуд!
Навои бедона. Ба он нигариста.
Ту ха;. Якта намоз гузорам, ки назди Ха; азизтар бошам. (Намоз мехонад). Бисмиллохи рахмону рахим…
Карим меояд. Аз руи одат салом медихад.
Карим. Салом, бародар…
Камолиддин (дар намоз). Ассалому алайкум ва рахматуллох.
Карим. Ассалому алейкум, Карим Нозим.
Камолиддин (асаб;). Ассалому алайкум, рахматулло...
Карим. Ассалому алайкум, Карим Нозим.
Камолиддин Ассалому алайкум ва рахматулло!
Карим. Воалекум салом, Карим Нозим.
Камолиддин. Э бар падари Карим Нозимат лаънат!
Карим. Эххо… Тин;;?
Камолиддин. Мемон; намоз хонам?
Карим. Мархамат, намозатона хондан гиред. Ба инобат мегирем. Мо бо кори тамоман дигар омадаг;.
Камолиддин. Боз ч; хел кор? Чиро ба инобат мегиред? (Зуд хушёр шуда). Э, шумо мехмон-ку. Биёед, аз боло гузаред.
Карим. Ташаккур! Ман ба ;ишло;и шумо бори якум меоям, одамхояшро намешиносам. Дар хамин ;о ду бародари зани ман зиндаг; мекунанд. Онхоро чандин сол боз надидаам. Ин ;о чойхона будааст, гуфтам, як даромада пурсам, ягон кас рохи хонаашонро нишон медодагист.
Камолиддин. (ба як тараф). «Бародари  занаш» будааст!? Онхоро ягон бор надида будааст! Акнун дидан мехостааст! Не, дар ин ;о ягон гап хаст! (Ба Карим бо эхтиёт). Номи укаи занатон ч;, ака;он?
Карим. Яктоаш Камолу дигараш ;иём.
Камолиддин. Вввох!  (Дилашро медорад).
Карим. Шумо онхоро мешиносед?
Камолиддин. Ха-а… (Ба як тараф). Камолу ;иём – мо. Вале мо дар шахр хохар – похар надорем.
Карим. Гох-гох паёму салом, шал;аму сабз; мефиристанд, вале худашона надидам.
Камолиддин (ба як тараф). А-а, ёфтам! Паёму салом – ин мактубхои мо. Ин муфаттиш.
Карим. Шумо онхоро мешиносед? Бо онхо ;;ра нестед?
Камолиддин. Ха-ю… (Ба як тараф). Муфаттиш пинхон; амал мекунад. Сан;идан даркор.
Карим. ;авоби паёми хохарашона мерасондам…
Камолиддин. Шумо вай-а? Калон?
Карим. Аз онхо калонтар…
Камолиддин. Калони калонхо, аз идораи калони пойтахт.
Карим. Ха, пойтахт…
Камолиддин. Барои ;иёму Камола сан;идан омадед.
Карим. Ха, барои шинос шудан.
Камолиддин. То ин ва;т хешхотона надида будед?
Карим. Дидааму чанд сол боз дур шудем. Бечорахо, нома навишта илтимос мекунанд, ки биёем. Вале хохарашон серкор…
Камолиддин. Шуморо номаву паёми онхо ба ин ;о овард?
Карим. Ха. ;авоби паёми хохарашона мерасондам…
Камолиддин. Хазорон шукр, доди мо ба г;ши фалак расид! Шумо муфаттиш!
Карим. Хисобч;…
Камолиддин. Хисобчии гуноху савоб.
Карим. Образнок карда г;ем, дуруст…
Камолиддин. Албатта мешиносам, худи хозир менависам… Эъ, ;е; мезанам. ;иём! ;иёмиддин;он, биё туро мепурсанд.(Ба Карим). Камолиддин - худи акотон. Бори дигар ассалому алайкум! (О;;ш мекунанд).
Карим. Э офарин, дех;онхо, дар хамин д;зах зиндаг; мекунед! Во;еан, пиваи хунук доред?
Камолиддин. Пива? (ба як тараф). Пива!!! Танхо муфаттиш пива мепусад. Ин рамз! Раис-ако, медонед чои кабуд хаст, чойи бешаммааш хам хаст.
Карим. Биёред, зарар надорад.
;иёмиддин меояд.
Камолиддин. Шинос шавед: ;иёмиддин;они мо хамин кас. Ин кас хешамон, аз шахр, пеши ту омадаг;.
;иёмиддин. К;?
Камолиддин. Худашон мег;янд. Ман чой биёрам. (Меравад).
Карим. Саломат бошед. (О;;ш кушода). Салом хешам.
;иёмиддин (хайрон). Воалайкум. Биёянд.
Карим. Шумо ;иёмиддин?
;иёмиддин. Ха, тахаллусам ;иёми ;о;.
Карим. Аз ;аду ;оматат маълум, ки номахои харфборики дароз аз шумо. К;тохи ;афсакаш аз Камолиддин.
;иёмиддин (ба як тараф). Худоё, шинохт. О;ибат бахайр.
Карим. Шуморо кофта, ба ин ;ишло;и дурдаст омадам.
;иёмиддин (ба як тараф). Муфаттиш пинхон; амал мекунад. Сан;идан даркор. Шумо вай-а? Калон?
Карим. Аз шумо калонтар…
;иёмиддин. Калони калонхо, аз идораи калони пойтахт.
Карим. Ха, пойтахт…
;иёмиддин. Барои моро сан;идан омадед.
Карим. Ха, шинос шудан.
;иёмиддин. То ин ва;т моро надида будед?
Карим. Бисту н;хуним сол пеш дар т;й дида будам. Шумо менависанд, ки биёем. Вале кор бисёр…
;иёмиддин. Шуморо номаву паёми ман ба ин ;о овард?
Карим. Ха…
;иёмиддин. Шумо муфаттиш!
Карим. Хисобч;. Ба гуфти Камолиддин, гуноху савобро дар ра;амхо хисобу китоб мекунам.
;иёмиддин. Наход ин р;зи саид фаро расида бошад?! (О;;ш мекунад). Ассалому алайкум, ака;он, орзуву умедам!
Карим. Хайрият худатон шинохтед. Ман хайрон будам, ки шуморо ч; хел меёбам: ;оятон ани; набуд, аз р;и мактубатон кофта – кофта баз;р ёфтам.
;иёмиддин. Рахмат ака;он! Аз интизор; к;ки чашмонам канда шуд. ;иёми ;о; ман, Камолиддини ;афсак ана хамин кас!
Карим. Аз рангу р;яш маълум - самовор барин.
;иёмиддин. Ха, аз рангу р;яш маълум, ки ин барин одами хилагар дар дунё фа;ат якто. Кораш фа;ат х;ру ;ел, аммо аз шаш ;о маош мегирад: якум, барои чойхоначигиаш, дуюм, барои нонпазиаш, сеюм, ;аровули чойхона хам тани хамин,, д;кончаро хам ;аровул; мекунад…
Хониши бедона.
Карим.Наход?!
;иёмиддин. Умуман, хушёр шавед, ин кас агенти раис. Хар гапу калочаро нарезондаю начаконда хабар медихад.
Карим. Акоятон одами хуб набудаанд – дия!
;иёмиддин. э, вай одам не! «Ако»-я!? Хук ако-ю, вай не. Мани бечорая хонасалот кард. Р;зе, ки «нимта» нахарам, дута шикоят менависаду ман аз раис гап мешунавам! Дута! ...
Камолиддин чой меорад.
Камолиддин (хурсандона). Ба раис ;авоб дода истодааст!
Карим. Холо хамин хел г;ед?
;иёмиддин (Камолиддинро дида). Ха, мошинхои мо хар р;з ду маротибаг; шахр рафта меоянд. Дихед, чойро кашам.
Камолиддин. Не. Дасти Камолидин холо нашикастааст! Мархамат, мехмон;он, чой гиред.
Карим. Хайр, хатро шумо навишта будед?
Камолиддин. Ч; хел хат? Ман тамоман савод надорам.
Карим. Дар шаш муассиса кор мекунеду савод надоред?
Камолидин. К; гуфт? Ч; хел шаш муассиса?
Карим. Ба ман, бародар, хамааш ;ои даруни пиёла барин маълум. Во;еан, шумо дар хататон навишта будед, ки мевахо пухта расидаг;, хе; чиз нест – ку!
Камолидин. Хозир раис;он, хозир. ;иёмиддин;он, ту себ – пеб биёр, ман памидор-мамидор. (Меравад).
;иёмиддин. Хуб, хуб. Дидед, ч; ;адар хасис, Хол он ки як гектар бо; дорад, чор гову як рама г;сфанд дорад. Ягон  хел мева нест, ки дар бо;и вай набошад. Медонед, ду гектар шол; дорад. Як худи фоидаи аз тарбуз мегирифтагиаш як олам...
Хониши бедона. Камолиддин меояд.
Камолиддин. Мудири мо заб хушча; – ча;. Хе; аз гап дил канда наметавонанд.
;иёмиддин (каме худро гум карда). Дар бораи шумо гап зада истодаем. Гуфтам, ки шумо одами даркор;: хам чойхонач;, хам нонпаз, чизе лозим шавад зуд ёфта медихед. (Меравад).
Камолиддин. Шумо ба ягон одами ин ;ишло; бовар накунед, махсусан, ба ;иёмиддин. Медонед, агар дар дунё ду маккор бошад, яктоаш хамин ;иём; якта бошад хам ана хамин. Одами дипломи техникумдор чаро дар ин ;ои дурдаст мегардад? Ч; дар шахр кор нест? Хаст, ба кадом тарафе, ки ;адам назан;, дах кор мебарояду лекин ;ишло;чаи Гулистон ин шахри Душанбе не: дар гаражи мо буду шудаш 15 машина хаст: ягон ташвиш надорад, хар р;з ба ду шофёр роххат менависад, тамом, то бегох хоб. Ором хоб кунад майлаш, лекин мани сарсахтро аз ;онам безор мекунад. (Мегиряд). Хар р;з омада бепул чой мен;шад. Хол он ки пулаша дар болин руст мекунад. Бо пул ана ин хел занад, чаппа мешавед…
Болиштро ;ониби Карим мепартояд.
; тарсида худро панох кардан; шуда, аз кат меафтад.
Хониши бедона.
Карим. Э, пулаш аз сараш монад. Хас барин вазнин шавед.
Камолиддин. Умуман, ака;он ;ошатона хурам, ;омати мани сарсахтро рост кунед.
Карим (хайрон) Ку;ои ;омататонро рст кунам?
Камолиддин. ;иёми бехунар аз ин ;о ронда шавад мех барин рост мешавад.
Карим. Ч; хел? Шумоён бародар хастед – ку...
Камолиддин. Рост, як ва;тхо мисли бародар будем, хатто писарамро ба духтараш гавхорабахш карда будам. Лекин...
Карим. На;з. Т;й кардан; шавед моро хам даъват кунед.
Камолиддин. Эъ, ин ;иём одам набудааст.
Карим. Одам набудааст?! Чи хел?
Камолиддин. Медонед, пан; сол пеш вай аз ман 5 с;м ;арз гирифта буд. Баъди чанд сол ман аз вай, аз хисоби гаражаш, 5 – то шифер гирифтам. Акнун хисоб; шудем, гуфта пулашро надодам. Беинсоф хамонро р;ёнда гирифт. Гуфтам, биё, аз бахри хамин хел ;;ра гузарам. (Овози бедона).  Ч; гуфтед?
Карим. Ч; г;ям? Д;сти дерина ин душман не.
Камолиддин. Рост, душман – ин д;ст нест. Ака;он, ;иёмро аз ин ;о дафъ кунед, илтимос.
Карим. Хуб, ба хохаратон мег;ям. К;чонда шахр мебарем, ё ба ягон ;ишло;и дигар.
                ;иёмиддин меояд.
;иёмиддин. Мевахои бамаза, барои шумо чида овардам.
Камолиддин. Бале. Дар таги ;утти орд якта вино хаст, биёр.
;иёмиддин. Хуб. (Меравад).
Камолиддин. (Ба Карим). Хамаи гапхои дар мактуб навишта рост. (;иёмиддин меояд). Кушо. Аввал ба мехмон рез.
Карим. Не, не, ман намен;шам. Хохаратон фахмад, «фишт» (Ишора мекунад, ки меовезад).
;иёмиддин. Мо намег;ем, шумо наг;ед, аз кучо мефахмад?
Камолиддин. Як ;улт барои иштихо.
;иёмиддин. Хама ба орз;яш расад. Барои хамин мен;шем.
Карим. Ман дар сари рул укахо.
Камолиддин. Аз насиба р; нагардонед, мехмон, рад накунед.
Овози бедона.
Дасташро дошта, ма;буран ба гул;яш мерезанд.
Карим. Хохаратон фахмад... а;а – а!
Камолиддин. Ана тамом.
Карим. Боз якто резед. Виноро ;уфт карда н;шидан даркор.
Камолиддин. Илох; хамаи корхо барор гиранд! (ба як тараф). Гарданаки ;иём шиканад!
;иёмиддин. Барои саломатии сари мехмон. (Ба як тараф). Линги Камол аз осмон биёяд! (Мен;шад).
Камолиддин. Хайр ман рафтам.
Камолиддин. Раис;он мева – пева сав;от; намебаред?
Карим. Ха мо хеш – а?
;иёмиддин.  Албатта, мо хеши ;он;.
Карим. Медонед, мо дар шахр зиндаг; мекунем , дар шахр мева кам...
Камолиддин. Фахмо, раис;он. ;иёмиддин зуд як халта мева чида биёр. Ман як халта бирин; медихам.
                ;иёмиддин меравад.
Карим. Хохаратон бенихоят хурсанд мешаванд. Мо р;зи якшанбе оем, майлаш?
Камолиддин. Мархамат, кадом ва;те ки дилатон хохад омадан гиред. Акнун г;ед, ;иёмро кай пеш мекунед?
Овози бедона. Дар назди ;уттии почта ;иёмиддин.
;иёмиддин. Камолиддин намояндаро бо вино зиёфат кард.
Мактуберо партофта меравад.
Карим. Хайр, ман ба хохаратон мефахмонам. Дукаса маслихат мекунем, мебинем, месан;ем, ба ягон хулоса меоем.
Камолиддин. Хазор рахмат раис;он, Раис;он, рустшавакбоз; ч; лозим? Ман аз дусар шуморо зуд шинохтам.
Карим. Хеш шуда якдигарро нашиносем айб мешуд – дия.
Камолиддин. Боз хам рамуз кардед ку! Э биёед хеши ха;и;; мешавем: писаратонро ман домод мекунам.
Карим. Намешавад. Ман фарзанд надорам.
Камолиддин. Хай афс;с! Хай афс;с!
Карим. Худо ба мо на писар доду на духтар. Хохаратон хам барои ин бисёр ;ам мех;ранд.
Камолиддин (ба як тараф) Хе; чиз нафахмидам. «Хохар» ин комиссия бошад? Истед, ки хохари мегуфтагиатон к;?
Карим. Хохари шумо дия, Савлатнисо.
Камолиддин (механдад). Хазор ба гап ;ома п;шонед хам ман хамаашро кайхо фахмидаг;.
Карим.Чиро фахмидаг;?
Камолиддин. А-а-а! Ба даст афтодед! Хазор хила кунед хам, ба ман хамааш чои даруни пиёла барин маъум: шумо барои тафтиши кори ;иёмиддин омадаг;. Шумо муфаттиш.
Карим. Э х;ш – е! Худам аз муфаттишхо гурехта гаштаам.
Камолиддин. Шумо муфаттиш не?
Карим. Бовар кунед: ман буду шуд бухгалтери сехи рав;ан.
Камолиддин. Бухгалтери заводи рав;ан?!
Карим. Ха. Агар хохед рав;ани тоза ёфта медихам.
Камолиддин (бо шиша тахдид карда). Ш;х; накунед. Шумо бухгалтер ё муфаттиш?
Карим. Уф... Кадомашро интихоб кунам?
Камолиддин. Муфаттиш ё бухгалтер?!
Карим. Муфаттиш ман, муфаттиш. Хазор бор муфаттиш – е!
Камолиддин (пойяшро меб;сад). ;ошатона хурам раис;он.
Карим. Пояма на;апед, ;ити; сахт дорам…
Камолиддин. Барва;ттар нагуфтед? ;ариб гурдакаф кардед!
Карим (бо гиря). Аз барои савоб, пояма ;ити; накунед!
Камолиддин. Узр раис;он, узр. Ман шуморо албатта хурсанд мекунам. Лекин ;иёми ;о; набояд донад, ки шумо муфаттиш. Биёед яктаи дигар бардорем. Илох;, (Овози бедона; гапро гум карда ба суруд мегузарад) илох;…Илохию илохию илохи;…
Карим. Ин суруд ба ман маъ;ул: Илохию илохию илохи-;…
Камолиддин. Илох;, гардани ;иём шиканад.
Карим. Илох;, аз дасти ин шайтонхо бе бало халос шавам!
Камолиддин. Ман бароятон мева мечинам. (Баромада бо ;иёмиддин р;бар; мешавад). Рав, хешата гусел кун.
;иёмиддин. Хуб, ака;он (Аз ;афояш). Мебинем, ;;ра;он. Хуб гусел кард; – хуб исти;болат мекунанд.
Карим. Э вой – е, ин ч; бало буд, ки ба сари сахти ман омад! Ба фикрам инхо укаи Савлатнисо не. Не, дар ин ;о ягон гап хаст. А;оиб одамхо! Пашми гурбаро тарошидан;.
;иёмиддин. Супоришатон и;ро шуд. Биёед, муфаттиш ако р;йи рост гап занем.
Карим (ба як тараф) . Э муфаттиш-ако нашуда мурам.
;иёмиддин. Кай орзуи мо ;омаи амал меп;шад?
Карим. Ба кадом орз;ятон ;ома д;зонидан;?
;иёмиддин. Ман дар умри сарам як орзу дорам: Камоли безор; аз ин ;о ронда шаваду, чойхонаро ба ман супоранд.
Карим. Шумо хам як;оя зистан намехохед?
;иёмиддин. Ман мехохам ин ;оро обод кунам, вале дар хамсоягии ин и;вогар зистан о;ибат одама девона мекунад!
Карим. Рост. Якта гапи дуруст гуфтед.
;иёмиддин (аз орин;и Карим дошта). Биёед, ака;он, аввал хамин масъаларо хал кунед... (Карим меафтад). Узр, ака;он.
Карим. Хе; гап не, то худам масъаларо нафахмаму сиру пудашро бароварда хал накунам, хе; ку;о намеравам!
;иёмиддин. Забончатона хурам ака;он. Ана ин гапи дигар. Лекин Камол аз ин хабардор нашавад!
Карим. Ни-ни-ни… Шумо хам хап. Гуфтаг; номард.
                Камолиддин меояд.
Камолиддин (мисли харбиён даст ба чаккаи сар гузошта). Хамашро бурда дар мошинатон ;ой кунондам!
Карим. Фароред, имшаб ман дар хамин ;о мемонам.
Камолиддин. Лаббай?
;иёмиддин. Хонаи мо меравем.
Камолиддин. Не, не. Камолидин-х;;а холо зинда! Мехмон-;он, хонаи ман бароятон ;уллай.
;иёмиддин. Ха, хонаи шумо ;аср барин, вале аз хангоси харатон имшаб г;ши мехмон кар мешавад.
Камолиддин. Хангоси хари ман аз чирроси бачаи ту хуштар.
;иёмиддин. Мехмон;он, ба хонаи мо мархамат кунед.
Камолиддин (Каримро ба як тараф кашида). Ба гапи ин бедахон г;ш надихед, раис;он.
;иёмиддин. Ака;он! (Каримро ба тарафи худ мекашад). Ба гапи ин шайтон г;ш накунед.
                Хар се меафтанд.
Камолиддин. Узр, раис;он узр.
;иёмиддин. Бубахшед, ака;он, куртаатон сиёх шуд.
Карим. Хе; гап не. (Бо оханги фалсаф;).  Куртаро, ки харид; меп;ш;. Куртаро, ки п;шид;, як р;з не, як р;з сиёх мешавад. Куртаат, ки сиёх шуд, навашро мехар;.
Камолиддин. Узр, раис;он узр.
;иёмиддин. Парво накунед, худам як куртаи нав мехарам.
Камолиддин. Хе; кас нагуфтааст! Ман сиёх кардам, худам наваша мехарам.
;иёмиддин. Ман дута мехарам.
Камолиддин. Ман сета!
Овози бедона.
;иёмиддин. Ман куртая бо галстукаш мехарам! 
Камолиддин. Ман куртая бо кулохаш мехарам.
;иёмиддин. Ман куртая бо галстуку кулохаш мехарам!
Камолиддин. Ман бо шиму кастюму туфлияш мехарам. 
;иёмиддин. Ман шиму кастюму туфлия бо зонтик мехарам.
Камолиддин (бо тахдид). Ман шиму кастюму туфлию зонтика бо палтояш мехарам…
;иёмиддин (г;ё ба ; зарбаи ;авоб; зада). Ман шиму кастюму туфлию зонтику палтоя бо телпакаш мехарам…
Камолиддин. Ман шиму кастюму туфлию зонтику палтою телпаку боз дублёнка мехарам.
;иёмиддин. Ман шиму кастюму туфлию зонтику палтову дублёнка, боз валенки мехарам.
Карим. Истед. ;ан;ол накунед. Хардуятон харед.
;иёмиддин. Лаббай?
Камолиддин. К; хар?
Карим. Уф, хардуят бозор рафта харед, яъне харида биёред. Аз як шиму кастюму туфлию зонтику палтову дублёнка ду шиму кастюму туфлию зонтику палтою дублёнка бехтар. Хамту?
Харду. Рост.
Карим. Ана барои хамин хардуятон харед.
Харду. Ха-а… Хуб. Хуб.
Карим. Дар бораи ;ои хоби ман ташвиш накашед. Хамин ;о маъ;ул. На хару хингил хаст, на ва;-ва;и зану бача.
Харду. Хуб шудааст.
Карим. Имр;з истирохат мекунем. Хозир сарам радиатор барин ;;шида истодааст.
Камолиддин. Шумо хоб кунед, ман хозир як буз харида, кушта кабоб мекунам.
;иёмиддин. Ман г;сфанд харида, кушта кабобча мепазам.
Карим. Хардуят харед: яктаат ба шом, яктаат ба нахор;.
Харду. Хуб, хуб.
Камолиддин. Коньяки пан;ситорадор мехарам!
Камолиддин. Ара;и шашситорадор…
Карим. Хардуятон харед.
Харду. Хуб, хуб.
Мизи оростаи пур аз ;изоро гузошта мераванд.
Овози бедона. Камолиддин бо як папка меояд.
Камолиддин. Намедонам аз кадомаш сар кунам…
Карим. Якта-якта харед… эъ, гап занед.
Камолиддин. Ана хамин тавр, раис;он. Зиёни ;иём аз зарари империализми хори;; зиёдтар.
Карим. Шумо факт-пакт, ра;ам-па;ам доред? Факт бошад, мо масъаларо шарт-шурт хал мекунем.
Камолиддин. Хаст, раис;он хаст. Аз м;йи риши бузам хам факт бисёр. Масалан мисол гирем...
Карим. Хамин фактхоро дар ко;аз навишта оред.
Камолиддин. До;атон занад, раис;он хаст. (Аз зери гилем як даста ко;аз мебарорад). Мана, раис;он. Аз бачагиаш то хамин р;з хамааш ;айд шудаг;.
Карим. А;оиб. (Ба як тараф). Ин фактхоро ба сарам занам?! (Мехонад). ;иёмиддин доим аз мансаб с;йиистеъмол мекунад. Вай дар нисфи бинои гараж молхояшро ;ой кардаг;…
Камолиддин (бето;атона). Гаража аз о;ил фар; намекунад. Э, мур ту мудир нашуда. Кори давлата хайф кард;!
Карим. Ман мурам? Шумо ;инн;-пинн; шудед?
Камолиддин. Э, не, ман ;иёмиддина мег;ям. Покришкахои нави мошина ба хонааш бурда, зимистон ба ;ои хезум алав карда, тамоми ;ишло;ро зери дуд мемонад. Дар нати;а чанд гови ;ишло; бача партофт! Мур, ту душмани хал;!
Карим. Ъхм, ин яъне вай мурад.
Камолиддин (худро гум карда). Не, не… Э, ха, ха. Ба вай як гаражи дака-данга додаанду, корхои вака-вангаша намебинад.
Карим. ;иёмро ба суд додан даркор!
Камолиддин. Ман хам хамин хел мег;ям – дия! Илтимос, раис;он, ба ;ои вай маро мудир таъин кунед.
Карим. Шумо ба мудир; чандон лои; не – ку.
Камолиддин. Ба Худо, ки ман аз модар мудир таваллуд шудаг;. Ин аз бачагиам маълум буд.
Карим. Шояд. Аммо чойхона аз гараж бехтар не?
Камолиддин. Не-дия. Фоидаи гараж м;л, бо чойхона му;оиса кунем, як задани охангару сад задани с;зангар мешавад.
Карим. Хуб, ба назар мегирем, лекин ба ин вазифа хизмат нишондодахоро мегиранд. Шумо ягон кори хайр кардаед?
Камолиддин. Мо дар кори хайр устухон надорем, раис;он. Во;еан, мо иморикаши зиндаг; хастем.
Карим. Чи- каш? Мор-каш?
Камолиддин. Бале, бале иморикаш.
Карим. Ин гап ч; маън; дорад?
Камолиддин. Порсол аз Душанбе як одами калони лекцияхон омад. Расо улфат. Вай баъди се шиша хол; кардан гуфт: «Чойхона маркази мадании ;ишло; аст. ;ишло;и бе чойхона ;ишло; нест. Чойхона бе чойхонач; ву;уд дошта наметавонаду чойхонач; бе чойхона. ;ишло; мисли шутуру чойхона имор; ва чойхонач; иморикаш. Чойхонач; корро дуруст ба рох монда, зиндагии ;ишло;ро ба пеш мебарад, пастию баландихои вайро хамвор мекунад». (Овози бедона суханро ношунаво мекунад). Дидед, мо ч; хел одам!
Карим. Дуруст, лекин шумо ;айри чой;;шон; ягон кор хайр ба ;о наовардаед!
Камолиддин(норозиёна). Боз ин чихела кори хайр?
Карим. Масалан, ягон дарахтро сабз кардаед?
Камолиддин. Набошад ч;? Бо;и сахар нишон додагим кори ана хамин дастхо. Умуман, ин ;ойхо пеш аз ин д;зах буд. Агар ман зоида намешудам, ин ;ойхо д;зах мемонд. Ин ;ишло;ро ман ;ишло; кардаг;. Ана як мисолчаи дигар: порсол тан;ри нонвойхона вайрон шуда буд. Чор мох хамин хел истод, то худам соз накардам, хе; кас даст назад.
Овози бедона хар суханро ношунаво мекунад.
Карим. Холо хамту г;ед? Худатон тан;ратона соз накунед, Пушкин омада соз кунад?
Камолиддин. Наомад-да. Медонед, раис;он азобхои маро саг накашидааст. Биёед хамин ;адахро барои он н;шем, ки ягон саг баробари ман азоб накашад. (Мен;шанд).
Карим. Ба фикрам, шумо дар ха;и;ат хамон... Ч; буд вай, кашокаш – м;?
Камолиддин. Иморикаш - пешбар; мардум.
Карим. Худди худаш, иморикаш: Вале шумо ягон маълумоти техник; доред?
Камолиддин. Раис;он, дар ин ;о калла даркор, калла.
Карим. Каллаи шумо калон. Бовар кардан мумкин. Акнун ;иёми ;о;ро ;е; занед.
Камолиддин. Хуб шудааст. ;ошатона хурам, раис;он, ;омати мана рост кунед. (Меравад).
;иёмиддин меояд.
Карим. Гап занед. Ишкамбаи гапро г;ед. Факт доред?
;иёмиддин. Хар як ;адами Камолиддин факт. Масалан...
Карим. Хамонхоро нависед, хуб мешуд, факт мешуд.
;иёмиддин. Забончатона х;рам ревизор – ака хаст. (Аз ба;ал як даста ;о;аз мебарорад, 3 бор б;сида ба пешониаш расонда медихад). Мархамат!
Карим (мехонад). «25 – июл. Пагох;. Камолиддин ба занаш фармуд, ки саргини молхои фермаро ба хона кашонда, таппак кунад. 25 –июл. Пешин. Камолиддин ба хонааш як мошин тахтаву шифер овард. Аз ку;о оварданаш маълум нест. 25 – июл. Бегох;. Камолиддин дар с;хбат гуфт, ки танхо тан;рро иваз кардааст, лекин барои азнав сохтани тан;рхона акт навишта 2500 с;ми давлатро ба киса задааст.
Овози бедона хар суханро ношунаво мекунад.
;иёмиддин. Ана хамту. Ман хайрон, ки ин захрпечак ч; хел то хол дар озод; мегардад.
Карим (ба як тараф). Кал додари к;р будааст – ку. Кадоматонро ха; барорам? Ба к; бовар кунам?
;иёмиддин. Хамин, ки бадкирдорихои навашро мешунавам, дилам ба боз; медарояд.
Карим. Зиндаг; – дия бародар, одам як р;з табъаш чо; – нек; мекунад, як р;з табъаш хира – бад;.
;иёмиддин. Ревизор;он – ака! Камолиддин нек; карда наметавонад! Медонед, вай 1 гектар бо;, 4 – то гов дорад. 10 сол боз ширу ;ур;оташ он тараф истад, ягон зардолуашро хам начашидаам: хамаашро ба бозор мекашонад. Во;еан, Камолиддин оши;и пул: барои чойхона 50 чойнику 100 пиёла гирифт, лекин хамаашро фур;хт.
Карим. Набошад, ;ро аз чойхона пеш кардан даркор.
;иёмиддин. Албатта, ака;он. Бовар кунед, ба ;ои вай аз ман муносибтар ягон одамро намеёбед. Чака партоед.
Карим. Лекин, шумо бояд ягон корнамо; нишон дода бошед.
;иёмиддин. Забончатона хурам, ака;он хар як ;адами ман корнамо;. Пеш ин ;о т;;ай буд. Ман намеомадам ин ;о ту;ай мемонд. Ин ;оро ман гулистон кардаг;.
Карим. Наход? Ин;а чил сол пеш обод шудааст. Шумо он ва;т чандсола будед?
;иёмиддин. Н;хсола, аммо а;лам мисли чилсолахо буд. Бо каландча кор мекардам.
Карим. Ха, бо ч;-ча гуфтед?
;иёмиддин. Каландча. Ч; хел? Ба чойхоначиг; меарзам?
Карим. Ба фикрам шуморо модаратон барои чойхоначиг; зодаг;. Лекин гараж аз чойхона бехтар нест? – Тоза, озода.
;иёмиддин. Гап дар тозаг; не, ако;он, гап дар фоида. Чойхона аз гараж дах баробар зиёд фоида дорад.
Карим. Набошад, чойхонаро ба шумо дихем, гаражро ба Камолиддин.
 ;иёмиддин. Ин масъалаи дигар. Ман сараввал мехохам, ки Камолиддин ботантана аз ;ишло; пеш карда шавад.
Карим. Набошад, гаражро ба к; супорем?
;иёмиддин. Ако;он, ман худам одами ;удо пухта. Танхо худам дахта чойхонаю дахта гаражро идора карда метавонам.
Карим. Ман як зана идора карда наметавонаму…
;иёмиддин. Як заводи калон чанд коргох дорад, вале як кас идора мекунад. Мо аз онхо ч; кам; дорем?
Карим. Наход? Ха, чойхонаро ошхонаи коргарии назди ферма хисоб мекунем.
;иёмиддин. Офарин бар а;ли расоятон. Тасаввур кунед, ки
Карим. Хайр шуд, Камолиддиноро ;е; занед.
    ;иёмиддин меравад, бо Камолиддин бармегардад.
Камолиддин ( ;иёмиддин). Х;ш, ука;он, маслихатхо пухт?
;иёмиддин. Пухт. Пухта лан; шуд.
Камолиддин. Шер ё гурба?
;иёмиддин. Хирс!
Карим. Шинед, ба гапам г;ш дихед. (Ба оханги фалсаф;). Зиндаг; пасту баланд аст. (Бо даст ишора карда). Ана ин хел! Зиндагиро одамхо пасту баланд мекунанд. Агар, хоханд одамон зиндагиро хамвор карда метавонанд. Гапам т;;р;?
Хама. Рост, рост.
Карим. Одам як бор аз модар зоида мешавад, хамаи модарон хам аз модар ба ву;уд омадаанд, пас хамаи одамон аз як модар зоида шудаанд, пас хамаи одамон бо хамдигар хеш.
Хама. Рост, рост.
Карим. Модом, ки хамаи одамон бо хам хешанд, бадкирдор; дар ха;;и якдигар ч; даркор?
Хама. Дуруст!
Карим. Дуруст бошад, якдигаратонро о;;ш кунед. (Харду  о;;ш мекунанд). Б;сед. Офарин! Минбаъд пашми гурбахои якдигарро натарошед, одам барин зиндаг; кунед. Гап хамин.
Хама. Лаббай?!
Карим. Г;ед, дар олам аз шумо ;айр аз шишахои холии ара;, як т;да ифлос; ва як ;арам ;о;ази сиёхшуда ч; мемонад?! Хе; чиз! Агар дар умрам як кори савоб мекунам, г;ед, бо якдигар ошт; кунед д;ст шавед.
Камолиддин (г;шак; мекунад). Раис;он...
;иёмиддин. Ака, ака...
Карим. Бас! Шуд! Калаам ба дард даромад.
Камолиддин. Узр, раис;он узр. Хафа нашавед, мо одами ;ишло;;, тартибро намедонем.
Карим.  Ман монда шудам. Танаффус мекунем.
Камолиддин. Хуб, ака;он ба дастурхон нигох кунед.
;иёмиддин. Хозир кабоб тайёр мешавад.
Карим (ба бедона ишора карда). Аз овози хамин парранда хам безор шудам. Эсу гардам - пит-пили;, ;су гардам – пит-пили;. г;шам кар шуд. Г;ё масхара мекунад.
;иёмиддин. Кори ана хамин Камолиддин -да.
Камолиддин. Ин бедона, раис;он. Овозаш дилкушо…
;иёмиддин. Сад бор гуфтам, ки дафъ бикун…
Камолиддин. Аслан, барои шумо монда будам, раис;он. Ба миёни мард давои з;р. Хозир бурда, бирён мекунам. (Мебарад).
Карим. Кори на;з мекунед.
;иёмиддин (ба як тараф). Ох, боз бу;улаш хар хест.
Карим. А;аллан булбул мебуд, гапи дигар буд.
;иёмиддин. Ака;он ман булбул шавам?
Карим. Ч; хел?
;иёмиддин. Ана ин хел. (Ба булбул та;лид мекунад).
                Камолиддин бармегардад.
Камолиддин. Ох дили вая ёфт! Ягон ило; ёфтан даркор.
Карим. Хамин овози булбул аст? Ба зо; монанд.
Камолиддин. Овози булбула ман метавонам. Ана, г;ш кунед!
Карим. Э офарин, ана ин гап!
;иёмиддин. Ман овози булбули даштиро гуфтам…
Карим. Эъ, истед, Шумо кабк шуда метавонед?
Камолиддин. Албатта! (Та;лид мекунад).
Карим. Бале, ана хамин хел. (Ба ;иёмиддин). Шумо хам давом дихед. (Харду ба кабку булбул та;лид мекунанд. Карим дирижёр мешавад. Овози ;иёмиддин мегирад).
Карим. Офарин, Камолиддин! Шумо кабки ха;и;;. Давом дихед!
;иёмиддин. Худоё шарманда накун. Ака ман ;урбо;;а шавам?
Карим. Не, дилам бехузур мешавад.               
;иёмиддин. Набошад гург шавам?
Карим. Кан; бинем.
;иёмиддин (ба гург та;лид мекунад). У-у-у-у…
Карим. Боракалло, бисёр дахшатнок.
Камолиддин. Суст намон, Камол!!! Ака;он...
Карим. Шумо мор шавед.
Камолиддин. Раис;он, ман ягон бор морро надидаам.
Карим. Диданаш ба шумо шарт нест.
Камолиддин. Истед, ки худи мор овоз дорад?
;иёмиддин. Дорад, булбул барин мехонад. Ана ин хел. (Та;лид мекунад).
Камолиддин. Раис;он ман... (Карим ахамият намедихад).
Карим. Офарин! А..а..апшу!
Камолиддин. Ч; шуд раис;он?
Карим. А – а, ахамият надихед, аломати пир;.
Камолиддин. Не, аломати пир; не. Шумо кам асал мех;ред.
Карим (бо таа;уб) Рост.
Камолиддин. Махсусан, маскаро тамоман намех;ред.
Карим. Тамоман дуруст.
Камолиддин. Маскаро бо асал як;оя намех;ред.
Карим. Рост. Дар шахр асал ёб;, маска намеёб;, маска ёб;, асал намеёб;.
Камолиддин (ба  як тараф). Ана акнун ба даст афтодед! Барои чашидан хозир меорам. Маъ;ул шавад, каллаи ман ба осмон мерасад. Хар ва;т дилатон асал хохад маро ёд кунед.
Карим. Бисёр а;иб мешавад. Рост бурда дар мошин монед.
Камолиддин. Ба чашм. (Меравад).
;иёмиддин (ба як тараф). Эх ;иёми бадбахт… ягон чора ёв, ки бо як асал хама аз даст рафт.
Карим.  Одами а;оиб – а?
;иёмиддин. Ха, одами а;оиб-у, лекин... мошинаатон ч; хел?
Карим. Ба мошинам ч; шудааст.
;иёмиддин. З;ру... хар мошин шикаасту рехт дорад. ;исмхои иловаг; даркор нест?
Карим. Ннне-е.
;иёмиддин. Бензин  ч;? Дорад?
Карим. Дорад. Андак.
;иёмиддин. Аккомулятораш хуб кор мекунад?
Карим. Ха,  тамоман нав.
;иёмиддин. Ман дина 10 аккумулятор гирифтам. Намедонам, ч; кор кунам.
Карим. Ха-а… Яктаашро ба ман фур;шед.
;иёмиддин (аз ;о ;аста). Ба шумо т;хфа! (Меравад).
Камолиддин меояд, ба ;уттии почта нома мепартояд.
Камолиддин. Як такка, ду барра, се патта, дах акомулятор, бист бензин, с;… (Меравад)
Карим. Уф. Аз дасти ин шайтонхо ч; хел халос шавам? Дар назари онхо ман як намояндаи ким – кадом идораи шахр. Вале ба ман хешони занам лозим... Ёфтам. На сих с;зад, на кабоб, т;хфаи инхоро хона мебарам. Ба Савлатнисо мег;ям, ки ин сав;отии бародаронат. Тамом, ;он халос!
                ;иёмиддин меояд, ба ;уттии почта наздик мешавад.
;иёмиддин. Охирин ;инояти Камолиддин: асалу маска пора дод! (Мактуберо партофта меравад).
Карим. Не, охир ин кори на;з не. Ман то имр;з ягон бор пашми гурбаро натарошидаам. М;и мушро хам тарошидан намехохам! Онхо бояд донанд: ман Карим як одами одд; вале, покви;дон хастам. (Пауза). Лекин, охир ман фармудаам, ки хамаашро биёранд. Майлаш, биёранд, ба милиса месупорам. Хозир танхо барои ахма; кардан; инхо мегирам.
               

Карим ва Камолиддин дар сари номахои зиёд.
Камолиддин. Дидед, раис, ин бача душмани хал;и лаънат;.
Карим. ;ахригии шумо аз ин – ;ан;оли замин сар шудааст.
Камолиддин. Не, ин ав;аш. Вай фа;ат зидди ман. Ба ман аз селрахаи байни деха ;ой доданд. Хохари ;иём хамсоя шуд. Дар як порча замини холии селгузар ба писарам хона сохтан; шудам. Хохари ;иём ду пояша ба як м;за ти;;онда, ин замини ман гуфт. Зуд як ши;девор кашида ;удо кард. Ба нохия арз кардам, нашуд, ба вилоят арз кардам нашуд,
Карим. Ба пойтахт рафтед, охир ризо кардед. Баъд ч; шуд?
Камолиддин. Бо фармони боло милитсия хост ши;девори хамсояро канад. Ана хамин ва;т хохари ;иём ба ши;у ба худаш бензин рехт, тахид кард, ки девора канед, худама оташ мезанам. Милисахо тарсида, худатон хал кунед гуфтанду рафтанд. 
Карим. Айби ;иёмиддин ч;?
Камолиддин. О бензина ; дод, маслихатч; ; буд.
Карим. Хайр, ду ва;аб замин будааст. Кирои гап не.
Камолиддин. Рост. Лекин обр; мерезад, ирода мешиканад.
Карим. Маслихат мекунем. Инаш а;иб-ку: «;айри;онун; клуби шабона кушодааст... Урён мера;санд».
Камолиддин. Не, бойбоча зодр;з гузаронд, ра;;оса ар;саш.
Карим. Ина сан;идан лозим.
Камолиддин.  Кадомаша? Бойбочая? Ра;;осаша?
Карим. Хардуяша. «Ра;;оса ;ияни Камолиддин» гуфтааст.
Камолиддин. Рости гап, як ;ияни бева дорам, барои риз;у р;з; кор мекунад. Аслан пешхизмат…
Карим. Фахмо: пеш-хизмат… Патент дорад?
Камолиддин. Хозир худаш омада хисобот медихад.
Хуштак мекашад. Пешхизмати пири ;афс меояд.
Карим. Ра;;осаат хамин?
Камолиддин. Вале дар ра;с з;р. Ба раис хунарата нишон те.
Пешхизмат муси;ии классик; монда мера;сад.
Карим. Хм… Хамин хам ра;с шуд? Патент дорад?
Камолиддин (ба ра;;оса). Ба дуюмаш гузар.
Ра;;оса хилъатро кашида, бо тагп;ши беостин мемонад.
Карим. И-и-и…
Ра;;оса по;омаашро кашида тани калтаэзор мемонад. ;уссааш мисли мардхои ;;ладинг.
Карим. Ни-ни-ни…
Камолиддин. Ра;;оса маъ;ул нашуд?
Карим. Бечорая ма;бур накунед. Холо ва;ти кор. ;иёми ;о;а ;е; занед
Камолиддин. Ба чашм. (Мераванд).
;иёмиддин меояд.
Карим. Дар у;ёнуси шикоятномаи шумо ;ар; шудам.
;иёмидддин. Дидед, раис, ин бача зеби махбас.
Карим. ;ахригии шумо аз ;ан;оли ;ияни ; сар шуд...
;иёмидддин. Ин ав;аш. Вай фа;ат зидди ман. Одам гуфта, ;иянаша ба кор гирифтам, ки ;ояма гирифтан; шуд. Гунохаша ёфта дафъ кардам. 
Карим. Айби Камолиддин ч;?
;иёмидддин. Вай маслихатчии ;иянаш буд.
Карим. Ин баъди ;ан;оли замини хохаратон буд, ё пештар?
;иёмидддин. Дар як ва;т. Ман канал кофта оби пеши села бастам. Ба ;ойи рахмат худаш хост замини моро гирад, ;иянаш ;ойи маро. Хатто милиса ба ;они хохарам рахм карда рафт, ин бо шикоят боз ба хукумати ;умхур; рафт.
Карим. Хайр, якпорча замини дашт, селраха будааст
;иёмидддин. Лекин обр; мерезад, ирода мешиканад.
Карим. Вай хам иродаву обр; мег;яд. Хуб, мебинем. Вале гуноххои шумо хам зиёд: (Мехонад). «…дар гараж чорво нигох медорад, ба муфаттишон зиёфат дода, стриптиз ташкил кард.»
;иёмидддин. Оббо, худашам х;рд, оша худаш пухт. Хайр, як ;иян дорам, камтар ра;с кард.
Карим. ;ияни шумо хам ра;;оса? Дидан даркор.
;иёмидддин. Хозир. Хуштак мекашад.
Хамон пешхизмат бо либоси дигар меояд, каме  харобатр менамояд. Муси;ии муосири пурав; монда, девонавор мера;сад.
Карим. Муси;иро пасттар кунед. Ин ра;с аст? Патент дорад?
;иёмидддин. Давомаша бинед, раис.
Ра;;оса гирди Карим тоб х;рда, бо ду харакати сабук пи;ак ва куртаи  Каримро мекашад. 
Карим. И-и-и… О-о-о…
Ра;;оса шими Каримро мекашад, ; тани калтаэзор мемонад.
Карим. Ни-ни-ни… Равед-е.
;иёмидддин.  Ра;;оса маъ;ул нашуд, ё ра;с?
Карим. Холо ва;ти кор. Камолиддина ;е; занед.
;иёмиддин. Ба чашм. (Мераванд).
Карим. Оббо… Инаш гизала будааст…
Камолиддин меояд.
Камолиддин. Ана раис;он, хамаашро дар мошин мондам. Ра;;оса мошинатона ронда мебарад.
Камолиддин. Раис;он, масъала ч; шуд?
Карим. Кадом масъала?
Камолиддин. Охир ;иёми ;о;...
;иёмиддин меояд).
;иёмиддин. Ба ;иёми ;о; ч; шудааст?
Камолиддин. Ха, ;иём;он ку;о рафт, гуфта пурсидам.
;иёмиддин (ба Карим). Мо худамон харом, гапамон халол. Гуфтагитона кардем. ;иянро хам барои ташхис равон мекунам.
Карим. Кадомаша?
;иёмиддин. Хайр, ака, масъалаи мо ч; шуд?
Карим. Ин тарафтар биёед.(;иёмиддинро ба г;шае кашида, бо овази баланд гап мезанад). Хамааш тахт шуд. Ман хозир рост ба назди раиси дехш;ро рафта, бо вай маслихат мекунаму, бегох; ма;лиси умумии колхозчиёнро даъват менамоем ва мактубхои шуморо дар хузури хама хонда мебароем.
;иёмиддин. Э, ака, шумо чихо мег;ед?
Карим. Сон; мухокима мекунем.
;иёмиддин. Ака;он! Ака;он!
Карим. Маро сар дихед, миёнам дард кард...
Камолиддин. Хой ;иём, раис;она сар дех! (Каримро халос карда ба г;шаи дигар мекашад). Раис;он, масъала ч; шуд?
Карим. Бегох;... Дар ма;лиси умум;... мехонем... маслихат мекунем... мухокима мекунем...
Камолиддин. Э, не-е, ;ошатона хурам, раис;он...
Карим. ... якбора хал мекунем!
Камолиддин. Раис;он ин хел накунед илтимос...
Карим. Рафи;он... рафи;он. Ман радикулит дорам!
;иёмиддин. Камолиддин, ин ака барои кори мухим омадааст. Боз маиб накун;!
Карим. Бас! Ором шавед! Ин аризахоро бегох дар ма;лис...
;иёмиддин. Ака;он! Илтимос ба ман дихед...
Камолиддин. Раис;он! Ин корро накунед, аризахоро монед.
;иёмиддин. Ман аз бахри хама даъвохоям баромадам!
Карим. Ман бояд ба калонхоямон хисобот дихам.
Камолиддин. Г;ед, ки фактхо тасди; шуданд, чора дида шуд.
Карим. Хуб, ба шумо бовар карда, чора надида меравам. Вале ягон аризачаи дигар пайдо шавад, гуфтагиамро мекунам.
Камолиддин. Не, не.
;иёмиддин. Не, дигар такрор намекунем.
Карим. Хуб, гапи мард якта! Хайр, иморикашхо. (Меравад).
;иёмиддин. Расо боб шуда мондем – ку!
Камолиддин. Не, бобшав; дар пеш! (бошитоб рафта ;уттии почтаро ме;унбонад). Ана акнун боб мешавем!
;иёмиддин (;утти почтаро ;унбонда). Ха, номахои нав зиёд.
Камолиддин. Се мох давод карда худам овардам. Акнун бо дасти худам карда, ба дарё мепартоем!
;иёмиддин. Рост, бардоштем. Як…
                Харду ;уттиро канда мебаранд.
                Парда.