Тири бе пайкон драма

Джума Куддус
ТИРИ БЕПАЙКОН
(Драма)

Иштироккунандагон:

Рустами Сафарзод –корманди милисаи ша;раки назди сар;ад;.
Та;мина-муаллима, соби; ;амсаба;и ;.
С;;роб – писари Та;мина.
Исфандиёр – корманди О;онсии мубориза алай;и маводи мухаддир. 

Дар на;ш;ои ;узъ; –ду-се нафар корманди милитсия, мардум.

Во;еаи р;з;ои мо.


ПРОЛОГ

Са;наи рамз; чун маркази маш;и тирпаророн; (ТИР) ороста шудааст. Аз о;оз то ан;оми намоиш дар чанд ;ойи са;на ;адаф (мишень) меистад, ки дар ;ар кадоми он як куштаи тири бепайкон - ;авон, солор, духтар, писар, зан;ои зебо, ки бо инти;оли маводи мухаддир маш;ул шуданд аз дард печутоб мех;рад. ;ар сари чанд ва;т боз як ;урбон; дар маркази ;адаф ;арор мегирад ва садои тир баромада баланд мешавад ва боз як каси тирх;рда дар чамбараки ;адаф кашол шуда сарозер меафтад.
Дар байн ;авлии Та;мина. Ороишоти ;авли;ои му;аррарии ша;ри музофот;. Унсури асос; кат-суфаи р;и ;авл; - ;уттии на чандон калони ;ашткун;а ;ангоми ба дигар пахлу;о гардондан са;на;ои дигар - к;ча, фурудго; ва ;айраро ифода мекунад.
Ду па;луи са;на низ ;ойи амалиёт аст: дар па;луи рост мизу курс; ва телефон уто;и кории Исфандиёр, дар чап ни;онхонаи Рустам га;е бо; ва ;айра.

НАМОИШИ 1.

Дар ;авлии Та;мина касе нест. Рустам дар чашм айнак, дар сар куло;и чарм; меояд. Ба атроф назар карда, ба суро;аи дасташ менигарад. Бори дигар ра;ами ;авлиро ани; мекунад. Дарро мек;бад. Аз дарун овози Та;мина баланд мешавад.

Та;мина. Дароед. Дар кушода.
Рустам (ба ;авл; ворид шуда). Хонаи ра;ами 13? Муаллима Та;мина Аш;рова ;амин ;о зиндаг; мекунанд? Ё ман хато кардам?
Та;мина. Бале. Мар;амат. (Ба болои кат ишора мекунад.) Аз боло гузаред.
Рустам. Ташаккур. Шумо модари С;;роб ;астед?
Та;мина. ;а. Тин;; ;аст? Ба писарам ягон гап…
Рустам. Не, ;оло ягон гап нашудааст.
Та;мина. Бубахшед, шумо худро шинос накардед.
Рустам (ло;айдона ;у;;ати худро аз дур як ла;за нишон дода, зуд ба ;айбаш мегузорад). Мудири ш;ъбаи кофтукови ;иноии милисаи ша;р  Сафарзода.
Та;мина (дилаш та; кашида). Фа;мо. Бо писарам С;;роб ягон ;одиса…
Рустам. Не, не. Чаро ;амин, ки милиса омад, ;атман ;ама бояд суду зиндон шаванд? Вале барои муайян кардани ;а;и;ат, аз  шумо хо;иш мекунам, ки ба ;ама саол;оям са;е; ;авоб ди;ед.
Та;мина. Хуб.
Рустам. Шумо … шонзда; сол пеш донишкадаи ом;згориро хатм карда муаллимаи таърих шудед. ;амин тавр? 
Та;мина. Бале.
Рустам. Шумо аз донишкада, аз касби интихобкардаатон, аз мактабе ки дар он кор мекунед, роз; ;астед?
Та;мина. ;а. Ч; буд?
Рустам. Дар ин муддат ягон нафар шуморо хафа накардааст, дар ;а;;и шумо ;иноят содир накардааст?
Та;мина. Не, охир.
Рустам. На;з ба ёд оред.
Та;мина. Хайр, зиндаг; бе пастию баланд; намешавад. Вале… хафа нестам.
Рустам. Аз шав;аратон ч;?
Та;мина. Бо шав;арам ягон ;одиса р;й додааст?
Рустам. Не. Вале маълумот дорем, ки вай ;афт сол ин;ониб бедарак аст.
Та;мина. Ба Россия, барои кор рафтааст. ;ар мо; мабла;  мефиристад.
Рустам. М;;тарам, Аш;рова, мо аз бонки ша;рак маълумотнома гирифтем. Шав;ари шумо Хоркашал; на аввали мо;, на аввали сол ва на се сол пеш, на ;афт сол пеш ба шумо ягон тин нафиристодааст.
Та;мина. Ммм… Ч; г;ям? Ба шумо ;амааш маълум будааст.               
Рустам. ;айри писаратон С;;роб ягон фарзанди дигар надоред. Аз р;и одати оила;ои то;ик а;аллан, як духтарчаи дигар зарар намекард. Ё гапам нодуруст?
Та;мина. Ин ба парвандаи ;иноии шумо дахл дорад?
Рустам. Гуфтан мумкин, ки дахл дорад.
Та;мина. Х;ш…
Рустам. Тамоми парванда ишорат бар он мекунад, ки байни шумову шав;аратон му;аббат ва зиндагии ха;и;ии оилав; набуд.
Та;мина. Аксари оила;ои то;ик ;амин хел зиндаг; мекунанд. Лайливу Ма;нун фа;ат дар шеъру достон ;астанд.
Рустам. Ташаккур барои ха;г;;. Чаро шумо дар ин муддат шав;ар накардед?
Та;мина. Ё парвардигор! То;атам то; шуд. Агар асли ма;садро наг;ед, дигар бо шумо с;;бат намекунам, ё фа;ат дар ;узури адвокат ;арф мезанем.   
Рустам. Илти;о мекунам, не наг;ед. Ин хеле му;им аст.
Та;мина. Аввал г;ед, ки асли ма;сад чист7
Рустам. Хафа намешавед?
Та;мина. Не.
Рустам. Рости рости рости гап, як бандаи ношукр ба шумо даъвои суд; пешни;од кардааст. Дар хусуси… (Пауза.)
Та;мина. Дар хусуси…
Рустам. Ммм… фарзанди шумо С;;роб. 
Та;мина. Чи-и-;?!
Рустам. Даъво дорад, ки падараш Хоркашал; ба вай ягон муносибат надорад, тан;о падари ;гай аст. Падари аслии С;;роб ;ст, он;о чун як себи дукафон ба ;ам монанданд, ва ; то ;ол Шуморо, муаллима, д;ст медорад. Ва мехо;ад, ки С;;робро ;амчун фарзанди худ расм; намояд. Мудом як гап дорад:
То зи Лайл; сирри ;уснаш сар назад,
Иш;и ; оташ ба олам дарназад.
Тахмина. О;;о… «То зи Лайл;… сирри ;уснаш ... сар назад… ?
 Рустам. Ин сухан;о ба шумо шинос аст?
Та;мина. Истед, истед… Бубахшед…

Айнак ва куло;ро аз сари Рустам мегирад. Сари бем;яш намоён мешавад.

Рустам. Ин дастдароз; ба корманди милдиса дар ва;ти и;рои вазифа аст…
Та;мина. О;;о… Рустами гумшуда пайдо шуд, г;ед? Фа;ат кал шудааст. Вале камм;й; ;ам зебидааст.
Рустам. Фа;ат аз бин; боло ча;-ча; нашавад…
Та;мина. Ин ;ам гапи шинос. Ба даст афтод;.
Рустам. ;у;ум бе;тарин мудофиа аст. (О;;ш карда меб;сад.)
Та;мина. Масхарабоз, ;е; аз ш;хиат намонд;. Либоси милисаро аз ку;о ёфт;?
Рустам. Инаш ;а;и;;. Ман ;амаг; ду сол муаллим; кардам, баъд ба кори милиса даромадам. Унвони ;арбии дар донишго; гирифтаамон ёр; дод, ки аллакай ба дара;аи подполковник расам.
Та;мина. Муборак шавад.
Рустам. Ташаккур.
Та;мина. Ёди давраи ;авон; ч; хуш аст?
Рустам. Г;янд, ки ;ар чиз ба ;ангом бувад хуш,
               Эй иш;, чи чиз;, ки хуш; дар ;ама ;ангом?
Та;мина. ;а; гуфтаанд.
Рустам. Бубахш, ки туро хеле дер ёфтам. Вале айби ман нест. Охир ту насабатро дигар карда, ба фомили шав;арат даромада;.
Та;мина. Ба дидани ту дигар умед надоштам.
Рустам. ;амааш айби ман. Он ш;хие, ки бо дугонаи ту кардам, ба сарам балои зинда;удоиро овард. Вай як ;азл буд, аммо ту рост пиндошт;.
Та;мина. Та;дир чунин будааст.
Рустам. ;арч;, се сол пеш дугонаи ;амкурсат Бону дар ша;р маро дида, таги дили туро гуфт, ки маро фаром;ш накарда;. Ту ;амоно зебо;. Ёди ту ;е; аз дили ман дур нашудааст.
Та;мина. Ва;-ва;-ва;… ;оло аз иш;у оши;; ;ам ;арф мезанем, г;й.
Рустам. Ман ;ам ноило; олиладор шудам, занамро д;ст намедорам. ;амеша тасаввур мекардам, ки ту ; ;аст;.
Та;мина. ;ай-;ай-;ай…
Рустам. Мехо;ам С;;робро бинам.
Та;мина. Фа;ат ;оло не. Вай бояд пешак; ба ;абули ту омода шавад.
Рустам. Хуб. Ба муносибати дидори ;амсаба;;ои дерина зиёфат меороем. Ту ташвиш накаш. Ман марди сафар; ;астам, ;амеша та;т;лам хамро;и ман. Дар ин портфел барои ча;ор кас ба;узур х;рок мерасад.
Та;мина. ;амин хислатат ;оло ;ам ;аст? – Мур;бирён, ;асиб, нон, шарбату шароб ;амеша ;амро;ат? Хо; Варзоб равем, хо; Ромит, хо; ба хобго;и донишкада.
Рустам.  Албатта.
Та;мина. Хеле хуб. Ана ;амин одатат маъ;ул. Биё, ба хона даро. С;;роб;он ;ам пас аз ягон соат расида меояд.

Телефони ;амро;и Рустам занг мезанад.

Рустам. Лаббай. ;а… Амалиёти «Тири бепайкон» не-ю «Тири ду;;ша» сар шуд.  Хотир;амъ бошед. Масъалаи сарнавишти духтарак? Вазифаи мо хушбахт гардондани мардум. Ман худам ;ал мекунам. (Телефонро хом;ш карда). Ни;оят, ба шарофати ту со;иби бахт мешавам. Та;мина;он, ман баъди як соат меоям.
Та;мина. Хуб. Шумо одами давлат, дар хизмат. Шонзда; сол то;ат кардем, як соати дигар ;е; гап не.
Рустам. Писарам, ч; хел як ;авони зебо шудааст.
Та;мина. Пас аз як соат мебин;.
Рустам. Э;, интизор; ч; ;адар мушкил! Ягон ва;т бароям як соат ин ;адар т;лон; набуд. Лекин умеди васл ва;тро к;то; месозад.

Рустам меравад. Та;мина ;ро гусел мекунад.

НАМОИШИ 2.

Садои тир баланд мешавад. Ба са;на шитобон корманди масъули О;онсии мубориза алай;и маводи мухаддир майор Исфандиёр Ша;обзода мебарояд.
Садои тир баланд мешавад.
Дар ин байн чанд ;авон дар маркази ;адаф ;арор мегиранд.

Исфандиёр. Афс;с дер шуд. Боз як ;авони барно, боз як ;а;они пур аз гули орзу;ои ширин ;урбони нашъаманд; шуд.

; ба пешса;на омада, р;бар;и тамошобинон ;арор мегирад. Яъне дар толор бо сокинони ша;рак с;;бат мегузаронад.

Исфандиёр. С;;бати худро дар мавз;и мубориза алай;и нашъаманд; ва маводи мухаддир давом меди;ем. Бидонед, ки дар де;оти назди сар;ад баъзе шахсони гумро; барои фоидаи муфт шуда бо инти;олди;андагони нашъа ;амкор; мекунанд. Бар замми он, ки ин амал ;инояти вазнин аст, боиси марги бема;али ;авонони мо мегардад. Имр;з давлати мо ва ;омеаи ;а;он; алай;и ин падидаи нохуш мубориза мебарад. Майдони амали инти;олди;андагони маводи мухаддир торафт ма;дуд мешавад. Аммо ;оло ;ам баъзе ашхос го;е нафа;мида ва го;е ого;она худ ва фарзандони худро ба ин кори касиф равона мекунанд, худ ва а;ли оилаашро гаравгони нашъа;аллобон ;арор меди;анд, авлоду а;доди худро нобуд мекунанд.

Дар ин байн Рустами Сафарзод низ ба са;на баромада, дар бари Исфандиёр ;ой мегирад. Он;о вох;рд; мекунанд.

Рустам. Салом.
Исфандиёр (Ба Рустам). Салом. Мар;амат. (Ба тамошобинон.) Д;стон, ;оло аз корманди масъули ш;ъбаи кор;ои дохилии ша;рак м;;тарам, Рустами Сафарзод хо;иш мекунем, ки дар хусуси вазъияти минта;а чанд сухан г;янд.
Рустам. Бидонед, ки нашъаманд; – беморист, бештар ба ;авонон сироят мекунад. Зеро ки дар ин давраи ба бало;атрас; мушкилоти аслан мав;уд набударо ;авонон ;амчун фо;иа ;абул карда, ро;и ;алли муамморо дар истеъмоли нашъа мебинанд. Вале барои инти;ол, фур;ш ва хариди нашъа ;онун ;азо;ои сахт пешбин; кардааст:  Касони тан;о бо парвариши бутта;ои к;кнор маш;улшаванда аз пан; то да; сол аз озод; ма;рум мешаванд. Касе, ки барои истеъмоли нашъа кашонидану нигахдории он ;ойи махсус ташкил мекунад, мувофи;и моддаи 205-уми Кодекси ;ино; аз 3 то 5 сол аз озод; ма;рум мешавад. Ин амалро бо суиистеъмол аз вазифа ва бо ;алби одамони зиёд такрор кунад, аз пан; то да; сол ;абс мешавад. Инти;оли нашъа ба воситаи сар;ади То;икистон ;инояти вазнин буда, мувофи;и моддаи 289 кодекси ;ино; аз 8 то 12 сол бо мусодираи молу амвол ва барои такроран содир кардани ин ;иноят то бист сол аз озод; ма;рум мешавад. Барои ба истифодаи нашъа ;алб кардани дигарон аз 3 то 7 сол аз озод; махрум карда мешавад. Мо бовар; дорем, ки шумо ба ин васваса, ба ин бемор; ба ин фо;иа гирифтор намешавед. Худро аз нашъа дур гиред ва сарбаланд бошед, аз нашъа даст кашед ва бахтро ба даст оваред. Нашъаро бад бинед ва му;аббати ;а;и;ии инсониро бипазиред. Чун к;; бар зидди инти;оли нашъа устувор истед ва баробари ;ама кормандони ма;омоти ;удрат; алай;и инти;оли нашъа ;арор гиред. Ва мо ;атман ;алаба мекунем, пеши ин сели дамони а;ал, пеши марги сафедро албатта мегирем.
Исфандиёр.
;авонмардо, ;авонмард; биём;з,
Зи мардони ;а;он мард; биём;з.
Мисли Рустами Сафарзод марди сарсупурдаи ватан бошед! Ташаккур, рафи; подполковник.  ;оло барномаи фар;анг; пешкаши шумо мегардад. Мар;амат, тамошо кунед…
Кафк;б;. ;арду ба ;амдигар даст дода мераванд.

НАМОИШИ 3.

;авлии Та;мина. Рустам меояд.
Та;мина ва С;;роб ;ро аллакай интизоранд.

Та;мина. Ана, дадаи ту— ;а;онпа;лавон, Рустами замон.
С;;роб. Дада…

Бо ;ая;он тозон ба исти;боли Рустам меравад. Ба ; бо шав; наздик омад, вале нохост  андак кебид, шарм дошта дудаста вох;рд; кардан; шуд, вале Рустам наъра кашида, о;;ш кушод…

Рустам. Писар;онам!
Та;мина. Худоро шукр. (Ашки шод; рехт). Шишаи бишкаста аз нав пайванд шуд. Рустаму С;;роб ;ам о;ибат ба дидор расиданд.
С;;роб. Ман ;амеша интизор будам.
Рустам. Дили ман ;ам гуво;; медод, ки маро дар ёд медоред.
С;;роб. Мехостам, ки худам ба ;;сту;;и шумо равам.
Рустам. Ана барои ;амин худам шуморо кофта ёфтам.
Та;мина. Бовар доштам, ки баъди хатми мактаб дар Душанбе шуморо мебинад.
Рустам. Ба хондан ;ам мерав;. Дар Москва, ё Лондон, мехон;. ;ама орзу;оят амал; мешавад. Р;з;ои нек, умри бе;тарин, ;аёти ширини мо о;оз мегардад. Охир ман ;амро;и шумоям!
Та;мина. Худованд о;и маро шунид, ки шуморо ба назди мо овард.
Рустам. ;озир ба тарабхона меравем.
С;;роб. Дада, шумо ба хонаи худ омадаед, назди писари худ омадаед.
Рустам. Ч; хуб аст. Пас, меравем ба сари дастурхон.

;ама шодон ба хона даромаданд.

НАМОИШИ 4.

Уто;и кории Исфандиёр дар тарафи рости са;на. Исфандиёр парванда;оро вара; зада, ба уто;и кории худ меояд. Телефон занг мезанад. Г;шакро мегирад.

Исфандиёр. Лаббай…  Мувофи;и тахмини мо як гур;;и мусалла; сар;адро убур карда, бори мамн;ъ меоранд. Афс;с, ки сокинони канори ша;рак фирефтаи ваъда;ои он;о шуда, барои инти;оли минбаъда мувофи;а карданд… Мо аллакай он;оро медонем. Корманди милиса низ ;амро;и он;ост? К; бошад? Ани; мекунем. Гур;;и зудамалро ноаён ;ойгир мекунонем. Итоат, рафи; генерал. (Телефонро гузошта ба фикр фур; меравад.) Кист дар байни мо душман, дур;я, иблиси одамр;й? Тахминам тан;о ба як нафар рост меояд… Аммо далели коф; нест… Вале ин дафъа бояд сирри ;ама ошкор шавад. (Меравад).
Садои тир баланд мешавад. Боз як ;авони дар ;адаф ;ароргирифта меафтад.

НАМОИШИ 5.

Кун;и ;авл;. Рустам ва Та;мина с;;бат мекунанд.

Рустам. ;амон феълу ;амон касбу ;амон корат: фидоии ватан, фидоии бача;о.
Та;мина.
Муаллим кист? Иш;у кун;и хом;ши дабистонаш,
Саба; нодонию доно дили тифли саба;хонаш.
Зи ;ар кас н-ояд ин устоду шогирд;, на ;ар к;;е
Бадахшон бошаду ;ар сангпора лаъли рахшонаш.
Забон чун безабон; нест ин нодир муаллимро,
Даре;о, дар ;ама олам надонам кас забондонаш.   
Рустам. Вале акнун шумо осуда бошед, муаллима: саба;г;иро давом ди;ед, ин тарафаш тани ман. Аз ин соат ба шумо таъминоти давлат; - х;роки шо;она, либосу ан;оми шо;она. Ин телевизори шала;а ба ягон талбанда ди;ед, ба ;ояш кинотеатр мехарем, видеотройка мегирем, гарнитури да; ;азордоллара. Дар навбати аввал хонаро «евроремонт» мекунем, баъд кохи баланд месозем.
Та;мина. ;амаи ин ч; лозим?
Рустам. Лозим. О;, чи хел ч; лозим! Мехо;ам хатои гузаштаро исло; кунам. Ту зеби зиндагии бе;таре дошт;. Ин беадолатист, ки ман кайфу сафо карда гардаму ту аз асбоби айш ма;рум бош;.
Тахмина. Дер шуд.
Рустам. Ба кори нек ;е; го; дер намешавд. Баръакс, ;авонию ;унун ба ;ар ро; мегузарад. Вале имр;з ба ту к;маки ман зарур аст. Ба С;;роб мабла; даркор, ки ба донишкада дохил шавад. Забони англисиро медонад, вале бе пул забонат лол аст.
Тахмина. Ман метарсам.
Рустам. Аз ч;?
Та;мина. Ман ба тан;о; одат кардаам. Агар ;ис кунам, ки пушту пано;е дорам, суст мешавам, ба зарба;ои зиндаг; тоб оварда наметавонам. Агар туро имр;з тасодуфан ба ша;раки мо ба кор намефиристоданд, мо ;е; го; якдигарро намедидем. Паго; туро ба ;ои дигар фиристанд, моро фаром;ш мекун;.
Рустам. Не, Та;мина. Моро худи та;дир бо ;ам овардааст. Мо бе ;амдигар зиста наметавонем. Ана, баъди хатми донишго; шонзда; сол гузашт, шонзда; сол мо аз ;ам ;удо будем. Вале дар ин муддат на ту хушбахт будиву на ман. О;ибат, худо о;и дили моро шунид ва ха; ба ;а;дор ;арор гирифт.
Та;мина. Дар назарам ким-чи хел… нобоварибахш… мисли хоб.
Рустам. Бовар бикун, Та;мина, бовар бикун. Ба С;;роб имр;з падар лозим.
Та;мина. Инаш рост. Ягона чизе ки маро хавотир мекунад - та;дири писарам. Метарсам, ки дар зиндаг; дилшакаста нашавад, метарсам, ки бо духтарони бера;а ошно; пайдо накунад, метарсам, ки нашъаманд нашавад, метарсам, ки ;ро касе наран;онад, метарсам, ки ; касеро хафа кардаву гирифтори суду милиса нашавад.
Рустам. Ман ;ам. Махсусан, аз нашъаву нашъаманд; дар ;аросам. Кори ман ;амин, вазъиятро на;з медонам. Ва ман вазифадорам ;ро аз ;ар бало ниго; дорам.
Та;мина. Хеле хуб. Ана барои ;аминаш ман роз;. Дар ин синну сол  падар ;адри баланд дорад.

Телефони Рустам занг мезанад.

Рустам (ба Та;мина). Ин х;;аин. Мебахш;, ин гуфтуг;и махф;.
Та;мина. Хуб. (Ба хона медарояд).
Рустам (ба г;шаи дигари ;авл; рафта, мек;шад паст гап занад). Лаббай, х;;аин… Гуна;гор кист? - Исфандиёр? ;е; гумон надоштам… Бояд а;лашро кор мефармуд…. Хайр, ма;бурем варианти Б.-ро истифода барем. Ба мо ду соат кифоя. Ин зарба ;ро аз пой меафтонад. Пах! Ва ; тамом мешавад… (Меравад.)

Садои тир баланд мешавад.
Боз як ;авон дар маркази ;адаф ;арор гирифта, меафтад.

НАМОИШИ 6.

С;;роби ба ;азабомада аз хона баромадан; мешавад. Модар ;ро бозмедорад.

Та;мина. То чанд ба ту г;ям, ки ;азабро нига; дор.   
 С;;роб. Ман метавонам ;асос гирам.               
 Тахмина. Мард; на ба ;увват асту шамшерзан;,
                Он аст, ки ;авре, ки тавон;, накун;.
С;;роб. Чаро ба вай мумкин асту ба ман не!? Вай ч; ;адд дорад, ки падари маро нашъаманд гуфта ха;орат дод!? Чаро ба ман бо та;;ир назар мекунад!?
Та;мина. Зеро ки худи ; бадбахт аст. ;авон аст, вале бахт надорад, падар надорад, ягон д;стдошта надорад, касе ;ро д;ст намедорад. Нашъаманд аз р;зи о;ози нашъакаш; то шаш сол умр мебинад. Р;з;ои башумораш бо;; монданд. Барои хамин дастатро ба хуни ; олуда накун, уболаш мегирад, набошад, р;зи шодиро намебин;:   Ба озори мардум моил мабош,
          Зи дуди дили хал; ;офил мабош.
          ;аргиз касе, ки хонаи мардум хароб кард,
          Обод баъд аз он набувад хонумони ;.
С;;роб. Пас, ; рост мег;яд? Падарандари ман нашъаманд буд?
Та;мина. Не, не.

Рустам меояд ва сухани охирини он;оро шунида хулоса мекунад.

Рустам. О;, дур;; умри одамро мес;зонад, сарнавишти касонро бад мекунад. Чаро ;а;и;атро намег;;?
Та;мина. Рустам, лозим нест.
С;;роб. Шумо намояндаи милиса, чашми давлат ;астед. Росташро биг;ед. ;арчанд ки падарандар буд, ба ман ба ;ои падар буд, ман аз ; ягон бад; надидаам.
Рустам. ;а, падарандари ту, дар ;а;и;ат, нашъаманд буд. Вай аз аввалин касоне буд, ки ба инти;оли нашъа шур;ъ кард, аввал кораш омад кард. Вале баъд ;ро «кидат» карданд, ;арздор шуд, гурехта рафт ба Россия. Дар он ;о ;ам ;ро ёфтанд ва ;азои сазовор доданд.
С;;роб Не...   
Рустам. Аммо ту ба гапи модарат г;ш де;. Бо одамони паст баробар нашав. Инро Бедил гуфтааст, на ману на модарат:
Аз зулм барои хеш маншур магир,
Худро бар а;зтинатон з;р магир.
Аз гуруснаг; бимир, аммо зин;ор
Он дона, ки дорад да;ани м;р, магир!
С;;роб. Барои ;а;и;атро гуфтанатон ташаккур. Вале ман ;асосамро мегирам. Ба манъ кардани ин шумо ;ам ;а; надоред! Хо; милиса бошед, хо; падари ;астак-нестак! (Бошитоб меравад.)
Та;мина. Исто, Писарам! С;;роб!
Рустам. Уфф…
Та;мина. Ба дил нагиред. Сараш гарм аст.
Рустам. ;ро ниго; доштан даркор. Ман худам барои писарам ;авобгарам. Ман худам ;азои он нобакорро меди;ам. 
;арду аз ;афои писар меравад.
Садои тир баланд мешавад. Боз як ;авон дар маркази ;адаф меафтад.

НАМОИШИ 7.

Дар па;луи рости са;на дафтари кории Исфандиёр. Дар па;луи чапи са;на дар даст телефони мав;; Рустам меояд. ; телефонро бо р;ймолча печонидааст. Телефони Исфандиёр занг мезанад. Исфандиёр меояд, г;шакро мегирад.

Исфандиёр. Лаббай.
Рустам. Салом, х;;аин.
Исфандиёр. Боз ту;, шаба;?
Рустам. «Шаба;»! ;а-;а-;а… Бидон, ки ин шаба;и тамоми ша;рро гирифт.
Исфандиёр. Лашкари Чингизхон омадааст, г;й?
Рустам. Лашкари Чингизхону Темури Ланг дар пеши мо чизе нест. Мо бе аспу шамшеру камону каманд амал мекунем, камони мо зе; надорад, тири мо бепайкон, танку т;пи мо бе садо аст. ;айри ту ;ама бар мо таслим шуданд. ;айри ту ;ама та;ти фармони мо ;астанд. Агар аз фармони мо сарпеч; кун;, тамоми умр к;рдуд карда мес;з;. Барои ;амин асота ба р;шно; зан, ба фармони мо г;ш де;. Набошад, аввал аз духтарат ;удо мешав;, баъд аз занат, баъд аз вазифа.
Исфандиёр. Боз ч;!?
Рустам. Ба атрофат бин, аз чор тараф к;;;о, аз он тарафи сар;ад ;увол-;увол т;шаи сафед меояд, мардуми зиёди ша;р гаравгон шудааст, дар тамоми ;а;он ;амин т;шаро интизоранд. Ту хо;;-нахо;;, нашъаро мардум истифода мекунанд, Ту хо;;-нахо;;, нашъаро мардум инти;ол меди;анд. Мо дар саросари ;а;он одам дорем. Даст;ои пурз;ри мо дар Россия, Амрико, Фаронса, Англия ;астанд, тамоми ;а;онро идора мекунанд. Ту дар назди он;о як пашша;, аз дасти ту ;е; кор намеояд.
Исфандиёр. Ин афсонаро шунидаем. Аз ман ч; мехо;;?
Рустам. Ба инти;оли т;шаи сафед халал нарасон. Мувофи;и расмият сан;ида баро. Вале чизе, ки дар вайрона дид;, дар ;ойи обод; наг;й. Шутури сафеда дид;-не.
Исфандиёр. Ту кист;?
Рустам. Марди мардон.
Исфандиёр. Агар мард;, бо ман р;бар; биё.
Рустам. Мо кай;о боз бо ту дар р;бар;ем. ;а;и худатро г;й.
Исфандиёр. А;али ту.
Рустам. Пас, ту роз; нест;?
Исфандиёр. ;аргиз.
Рустам. Набошад, аз ;оли духтарат ;офил намон.
Исфандиёр. Ту ба фарзандони ман даст наков.
Рустам. Бо духтарат видоъ бикун.
Исфандиёр. Ман туро кофта меёбам.
Рустам. ;о;ат ба кофтани ту нест. Агар ба гапи мо роз; шав;, худам ба хидматат меоям. ;оло бо духтарат видоъ бикун. Ало;а тамом.
Исфандиёр. Ало! Шаба;! … Ало! … Лаънат;…
Рустам. ;оло худат зор; мекун;. Ба п;стинат кайк даромад.
 
Бо хандаи зишти ;олибона меравад.

Исфандиёр (саросемавор сим мезанад). Очеш, тин;; ;аст? Духтарамон дар ку;о? Дар мактаб? Дарс тамом шуд-ку? Чорабин; доранд? Не, не. ;амту ёд кардам. Шом дертар меоям.

Садои тир баланд мешавад. Боз як ;авон дар маркази ;адаф меафтад.

;ИСМИ 2.
Намоиши 8.

Дар байни са;на ;авлии Та;мина.
С;;роби ш;ридасар меояд. Та;мина ;ро бо ;айрат пешвоз мегирад.

С;;роб. Оча, Гурдофаридро гаравгон гирифтанд!
Та;мина. Худоё, тавба. К;!?
С;;роб. Одамони номаълум. Рост аз мактаб гирифта бурдаанд.
Та;мина. Бечора. Очаааш хуни дил мех;рад.
С;;роб. Мо;и гузашта ;ам ду нафарро гаравгон гирифтанд. Кистанд он;о?
Та;мина. Ором шав, писарам. Давлат ;аст, дадаат ;ам дар пайи ёфтани ; будагист. Гурдофаридро ба зуд; пайдо мекунанд.
С;;роб. Ман ба назди он кас меравам. Мехо;ам дар бари падарам бошам ва  ин бадхо;онро зудтар дошта, несту нобуд кунам.
Та;мина. Ту ;оло ;авон;, бачем. Ба ту мумкин нест.

Рустам меояд. ;азл кардан мехо;ад. 

Рустам. Чаро ша;писари ман ин ;адар ошуфта аст!
С;;роб. Дада… Гурдофаридро гаравгон гирифтанд.
Рустам. К; гуфт;!? Гурдофарид? Духтари майор Исфандиёр? Ту ;ро мешинос;?
С;;роб. Вай ;амсинфи ман.
Та;мина. Он;о аз хурд; дар як ;ой калон шуданд, ба ;амдигар ме;р доранд.
Рустам. ;а…
С;;роб. Шумо албатта, аз ин кор хабар доред.
Рустам. Хабар дорам.
С;;роб. Дар ;усту;; ман ба шумо ёр; мерасонам. Ман ;ар як шаху пуштаи ин к;;;оро медонам. ;ро зуд меёбем.
Рустам. Вале ин кор мушкил шуд…
С;;роб. Чаро?
Та;мина. Чаро?
Рустам. Гурдофаридро гаравгон гирифта, ба он тарафи сар;ад бурдаанд.
С;;роб. Во;!
Та;мина. Худоё…
Рустам. Барои кор;ои падараш ба духтарак ;азо додаанд. Падараш бо инти;оли нашъа маш;ул аст. Дар кадом зинае кораш омад накардааст.
С;;роб. Дада, илти;о мекунам, Гурдофаридро халос кунед.
Рустам. Ман омадам то ба шумо г;ям, ки ором шавед. Ман ду-се р;з аз пайи ;амин кор мешавам.
С;;роб. Дада, маро ;ам бо худ гиред. Ман ба шумо ёр; мерасонам.
Рустам. Не, не. Ту фа;ат халал мерасон;.
Су;роб. Шумо ч; парво доред? Маро намефа;мед…
Рустам. Писарам, ;арчанд душвор аст, ба хотири ту, кори ;айриимконро мекнуам, Гурдофаридатро озод сохта, барои ту меорам.
С;;роб. Ташаккур. Дада, барои тезиам бубахшед.
Рустам. ;е; гап не. Ту ;авон;. Ман ;ам ба ;ои ту ;амин тавр мекардам.
Та;мина. Писандидатар кас зи фарзанд нест,
Чу пайванди фарзанд пайванд нест.
Ба фарзанд хуррам шавад р;згор,
;ам аз вай шавад талхии марг хор.
Рустам. Мехо;ам, ки фарзандам хуррам шавад дар ин р;згор! Шод бошед.

Меравад. ;ро гусел мекунанд.

НАМОИШИ 9.

Садои тир баланд мешавад. Боз як ;авон дар маркази ;адаф меафтад.
Исфандиёр ба пешса;на мебарояд. Дар дасташ рация. Фармон;ои к;то; дода, ба амалиёт ро;бар; мекунад.

Исфандиёр. Якум, аз тарафи рост бароед. Дуюм, ро;и ;афои ;авилро назорат кунед. Сеюм, аз бом бароед. Якум, аз тирезаи рост дароед... Дуюм, ба пеш. Акнун навбати ман.
(Бо шаст ба г;шаи дигари са;на медарояд. Вале касеро намебинад.)
Ди;;ат! Ба ;ама. Амалиёт ба охир расид. Касе… нест.
(Р;ймоли Гурдофаридро меёбад. Суст шуда, дар курс; менишинад.)
Духтарам….

Телефонаш  занг мезанад. Рустам аз г;шаи дигар бо телефон хабар медихад.
Рустам. Шодиёна ди;ед, майор. Духтаратонро озод кардем.
Исфандиёр. Шумо?
Рустам. Бале, ман Рустами Сафарзод. Духтаратон дар хона аст. Мо ;ро дар наздикии худи сар;ад пайдо кардем.
Исфандиёр. Ташаккур, рафи; подполковник. Ман аз шумо ;арздор.
Рустам. Гап нест. Зиёфатро шом мех;рем. 
Исфандиёр. Бо ;ону дил.

Шодон меравад. Рустам бо ;амон кайфияти шод; пештар меояд.
Телефони мав;ии ; занг мезанад. Муси;ии нохуш.

Рустам. Лаббай… Не, не. ;амааш мувофи;и масли;ат. Гап дар сари он, ки амалиёти моро касе ба он;о хабар додааст. Аздусар духтарчаро меёфтанд. Вале бо ин амал мо Исфандиёрро ого; кардем. … Хуб, ;енерол… Вале… Та;мина зани якуми д;стдоштаам, мо нико; кардаем. С;;роб - писарам… Узр. Албатта. Итоат. Амалиёти «мур;об;» (утка) мешавад: Мо як каси беа;амиятро кушода, ро;а банд мекунем, ин;о бемалол мегузаранд… (Меравад).

Садои тир баланд мешавад. Боз як ;авон дар маркази ;адаф меафтад.


НАМОИШИ 10.

;авлии Та;мина. Та;мина ва С;;роб. С;;роб шод аст.

С;;роб. Ман ифтихор мекунам, ки Рустам Сафарзода падари ман аст.
Та;мина. Вай ;ам аз ту хеле шод аст. Кошки ин ме;ри шумо абад; бошад.

Рустам меояд.

С;;роб Ташаккур, дада;он.
Рустам. Ба хотири ту, писарам, ;атто хавфи маргро фаром;ш кардам.
С;;роб. Ман аз шумо ифтихор мекунам.
Рустам. Офарин. Аммо як масли;ат ;аст: а;вол андак нотин;  шуд. Давоми як ;афта-да; р;з дар ин ;о амалиёти ;иддии мубориза алай;и инти;оли маводи мухаддир мегузарад. Ба шумо лозим меояд, ки ду ;афтаина ба пойтахт равед. Дар он ;о хонаи ман холист. То хотима ёфтани амадлиёт дар он ;о зиндаг; мекунед.
Та;мина. Амалиёт ба мо ч; дахл дорад?
Рустам. Дахлаш калон. Аллакай ;ама медонанд, ки шумо ;ону дили манед. Барои ;амин, аз боиси ман метавонанд ба шумо суи;асд кунанд. Худи паго; са;ар; бо тайёра меравем. Ман шуморо ба ша;р бурда мемонаму зуд бармегардам. 
С;;роб. Хондан ч; мешавад? Ба наздик; имти;он;ои хотимав;...
Рустам. Хафа нашав, С;;роб. Вале ту бо Гурдофарид д;ст; карда, ба р;йхати сиё;и «мафия»-и нашъа дохил шуда;. Душман туро ;ам ба ;адаф гирифтааст. Мо албатта ро; намеди;ем, ки ба пойи ту хоре халад. Вале аз бало ;азар гуфтаанд. Ду ;афта аз пеши назари душманон дуртар гаштан лозим.  ;е; гап не. ;ойи бегона нест, дар хонаи падарат зиндаг; мекун;, ша;ра бебин;, бо институт пешак; шинос мешав;, шарту шароити имти;они дохилшавиро мефа;м;. Модаратро ба духтур;о нишон меди;ем, ки саломиатиаш муста;кам шавад. Му;имаш, ман бо хотири ;амъ амалиётро ба охир мерасонам.
С;;роб. Уф, агар ило;и дигар набошад, роз;.
Та;мина. Хуб. Паго; меравем.
Рустам. Ман аз ;оли Исфандиёр хабар мегирам. (Рафт.)


НАМОИШИ 11.

Фурудго;. Ёвар кат-суфаи байни са;наро бо па;л;и чап мемонад. Навишта;оти «Гузарго;и №2», «Но чмокинг», як г;шаи фурудго;ро ифода мекунад.
Рустам, Та;мина, С;;роб дар даст пакет;о меоянд.

Рустам. Аз ;айд гузаштем. Дар ин толор интизор мешавем. Баъди чил да;и;а ба пойтахт мерасем, ба дунёи ;авонии худ бармегардем. 
С;;роб. Ман ;озир меоям.
Та;мина. Хуб.
Рустам. Моро пешвоз мегиранд, аввал ба университет меравем, хобго;и дониш;;ёнро, ки ба мо бахт дода буд, зиёрат мекунем. Ана баъд ба хонаи ман меравем.
Та;мина. Боварам намеояд. Бо омадани ту боз ;аёти ман дигар шуд.
Рустам. Шиори мо ч; буд: «Мо таваллуд шудаем, ки афсонаро ба ;а;и;ат мубаддал гардонем».
Та;мина. Кош ин афсонаи зебо ;ама ;исса;ои дарду ;ами маро шуста барад.

Садои тир баланд мешавад.
Боз як ;авон дар маркази ;адаф ;арор гирифта, меафтад.

Та;мина. Ин ч; бало буд?
Рустам. А;аб нест, ки боз ягон нафарро барои инти;оли нашъа боздоштаанд.
Та;мина. Ч; тавр ба ;онашон ра;м накарда, ин корро ба ;;да мегиранд?
Рустам. Ин худкуш; аст, аммо афс;с, ки баъзе;о инро хе;  намефа;манд.

Телефони дасти Рустам занг мезанад.

Рустам. Г;шам ба шумо, ;енерол. … Ман дар фурудго;… Ч; тавр!? Охир ман бояд ба Душанбе равам. Масли;ат буд… Маъзарат… Худи ;озир шур;ъ мекунем.
Та;мина. Тин;; ;аст?
Рустам. ;айричашмдошт як амалиёти фавр; шур;ъ шудааст. Шумо парвоз мекунед, ман бо рейси дигар то шом расида меравам, ё паго; мепарам. Шуморо дар фурудго;и пойтахт одам;ои мо пешвоз мегиранд.
Та;мина. Хуб. Аз мо ташвиш накаш. Мо ба хонаи ;амкурсамон Бону рафта меистем.
Рустам. Офарин ба а;ли расоят. Во;еан, амалиёти ;озира хеле вазнин аст, ;амаро, аз он ;умла шуморо ;ам месчан;анд. Дар ин ;амал;а баъзан к; ;инояткору к; намояндаи ;ифзи ;у;у; аст, барои худи мо ;ам номаълум мемонад. Барои ;амин, мабодо аз бобати ман пурсанд, шумо маро намешиносед. Имр;з ман шуморо бо мошинам то фурудго; овардам. Тамом вассалом. Инро ба писарам фа;мон.
Та;мина. Ба дилам тарс ;ой шуд.
Рустам. Бепарво бошед. Кори мо ;амин хел. Гуфта намешавад, агар ба шумо ягон шуб;а кунанд, р;зи дигар халос карда мебарорам. Ба ман бовар кунед, охир ман х;;аини ин но;ия ;астам.
Та;мина. Хуб.
Рустам. Ба он тарафи монеа гузаред, шуморо камтар ташвиш меди;анд.
Та;мина. ;а. Ташаккур.

Рустам шитобон рафт. Та;мина ду пакети вазнинро гирифта рафтан; мешавад. Исфандиёр меояд.

Исфандиёр. Истед, хонум. Ба он тараф гузаштан ;оло мумкин нест. Ба ин тараф. Биёед, кумак расонам.
Та;мина. Ташаккур, ман худам мебарам. Вазнин нест.
Исфандиёр (аз р;и одат зуд вазну гаронии борро ;ис карда). Не, боратон хеле вазнин. Ч; доред?
Та;мина. Либос, дута нон.
Исфандиёр. Месан;ем. Навбатдорон, ба назди мо оед.  (Ду нафар милитсионер меоянд, яке аз он;о зан аст). Бори ин занро сан;ида бинед.

Милиса;о пакетро кушода мебинанд.
Та;мина дар маркази ;адаф ;арор мегирад. Садои тир баланд мешавад.
С;;роб шитобон меояд.

С;;роб. Тин;; ;аст, оча!?
Исфандиёр. Ин кас писаратон?
Та;мина. Ммм…
С;;роб. Чаро модари маро азоб меди;ед?
Исфандиёр. ;авони хуб, мо вазифаамонро и;ро мекунем. Ту ;ам ба назди ман биё. Дастатро бардор. Туро ;ам тафтиш мекунем.

Бо асбоби махсус бадани ;ро месан;ад.

С;;роб. Падарам ку;о рафтанд?
Та;мина. Падарат нест, дар турма аст. 
Исфандиёр. Хом;ш. Дар ва;ти тафтиш гап назанед.
С;;роб. Охир дадаам…
Та;мина. Ба кори милиса халал нарасон.
С;;роб. Охир падари ман ;ам милиса аст!?
Исфандиёр. Кист ;?
С;;роб. Подполковник Рустамзода.
Та;мина. Ш;х; накун, писарам. Ба ; а;амият нади;ед.
С;;роб. Ё тавба… Бо ин кор;о ш;х; намекунанд. 
Исфандиёр. Шумо озод.
С;;роб. Ман ба дадаам арз мекунам.
Милиса. Рафи;, майор, бинед.

Милиса;о ба Исфандиёр халтачаи героинро нишон меди;анд.

Исфандиёр. Ист, ;авон. Номат чист?
С;;роб. Ман С;;роб.
Исфандиёр. Шиносномаву билети самолётро де;.
Та;мина. Вай дар дасти ман.
Исфандиёр. Ташаккур. (Мегирад.) ;оло биг;ед, ки ин чист?
Та;мина. Намедонам.
С;;роб. Намедонам.
Исфандиёр. Героин дар бордони шумо аз ку;о пайдо шуд?
Та;мина. Намедонам.
Исфандиёр. Шуморо месан;ем. (Зан-корманди милиса бадани занро бо асбоб мебинад). Хилъататонро кашед. Дар ;айби ни;он; ;ам героин ;аст.
Та;мина. Не, не.

Исфандиёр хилъатро аз дарун шикофта, боз ду халтачами героин мебарорад.
Та;мина ва С;;роб дар маркази ;адаф (мишень) ;арор мегиранд.

Исфандиёр. Ин чист?
Та;мина. Намедонам. Ин ч; се;ру ;одугарист?
Исфандиёр. Барои тафтишот инро худи шумо маълум мекунед. ;амро;и шумо боз к; буд?
С;;роб. Мо ;амро;и…
Та;мина (сухани С;;робро бурида). Мо фа;ат ду нафарем. ;амро; надорем. Мо худамон ба ша;р рафтан; будем.
Исфандиёр (ба кормандони милиса). Ин;оро ба идораи ман баред. С;;батро дар он ;о идома меди;ем. Давоми амалиётро ман назорат мекунам.
Милиса;о. Рафтем.
Мераванд.

НАМОИШИ 12.

Ёвар кат-суфаро ба дигар па;л; мемонанд. Вай пасдевори дафтараи махсуси дар фурудго; будаи Исфандиёрро ифода мекунад. Исфандиёр ;амро;и Рустам медарояд.
Худи Рустам дар маркази ;адаф ;аоро мегирад.

Рустам. Шумо маро аз амалиёти хеле му;им боздоштед.
Исфандиёр. М;;тарам, Сафарзод, маъзарат мехо;ем. Чанд савол пайдо шуд.
Рустам. Мефа;мам. Кори мо ;амин.
Исфандиёр (суратеро нишон меди;ад). Шумо ин занро мешиносед?
Рустам. Не.
Исфандиёр. ;;амро;и шумо ба фурудго; омад.
Рустам. ;мм… Исто-исто… Дар ;омадони вай шояд изи дасти ман бошад?
Исфандиёр. Дар ;а;и;ат, дар ;омадон изи дастони шумо ;аст.
Рустам. Э, «Штирлитс» шаву рав-е!
Исфандиёр. Ба ;ар ;ол, шумо ;ро мешиносед?
Рустам. На! Ман бо мошин ба фурудго; меомадам. Як зану як ;авон хо;иш карданд, ки он;оро то фурудго; биёрам. Ду ;омадон доштанд. Он;оро ба ин ;о овардам. ;атто номашро напурсидам. Чунки ;ама фикрам бо амалиёти фаврии худамон банд буд. ;оло ;ам дар ;амон фикр ;астам. Ва шумо, майор, ба амалиёти фаврии мо - «Симур;» халал мерасонед! Мо аз пайи як инти;олди;андаи ашаддии маводи мухаддир ;астем! Шумо барои вайрон кардани амалиёти «Симур;» ;авобгар мешавед. Маро сар ди;ед.
Исфандиёр. «Симур;» - боздошт шуд. Вале ; ;амаг; сад грамм героин дорад, Бори ин зан 5 кило аст!
Рустам. Ба  ман ч;? Дар назди ;онун ;ама инти;олдихандаи нашъа ;инояткор аш хо; да; грамм дошта бошад, хо; сад кило.
Исфандиёр. Бубахшед, аммо ин зан худро ;амсари шумо мег;яд.
Рустам. К;!?
Исфандиёр. Та;мина. ; муаллима аст, ;амсаба;и шумо будааст. Ба наздик; нико; кардаед.
Рустам. Шояд г;яд, ки фарзанд ;ам дорем?
Исфандиёр. ;а. Он ;авон писари шумо будааст.
Рустам. Ин ;ам гуфтаи он маккора аст?
Исфандиер. Не, ;ама гапро писаратон гуфт.
Рустам. Писар-а!? Афсона! Сипари хуб фикр карда баровардааст.
Исфандиёр. Пас, шумо он;оро тамоман намешиносед?
Рустам. Не.
Исфандиёр. Ин гапро дар ;узури худи он;о гуфта метавонед?
Рустам. Сад маротиба.
Исфандиёр. Боздошташудагонро дароред.

Милиса;о Та;мина ва С;;робро дароварда, худ мебароянд.

С;;роб. Дада, моро халос кунед.
Рустам. Уф. Шодам, ки ин хел як йигит писари ме;рубони отад;стдори ман будааст. Вале то ин ва;т дар ку;о буд;?
Та;мина. Писарам, худро ба даст гир.
Исфандиёр. Бори дигар мепурсам, рафи; подполковник. Шумо ин одамонро мешиносед?
Рустам. Не. Не! Не!!!
Исфандиёр. Асаб; нашавед.
Рустам. Ана ин шиносномаи ман. Шукр ду писар дорам, ;ардуяш дар Душанбе, ;амро;и очаашон.
Исфандиёр. Шумо ч;, муаллима?
Та;мина. Не. Намешиносам.
Исфандиёр. Пас чаро ;амро; омадед?
Та;мина. Аз ; хо;иш кардем, ки бо мошинаш то фурудго; оварад.
Исфандиёр. Фа;мо. Масъулиятро тан;о ба худ гирифтан мехо;ед, муаллима, 
Рустам. Ташаккур, хо;ар;он. Бовар дорам, ки суд ха;и;атг;ии шуморо ба назар мегирад.
Исфандиёр. Бале, тан;о ;а;и;атг;иро ба назар мегирад. (Ба зан.) Хуб фикр кунед. Ин ягона ро;и на;оти шумост.
Та;мина. Худам гуна;горам.
Исфандиёр. Пан; кило героинро ба шумо к; дод? Ё худатон завод доред?
Та;мина. Тасодуфан ёфтам. Шояд ме;мон;ои он тарафи дарё саросемавор партофта рафтаанд.

С;;роб нохост ба ш;р омада ба Рустам наздик мешавад.

С;;роб. Э, истед! Ч; хел намешиносед!? Охир шумо як мо; аз иш; гап задед!?
Рустам. Худи ту кист;?!
С;;роб. Ман кистам!? Шумо як мо; сари маро гаранг карда, писар хондед! Ваъда;ои зиёд додед, ки маро ба университет дохил мекунед! Вале имр;з мег;ед, ки намешиносам!? Шумо киро «азизам», «Юсуфи гумгаштаам» гуфтед, оча!?
Та;мина. Бас, бачем. Дигар ин хел ;арф назан.
Рустам. Гиред ин девонаро! Ролашро на;з мебозидааст.
С;;роб. Девона? Ман Девона? Ман Девона!? ;е, очата!

Нохост ба Рустам ;у;ум мекунад. Исфандиёр бехабар мемонад. Бо як зарбаи С;;роб Рустам меафтад. Боз муште задан мехо;ад, вале Исфандиёр ва Та;мина дасти ;ро медоранд.

Та;мина. Исто, писарам! Даст ниго; дор, С;;роб! ; падари ту аст. Ба падар даст набардор!
С;;роб. Падар чунин рафтор мекунад?!
Та;мина. Даст ба падар бардоштан убол аст! К;р мешав;!
Исфандиёр. Пас, шумо тасди; мекунед, ки вай шав;ари шумо аст.
Та;мина. Э;… Не …
Исфандиёр. ;оло гуфтед, ки падарро задан убол аст.
Та;мина. Не, не… Уф… С;;роб писари ин аст.
Исфандиёр. Ташаккур.
Рустам. Номаъ;ул кардед. ;ар;шуда аз хаси р;и об медорад.
С;;роб. Э, ман аз р;и чунин падар безорам!

Аз протоколнависии Исфандиёр истифода бурда, С;;роб боз ;у;ум мекунад ва бо як зарба Рустамро аз пой меафтонад.

Та;мина. Даст аз сари падар бигир!
Рустам. Масхарабозиатон аз ;ад гузашт, майор!
Исфандиёр. Даст ниго; доред! Навбатдор!
С;;роб. Мана ба ту. Мана ба ту!

Ду милиционер ба ёр; меоянд.

Милиса;о. Ист!
Та;мина. Даст ниго; дор, писарам.
С;;роб. Оча. Ман мехо;ам, ки хафакунандаи туро ;азо ди;ам. 

З;рашон ба С;;роб намерасад. Модар сари ро;и ;ро мегирад.
Исфандиёр о;ибат С;;робро даст мегирад. Рустам аз фурсат истифода бурда, аз ;айби ни;ониаш рация бароварда сим мезанад.

Рустам. «Симур;», «Симур;»! Ман Рустам. Амалиёт ан;ом наёфта, маро доштанд. Ёр; ди;ед.
Исфандиёр (аз дасти ; рацияро гирифтан; мешавад). Ало;а кардан бо ягон кас дар ин ла;за мумкин нест, подполковник. Ба ман де;.
С;;роб. Афсона такрор мешавад: аз ра;му шаф;ати модар с;иистифода бурда, Рустам писараш С;;робро – яъне маро ма;луб кард, ;оло навбати Исфандиёр аст, калимаатро хон, Исфандиёр! туро ба воситаи ;ила;ои Симур;аш Рустами дастон несту нобуд мекунад.
Исфандиёр. Ба ман де; рацияро. Ба ман де;.
Рустам. Ана, гир, худат гап зан.
Исфандиёр. Уф…
Рустам. ;азои сахт мегир;.
Овоз аз рация. Майор, зуд полковникро озод кунед!
Исфандиёр. Рафи; полковник, мо далел;о дорем, ки...
Овоз. Барои вайрон кардани амалиёти «Мур;об;» шуморо аз вазифа озод мекунам. ;авобгар; пурра ба гардани шумост. ;озир гур;;и зудамал расида меояд ва туро ба ;абс мегирад.  Ало;а тамом…
С;;роб. Ана, дид;, Исфандиёри Р;интан!? Афсона такрор мешавад. Бо Рустами замони мо касе баробар шуда наметавонад!
Рустам. Ман аз р;зи аввал ;ис мекардам, ки ту ба ин кори ифлос даст дор;, боиси марги сад;о ;авони бегуно; шуда;. ;а;и;ат ;атман ошкор мешавад. (Ба милиса;о.) ;амаашонро даст баста, ба кабинети ман баред. 
С;;роб. Нафа;мидам. К; ха; аст, к; но;а;? Ки д;ст, к; душман?
Исфандиёрро низ дар маркази ;адаф (мишень) карор доданд. Вале з;р зада ;адафро канда мепартояд.
Исфандиёр. Барва;т шод; мекунед.
Рустам. ;укми ту акнун тамом шуд, камандир!
Исфандиёр. На. ;алат кардед. Бо хо;иши мо О;онсии мубориза алай;и маводи мухаддир бо гур;;и зудамал аз пойтахт омадааст. Ба амалиёти «Мур;об;» худи генерал ро;бар; мекунад. Полковники шумо ;ам ба ;ар амалаш ;авоби хо;ад дод. Шумо бо тори анкабути худро сардори аз асли гап бехабарро низ гумро; кардед.
Рация занг мезанад.
Овоз. Рафи; майор, … Исфандиёр, барои саросемавор амр кардан маъзарат мехо;ем… Рустами Сафарзод аз вазифа хол; карда шуд. Худи ман ;озир ба назди шумо расида меоям. Корро шумо ба охир расонед.
Исфандиёр. Амалиёти «Мур;об;» давом дорад! Акнун нати;аи амалиёт аз ;а;и;атро гуфтани шумо вобаста аст, муаллима. ;а;и;атро биг;ед. Шумо ;иноят содир кардед, вале дар асл худи шумо ;урбон; ;астед. Шуморо истифода бурданд. Биг;ед, фош г;ед, то гуна;горони асл; ба ;азо расонида шаванд! Мо дигар фурсат надорем. Биг;ед, к;, кай, дар ку;о, дар кадом ;олат ба шумо нашъаро дод?
Та;мина.
Доманолуда агар худ ;ама ;икмат г;яд,
Ба сухан гуфтани зебош бад он бе; нашавад.
З-он, ки сухан покиза равад, гар бинишинад хом;ш,
;ама аз сирати зебош наси;ат шунавад.
Исфандиёр. На, хо;ар. Хом;ш; дигар мумкин нест. Биг;й. ;ама асрори ин мардони нопокро биг;й. Канизи нафс, канизи ;ирси пулу мол, канизи ;авас;ои нопоки онон шудани хо;арони моро биг;й.
Рустам. Фа;ат росташро г;й.
Исфандиёр. Бале, ;а;и;атро биг;й, оча.
Рустам. Аз як са;ви ночиз, барои ташвиши хурдакак хонаамро нас;зон.
С;;роб. Ба хурд; ч; бин; ба дандони мор?
                Ба за;раш нига; кун ба ;ангоми кор!
Та;мина. Ман намедонам ба к; бовар кунам.
Телефони Исфандиёр садо меди;ад.
Исфандиёр. Ман г;ш мекунам.
Овоз. Рафи; майор, Аз дохили бори мусофир Б. ба ми;дори зиёд героин ёфт шуд. Гур;;и зудамал бо ; маш;ул аст. Маълум шуд, ки тахмини шумо дуруст будааст: ;ам мусофир А. ва ;ам муаллима Та;мина Шарифова ба сифати «мур;об;» истифода шудаанд. Бо ;амин амалиёти «Мур;об;» ба давраи ни;о; мерасад. 
Исфандиёр. Ташаккур. (Ба Та;мина.) Фа;мидед, муаллима?
Рустам. Не, не! Муаллима «мур;об;» набуд! Касе моро фур;хтааст! Ман дар ;а;и;ат, ин одамони хуби софдилро мешиносам, муаллима д;стдоштаи ман аст, С;;роб - писарам. Вале ман ;е; го; он;оро ба инти;оли нашъа ма;бур карда наметавонистам. Ин нашъаро ба бордони мо пин;он; андохтаанд. Шав;ари муаллима худ дар нашъа с;хта, ин бечора;оро ;игархун карда буд. Инро дидаву дониста, ман наметавонистам бори дигар ба дили ин;о хан;ари хунолуди нашъаро занам, ба ;ои му;аббат ба он;о кина варзам. Ма;сади ман аз зуд ба пойтахт фиристодани онхо - дур кардан аз ин мусибат;о буд.
Исфандиёр. Тафсилоти инро дар ва;ти тафтишот арз мекунед. Дурустии гуфта;ои шуморо ;ам суд муайян мекунад. Вале ;оло далел;о чизи дигар мег;янд
Рустам. Маро озод кунед. Ман бояд муайян кунам, ки маро фур;хт? Ман бояд ;асоси худро гирам. К; маро «кидат» кард?
Исфандиёр. Оне, ки барояш ;ариб ним сол хидмат кардед; оне, ки аз сояи давлати вай истифода бурда, ба мо та;дид мекардед, худро шо;и ба;ру бар ме;исобидед, оне, ки дар пано;и вай духтари маро ба гаравгон гирифтед.
Рустам. Не, не! Охир духтаратро худи ман халос кардам!
Исфандиёр. Ило;и дигар надоштед. Асли ма;сади шумо - фа;ат тарсондани ман буд. Вале фаром;ш накунед, ки бори ка; ба манзил намерасад. Давлат ;оло муста;кам шудааст, тамоми нер;;ои некхо;и ;а;он ;амро;и мост. Шумо метавонед –да;, пан;о;, сад нафарро ба доми худ кашед, тарсонед, гаравгон гиред. Вале дигар корд ба устухони мардум расидааст. Бар ивази як ;урбон; ;азорон нафар зидди шумо бархестаанд. Он;о фа;миданд, ки бо нашъа сарикор гирифтан худкушист, хонумони худро с;хтан аст, с;и;асд ба ;они ;ам;авмон аст. Ба шумо гумро; кардани одамон торафт мушкил мешавад. Баъди чунин амалиёт;о дар ин минта;аи дурдасти к;;; низ хариду фур;ши нашъа ба поён мерасад, ;аёти мардум тин;у осуда мешавад.
Рустам. Ман ч; кор кардам? ;ама чиро доштам - пул, мол, вазифа, хонаю мошин, аммо иш;и ;а;и;иамро гум карда будам. Бо як м;ъ;изаи тасодуф; ни;оят, зани д;стдоштаву писари аз тифл; надидаамро ёфтам. Вале дар як р;зи равшан худам ба он;о хиёнат кардам, ;ардуяшонро ба доми бало гирифтор кардам, ;аёташонро с;хтам. Лаънат ба ман, лаънат ба нашъаву нашъаманд;!
Исфандиёр. Хуб аст, ки ту писарат С;;робро ба ;ойи бехатар ва дуртар аз бало фиристодан хост;, вале ягон бор фикр накард;, ки тир;ои бепайкони ту умри сад;о ;авони ба С;;роб монандро дар То;икистону Россия, дар саросари ;а;он хазон мекунад, ;аёти ;азорон ;авонро зишту бемаъно мегардонад! Ту гумон кард;, ки барои дигарон тухми марг мекор;, вале фарзандони худи ту аз ин за;р, аз ин тири ;онс;з эмин мемонад? Хато кард;. Ба мо маълумот омад, ки писари калониат дар ша;ри Душанбе нашъаманд шудааст.
Рустам. Не, не!
Исфандиёр. Ва ; аз ма;з аз ;амон героине истифода бурдааст, ки бо кумаки бевоситаи ту ба пойтахт инти;ол дода шудааст.
Рустам. Не, не. Ин хел шуданаш мумкин нест.
Исфандиёр. Афс;с, ин тири бепайкон ба ;ар тараф ;аракат мекунад ва го;е со;иби худ - камондори беинсофро ;ам несту нобуд мекунад. Ту фидои тир;ои андохтаи худ гашта;. Санги фалахмони ту бар сари худат зад.
С;;роб. ;амааш равшан шуд, фа;мидед, ки модари ман гуно; надорад!?
Исфандиёр. Инро суд муайян мекунад. Шумо, хо;ар, дидаву дониста ба инти;оли нашъа роз; шудед. Мувофи;и ;онун ;азо хеле вазнин аст.
Та;мина. Мефа;мам. Вале бигузор, ин ноомади ман барои хо;арони мо саба; шавад. Бигузор ман охирин ;урбонии ин кори нопок шавам. Аз пайи ;ар гиря охир хандаест. Аз пайи ;ар шом са;ар аст. Бовар; дорам, ки сарнавишти талхи маро дида, хо;арони мо соддаву гумро; намешаванд ва ин до;и сафедро шуста дур меандозанд!               
Чун басе иблиси одамр;й ;аст,
Пас ба ;ар дасте нашояд дод даст.
То накун; ;ои ;адам устувор,
Пой мане; бар талаби ;е; кор.

                ПАРДА.