Тавбашикан драма

Джума Куддус
ТАВБАШИКАН

Иштироккунандагон:

Шариф
Шабнам
Самандар
Раъно
Мар;она
                Во;еаи р;з;ои мо


Дар театр;ои ;азо;истон ба забони ;азо;; ва театри ш.Чкалови То;икистон ба забони рус; та;ия шудааст. 


ПРОЛОГ

Тамоми ороишоти рамзии са;на аз кул;х;о иборат буда, ;абат;ои зери заминро ифода мекунанд, вале он;о аз кадом ;и;ате ашёву ашколи р;згори моро низ ба ёд меоранд. Дар давоми намоиш ба р;и одамон ва ;ама чиз ;ар ла;за аз боло хок мерезад.
Торик;. Набзи дил. Чаро;и «мигалка» са;наро го;-го; равшан мекунад ва мебинем, ки нафаре дар г;р аст, дигар; дар хонаи исти;омат; ма;каму бе;аракат. Аз ;арду ;ониб овоз;о ба г;ш мерасанд.
Овози Шариф (аз ла;ад). Худовандо, ман дар ку;оям?! Чаро;;оро фур;зон кунед! Ман зинда дар г;рам?! Маро зинда ба зинда г;ронидаанд! Не-е-е!!!
Овоз;о аз хонаи Шабнам.
--Тавба кун, фо;иша! Тавба кун! И;рор шав ба гуно;ат!
Шабнам. Маро куш, вале ман гуно;е надорам!
--Не! Осон намемир;! Аввал писаратро мекушам! Ана! Акнун туро нимкушта карда, газро сар меди;ам, ки бо азоб мир;! Фо;иша!
Овози Шабнам. Ба писарам даст нарасон!
-Дафъ шав! Бимир! Бо азоб бимир!

Садои фишшоси баромадани газ, дар ;улф тоб х;рдани калид.

Овози Шариф. Садои пойк;биро мешунавам! Ман дар ин ;оям! Ман зиндаам! ;абрро кушоед! Маро халос кунед! Не, рафт… Худовандо, барои кадом гуно; ба ин ;азо сазовор кард;?!
Овози Шабнам. Худоё, ч; ;адар пурдард аст ин а;ал… Чаро ба ман чунин азоби алимро раво дид;? Дарро кушоед! Дар ин нисфишаб; касе маро намешунавад! ;ой мардум! Маро на;от ди;ед!
Овози Шариф. Худоё, ман ;оло бояд ба ;амайка рафта та;дири ширкатамро тамоман дигар мекардам… Э;, акнун ин на;ша;о ч; а;амият доранд? ;оло зану фарзандон барои ман гиря мекунанд… Ба ман аз ин ч; фоида?
Овози Шабнам. Паго; бояд зодр;зи писарамро дар бо;ча ;айд мекардем. Гуфтам, ки х;рок напазанд, се хел х;рок тайёр карда мебарам. Он;о интизор мешаванд… Э;, акнун дигар аз ин гуфтор ч; фоида?
Овози Шариф. Худоё, худи дир;з дар о;;ши хонум;ои гулбасар, дар лаби дарё будам, ;оло зери хокам. ;азор;о сол бимонам? Агар медонистам, ки дар 48-солагиам афсонаи зебои ман тамом мешавад… Вале охир тамом шуд…
Овози Шабнам. Чаро ман дар ин умри к;то;ам ин ;адар хушомад гуфтам ба шав;ари беме;р, ба калоншаванда;ои ма;рур, ба д;стони носипос? Он ;ама ин ;адар бемаъно будааст?! О;… Ин фикр;о низ дигар маъно надоранд…
Овози Шариф. Худоё, шарфаи пое мешунавам. Касе хокро мекобад! Ман дар ин ;оям!!! О;, агар м;ъ;изае шаваду ман р;и хок бароям, зиндагиро тамоман дигар кунам! Ман дар ин тараф! Ин тарафро биков!
Овози Шабнам. Худоё, дарро мек;банд?! Шояд ин писараки ширфур;ш аст, ки ;ар са;ар шир меоварду ;ро бо чойю конфет зиёфат медодам? Хо;иш карда будам, ки то бедор шуданам дарро к;бад. Шояд ;амсоя;о бедор шуда ба ёр; оянд!? Ман дар хонаам! Дарро шиканед! Пан;ара;оро боз кунед!
Овози Шариф. Тавба кардам, худо;он, гуно;и маро бубахш!
Овози Шабнам. Худовандо, тавба кардам, аз гуно;ам гузар!
Овози Шариф. Ин тарафро кобед! Боз андаки дигар. Ба хокковии саг монанд. Як саги вафодор доштам, шояд ;амон бошад? Полвон, ту;?! Полвонаки ман! Ин тарафро ков!
Овози Шабнам. Дарро шиканед! Ман мадори хестан надорам…
Овози Шариф. Боз андаки дигар. Боз …
Овози Шабнам. Дар;оро шиканед! Боз як зарба…

Чаро;и «мигалка» аранге са;наро равшан мекунад ва мебинем, ки аз г;р аввал даст, баъд сар, сипас то миён Шариф намудор мешавад
Шариф. ;азорон шукр, парвардигоро… (Бе;уш мешавад).
Дари хонаи Шабнам – кул;хтахтаи калон чаппа шуда меафтад. Шабнам сар бардошта ла;зае шах мешавад.
Шабнам. ;азорон ра;мат, ай худованди бахшоянда ва ме;рубон.
 Набзи дил. Садои ду мошини «Ёрии таъ;ил;».
Муси;ии изтироб ба муси;ии тараннумкунандаи ;аёт мубаддал мегардад.

НАМОИШИ 1.

Бемористон. ;ама мувофи;и ;оида, аммо дар назари Шариф ;ама дунёву ашё шабе;и кул;хпора;ост. Тан;о садо;о чун м;ъ;иза ;ро шод мекунанд. ;оло, ки Раъно сухан мег;яд, ;ро намебинад, тан;о бо маро; ба садояш ди;;ат дода ро; мепаймояд.

Раъно. ;амааш хуб мешавад. Мо бе;тарин духтур;оро ёфтем, бе;тарин доруро аз Маскаву Германия оварданд. Бароят ягон монеа нест. Ту барои фарзандон худатро ба даст гир, духтаратро ба ;аёт баровардан даркор, писарат ;ам ;адрас, хонондан даркор. Сохтмони биноро ан;ом додан даркор. Фа;ат ошёнаи сеюм мондааст. Прокурор ваъда кард, ки гуна;горро ;атман ёфта ;азо меди;ад.
Шариф (дардмандона механдад). ;а-;а-;а… Як кул;хро барои кул;хи дигар ба г;ри мува;;ат; мегузоранд. ;амчун сан;иш? ;а-;а-;а…
Раъно. Худо;он, дору;о тамоман ба ту таъсир накардаанд? Моро фиреб додаанд! (Телефони дастиро ба кор дароварда). Ман ;озир… Ало… Профессор…
Шариф. Лозим нест. (Телефонро занашро гирифта, хом;ш мекунад). Ман дар он ;о ;асам х;рдаам, ки ба касе бад; намекунам, ;арки дар ;а;и ман ;абре карда бошад, мебахшам, аз пайи ;асде намегардам. Зеро, ки дунё арзиши онро надорад. Натарс, ман ;оло девона нашудаам. Дору;оят ;ам пуртаъсир, вале чашми дилам кушода шудааст. Ман дигар Шарифи пешинаи бе;аму дард буда наметавонам. Фа;ат дар фикри онам, ки чаро худованд маро дубора аз г;р баровард? Ман бояд ягон кори ;айриоддиро ан;ом ди;ам. Вале ч; амал аст он? Намедонам…
Раъно. ;ама одамон як вазифа доранд: зиндаг; кунанд, фарзандонро ба воя расонанд, он;оро со;иби бахту тахт намоянд…
Шариф. Он пулу моле, ки ;амъ кардаем, ба ;афт пушту авлоди мо мерасад. Худо ба он кул;хча;ои мо низ риз;у р;з; меди;ад. Аммо ин ;ама бемаъност. Ту маро намефа;м;. Осуда шав, маро ба ;олам мон. Пешомади вазнинро интизорам.
Раъно. Пеш аз ин ;ам аз ноомади кор зи; шуда, ба курорт мерафт;, ё сафари хори;а мерафтию тамоман одами дигар мешуд;. Боз ;амин корро кардан даркор. Ба кадом давлате хо;;, ман ;у;;ат тахт мекунам. Аморат? Франсия? Америка?

Шабнам дар либоси махсуси бемористон меояд.

Шабнам. «Тук-тук-тук. Почтальон  Печкин. Мактуб овардам». Ширинов дод.
Шариф. Ташаккур. (Мактубро гирифта мехонад, зан;о бо с;;бати худ овора). «Бубахшед, 11-12 евро»… Худоё, тавба… Яъне 11-12 мо;… (Ла;зае шах мешавад.)
Раъно. Ана, аз Шабнам ибрат гиред: ин кас ;ам азоби сахт диданд, мисли шумо як бор аз ра;и он дунё гаштаанд, вале ба зиндаг; дилгарм, аз р;яшон нур меборад, аз диданашон дили кас равшан  мешавад. Тамоман си;ат шудаанд.
Шабнам. Ман тамоман си;ат, фа;ат истиро;ат кардан ;ам лозим…
Шариф (ба як тараф). На, ин бечора;о бояд надонанд. Бе ин ;ам ;ами сад;азорсолаи худашон дар пеш. Ба як кул;хпора ин ;адар ;ам ч; зарур? Худоё, чаро мани як бор мурдаро аз г;р баровард;, вале ;амаг; як солаки дигар м;;лат дод;? Ба ч; хотир? Дар ин як сол ман ч; кор кунам?!

Телефони Шабнам занг мезанад.

Шабнам. Бале, ;а, ман. Пулро гирифтед? Не, ман дар т;йи бача;о иштирок карда наметавонам: паго; ;авоб мешаваму бояд дар Харангон як-ду мо; муоли;а кунам. Ин ;ама хайрия ба хотири писараки ;урбоншудаам. Ташаккур.
Раъно. Дидед, ч; хел зистан даркор?
Шариф (камее ором шуда). Худованд ба воситаи шумо ба ман ро; нишон меди;ад. Ташаккур ба шумо. Дар ;а;и;ат, дар ин олам ман ягон кори хайре накардаам. Раъно, р;йхати таба;а;ои м;;то;у бечораро ани; кунед: беморон, хонаи м;йсафедон, маибон…
Раъно. Ана ин гапи дигар. Ра;мат ба гузаштагонатон, Шабнам;он.
Шариф. Муоли;аро, м;;тарам, Шабнам-бону дар хори;а мекунем. Харо;оти сафар тани ман. Паго;и дигар ба Дубай мепарем.
Шабнам. Ч; хел? Шух; мекунед?
Шариф. ;ой;ои мо барва;т банд шудааст. Ман одатан ;амро;и худам тар;умон мебарам. Шумо забон;ои англисиву арабиро хуб медонед. ;ам муоли;а мекунед, ;ам хидмат, ;ам ти;орат. Мо дигар барои андешаи зиёд ва;т надорем. Барои зистан шитоб кардан лозим. ;ар сония ;анимат.
Раъно. Ана акнун ман Шариф;они пешинаро мешиносам. Не наг;ед, Шабнам;он. Худо худаш шуморо ба мо расондааст. ;азорсола шавед…
Шариф. ;амаг; 11-12 мо; бо дарди сангини саратон!? Шитоб мебояд! Вазифаам дар ин дунё муайян шуд: нек; кардан! (Меравад.)

Дар торик; кул;хпора;о г;ё ;аракат карда, ;ойи амалиёт дигар мешавад.


НАМОИШИ 2.

Дафтари кории Шариф. Ороиши са;на;о аз ;ам кам фар; мекунанд: ;амоно бо ранги хокии зард ороста ва аз кадом ;и;ате кул;хпора;оро ба ёд меоранд. Раъно ва Самандар с;;баткунон меоянд.

Самандар. Нисфи пули банк омад. Кори ошёнаи сеюм имр;з тамом мешавад. Муло;от бо раиси ширкати «Тулак» дар тарабхонаи «Киллер» соати 6. Ман лозим ;астам?
Раъно. Не. Ташаккур. Ба шумо ;авоб.
Самандар. ;м… «Ташаккур… Ба шумо ;авоб»… Не, ин хел намешавад. (Аз дасти б;са карда, нохост ;ро ба о;;ш мекашад.) Маро тамоман фаром;ш кард;!
Раъно. Лаънат мехонам ба он р;зе, ки аз сари маст; ба ту диламро хол; кардам! Зани эркаи бадавлати аз  бекор; зи;шуда аз ин бе;тар чиро фикр карда метавонад!? – Чаро аз шав;арам шикоят кардам? – Г;ё ки вай барои ман ва;т надорад. Аммо имр;з, ки ташвиши вай ба сарам афтод, мефа;мам, ки бепарвогии вай нисбат ба ман айни ;амхор; будааст. Аз гуно;ам гузар.
Самандар. Ин узри бадтар аз гуно;! Ман ;ам ба ту одат кардаам! Аз ту ;удо шудан ба ман мушкил! Ман барои ;амин иш;и оташин хизмати туро ;абул кардам.
Раъно. Мушкил бошад, аз кор озод шудед. Ба зани шав;ардор ходими оши; доштан мумкин нест.
Самандар. Не, ;азор сол ;ам лозим бошад, ин азобро ба гардан мегирам, ноумед накунед! Ман аз ;ама дунё даст мекашам, ки бо ту бошам…
Раъно. Шумо аз ман 16 сол ;авон ;астед, пас аз ду р;з ба дили бул;аваси шумо мезанаму маро тарк мекунед. Дили кампирак ба ин тоб оварда наметавонад! Маро дигар азоб нади;ед!
Самандар. Шариф як соли дигар умр дорад. Баъд нико;и расм; мекунем?
Раъно. Э;, худо;он, дар сари ман ч; муаммо;ову ин бача дар ч; фикр?!
Самандар. Ин шарти ;амкории ман.
Раъно. Шарти ман ч; шуд? Чаро се мо; боз ту директори ти;оративу ягон кор пеш намеравад?! Чаро фоидаи соф ба пои худаш меояду нохост мисли мо;; аз кафи мо ;айб зада меравад? Чаро 12 д;кони мо ;ариб ;амеша бе моли даркор; мемонанд? Ана дар бораи ч; ту бояд фикр кун;?! Агар дар байни се р;з ширкати мо фоида  ба даст наорад, аз назарам тамоман гум шав! Ба ман коргар лозим, мене;ер лозим, на бачаи лабкашоли аз ким кадом э;соси дупула ашкрез!
Самандар. Фа;мо. Як ла;за. (Телефони ;амро;ашро ба кор медарорад). О;ои Кармал;! То чанд интизор шудан мумкин?! Корам чист, ки самолёт напарид? Корам чист, ки мисли ту як фоси;и абла; дар турма мешинад?! Хуб … Мешавад. Фа;ат ба хотири д;стии хал;;ои то;ику аф;он! Худам шом меравам. Чор мошин борро тайёр бикун! Бо тамоми барнома: сауна, ойим;о, муси;;… ;е, сад;аи одамгар; шав;! (Ба Раъно.) ;амааш тахт шуд.
Раъно. Ана ин чек барои пул.
Самандар. Мо ошт;? Шом дар тарабхонаи «Киллер»…
Раъно. Гушна бош;, дар хона х;рок ;аст.
Самандар. Ман ташнаи му;аббат…
Раъно. Пеши Кармал; рав. Кора бин. Барор гирад, ман ба ту пул меди;ам, ки ти;орати худатро сар кун;! Фа;ат барномаро та;рир кунед: бе «оим;о ва муси;;».
Самандар. Ин ;амту, барои ширеши гап…
Раъно. Ман ;ам ;амту, барои ;аймо;и кор. (Меравад.)
Самандар. ;м… Ти;орати ман кай;о сар шудааст. Фа;ат мурдану нохост зинда шудани Шариф андак корро кашол дод. Вале дер бошад ;ам, ;урури ту ;ам завол меёбад, кампирак! Ту аз ман мешав;! Ин ;ама аз ман мешавад! (Меравад.)

Кул;хпора;о ба ;ам бармех;ранд. Дуду чанг.
Са;на дигар мешавад.

НАМОИШИ 3.

Ша;ри Дубай. Шариф дар уто;и яке аз ме;монхона;ои олидара;а тан;ост, дар зери фишори р;;; ;арор дорад. Аз ин р;, муси;ии ;аззоби хори;; низ ба г;шаш дар шакли шикаста садо меди;ад.

Шариф. Худовандо, ч; мебояд кард? Боз як мо;и умрам кам шуд? Вале намедонам ч; кунам? Сар;исоби корам гум шуд. Шабнами зебову хушсухан чаро;е дар дилам равшан кард, вале боз худи ; чаро;и а;лу диламро хом;ш кард… Уф… Вале ;амин зи;; ;ам ба наздик; тамом мешавад…

Шабнам шоду хандон меояд.

Шабнам. Дуруд, ;амгинсимо-ба;одур!
Шариф. ;ами Дон Кихот дигар, ;ами ман дигар…
Шабнам. ;ам дигар бас. Х;роки шом аз ;исоби ман! Дар пан; да;и;а 100 доллар кор кардам! Ба кадом ресторан барам, х;;аин? Шарт ягона ;амин, ки ;ошу ;аво;а бардошта, фа;ат табассум энд ханда мекунед… Э;;а, ин ч; гап? Боз фишор баланд шудааст! Дору х;рдед? Ман ба ;аёти шумо ;авобгар. Ана дору;о…
Шариф. Барои кадом хидмат сад доллар доданд? К;? Дар ку;о?
Шабнам. О;;о, анна гап дар ку;о? ;амгинсимо-ба;одури ман рашк мекунанд? Ч; хубе! Пас, шумо тамоман си;ат шудед! Фа;ат одами солим оши; мешавад, рашк мекунад, мес;заду месозад… Мехонанд-ку: оши;;- дилзи;;… Муборак шавад.
Шариф. Ба ман г;й: к; дод? барои ч; дод? Карими ;урут? Касе ки фа;ат дар зиндаг; як ма;сад дорад: маишат бо хонум;ои нав ба нави ;авон.
Шабнам. Бале, Каримбой дод. Вале медонед барои ч;?
Шариф. Ин маълум, ки барои ч;…
Шабнам. Не, фикри бад накунед. – Барои тар;умон; дод.
Шариф. Тар;умон надоштааст?
Шабнам. Вай ба як пешхизмати ресторан дил додааст. Ба тар;умон гуфта нтавонист, хост, ки ман гапи дилашро ба духтарак тар;ума кунам. Вале ;о;ат нашуд: аз аввалин ;умла маълум шуд, ки вай то;ик, аз Душанбе будааст. Номаш Мар;ина!   
Шариф. Дуруст, барои дар ин ;о будани фо;иша;ои худ; шуб;ае нест, вале чаро ман ба ин афсонаи тар;умонии холисонаи шумо бовар кунам?
Шабнам. Бовар мекунед: баъди чанд ла;за худи Мар;ина ба ин ;о меояд. Вай аз шумо ёр; мехо;ад. Ба Каримбой аз ч; бошад бовар накард. Аз ман хо;иш кард, ки шуморо муарриф; намоям. Ба як дидан шумо маъ;улаш шудед. Тайёр; бинед. Духтари бе;ад зебо.
Шариф. Ман ба фо;иша сари коре надорам.
Шабнам. Вай фо;иша нест: барои кор ба ин ;о омадааст, як бойбачаи араб пушту пано;аш шудааст…
Шариф. Даллааш араб аст, г;й?
Шабнам. Чаро ба ;ама фикри бад мекунед?
Шариф. Газета намехон;? Дубай пур аз ар;сони бо фанду фиреб оварда. ;ар сол чандтаашро аз секс-каниз; озод карда, ба То;икистон мебаранд, вале да;;о нафари дигар сол;ои зиёде бе ному нишон дар ин ;о мемонанд. 
Шабнам. Ором шавед. Вай араб - шав;араш.
Шариф. А;аллан хушдораш г;й. Занаш мебуд, кор кардан намемонд.
Шабнам. Хуб, хушдораш, вале мисли зани дуюм. Се сол боз дар ин ;о кор мекунад. Шав;араш ;ам дар ;амин ресторан кор мекунад. Тамом.
Шариф. Пас, зани со;иби ресторан аз ман ч; ме;о;ад?
Шабнам. Хо;аракашро аз Душанбе ба ин ;о равон кардан лозим. Пули ро;ро худаш меди;ад.
Шариф. Тавба. Худаш кам буд, ки боз хо;арашро барои фис;у фасод меорад?
Шабнам. Ё худо;он, чаро фа;ат шумо бадиро мебинед?
Шариф. Шабнам, ман аз ту миннатдор будам: ;амаи дигарон ба назарам мисли кул;хи бачашм буданд, вале ту мисли оташ намуд;, агар ту намебуд;, ман то ;ол ба худ намеомадам, ба ин сафар ;ам намебаромадам. Шукр, чанд р;з ин;ониб ба баданам ;он дамид, аз тамошои ба;ру манзара;ои зебои ин ;о зинда шудам. Аммо як соат пеш, ва;те ки бо як телефони Карими ;урут баромада рафт;, ин со;или ба;ри  би;ишт; мисли як лойобаи чиркине намуд, ки кул;х;ои ифлос даромада, онро ифлостар мегардонанд. ;арчанд диламро тасалло меди;ам, ки ин кул;х;о бечораанд, ду р;зак дар р;и замин мегарданд, бо ;амон ча;;онию ;амон фа;ул;, бо ;ама нозу бозорашон пас аз чанде аз ин ;ама ма;рум мешаванд, кул;хи зери замин мешаванд, миллион;о сол дар торикию сард; мемонанд, вале дилам ганда мешавад, ки умри азизро бо ин пастиву ифлос; мегузаронанд! Барои як зарра хокаи зард, барои як лу;маи зо;иран лазиз аз То;икистони дур ба ин касифхона меоянд! Ва боз мо бояд ба он;о ёр; расонем!? Мо худро падарони миллат гуфта ;ами ин;оро мех;рем, вале ин зан;ои риёкор фа;ат дар фикри фиреб, фа;ат дар фикри маишат, дар фикри пул!
Шабнам. Шариф;он, ман ;ам мисли шумо аз било;; зуд-зуд ба чо;и бе;аъри ;ам меафтам, вале ба р;зи амонати худо шукр мекунам ва нек андеша меронам. Набошад, мегуфтам, ки барои ин р;зи сиё;и духтарони то;ик шумо, падарони миллат, гуна;горед! Шумо он;оро ба ин р;з расондед. Агар хо;ед, агар аз сид;и дил к;шиш кунед, То;икистонро партофта, ;ои дигар намеравад! ;е; кас барои фа;ш ба ин ра;и дур намеояд.   
Шариф. Ба ;ар «кул;;»-фо;ишаи риёкору фиребгар ман гуна;гор?
Шабнам. Э;, Мар;ина аллакай омадааст. Шинос шавед…
Мебинем, ки яке аз тахтакул;х;ои ба ;ои декоратсия хидматкунанда Мар;она аст, ки чанд муддат пеш ;озир шуда сухан;оро г;ш мекунад. Дар ;ая;он аст, мегиряд.
Мар;она. Бале, ман ;амон кул;хе ;астам, ки шумо гуфтед. Аммо фа;ат як бор ба доманам ифлос; расидааст: дар Душанбе, ;амша;ри;ои ман бо номи иш; маро ба хоку хун о;ушта карданд, бадном карданд, дар ин ;о осоиш ёфтам. Гуно;и ман чист? Падарам хост, ки гуна;горонро ба суд ди;ад, худашро бо гуно;и бемаъние ;абс кунониданд: г;ё аз хонаи мо ду грамм героин ёфтаанд. Модарам нохост силмарг шуда вафот карданд. Хо;аракам дар дасти холаам монд. Мехо;ам ;ро ба ин;о оварам. Ёрии шумо барои он зарур буд. Зеро ки то 30-сола шуданаш ;ро ба ин тараф ро; намеди;анд. Вале аз фикрам гаштам. Ёрии шумо лозим нест. Худам ягон ило; мекунам. Ман ;оло аз ягон калоншаванда, аз ягон то;ири то;ик беминнат ёрмандие надидаам. Ана барои ;амин, то умре дорам, ба ватани азизам баргаштан намехо;ам, инро ба дигар падарони миллат ;ам расонед!
Шариф. Исто. Ту аз як кас хафа шуд; ва ;амаро бадном кардан мехо;;?
Мар;она. Ман аз ;ама падарони миллат хафаам: хона;ои сеошёна месозанду намебинанд, ки дару девори вай аз хунобаи дили мо рангин мешавад! То;икистон барои шумо-падарони миллат ватани ;оно;он шудааст, ки ;аср;о месозед, дили сад;о чу ман бечора;оро озор меди;ед, болои зару зевар ;адам мезанед, гули х;року п;шок аз шумо, духтар;ои париче;ра дар хизмати шумо. Ро;ат кунед, давр ронед. Мо ;ам ин ;у;у;ро доштем, вале онро шумо аз мо рабудед! Кашида гирифтед. Моро шумо хоки зери по кардед! Агар келини хонадони сарватманде мешудам, шояд одам ме;исобидед. Вале падарони ;авонони бой фа;ат ;удо;ои бойро ме;;янд. Акнун ки ба м;ъ;изае бахт ба мо даст доду ш;йи араб кардаму ;ариб р;йи об баромадам, акнун, ки со;иби як бурида нони беминнати худ шудам, маро шумо фо;ишаву ;аллобу риёкор меномед? Чаро гиребони худро намеб;ед? Чаро аз ;аллобии худ ёдовар намешавед? Магар шумо аз аввал ;амин хел сарватманду тавоно будед? Оё бемакру ;ила со;иби ;азор;о доллар шудед? Охир шумо ;амаг; саду бист сум маош доштед, дар як д;конча кор мекардед, ч; тавр нохост мултимиллионер шудед? Ин ;ама аз сарвати падари занатон набуд? Ин ;ама бе фанду фиреб буд?
Шариф. Ту ;а; надор; ин гап;оро ба ман г;;! Маро мешинос;?
Мар;она. ;оло шинохтам: се сол пеш барои кор маро назди шумо фиристода буданд. Гумон доштам, ки барои кори ;идд; бурданд, вале баъд фа;мидам, ки маро ба шумо т;;фа кардаанд! Шумо дар б;стонсаройи як маддо;атон худатонро таъриф карда, ;ама сирратонро гуфта, хостед даст ба номусам занед, вале ё ки худо дар дили шумо ра;м андохт, ё хаста будед, ки маро ра;о кардед. Шояд барои ;амин некиатон худо ба шумо умри дубора дод. Вале ;амон бего; дар б;стонсарои шумо ;айри ман боз ду сайди дигар – ду духтари бегуно;и миллат буданд. Уболи он;о дар гардани шумост, падари м;;тарами миллат. Худо ба шумо фурсат додааст, ки гуно;атонро ш;ед, тавба кунед.
Шариф. Ором шав, Мар;она. Дар ин ;о на ;ама мисли туянд. Барои ;амин мо ;ам метавонем хато кунем. Мо хо;аратро меорем.
Мар;она. ;ами хо;ари маро нах;ред, аз худатон, аз касифии касофат;ои фаровони кардаатон андеша кунед. Ин к;;и хок ба сари ;ама фур; меравад: бар сари фо;иша ;ам, ба сари падари миллат ;ам. Вале коре кунед, ки ;абули марг бар шумо осон шавад! Алвидоъ.

Меравад, ё дар назар боз ба кул;хпораи ороишии ме;монхона мубаддал мегардад. Ё ин ;ама дар назари Шариф пайдо мешавад.

Шариф. Инс буд, ё ;инс, пар; буд, ё паризод? Вале ман акнун медонам ч; кор кунам! Ин башорат ;ам аз осмон омад! Ман ;имоятгари озордидагон мешавам!
Шабнам. Хеле хуб.
Шариф. ;амро; кор мекунем.Хо;ари Шабнамро ёфтан тани гшумо, давоми кор тани ман.
Шабнам. Вале ;ама харо;отро ;исоб карда, ду та;сим мекунем. Ман ;ам андак сармоя дорам. Ин ;о омадани ман ;ам бе;уда нест. Ман ;ам бояд барои омурзиш имкон пайдо кунам.
Шариф. Ин ч;, эълони ;анг аст? Шумо бе ин ;ам бо тар;умон; маро ;арздор кардаед. Охир барои 5 да;и;а тар;умон; Карими бечора ба ту 100 доллар додааст…
Шабнам. ;а;;и тар;умонии додаи шумо барои хар;и ро; кофист. Ман мехо;ам, ки муносибат;ои мо бародарона бимонад.
Шариф. Магар ман зид ;астам?
Шабнам. Шумо зидди дигар чиз: ман мехо;ам бо ;ама то;ирони худию ин;о;  аз наздик шинос шавам. Он;о барои зиёд кардани кор;ои хайрия ба ман лозиманд. Ва ;озир шуморо боз тарк мекунам ва назди Кимсан-амак ва шарикони вай меравам.
Шариф. ;м… Кимсан – «Амаки мафия»?
Шабнам. Дигар ч; фар; дорад? ;ам амак;ову ;ам ;иян;о аз як лой сиришта шудаед. Имр;з аз Мар;она ;азар кардед, паго; аз ман ;ам мегурезед. Вале ман бояд асоямро ба рушно; занам. Ман ;ам фа;т да; – ёзда; мо;и дигар умр дорам, ба дарди саратон гирифтор будаам. Фурсат танг аст, бояд амал кунам.
Шариф. Ёдат ба хайр. Ин аст дасти бародар. Худо мададгорат бошад.
Шабнам. Бе;тараш, аз он андеша кунем, ки ин р;зи на;с метавонад ;ар ла;за фаро расад: нога;он муфлисшав;, як хато, зарбаи равонии як нохалаф, ;атто як рашку дилзи;; аз оши;; - кофист, ки аз арши барин ба  зери замин фур; равем. Шумо дамгир; омадед, атроф пур аз восита;ои дилхуш;. Дам гиред.
Шариф. «Оши ошт;» кай?
Шабнам. Паго; аз ;исоби ман! (Даст фишурда меравад).
Шариф. Ман акнун медонам ч; кор кунам! Бечоравор нола кардан бас! Амал мебояд кард! Ба таври фавр;! (Телефонро гирифта, ра;ам мечинад). ;аваю… Ай нам ист – Шариф! … Кул;х;о ;аракат мекунанд! … «Ай донт ю»? ;озир мефа;монам.
(Меравад.)

Та;ти муси;; кул;х;о ба ;аракат даромада, ;ои амалиёт дигар мешавад.

НАМОИШИ 4.

Ша;ри Душанбе. Дафтари кории Шариф. Раъно ва Самандар.

Раъно. ;ама дардаш бахайр буд, вале инашро ч; хел та;аммул кунам? Ман ;ам орзую ;авас дорам. Писарамро ба мактаби ол; дохил кардан лозим, хонаро сохта тамом кардан лозим. Худам ;ам то ;ол р;з надидаам… Вале ин бошад, ;ар фоидае, ки меояд, ба бекорх;;аву худозадае мебахшад.
Самандар. ;а, рост. Вале на;з. ;а-;а-;а… 
Раъно. Ту ч; механд;? Ба ;ойи к;мак расондан масхара мекун;?
Самандар. Бубахшед, вале аз хаёлам гузашт, ки агар ;амин тавр рафтан гирад, ману ту баробар мешавем ва назари ту о;ибат ба мо мерасад. Яъне, барои ман ин сарвату боигар; а;амияте надорад, барои ман ;иматтарин чиз худи ту ;аст;.
Раъно. Кифоя, ;аноби оши;. Агар ро;е наёб;, ки пул;оро э;тиёт кунем, аз кор сабукд;ш мешав;!
Самандар. Сахт гирифтед. Вале ро;и ин кор хеле зиёд. Ман дар та;рибаи кориям бисёр ширкат;оро медонам, ки муфлис шудаанд, вале сарваташонро пурра э;тиёт карда тавонистанд ва бо ин аз андозу сад;о душманон халос шуданд.
Раъно. Ч; тавр? Агар дон;, биг;й!
Самандар. Ро;и аз ;ама одд; ва ;улай: ;ама мабла;;ои навро ба сурат;исоби дигар мегузаронанд, ки шайтон ;ам пай намебарад. Шарт ;амин, ки со;иби сурат;исоби нав хешу табор набошад. Вале вай одами боваринок бошад.
Раъно. Кифоя. Ба сурат;исоби худат гузарон.
Самандар. Ба ман ;ам мумкин не. Вале одами дурустро меёбам.
Раъно. Медонию намег;; - а? Зудтар амал кунед.
Самандар. Фа;ат як илтимос, ;аво;и болои чашмонатонро бардореду офтоби чашми зебоятонро аз мо пана; накунед. Барои ман як  табассуми шумо ба;ои тамоми олам аст.

Шарифи андешаманд меояд, ба ;олати ;озирин мутава;;е; мешавад.
Шариф (худ ба худ). Наход, ки ин кул;х;о ;ам дил дошта бошанд? Ин;о ч; кор мекунанд? Шояд барои донистани ;амин худо ба ман умри дубора бахшид? Не-е… Ба чашмонам бовар кардан намехо;ам… Мавриди хуби сан;иши ин;ост.
Раъно. Андаки дигар сабр кунед, ;аноби оши;. Кам монд…
Самандар. Наметавонам, нами то;ат намондааст… (О;;ш кардан мехо;ад.)
Шариф. У;м… ;анобон, як кори хайр мекунем.
Раъно. Туф-туф, за;ракаф кард;… Боз ч; кори хайр? Боз ба кадом калу к;р ёфтаю тофтаи моро бахшидан мехо;;?
Шариф. Не, масъала дигар хел меистад. Мебинам, ки ин йигити ;озиру нозир ба кор;ои мо к;маки зиёде мекунад. ; зеби зани зебои ча;ону чор кас медидаг; аст. Мехо;ам, ки ;оло бо як хонуми мувофи; ошно кунам.
Раъно. Ин ч; масхарабоз;? Ч; кор кардан мехо;;?
Шариф. Кори савоб. Шомпонро мекушоем. (Ба ;ада;;о шомпон мерезад.) Ва пешвоз мегирем парии заминиро! Мар;амат, пар;. Дароеду мафтун кунед!

Шабнам дар либоси ороста меояд. Дар ;айрат мемонанд.

Самандар. О-о-;… (Паст, ба ;). Шабнам?
Шариф. Бале! Раъду бар;! Бо як ниго; ;авонон ;амдигарро д;ст доштанд!
Шабнам (ба як тараф). Худоё, олам ч; танг аст! Боз Самандар?
Шариф. Тири му;аббат аз чашм;о бо дил;о гузашт ва тамоми ;исму ;они он;оро абад; пайванд кард! Сар;о аз ;аё хам шуданд. Зинда бод му;аббат!
Самандар (худро ба даст гирифта, айёрона). «Горка» ;ам лозим?
Шариф. Лозим!
Раъно. О;! (;ада; аз дасташ меафтад.) Дилам суст шуд…
Шариф. Азизам, ту ;оло ба ман даркор. Ч; шуд? Биё, ба назди тиреза барам, ;авои тоза даркор. ;авон;о бошанд, бигузор муносибаташонро озодона ани; кунанд. Масъалаи р;зи т;йро дер напартоед. (Ба хонаи дарун медароянд.)
Шабнам. Худоё, замоне мехостам, ки бо ту р;бар; шаваму бо дастони худам дилатро шикоф карда пора-пора карда бинам, ки ч; сирре дор;! Чаро боиси марги писари ман шуд;? Чаро хонаи ободи маро с;хт;?
Самандар. Ба ту бадие намехостам. Та;дир ;амин хел будааст.
Шабнам. Та;дир ч; гуно; дорад? Чаро ту ба шав;арам гуфт;, ки падари писари ман ;аст;?! Чаро т;;мат кард;!?
Самандар. Ором шав. Бе;тар аст, ки ин ;исса ба Раънову Шариф номаълум монад. Агар як ;иссаи ;иссаи туро фа;манд, аз ;ама давлату савлатат мемон;.
Шабнам. Ман аз касе мутта;ам нестам. Маро ба ме;мон; хондаанд.
Самандар. Ба Шариф ра;м бикун: ;амаг; чанд мо;и умраш бо;; мондааст…
Шабнам. Инро ;ам медонам.
Самандар. Раъно дар бораи тую Шариф гуфта буд, аз рашки ту чун м;й ба худ мепечад, мисли хас оташ мегирад, мес;зад, вале то;ат мекунад, зеро ки ;амааш мува;;ат; аст.
Шабнам. Бефоида. Байни мо чизе нест.
Самандар. Вале ту дарво;ъ, зеботар шуда;.
Шабнам. Гапро ба дигар тараф набар. Ман туро ;е; намефа;мам…
Самандар. Му;аббат маро девона карда ба ин амал ;идоят намуд, ман туро д;ст медоштам, аз рашк ба ин амал ма;бур шудам. Вале ту тамоман дигар шуд;. Туро гум карда, ман тамоман девона шудам.
Шабнам. Сари маро гаранг кард;. Ч; гуна му;аббат? Охир ту маро барва;т медонист;, чаро хостгор нафиристод;? Хеле дертар, баъди писардор шуданам мулоимхунукона аз иш; гап сар кард;?
Самандар. Ман бачаи камба;ал будам, аздусар волидонат ризо намешуданд. Баъди со;иби диплому вазифачаи «корманди хурди ВКД» шудан ;уръат пайдо кардам, аммо дер шуда буд…
Шабнам. Агар хостгор мефиристод;, шояд сабр мекардам. Амон из;ори дил карду каси дигар, ки набуд, ризо шудам. ;арчанд ;ан;з дар курси сеюм мехондам…
Самандар. Акнун дер шуд… Биё, ;оло ба ин спектакл хотима бахшем: Д;стона хайрухуш мекунем. Ба ин;о мег;ем, ки ситораамон рост наомад. Аслан ма;сади Шариф дигар: ;;раи ту ману Раъноро сан;идан мехо;ад. Ин мактабро мо кай;о гузаштаем. Ин алифбои «илми мо» аст!
Шабнам (механдад). Ва бо ;амин иш;и ту, Ма;нуни бечора тамом шуд? Охир ман ;оло озодам. Дунё бе душман. Ч; ба ту халал мерасонад?
Самандар. Баъди он ;одиса медонам, ки байни мо ягон хел д;ст; шуда наметавонад. Афс;с, ки инро дер фа;мидам. Маро бубахш. Ман аллакай зан дорам. Ва ;айри зан дар ин дунё кор;ои зиёди му;имтаре ;аст.
Шабнам. Вале ту…
Самандар. Ман туро озор додан намехо;ам, ба ту ;ам хафагии ман зарур нест.
Шабнам. Ба ман дигар ;е; чиз му;им нест. Ман дар дами а;ал савганд х;рдам, ки ;амаро бахшидам.
Самандар. Маро ;ам?
Шабнам. ;а…
Самандар. Хеле хуб. Ташаккур. ;аноби Шарифхон! Ман меравам.

Шарифи хандон ва Раънои хотирпарешон мебароянд.

Шариф. Х;ш? Чашмонатон аз шарори иш; медурахшанд?!
Шабнам. Ба як ниго; оши; шудем.
Самандар. Мо ;амдигарамонро на;з мешиносем, амак;он. Вале байни мо ;е; чиз шуда наметавонад, зеро ки ман додархонди шав;ари ра;матиашон ;астам. Ин кас ба мо ;укми янгаро доранд. Барои ;амин, маъзарат мехо;ам. Ман бояд бозор равам. Мошин;ои пахтаро ба вагон бурдан даркор. То дидана. (Меравад.)
Раъно. Ч; лозим буд ин масхарабоз;?
Шабнам. Маро ;абул накарданд, ака;он. Ман дигар барои ар;с; пир шудаам. Кори бисёре дар пеш. Шумо ду ваъда доштед. Агар янгаи азизамон зид набошанд, аз пайи и;рои ;амон мешудем. ;амро; иштирок кардан дар хатнат;йи сад ятим ва ба Дубай фиристодани Ма;пар; – хо;ари Мар;она.
Шариф. Бо ;ону дил. Фаром;ш накардаам. Аз ин ;авон хо;иш мекунем, ки духтаракро ёфта ;у;;ат;ояшро тахт кунад. Ин бего; навбати ме;мондории ман. ;арсе мешинем.
Шабнам. Ташаккур. Хайр, янга.
Раъно. ;м… (аз ;азабу саргаранг; чизе гуфта наметавонад )
Шабнам. Хуш бошед, ака.
Шариф. Хуб. Ман гусел мекунам.
;арду мебароянд. 
Раъно телефонро гирифта, занг мезанад.
Раъно (бо телефон). Самандар, зуд расида биёву ;амаашро фа;мон. Шариф ;ам дар ;амин ;ост. ; ;ам бояд донад. Ин ч; сирре буд бо «янга-хондат»!? Маълум, ки ;ардуятон чизеро аз мо пин;он кардед! Корд ба устухон расид! Дигар тобу то;атам намонд. Шабнам кист? Чаро ба ; с;и;асд карданд? К; ;ро куштан мехост? Чаро ; намурд? К; ;ро халос кард? Ту бо ; ч; муносибат дор;? Мо бояд ;амаи гапро дар бораи «янга»-и ту дониста гирем… (Меравад).

Кул;х;о ба ;аракат даромада бо ;ам бармех;ранд. Чанг. Аз осмон хок мерезад.

;исми 2
НАМОИШИ 5.

Хонаи Шариф. Тахтакул;х;о ба шакли одамон, ё одамон ба шакли кул;хпора;о.

Самандар, Раъно, Шариф хаста;ол. Бемори ; ав; гирифта, дунё боз ба назараш кул;хистон менамояд.
Самандар (идомаи суханаш). Шабнам аз оилаи сарватмандон буду шав;араш Салим камба;албачаи маълумоти олидори ча;;он. Шабнам шав;арашро мисли ;улом истифода бурда, аслан бо мард;ои дигар майишат карда мегашт. Салим, баъди он ки худаша «гирифт», аз занаш покию иффат талаб кард, маро ки дар ВКД кор мекунам, посбон таъин кард. Барои офияти хонадон чанд маротиба аз хиёнат;ои Шабнам чашм п;шидам, вале дафъаи охир як ;умандони бефа;м бе;уда ба ман дарафтода, ;ан;ол  бардошт, нисфи шаб буду Салим дар басти шабона. ;амсоя;о аз ма;ал бедор шуда, Салимро даъват карданд. Ман ;е; чиз нагуфта баромада рафтам. ;амон шаб Салим ба Шабнам с;и;асд кардааст. Баъди як ;афта худаш дар садамаи автомобил; ;алок шуд. Ё тамоман ;ушро аз даст дод, ё “шарикони” Шабнам аз ; ;асос гирифтаанд. Мег;янд, ки Шабнам се;ру ;оду карда метавонад.
Раъно (ба Шариф). Мефа;м;, бо к; рафи; шуд;?! Бо як а;узаи ;одугар! Медон; барои ч; ба ту ин ;адар сахт часпидааст?! Барои сарватат! Бо ба;онаи нек; бо чандин бу;;а;о майишат мекунаду пул;ошона кашида мегирад. Туро ;ам бера;а кардаг; ;амин бева аст, ки пули бо сад азоб бадастовардаи моро ба бод меди;;!
Шариф. Кифоя. Ин афсона;о ба дили ;ама задаанд. Кул;хе аз кул;хе рашк мекунад, кул;хе аз кул;хе чанд мушт хоки сиё; умед мекунад, кул;хе кул;хи дигарро дар ;олати ногувор мемонад, ;ила мекунад, бехабар аз он, ки ин ;ам мува;;атист, то сари г;р аст. Ин умри к;то;и ширин на барои ин талош;ои бемаънист! Ин олам боз ба назарам ба кул;хистони бе;иссу беовоз мубаддал гашт. Тасаввур кунед, ки ин ;евони а;иб ;айкали Шабнам асту ;он дорад. Агар ин ;о мебуд ч; ;авобе медод:

;евони ;айкалмонанд – Шабнам ба ;аракат омада бо ;азл гап мезанад.

Шабнам. Бале, Шабнамам, кул;;и бачашмам. Мард;о ;афт зан мегиранду со;иби 70 маъшу;а мешаванд. Мо аз шумо ч; кам; дорем? ;ол он ки ;амаг; се кавалер дорам! Ман не, он;о чун занб;ри асал ба гули ширадор часпидаанд. Дар ин «дунёи ка; дору марез» ин ч; а;амият дорад?
Раъно. Дид;? Шунид;?
Шабнам. Бовар кардед? На! Ман ба ш;ям соди; будам, ; оши;и ман буд, вале барои ба даст овардани моли мо дигарон ба миёнаи мо даромаданд, т;;мат карданд, сари ;ардуи моро х;рданд. Ман ба шумо ва пулу моли шумо, ба амалу вазифа;ои шумо нафрат дорам. Чанд р;зе, ки аз умрам бо;; мондааст, мехо;ам барои кори хайре сарф намоям, г;ё ки барои тифли ;;рамаргам мекунам. Дигар ;ама гап;ои шумо ;арзаву хобу хаёли тира аст!

Боз ба ;евон-;айкали кул;хмонанд мубаддал мегардад.

Раъно. Вале шумо девона шудаед, шукри худо гуфта, ба ;адри пул расидан лозим, дороиро ба ;ар як калу к;р бахшида исриф кардан дуруст нест. Худи он;о ;ам кор кунанду ёванд. Вале агар бой шаванд, ба мо ягон танга меди;анд? 
Шариф. Боз пулу мол, боз хоки ;а;ири зард, боз на;осоти шикаму кафани рангаи бадан;о-кул;х;ои тар!? Агар ин ;айкал Мар;она мебуд, ба сад пушту авлоди мо лаънат мехонд.

;айкали зан, ки ба Мар;она во;еан монанд аст, «;он гирифта» гап мезанад.

Мар;она-;айкал. Шумо бо ч; менозед? Бо чанд доллару ашёву хона;оятон? Бону Раъно, агар тасодуфан шав;ари шумо дар ;авон; бо модари ман дучор шуда ;ро ба зан; мегирифту шумо ба падари ман мерасидед, ч; ;ол медоштед?! Шумо боре андеша кардаед, ки чаро шумо якбора бойю сарватманд шудеду падари ман камбизоат? Магар та;симоти ило;; чунин беадодатона буд? На,  шумову ;аммаслакони шумо барои як пора устухон талош карда аз гул;и ;амдигар гирифтед, падари ман бошад, бо хаёл;ои орифонааш монд, шумо аз хуни дили бечорагону ашки ятимон, гул;ои хазоншудаи бахтбаргаштагон сарват ;амъ овардед, вале падари ман ро;и табобати дилу майнаи вайрони шуморо ме;уст. Агар ;амин тавр набошад, миллион;о нафар бе;уда дар пахтазор за;мат намекашиданд, миллион нафари дигар хизматгории а;набиёнро ба д;ш намегирифт, ;азорон бадбахтон мисли мо номи шуми фо;ишагиро ;абул намекарданд! Барои бадбахтиву ;ашшо;ии мо худи шумо гуна;горед! Агар мо ;ам аз пайи ;илаву найранг шавем, р;зи равшани шумо шаби тор мегардад!
Шариф. Кифоя, Мар;она. Гузаронд;
Мар;она. Хуб. Вале донед, ки кул;х ;ам дил дорад, кул;х ;ам алам дорад, кул;х ;ам орзу дорад! (Боз шакли ;айкали кул;хиро мегирад.)
Шариф. Бале. Аз кул;х ;ам го;о оташ мепарад. Э;тиёт шавед аз оташи кул;х. Ин оташ ;амаро мес;зад!
Раъно. Дарди шумо боло гирифт, дадеш. Ва;ти дорух;р; шуд.
Шариф. Не! Кифоя! Ман тамоман си;ат ;астам, шаробу н;шдору;ои шумо маро масту беёд мекардаанд. ;оло ;ушёрам. Умуман, дунё кирои гилаву ;ан;ол намекунад, вале ман бояд як кори му;имро ан;ом ди;ам. Фурсатам танг аст.
Раъно. ;ама фоида;ои софро ба каллу к;р бахшид;, боз ч; монд?
Шариф. Ба кул;х;о бахшидани сангу о;анора чандон гапе нест. Му;имтар аз он, имр;з машварати ;укумат; бо ти;орону вазирон мешавад. Ман ба назди он;о масъала мемонам, ки бе фиреб ти;орат карданро ом;зем, барои ;ар як мусибатзада, барои ;ар як камбизоат худро вазифадор ;исобем. Худованди азза ва ;алл ба мо табиати босаховате ато кардааст, ки ;амаро метавонад серу пур созад, аммо корро чунон тоб додаем, ки пулу мол тан;о ба  кисаи фа;ат чанд нафар мераваду халос…

Самандару Раъно байни худ пин;он; машварат мекунанд, овози Шариф паст садо меди;ад, ; ба олами худ ;ар; шудааст.

Раъно. Боз дардаш ав; гирифт.
Самандар. О;ибаташ бахайр шавад.
Раъно. ;амаи мабла;;ои корхонаи моро ба сурат;исоби худат гузарон.
Самандар. Якбора мумкин нест: маълум мешавад.
Раъно. Чанд д;сту хеши боваринок дошта бош;, ба ;амаашон гузарон.
Самандар. Маро ;аллоб гуфта гуна;гор карданашон мумкин.
Раъно. Розият мекунам.
Самандар. Розигии ман – дасту дили шумо.
Раъно. Ман пурра аз они ту. «Кул;х ;ам дил дорад»!
Шариф (охири суханаш)… Мо бояд фишанг;ои давлатро чунин танзим кунем, ки ;ар як ша;рванди диёри к;чаки мо со;иби р;з; шавад…

Занги телефони даст;. ;озирин ;арсак мезананд.

Самандар. Бе;тарин баромад мешавад.
Раъно. Фа;ат ба пулу моли хона даст нарасон. Кул;х;ои дигар ;ам дасту по доранд, ;аракат кунанд, ****д, бой шаванд.
Занги телефон.
Шариф (г;шаки телефонро гирифта). Бале… Наход… ;озир меравам…
Раъно. Тин;; ;аст?
Шариф. Писарамон ба милиса афтидааст… Сардор пин;он; ба ман занг зад.
Раъно. Барои ч;?! Писари ман ч; гуно; карда метавонад?!
Шариф. Сабабашро нагуфт.
Самандар. Ин кори душманон! Ман ;амро;атон меравам.
Раъно. Истед! «Падар;ои миллат!» Бе пул суханатон асар надорад, ;оле, ки ту дор;, хар надорад. Дар милисахона кул;х;о намешинанд, он;о нафс доранд, ба умед нишастаанд. (;узъдони «дипломат»-ро мегирад). Бе ин доллар;о шуморо г;ш ;ам намекунанд. Рафтем.

Мераванд. Кул;х;айкал;о ба ;аракат даромада г;ё ба Шарифу Раънову Самандар та;лид карда, ба курси;о бо карру фар менишинанд ва масхараомез механданд. Кул;х;ои дигар низ ба ;аракат даромада он;оро аз ;ояшон бе;о мекунанд.

НАМОИШИ 6.

 Дафтари кории Шариф. Шариф ва Шабнам. ;арду бемадор, ;арду касалманд, чун тахтакул;х;ои уфтода. Бо ;ам сухан мег;янд, вале г;ё намешунаванд.

Шабнам. Дар ило;и корам дармондам. Барои ;амъияти к;ру кар;о сад ;азор гузарондам. Вале ;е; не, ки пул ба ;амъият расад. Мушовирон гуфтанд, ки ило;и ин тан;о дар дасти ту аст.
Шариф (дору мех;рад). ;ар коре, ки ба пул вобаста аст, ;аллу фасл мекунам.
Шабнам. Дар кори хо;ари Мар;она ;ам о;изам: ;ро та;овуз кардаанд. Кораш дар суд. Барои баромада рафтан рухсат намеди;анд. Барои ;азо додан ба та;овузгар пушту пано; лозим будааст. Ба духтари бечора падар; кунед.
Шариф. Хуб, падар; мекунам.
Шабнам. Номаш Мижгона. ;амаг; 15-сола аст. ;авон бошад, наъшаманд будааст, бачаи як калоншаванда будааст. Вале бачаи кист, нагуфтанд.
Шариф. Мижгона гуфт;? 15-сола? Худоё… Ин кор дар… дисколуб шудааст?
Шабнам. Бале. Дир;з бояд Мар;она аз Дубай меомад. Ба умеди мову шумост. А;воли ман бисёр вазнин: ;атман ду-се р;з хобида муоли;а гирифтан лозим.
Шариф. Ман ;ам бе;олам. (Телефони дастиашро ба кор медарорад.) Вале ин ;о гапи дигар ;аст… (Ба г;шаки телефон, бе;олона.) Самандар, зуд биёед. Бовар кардан намехо;ам. Шояд ин аз касофати паймоншикании ман шудааст?
Шабнам. Кадом касофат?

Самандар меояд.

Самандар. Дуруд ба хо;ари ;иёматии бародари ;иёматиам.
Шабнам. Дуруд.
Самандар. Шумо барои он омадед, ки писари бародари ;иёматиатонро ба ;азо расонед? Офарин! Ана ин аст оини бародар;!
Шабнам. Чаро? Ч; хел?
Шариф. Росташро г;й, писари ман гуно; кардааст, ё на?
Самандар. Афс;с, ки ;амин тавр аст: ; ба номуси духтарчаи 15-сола та;овуз кард ва мо бо хо;иши шумо 1000 доллар пора дода ;амаро ором кардем ва айбро ба сари духтарча задем, ки Мижгона як сол боз фо;ишаг; мекунаду бачаи шуморо бера;а карда, ба доми худ афтондааст. Барои пул…
Шабнам. Худоё, чи;о мег;ед?!
Шариф. Чаро ба ман росташро нагуфтед?
Самандар. Росташро шумо медонистед, вале дар пеши хо;аратон мехо;ед худро поку ;уддус нишон ди;ед.
Шариф. Не! ;асам, ки асли корро намедонистам. Не! (Дору мех;рад.)
Самандар. Вазнин шавед: ба шумо асабон; шудан манъ аст. Бигузор бечораву ;ашшо;у бер;з; асабон; шаванд! Ба шумо, хонум боз ч; лозим? Мемонед, ки бародархонди ;иёматиатон чанд р;зи охиринашро осуда гузаронад? Ё мехо;ед ;уссамарг карда аз р;заш пештар кушед?
Шариф. Шумо азоби маро бештар мекунед! Самандар…
Самандар. Шабнам, агар донистан хо;ед, пул;ои ба хазинаи ;амъияти к;ру кар;о гузаронидаатон ;ам ба ;и;илдони ширкати бародархондатон даромадааст. Ин ;азор доллари пора додаамон аз ;исоби ана ;амон пули ба сурат;исоби мо гузаронидаи шумо буд.
Шабнам. Ч; хел?
Самандар. Мо ;амро;и сарвари ;амъияти к;ру кар;о як бозии махсус дорем, фоидаро ду та;сим мекунем. Баъди ягон сол албатта як ;исми пул ба ;амъияти к;рон  мегузарад, вале то он ва;т мо, бино;о, р;з мебинем. Вале шумо ба умед нашавед: он пул;о дигар ба ;амъияти к;р;о намегузарад, зеро ки ;арду корхонаи мо муфлис шуд, ило;и дигар надорем. Умри шумо ;ам тамом шудааст, барои даъво фурсат намонд.
Шариф. Не, не, не. Ман чи;о мешунавам? Як умр кори ти;орат ;амин хел буд, вале ман найранг намекардам, ;амаг; ду бор барои ба ро; мондани кори ширкат аз ташкилот;ои хайрияв; ;арз гирифта будам, вале пурра баргардонидам. Дигар ;илагар; надоштам…
Самандар. Аммо раисони хазина;о худашон да;анмазза шуда, ;ар сари чанд ва;т ин амалиёти молиявиро такрор мекарданд. Афс;с, ки дигар намекунанд. Ба шумо дигар бовар; нест.
Шабнам. Худоё, кошки зудтар мемурдаму ин гап;оро намешунидам.
Самандар. Занед, к;бед, пора-пора кунед. Як зарбаи дигар барои ин кас коф;.
Шабнам. Майнаам ги; шуд. Ин ;ама ш;ру шари мо бе;уда будааст. Акаи ман гуна;гор нест, фа;ат хато кардааст, ки дар ба;алаш мор парваридааст. Шав;ари ман ;ам чунин хато кард. Ту ч; кас;, ки айши ;амаро талх мекун;?
Самандар. Ин даъвои суд; ...
Шабнам. Вале ман ягон даъво надорам, мехо;ам осуда мирам, ба тавбаву тазарр;ъ маш;ул шавам.

Яке аз ;евон-тахтакул;х;о ба Мар;она мубаддал мешавад.

Мар;она. Вале ман даст намекашам. Барои ;имояи шарафи инсон; ;ам доллар лозим будааст. Ман овардам. ;а;;и за;мати сесолаам кофист, ки ;асоси хо;арамро гирам. Ба адвокату прокурору судя мабла;и  даркориашонро додам, он;о мурофиаро аз нав мебинанд.
Самандар. ;м… Шабнам, ту медон; ки барои ч; ман муста;илона ти;орат намекунаму сарватамро намоиш намеди;ам? Зеро ки ;е; зарурат надорад. Барои мо худи пул а;амият надорад, му;имаш пушту пано;, ном, та;ову амак;о. Ту, Мар;она, бояд ;амон зани зебо, вале хидматгор барои майишати мард;ои замон  бо;; мон;, пул;оят туро на;от дода наметавонанд. Эътироз кун;, мисли п;ки шишаи шомпон парида ба ма;бас мерав;!
Мар;она. Натарсон. Пул ;ам; аст, ;амаро «та;ову амак»  мекунад.
Самандар. ;а-;а-;а. Хест;, ки хоб;. Та;ову амак;о низ ба ;иян;ои баобр; пушту пано; мешаванд, на ба ;ар як фо;ишаи серпул! Бехабар;, ки кай;о лингат аз осмон омадааст: ана ин ордер барои ;абс кардани ту. Бо номи ;онун, шумо дастгир шудед. Метавонед адвокат гиред.
Мар;она. Барои ч;?
Самандар. Маълум шуд, ки бо инти;олу фур;ши нашъа маш;ул буда;. Аз хонаат 10 грамм героин ёфтаанд. Дар ана ин сумкачаи зебои ту ;ам ;аст. (Мегирад.) Бубинед, шумо шо;ид: ин хокаи сафед нашъа аст. Та;рибан 5 грамм.
Мар;она. Не, не, не…
Самандар. Ба гуно;атон ;оил шавед, ;азоятон сабуктар мешавад. (Ба дастони ; кишан мезанад.) Ман ба хотири шиносо; мек;шам, ки аз да; сол зиёд ;азо нади;анд. Алвидоъ, то да; сол. Худо ;офиз!

Мар;она боз ба ;евон-кул;хтахта мубаддал мешавад.

Шариф. О-о;, кул;х;ои бечора! Дар ин умри дур;за ин ;адар та;;иру хор; ба ч; хотир?!
Шабнам. Дилам заъф кард. Дигар аз ;ой хеста наметавонам!
Шариф. Ба фикрам, ин охири спектакли кул;х;о аст…
Самандар. На, ;оло масхарабози;о дар пеш. Шумо бояд ;амаашро тамошо кунед. Ана, бинед. (Бо телефони даст; даъват мекунад.) Хонум, як ла;за мар;амат кунед, кори таъ;ил; баромад.
Шариф (бе;олона). Дили вай дардманд аст, ;ро накуш…
Самандар. Осиёб бо навбат.

Яке аз кул;х – ;евон;ои ;айкалмонанд ба ;аракат омада ба Раъно мубаддал мешавад. ; бо ;урур назди Самандар меояд, ;озиринро намебинад.

Самандар.  Финита ла комедия, хонум; корхонаи шумо о;ибат муфлис шуд ва онро ;укумат баст.
Раъно. Инро худамон пешбин; карда будем. Пул;о дар дигар сурат;исоб-ку…
Самандар. Аммо бино, се корхонаи хурд, хонаи сеошёнаи ;ариб будшуда аз даст рафт; онро ба ;исоби ;арзи андоз ва ;арзи ;арздода;о дар музояда ба фур;ш мемонанд…
Раъно. Ч; тавр? Магар он;оро ба сурат;исоби худат нагузаронд;?
Самандар. Фурсат наёфтам, вале ;оло ;ам ило; ;аст, вале баъди дахолати ма;омот кор мушкилтар шудааст. Агар пешак; сеяки арзишашро бо пули на;д ба «та;оям» супорем. Вале ин ;адар пул аз ку;о?
Раъно. ;ама ёфтаву тофтаам дар ин ;о: кам бошад ;ам ило;ашро ёв.
Самандар. Ташаккур. Ба хотири д;стии соби;амон ;аракат мекунам.
Раъно. Фа;ат зудтар!
Самандар. Як хабари дигарри нохушро ;ам бояд расонам: суд мурофиаи писаратонро аз нав баррас; мекунад: духтар ;асди худкуш; карда, ;исмашро с;зондааст. Ман дигар ило; надорам. Суд пан;о; ;азор талаб мекунад. Набошад, ;укми ол; писаратонро интизор аст.
Раъно. Худоё…
Шариф (но;унбон). Худоё худовандо, аз гуно;ам гузар.
Самандар. ;айронам, ки аз пайи на;оти писаратон шавам, ё корхонаатонро халос кунам?
Раъно. Аввал писарамро халос бикун. Бе вай ;аёти ман маъно надорад.
Самандар. Пас, ин пул;оро барои писаратон мебараму аз ба;ри корхона мебароям…
Раъно. Аз пул;ои ба сурат;исоби ту гузаронидаам истифода бар…
Самандар. Кадом пул;о?
Раъно. Аз пул;ое, ки ба сурат;исоби ту гузарондем…
Самандар. Вай ;амту наомадааст, мо бо шумо расман ким-кадом молеро савдо карда будем, барои гирифтани вай ;арори раёсати ширкати са;;омии мо лозим. Ба гумон аст, ки ба хотири бачаи ким-к; раёсат пули зиёд ди;ад…
Раъно. Ва;ти ;азлу ш;х; нест! Вай пул;ои ман! Масхарабозиро бас кун, пул;оро баргардон!
Самандар. Аз они шумо буд, ;оло аз они ман аст. Шумо онро бар ивази як вагон тахта додаед. Бефоида чаро ба шумо пул ди;ам?
Раъно. Мефа;мам. Ту маро мехо;;? Ман роз;. Ман пурра аз они туям.
Самандар. Нафа;мидам. Моли савдои мо чист?
Раъно. Маро бубахш, ило;и дигар надоштам, охир зани шав;ардор ;астам, вале акнун роз; ;астам. Гир. Ту ин пистони сафеди зебои маро мудом васф мекард;, тани маро ба сарву санавбар ташбе; медод;…
Самандар. Барои хурсанд кардани дили кампирак ду калимаи хуш  гуфтан ба ман мушкил; надошт. Вале ;озир ба ин э;тиё; надорам.
Раъно. Худоё, ман канизи туям. Маро ;арч; мехо;; бикун, аммо писарамро ба озод; барор, корхонаамро аз оташ на;от де;, пул;оямро баргардон.
Самандар. Ку;о шуд ;урури шумо, хонум? Ман ба ;урури шумо оши; будам, мехостам,  ки мисли шумо босиёсату сипо; бошам. Шумо ;оло ба ;азор;о зани оддии кучаг; монанд шудед. Баданатонро п;шед, ки аз як кул;хпораи гуфтаи Шарифбой мондание надоред. Майлаш, ба хотири д;стии соби; шуморо ба сифати фарроши корхонаам ба кор мегирам.
Раъно. Не! Мх… Ба ман ч; шуд? Дилам… (р;и дастони Самандар меафтад.)
Самандар. Ч; мешуд? - Дарди му;аррарии бой-биби;о - сактаи ;алб… Шумо акнун кул;хи як ин чу;урак шудед… Ва;татон расид…

Ба г;шае бефар;она тела меди;ад, ва зан шакли кул;хи ороишии хонаро мегирад.

Шариф. Э;, инсон, ин бад; ба ч; хотир?!
Самандар. ;аркиро ;арч;: ту, бой-бобо, ;асам х;рдиву ягон кори нек карда натавонист;; ин хонуми ;ашанг бо ба;онаи нек; бо чанд бой-бобои дигар фис;у фу;ур карда, бо сад ;ила пул;ояшонро кашида гирифта, ба са;ирахона;о дод, аммо пул;о то худи са;ира;о нарасиданд. Ман ягон ;асам нах;рдаам ва кори оддии му;аррариамро мекунам: ба пул;ои бо ;ила ;амъовардаи шумо со;иб мешавам. Ман, охир, мисли шумо донову тавоно нестам.
Шариф. Мо ;арчи набошад, к;шише ба некном; кардем, ту ч; зот;, ки фа;ат барои бад; мек;ш;?
Самандар. Ин бад; нест: ;асосгирист: ва;те ки ба хонаи Шабнам хостгор фиристодам, камба;албача гуфта духтар надоданд, худи ; ;ам камба;албача гуфта, аз ман даст кашид. Ва ман исбот кардам, ки сарват чизи му;им нест, метавонад биёяд, метавонад аз даст равад.
Шабнам. ;амааш дур;;…
Самандар. Не. ;асос, ;онакам, ;асос.
Шариф. Чаро ма;з аз ман ;асос гирифт;?
Самандар. Аслан, ;амон касе, ки ба ман духтар надод, модари ту буд, д;стдоштаи ман – хо;ари кен;аи ту буд. Ман исбот кардам, ки пулдор будан маънои ;окими мутла; буданро надорад.
Шабнам. Ин афсонаи хушо;анг барои сафед кардани р;и сиё;ат...
Самандар. Ва;ти шумо тамом шуд. Телефон;ои дастиатонро мегирем, сим;ои ало;аро меканем, ки мабодо касеро ба ёр; даъват накунед. Алвидоъ.
Шариф. Сим задан ;ам дигар маъное надорад. Алвидоъ.
Самандар. Барои шумо маъное надорад. Вале барои ман олам акнун маъно пайдо кард: ана акнун ман бо доллар;ои ;амъкардаи шумо о;илона давр меронам! – Он;оро базуд; ба миллион мерасонам, ана баъд аз миллион ;ам мегузаронам! Ана баъд озодона нафас мекашам! Худоё, бовариам намеояд, ки чи тавр ;амаи шуморо базуд; як ба як нест кардам!
Шариф. Ту ба кирдорат ;авоб меди;;…
Самандар. К; даъво мекунад? Охир шумо ворис надоред.
Шариф. Дар назди офаридгор ч;?
Шариф. Дар ин дунёву дар он дунё ;ам маълум аст, ки шумо ;арду аз алам сим;ои бар;ро ба ашё пайваста с;хтед, худс;з; кардед! Барои аз амали мо нишоне намонад, ин корро мо барои шумо мекунем. (Сим;ои шифту деворро як-як кандан мегирад.) Худоё, ч; хушбахт; насибам шуд! Ман дигар ба касе хушомад намезанам! Он;оеро, ки ма;буран хушомад мезадам, ба ;а;аннам фиристодам! Алвидоъ то ;а;аннам! Дигар ба касе зор; намекунам, зеро ки худам миллионер шудам! ;а-;а-;а! Бо ин миллион миллион душманамро зери по мекунам! ;а-;а-;а! Миллион ра;иб, миллион одами даркориро ба худам д;ст мегардонам! Миллион кас акнун ба ман ;улому сад;а мешаванд! ;а-;а-;а… Миллион орзую ;авасамро акнун ман и;ро мекунам! ;а-;а-;а… (Нохост дасташ ба сими урён мерасад.) А;… ;аво! ;аво намерасад… Як нафас, худо;он… як нафас…
Шабнам. Хун дар шараёнам шах мешавад. Аммо ба ин ч; шуд?
Шариф. Аз хушбахтии нога;он; шодимарг шуд. Худоё, тавба, онеро ки зудтар моро ба кул;х мубаддал гардондан мехост, пештар аз мо ба кул;хи ;а;ир мубаддал гардонд;… ;амду сано ба азамати ту, ай худованди азза ва ;алл… Омин, ё раббал оламин!

Нидо. Олло;у акбар! Олло;у акбар!

Самандар бо ;аракат;ои бешуурона дар талвосаи ;онкан; бо ма;сади аз хона баромада рафтан ;ама ашёи пешомадаро доштан мехо;ад, вале ашё;о чун кул;хпора;о меафтанд. Аз кул;хе садои нола мебарояду, аз дигаре овози нафрин, аз дигаре нидои шукрг;;! ;озирон зери кул;хпора;о мемонанд. Чангу дуд са;наро фаро мегирад. Торик;.
Парда.