Хазинаи иблис

Джума Куддус
ХАЗИНАИ ИБЛИС
Драма.
 
Иштирокчиён:

1. Латофат 23-сола.
2. Салим- 26-сола.
3. Дагарман – 30 -сола
4. Амин - капитани милиса, 30 сола
5. ;аннон 30-сола.
6. Шакира 20-сола.
7. Самади «Апало;» 45-сола.
8. Гилзай- 40-сола.
9. Милитсионер.
    
Гур;;и кормандони милиса,  кормандони сар;ад, ;очо;чиёни мусалла;и аф;он.



;исми 1.
Намоиши 1.

Ороиши са;на рамзист: дар байн нишона;ои ;ори сангини торик, ки бо андак та;йири ;узъиёт са;наи дигар – осиёби к;;на, хонаи Салим мешавад. Дар па;л;и рост, тарабхонаи хурд, д;кони хурд, дар па;л;и чап хонаи Самад. Дар пешго; хати марз ва дидбонго;и сар;адчиён. ;ама ;узъиёти ба ;ам пайваста к;;истонро ифода мекунад.
Аз де;а овоз;ои хоси т;й ва суруд;ои ар;с; ба г;ш мерасад.
Салим ба дамга;и ;ор омад. Ба атроф бо э;тиёт назар кард.

Салим (бо ;азл). Сим-сим, дарро кушо… «Хазинаи иблис»-и Далер бояд дар ;амин ;о бошад… Аз ман пин;он кардааст, номард…
(;ама ;оро кофт. О;ани борикро ба ;ар  с;рох к;фт).
Замоне ин ;ори таби; буд, ;оло ни;онхонаи ;очо;чиёни нашъа шудааст. Дар ин ;о чанд бор аз нозирон пин;он шудаем. Сар;адчиён аз бараш гузашта, ;атто гумон намекунанд, ки дар паси ин сурохии танг кохи зеризамин; ;аст…
(Нишаста ара;и сару р;яшро пок кард. Ба санги калони сабз нигарист).
;е, очата… ;е; чиз нест … «Хазинаи иблис» ку;ост? Тар;иш;ои ин санги девор а;иб, г;ё дар байни девори аз хишти хом бардошта махсус гузошта шудааст.
(Бо даст тела дод, санг на;унбид. Гулмехро гирифта, сангро боло бардошт. Санг ;аракат накард. Пеш кашид. Санг ;удо шуда пеш баромад).
Паси он холиг; ;аст. Санду;и хурдакак… ана ин моли иблис…
(Санду;чаи о;аниро бардошт. Бо асбоби махсуси бо худ овардааш онро шикаста кушод. Бастаи доллар;о ва халтача;ои сафедро дид).
Дар «хазина»-ат ;онам, иблис;он! Ба касе, ки хиёнат кард;, аз ; умеди садо;ат накун. ;а;;и мана дар ин;а пин;он кардиву мег;;, ки ;е; чиз надорам. Лаънат;. 
Дар баландии му;обил Дагарман ;озир гашта, бо телефон дар тамос шуд. Занги телефони ;амро;и Салим садо дод.
Салим. Лаббай…
Дагарман.. Дуруд, о;о… Кори мо ч; шуд?
Салим. О;о, Далер маро аз боз; баровард. ;ама пайса;ои ман дар дасти вай.. Ба;она мекунад, ки одамаш ба дасти милиса афтод. Вале пайсаро дар т;й сарф кард.
Аз дур муруди ар;сии «Барор-бароруш кун-е» баландтар садо дод
Дагарман. Кадом т;й?
Салим. Зан мегирад, имр;з ма;фили ар;с; дорад. Шуморо даъват накардааст?
Дагарман. Не. 
Салим. Не? Товба… Барои ;амин, пули мана надод, боз та;дид кард, ки маро ба пулис мефур;шад… Алло… (Ба як тараф.) Телефонаша хом;ш кард… Акнун ;она ка; кардан даркор. (Сангро ба ;ояш гузошта, шитобон баромад.

Суруди «Барор-бароруш кун-е» баландтар шуд.
Садои тир. Нав;аи занон.

Намоиши 2.
Шаб. Хонаи Салим. Зану шав;ари хушбахт Латофат ва Салим. 

Салим. Дар умрам ч; кори савобе кардаам, ки худованд ба ман ин ;адар ме;рубон асту чунин зани хубро ба ман раво дидааст…
Дарвозаро к;фтанд.
Латофат. К; бошад?
Салим. Ягон маст будагист. А;амият нате.
Сипас садои ;адам монда рафтани касе ба г;ш расид.
Латофат. Рафт.
Салим. Мурам дар ту…
Аз хонаи ;амсоя садои пурс;зу гудози муси;ии скрипка дарди талхи дили одам, алами тан;оиро ифода мекунад.
Латофат. Муаллима а;аб пурс;зу гудоз менавозад.
Салим. Касбаш ;амин.
Латофат. Не, ин дарди дили ;ст. Ва;те ки ба духтарчаамон дарс меди;ад, муси;иаш хушо;анг аст, вале шаб;о дигар мешавад, г;ё дилаш нола мекунад.
Салим. Худо нига; дорад аз чунин дард…
Латофат. А;волаш вазнин. Шав;араш чанд ва;т боз гум аст.
Салим. Азизам, ;ами ;амаро х;рдан номумкин. Мову ту созем? ;амин ба мо бас аст. Далер  худаш гуна;гор: наметон; – накун. Рафтем. Мо метавонем - мекунем.
Латофат. Далерро барои ч; парронданд?
Салим. Намедонам. Биё, каллачаи хушр;та бо ин савол;о азоб нате.
Дарвозаро к;фтанд. Зан норо;ат шуд.
Латофат. Боз… Дар ин нимшаб; к; бошад?
Салим. Ягон аф;они дайду. Та;-та; мекунаду меравад. Як мардуми бечора.
Латофат. Мег;янд, ки баъди шом он;о х;чаини ;ишло; мешаванд.
Салим. Уф… к; мег;яд? Ором шав, занак, биё мон сиёсата. «Кайфалом» накун.   Ба он;о ;ам мушкил, ба мо ;ам. Зеро ки мо, то;ик;о сар;ада бастем.   
Латофат. Ман метарсам, Салим.
Салим. Аз гун;ишк тарс; арзан накор, гуфтаанд.
Латофат. Метарсам, ки фо;иаи муаллимаи муси;; ба сари ман наояд.
Салим. Уф. Пушти ман муста;кам. Дар ;ама ;о шинос дорам. Аз дарёи доллар як каф об гирем, вай хушк намешавад. Сар;ада баста бошад ;ам, та;риба надоранд. То алави он;о ;;р мегирад, ки мо худамона мегирем. Агар ш;и ту ба савдои бори сафед маш;ул намешуд, на ин чордевор мешуд, на ин чорчарха ва на ту ар;с шуда, ба кулбаи э;зони ман меомад;, на ин дастурхони обод мешуд. Вале ман бас кардам, тамом. Чи хеле ки вай ;офиз мехонад, «;оло ки ба;орам нагузаштаст, биё».
Латофат. Мег;янд, ки ин доллар;о аз «хазинаи иблис» меояд, ба ;е; кас баракат намеорад, о;ибаташ пушаймон;, маргу мотам аст, дуду до;у фи;он аст.
Салим (ба атроф бо киноя нигариста, б;й кашида). Ч; б;й? - Нак;ати хуши ;онона, ч; б;й – б;йи серкакабоб. На дуд аст, на ;ам. Биё, ро;ат кунем, давр ронем.
Латофат. Бовар кунед, дар паси дар касе ;аст. Ана…
Дарро боз к;фтанд. Ин дафъа бо о;анги хоса.
Салим (хавотир шуда). Ман мебинам. Ту ба хонаи дарун даро.
Латофат. Модарам тин; бошанд?
Салим. Соат якуним. Дар ин нимишаб; хешу табор номаъ;ул мекунад?
Латофат. Хуб.
Салим бо дили нохо;ам дарро кушод. Ме;мони нохонда Дагармани тануманд, вале хаставу бе;олу ;амзада аст. Кас гумон мекунад, ки ;оло меафтад.
Дагарман. Ассалому алайкум ва ра;матулло;у ва баракоту;у.
Салим. Дагарман?
Дагарман. Бале. Паём овардам.
Салим. Ман дигар аз боз; баромадам.
Дагарман. Худо ёрат. Ма ;амита омадам, дуог;ит омадам.
Салим. Вале… ман ;асам х;рдаам. Тамом. Пас аз марги Далер бас кардам.
Дагарман. Андеша бикун, со;иб. Боз миёям.
Салим. Мегум, расо хира;.
Дагарман. Кори мо ;амин. Дигар чора надорам.
Салим. Ман намехо;ам, ки маро ;ам парронанд.
Дагарман бо гардани ка; бархест ва о;иста равон шуд.
Дагарман. Афс;с. Худо ;офиз.
Салим. Ист. Ме;мон атои худост. Ран;ондани ме;мон хуб нест. Ме;мон бо худ хайру баракат меорад. 
Дагарман. Муташаккирам.
Салим. «Хазинаи иблис»-и Далер ёфт шуд?
Дагарман. На. Харчи медонист, бо худ ба ;а;аннам бурд.
Салим. О;ибати фиреби шарикон ;амин.
Дагарман. ;арки бар д;ст хиёнат кард, аз дунё умеди вафо накунад.
Салим. Худо накарда, моли Далера аз ман талаб намекунед?
Дагарман. На. ;арч; буд, рафт. Дигар худо ;офиз.
Салим. Ра;мат.
Дагарман. ;а, худо ра;маташ кунад. Шумо падар-ватани обод дорен. Мо аз реза;ои хони шумо як пора нон умед мекашем. Ба ин хотир пешат омадам.
Салим. Хуб. Чи ;адар овард;?
Дагарман. Сад килу.
Салим. Чанд; мет;?
Дагарман. ;азор аст, ту ;аштсад бите. Тани ошно;.
Салим. Пан;сад;.
Дагарман. Бошад…
Салим. Ман Апало;а ;е; занам. (Бо телефон дар тамос шуд). Биё.
Дагарман. Бошад.
Салим. Таъом бих;р.
Дагарман. Муташаккирам.
;амсоя – озмоишгари наъша Самади «Апало;» омад.  Хаста;ол аст
Самад. Салом.
Салим. Бин.
Самад. Хуб. (Борро сан;ид. Ба танаш ;он даромад. Бо кайфияти тамом). Ззз;;р!
Салим. Хайр?
Самад. Гап нест. Хаёлам, шо;и ба;ру бар шудам.
Салим. Шо;и олам, аз болои бор фаро. Наъшая ;аром кард;.
Самад. Мебахшед.
Салим (ба Дагарман). Боз дусад кило биёр.
Дагарман. Чашм, со;иб. (Таъзим кард.) ;они маро харид;,
Салим. Клиент;ои пешинаам ба Ро;ун коркун; рафтаг;. Наваша, ки ёфтаму фур;хтам, пулаша баъд меди;ам. Саис?
Дагарман (даст доданд). Саис.
Салим (ба Самад да; сомон; дод). Ба ту ;ам ра;мат, ошно.
Самад. Ин кам, ;;ра.
Салим. Баъд боз мегир;. Миллион мегир;. Хайр, ба хотири д;ст; чанд «шпонка» меди;ам. Майда карда фур;ш, со;иби пул мешав;.
Самад. Не, аз фур;хтан тавба кардаг;. Барои худам камтарак гирам, мешавад.
Дагарман. Худо ;офиз.
Баромаданд.

Интермедиа.

Як ;атор ;авонони сафедп;ш пушт ба тамошобин омада саф кашиданд. Дар байни он;о касоне низ ;астанд, ки чанде пеш дар са;на;ои умум; равуо доштанд.
Салим. Биёед, шод; кунед. Умр ;анимат аст!
Салим бо шод; ба назди му;ассама;о меояд. Аз да;они он;о доллар гирифта,  сафеда мегузорад ва р;яшонро бо навозиш мемолад. Аммо аз ин дастмол; р;йи ;авонон сиё; мешавад. ;авонон р; ба толор гардонда, му;ассамавор шах шуданд.

Намоиши 3.

Садои ба ;ам х;рдани ;ада;;ои бул;рин дар хонаи оростаи пойтахт. Муси;ии баланд. ;аннон ба назар бепарво мерасад, вале чашмонаш гургона ;ушёр аст. Салими ширкайф тамоми дунёро фаром;ш кардааст. Шакира халтача;ои гераро гирифта бурд ва бо халтачаи сеофании пур аз пул баргашт. ;аннон пакетро ба г;шае гузошта, бо пакети дигар иваз кард. Пакети ивазшударо ба дасти Салим дод. 
Занги телефони ;аннон. ; бо касе паст-паст гуфтуг; кард.
Шакира китфони урёни Салимро ма;с кард.
;аннон (ба Салим як пакети калонро дод). Пули бист килояш тайёр шудааст, дигараш баъди як ;афта мешавад.
Салим (аз маст; ним;урма сухан мекунад). Ин… чи хел мешавад?   
;аннон. На;з мешавад: як ;афта бепарво майишат мекун;. Нархи ин ;онвар чор баробар хестааст! Гап сари «мул-ли-он» меравад. Хасис; накарда, як худата ларзон, мисли амири Бухоро шав. «Муллионер» бошию майишат накун; - ;айфи пул! Ё пир шуд;? Росташа г;й.
Салим (ба Гуля ишора кард). Инаша мехом.
;аннон. А, бача, ин кампир аст!
Салим. Не, ана ;амина…
;аннон. Гап нест. Барои ин парии пир мен;шем.
Салим. Ин хел наг;. Шакира - духтари 16-солаи шо;и пар;!..
;аннон. Бигузор гуфтаи ту шавад.
Салим ба сари зан пул партофт.
Шакира. О;… о;… Ташаккур.
Салим. Нико; мекунем.
;аннон (бо ;айрат китф дар;ам кашид). Ихтиёрат.
Шакира (шод). Чунин мардро як умр орзу доштам.
;аннон (ба ;ама шароб рехт). Шод; кунед. Мардум, шод; кунед!

;арсе ба ра;с даромаданд.
Дар айни замон дар г;ша;ои дигари са;на вазъи ношоди чанди дигар маълум аст:
Самад ду чашм ба осмон тавалло мекунад. 
Духтарчаи ; дар сар як бандча ;езум бо азоб ро; меравад.
Латофат барои дору танга ;исоб мекунад.
Муаллима дар даст г;шаки телефон ба касе зор; мекунад. 

Намоиши 4.
Хонаи Салим. Аз як тараф ; ва аз ;ониби дигар Самад омад.

Самад. Уф. Дилам…. Ку;о;, Салим? А;аллан як шпонка ёфта те…
Салим. Апало;!?
Самад (пеши ; шитофт). Худо худаш туро расонд. 
Салим. Апало;, ту ба ман хиёнат кард;: борат касиф баромад.
Самад. Ч; хел?
Салим. Ман аз ту мепурсам, ки бори касиф аз ку;о пайдо шуд.
Самад. Ба худо, ки ман намедонам.
Салим. Дагарман ;амеша моли тоза меовард. Ма;бурам, фоидаи худама ди;ам.
Самад. Ба ту боз хеле доллар мемонад. Ман на;з медонам…
Салим. Апало; ;урур накун. ;амааш айби ту.
Самад. Халтача;о зиёд буд. Аз ку;о донам?
Салим. Дигар худата ;ам нате. Тамом.
Самад. ;а;и ман ч; шуд?
Салим. Ту боз ;а; мепурс;? Ту ;а;;и мана те!
Самад. Чи хел ;а;?
Салим. Пули тамоми бори касифа аз биниат кашида мегирам.
Самад. Не, ин номард;…
Салим. Э, гум шав, марди «чаппа»! Бе;уда туро мардум «Апало;» намег;яд. Дар ягон кор ;унар надор;. Сустуфулуст;! Апало;;!
Самад (дилашро дошта нишаст). Вой дилам…
Салим. ;е, дар дилат… 
Туф карду рафт.

Намоиши 5.

Хонаи Шакира. ; пул ;исоб мекунад. Салим омад. ;омадонашро ба ;аннон дод.

Салим. Салом.
Шакира. ;ипи нав муборак!
Салим. Ин хел мубораки ;о; не-да…
Шакира. Албатта. (Пул;оро дар ;омадон гузошта дод). Сеяки пулатон.
Салим (каме пул дод). Ташаккур. Инаш ха;и кори ту.
Шакира. Урра!!!

;аннон бори ;омадонро дар халтаи орд андохта, аз болояш латтак;;нае гузошт.

;аннон. Ба мошин барам.
Салим. Бар. 

;аннон аз тиреза баромад.
Нохост ба хонаи пин;он; бо сарварии се милисаи ни;обп;ш  омаданд. Хонаро кофтанд. Аз ;евон чанд баста героин ва пул;оро ёфтанд.

Амин. Со;иби хона к;?

Зан ба Салим ишора кард.
Ба дасти ; кишан заданд. ;ардуро дар ало;идаг; бурданд.
Пас аз чанде ;аннон аз тиреза даромад. Ба атроф нигариста, нафаси сабук кашид. Аз тиреза ба берун назар кард.

;аннон (ба худ). Мошини маро ;ам м;;р зада, кашола карда бурданд. ;а-;а- ;а… На;з. Охир, «бори асос;» дар дасти ман монд. Аммо к; инро исбот карда метавонанд!? Салим? ;алим? Амин? ;е; кас. Кан; муштариёни ман? Т;й дорем!
Шакира меояд.
Шакира. Ин кори ту буд?
;аннон. Не-е.
Шакира. О; бало, бало… Р;бо;и пири ;илагар.
;аннон (китфони Шакираро ма;с мекунад). ;амааш барои ту…
Шакира (бо ноз). Гурга дур дид;?
;аннон. Э, номаша нагир, ки меояд.
Шакира. Аз турма? Баъди камаш да; сол…

Салим дар чашм айнаки сиё; омад. Бе гап ба се ;ада; ара; рехт.

;аннон (бо ;айрат) А, бача, зинда;? ;ариб ;анозата мехондем.
Салим. Умед накунед.
;аннон. Ч; хел аз он ;ори а;ина;о халос шуд;?
Салим. А;ина;о хеш баромаданд. Ба шумо - холаву та;ошон салом гуфтанд.
;аннон. Бо худододагон ситеза накун, ки худододагонро худо додаст.
Шакира. Барои озод;.
Салим. Вале чил ;азор аз даст рафт.
;аннон. Вале зиндаг; давом дорад. Зинда бод гера-;он!
Салим. Ба умеди ;амон пакет;ои дасти ту ;астам.
;аннон. Вай ;ам рафт. Дар мошинам монда будам.
Салим. Э, не-е.
;аннон. Ба очам ;асам.
Салим. ;азл накун.
;аннон. Ба очам ;асам, ки ;амааш рафт. - Ба савдо…
Салим. Уф… Хайрият. 
;аннон. Фа;ат да;якаш. Вале кофист, ки аз нав кора сар кунем. 
Салим. Аз кай?
;аннон. Аз ;озир. Бори тоза даркор.
Салим. Хуб. Ба ман ;ам ар;си тоза даркор.
Шакира. И-и-и-и.
Салим. Акнун т барои манн янга. Ба ман ана вай Гуля маъ;ул.
;аннон. Моли тоза. 17-сола. Нархаш ;ам мувофи;.
Салим. Мана бо пул метарсон;?
;аннон. Барои т;йи ту.
Н;шиданд.
Садо;ои хоси т;й бо муси;ии  хатар омезиш меёбад.

Намоиши 7.

Шаб. Хонаи Салим. Дагарман ва Гилзай дар даст таппонча меоянд.
Дагарман. Ту ором бош. Ин кори манн.
Гилзай. Бошад. М;;лати додани доллар;о гузашт.
Дагарман. Дорад, вале аввал мехо;ад кисаи худаша пур созад.
Гилзай. Касе омадан дорад. Ин кист?
Дагарман. Худаш миёяд.
Гилзай. Акнун ч; мешавад? О;ибат ба хайр шавад.
Дагарман. Осуда бош. Аз ; хатар нест.
Салими ширакайф омад. Ме;монони нохондаро дид, вале худро ба нодон; зад. Намоишкорона ;омадонашро пеши чаро; гузошта, бо э;сос кушод. Ме;монон пешаш омаданд. Гилзай таппочаро дар ;олати омодаг; ниго; медорад.
Салим. Доллар-да биё, бача!
Дагарман. Барор. Гир.
Салим. Ч;, метарс;? Барои д;ст ;урбон мекунам.
Чандин бастаро гирифта пешаш гузошт.
Дагарман. Б;яш дигар. Сабук менамояд. Ин дуллор нест.
Салим. Ч; хел!? Ввво;! ;аннони лаънат;! Баста;ои ко;азро гузоштааст. 
Гилзай Ин ч; боз;?
Дагарман. Ба ;ойи пул ;о;аз мондаанд?
Салим. Акнун ч; хел исбот мекунам? Пуламро аз к; талаб кунам?
Даст ба хок зад. 
Дагарман. Салим, му;лат тамом шуд.
Салим. Медонам. ;амин ха;и шумо буд, лекин маро фиреб кардаанд!
Дагарман. Касе бора гирифт, ё ба;оша мета, ё бармегардона.
Салим. Ман пула гум кардам. Маро ;амкорон ;орат карданд...
Дагарман дигар он ме;мони бечораи дир;за нест, густохона ;арф мезанад.
Дагарман. Ту мутар гирифт;, хонаи нав сохт;. Майлат, лекин бо пайсаи мо гирди фо;иша гашт;, ;аромзада шуд;. Бите диге.
Салим. Биё, ;они мана бигир.
Дагарман. ;они ту як доллар ба;о надора.   
Салим. ;ама колои хонама бигир.
Дагарман. ;ол;… Чинивор;… Матоъ. ;амааш - як ;азор. ;аштод ;азори дигар ч;? Ту пайсаро пин;он карда;. Бите, ;онат халос меша.
Салим. Ба ман фурсат лозим. ;амаша пайдо мекунам.
Дагарман. Хонумата гирифтем.
Салим. Не, не!
Дагарман. Хом;ш. Хуни бародар рехтан дуруст нест, саис? 
Салим. Саис. Вале ту дар хонаи ман ба ман фармон меди;;!? Ме;мон чунин аст?
Дагарман. Ин ;ама аз касофати ту аст. Он пайса, ки аз бори ман ба ту мерасад, ;азорчанди маоши ту аст.
Салим. Сарвати Иблис аст фа;ат марг меорад!
Дагарман. Бале. Русу Амрикову НАТО барои ;амин сарват дар Аф;онистон дом андохтанд. Барои ;амин сарват иблисони дупо ба сари мардуми бечораи аф;он а;ал меоранд! Аз тайёраву танк бумбу рокет меборанд.
Салим. Ман туро зор; накардам, худат хост;. Вале ту боз;-боз; маро ба дом андохт;: акнун занама гаравгон гирифт;? ;отил!
Дагарман. Мо ило;и дигар надорем. Ту ;арздор;. Касе ба моли мо хиёнат мекунанд, сазовори марг аст. Бо даст гирифтани ним кило нашъа урупоиён ;ор мезананд, ки мо - аф;он;о ;отилу ва;шием ва мардуми бечораи Урупову Амрико аз дасти мо дар азобанд. Вале биг;, худи он марду зан;ои урупо;, ки пул дода, барои кайфияти ла;загии худ нашъа кашида, ба ;они худ ;асд мекунанд, худкуш ва кофир нестанд? Ва он;оет, ки дар тан куртаи сафеди о;ариву тав; дар гардан, дар минбар;о аз фар;ангу одоб ба;с мекунанд, вале дар амал ба сари мо бомбу рокет меборанд, ;отил нестанд? Он;оет, ки давлати моро шикаста, бо ба;онаи сохтани давлати демократ;, вале дар асл барои сан;иши сило;и худ мардуми бесаводу ;ашшо;и моро ба ;анг мекашанд, ;отилтар аз мо нестанд? Аз дасти он «фар;ангиёну башард;стон»-и фозили урупо; марди аф;он ба пир; намерасад, ;авону ноком аз дунё меравад. Вале бо ву;уди ин, дар дили мо адлу инсоф ;аст: пайсаи маро бите, хонумата бигир.
Салим. ;укумат намемонад, ки моро азоб ди;ед. 
Дагарман. Агар арз кард;, бадтарин кор дар ;а;и занат раво мешавад…
Салим (ба илти;о гузашт). Хонаи мана ;аром накун.
Дагарман. Хуб диге. То суб;, пайсаи мора биёр. Набоша, у вар меравад. Сипас аз дасти ;умандон мегир;. Имшаб дар к;; меистам. Бо телефон дар тамос шав. 

Овози поймонии гур;;е. Ба овоз;о г;ш дода, ноаён ба Гилзай ишора кард. ; нохост бо бари таппонча ба сари Салим зад. ; афтода аз ;уш рафт. Дагарман аз г;шаи дигар халтаи калонро, ки даруни он одамест, ба китф бардошт. Зуд рафтанд.

Пас аз чанд ла;за овози капитан Амин баланд шуд.
Овози Амин. ;очо;чиён, де;а аз ;ама тараф и;ота шудааст. Таслим шавед.

Дастаи зудамали Амин омад. Сарбозон хонаро диданд.

Амин. Фирор карданд. (Бо телефон ;исобот дод). Як гур;;и пан;нафараи ;очо;чиён сар;адро гузаштанд. Та;рибадоранд: дар зери пойафзол пайи гургро гузоштаанд, саропо мусалла;, як занро гаравгон гирифтанд. Сар;адро ;улф мезанем. Шумо к;;;ои назди сар;адро бинед, ман де;аро. Салимро ;оло дастгир накунед. Ку, бинем, ;омиёнаш кистанд.
Рафт.

;исми 2.
Намоиши 8.

;ор. ;очо;чиён омаданд. Дагарман Бо зажигалка пилтаи чаро;ро равшан кард. Халтаро кушода, занро ба замин партофт. Бастаи да;они занро кушод.
Дагарман (ба зан). Ба кулбаи э;зони дарвешон хуш омад;.
Латофат. Шумо аз худо наметарсед?
Дагарман. Хафа шав! Овоз набарор!
Латофат (оромтар шуда). Аз ман ч; мехо;ед!?
Дагарман. Мехо;ем, ки ш;ят ба ;уш ояду ;арзи моро биди;ад.
Латофат. Вай аз шумо ч; ;адар пул ;арз дорад?
Дагарман. Шаст ;азор дуллор.
Латофат. Худоё... Аз ку;о? Дар хона ;амаг; пан;сад доллар пасандоз дорем.
Дагарман. ;а;и шав;арат се-чор баробар зиёд аст. 
Гилзай (ба замин г;ш дода). Ва;ти ваъдаг; расид. Баро, хабар гир.
Дагарман. Хуб, вале бо ин зан ме;рубон бош. Мо мусулмонем. Намакх;рдаем.
Гилзай. Ш;рии оши хонума фа;мид;, вале намаки да;солаи мора не?!   
Дагарман. Ммм…
Хом;ш монданд. Мушт;о гире; х;рданд.
Гилзай. Бубин, ишорате ;аст ё на?
Дагарман баромад.
Гилзай нохост хан;ар гирифта, о;иста ба зан наздик шуд.
Латофат. Наздик наё!
Дагарман (ангушт ба лаб гузошта ишорат кард). Хом;ш...
Зан ;айрон монд.
Дагарман (бо хан;ар болои сари зан ба девор зарба зад). Ана, душман.
Мори калоне пеши пойи зан афтод. Латофат суст шуда, нишаст.
Латофат. О;!
Дагарман. За;раш ;ало;ил аст. (Ба овоз;о г;ш меди;ад). Гур;;и марзбон;о омадааст. Моро ;аргиз ёфта наметавонанд. Осуда бош. Ман пеши ; меравам.

Дагарман дубора дубора дасту да;ону чашмони занро басту рафт. 
Садои тирпаррон; ва  таркиш дар воридго;и ;ор. Дагарман саросемавор баргашт. Пояш лат х;рдааст. Аз дасти Латофат кашида, ;ро ба дарунтари ;ор бурд. Зан пайт ёфта фирор кард. Вале Дагарман аз пешаш пайдо шуда баромад, ;ро ба  тарафе бурд.
Пас аз чанде Амин ва ду сар;адч; расида омаданд. Халтаи афюнро ёфтанд

Амин. Хазинаи иблис ;амин ;ост. Аммо он;о фирор карданд. Шумо борро ба застава баред. Мо ;усту;;ро давом меди;ем.   

Намоиши 9.

Осиёби к;;на. Дагарман ва Латофат омаданд. Дагармани захмини бе;ол сар р;и санг гузошта нолиш кард. Зан мавридро ;анимат шуморида, боз гурехт. Аз пешаш боз  Дагарман баромад. Бо ;азаб як шаппот; зад. Зан афтод.

Латофат (бо нафрат). Ана ту чи хел мусулмон;. Ана, ту чи хел намакх;рда;.

Дагарман бо ;азаб ба зан мушт бардошт. Вале назад. Мушти мард дар ;аво бозмонд, ниго;аш аз ;азаб ба ;айрат ва пас ба ме;р мубаддал гардид.

Дагарман (ба як тараф).  Худоё, ба ман ч; шуд? М;йи ;атрон;, куртаи тунуки тари ба танаш часпида, пешоба;али дамида, миёни борик, рон;ои фарбе;аку пой;ои нозуки дарозаш ч; ;адар зебост…
Латофат. Шумо фа;ат тухми душман; мекоред.
Дагарман. Душман; аз шав;ари туст: пайсаи маро надод, нафароне равон кард, ки як ;амро;они маро кушт, маро захм; кард. Болои ин, ту гурезон шуд;. Вале ман барои офияти ту мек;шам. Ин пушта;о марз аст, ;ама бумбу мин аст. Мефа;м;!? Мо аломат;ои онро меом;зем ва медонем, ки аз ку;о гузарем.
Латофат. Офияти ман ба ту ч; фар; дорад? ;а, фа;ат ба воситаи ман метавон; пули ;ароматро аз шав;ари ман р;ён;?
Дагарман. Бале. На тан;о пайсаро …
Латофат. Боз чиро?
Дагарман. Алъон ду хо;ар ва ду додари ман гаравгони Хо;а Шер аст. Агар пайсаро, ё туро ба ;умандон набарам, ;оли он;о хароб мешавад. 
Латофат. ;оло ку;о меравем?
Дагарман. Му;обили сар;ад, даруни к;;;ои шумо. ;ое, ки моро интизор нестанд. Ман бояд пайса;ои худа бигирам. Ба ман бовар бикун.
Латофат. Уф…
Дагарман бархест, пойи захминашро дошта, беихтиёр нолиш кард.
Дагарман. О;… Мебахш;, хонум.
Латофат. Хун зиёд рафтааст. (Р;ймоли худро дарронда, захми ;ро баст).
Дагарман. Муташаккирам.
Латофат. Ту пеш ;ам… аз к;дак; фа;ат бо инти;оли нашъа банд буд;?
Дагарман. На, хайр. Мехостам дар Кобул бихонам, ан;ирнай шавам. Вале як р;зи ;анг волидонам кушта шуданд, худам бо ду хо;ару ду бародар фирор; шудам. ;ойи рафтан надоштам, ба дастаи ;умандон Хо;а Шер шомил шудам. ; ба ман падар; кард. Ва ман ;уломи ; шудам. ;оло ;амшира;ои ман гаравгони ;янд. Дар у вари дарё, дар ;ойи мо кори даромадноки дигар нест. Де;оти мо аз марказ;о дур афтодааст. Де;;он; ;аст, ;езумкашиву чупон; ;аст. Вале ба музди он дар сад сол ман наметонам ;арзи ;умандона баргардонам. Дигар ;амин мемонад - инти;оли афюн.
Латофат. Нашъаро худат мекор;?
Дагарман. На, вай моли ;умандон аст, аз ;ануб меорад. Кори мо фа;ат ба и вари дарё оварда ба касе фур;хтан.
Латофат. Намедонед, ки нашъа а;али ;авон;ои бегуно; аст?
Дагарман. Ин як пора нони да;они атфоли мост.
Латофат. Мо ;амдигарро намефа;мем.
Дагарман. Аз он ки мо ;ар кадом мудофеъи манофеъи худ ;астем.
Латофат. Пештар агар мисли ту касеро бинам, ;о ба ;о мепарронам.
Дагарман. А;иб. Мусулмон; бо а;ду вафо аст: Моли м;ъмин -- хуни м;ъмин гуфтаанд. Мо дар То;икистон, Русия, Амрико, Конодо - саросари дунё ти;орат мекунем. Чун мусулмон ;астем, ;у;;ат намепурсем, чизе ба кафолат намепурсем, а;д мекунем, ;ар моле ки пурсид, барош меди;ем. Хо; сад килу, хо; ду тон. Мебара ти;орат мекуна, як мо; пас ё ним сол пас пайсаи он мола меорад. Мусулмон; ;амин диге. Бо о;ои Салим низ ;амчунон мусулмон; кардем. Аммо ва;ти воъдаг; гузашт, вале Салим дуллора наовард. Дар у вари дарё кудакои мо гуруснаанд, интизори пайсаанд, со;иби мол --;умандон со;иб интизор аст. Дигар мо ч; кунем? Пас, ма;бур шудем туро гаравгон гирем, то Салима тарс ди;ем ва ; пайса;ои мора баргардонад. Агар наёвард, ман туро бояд назди ;умандон барам.
Латофат. Баъд ч; мешавад?
Дагарман. ;умандон то баргардондани ;арзи шав;арат туро дар ма;бас ниго; медорад, ё туро зан мекунад, ё ба касе мефур;шад. Вале бо ин ;ам ;ам ;они ман халос намешавад: ;умандон метавонад хо;арони маро ;ам ба каниз; фур;шад, ё ба худ зан бикунад. Он;о 12-14-солаанд.
Латофат. «Нархи» ман ч; ;адар аст?
Дагарман. Аз табъи ;умандон вобаста. Агар маст бошад, бар ивази ;ама ;арз туро мегирад, вагарна, 10-12 ;азор нарх монда, онро аз мабла;и умум; ихтисор мекунад ва бо;ии пайсаро аз Салим мепурсад.
Латофат. Ман ба ин ;адар пайса намеарзам.
Дагарман. Ту ба;ои тамоми ;а;он;. Аммо Салим аз зан сер аст, дунё барояш мисли афсона аст. Ба чор - пан; ;азор як ар;си нав мегирад.
Латофат. Аз ку;о ба нашъа часпидед? Дигар чиз ёфт нашуд, ки ;амона мекоред?
Дагарман. ;ойи афюнро ;е; чиз иваз намекунад.
Латофат. Агар гандум кор;, даромадаш бештар намешавад?
Дагарман. Чаро намеша? Бояд шавад. Аммо к; кафил аст, ки гандуми моро то пухта расидан касе оташ намезанад? Агар аз оташи ;анг эмин монд, ба кадом бозор инти;ол меди;ем? - То Кобул ро; дароз аст. Дар ро; ;анг аст, бор то манзил бе осеб намерасад. Вале посираву инти;оли афюн гарон нест.
Латофат. Номи афюнро фаром;ш бикун. Кулли бадбахтии мардуми аф;он аз он аст. Тамоми ;а;он алай;и ирти;оли афюн бархестааст.
Дагарман. Ай ватандор, мубориза алай;и нашъаманд; чизе нест ;уз ба рав;ан рехтан ба оташ. Агар он миллион;о долларро ба мо барои кишти гандум, та;ияи сохтори обёр;, ва ё рушди саноат медоданд, ;о;ат ба нашъа намемонд. Вале алъон барои зистан нашъа мебояд хариду мебояд фур;хт. Аз ин ;ост, ки то ин замон нашъа мебурданд, мебаранд ва боз хо;анд бурд.
Латофат. Афс;с. Ту моро фа;мидан намехо;;.
Дагарман. Ту аз барномаи ;укумат арз дор;, ман барои риз;у р;зи марду талош мекунам, барои як тика нон ;он ба гарав мемонам. Саис?
Латофат. Ту бар сари мардум а;ал меор;. Мефа;м;?
Дагарман. ;ама зистан мехо;анд! Ро;и дигар нест.
Латофат. Афс;с. 
Дагарман телефони дастиашро бароварда, ра;ам чинд.
Дагарман. Салим? Пайсаро ёфт;? Сим бизан, худам пеши ту меравам.
Телефонро хом;ш кард. Латофат ба умед пурсид:
Латофат. Ч; мег;яд?
Дагарман. Алъон ;усту;; дорад. 
Латофат. Чи хел? Аз ку;о? Хонаи мо хол;…
Дагарман. Хазинаи аз ту пин;он; дорад.
Зан. Намедонам. Ба худо, ки намедонам.

Намоиши 10.

Шаб. ;авлии Самад. ; дар р;и кати симт;р бо чашми калон кушода хобидааст. Салим омад. Самад аз дидани Салим ;айрон нашуд. Аз ;ояш ;ам нахест.

Салим. Маро ту фур;хт;.
Самад. Не. Ба очам ;асам, ки…
Салим. ;оил шав.
Самад. Ман фа;ат як айб дорам, ки дар кисаам мудом шамол мегардад.
Салим. Масхарабоз; накун, ки дар;азабам. Хонаи мана ту с;хт;!
Самад. Дастата ифлос накун. Ман худам тамом шудаам. Аз ;а;он серам…
Салим. Апало;!
Самад. Кори мана ту давом меди;;. О;ибати ту ;ам мисли ман мешавад.
Салим. Самад! Девонаг; накун.
Самад. Бе дард мемур;. Мисли ман.
Самад. Са;рои беохири биёбонмонанди торика мебинам. ;ама пур аст аз санг;ои мазор. Санг;о ;ама сафед. Не, ин;о санг нестанд… Тани ;авонони сафедп;ш аст, ки аз хок берун баромадаанд. Ба ману ту даст меафшонанд. Худоё… яке аз санг;о суроби ман аст… Яктаи дигараш ба ту монанд.

Интермедиа.

Тамоми са;на пур аз ;авонони сафедп;ш мегардад. Болои сари Самад меоянд. Самад шах мешавад, назди он;о ба зону мезанад. Дар байни он;о касоне низ ;астанд, ки чанде пеш дар са;на;ои умум; равуо доштанд. Самад узр мепурсад.

Самад. Э;, ;авон;ои нозанин. Шуморо ман куштам. Барои ду тангаи зардак. Р;йи сафеди шуморо бо сафеда ману Салиму Дагарман сиё; кардем…

Самад бо дили нохо;ам аз да;они он;о доллар гирифта, ба Салим дод ва сафеда гузошта, р;яшонро бо навозиш мемолад. Р;йи ;авонон сиё; мешавад. ;авонон р; ба толор гардонда, му;ассамавор шах шуданд.

Салим. Самад, девонаг; накун.…
Самад. Маро набахшидед? Не? Гурехтан мехо;ам аз ин ;айкал;ои сафед, аз ин мазори сафед. Вале ;ар ;о, ки меравам, ;айкали сафеди худамро мебинам.

Му;ассама;ои сафедп;ш гирди Самадро мегиранд, ; ноило; мемонад. ;авонон-му;ассама;о ба болои санги сафеде ишора мекунанд. Самад бо дили нохо;ам, бо гиря болои он мебарояд. Салим низ зо;иран ;оло ин манзараро мебинад.

Салим. Апало;! Ист…
Самад. Як ;увва ма;бур мекунад, ки ба санги сари г;р бароям. Худоё, ин ;айкали зинда аст, ;айкали мани ;оло зинда аст, лабу мушак;ои р;ям пир-пир мепаранд,вале бори охирин...
Салим. Абдусамад…
Самад. Акнун тамом. Му;ассамаи ман аз ;аракат монд. Мисли ман.
Салим. Худата ба даст гир. Хозир духтура ;е; мезанам. 
Самад. ;айкали ту дар он тараф. Туро интизор аст…
Салим (бо тарс дасти ;ро дошт). Бародар…
Самад. Алвидоъ… (Дасти Самад кашола шуда, поин афтод).
Салим. Худоё, тавба…

Фирор кард. Телефони ;амро;ашро кушода, ра;ам чинд.
Аз телефон овози зане баромад:

Овози зан. Алиё…
Салим. Телефони ;аннон аст?
Овози зан. ;а. Акаи Салимед? Дар пештон мурам. Отаи г;дакои мана халос кунед. Мег;янд, ки бисту пан; сол мешинонанд. Як бало кунед, буроредша.
Салим.  Ч;, ба милиса афтодааст?
Овози зан. ;а. Гуфтанд, ки шумо халос карда метавонед, шинос доред. Илтимос, дар пешатон сад;а, халосаш кунед…
Салим. Э, очаи ;амаша…!  (Сим-картаи телефонро кушода партофт). Ман ба Дагарман ч; мег;ям?!

Намоиши 11.

Осиёб. Давоми гуфтуг;и Дагарман ва Латофат.

Латофат. Чанд ва;т шуд, ки ба де;оти мо омадурафт дор;?
Дагарман. Та;рибан шаш сол мешавад.
Латофат. То шав;ари ман бо ягон каси дигар ;амкор; дошт;?
Дагарман. Бале. Аммо он;о пас аз як-ду сол со;иби мутару пайсаи зиёд гашта, ба пойтахт, ё Русия мераванд.
Латофат. Ки;о буданд он;о?
Дагарман. Азиз… Шокир… Далер… Ша;ло…
Латофат. ;атто Ша;ло ;ам?
Дагарман. Бале, зан ;ам буд…
Латофат. Он;ое, ки ном бурд; медонам: Азизу Далер да;сол; ;абс шудаанд. Шокир банг; шуда, мурд. Ша;ло пас аз марги писараш аз шарм де;аро тарк кард, ;оло худаш сахт бемор аст, ;ар р;з марг металабад. Касе ки бо ту ;амкор; кардааст, р;зи нек надидааст. Дон, ки ту ба мо ;ар р;з марг меор;. ;ариб ягон хонавода нест, ки за;ри бори сафеди туро начашида бошад. Яке дар ма;бас аст, дигаре аз хонаву дар ма;рум шудааст, севум; ;авонмарг шуда зери хоки хунук хуфтааст. Аз да; ;авл; яктаашро шумо барои ;арздор будан тарконда с;зондед. 
Дагарман хеле андеша кард.
Дагарман. Ман мусибати ;очо;и нашъаро алъон дарк мекунам.
Латофат. Вале ило; надор; – сарнавишти хо;аронат ма;бур мекунад?
Дагарман. Бале. Аммо бояд кори худ дигар кунам.
Латофат. Рост мег;;, ки шав;ари ман со;иби пайсаи зиёде шуд?
Дагарман. Бале.
Латофат. Аммо ку;ост пайса;ои вай?
Дагарман. Шояд ;исман барои ришва масраф кардааст. Дар ша;р бо чанд зани сабукпой шинос аст. Барояшон зиёд масраф мекунад. Шояд он ;о пин;он мекунад.
Латофат. Ту аз ку;о медон;, ки «зан;ои … сабукпой» дорад?
Дагарман. Дар Варзоб ба ман шинос карда буд.
Латофат. Дилам аз зиндаг; сард шуд: наход, ки ш;йи ман рухбоз бошад?…
Дагарман. Афс;с… ;айфи ту барин зани соле;аву поку зебо.
Латофат. Дигар зиндаг; ба ман ч; лозим? …
Дагарман. Мо то;икону аф;он;о фарзандони як падару модар ;астем, аз як р;д об мен;шем, аз як ;аво нафас мекашем. Дар а;ди пеш ;айати як давлат будем, зидди истилогарон ;амро; ме;ангидем, к;;истони то;ик ;ойи нишасти шо;они мо дар фасли гармо буд. Хуни мо бо ;ам омехта аст. Вале алъон…
Латофат. Вале имр;з дарди сари ;амдигар шудаем…
Дагарман ба замин г;ш дода, бархест.
Дагарман (ба як тараф). Сар;ад баста аст. Имкони ба у вар гузаштан нест. (Ба Латофат; бо таассуф.) Имр;з ;ам шом мешавад. Се р;з мешавад, ки бо марди бегона тан;о монда; Агар имшаб ба хонаат барнагард;, тало; меафтад...
Латофат. Дили ман ба ;оли туву хо;аронат с;хт. Агар заррае ба инсон бовар дошта бош;, маро озод бикун. Худам аз Салим пули туро гирифта бармегардонам.
Дагарман. Агар пайсаро нади;ад, ;умандон ;асоси сангин мегирад. Фаром;ш накун: дар ин к;;у дара ;улф кардани сар;ад ;айриимкон аст. Сад ро;и дигар ;аст.
Латофат. Аммо чи тавр пулро ба ту расонам? Ба ин вар биёям?
Дагарман. Агар тайи се р;з пайсаро ёфт;, як даста ;азориспанди тарро бо хошок бис;з - дуди сафед мебарояд. Наёфт; – резина ё кафш;ои к;;наро бис;з - дуди сиё; барояд. Сипас дар хона нашин, бирав ба К;;и Сиё;, ё милиса. Вале мо ба пулиси шумо бовар надорем…
Латофат. Фа;мидам.
Дагарман. Бе;тараш, ба К;;и Сиё; рав.
Латофат. Хуб.
Хом;ш монданд. Дагарман гуфт:
Дагарман (нохост бо тасмими ;атъ;). Биё, мерем. Ман туро хонаат мебарам.
Латофат. Бовариам намеояд.
Дагарман. Дар ин тараф низ як гузарго; мина дорад. Биё, биравем.

;арду ба ро; баромадад.
Пас аз чанде гур;;и Амин ба осиёб даромад.

Амин (бо ратсия ;сибот меди;ад). Касе нест. Вале он;о дур нарафтаанд. Мо ;адам-;адам аз пайи он;о меравем. Вале он;о ;ар як тар;ишу харсанги ин;оро на;з медонанд ва зуд пин;он мешаванд. Ин дафъа ;ониби сар;ад нарафтаанд, ба де;а даромадаанд. Меравем.
Рафтанд.

Намоиши 12.

Хонаи Салим. Касе нест. Латофат омад. Табарро гирифта ба девор задан гирифт. Дар ;ое акси садои зарба баланд шуд. ;олинро канд. Дид, ки даричаи ноаёнест. Бо табар зад. Дарича кушода шуд.

Латофат. Доллар ;аст. Вале шаст ;азор нест.
Салим беовоз омад.
Салим (о;иста). Хом;ш…
Латофат (Тарсид). Вий!
Салим. ;амро;онат ку;оянд?!
Латофат. Ман тан;оям.
Салим. Аф;он;о туро сар доданд? ;е; мумкин нест.
Латофат. Ту бояд шарти он;оро и;ро кун;.
Салим. Ч; шарт?
Латофат. Шаст ;азор. Дар ин ;о кам. Дигараш дар ку;ост?
Салим. Дур;; мег;янд. Маро фиреб доданд. 
Латофат. Барои ин пул;ои ;аром ;они ;амаи хонаводаро дар хатар гузошт;!?
Салим. Ту ба ман омирона гап назан. 
Латофат. Э;…
Салим (даричаро п;шида, ;олинро болояш партофт). Сирри мардон п;шида…
Латофат. Маро халос кардан; буд;?
Салим. Миласаро ман ба сари аф;он;о бурдам. Якташ мурд. Дигараш дар ку;о?
Латофат. Ту номард; кард;. Пулро кай додан; буд;?
Салим. Са;ар. Ман бо пул кофтан овора шудам.
Латофат. Пули пин;он кардаатро бурда де;. А;воли вай аф;онат ;ам вазнин.
Салим. О;;о, ;ами ;ро мех;р;?
Латофат. Он;о не, ту хиёнат карда;. Пул;ои он;о ку;ост?
Салим. Ана, ин мошини дар таги биният, хонаву дар, т;ю азо.
Латофат. Вале ;амаи ин да; ;азор намешавад. ;афтод ;азори дигараш ку?
Салим. Ба ту дур;; гуфтанд.
Латофат. Дагарман росташро мег;яд: барои ;анчи;;о сарф кард;.
Салим. Як бори дигар номи аф;она гир;, тало;ат мекунам!
Латофат. Ммм…Бе;тараш, ;арзата бурда де;у ба ;они ;амаи мо ;абр накун.
Салим. Тарафи аф;она нагир!
Латофат. Касе набошанд, дар ;авлу амал устувор будаанд.
Салим. Фо;иша! Туро бе;уда халос накардаанд.
Латофат. Он;о мисли ту номард нестанд, ки пули бедарду миёнро ёфта, бо фо;иша;о айшу н;ш карда мегард;. Ту ;алолу он;о ;аром-а?
Салим. Бас кун! Се тало;!
Латофат. Шарм дор.
Салим (Латофатро як шаппот; зад). Дафъ шав! Гум шав! Ту ба ман ;аром.
Латофат. Ту ;ам.
Салим (боз даст бардошт). Э-э;…
Латофат (оромона дасти ;ро ниго; дошт). Кифоя… Номард. Се р;з боз ;онам дар гарав аст, се р;з боз барои ;ифзи ;аёти оила бо одамкушон сарбасарам. Ва ба;ои ;онфидоии ман ;амин? Сад;аи зани боиффат шав;.

;омадончаи пул;оро гирифта баромадан; шуд, вале ба ;авл; Амин ва  як милисионер омада ;амаро ниго; дошт.

Амин. Истед. Ба савол;ои ман посух де;. Дагарман ;амро;и к; буд?
Латофат. Яктааш Дагарман, дигараш Гилзай будааст. Номи дигаронашро нафа;мидам.
Амин. Он;о ку;оянд?
Латофат. Ва;ти дар ;ор будан онро таркондед. Шояд кушта шуданд. Ману Дагарман бо ро;и дигар баромадем.
Амин. Як одами ман ;ам кушта шуд. Баъд ку;о рафтед?
Латофат. Ба к;;;ои даруни но;ия.
Амин. ;амро;и ту чанд кас буд?
Латофат. Тан;о Дагарман.
Амин. Не, он;о ду гур;; буданд.
Латофат. Ман дигаронро надидам. Ба умед будам, ки шумо маро халос мекунед. Вале шумо ягон ;аракат накардед! 
Милисионер (бо ;аро;ат эътироз кард). Ра;мат г;й, ки туро ;абс накардем. Барои ман зану ш; - ;ардуят ;инояткоред.  Ш;ят к;? - Нашъа;аллоб. Ту к;? - ;амкори террористони байналмилал;. Ту ;ар р;з аз ш;ят талаб мекун;: «Пул биёр, тилловор; биёр». Ин бечора аз ку;о ёбад? Ма;бур ба нашъа даст мезанад. Дигар, ч; тавр исбот мекун;, ки он;о туро бо з;р; бурданд, ё бо ихтиёри худ рафт;? Барои мо далел даркор. Агар мо сахт кор намекардем, ;амаатонро мебурданд.
Амин (ба милисионер эътироз кард). Гузаронд;. Да;ал; Бас.
Милисионер. Аламам мекунад: се р;з боз дар к;;у ;ару, гушнаву ташна, зери тири автомат мегардем…
Амин. Рафта дам гир, асабатро табобат кун. Марзбон будан кори ;ар кас нест.
Милисионер. Мебахшед, рафи; полковник …
Амин (ба Латофат; узрхо;она). Ту, Латофат, бидон: мо ;адам ба ;адам аз пайи шумо мерафтем. Вале Дагарман гурги борондида буду сарбозони мо бача;ои нав даъват шуда. Хавотир нашав. Минбаъд ягон мур;и моро намебаранд.
Латофат. Мехо;ам бовар кунам…
Амин. Шодем, ки туро озод карданд, вале аз чизе хавотир ;астам. Шояд ягон нияти дигар доранд? Ма;сади ;очо;чиён ч; буд?
Латофат. Гирифтани пул;ое, ки ба гардани Салим ва чанд каси дигар мондааст.
Амин. Ёфтанд?
Латофат. Не. Салим надод. Шояд гум кардааст.
Амин. Пас, барои ч; туро озод карданд?
Латофат. Намедонам. Шояд дилаш с;хт.
Амин. Сар;ад ма;кам буд. Агар сахт гирем, ;е; кор карда наметавонанд. Дар да; сол;ои охир ма;омоти дахлдори ду кишвар дар вилоят;ои Шимолу Шар;ии Аф;онистон дар ;амкор; 108 амалиёти муштарак гузаронданд. Дар нати;а, 10 482 кило маводи мухаддир мусодира ва нобуд карда шуд, фаъолияти 23 корхонаи тавлиди ;ероин ;атъ гардонда шуд, 154 ша;рванди Аф;онистон барои инти;оли ;айри;онунии маводи мухаддир боздошт шуданд. Чандин гаравгонон - ша;рвандони То;икистон озод карда шуданд. Ми;дори зиёди сило;и оташфишон, тиру та;;изоти тарканда мусодира гардид, ки барои инти;ол ба То;икистон пешбин; гашта буд.
Латофат. Вале аф;он гуфт, ки «дар ин к;;у дара ;улф кардани сар;ад ;айриимкон аст. Хо;аи он;о аздусар ;асос мегирад». Агар дар давоми се р;з пулро ёфта нади;ам, дубора ;у;ум мекунанд.
Амин. Инаш сухан асос дорад. Дар де;и «Посбонак» шахи баланде рост ба дарё мефарояд. Дар ин ;о сохтани иншооти марзбон; ва гузоштани олоти вазнини ;арб; ;айриимкон ва мушкил аст. Хати сар;ад аз паси он к;; мегузарад. ;очо;чиён ма;з ;амин хел ;ойро интихоб мекунанд. Мо ;ам омода мешавем. (Ба Латофат.) Ту забонхат навис, ки аз но;ия намебаро;.
Латофат. Вале вай гуфт, ки дар хонаат наист. Ин;о будани ту дар ;а;и;ат, хатар дорад. Шояд ба хонаи хешонам равам.
Амин. Барои бехатар;, то ан;оми кор, бе;тар аст дар шуъбаи милитсия бош;.
Латофат. Хуб.
Амин ва Латофат баромаданд.
Салим (бо таа;;уб) Маро ;абс намекунед?
Милисионер (бо тамасхур). Ту ба к; даркор? Даюс…

Рафтанд.
Салим (бе;олона ба остонаи дарвоза нишаст). ;амааш тамом шуд… 

Гур;;и ;очо;чиён бо сарварии Гилзайи ни;обп;шида омаданд.

Гилзай. Бихез. ;амро;и мо мерав;.
Салим. Шумо кистед?
Гилзай. Сохиби хазинаи иблис.
Салим. Аз ман ч; мехо;ед?
Гилзай. Ба мо маълум шуд, ки хазинаи Далерро ту дуздид;. ;ам пайсаи Далера мет;, ;ам ;арзи сари Дагарман доштаата. Овард;?
Салим. Ман пайса надорам.
Гилзай. Корам нест. (Да;они Салимро бо скотч баст.) Шумо инро баред. Мо мерем тамоми авлодаша гарав мегирем.
;очо;чиён ба ду гур;; ;удо шуда, рафтанд.

Намоиши 14.

К;;истон. Латофат касеро интизор аст. Дагармани захм; омад. 
Латофат. Салом.
Дагарман. Салом. Овард;?
Латофат. Афс;с, ки наёфтам. Ту захм; ;аст;?
Дагарман. Аз ваъдахилофии туву Салим маро ;укми ;атл доданд. Бо муъ;изае худро халос карда, ба дарё партофтам.
Латофат. Ман чизи дигарро фа;мидам, Дагарман: замона дигар шуд, мо дар ин ;ода ;амдилу ;амсангар ;астем. Он р;з дур нест, ки ки дар Аф;онистон ;ам суб;и сул;у осоиш медамад.
Дагарман. Гапак;оят хуш аст, аммо алъон хатар зиёд аст. Ман аз у вар фирор кардам, ки туро ого; кунам: гаравгонгир;о ба де;а меоянд. Пин;он шав…
Латофат. Боз меоянд?
Дагарман. Нафарои зиёда гарав мегиранд. Туро ;ам. ;амаро у вари дарё мебаранд. Пин;он шав…

Ба гардани Дагарман каманд афтод. Касе да;они Латофатро ;ам баст. Дар торик; ин амал чунон тез ба амал омад, ки касе чизе нафа;мид. 
Гилзай пеш баромад.

Гилзай (ба ;амро;онаш). Падарс;хта;о, ро;а бастанд! ;оло даруни к;;;о де;и боло меравем. Аз баланд; худро ба об меафканем. Гаравгон;оро пешандоз кунед. Он;о му;офизи мо мешаванд ва пеши тири марзбон;оро мегиранд.

Амин тан;о, бе сило; аз торик; баромад.

Амин. Ин кори мард нест.
Гилзай. Амин!?
Амин. Зиддият накунед. Сило;атонро супоред.
Гилзай (дилпурона). Моро ра;о кунед, ба шумо кор надорем.
Амин. Замоне ки шумо дар ин к;;у са;рои гулп;ш ;укмрон; мекардед, гузашт. ;оло ;укумати То;икистон дорои и;тидорест, ки марзи худро посбон; кунад.
Гилзай. Агар ро;ро анкушоед, мо гаравгон;оро нобуд мекунем.
Амин. Шумо аз чор тараф и;ота шудаед. Ба ;они худ ва дигарон ;абр накунед.
Гилзай. Ба ч; истодаед?! Парронед!

Сар;адбонони камингирифта аз торик;  баромада, ба ;очо;чиён ;у;ум карда, аввал бесило; карданд. Сипас ба набарди тан ба тан гузаштанд. Амин бо усули бисёр;арба Гилзайро ма;луб карда, ба зону шинонд.

Амин. Биг;, нохалаф, духтар;о ку;о шуданд?
Гилзай. Намедонам. Ман барои гирифтани пайсаи худ омадам.
Амин. Дигар сар;ад ба р;и бадхо;они миллати мо баста аст.
Гилзай. Барва;т шод; мекун;. Ин бори сафед, ки мардум «хазинаи иблис» меномад, ;ар замон хо;ишмандони нав ба навро ба худ шомил мекунад. Маро кушт;, нафари дигар меояд.
Амин. ;очо;чиён - хо; то;ику хо; аф;он - ;инояткоранд, он;о ватану миллат надоранд, ба ягон ;онун итоат намекунанд.
Гилзай. То замоне, ки дар Аф;онистон ;анг идома дорад ва дар То;икистон э;тиё;мандон ;астанд, ;очо;и афюн идома мекунад.
Амин. Замини босахо ва оби ;онбахши дарё;ои То;икистон ягон касро бе риз;у р;з; намемонад. Алъон мардуми мо афсуни афюни иблисро фа;мидаанд, дигар бо шумо, ;очо;чиён, ;амкор; намекунанд. ;укмати Аф;онистон ;ам назоратго;;ои сар;ад; кушода. Дере нагузашта, дар хонаи шумо ;ам осоиш барпо мешавад.
Гилзай. ;аргиз чунин нахо;ад шуд!

Гилзай ;аракате кард, ки ба Амин зарба занад, аммо аз зарбаи навбатии Амин афтод. Амин бо ;очо;чии  дигар дастбагиребон шуд. Латофат пеш омад.

Латофат. Истед. Сабабгори ин фо;иа «хазинаи иблис» аст, шав;ари гумро;и ман аст. Аз барои худо, ба ;они мардум ;абр накунед.   

Ин ла;за Гилзай «;ушёр» гашта, автоматро ба даст гирифт. ; рост кард.
Дагарман ;а;ида худро байни Латофату Дагарман гирифт.
Дагарман. Ист, Латофат!
Гилзай. Нафрини худо бар ту бод! (Парронд). Бимир!
Дагарман, ки пеши тири ба Латофат равонашударо гирифта буд, афтод.
Амин бо як зарбаи пой Гилзайро беяро; кард.
Латофат (дар ;айрат). Ба ту ч; шуд? Тир расид!
Дагарман (о;иста).  ;арки бо хазинаи иблис пайваст, о;ибаташ ;амин…
Амин (бо рация ;исобот дод). Рафи; генерал, амалиёт ан;ом ёфт. Ду нафар ;очо;ч; дар ;араёни амалиёт кушта шуданд, ;ашт нафари дигар дастгир шуданд.
Овози вазир. Ташаккур. Аз номи ;укумати То;икистон ба ;ама иштирокчиёни амалиёт арзи сипос мекунам. Бе;тарин кормандонро ба гирифтани мукофоти давлат; пешбар; кунед.
Садои таркиши хонае дар наздик;.
Латофат. Хонаи мо таркид…
Дагарман. Ин ;ам самари «хазинаи иблис»…
Сари Салим дар сари дор баланд мешавад.
Дагарман. Салимро овехтаанд... (Мемирад.)

Амин (ба худ). Амалиёти «Хазинаи иблис» идома дорад…

Парда.