Шабистон драма

Джума Куддус
;умъа ;уддус


ШАБИСТОН

фо;иаи хурд


Иштироккунандагон:


Саддод
Шабистон
;ан; – 14 сола, писари Саддод.
Тохир – Бу;;а – духтури хайвонот.
Хамсоя.
Ду нафар духтур.
               
Во;еаи р;зхои мо

-----------------------

Хавлии Саддод. Дар байн айвон. Дар хама ;о алафро барои хушк кардан мондаанд. Дари хонаи дарун нимро;.
Дар девор радио-узел.

Овоз аз радиоузел.
Ба кайхон баромадани зан бори аввал нест. Вале нахустин маротиба хунарпеша Юлия Пересилд хамрохи режиссёр Клим Шипенко ва кайхоннавард Антон Шкаплеров барои тахияи филми хунарии «Даъват» ба осмон парвоз карданд. Онхоро дар стантсияи байналмилалии кайхон; кайхоннавардони рус, амрико;, ;опон; ва фронсав; исти;бол гирифтанд.
Тавре пизишкон хабар медиханд, холи и;рокунандаи на;ши ;аррох Юлия Пересилд хуб аст…

Саддод ва хамсоя гуфтуг;кунон аз хонаи дарун мебароянд.
Саддод радиоузелро хам;ш мекунад.

Хамсоя. Дид;, Саддод: занат сахт нотоб. Гов хайвон аст, хамин ки бетоб шавад, давида пеши Тохир – бу;;аи зоотехник мерав;. Хол он ки ин фарзанди одам; инро хам модараш боумед калон кардааст. Имр;з ба кор нарав, бо мошини Саид;он заната ба духтури район бар. Мохи дароз ба холи худаш партофта мондани як зани мушти пар хуб не.
Саддод. Во;еан, гови сафеда ба чанд пул гирифти?
Хамсоя. Кадом гови сафеда?
Саддод. Хо, бозори гузашта овард; – ку.
Хамсоя. Ха, ба 600 с;м.
Саддод.  Рост? Бисёр арзон! Ба ман хам якта ёв.
Хамсоя. Ба ту хозир аз гов дида занат зарур. А;аллан, то сихат шудани вай ягон ду р;з гову молро фаром;ш кун.
Саддод. Э, имр;з духтур мебарам. Умраш бошад, сихат мешавад, соаташ буд шуда бошад, хазор табибу таштоб ду пул.
Хамсоя. Дар ва;таш табобат кун;, на;з мешавад…
Саддод (сухани ;ро бурида). Хайр, гов гирифта мет;, ё не? Ч;пони аз айло; омада ;;раат. Далолат кун;, арзон медихад.
Хамсоя. Далолати ман  - хозир ба духтур бурдани занат.
Саддод. Ин ;адар ба зани ман часпид;?! Зани ман аст, ё аз ту!
Хамсоя. Ё наузанбиллох. Шабистон хеши дурам.
Саддод. Рахмат. Акнун аз гов гап зан. Бозор меравем?
Хамсоя. Имр;з шахр меравам. Бозори оянда мебинем.
Саддод. Хафтаи оянда ч;пони айло; намеояд.
Хамсоя. Хозир говат бисёр. Хафтаи дигар…
Саддод. Бахил!
Хамсоя. Уф, Саддод, г;ш кун…
Саддод. Хамсоя хамин хел мешавад? Як бор ёр; хостам...
Хамсоя. Говат бисёр. Занат якта. Бояд ;ами одама х;р;…
Саддод.  Биё, мон! Ту хамон ду гови мана дида натавонисти! Намехох;, ки ман сохиби се гов шавам.
Хамсоя. Уф, Саддод, сад дод…
Саддод. Ту бахил, хасуд!
Хамсоя. Э, хайр, ана бахил! Шуд? Заната духтур бар.
Саддод. Хуб, хозир мебарам. Ту ба калонат хисобот дех, ки бо мани бесавод кор бурд;, пеши бемории мардума гирифт;.
Хамсоя.  Э, не-е. Ба занат дилам мес;зад…
Саддод. Ба зани худат дилат с;зад. Ин дилс;з дорад. Ё хамин касал; маъ;ул бошад, бар, зани сеюмат шавад..
Хамсоя. Ё наузанбиллох. Э, занат аз сарат монад! Дар назди Худо вазифаам гуфтан буд - гуфтам. Дигар саломат бош. Говат садта шавад! (Меравад).
Саддод. Рахмат! Тавба, а;аб одам! Заб кор кард;! – Шодиёна гирифт;, ки «занат сахт касал! Духтур бар!» Ч; дон;, ки ин зан бо касалихош мана ;имоб кард; пули як гов ба тумору таштоби ин рафт! (Ба тарафи хона нигариста). Шабистон, ч; кор кунем? Кайфи соп-сопкунии духтур гирифт? Мерав;? (Аз хона садои сулфаи зан ба г;ш мерасад). Хайр, хез, фасон шав. Лекин пеши Саид мошинпурс; намеравам. Як бор гови зардам ба полезаш даромад, зада пеш кард. Миннаташа намекашам. Ч; бисёр? Трактору «самосвал».
Аз мех ;елакашро гирифта меп;шад. Хамёнашро бароварда пулашро мешуморад. Аз хона сулфакунон Шабистон мебарояд.
Шабистон. (Ба дар такя карда) Ман тайёр.
Саддод. Оббо. Ба ч;б хам ;ома п;шон;, одам мешудааст! Хар ва;т хамин хел либос п;ш;, намешавад?
Шабистон. Пеши духтур меравем, охи…
Саддод. Барои духтур фасон мешавам, г;й?
Шабистон. Тавба, ба чашми дардманд дунё ба хас намеарзад.
Саддод. Бечора дардманд! Хайр рафтем. Э, кундаи ;увоз, ин ;адар нозук нашаву одам барин рох гард!
Шабистон. Охир миёнам дардманд. Аз р;зе ки бу;;аи сафед шатта зад, миёнама рост карда наметавонам.
Саддод. Оббо, бо бахонаи задани бу;;а, кор нафармоянд гуфта, худата партофт;. Дар дунё фа;ат ту бемор! Ана, зани хамсояро хам бу;;а зад, лекин ту барин мурдаша ба замин напартофт, хеста ;унбу;;л кард, бе духтур сихат шуд! Рафтем.
Шабистон. Худо ба хама шифо тияду, мо дар он саф бошем.
Саддод. Ту «г;солаи амма»-я «катайса» даронда, район ба район гардонида, духтур бурдан даркор.
Шабистон. Ох…  (пайваста нолиш мекунад).
Саддод. Бас-е, Нолиши ту ба ;онам зад. Эх, ин ч; гап?! Говхо аз сахар ин тараф ;антар кардаг;. Бачат кай аз мактаб меояду кай инхоро ба чаро мебарад, маълум не. Кун;ора додан даркор. Зан чизи на;з, лекин мол ;ону ;афо канда ба даст омадааст. То бозор ду р;з монд. Як р;з бенигохубин монад, вазнаша мепартояд; вазна, ки партофт, фоида намешавад. Шабистон, ту хамин;а дам гирифта шин, як гардак алаф дихам, меравем.
Як банд алафро реза мекунад. Шабистон ба сутуни айвон такья карда менишинад.
Шабистон. Эхтиёт кунед дастатона…
Саддод. Пеш хама кора худат мекард;: алаф реза мекард;, об медод;, ем медод;. Хозир мана ;улом карда монд;. Аз ин пас номи мана Саддод наг;й, ;улом-;он г;й.
Шабистон. Хозир хам мекунам – ку.
Саддод. Э, то як банд ;увориро майда мекун;, ки р;з бегох мешавад. Оба як ;ошу; – як ;ошу; мекашон;.
Шабистон. Хо. Аз ин зиёдаша бардошта наметавонам. Се сол пеш сар шуд. Гови ало доштем-ку, хамон як р;з кашола карда ба замин афтонд. Дар шикамам г;дак буд. Боз шумо задед, ки ман гова азоб додам. Аз зарби хамон буд, ;аму ;усса буд, ё аз хунукии ногахонии тирамох аъзои баданам с;хт. К;дак афтид, доим месулфам. Мардум «сулфакабутак шуд;» мег;янд.
Саддод. Хе; бало назадааст. Ин мардум агар як гап назанад, торс мекафад. Хар кас ба зани худаш х;;аин; кунад. Ту «аз кор ;онама халос кунам» гуфта, худата ба касали зад;.
Шабистон. Аз ин ба ман ч; фоида?
Саддод. Фоидааш хамин, поя дароз карда хоб мерав;.
Шабистон. Марги  хамин хоб! Азоби г;р мекашам. Ту ба ман сард шуд;. Як сухани хуш аз хама дору шифобахштар.
Саддод. Э, ч; сафсата мехон;? Ба гумонат, аз хама занхо бехтару ман туро партофта, зани дигар гирифта наметавонам.
Шабистон. Ин хел наг;й. Ман бо ихтиёри худам касал нашудаам. Ана, як хафта боз тарфи ростам хала мезанаду ;онам ана ин ;о меояд. Ин азоб барои ман ч; лозим?
Саддод. Барои он лозим, ки … Э, дар ;о;ат бало! (Ангуштро ба дахон меандозад). Ох, дастама бурид!
Шабистон докаву дору меорад.
Шабистон. Ана ин йод. Биё бандам.
Саддод. Хамаи ин ба касофати ту! Мемур; кам ;о; зан;?!
Шабистон (ангушти Саддодро баста). Сихат мешавад.
Саддод. Ха, албатта. Хама ту барин худмурда не.
Шабистон. Ох! (Суст шуда меафтад).
Саддод. Хой – хой, боз ч; бало зад? Ба ту ч; шуд?
Занро дар к;рпачаи айвон мехобонад, нафасашро месан;ад.
Шабистон. Ташаккур.
Саддод (бо нарм;). Тарсонд;.
Шабистон. Сарама бардор.
Саддод (сари ;ро болои орин; мегирад). Шабистон, натарсон… Ранги р;ят паридааст! Ба ту ч; шуд?
Шабистон. Дилам сих зад. Аз барои ангушти хуншори ту…
Саддод. Мегузарад. Дила васеъ гир. Маро партофта нарав, говхоя к; нигохубин мекунад?
Шабистон. Як илтимос…
Саддод. Хайр…
Шабистон. Маро як борак ошно; кун.
Саддод. Э, бало кун-е! Ту касал-пасал нест;!
Назди ;оду рафта корашро давом медихад.
Шоду хурсанд ;ан; меояд.

;ан;. Салом. Оча, аз имтихон бахои «5» гирифтам!
Шабистон (бехолона) Бале, писарам (меб;сад).
;ан;. Ахволи шумо ч; хел? Бехтар шудед?
Шабистон. Ман на;з. Хозир дадаат маро духтур мебарад.
;ан;. Барва;ттар бурдан даркор буд. ( Падарашро мебинад). Ассалом, дада. Дихед, ман реза кунам.
Саддод. Гир.
;ан;. Дада, ман аз имтихон «5» гирифтам!
Саддод. Майдатар реза кун. Ана хамин хел.
;ан;. Дада, «5» гирифтам.
Саддод. Заб ;ахрамон; кард;! Аз имтихони ман а;алан бахои 3 гир, ки офарин г;ям!
;ан; (махзунона). К;шиш мекунам.
Саддод. Ту говхоро поёни хота бар. Аз гуруснаг; мурданд, бечорахо. Барои як имтихон то пешин бедарак шуд;. Ту, бачам, умуман дар бораи мол фикр мекун; ё не?
;ан;. Ман якум шуда имтихонро супоридам, дада;он. «Тез биё» гуфта будед, ана, омадам. Холо хама дар мактаб.
Саддод. Хайр шуд. Тезтар раву на;з чарон. Дина то шом дар ку;о бурд;, ки гурусна буданд. Ба умеди имтихон дар ягон ;ар; сар додиву китоб хонд;. Кора халол кун, бача.
;ан; як бурида нонро ба р;ймол мепечонад.
Шабистон. Камтар рав;ан хам гир.
;ан;. Мешавад. Дар бемористон хобонанд, не наг;ед, он ;о (ба атроф нигариста пасттар) аз говхо дуртар бошед, зудтар сихат мешавед. Ман хабаргир; меравам.
Шабистон. Ин хел наг;, дадаат хафа мешавад. Аз боиси ман хавотир нашав. Гуфтахои падарата и;ро кун. Хайр, бачем.
;ан;. Хуб оча. Худо шифо дихад. (Меравад).
Саддод (аз а;иби ;ан;). Хой тармарг, хайвони безабона назан! Вай хам ;он дорад, ;онаш дард мекунад! (Ба Шабистон). Хайр як дам нафасама рост кунам, баъд меравем.
Шабистон. Ягон чиз х;р. Гурусна мондагист;.
Саддод. А-ах, одам пурто;ат. Ана, ба гов як бор дар ва;таш алаф надод;, шираш мефарояд… Э, г;ш кун, то рохи мошин ним соат, ним соат  мунтазири мошин шавем, як соат: то район  - ду соат; бозгашт боз ду соат; ду соат ман барои кун;ора ба идора мебароям. Шом нашуда омадан даркор. Ва;т ба дидани духтур кифоят намекунад.
Шабистон. Барои ч;?
Саддод. Навбат гуфтани чиз хаст. Рангин – пангин (рентген) даркор. Биё, пагох; барва;т хеста равем. Ч; гуфт;?
Шабистон. Ихтиёрат. Лекин… то пагох, зинда мемонам?
Саддод. Оббо, ин ;адар нозук нашав! Хайр, агар мур;, ;умъа р;зи на;з, пешнамоз мешав;. Пешнамоз хам шудан нахох;, хез рав!  Рохи сафед. Вале ман говхоя  патофта рафта наметавонам!
Шабистон. Хайр пагох бошад, пагох…
Саддод. Имр;з аз кори колхоз хам мондам. Пагох аз духтур барои имр;з хам ко;аз мегирему ;он халос. Ман ва;тро бехуда нагузаронаму камтар ю;ан даравам.
Шабистон. Уф…
Саддод. Пасттар, ношукр. Айбу уболия медон;?… Досам ку? Ана, дар ин ;о. Фа;ат мег;ям, ки ба замин намон, хок расида занг мезанад. Намефахм;.
Шабистон. Шикамам хала мезанад (Месулфад).
Саддод. Балот намезанад! Ту мур;, як зани ;авон ёфта медиханд; гов мурад, як гусолаи ношуд хам намедиханд. 
Досро бо ;айро;санг тез карда меравад.
Шабистон. Сад дарди дигар зам шуд. Ох очаи ;он, маро ба хамин р;з зода буд;?!
         
Намоиши 2.

Хамон ;о. ;ан; меояд. Хастахолона дар айвон мешинад. Модарашро мебинад.

;ан;. Эх, оча, рафта омадед? Ч; шуд?
Шабистон. Хеч чиз не, бачем.
;ан;. Ч; гуфтанд? Дорую даво гирифтед?
Шабистон. Ба духтур пагох меравем.
;ан;. И-е… Дадам дар ку;о?
Шабистон. Ю;ан медаравад.
;ан;. Ю;ан?! Пагох хам даравидан мумкин – ку.
Шабистон. Як коса ;ур;от гирифта х;р, бачем. Имр;з ав;от хам пухта натавонистам.
;ан;. Шуморо духтур бурдан даркор. Дадам бошад, фа;ат ;ами говхоро мех;рад.
Шабистон. Ба падарат ситеза накун писарам, убол мешавад.
;ан;. Не, ситеза накардаам. Вале хе; фахмида наметавонам, чор бу;;аю ду гови ;;шо;, бист бузу г;сфанд барои ч; лозим?
 Шабистон. Падарат онхоро фа;ат барои худаш не, барои ману ту хам парвариш мекунад. Хез, бачем, бо ин фикрхо худатро азоб надех, шикаматро сер куну дарсата хон.
;ан; ;ур;от меорад, дастурхон меандозад.
;ан;. Барои шумо хам ;ур;от биёрам?
Шабистон. Не, ман сер.
;ан;. Дина дадам боз ба юнуч;аи колхоз даромада, ба даст афтидааст. ;аровул гуфтааст, ки раис ба суд медихад. Рости гап, инро шунидаму аламам омад. Наход барои ду дарза алаф - х;роки якр;заи гов дузд; кунанд?!
Саддод меояд.
Саддод. Э, ч; бахузур шишт;? Намебин;, борон меборад! Биё, болои ;анака п;шем. Набошад, алаф меп;сад.
;ан;. Хуб дада.
            Мераванд. Пас аз лахзае бармегарданд.
Шабистон. Об… Об дихед. (Месулфад).
;ан;. Хозир, оча. (Об медихад).
Саддод. Хайр, ту хоб кун. Пагох; барва;т хеста ю;ан-зан; мерав;. Ю;ани Дараи гургхо расидаг;.
;ан;. Майлашу, лекин пас аз як р;з боз имтихон дорем...
Саддод. Э ман хонда ч; шудам, ки акнун ту шав;?!
Шабистон. Гапи падаратро нашикан, бачем.
Саддод. Э, инхо ;адри падарро аз ку;о медонанд?! Ба инхо ошу нони тайёр бошад, шуд! 
                Сатилхоро гирифта меравад.
Шабистон. Ох…
;ан;. Ба ту ч; шуд, оча?
Шабистон. Хе; гап не. Шикамам хала зад. Соз мешавад.
Аз о;ил шир-шири шоридани шир ва суруди Саддод меояд.
Овози Саддод.
Эй шохи гули тоза, аз б;и ту мастам,
Девонаю шайдои сари к;и ту хастам.
Афтода ба гирдоби ;ами иш;и ту сарсон,
Лутфе бинамо ёр, ки дил;;и ту хастам!
;ан;. Ин рубо; васфи зан. Падарам ба гов бахшида мехонад.
Саддод.
Мохро дидам, сафедтар аз р;и ту нест,
Шабро дидам, сиёхтар аз м;и ту нест.
Дар бо; равам, нихол бо ;ади ту нест,
Дар дидаи ман бишин, замин ;ои ту нест.
Шабистон. Ох… Баъзехо аз бохчон гила оранд, ман аз дасти гов. (Беовоз мегиряд). Ох, дилам…
Саддод.
Нигори нозанини ахли дардам.
Сарамро гар буранд, аз ту нагардам.
Сарамро гар буранд бо хан;ари тез,
Ба хун ;алвон занам, гирди ту гардам!..
Шабистон. Ох, мемурам! Ох…
;ан;.  Оча, оча, ч; шуд?
Саддод.   
Ма иш;и туро бахо кунам, нафр;шам
Ма м;и туро хал;а кунам дар г;шам.
Мардум мега, ки хал;аро мефр;ш;?
И хал;аест, ки ма ба ;он нафрушам.
;ан;. Оча… Дигар гап намезанад. Ч; кор кунам? Дар маркази тиббии ;ишло; хе; кас нест. Аз Саид-амак илтимос кунам, ки очама бо «самосвал» - аш ба район барад.
Саросемавор м;заашро меп;шад.
Бо ;азаб Саддод меояд.
Саддод. Э, бача, ту ч; кор кард;? Говхоя дар ку;о чаронд;?
;ан;. Дар ;ои пештара – паси теппаи Кох;ар.
Саддод. Дур;; наг;й, но;инс!
;ан;. Ч; шуд?
Саддод. Бало шуд! Гови Зард варам кардааст!
;ан;. Ч; хел?
Саддод. Ма аз ту, хар, пурсидан;, ки ч; хел? (Мезанад). Китоб нахонда, мур! Тез раву Тохир – Бу;;ая гирифта биёр!
;ан;. Дада, майлаш мана занед, лекин очам касал.
Саддод. Ч;? Боз ч; мела;;;, сарх;р?
;ан;. Ман пеши Саид – амак рафта мег;ям, ки очама худи хозир ба духтури район барад.
Саддод. Не!!! Пеши Тохир – Бу;;а рав, мефахм;?
;ан;. Охир очам хам дар дами марг.
Саддод. Намемурад.
;ан;. Бинед, тамоман аз гап монд.
Саддод. Кош забони ту, сагбачаи сарх;р хам гираду якбора аз хамаатон халос шавам!
;ан; (гиря карда). Очаам мемурад, дада!
Саддод (аз г;ши ;ан; кашида тарафи дарвоза мебарад). Э, бача, девона накун! Зуд худата гум кун аз ин;а!
;ан; (равон шуда). Очам дар дами марг дада- а!
Саддод. Э, мурад – мурдан гирад, сад;аи сарам! Ту гова кушт;, боз гап мезан;!?
;ан;. Навакак соз буд… (Меравад).
Саддод с;и о;ил меравад. Борон шиддат мегирад. Саддод тез – тез даро – баро мекунад.
Саддод. Ку;о ин ;адар бедарак шуд? Боз гуфтагии худаша накунад? Агар пеши Саид рафта бошад, каллаша сари гов барин мебурам! (Лампочка хом;ш мешавад). Боз инаш ч; бало буд?
Чаро;и карасиниро дар гиронда дар айвон кашол мекунад, бо чаро;и бар;; ба сари гов меравад.
Овози Саддод. Бош, ;онвар. Бале, «Роза;он». Биё, шикамата дастмол кунам. Ба ту ч; шуд, ;онакам? Чашм расид магар? Хо чашми ин мардум сангро мекафонад! Не, ту суст нашав, «Роза»-;он, мани бечорая дар ин дунё ;ариб накун! Ту дар байни хама говхо бехтарин хаст;. Ту охирин насли гови Ало. Худи «Ало» аз нигохубини бади Шабистон нобуд шуд. Ч; авлоде, ки аз мол ;имоб! Парво накун, Шабистон хам адабаша дид: ха, баъди ду мушти ман ду сол аз ;ой хеста натавонист. Худата ба даст гир. Агар маки ту хам ба дами те;и ;ассоб афтад, гову говдор; барои ман як кори бемаън; мешавад! Бале, Роза;он, маро ;уссамарг накун! Ку;о нест шуданд ин масхарабозхо?!
Тохир – Бу;;а  ва ;ан; меоянд.
Тохир. Хонаатон хамин буд?
;ан;. Ха, хамин.
Тохир. Боз ба хонаи ягон каси дигар наоварда бош;, ки дар балои занхошон монем?!
Овози Саддод. ;ан;?! Тохир?! Омадед? (Бо шитоб меояд).
Тохир. Ха, омадем. Г;штбирён холо тайёр не – ку!
Саддод. Чаро ин ;адар дер кард;?
Тохир. Дер кард; будааст! Рахмат г;й, ки дар ин нимишаб; лою чал нагуфта, ;алтидаю хеста омадам.
Саддод.  Хайр, рахмат ;;ра. Биё, тезтар гова бин.
Тохир. Холо зинда аст?
Саддод. Дар хамин дам ш;х; накун, Бу;;а. Агар сихат кун;, г;солаи шикамаш аз ту. Илтимос, як хунарата кор фармо.
Тохир. Г;сола на;зу, ;игар хам бад не. Зуд бирён мешавад.
Саддод. Ш;хии хунуката мон, дилам зи;. Рафтем.
;ониби о;ил мераванд.
;ан; назди модараш меояд.
;ан;. Оча, оча, Ахволат ч; хел? ман омадам. Сабуктар шуд;?
Шабистон (бемадорона). Оох, о-ох. О – об.
;ан;. Хозир оча…
Овози Саддод. Ку;о нест шуд;, ;ан;?
;ан;. Лаббай дада.
Саддод. Э, лаббаят дар г;р! Ин;а биё, чаро;а дор.
;ан;. Э, худо;он… (Ноило; меравад).
Пас аз чанде Тохир – Бу;;а ва Саддод меоянд.
Тохир. Гови Рауф хамин хел шуда буд. Ишкамаш сахт буд.
Саддод. Баъд ч; кор кард;?
Тохир. Ягон гов бо ин дард намурдааст. Доруи дилравак додам, ки хеста ба ра;с даромад.
Саддод. Хайр аз хамон доруат ба ин хам те.
Тохир. Медихам-у. ;игараш хам чато; – гови Порг; барин.
Саддод. Гови Порг; ч; дард дошт?
Тохир. Р;дапечак шуда буд.
Саддод. ;игар ба р;дапечак ч; дахл дорад?
Тохир. Хайр, ту духтур бош;, худат табобат кун.
Саддод. Хайр, баъд Гови Поргия ч; кор кард;?
Тохир. Баъд г;штбирён х;рдем.
Саддод. Ч;?! Ягон даво карда натавонист;?
Тохир. Г;шташро халол кардем, ин давлати калон.
Саддод. Тохир;он, дар хоки поят сад;а, ило;аша ёв.
Тохир. Якум – шуш аз кор баромадаст, дуюм – р;дапечак шудаст, сеюм – дам овардаст. Илми ман дар пеши ин о;из аст.
Саддод. Ч; хел?! То хамин бегох; давида мегашт - ку!
Тохир. Дилаш бо;увват будааст. Вазнин шав, Саддод.
Саддод. То сахар зинда мемонад, ки ба байтори нохия барам?
Тохир. Ягон гов бо ин дард то сахар зинда намондааст. Корд биёр, халол кунем. Пагох г;шта фур;хта, гови дигар хар.
Саддод. Бу;;а, ту ягон маслихати дигар дода метавон;?
Тохир. Говата ман касал накардам? Нахох;, ихтиёрат.
Саддод (ба ;ан;) Ч; шах шуда монд;?! Рав кордхоро биёр.
Саддод ва Тохир мераванд. ;ан; аз токча кордхоро мегирад. Назди модар меояд.
;ан;. Оча, оча! (Лахзае шах мешавад).
Саддод. Мурд;, ;ан;?! Тезтар ;унб!
;ан;. Э, вой! Вой очам – е – е!!!!
Саддод. Боз ч; бало зад, ахма;?! (Бо ;азаб омад). Ман девона шуда истодам, ту ч; афсун дор;? (Пеш меояд)
;ан;. Очама бинед…
Саддод. Ч; шуд?! Хе; балош намезанад. Очат мурад, як зани ;авон ёфта медиханд, гов мурад, тамоми авлод як шуда, як гусолаи ношуд хам ёфта намедиханд. 
;ан;. Нафас намекашад.
Саддод. А-а? (Месан;ад) Шабистон! Тин;;?
Раъд бар;.
Овози Тохир. Саддод, биё зудтар!
Саддод. Натарсон, занак.
Ба ёдаш лавхаи чанде  пеш гузашта меояд.
Овози Шабистон. Ин дору… Биё бандам… Ох!.. Хе; гап не…
Сарама бардор… Илтимос, як борак… ошно; кун… Ошно;…
;ан; бо хамсоя ва ду нафар духтур меоянд.
Хамсоя. Ана, бинед, ахволаш ч; хел!
Овози Тохир. Хамаатон кар шудед? Саддод, корда биёр!
Духтур. Шав;ун накунед, дуртар равед. (Муоина мекунад).
Хамсоя (ба Саддод). Гуфт;, ки духтур мебар;. Корхома буд карда духтурхона даромадаму дараки шуморо наёфтам. Гуфтам, ки бо говхоят андармон шуд;. « Ёрии таъ;ил;» - ро овардам.
Духтур (муоинаро ан;ом дода). Холаш бад. Бурдан лозим.
Саддод (паст). Ин хона бе ч;пон мемонад?
Хамсоя. Ч; дар фикр зад;, Саддод?
Овози Тохир. Саддод! Аз говат умед дор;, Саддод? Говат харом мешавад! Корда биёр…
Саддод. Худо дар панохаш нигох дорад… Хуб…
Шабистонро ба замбар ;ой дода мебаранд.
Тохир (меояд). Хамсоя, гов … харом мемурад…
Саддод (;елакашро аз мех мегирад; ба ;ан;). Ту ин;а мон.
;ан; аз ;афои духтур. Оча;он, зудтар шифо ёфта биёед…
Саддод беахамиятона даст афшонда меравад.
Тохир кифт дархам мекашад.

Парда.