Чодуи кашмири. Мазхака

Джума Куддус
КАВКАБАИ ЗАРРИН
(;одуи кашмир;)
Маз;акаи эксцентр;

Иштироккунандагон:

Сурхал; - муовини калон.
Кабудал; – муовин.
Зардал; - муовини хурд.
Савзал;- сардори ширкати харидуфур;шкунандаи «Ёфт; - канд;».
Гулдаргул - сарвари ширкати «Рунду-рув».
Мо;дармо; – ар;с.
Сабздарсабз– ар;с.
;индуи се;ргар.
 
Во;еаи р;з;ои мо.


;исми 1.
Намоиши 1.

Дар маркази са;на ма;лисго;и ширкати «Ёфт;-канд;». Дар чап кун;и хонаи исти;омат; бо даре ба с;и ;у;раи дарун. Дар рост дари махф;. Аз хонаи па;луи чапи са;на Сурхал; ва зав;аи ; аз дари ;у;ра мебароянд.

Сурхал;. Не, не, не. Маошама пурра ба дастат додам. Боз ч; мехо;;?
Зав;а. Аз гапам гаштам: палтои п;сти паланг кифоя, «То;и тилло» даркор не.
Сурхал;. То маоши дигар то;ат бикун. 
Зав;а. То бего; наоред, палави д;стдоштаатонро дар хоб мебинед.
Сурхал;.  Ту ;ам маро имшаб дар хоб мебин;. - Ин бего; ма;акаи «Кавкабаи заррин» мешавад. Муаллифаш ;умъа ;уддус ва Ма;мадра;ими Карим.
Зав;а. Дар на;ши асос; шумо ва кадом як а;инаи калтам;й…
Сурхал;. Не. Дар на;ши марказ; шефамон Савзал;, ман – ;абрдида, то са;ар нишаста ;исобот менависем. Набошад, манна дафъ мекунанд! Дафъ, ки шудам, ба ту палтои п;сти паланг он тараф, як дастп;шаки п;сти хар ;ам намешавад.
Зав;а. Наход!
Сурхал;. ;а! ;ар як зеби гардани ;афсу дасти ;о;и касалмонандат - нати;аи ;амин шаб;ои бехоб;!
Зав;а. Хо;арам р;зи шанбе т;й дорад. Т;ёна лозим.
Сурхал;. Ман кафили хо;арата нагирифтаам…
Зав;а. Уф, пеш ме;рубон будед, дадеш, «ту барин зан нест» мегуфтед.
Сурхал;. ;оло ;ам мег;ям, ки ту барин зан нест. Ту барин;оро дар чор тарафи бозор монда, нос туф мекунанд.   
Зав;а. Ташаккур. Ба;ои баланд додед. Пеш аз рафтан а;аллан як б;са…
Сурхал;. Сурати калони ман дар хонаи дарун, ;амона б;са кардан гир.
Зав;а. Ооо;, сари сахтам.
Сурхал;. Фа;ат дар таги дилат ;а;орат накун.
Зав;а. Ман шуморо на тан;о то паго;, балки то абад ;ам г;ед, ми;а та; накарда интизор мешавам.
Сурхал;. Э. не. Доруи хоба х;ру ба;узур хоба зан, хобат набарад, сериали турк; тамошо карда шин. (Рафт.)
Зав;а (табассумаш ба ;азаб мубаддал мешавад). ;оло маро «дар чор тарафи бозор монда, барои нос-туфкун; истифода мебаранд» г;ед!? (Занги телефон). Бале, хуб шудааст… Ташаккур... Мебинем, мардак» (Меравад.)

Намоиши 2.

Ма;лисго;и ширкат. Кабудал; ва Зардал; бо телефони мав;; дар тамос меояд.

Зардал;. Чи ко кунам, занак;он, боз мана ба ;ишло; фиристоданд. Дар ;ишло; азоб – на бар;, на оби гарм, вале чи-ко кунам? Барои «ячи-нимчи кандан» ма;бурам.   
Сурхал; меояд. ;арду ба вай ду;ат шуда салом меди;анд.
;арду. Дуруд, ;аноби о;ои Сурхал;.
Сурхал;. ;м… Дар корхонаи «поён» вазъият чи хел?
Кабудал;. Бе;тарин «ар;с;о» тайёр, дигараш аз ;иммати Шумо вобаста.
Сурхал;. «Коргар;о» г;й, абла;!
Зардал;. Шеф омаданд!
Савзал; –раиси ширкат ;амро;и як марди ;инду меояд. 
;инду. Намасти-;е.
Сурхал;. Нан;шида, аз ку;о «маст» шавем?
Савзал;. Ма;лис воз. Шинос шавед – ме;мони мо аз ;индустон, Кари макар…
;инду. Лутфан, «Кармакар Сардар».
Савзал;. Ман ч; гуфтам? ;аноби Кари макар… Э. хайр, ;амун гуфтагиат. Забони ман ба англис; одат кардааст. ;аноби Кари макар, дар ин толор ;ама коргар;ои мо нишастаанд. Шумо худатон ;одугар… Ммм - се;ргар, ;амаро ба як дидан мешиносед. Барои ;амин муарриф; намекунам.
;инду. ;а, мек;шам, ки бо ёрии эзад Кундалини ин бузургонро шиносам. ;анике-ма-;анике, ма-;анике-;анике… Бояд г;ям, ки ин кас Сурхал; - ;анике, - муовини калон оид ба кандану бурдану даридан ;е... ;а-е?.
Сурхал;. ;е-;е-;е. Ташаккур.
;инду. ;анике-ма-;анике, ма-;анике-;анике… Ин кас, Кабудал; ;е – просто муовин, оид ба х;рдану кандан ва канда ба дигарон расондан. ;а-е?
Кабудал;. Ал- ;а; ва-л шукр.
;инду. Хайр, инаш маълум-;е. Зардал; ;е – муовини… хурдакак оид ба кандану бурдану х;рда натавониста ва дигарон расондан ;е. ;а-е?
Зардал;. Мо навшогирд. Ба мо ;амин кори хурдакак ;ам  давлати калон.
;инду. ;анике-ма-;анике, ма-;анике-;анике… Ин кас Савзал;-;е сардори ширкати давлат;, аз ;ама зиёд…
Савзал;. Лозим не, ;аноби Кари макар Сардар. 
;инду. Хуб ;е…
Савзал;. Бори дигар мепурсам: кавкабаро к; гирифт?
Зардал;. Раис, чи ;адаре хо;ед, кабк меорам, вале зарринаша надидам.
Кабудал;. Э, хап шин, бесавод. Ин кабки дигар.
Савзал;. Вазифаи мо - кандан! Вале ;а;и маро наканед! Аз чиз;ои нонамоёну камарзиш андак - андак канед. Вале кавкабаи заррин се;ри ;оду дорад: со;иби вай ;амаро зери фармон мегирад, ;ар р;з дороии вай зиёд мешавад. Ман кавкабаро барои рушди ширкат ба як миллион харида будам. Фа;мо?!
;ама. Фа;мо.
Савзал;. Бори дигар мепурсам: Кавкабаро к; гирифт?! Хом;ш;... Донед, ки ин ме;мон одами одд; нест. Вай се;рагар аст. Бо ёрии вай мо кавкабаро меёбем.
;ама. Ч; хел?
Савзал;. Фа;мон, ме;мон.
;инду. ;анике-ма-;анике, ма-;анике-;анике. ;одуи кашмир; бо дуо ба асос;ои ;аст; сар дароварда, фармон меди;ад. Агар дузд кавкабаи зарринро барнагардонад, метавонад аз ;обилияти мард; ма;рум кунад, ё ;атто бикушад. Вале агар кавкабаи зарринро баргардонад, дуои ман ба Шумо фа;ат таъсири нек мекунад…
Сурхал; (ба д;стон; паст). Афсона. 
Зардал; (ба д;стон; паст). Сафсатта.
;инду. Агар Шумо бегуно; бошед, касеро намебинед. Вале агар кавкабаро гирифта бошед, Мантра метавонанд ;инро даъват кунад ва дузд ;ро мебинад. Вай ба шакли зани р;сап;, ё ;авони зебои нимурён падид меояд, бо шумо сухан;ои хуш мег;яд, вале пайташро ёфта, як шаппот; занад ва як умр р;и Шумо до;и сиё; пайдо мекунад, ки ба шустану табобат кардан пок намешавад. Ин до;и дузд; ном дорад.
Савзал;. Фа;мидед!?
;ама. Фа;мидем.
Савзал;. Бе;тараш, худатон и;рор шаведу кавкабаро ди;ед.
;ама. Уф…
Сурхал;. Моли мардум – хуни мардум! Лаънат ба касе ки моли хал;ро дуздида, хуни хал;ро мемакад. Агар дузд ба даст афтад, ба ихтиёри ман ди;ед, ман худам ду чашми ;ро кофта мегирам. Бароред чиз;ои дуздиро. Ана, аз ман ибрат гиред: ана ин чалаи камарзишро ба ман дар Рио де ;абашистон т;;фа карданд. Он;о ;амин хел одат доранд. Азбаски ин дар нати;аи сафари хизмат; ба дасти ман омадааст, ман онро ба хазинаи ширкат месупорам. Насиб накунад… ммм насиб кунад.
Савзал;. О;;ооо… Гуфтам-а… ба ;ар ;ол, ра;мат, Сурхал;. Аз сардоратон ибрат гиред!
;арки ;арчи оварда р;и миз гузошт. Кабудал; ;ам чанд тилловор; баровард.
Кабудал;. Ман ;урбони  Шумо ;астам, хал;и азизам! Гиред, ин моли ширкат аст. Ман ин;оро надуздидаам, фурсат наёфтам, ки баъди сафари Рио де Ша;ритус энд ;умсангириус дар ;исоботи умум; ;амро; карда супорам. Гиред. Аз саратон монад… Ммм, мебахшед, Мар;амат. Оши худоиятон шавад. Эъ, оши танатон шавад.
Савзал;. Э;;;еее… Офарин.
Зардал; ;ам чанд тилловор; оварда монд.
Зардал;. Мо одами майда, вале кор;ои калон мекунем. Худам аз дасти дузд;о зада гирифтам. Дузди ;ар р;з да; бор мемураду аз нав зинда мешавад: дар садои ;ар як та;-та;и дарвоза даъвати прокурорро мешунавад, дар ;ар як гапи сардор ишора ба дуздиашро мебинад, дар ;ар хандаи сардор гиряи дар ма;бас мекардаи худро ба ёд меорад. Ман месупораму ;онама аз ин бало;о халос мекунам. На р;и ин ;ал;аи тилло хо;аму на ма;бас!
Савзал;. Уууу… Ту ;ам бало буда;. Амммооо кав-кав-кавкаба нест!? Кавкабаи заррини маро ёфта ди;ед!
Зардал;. Мехо;ам пурсам, ки кавкаба худаш чист?
Савзал;. Як чизи ба ситораи калони тилло монанд.
Зардал;. Мехо;ам г;ям, ки ;анобон…
Кабудал;. Э, хап шин, абла;. Ма;лиси хушр;я вайрон накун.
Савзал;. Ана ;амин абла;; ба дилам задаст. Барои абла;; давое дарёб, ака. Илми ;одуро сар кунед.
;инду (зери лаб пичир пичир мекунад). Оооооммммм!
Савзал;. Чаро хом;ш монд;? Ё чунин даво нест?
;инду. ;аст.
Савзал;. Кай шифоро о;оз мекун;?
;инду. Шифо о;оз шуд. Ман дар дил мантраи зидди абла;иро о;оз кардам. ;оло худи он;о ба забон омада мег;янд, ки чунин дардро доранд.
;ама. Уффф…
Савзал;. Вале ч; хел? ;ама хом;ш-ку?
;инду. ;арки бемор аст, дардро дар ву;уди худ ;ис мекунад. Касе, ки ;оло азият кашида, абр; чин мекунад, ба ин дард гирифтор аст. (Дуое мехонад).
Зардал; (пештар аз ;ама ба худ омада ба сардор ишора мекунад). И-е…
;ама (ба ;ам нигариста). И-е!? Не-е! (З;ран механданд).
Савзал;. Дардмандонро намебинам. ;ама механданд. 
;инду. Пас, ;ама солиманд. ;илаи дигар мекунем: ;оло аз се;ру ;оду абла;он механданд. (Дуои номаф;уме мехонад).
Савзал;. Илми ту ;изи; будааст-ку. Ва;-;а-;а…
Г;ё ;ити; карда бошанд, хандаи сардорро дида, ;ама ба ханда медароянд.
Зардал;. И-е;! (Ишора карда ;идд; шуд ва ;ама аз ханда бозмонданд.)
Савзал;. Боз касе бо ин нишона пайдо нашуд.
;инду. Бале.
Савзал;. Пас, дар корхонаи ман ягон абла;е нест? 
;инду. Пас, абла;он нестанд.  Вале шояд он;о дур;я;о бошанд.
Савзал;. Дур;я;о ч; ;ол доранд?
;инду. Бадбахттарин махлу;онанд: худ сабабгори бадбахтии худанд. Аслро дар ноасл мебинанд ва ноаслро дар асл мебинанд.
Савзал;. Фа;мо. Вале мо ;амаамон - ;амту. Агар дар корамон дур;яг; накунем, хона-салот мешавем. Бе;тараш, дуои ёфтани дузди кавкабаро хонед.
;инду. Хуб. бубинед. Дар р;и миз ;е; ;из нест. Вале бо дуои ман дар ин сабади гул оташ пайдо мешавад. ;оло оташро мебинед?
;ама. Не.
;инду. ;анике-ма-;анике, ма-;анике-;анике… "Ом! Сваб;ава шудд;а, сарва д;арма сваб;ава шудд;а. ;ум!" А-а-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммм!
;ама. О;! Оташ баромад!
;инду. Онро каси гуна;гор пештар аз ;ама мебинад.
;ама. Не, не. Ман надидам. Оташ? Кан; оташ!?
;инду. Хуб, ;анике, Шумо ;анике, и;рор шудед, ки аз боиси касбу кор дур;я шудаед.  Вале ро;и дигар ;аст: агар дузди кавкабаи тилло дар байни шумо бошад, пас аз чанде ин сабад пур аз об мешавад. Обро мебинед?
;ама. Не.
;инду. ;анике-ма-;анике, ма-;анике-;анике, ;анике-ма-;анике, ма-;анике-;анике… «Ом! Гате, гате, парагате, парасамгате, бод;и. Сва;а!" А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
;ама. Во;, сабад пури об шуд!
Зардал; (ишора мекунад). И-е.
;ама. Не, не. Мо ин обро намебинем.
;инду. Ман то са;ар дуо мехонам ва ин об ме;;шад. Агар дузд дар байни Шумо набошад, ранги вай сабз мешавад, агар бошад, сурх мешавад. Агар то са;ар дузд кавкабаро баргардонад, ;олаш хуб мешавад, вале агар барнагардонад, ин дуо ;ро аз ;обилияти мард; ма;рум кунад, ё ;атто бикушад. Роз; ;астед?
;ама. Роз;.
;инду. ;анике-ма;анике, ма;анике-;анике… "Ом! Мани падме ;ум!" Ом! А-а-о-о-о-о-о-у-у-у-у-ммммм!
;ама ором.
Савзал;. ;е; чиз нашуд-ку? Аз дасти ту ягон кор меояд?
;инду. Рондани ;ину пар; душвор нест, аммо р;йи одам; гарму ширин аст. Ва агар дев;о сахт бар китфи эшон нишаста бошанд, метавонанд бар худи ман асар кунанд ва ;ама к;шиш;оям бесамар шавад. Маро мебояд, ки ;алъабанд; кунам ва ба;идд к;шам. Имшабу шаб;ои дигар дар давоми 18 соат ман бояд бо дев;о набард кунам. Нати;а ;амон шавад, ки дев дуздро меёбад ва ;ро як шаппот; мезанад ва р;и ; абад; сиё; мешавад, ё аз шиддати дарди шикам ба дод ояд, ё ;амон шаб аз ;увваи мард; абад; ма;рум гардад, ё ба андозаи як ангушт ришаш дароз шавад, ва ё аз ;айбати дев;о дилкаф шуда бимирад. Бе;тар он аст, ки дар шаб дари Хазина боз нига; дор;, то он шахси ба васвасаи дев;о афтода кавкабаи заринро оварда ба ;ояш гузорад ва ;арки чизи дуздидаашро баргардонад, аз ;азаби худо ва ;азои ин мушкилкушои;о эмин бимонад. Дуохон; то са;ар давом мекунад. Шумо ба хона;оятон равед ва бо ви;дони худ масли;ат кунед.
Савзал;. Хуб. Са;ар дар ;амин ;о вомех;рем. ;оло хона;оятон рафта, бо ви;дони худ масли;ат кунед. Ба занатон ;ам фа;монед, кишвани шумо ;амон;о.
;ама. Хуб шудааст. То паго;.
;ама рафтанд. Дуохон; давом ёфт.
;инду. ;анике-ма-;анике, ма-;анике-;анике, ;анике-ма-;анике, ма-;анике-;анике… А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
Сабад дар пешго;и са;на монд, бо ву;уди андак  иваз шудани са;на вай дар ;ояш истодан мегирад, дертар оби вай ме;;шад. 

НАМОИШИ 3.

Сарои Гулдаргул. ; ба навшогирдон Сабздарсабз ва Мо;дармо; саба; меди;ад ва ороиши он;оро аз назар мегузаронад, го; м;яшонро мекашад, го; ранги  нохун;ояшонро дигар мекунад, го; як холи сунъ; мекашад, го;е сурхии р;яшонро зиёд мекунад..

Гулдаргул. Пул барои касби мо чизи му;имтарин аст. Ба пули мард оши; шавед, на ба худи мард. Агар зан оши; шавад, аз сарват бенасиб мемонад. Бинобар ин чун ра;;оса;ои пулчинак, р;сап; низ бояд бардур;; худро оши;и шайдои мард нишон ди;ад, вале ;аргиз ба ; дил набандад. Му;аббати зан ба худаш дарду ;асрат  меорад, му;аббати мард ба зан шодию сарват.
;арду. Му;аббати сохтаро ч; тавр намоиш ди;ем?
Гулдаргул. Ба ;ар ро;е, ки мехо;ед. Вале донед, ки мард;ои доно ;е; ва;т ба Шумо бовар намекунанд. ;атто ба писаронашон чунин панд меди;анд: Худованд дар баробари би;ишти замин; инчунин, барои ;авонону мардони нодон ;а;аннамро низ офаридааст, ки он;оро ноумеду хонасалот мекунад. Номи ин ;а;аннам р;сап; - зани "танфур;ш" аст. Дар китоби душмани зан;о - ;умъа ;уддус ва Ма;мадра;ими Карим «Сад ;илаи р;сап;» ;амааш навишта шудааст. Шумо ин китобро хонед ва ;илае фикр кунед, ки дар он набошад.
Та;-та;и дарвоза.
;арду. Ва;!
Гулдаргул. Тайёр шавед: «халта;ои доллар» омаданд! Аз ;ама му;имаш, Шумо ;илае андешед, ки аз он;о то;и зарринро ситонед. Агар мо со;иби то;и заррин шавем, ;ама орзу;ои мо худ аз худ и;ро мешаванд! Фа;мидед?
;арду. Фа;мидем!
Гулдаргул. Сурхию сиё;иро даре; надоред. ;оло худатона гум кунед.
;арду. Итоат!

Се марди та;аматани ба мо шинос – Сурхал;, Кабудал;, Зардал; дуздона ;адам монда, аз се тараф даромаданд. Г;ё ;амдигарро намешиносанд. Гулдаргул он;оро исти;бол мегиралд.

Гулдаргул. Биёед, шерони ;а;он, биёед.
Сурхал;. Дуруд, оли;аи бахти абад;.
Кабудал;. Дуруд, умри ;авонии ман.
Зардал;. Дуруд дарди сару дарди дили ман! ;ама канда;о ба ханда; мераванд, вале канда-дода;ои ман ба ;и;илдону сару гардани Шумо. 
Кабудал;. Э, хап шин, шогирд, аз бесаводият намонд;.
Мо;дармо;. Дар даст;ои пуру киса;ои серпулатон сад;а. Аз боло гузаред. Шинед. ;адаматон болои дида.
Зардал;. Як масли;ат. (Махфиёна). Боз як гапи бесаводона г;ям, устод?
Кабудал;. ;м?
Зардал;. Вай ;инду илму амал карда истодаасту, мо дар ин ;о…
Кабудал;. Наход, ки се пири кор гуфта;ои як дайдуро ;идд; ;абул кунем?  Ман аз ;афт шайх т;мор дорам.
Зардал;. Шайхи шиноси ман гуфт, ки тумор шуморо аз бади дигарон на;от меди;ад, вале аз бади худи шумо чизе шуморо халос накунад.
Сурхал;. Ман аз пирам корди тилло гирифтам: ;ину шаётина «мебурад». Ана.
Зардал;. Вале шайхи шиноси ман мег;яд, ки шамшери «хононда» душманро нест мекунад, вале бар душмани аслии ту- ;аризаи бади ту коре карда наметавонад.
Кабудал;. Шогирд, ;ушёр бош, ягон р;з бо ;амин корд забони туро мебурам.
Зардал;. Мебахш;, ;азл кардам. Фаром;ш карда наметавонам, ки як замон ту зердасти ман будию ман ;ам ба сарат ;амин хел дод мезадам.
Кабудал;. Кайфа напарон, шогирд. Чизе буд - гузашт. ;оло ту зердасти ман. Ба ;аминаш ;ам шукр г;й, ки бадтар нашавад.
Зардал;. «Шугрёнка»: аз шутури дуздии Шумо а;алан м;е мерасад.
Кабудал;. Ба Гулдаргул ра;мат г;й, ки дили моро шод мегардонад.
Сурхал;. Гапи кора кушод;, абла;, аз кор гап мезанем. Канд;?
Зардал;. Ба кандан кандаму, намедонам, ки маъ;ул мешавад, ё на?
Сурхал;. Маъ;ул, ки нашуд, ;оя хол; мекун;.
Зардал;. Уф. Медонам. Худам ;ам ;амин хел сардор будам.
Сурхал;. Ту ч; кор кард;, Кабудал;?
Кабудал;. Рост;, ба мо ;ам мушкил шуд. Баъди сафари ;абашистон ягонта мувофи;и дили шуморо пайдо карда наметавонем. ;амро;и Мо;дармо; ними ша;ра гашта, дута бе;таринаша ёфта овардем.
Сурхал;. Худат дид;?
Кабудал;. ;а, дида, сан;ида, ана баъд…
Сурхал;.Чи хел, «сан;ид;», абла;!!? Пасмондаи худата ба ман овард;!?
Кабудал;. Э, не-е. Аз дур дидам, ки ба зав;и Шумо мувофи;.
Сурхал;. Ин хел г;й-да. ;е; зан.
Кабудал; (сигналро пахш мекунад). Хола!
Гулдаргул. Лаббай, бобо?
Сурхал;. Ман ба бекор нишастан одат накардаам. Аз бекор худо безор гуфтаанд. Кора сар кунем, ки дилам аз интизор; мекафад. Биёр хушр;яката!
Гулдаргул. Хуб. Се нозанин меоянд, Шумо интихоб кунед. (Меравад).
Кабудал;. Лекин расо сардора а;ма; кардем-а?
Кабудал;. О, «хуни дилатона» канда додед-ку!?
Сурхал;. «Кавсан» гуфтан; гап ;аст. Худат ч;? Ёфту тофтата дод;-ку?
Кабудал;. ;исоб кунед, ки вай як ришваи навбат; буд. Нимаи хурдаш аз вай шуд, нимаи калонаш аз они худам. Лекин ба Зардал; ;абр шуд.
Зардал;. Касе хун дорад, «донор» шуда, ба дигарон хун меди;ад. Лекин ;амаашро не. Натарсед, ;а;и Шумо ;ам монд.
Сурхал;. ;амина барва;ттар г;й-да. Талхакаф кард;.

Муси;;. Се нафар дар либос;ои ;арир, нимурён, ороставу пероста меоянд. Яке Мо;дармо; аст, яке Гулдаргул, дигар Сабздарсабз. Дар ин байн го;-го; нидои «Аоум»-хонии марди ;инду ва садои ;;шидани оби сабад шунида мешавад. Вале чун бодаи ноб дар раг;ои мардон ба гардиш даромада, сар;о гарм шуд, масли;аташонро фаром;ш карданд. Мо;дармо; бо ра;су ;аракат;ои ;аззобаш писанди Сурхал; шуд.

Мо;дармо; (тарона о;оз кард).
;ан;з аввали иш; аст, сафар думбола дорад,
Туро нодида рафтам, дил аз ман гила дорад…

Сурхал;. Ба худо, ки то ин дам гурба будам, ;оло паланг шудам.
Кабудал;. Ша;ол будам, шер гаштам.
Зардал;. Бузи ланге будам, ба хари нар мубаддал шудам!

 «Ааооуум»-хонии марди ;инду ва садои ;;шидани оби сабад шунида мешавад.
-А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!

Мо;дармо;.
Бошад, ки боре ба;оре шавад,
Ёре сазовори ёре шавад.
Шояд, ки р;зе биёбам туро,
Ё ки ба хобам бубинам туро.

Сурхал;. Он гадои кашмир; пеши ман чист? Бо дами нафасам ;ро бис;зам!
Кабудал;. ;оду умуман ву;уд надорад, ;одуи кашмир; худ камоли абла;ист. 
Зардал;. Э, ман онам, ки ба як тоби бурутам да; табиби кашмир; бис;зам.
Мо;дармо; савту наворо ба ав;и фалак расонид.
Сурхал;. Офарин.
Гулдаргул. Маъ;ул?
Сурхал;. ;м…
;ади сарват зи рай;он офариданд,
Лаби лаълат зи мар;он офариданд.
Зи рухсорат барои б;са кардан
А;аб лаъли Бадахшон офариданд.

Мо;дармо;. Вой-и!
Ило;о, то ба кай ман зор бошам?
Зи ;ам;ои гулам  бемор бошам?
Худо;он, орзуи ман ;амин аст,
Ба о;;ши гули бехор бошам.

Нидои «Аоум»-хон; ва садои ;;шидани оби сабад.
--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!

Сурхал; бо;уръат шуда, бо э;тиром ба д;шиза наздик шуд, вале нохост дасташ ба орин;и р;сап; расида, ;ада;и ;ро ларзонд ва шароб ба замин рехт.
Мо;дармо;. Маст; магар, х;;аин?
Сурхал;. Аз хандаи бе;убори ту маст шудам.
На ;они ту, на ниёзи ман абад; хо;ад буд.
Эй ;они ;а;он, як бор бигзор туро биб;сам,
Мо;дармо;.
-Эй ма;бубе, ки аз ханда маст шав;,
Агар б;са биди;ам, девона хо;; шуд.
;азлу мутоиба ба ав; расид ва шарму ;аё аз байн рафт.
Кабудал;.
Дили ман аз дида шикоят кард,
Ки дидор бахши туст, ;аму ран;и онро ман мекашам.
Дида фавр; ;авоб дод,
Ки оши; ту ;аст;, вале ашк ман мерезам.
Дил ;оз; шуд, инсоф кард ва гуфт:
;ам-;ами иш; аст, бояд мусовиёна онро бардошт кунем.
Сабздарсабз.
-;ам;ои дили ман аз дидаи бинои ман аст,
Баъд аз ин чун чашм боз онро хо;ам баст.
Кабудал;. На. На. Аз ин пас дасти ману домани ту.
Сабздарсабз.
Ба дил фармон нади;анд. Забони дил дигар аст.
Нидои «Ааооуум»-хон; ва садои ;;шидани оби сабад шунида мешавад.
--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
Сурхал;. Ай зирадандон, муаллими иш;и ман шав, забони дил ч; гуна аст?
Мо;дармо;. Намедонам.
Гулдаргул. Х;;аин, «забони дил» дар т;;фа;ои ол; аст.
Сурхал;. ;ай, ;ай…
Гулдаргул. ;а бошад, бароред.
Сурхал;. Ба ;ону дил. Зардал;, ку барор.
Зардал;. Хуб, биёед, аввал кафи поятонро б;сам, Гулдаргули азиз…
Кабудал;. Хап шин, шогирд, ;оло барва;т.
Зардал;. Не. Ман нав фа;мидам, ки х;;аини асосии мо Гулдаргул будааст. р;зи дароз мекобаму меканам, то ки ба Шумо ди;ам, вале шумо ;амаашро нарезондаю начаконда ба Гулдаргул меди;ед. Х;;аин ;амон аст, ки охир меканад. 
Сурхал;. Гап бисёр шуд, ла;;;. Барор.
Зардал;. Мар;амат. (Аз ;узъдон ороишоти заррин бароварда р;и миз гузошт.)
Мо;дармо; (р;й турш кард). Уффф…
Сурхал;. Э, ч; шуд?
Гулдаргул. Ин бонуи нозанин меваи дастнорасидаи бо;и би;ишти мо, ба хотири Шумо, бори аввал  ба хизмат омадааст.
Сурхал;. Мо ;ам таърифи шуморо шунида, бори аввал омадем. Вале…
Гулдаргул. Ин т;;фа;о кам аст, азизам, худатона дурусттар ларзонед.
Сурхал;. Инаш рост. Зардал;! Тамоми Хазинаро ба дастат додем. Буду шуд ;амин ;адарак канда овард;?!
Зардал;. Боз як-ду чиз ;асту намедонам, ки маъ;ул мешавад, ё на. Шаклаш ким-чи хел безеб. Гуфтам, ки ба заргар дода, пул кунаму баъд ягон чизи ;алол харем. 
Сурхал;. Барор, ки ва;ти намоиши мард; расидааст.
Зардал; (кавкабаи зарринро р;и миз гузошт). Ана.
Гулдаргул. Ана ин кирои т;;фа гуфтан.
Сурхал;. Калон. Вале дар ;а;и;ат, ин чист?
Кабудал;. Як чизи… ба ситора монанд.
Зардал;. Як навишта;оти араб; дорад. ;озир мехонем. «Кав-ка-баи зарин. Аз ;а-ба-шис-тон». Барои негр;о будааст.
Мо;дармо;. Барои касе набошад, ба ман маъ;ул шуд.
Кабудал;. Шумо молшинос. Ин моли хеле ;имат, бо пули ин да; ар;сро бо хонаву дарашон харидан мумкин.
Сурхал; (аз ;усну ;амоли зан «об» шуда). ;анобон, шумо медонед, ки иш; чист? Барои иш;и чунин «чучаи пар;» ман ;е; чизро даре; намедорам. Лекин ;оло инро дар ;омадони ман монед.
Зардал;. Во;, як чиз ба ёдаам омад, ;анобон!
Сурхал;. Тамоман беёду кару гунг шав, ки ман хостаи дилама нав ёфтам. Ту медон;, ки иш; чист?
Зардал;. Бо ёрии чизаке д;ст доштан ;ан;з иш; нест. Вале мешунавед?
Сурхал;. Чиро?
Кабудал;. ;о;ата гир, шогирд. Забони сабз сари сурхро меди;ад барбод.
Зардал;. Истед, охир. Ин садоро мешунавед… 
Нидои «Ааооуум»-хон; ва садои ;;шидани оби сабад баланд мешавад.
-А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
;ама. ;а… Ин борон…
Зардал;. Не. ;оло тобистон.
Сурхал;. Пас, ин садои чист?
Зардал;. Намедонед? - Дег ме;;шад!
Кабудал;. Деги ин хона ;амеша дар ;;ш аст.
Зардал;. Не. Ин дег дар идора аст:  деги ;о, ана вай, ;одугари ;инд; ме;;шад.
Сурхал;. Ин маст шудааст.
Зардал;. Э, не, ман ;амаг; сад грамм…
Сурхал;. То;ати дидани мастро надорам. Аз марди маст зани албаст; бе;.
Зардал;. Донед, ки илми кашмир; амал мекунад!
Сурхал;. Ин девонаро аз назарам гум кунед.
Зардал;. Ман ;идд; мег;ям…
Кабудал;. Рафтем, ба хонаи дигар меравем. 
Зардал;. Уффф…
Сурхал;. Ту ;ам худата гум кун.
Кабудал;. Ба чашм!
Кабудал; да;они ;ро бо як бандча пул баста, аз даст;ояш кашида баровард. Гулдаргул ва Сурхал; тан;о монданд.
Сурхал;. Мурумта-е, мурумта. Хурумта-е, хурумта…
Гулдаргул (ба ;авои ;). Хурумта-е, хурумта. Канумта-е, канумта… 

;исми 2.
Намоиши  4.

Сурхал;. Ин ч; дардест, ки ;афаси синаи маро танг мекунад, ;аво намерасад. Аз муро;иат кардан ба табиб метарсам, ки рози дилам ошкор нашавад. Худам табиби худам ;астам. Зеро ки дар як г;шаи ма;зи сарам фикре меояд, ки ин дард аз ин д;шизаи сафедандоми сурхгунаи дони анор аст.

Мо;дармо;. Во;, Шумо дар бораи ман мег;ед?
Сурхал;. Ман фидои ;аду ;омати ту. Тамоми ;абашистонро гаштам, вале ними ними ними туро надидам. ;атто дар бозори Дубай ту барин зан нест.
Мо;дармо;. ;ай-;ай-;ай. Ин гапро фаром;ш накунед.
Сурхал;. Ман ;ар соату ;ар ла;за инро такрор мекунам!
Мо;дармо;. ;ай-;ай-;ай.
Сурхал;. Ба мо чи хел ба;о меди;;? Мисли ман марди асилро дида;?
Мо;дармо;. ;ай-;ай-;ай.
Сурхал;. Ч;, маъ;ул нест?
Мо;дармо;. Чаро? Бад нею... Дар таги хонаи Гулдаргул се то;и калон ;аст.
Сурхал;. Хайр, ч;?
Мо;дармо;. Аз ;амон то;;о бе;таред, ки ;арду кисаатон пур аст.
Сурхал;. Оббо… Гап;ои шинос…
Мо;дармо;. Ба;ои мо чист?
Сурхал;. ;арчи хо;ед.
Мо;дармо;. Зимистон наздик аст. Як палтои п;сти паланг…
Сурхал;. Мешавад. Исто, ки… ;амаи зан;о фа;ат як гап доранд?
Мо;дармо;. О;, шо;и дили ман.
Сурхал;. «О;»-и дили ман.
Мо;дармо;. Шумо зан;ои зиёд доред?
Сурхал;. Э, не, дар омади гап гуфтам. Ман умуман безан.
Мо;дармо;. Набошад, ;асам х;ред.
Сурхал;. Агар зан якуму дуюму сеюм дошта бошам, бар ман  ;аром бошанд.
Мо;дармо;. О;!
Сурхал;. Ба Шумо ч; шуд?   
Мо;дармо;. Дилам ким-ч; хел шуд?
Сурхал;. Чаро? Шояд духтура ;е; занем?
Мо;дармо;. Не, дил аз му;аббати Шумо фишор ёфт.
Сурхал;. О;, мо з;р-да…
Мо;дармо;. Шав;ари соби;ам мегуфт, ки «ту безеб;»…   
Сурхал;. Э, ш;ят к;р будааст, ки чунин гуфтааст. Ту якта…
Мо;дармо;. О;… Наход, ки ман зебо бошам…
Сурхал;. Э, ш;ят хххар будааст, ки зеботарин занро нашинохтааст. Мурамта...
Мо;дармо;. О;… Медонед, мегуфт, ки ;адат паст…
Сурхал;. Э, ш;ят саг будааст, бе;уда ме;акидаст! Биё ;онакам.
Мо;дармо;. ;оло истед. Ман ба сухани ширин одат кунам.
Сурхал;. Э, вай ш;ят як гов будааст-да. «Гов гул наб;яд» гуфтаанд. Ту ман-боб!
Мо;дармо;. Нафа;мидам…
Сурхал;. Ту зеби ман дор;. Биё, ки хурамта!
Мо;дармо;. О;…
Сурхал;. Боз ч; шуд, ки чашмони зебота абри сиё;и ;ам фаро гирифт?
Мо;дармо;. Хо;арам ба ёдам омад: вай бе падар, паго; шав;ар мекунад, лекин «то;и тилло» надорад...
Сурхал;. То;и тилло, зеби гардан, м;заи пойи хо;аратон дар гардани ман.   Худи паго; меорам.
Модармо;. Ман шуморо на тан;о то паго;, балки то абад ми;а та; накарда интизор мешавам.
Сурхал;. Ммм… Боз гап;ои шинос…
Мо;дармо;. Шумо марди асил, дилшинос.
Сурхал;.. Ту ягон касбу кор дор;.
Мо;дармо;. Ман аъзои ширкати «Рунд-у-рув».
Сурхал;. Ана гап дар ку;о… ;одугар гуфта буд, ки ;ин дар симои зани зебо падид меояд ва…  «кандаги;ои» моро «р;фта» мегирад

Нидои «Ааооуум»-хон; ва садои ;;шидани оби сабад низ шунида мешавад.
--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
Мо;дармо;. Ба Шумо ч; шуд, шо;и дили ман.
Сурхал;. «О;»-и дили ман.
Мо;дармо;. Э, худатона азоб нади;ед. Кавкабаи тилло; ;ам шудан мегирад.
Сурхал;. Ва;ти он аст, эй санам…, ки бар; хом;ш карда шавад…
Зан бар;ро хом;ш мекунад.

Намоиши 5.
Зардал; тан;о, ;азин нишастааст. Гулдаргул ба назди ; омад.
Гулдаргул. Оооо;, мурад вазифаи калон: намемонад, ки назди марди майдони саховатманди кисакалон  омада, як ла;за аз зиндаг; ба;ра бардор;.
Зардал;. Ооо;, мурад вазифаи майда: ;ама ёфту тофтамро ба калон;о додаму назди зани д;стдоштаам бо дасти хол; омадам.
Гулдаргул. Ш;х; накунед. ;оло чанд тилловории дигар дар дастатон.
Зардал;. Шумо ;ам фолбину се;ргар ;астед?
Гулдаргул. Албатта. Дар киса;отон ч; ;аст, ба ман маълум.
Зардал;. Оббо. Майлаш, ;амааш аз они Шумо. Вале г;ед, чаро ;амин ;адар зару зевар мегиреду ;е; не ки бой шавед, ё сер шавед?
Гулдаргул. Аввал ин, ки акаам дар ;абс, ;афтае ба сад доллар х;рок мебарам.
Зардал;. Ва;, ма;бус ;амин ;адар бисёр мех;рад?
Гулдаргул. ;амро;и сардораш мех;рад. Дуюм, модарам ду ;азор сомон; дар кораш камомад кардааст. Гуфтаанд, ки ду ;азор доллар биёр;, гуно;ата меп;шем.  Ман бояд ;ам камомадро ди;ам, ;ам ширинкомаро.
Зардал;. Медонам. Инаш аз сари ман ;ам гузаштааст.
Гулдаргул. Посбон;ои худам ч;? Пан; мардаки калон дар се идораи калони кампул нишаста, аз ;исоби б;са;ои ман нон мех;ранд.
Зардал;. Шуд, шуд, инашро наг;ед. духтуру сардори ма;аллаву….
Гулдаргул. Не, посбон;ои ман дигар.
Зардал;. ;а, Суду милисаю прокурор? Бо он;о сарба сар шудан намехо;ам.
Гулдаргул. Боз наёфтед.
Зардал;. Наход, ки болотар…
Гулдаргул. Э, не, поинтар фароед.
Зардал;. Дар болову поёнатон сад;а. Г;еду маро азоб нади;ед…
Гулдаргул. Охир, фарзанд;о, додару хо;ар;о…
Зардал;. Э, хайр, бало ба пасашон. Аз поён аст, ё аз боло, ;арки риз;у р;зии худашро мех;рад. Фа;мидам, ки ба Шумо мушкил. Вале моро фикр намекунед. Аз да;они гургу мор кашида мегирем, ки ба калон;о ди;ем. Баъзан гумон мекунам, ки аз ин кандагирии мо сутун;ои зиндаг; ба ларза меоянд. Вале аз ;ама бадтар ;амаи вай дузди;о ба дасти шумо;о меафтад.
Гулдаргул. Шумо, ака, ба оши; монанд не.
Зардал;. Не. Ман туро сахт д;ст медорам,
Гулдаргул. ;ай-;ай-;ай.
Зардал;. Аз он соате, ки туро дидам, дигар р;з надорам.
Гулдаргул. ;ай-;ай-;ай.
Зардал;. Вале ;оло зар тамом шуд.
Гулдаргул. Бе зар оташи му;аббат хом;ш мешавад.
Зардал;. Ман оши;ам. Илти;о мекунам. Худатон фа;мед- да.
Гулдаргул. Лаънат ба чунин иш;и бепулу оши;и кисахол;!
Зардал;. О;, мани бевазифаи бадбахтро наронед.
Гулдаргул. ;ар га;, ки аз зар кисаи пеши барат варам кард, пеши ман ой. Ту ;амеша ме;мони ;онии ман мешав;.   
Гулдаргул. Вале Шумо инсони хуб ;астед. Афс;с, ки одамони хуб зуд аз мо мераванду бадон бо мо мемонанд. Хайр, ара; н;шед, дардатон сабук мешавад.
Зардал;. Рост мег;ед. (;оми пурро бардошт.) Газак ди;ед.
Гулдаргул. Мар;амат. (Лабашро бурма карда пеш овард).
Зардал;. Уф, да;онам с;хт. Об! (Аз графин об н;шид.) Во;, ин ;ам ара;!
Гулдаргул. Ана шарбат. (Меди;ад.) Ту тамоман сусту фулуст-ку.
Зардал;. Як бор одами бевазифая дилбардор; кунед.
Гулдаргул. ;ойи одами бевазифа - хонаи худашу ;учо;и хунуки зани худаш!
Нидои «Ааооуум»-хонии ;инду ва садои ;;шидани оби сабад низ шунида мешавад.
--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
Зардал;. Во;! Мешунавед?
Гулдаргул. Шумо масти ганда мешудаед. Г;шатон ;арчи мешунавад-а?

Нохост сардори идора Савзал; пайдо шуду боз ;айб зад.

Зардал;. Во; бинед, бинед… Шефи мо омаданд!
Гулдаргул. К;? Худатонро ба даст гиред. Касе нест.
Зардал;. ;а, нест. Нав дар ;амин;о буданд.
Гулдаргул. Ара;а бисёр н;шидед, дар назаратон ;ар чиз менамояд.

Савзал; аз ;афо пайдо шуда, як ла;ад заду зуд рафт. 

Зардал;. Во;! Зад!
Гулдаргул. Натарсонед!
Зардал;. Сарам чарх зад! Ёр; ди;ед! Ёри-ииии; …
Гулдаргул. Маро шарманда накунед, ;амсоя;о ч; мег;янд. Ара;а х;ред.

;ада;и пурро ба да;они ; мебарад ва газак меандозад, бо ;амин дами ; мегирад.

Намоиши 6.
Хоначаи па;луи рости са;на. Сабздарсабз ва Кабудал;.

Сабздарсабз. На. На. Ман ра;;осаам, пула бисёр дидаам.
Кабудал;. ;м. Гулдаргул! Ин ч; гап?
Гулдаргул (омад). Лаббай, Шери майдон?
Кабудал;. Т;;фаро намегирад. Ё кам аст?
Гулдаргул ("наси;ат" кард). Чаро аз т;;фа даст мекаш;?
Сабздарсабз. Ман худи ;ро д;ст доштам, на пулашро.
Гулдаргул. О;, Шумо Шери майдонед, дили зани бечораро об кардед. Вале дон, хо;аракам, ки ин шермард ;ам туро д;ст доштааст, аз самими дил меди;ад.
Кабудал;. Албатта…
Гулдаргул (ба Кабудал;). Медонед, ки иш;и зан аз г;шаш медарояд…
Кабудал;. Мурдем аз сухани хуш гуфтана. Намешунавад…
Гулдаргул. Уф, г;ши зан бриллиант металабад…
Кабудал;. ;а…
Гулдаргул (ба Сабздарсабз). Ин марди майдон ;оло ;адя;ои зиёд мекунад.
Кабудал;. Бале. (Г;шворае аз ;айб баровард). Ана ин г;швора ;ам т;;фа.
Сабздарсабз. На! (Ашки чашмашро пок карда). ;арду г;шам г;швора доранд, вале дилам тан;о. Дилам мехо;ад, ки дилдори ман бошед…
Кабудал;. Во;! бори аввал му;аббати ха;и;иро мебинам. (Г;швораро ба ;айбаш гузошт).
Гулдаргул. Гир. Ин нишони му;аббати ;ст. Агар нагир;, ин мард меран;ад.
Кабудал;. Бале, бале. (Боз г;швораро аз ;айбаш баровард.)
Гулдаргул. Бале, ;онам, ;онуни му;аббат чунин талаб мекунад. Вале бубин, ;арчи аз ту аст, имшаб моли ; шудааст: охир худи ту ин хонаву дари муна;;ашро ба ин ;авони хуб бахшид;?
;арду. Бале.
Гулдаргул. Бистари гарматро дода;;
;арду. Бале.
Гулдаргул. ;атто худатро бахшида;!?
;арду. Бале.
Гулдаргул. Пас, туву ; ;удо-;удо нестед, ;арду як шудед.
;аоду. Бале.
Гулдаргул. Пас, ;исоб бикун, ки пули ; -моли ;ардуи шумост.
;арду. Бале.
Гулдаргул. Ва;те ки д;стдошта ба маъшу;аш чизе меди;ад, ; ба худ меди;ад. Байни оши;они ;а;и;; "аз ману аз ту" гуфтан расм нест.
;арду. Бале.
Гулдаргул. Пас, барои муста;кам шудани му;аббат т;;фа;ои ина гир.
Кабудал;. Бале. (Аз ;айбаш г;швораву дасмонаи заррин баровард). Гир.
Сабзадарсабз. Хайр, Фа;ат барои он, ки ме;мон наран;ад, ноило; мегирам. Вале ; диламро шикор кардааст. Р;ямро дигар намеш;ям. Зеро ки лаби ёр расидааст.
Кабудал;. Э вой, дод! Ман ба иш;у му;аббати самимии ту бовар кардам ва то зиндаам, ;аргиз аз ту ;удо намешавам.
Гулдаргул. То абад чунин бошед!  (Рафт.)
Кабудал;. Дар ;а;и;ат, ба зан;ои… на;закаки хушр; бовар кардан мумкин не, вале ту аз он;о нест;. Ман ;аётамро бе ту тасаввур карда наметавонам.
Сабздарсабз. Ман ;ам.
Кабудал;. Мурам дар ту…
Сабздарсабз. Исто. Ваъда де;, ки ;аргиз аз ман намерав;, имшабу шаб;ои дигарро дар хонаи ман р;з мекун;.
Кабудал;. О;, бо ;ону дил. Аз гуфтани ;арфи видоъ дилам пора-пора мешавад. Аммо ту ;аёти маро низ андеша бикун. Охир маро кор;ои давлат ва зани асосиам интизоранд.
Сабздарсабз. Шумо бе;тар медонед, ки ч; мебояд кард. Мани к;чак ч; донам? Кош медонистам, ки р;зи на;си ;удо; ;ам ву;уд дорад! Чаро ман ба ту дил бастам? ;арчи шавад, бигузор бо ман шавад, вале Шумо худро э;тиёт кунед… О;!
Зан худро ба фарш партофта, мурдавор бе;уш шуд. Кабудал; ;ро дошт. 
Кабудал;. Азизам, ба ту ч; шуд?
Сабздарсабз. Ман мурдам…
Кабудал;. Гулдаргул!
Гулдаргул омада, ба ;айрат омад.
Гулдаргул. Ч; шуд?!
Кабудал;. Ч; донам? Гуфт, ки «Мурдам».
Гулдаргул. Аз иш;и шумо мурдааст.
Кабудал;. Хайрият, ки зуд ;апидам, набошад, сараш ба ман;ал зада мекафид.
Гулдаргул. ;апидед? Дигар сар нади;ед.
Кабудал;. Хуб.
Гулдаргул (ба р;и духтар об зада «ба ;уш овард»). Худро ба даст гир...
Сабздарсабз. На, маро надоред, бе ; зиндаг; кардан намехо;ам!
Гулдаргул. Ором шав, дилдодаи ту аз ту аст.
Гулдаргул. Дили духтар нозук аст, дар оташи иш; чун хаси хушк дар мегирад. А;аллан барои дилбардорияш як т;;фаи киро; ди;ед.
Кабудал;. Мар;амат. (Боз т;;фае дод.)
Овози Зардал;. Гулдаргул!?
Гулдаргул. ;озир меоям, ;онакам. (Рафт).
Кабудал;. Акнун ба му;аббати ман бовар кард;?
Сабздарсабз. Мехо;ам бовар кунам.
Кабудал;. Мурам дар ту… Як ;ада; барои му;аббат…
Сабздарсабз. Не, не. Шумо зеби н;шидан доред. Зеби ра;с доред.
Кабудал;. О;… мурам дар ту…

Либос;ои болояшро кашида муси;; монда мера;сад.
Нидои «Ааооуум»-хонии ;инду ва садои ;;шидани оби сабад низ шунида мешавад.
--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
Кабудал; гаранг шуда, аз ра;су боз; бозмонд.

Сабздарсабз. Ч; шуд?
Кабудал;. Во;! Мебин;?!
Сабзадарсабз. Чиро?ф
Кабудал;. Як марди нимурён… ба сардори мо монанд.
Сабздарсабз. Кан;?
Кабудал;. ;о, ана.
Сабздарсабз. Не, ;е; кас нест.

Аз байни дари п;шида нохост Савзалии нимурён пайдо шуда меояд, 

Кабудал;. Мебахшед, сардор. Биёед.
Сабзадасабз. ;м… бо к; гап мезанед?

Савзал; низ г;ё касеро намебинад, чун арво; ;аракат мекунад, аз он;о гузашта рафт, вале нохост ;афо гашта, ба ;афои Кабудал; як ла;ад зад, ; афтода ;айрон шуд. Савзал; оромона аз дар баромада рафт.

Кабудал;. Ввво;! Мана бало зад!   
Сабздарсабз. Чаро афтодед?
Кабудал;. Ту, маро ту… (Забонаш гирифт). Маро зад;…
Сабздарсабз. Ман!? Т;;мат мекунед?
Кабудал;. Ту ;ин…
Сабздарсабз ;а;орат мекунед?
Кабудал;. Охир дар ин;а фа;ат ману ту…
Сабздарсабз. ;а…
Кабудал;. Пас маро ту зад;…
Сабздарсабз. Ч; хел зад? (Як ла;ад мезанад). ;амин хел?
Кабудал;. Ёооо-р; ди;ед! Маро ;ин зад!

Намоиши 7.
Сурхал; ва Мо;дармо; пеш меоянд. Аз овози Кабудал; норо;ат шуданд.
Аз г;шае нолиши Кабудал; аввал паст-паст садо дод, сипас баландтар шудан гирифт ва ни;оят, ба фи;он мубаддал  гардид.
Мо;дармо;. Ин овози к;?
Овози Кабудал;. Халос кунед! Де-е-е-е-ев;о! Де-е-е-е-ев;о!
Сурхал;. Овози мардак…
Мо;дармо;. Ба фикрам, Кабудал; аст.
Сурхал;. Кайфа парронд. Зардал;!
Зардалии хотирпарешон шитобон омад.
Зардал;. Лаббай, х;;аин.
Сурхал;. Фи;они Кабудал; аз чист?
Зардал;. ;озир  мефа;мем. (Рафт).
Сурхал;. Вай ч; гуфт!?
Мо;дармо;. «Д-д-д-деев-;о» гуфт.
Сурхал;. Не, не. Дев наг;й. Агар номаша гир;, деву ;ину ;;л ;озир мешаванд.
Зардал; тозон омад.
Зардал;. Дев;о асар кардаанд.
Сурхал;. Аз да;онат шамол барад. Номи деву ;инро нагир, ки худаш меояд.
Зардал;. Худи Кабудал; мег;яд. Корди тиллои шуморо мепурсад.
Сурхал;. Осуда бошед. ;оло бо корди тилло кори девро тамом мекунам.

Корди на чандон калони тиллоро бо ;арду даст пеши чашми худ бардошт, бо тарс ;адам гузошта ба па;луи рости са;на рафт. Гулдаргул ва Зардал; аз ;афои ; пано; ёфта, бо тарс ;адам монданд.
Сабздарсабз назди сари Кабудал; нишастааст ва аз ;айрат намедонад табассум бикунад, ё бихандад. Ранг аз р;и Кабудал; канда, ;азён мег;яд.

Кабудал;. Войи ман… Войи зари бо хуни ;игар ;амъкардаи ман!
Сурхал;. Ч; ало; мехон;, абла;?
Кабудал;. ;игарам дармегирад…
Сурхал;. Ин аз шароб аст. Ту марди шароб нест;. Кам н;ш.
Кабудал;. Сарам чарх мезанад.
Сурхал;. Зиёд н;шид;, абла;. Ч; фи;он мекун;?
Кабудал;. Баданам но;унбон шудааст…
Сурхал; (ба зан ишора карда). О;ибати г;шт; бо зани з;р ;амин аст.
Кабудал;. Э кош а;аллан даст мерасондам. Ман тамом…
Сурхал;. Ч;, «тамом»?
Кабудал;. Ман… аз … нер;и мард; ма;рум шудам.
Сурхал;. Заб корест. Ара;а зан, соз мешав;. Пеш ;ам шуда буд?
Кабудал;. На. Ин  бори аввал аст, аз таъсири …;одуи кашмирист.
Сурхал;. А!?
Сабздарсабз. ;а!?
Зардал;. Наход!?
Кабудал;. Ман ягон гуно; надорам. Ана ;амин ;о истода будам. Нохост вай омаду зад. Дилам бехуд шуд…
Сурхал;. К; туро зад, абла;? ;амин пар;?
Сабздарсабз. Э, не-е…
Зардал;. Не, ин зада наметавонад.
Сурхал;. Пас, к;?
Кабудал;. Дев!
Сурхал;. Забоната ;унда газад, номаша нагир!
Кабудал;. Бало ба паси номи дев, ман хестам, ки… тамом… ;и;-;и;...
;амак. Ч; тамом?
Кабудал;. Ман дигар… мард нестам.
Зардал;. Оббо…
Сурхал;. ;айф шуд;…
Кабудал;. Ани;, ин кори дев аст.
Сурхал;. Номаша нагир, ки худаш меояд.
Кабудал;. Вай барва;т омад, дар ;амин ;ост.
Сурхал;. Гапата дониста г;й.
Зардал;. Ку;ост вай?
Кабудал; (ба Сабздарсабз ишора карда). Ана… Ин зан нест, «деви сабз» аст!
Сабздарсабз. Ё тавба.
Кабудал;. Маро ; зад! Ва ман…
Мо;дармо;. Ту дар ;а;и;ат, ;ро зад;?
Сабздарсабз. Не. Ин аз маст;, ё аз ша;вати зиёд ларзиду ларзиду худро дошта натвониста афтод. Худаш дев. Деви ларзонак.
Сурхал;. Номи дева нагир!

Баробари гирифтани вожаи "дев" шамолаке вазида аз равзана ба хона даромад ва пардаи ;арирро ;унбонд. ;амагон худро ба фарш партофтанд. Сурхал; ;ам худро гум карда афтид, корди тилло аз дасташ парида рафт. 

;ама. Вой дод!
Сурхал;. Ёр; ди;ед! 
;ама. Дев;о!
-Мегурезем!
Сурхал;. Ана, дев!
Кабудал;. Не, ин пар;!
Сурхал;. ;ин аст ин!
Гулдаргул. Х;;аин, осуда бошед, набошад, обр;и хонаи ман коста мегардад. Мо ;амин ;оем, мо ;амро;и шумоем…

Вале бузургон нобузургворона якдигарро тела дода, ;ар шахси аз пеш омадаро дев хондан гирифтанд. Гулдаргул низ аз ;атор намонд.

Сурхал;. Ту худ дев;! Уууууввв!
Гулдаргул. Худоё, ягон ва;т чунин ха;орат нашунида будам.
Сабздарсабз. Ин як шаббодаи оддист.
Зардал;. Ту ;ам дев;.

Маст;, тарси девон, торикии шаб, насими сарди тирамо; ва оташи шамъ дар дили  мард;о чунон ;аросе ;ой кард, ки дар фарш хазидан гирифтанд.

Зардал;. ;аноб;о, гуфтам, ки мо ;ама дар зери се;ри вай ;одугар мондаем! Дар атрофи мо ;ар касе ;аст, ба ;ину дев мубаддал мешаванд.
Кабудал;. Не, Сабздарсабз ани; ;ин аст!
Мо;дармо;. Ба кори ман касод; наоред. Дар хонаи ман да; шайх ме;мон шуда, тамоми биноро чунон ;алъабанд; кардаанд, ки ба ин ;о сояи дев ро; намеёбад.
Сурхал;. Аз ;ама илтимос, номи деву а;инаю балову батарро нагиред. Уф, чаро худам номашонро гирифтам!?
Зардал; (бо тарс). Бало омад. Мешунавед?

Нидои «Ааооуум»-хон; ва садои ;;шидани оби сабад низ шунида мешавад.
--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!

Сурхал;. Садои азоимхонии ;индуро мешунавам.
Зардал;. Ман ;ам ;ро мешунавам.
Сурхал;. А;воли мо чунин бошад, бубинед, ки дуздони к;чак ч; ;ол доранд.
Зардал;. Намедонам.
Сурхал;. Ба мо з;ри сардор нарасид, з;ри милиса нарасид, з;ри суду прокурор нарасид, вале ин ;одугари ;инду аз ;ойи ;онамон гирифт. Зуд раву фа;м, ки дар асл кори вай ч; тавр аст?
Зардал;. Ба чашм. (Шитобон рафт).
Нидои «Ааооуум»-хон; ва садои ;;шидани оби сабад.
--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
Кабудал;. Ана боз сар шуд… Мешунавед?
Сурхал;. Уф, чаро Зардалиро ;авоб додам? Ба дилам ва;м афтод.
Гулдаргул. Шумо ;ама мастед. Ман ;е; чизро намешунавам.
Аз г;шаи дигари хона нолиши Мо;дармо; шунида мешавад.
Сурхал;. Во;, боз як садои нолиш. Инро ;ам намешунав;?
Гулдаргул. Инаш овози одам…
Сурхал;. Вале… овоз; к;?
Овози Мо;дармо;. Ёооооор; ди;ееед…
Гулдаргул. Мо;дармо; аст.
Сурхал;. Ба вай ч; шуд?
Гулдаргул (корди тиллоро аз фарш гирифта меди;ад). Ба ; ёр; даркор.
Сурхал;. Ман ;озир меоям, азизам…

Корди тиллоро пеши чашм дошта ;амро;и Гулдаргул назди Мо;дармо; мераванд.
Нидои «Ааооуум»-хон; ва садои ;;шидани оби сабад.
--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
Аз г;шаи дигари хона нолиши Мо;дармо; шунида мешавад.
Мо;дармо;. Ёооооор; ди;ееед…
Сурхал; (бо корди урён пеш гузашт.). Меееоооеееем!
Гулдаргул. Ана вай…
Сурхал; ( тарсомез). Осуда шав! Ман омадам.
Мо;дармо;. Ра;мат.
Сурхал;. Ба ту ч; шуд?
Мо;дармо;. Дев;о… А;ина;о…
Сурхал;. Номаша нагирифта гап зан. Оромона г;й, ч; дид;? 
Гулдаргул. Х;;аин, Шумо бо о;анге ором кардан мехо;ед, ки мо якбора талхакаф мешавем.
Мо;дармо;. О; дилам…
Гулдаргул. Туро ч; бало зад, Мо;дармо;?
Сурхал;. Уф, забоната ;унда газад… Чаро бало гуфт; !?
Гулдаргул. Ба ту ч; шуд, дугона?
Мо;дармо;. Дев;о, ;ин;о…
Сурхал;. Уф…
Зардал; баргашт.
Зардал;. Х;;аин, бадбахт;!
Сурхал;. Г;й зудтар, фа;ат к;то;тар.
Зардал;. Мудири ш;ъбаи харид гуфт:  «тамоми шаб хобам набурд. Сухан;ои он ;одугар дар г;шам бо да;шат садо додан гирифт: "Агар ма;сад ;осил шавад, ранги ин сабз шавад ва гар на, сурх гардад ва ин хуни марди гуна;гор аст, ки  дар давоми як шабонар;з бо азоби алим бимирад". ;оли хазинабону мудири ш;ъбаи фур;шро пурсидам. Он;о низ дар ;амин ;олат буданд. Ба шогирдон фармудем, ки ноаён назди ;инду бираванд ва ;оли оби ташти зарринро бубинанд. Рафта омаданд ва сухан;ое гуфтанд, ки ;уш аз сари мо парид. Бовар накардам ва худам рафтам. Дидам, ки об дар назди даромадго; ме;;шад. Ранги об сабзранг буд, вале р; ба сурх; дошт. Ва дар бу;и об соя;ои ларзон гирд омадаанд. Бо ди;;ат назар кардам, он соя;о деву ;ини;о буданд. Вале дар байнашон сояи Шумо ;ам буд, ки дар о;;ши дев мера;сидед.
Сурхал; (аз дард печутоб х;рда). Номаша нагир, но;инс!
Зардал;. Хуб. Нохост яктааш бар сари ман нишасту гул;ямро фишор дод. ;он;авла гурехтам. Маро пешпо дод, байни хорзор афтодам ва сару р;ям харош х;рд. Баз;р худро назди Шумо расондам. 
Сурхал; Масли;ат чист?
Зардал;. Касе, ки ба ; дев асар кардааст, бояд ба гуно;ашон и;рор шаванд…
Сурхал;. Эй вой! Сад бор гуфтам, ки номи дева нагир, но;инс!
Зардал;. Э, ана, худатон гуфтед. Дева дев мег;янд,
Сурхал; Уф… бурида бод забонам!

Гиряи Мо;дармо; баландтар шуд. Кабудал; ;ам ним;ушёр шуда омад.

Кабудал;. Ту чаро ин ;адар менол;. Ё ба ту ;ам ягон деву а;ина асар кард?
Мо;дармо;. Маро ;ин зад, ба ман дев ёр шудааст.
Сурхал;. Илтимос!!! дев наг;й…
Мо;дармо;. Дев - худи Шумо ;астед! Аз ин айнак;о низ чашмам об кушод.
Сурхал;. Во;! Чашмаша канд;!?
Мо;дармо; (Пардаи чашмони сунъияшро канда гирифт). Дев;о!
Сурхал;. Боз якташа канд…
Мо;дармо; (нохун;ои сунъияшро як-як меканад). Дигар даркор нестанд.
Сурхал; (сари дилашро бо даст дошта нишаст). Во;! Нохун;оша канд!
Зардал;. Ба шумо ч; шуд, ;авоншери замон?
Сурхал;. Ман тамом… Девро аз сари синаи ман ронед. Но;инс бо чанголаш диламро фишор меди;ад.
Мо;дармо;. ;оло ;азои ту дар пеш! Ми;а низ дигар даркор нест. (Ми;а;ои сунъияшро меканад.
;ама. Ввво;!
Мо;дармо;. Сад;аи м;йи дароз шавед! (М;йи сохтаро аз сар мегирад).
;ама. О;! Деви ;а;и;;! Тавба кардам. Ман надуздидам.
Зардал;. ;амон кавкабаи зарринро баргардондан лозим!
Мо;дармо;. Не! Худам мегирам. Набошад, насиби ягон маъшу;аи дигарат мешавад!
Сурхал; (бо ;айрат наздик мешавад). Ту!? Очаи бача;о!?

Нидои «Ааооуум»-хон; ва садои ;;шидани оби сабад низ шунида мешавад.

--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
Зардал;. Гурезед, х;;аин!
Кабудал;. Наздик нашавед! 
Зардал;. Ин дев шуморо нобуд мекунад!
Сурхал;. Ин зани ман!
Мо;дармо;. Номард!

Мо;дармо; аз ;ояти ;азаб нохост Сурхалиро як шаппот; мезанад. Дасти аз сурхию сиё;ии м;ю ми;аи сохта сиё;шудааш дар р;и Сурхал; до;и сиё; мегузорад. Сурхал; аз зарбаи нога;он; калавида меафтад.

;ама. О;! Во;! Э;!
-Гурезед! Дев Сурхалиро кушт!
;ама. О;! Во;! Э;!
Сурхал;. Натарсед. Ин зани девонаи ман.
Зардал;. Во;! Р;ятон сиё; шуд, х;;аин! Ба ойина нигаред!
Сурхал;. Худоё.
Зардал;. Ба ёд оред, ;одугар ч; гуфта буд. 
Овози се;ргари ;инду. Нати;а ;амон шавад, ки дев ;ро як шаппот; занад ва р;и ; абад; сиё; шавад ва аз шиддати дарди шикам ба дод ояд, ё аз ;увваи мард; абад; ма;рум гардад, ё аз ;айбати дев;о дилкаф шавад...
--А-а-а-а-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!

Кабудал;. Вой… Шикамам тоб меди;ад…
Сурхал;. Девро аз сари синаи ман ронед, бо чанголаш диламро меканад!
Мо;дармо;. Сари ман ;ам ба дард омад.
Гулдаргул. Вой, дилам сих мезанад…
Зардал;. Вале ман си;ат. Зеро ки ;ама чизи кандаамро ба шумо додам.
Сабздарсабз. Ман ;ам ягон дардро э;сос намекунам. Зеро ки ягон чизи дуздии шуморо нагирифтаам.
Зардал;. Шумо ;ам аз моли дузд; даст кашед, си;ат мешавед.

;ама асбоби заррини дуздиву аз ра;и дузд; т;;фашударо аз кисаву гардану г;ш;о гирифта р;и миз мегузоранд. 

Сурхал;. Кав… кав… кавкаба… Кавкабаи зарринро аз ;у;раи ман биёваред ва дар хазина гузоред. Набошад, ин дев маро мекушад.

Аз г;ша;ои дигари са;на Савзал; ва ;индуи азоимхон меоянд. Сардор кавкабаи зарринро ба даст мегирад ва дасти ;индуро мефишорад.

Савзал;. Ташаккур ба Шумо. ;азорон ташаккур.
;инду. ;оло ;амаи чиз;ои дуздида ба Хазина баргардонида нашудааст. Касе ки барнагардонд, имшаб ба балои азим дучор шавад. Нати;а ;амон шавад, ки дев ;ро як шаппот; занад ва р;и ; абад; сиё; шавад ва аз шиддати дарди шикам ба дод ояд, ё аз ;увваи мард; абад; ма;рум шавад, ё аз ;айбати дев;о дилкаф шавад. (Ба а;ли толор). Шумо ;ам аз моли дузд; ба дастомада ва аз ра;и дузд; т;;фашуда поку пи;ил даст кашед, си;ат шавед. Азоимхон; давом дорад. ;ар касе, ки дасташ поку дилаш бе;аш бошад, барои покии  ;а;он ;амро;и ман такрор кунад:
А-а-а-а-о-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
О-о-о-о-о-о-о-о-о-о-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
У-у-у-у-у-у-у-ммммммммм!
Мммммм….

Парда.