Зани шахри. мазхака

Джума Куддус
               
                ;умъа ;уддус


ЗАНИ ША;Р;

(Маз;ака)



Иштироккунандагон:

Зуля (Зулфия)  30-сола.
Гуля (Гулсумб;) 35-сола.
Сафар - 40-сола, ;оматбаланд, бе;уръат.
Зафар - 35-сола, ;ави;усса, бо;уръат.
Фолбин - зани ;авони ;озиразамон.

Во;еаи р;з;ои мо.

      




 «…Мувофи;и маълумоти омор 93 фоизи зану шав;арон дар дил хо;иши  иваз намудани ;амсарро доранд, вале бо ду сабаб - надоштани манзили иловаг; ва одат кардан ба та;;ир ва фишори диктатураи зан, ё шав;ар ;амдигарро то;ат меунанд, ;афт  фоизи бо;имонда маъюбонанд, ё он;ое, ки табиати ;уломона доранд ва ин худ дарди бедавост. Пас, дар ;а;он шадидтар аз фишору з;роварии ;амсар дида диктатураи муд;иштаре нест: аз ;ама гуна диктатура--;изб;, давлат;, ;авм;, нажод; ва ;айра тавассути эътироз, ин;илоб, ;онун;о, фирор ва ни;оят, иваз кардани макон, ёфтани  пано;го;и сиёс; гурехтан мумкин аст, илло аз диктатураи оила!..»
А;идаи Зуля дар ;амин маз;ака, ки муаллифу коргардону ;унарпешагон ба вай зид нестанд.

Маз;ака, агар дарди  ;иддеро ;атто дар оиладор; р;и са;на наорад, кирои навиштани адиби  со;иб;уш, кирои та;ияи режиссёри асил ва кирои тамошои  тамошобини зак; нест.
Пора;о аз а;оиди муаллиф коргардону кулли а;ли ;унар, ки Зуля ва дигарон бо онон ;амфикранд.








;ИСМИ 1.
НАМОИШИ 1

 Дар са;наи рамзии ;афас андар ;афас ороста, дар шафати ;ам хона;ои Зуля, Гуля, гаражи Зафар, макони Фолбин, майдончаи байни бино;ои баландошёна бо тан;р  ;ой гирифтаанд, ки бо та;йири як-ду ;узъиёт иваз мешаванд.;а;рамон;о мудом аз як ;афас халос шуда, ба ;афаси дигар медароянд.    

Хонаи Сафар. Шаб. Хом;ш;. Сафар дар сар кула;х;д, дар тан ;авшан, тарсону ларзон меояд. Садои тири автомат, Сафар худро ба замин мепартояд. Садои таркиш, Сафар худро ба тарафи дигар мепартояд. Садои таркиши гул;ла;ои миномёт. Сафар гавак кашида пеш меояд. Садои танки наздикшуда. Гуляи ;азабноки ;ор;ббадаст меояд. Сафар ду  дасташро боло мекунад. ;ар сухани Гуля чун  раъду бар; садо меди;ад.

Гуля. Омад;, оилабезор!? алкаш?!  муфтх;р!?  беномус!? Гуфтам, ки як ;ор;б биёр, худат ;ор;б шуда рафт;. Нимишаб; маст мео; оилабезор!? алкаш?!  беномус!?
Сафар. Бача;о ;астанд-ку…
Гуля. Бача;оят ;ам ба худат рафтаанд! – ;амаат алкаш! муфтх;р!  беномус?
Сафар. Э, худо;он, ягон воситае бошад, ки овози туро а;аллан пасттар кунад? Сарама ба ку;о занам? Занак, ман аз кор омадам, дилам гушна...
Гуля. Дили ман ;ам гушна. Кан; маошат?
Сафар. ;оло надодаанд.
Гуля. Доимо дар кисаи ту шамол сайр мекунад! Ба т;йи та;оям дасти хол; рафт;? Не, дар ;отаи ;ама гул мер;яд, дар ;отаи мо - домоди бекафани алкаши худозадаи бадбахти бер;з;! алкаш!  муфтх;р! беномус!
Сафар. Бас! Ман мардам,  шав;арат ;астам!
Гуля. Ку;ои ту шав;ар?  Ку;ои ту мард?! Э, ту барин шав;ара дар бозор як дарзаша ба 5 дирам намехаранд!
Сафар. Бас аст, занак!  ;ар р;з ;амин гап. То;атам то; шуд. Меравам!
Гуля. Пеши ро;ата к; гирифтааст? Лекин ту ба к; даркор!? Ба очаву отаат? Ба хо;ару додарат? ;амаашон он;о безор аз ту барин алкаши муфтх;ри беномус!
Сафар.  А-а-а-а-а-… Ал–видоъ! 
Гуля.  Ч;?
Сафар. Меравам. Зани дигар мегирам! Зане мегирам, ки ба ;адри ман расад!
Гуля (дамаш ба дарун мезанад, бо э;тиёт). Ба худо?
Сафар. ;а. Тамоман, тамоман алвидоъ. Уф.   
Гуля. Э, Сафар;он….
Сафар (дилаш ганда шуда). ;а,  Гулсумби;он?
Гуля. Ман аз хонаи очам тан;о омада будам. Бача;ота  гирифта бар! Беномус!
Сафар. Уф… Боз як шаби умри ман хазон шуд! Алвидоъ.
;афасе аз боло меафтад. Сафар ;афаси худро шикаста мебарояд. 
Гуля (аз ;афояш меравад). Бе;унар! Алкаш! Оилабезор! Афирист! Душмани хал;и лаънат;!
 
      
НАМОИШИ 2.
 
Хонаи Зуля. Р;зи равшан. Зуля Сафарро ба хона меорад. Аз муносибати нарму гарми Зуля  дар хаёлаш муси;ии хушу гуворо садо меди;ад.

Зуля. Хуш омадед. Кулбаи ;арибонаи мо сад;аи шумо. Бинед, чаро; дар намегирад. (Р;и курси баромада чаро;;ои хонаро нишон меди;ад). Мисли дили мани бева с;хтааст. Дасти мард намерасад…
Сафар. ;а…
Зуля (р;и курс; но;улай ;унбида ;ариб меафтад). О;... А;… Маро доред!
Сафар. Ч; шуд? (Намедонад ч; кор кунад ва ноило; пойи занро о;;ш карда, аз афтодан ниго; медорад. Ба гумонаш раъду бар; мешавад.) Мебахшед.
Зуля. Сахттар доред.
Сафар. Айби курс;…
Зуля. Ташаккур.
Сафар. Ман ;озир чаро;;оро мебинам …
Зуля. Не, не. Аввал шинед, якта ка;ва х;ред. Бузургон гуфтаанд: «Расми хуби то;иконро гум макун - Д;ст ояд, гарм дар о;;ш гир».
Сафар. ;а-а-а…
Зуля. Коняк резам? Ё ара;!
Сафар. Ё…
Зуля. Мар;амат. Ба шумо линг маъ;ул ё думба-;игар?
Сафар. О-о-о-о;..
Зуля. Кашам?
Сафар. Чиро?
Зуля. ;игарбирёна кашам, ё думба;игара? Ё лингбирён мефорад?
Сафар. Ё … Намедонам. Кадомаш ба шумо маъ;ул бошад, кашидан гиред.   
Зуля.  Хуб. (Мебарояд).
Сафар. Худоё, ман ба би;ишт афтодам? Аз ;ар як сухани ин зан дилам об мешавад… Худаш гул, ;оматаш гул, суханаш гул, биниаш гул, пой;ош гул, даст;ояш гул, баданаш, пира;анаш гул. Ро; намегардад, - ра;с мекунад. Сухан намег;яд, -- суруд мехонад!  Кошки якта ;амин хел зан насиби мани бадбахти бер;з; мешуд, ки ро;ати ду ;а;она медидам…
Зуля муси;; мемонад. Дар таба;чаи зарин н;шокиву газак меорад.   
Зуля. Барои шиносшав;. Барои марди асил, марди ;унар. Барои дар гирифтани чаро;и хона, равшан шудани чаро;и… дил;ои мо.
Сафар (дилашро дошта). Кошки…
Гиред.  Шарм надоред, ;ис кунед, ки дар хонаи худатон ;астед.
Сафар. Ра;мат-у…. Лекин… ;е; дар хонаи худам ;ис кардан намехо;ам.
Зуля. Барои ч;? Хонаи ман ба шумо маъ;ул нест?
Сафар. Не, хонаи худам номаъ;ул:  ман дар хонаи худам озод нестам: доимо худама гуна;гор ;ис мекунам, доимо гап мешунавам. Хонаи шумо на;з, аз ;ар г;шаи хонаи шумо о;анги хуш э;сос карда мешавад. Ин ;о хонаи бахт аст.
Зуля. О;, ман се сол  бо шав;арам хушбахт будам. Худаш нею, одаташ маъ;ул буд: ;ар р;з яктаг; сникерс оварданаш, ;ар мо; расо сад доллар т;;фа доданаш, ;ар шанбе лаби дарё бурда, шашлик доданаш ба ёдам меояд. Вале ба ман иш; даркор буд Нохост вай зани дуюм гирифту иш;и мо тамом шуд. Бинед, ;атто зан;ои камба;али хазонр;бу чиркинаки полш;як бахт доранд. Ман ;ама чиз дорам, вале бахт надорам. Уф… Мурад номи беваг;. (Оби чашмашро пок мекунад.)
Сафар. Во;, шумо ашк мерезед?
Зуля. Бубахшед… Як марди асиле меёфтам, ки  ;ар мо; сад долларак ёфта биёраду, хонаамро бо ;узураш, бо садои ;адам;ояш, бо ханда;ояш, бо садои б;са;ояш  пур кунаду маро со;иб як писарча гардонад, худро хушбахттарин зани дунё ;ис мекардам. Ба вай мегуфтам: ана ин хонаву дар, ана ин мошин, давр рон!
Сафар. В-во;! (Аз ;ая;они зиёд ;оми дасташро меафтонад). Мебахшед…
Зуля. Вале худо ба ман ;амин бахти оддиро намеди;ад.
Сафар (хи;олат мекашад.) Маро бубахшед… ;ада;ро шикастам.
Зуля. А;амият нади;ед. Шикаста шудани шиша хушбахт; меорад.
;афаси дигаре меафтад ва мешиканад. 
Сафар. Агар дар хонаи худам мешикастам, занам мисли бомба метаркид.      
Зуля. Марди ;а;и;; мешиканад, чаппа мекунад, мес;зад,
Сафар. А-а-а?   
Зуля. Вале боз мехарад, месозад, ;ояшро ду баробар зиёдтар пур мекунад.
Сафар. ;а-а-а…   
Зуля. Мард бояд мисли шумо ана ;амин хел да;ал бошад. Мард бошад!
Сафар. О-о-о-;. Зуля;он, ман дар умрам ин ;адар ме;рубон; надидаам. Дилам аз ме;рубони;ои шумо об мешавад. Ман мехо;ам, ки шуморо хушбахт бинам.
Зуля (бо ;авас). Ч; хел?
Сафар. Ман чаро;и хонаи шуморо бепул таъмир мекунам.
Зуля. Чаро;и диламро ч;?
Сафар. О-о-о-;! Агар ягон кори хуби а;аллан саду пан;о;доллара меёфтам, ;ама даромадамро ;урбони шумо мекардам.  «Сари бод» аз занам ;удо мешавам.
Зуля. Намехо;ам, ки бахти занеро дуздам.
Сафар (суст шуда). Ммм… Мебахшед…
Зуля. Вале розиям, ки зани дуюм шавам.
Сафар. О;, худо;он, ;азор ра;мат, ки о;и дили маро шунид;.
Зуля. ;амаи мард;ои асил имр;з зани дуюм доранд.
Сафар. Э;, зани асосиам аз бепул; маро ш;й ;исоб намекард.
Зуля. ;амдил; аз серпул; авлотар аст. Ман ;ам бахт мехо;ам… Мисли шумо чунин марди та;амтан, ;ави;усса, бо;унар мехо;ам. Афсона мехо;ам: мехо;ам, ки ша;зоди ман маро р;и дастони пур;увваташ бардошта, чун к;дак навозиш кунад. Шумо афсона мехо;ед?
Сафар. Ман кай;ост, ки афсонаро фаром;ш кардам. Афсона ч; хел мешавад?
Зуля. Чаро;ро мекушем, муси;; мемонем, «брудершафт» карда, ана ин хел, аз орин;и якдигар гирифта, мен;шем.
Гуфтаашро и;ро мекунад: чаро;ро мекушад, муси;; мемонад,  шароб рехта, «брудершафт» карда - дастро бо ;ада; аз орин;и якдигар гузаронда, мен;шанд.
Сафар. О-о-о;, ч; хел на;з…   
Зуля. Акнун фол мебинем: г;ед, ки аз ;ама му;имаш, дили ман ч; мехо;ад? (Зуля  лабонашро ;унча карда ба боло менигарад.) 
Сафар. Фа;мидам. Ман ;озир… (Зуд бархоста, аз борхалтааш чаро; мегирад ва ба хонаи дигар меравад). Худи ;озир чаро;;оятонро иваз мекунам.
 Зуля. Во;! Ягон кас дили маро чунин да;и; нафа;мида буд. Ра;мат... (Ба як тараф.) Ин хушомад барои кам кардани ;а;и хизматаш буд, вале ин девона, ба фикрам, ;идд; ;абул кард… Боз бе;тар.
Овози Сафар. «Худат гул, суханат гул, баданат, пира;анат гул…»
Садои занги телефонии мобил;. Зуля телефонро ба даст мегирад.
Зуля. Лаббай… Не, не, ака;он. Кушед ;ам, дигар роз; намешавам. Бигузор як марди оддии бепули бевазифа бошад, вале инсон бошад, ман барои вай ;адре дошта бошам. Уф… Чаро набудаанд? Ана, яктааш дар пешам: самим;, дидадаро, одд;, пеш аз ;ама инсон! … Ана, ба сурудхониаш ди;;ат ди;ед. (;ониби Сафар). Баландтар хонед, Сафарбой! … (Ба телефон). Не, не, ;озир не. Баъд шинос мекунам…
Телефонро гузошта андеша мекунад.
Са;на торик мешавад.

НАМОИШИ 3.

Хонаи фолбин. Гуля меояд.

Гуля. ;о, алкаше, охири охирон, кори мекардагиша кард: баъди р;зи ;а;р; шуданамон… Уууу! Зз-зани дуюм гирифт!!!  (Нула мекашад). ;о, номард! Охир,  ман аз к; кам? Уууу!  Ман худама мекушам! И-е… охир, ман ч; гуно; кардам? Уууу! Ило;инакам, номи зани дуюм гум шавад! Ило;инакам, хонаи зани дуюмаш дар гирад… Ило;инакам… Фолбин;он, худатон ягон ило; ёбед.
Фолбин. Дилакат зи;, мисли бало аз чор тараф фишор меди;ад. Чизе ;аст, ки мисли офимор за;р мезанад. Ин рашк аст, ш;ят зани дигар дорад.
Гуля. ;а, ;а… Шумо авлиё будаед, дугона;он. Мана аз вай халос кунед…
Фолбин. Пари;ои мана роз; кун;, ин бора аз д;шат мегиранд.
Гуля. Роз; мекунам. Кай отаи г;дако ба хона бармегардад?
Фолбин. Ба зуд;. Пари;оям ваъда меди;анд, ки ба воситаи як марди либоси ;арбип;ш кори туро ;ал мекунанд.
Гуля. Дар забонатон сад;а. Дар пари;отон сад;а. Ана ин ха;и шумо…
Фолбин. Э, ина ба дастам нади;ед. ;о ана дар болои то;ча монед. Пари;оям роз; шаванд.
Гуля. Хуб. Акнун ;арчи аз дастатон ояд, кунед.
Фолбин. Ба ;ибла нигариста дасти дуо бардоред, аз худо осоиш талаб кунед.
Гуля. Хуб….
Азбаски ма;сади шахси назди фолбинрафта ва тарзи рафтору гуфтори фолбин;о якхелаанд, ;о;ат ба такрори ма;з набуда, амали фолбин: алас кардан, дуо;о хондан ва дуди ;азориспанд баровардани ; кофист. ; метавонад дуову сухан;ои одатии худро баланд г;яд, аммо барои мо ин чандон му;им нест. Шояд ;атто дуои афсуни ;ундалро хонад:

Фолбин. ;ай-;ай а;анди, ду ма;анд;, касир куна пир, матар куна матар;и, май аврар пыл, пыли кынди, батвий бита каври кари катари ки бачамта ;азоро ;унда ;унда, Шер ;унда, гунда гунда аффо маффо саффо саффо ва зараан ва баран. Ба ;а;и о;иян шаро;иян чи;, бадар шав. Шуф!  Шуф! 
Бо дуди ;азориспанд алас мекунад.

НАМОИШИ 4.
Хонаи Зуля. Зуля бо телефон гап мезанад. Сафар дар даст халтача;ои селофании пур бармегардад.

Сафар. Ассалом, ана, гуфтагита овардам: «сникерс». Телефонии мав;; ;ам гирифтам, ки ;ар соату ;ар ла;за бо ту бошам.
Зуля. О-о-о-;. (Шоколадро мегазад, нимашро ба да;они ; мегузорад). Ширин?
Сафар. О-о-о-;. Фантастика: бори аввал маро зиёфат мекунанд!
Зуля. Фа;ат афс;с, ки якта будааст.
Сафар. Э, ба хотири афсонаи ту, ;ар р;з дуто; шоколад меорам.
Зуля. Вале барои ман аз «сникерс» дида, худи Шумо бе;тар!
Сафар. Наход? Занам мег;яд, ки ман марди бе;унар…
Зуля. Э… Аз бахил; мег;яд: Шумо супер! Шумо танк! Шумо ракета! Афс;с, ки ман бо ин ;афаси тангам лои;и Шумо нестам!
Сафар. Не, не. Ин хел наг;й, Ту парии ростина;, Хонаи ту - филиали би;ишт! як г;шаи би;ишт! Дар ин;о ;атто ;ингоси магасу ;ангоси хари ;амсоя мисли ча;-ча;и булбул хуш аст… 
Зуля. ;ангоси хар ;ам на;зу, лекин бо як «сникерс» афсона намешавад.
Сафар. Коняк, мур;, мева—;амааш ;аст.
Зуля. О, балоча-е. Медон;. (Муси;; мемонад.) Мешунав;? Мера;сем?
Сафар. Муси;;  муждаи би;ишт аст.
Зуля. На;з. Чаро;и равшан ч; лозим?  Ин тавраш чи хел?
 Сафар. О-о;, р;шно; барои оши;он бегона аст…
Хона нимторик мешавад.
Фолбин бо хо;иши Гуля дар ;ои истодааш алас карда ;азориспандро дуд кардан мегирад. Дуд атрофи Зуля ва Сафарро мепечонад.

Зуля (нохост табъаш хира шуда, дасти ;ро дур андохт). Шину мур;ата х;р.
Сафар. Нафа;мидам, нафа;мидам…
Зуля. (Сумкачаашро гирифта, рафтан; мешавад). Хайр, чао.
Сафар. И-е, бе ту ин хона филиали д;зах аст! О, шин, н;шем, ра;с кунем…
Зуля. Бозор рафтан даркор: барои т;йи хо;арам як ;олинча даркор.
Сафар. Э, ман тамоми дунёро сад;аи як сухани ширини ту мекунам.
Зуля. Наход? Худоё, мехо;ам ;ис кунам, ки ман ;ам со;иб дорам…
Сафар. Ман худи ;озир, баъди афсона, ба бозор меравам. Боз ч; мехо;ед?      
Зуля (ба боло ишора карда) Барои болои сар ин…
Сафар. Офтоби болои сарат мешаваму …
Зуля (ба поён ишора карда). Барои таги пой…
Сафар. Худам пайтобаи поят мешавам! ;амин кофист?
Зуля (ба чап ишора карда). Ана вай…
Сафар. Мешавад! ;амин кофист?
Зуля (ба рост ишора карда). Ана ун…
Сафар. Мекунам! ;аммаша мекунам?
Зуля. Зани дуюм будан як ро;ати ;он будааст-ку…
Сафар. Тамом? Афсона мешавад?
Зуля. Уф… Боз андакаки дигар пул ;ам бошад, фа;ат афсона мешавад!
Сафар. Пул ёфтан - вазифаи ман.
Зуля. Набошад, биёред. То омадани шумо як либоси а;оибамро меп;шам, ки шумо худро дар би;ишти ;а;и;; тасаввур мекунед. (Мебарояд.)
Сафар. Э; худо;он, ин хушбахт; аз ку;о насиби ман шуд? Вале… ин афсона пули бисёр талаб мекунад… Пули ваъдакардаи Салимбой кам бошад ;ам, роз; шуда, таъмири хонаша сар кардан даркор… Аз Зафар боз камтар ;арз гирифтан даркор, набошад, на ягон хел афсона мешавад, на зани якум, на зани дуюм… (Телефон мекунад.) Зафар;он, илтимос боз сесадтаи дигар… ;амин ;афта бармегардонам. Ра;мат… Урра! Меравад.

НАМОИШИ 5.

Назди хонаи Зуля. Сафар дар даст халтахои селофании пур шоду хурсанд  меояд.  Садои  танк. Гулсумбиро  мебинад, ки ;ро интизор аст.

Гуля.  Э;;а, Сафарбек-полвон, худат ;аст;? Муборак шавад, Мукофотпул; гирифт;? Бозор; кард;, мардаки хона? Офарин. Ту хар, бурданаш - тани ман.
Халтача;оро гирифтан; мешавад, Сафар ба тарафи худ мекашад.
Гуля. Биё, ёрдам тиям.

До ар ин байн ба назди фолбин Зуля меояд. Гапи он;оро намешунавем. ;ро низ фолбин алас мекунад. Дуд Сафару Гуляро мепечонад.
Сафар. Э, исто!
Гуля. Ту дар ин;а ч; кор мекун;?
Сафар. Ту ч; кор мекун;?
Гуля. Ч; кор мекунам?! Саги дарбадарама кофтан; омадам!
Сафар. Ман дар ин;а и;оранишин. ;амсоя;о механданд.
Гуля. Э, ман туф кардам ба ;амсоя;оят! Худо;он, а;ли ;амин одама дар ;авониаш надод;, дар пириаш те. Худо;он, забони ;амон беваи рангпаридаи хунуку тунуки ч;би искелеташа ба забони мору каждум мубаддал гардон; ин ш;и оворагарди дар пир; ошу;шудаи мана к;р гардон, ки ба ;ар беваи м;калтаи р;сия;и ба р;яш сурхию сафеда молида ниго; карда, обу адо нашавад!
Сафар (ба як тараф). Тамоми ро;ати нимсолаамро аз биниам баровард;! Бас!
Гуля. … Лу;маи аз да;ани бача;оят канда ба ин бева додаат за;ру маргаш шавад! Ило;;, Зуля;онат ягон бурдангали дигара гирифта, туро фаром;ш кунад!
Сафар. Ро;и ягонаи халос;--гурехтан.
Гуля. Ило;;, омин! (Гуля  даст ба р;й мекашад. Сафар мегурезад.) Алло;у Акбар! И-е, ку;о шуд;? Хайр, ;ояша фа;мидам. Як пиёла чой гирифта ба ;анги нав тайёр; дидан даркор. Худо;он, душманама ба ш;и бул;авас гирифтор накун. Гапи фолбин рост баромад—ман ;ро ёфтам. Илму амала давом додан даркор.

НАМОИШИ 6.
Хонаи Зуля.

Зуля (дар тан либоси ;арири нимурён аз хонаи дарун мебарояд; ба як тараф). Хаёл кардам, ки а;аллан як бор ;урури мардиаш пайдо мешавад, аммо ин тамоман латта будааст. Бо ин хел латта ба ман ч; хел афсона мешавад? Ё айби худам, ки гузарондам? ;амаааш баракс шуд?  Таъсири алас коф; нест...
Сафар меояд.
Сафар. Ана, овардам.
Зуля. Офарин. Х;ш, ч; хел?
Сафар. О;, парии ростина шуд;. Ба ман ;уввату ил;ом де;.
Зуля. Зани хуб шав;арашро шо;и олам мегардонад! Бира;с, ша;и ман!
Сафар. Ч; хушбахтам ман!
Зуля мера;сад. Сафарро ;ам ба ра;с мекашад. Фолбин дуохониву дудди;иашро зиёдтар мекунад. Нохост Зуля дилашро дошта мешинад.
Зуля. Вой, дилам… вой сарам…
Сафар. Ба ту ч; шуд?
Зуля. Дили ман ;ам афсона мехо;ад, лекин назарам ба р;и миз афтоду дидам, ки ;ои ана ;амон ;оми шикастаат холист. Боз салфетка;ои к;;нашуда, мебели р;йкашаш хирашуда ба ёдам омаду дилам пора-пора шуд. Охир, бо ин а;вол ч; хел афсона шавам? Дилам ;амгин!
Сафар. Шуд, шуд. Ин ман, гуно;и  ман, ман худам исло; мекунам. Ту азизам, худата хурсанд карда шин, ман ;озир пул гирифта меоям. Чао. (Меравад.)

НАМОИШИ 7.

Хонаи Гуля. Гуля т;мори наве дар даст меояд. Назди оина худро оро меди;ад. 

Гуля. Бастам. Фолбин он ;адар дуо хонд, ки чашмаш к;р шуда, ;айри ман ягон зани дигара намебинад. 
Сафар меояд
Сафар. Салом… (даромада, дар ;евон чизеро ме;;яд).
Гуля (бо табассум). Омад;  Сафар. Ч; ;ол дор;?
Сафар. Боби ;уттии ахлоти паси к;ча. 
Гуля. Дута нон наовард; ки за;ру маргата мех;рд;?
Сафар. Уф… Нав аз к;ча омадам. Мон, як дам нафасам рост шавад. …
Гуля. Агар вай думкалтаат, Зуля, фармон медод, барояш чорхез карда рафта, ними дунёро харида меовард;.
Сафар. Ман чанд бор гуфтам, ки номи вая нагир!  Бе  ин ;ам дилам зи;! 
Гуля. Э, номаш дар хок. Лекин алам мекунад: Охир ман аз вай ч; кам; дорам?
Сафар (аз ;евон чизи дилхо;ашро ёфта, мегирад). Бас, бас.  Ман рафтам!
Гуля. Э, исто… (Якбора дар мегирад). Ин ч;?!!
Сафар. Палтои чармии худам. Ба ман майда шудааст, ба як д;стам меди;ам.
Гуля. Не! Ш;яма дуздида гирифт, майлаш, акнун моли хонама медуздад!?
Сафар. Худата гум кун!
Гуля. Не!!! Намемонам. Аввал мана куш, баъд моли хонама бар!
Сафар. Худата гум кун! Рав аз пеши ро;ам… (Меравад.)
Гуля. Ило;;, хонаи зани дуюм дар гирад! Ило;;, номи зани дуюм гум шавад. Ш;яма кашида гирифт, акнун моли хонама ;орат мекунад!  Худо;он, ;аргиз насибаш нагардон! Зуд пеши фолбин равам, ки фолаш акс баромад… (Меравад.)

Фолбин ;азориспанд дуд карда «шуф» мег;яд, дуд ;ониби хонаи Зуля меравад.

НАМОИШИ 8.

Хонаи Зуля. Ними шаб. Хаста;олона Сафар меояд. Дар дасташ як бандча пул.

Зуля (норозиёна  хамёза кашида). Ин ч; гап? Дар нимишаб; тарсонд;.
Сафар. Мебахш;, кор т;л кашид, базуд; тамом карда натавонистам.
Зуля. Паго; меомад;, мешуд. Д;ст намедорам, агар аз хобам бедор кунанд.
Сафар. ;а;и кора доданд. Агар ба хонаи худам барам, занам кашида мегирад.
Зуля (;ушёр шуда). Лаббай? Пул овардед? О;, Сафар;он, бовар мекунед, ч; ;адар шуморо пазмон шудам? Базми шуморо, с;;бати шуморо ёд кардам!
Муси;иро мемонад, шаробу газак меорад.
Зафар. О-о;, боз муси;ии бахт, лаззати би;иштро э;сос мекунам…
Боз ;афасе афтода мешиканад.
Зуля. Сафар, як фикр ба сарам омад: ин пул;оро ба хонаат бару…
Сафар. Не, не, не. Занам бинад, кашида мегираду дар як дам ;амааш ба кадом як чо;и бетаг фур; меравад: ё ягон чизи тамоман беа;амияти нодаркор мехарад, ё ба ё дар м;;рабизнес мес;зонад, ё дузд мезанад, ё ягон дугонааш ;арз дода, дигар гирифта наметавонад. Барои ;амин, ба пулёб; ман зав; надорам, ягон ;аракат намекунам. Пул ба дили ман шод; намеовард. Фа;ат барои ту, барои афсонаи ту ;аракат мекунам.
Зуля. Хуб. Пулатро дар сейфи ман мон, вале як тинашро барои ман сарф намекун;. Ту боз сесадтаи дигар кор карда биёр, ман як мошини к;;наи ;амсояамонро арзонтар карда ба ту харида меди;ам. Баъд пан;садтаи дигар кор карда меориву дар як ширкати хори;; ягон вазифача харида меди;ам. Ба мошин савор шуда, галстука таранг баста ба идора;ои хори;; рафта ой;, душманкуш мешав;, байни д;стон бо сари баланд мегард;. Ман ;ам афсона мехо;ам, мехо;ам, ки байни д;стонам туро бо сари баланд  чун шав;арам шинос кунам.

Гуля азди фолбин меояд. Фолбин алас мекунад. Дуд ;ониби Сафар меояд.
 
Сафар. Лекин имр;з ку;о рафт;, Зуля;он? ;амро;и як пакана дидам…
Зуля. ;амро;и як хешакам - ш;йи хо;ари ш;йи дуюмам духтур рафтам.
Сафар. Аз ш;ят-ку ;удо шуд;, ш;йи хо;ари вай ба ту ч; лозим?
Зуля. Вай калони духтур;о: бе шинос пулата мегиранду боз маъиб мекунанд.
Сафар. Хайр, ана вай бинидарозаш дина барои ч; омада буд?
Зуля. Вай як ;аммактабам—муфаттиши прокуратура, одами даркор;. Дар прокуратураву суду милиса як одами шинос надошта бош;, д;сту душман бо т;;мат ;ам ;абс мекунанд. Вале як бор ;ипсавор омада, «Ассалому алайкум, Зуля;он, ч; ;ол дор;?» гуфта равад, душмани ;аттолам ;ам д;сти ;он; мешавад.
Сафар. Уф…  Мехо;ам, ки ;айри ман дигар ;е;  кас ба ин хона надарояд.
Дуди фолбин ;ониби Зуля меояд.
Зуля. Шояд якбора фаран;; п;шаму аз пайи намозу тоат шавам…
Сафар. Чаро не?
Зуля. Ту маро дар ;амин либос, дар ;амин му;ити озод  маъ;ул кард;. Набошад, зани худат хушр;йтар аст. Ту, ч;, рашк мекун;, девона?
Сафар. Уф… Дилам ганда мешавад… Аз рашк к;рдуд карда мес;зам
Зуля. Майлаш, ман роз;, тамоми харо;оти р;згори мана ба гардан гир, ман дар хона мешинам, аз гуфту фармони ту намебароям.
Сафар. Хуб.
Зуля. ;исоб бикун: таъмири ;амаи хона;о ду ;азору пан;сад доллар; т;;фа барои зангирии додарам—пан;садта; ба мединститут дохил шудани духтари хо;арам – бисту пан; ;азор доллар даркор, камаш пан;садтааш тани  ман. Да; ;азор барои харидани мансаб барои барои акаам лозим. А;аллан ;азор доллараша ман бояд ди;ам. Хешони ш;ям сардорамро зидди ман ш;ронидаанд, бо ба;онаи ихтисори штат;о маро аз вазифаам рондан мехо;анд. Камаш пан;садта пора даркор. Барои оянда аз кор ма;рум нашуданам ман бояд студенти ;оибхон шуда маълумоти дуюми и;тисодчии байналмилал; гирам: барои ин камаш пан;уним ;азор доллар даркор. Ту бо кори устогиат со;иби як мошинча шуда натавониста истодаию кадом як мушкилоти мана ;аллу валл  мекун;?
Сафар. О;, худо;он… Ма;бурам, ки дуздиву ;оратро сар кунам…
Зуля. Ихтиёрат. Вале маро та;;ир накун. Ман фо;иша нестам, фа;ат ра;и кора бо калон;о медонам: бо як сухани хуш, бо як зиёфат ;ама масъаларо ;ал мекунам. Вале дон, ки афсона шуданро тан;о бо ту мехо;ам.
Сафар. Уф, намедонам ба кадом гапи ту бовар кунам…
Зуля. Гапа мону, биё, як базми би;ишт; кунем.
Сафар. Мурам дар ту. Барои афсонаи ту давида меравам. (Мебарояд).
Фолбин алас карда к;рдудро бештар сар меди;ад. Табъи Зуля хира мешавад.
Зуля. Уф… Аз кул;х ;ам оташ парид. Ба ту ч; намерасад, девона? ;онама гирифт. Э, ту кист;, ки ба ту ;исобот ди;ам? Зани дуюм будан ;ам мушкил будааст. Ман худам девонам! Чаро бахти авваламро аз даст додам? Вай аз садта ин хел Сафарча боло буд… Хато кардам…Ч; ;адар бетолеъам ман…
Сафар (бармегардад).  Барои ту ман ;ама корро мекунам, ба ;ар фармони ту тайёрам.
Зуля. Фармони якум: ;афт грамм барои рафъи хастаг; бардоред!
Сафар. Итоат, маликаи азиз.
Зуля. Фармони дуюм: ;озир думба;игар меорам, ;амаашро мех;р;!
Сафар. Итоат, маликаи хушр;йи ман!
Зуля. Сеюм: Дар диван якпа;лу зада ро;ат кунед. (Ба ошхона меравад).
Сафар. Итоат! Худоё, шукр, ки о;ибат бахт ёфтам. Мошинсавор мешавам … Вазифадор мешавам … Одам барин мешавам…
Фолбин бо илти;ои Гуля дуди ;азориспандро зиёд мекунад. Дуд атрофи Сафарро фаро мегирад. Сафар ба диван дароз мекашаду хуррак мекашад. Зуля шодон, дар либоси нимурён дар даст таба;и х;рок меояд. ;ро ;ам дуд фаро мегирад.
 Зуля. Афсонаи нави «;азору як шаби иш;и Сафар ва Зуля»! Ра;си «Дили бирёни оши;»-ро барои ту тайёр кардам…  Ша;и ман, думба;игар тайёр! (Садои хурраккашии Сафар). Ш;х; накун, Сафар …Э;;а, хурраккашии ша;зодаи маро бинед… Бо ин ;ол чи хел афсона мешавад?
 Бо ;а;р чаро;у муси;иро хом;ш мекунад.

   НАМОИШИ 9.

Р;йи ;авлии назди бинои баландошёна. Бо ;адаммони;ои да;ал Гуля омада, ра;и касеро мепояд.
Гуля. Ба фикрам, вай думкалта дар ;амин ;ой;о зиндаг; мекунад. Вале ба кадом яке аз с;рохи;ои ин ;азорхонаи ишками гов медарояду мебарояд, номаълум. (Зуля меояд). Ана, як духтар меояд. Аз ;амин пурсам… Издрасти, дэвушка…
Зуля. Салом, хола.
Гуля. То;ик буда;. Воалекат барсалом. Як чизака пурсам. (Аз кисааш суратеро бароварда.) ;амин бевая мешинос;?
Зуля. Не.
Гуля. Ч; хел намешинос;? Дар доми шумо зиндаг; мекунад.
Зуля. Ман ба корам дер мемонам. Пеши мана нагиред.
Гуля.  И-е, (Ба Зуля дурусттар нигариста). Туро духтарча гумон кардам, лекин ту… ;амон Зуляи «нозукни;оли м;рчамиён ту худакат нест;?
Зуля. Худи худакам.
Гуля. Мардаки ман ба хонаи худат омада меравад?
Зуля. Ба хонаи ман ;ар р;з сад мардак омада меравад, хола. Ш;и ту к;?
Гуля. Номи ш;и занбезори худобехабари ман - Сафарбек.
Зуля. Сафар? … Сафар…. ;амон як мардаки ;адаш мисли симч;би бар; дарози дандонош мисли о;ани зангзадаи рангаш туберкулёз зарди, ро;гардиаш мисли девона;ои шиму куртааш доимо беуттуки ;о;шала мег;;?
Гуля. ;а, ;а. Ёфт;. Худи худаш.
Зуля. Намедонам.
Гуля. Чи хел намедон;, ки ;ама сифат;оша гуфт;-ку?
Зуля. Як корам афтида буд, ду-се соат устог; карду рафт. Дигар ч; донам?
Гуля. ;ой бева, на;ма накуну ш;и мана ёфта те.
Сафар дар даст халта;ои пури селофан; меояд. Зан;оро дида, пин;он мешавад.
Сафар. Бало зад! Пин;он шудан даркор!
Зуля. ;ав;о накун. Ин;а маркази ша;р, одам;ои мадан; зиндаг; мекунанд.
Гуля. Э;;а, нав фа;мидам, ки  ш;и каса кашида гирифтан  маданият будааст!
Зуля. Г;ш кун, дар ку;ои пешонии ту навиштаанд, ки Сафари г;л бояд ш;йи ту шавад? Дар ку;ои пешонаи ман навиштаанд, ки вай ш;йи ман нашавад?
Гуля. ;а? Э, бо ин гап;о сарама гаранг карда бахти мана надузд…
Зуля. Ба ман пасмондаи дигар;о даркор не. Сафар  ягон каса хушбахт карда метавонист, туро хушбахт мекард. Биё, ягонта з;раша худам ёфта ди;ам.
Гуля. ;амон з;раша барои худат ёву  ба ш;и дигарон ча;а нашав.
Зуля. Хайр, ;ишло;;-да. Мана ба ин пан; доллар ягонта мардак хар.
Гуля. Ш;и мана тею, ба худат ягон бурдангалаша хар! 
Зуля. Э, дугона, ман ба самолёт дер мемонам, ба Дубай мепарам.
Гуля. Ман ба ту дугонаро нишон меди;ам, беваи ш;гадо! (;у;ум мекунад).
Зуля (чап;алат зада мегурезад). Чао!
Гуля. Ку;о гум шуд;!? Ило;;, самолётат ба Дубай напаррад. Ило;инакам, бори меовардагиат ба савдо наравад! ;е, ило;инакам, аз Москва туро депортация кунанд! Ило;;, гумруки айрапорт ба моли овардаат андози калон бандад! ;е, ило;и, корат ба духтуру милиса афтад! Ба тухмат ;ирон ояд, ш;-гадои ш;-дузд!
Зуля мегурезад.  Гуля аз ;афои ; меравад. Аз таги тан;р Зафар мебарояд.
Сафар. Худоро шукр. Аз як бало халос шудам… Бо ;амин масъала ;ал мешуда бошад? ;и-;и-;и, зан;о барои ман талош мекунанд?! Чи хел на;з…
Занги телефон. Ин Зафар аст, ки аз хонаи худ занг мезанад.
Зафар (бо телефон). Ку;о гум шуд;, Сафар? Соат чор шуд. Ваъда ч; буд?
Сафар. Як ;афтаи дигар м;;лат те, ;;ра;он.
Зафар. Ним р;зи дигар ;ам то;ат намекунам! ;амин соат овард;—хуб. Наовард;, кори гуфтагима мекунам! Медони-я, мана «бу;;аи як-удара» мег;янд. Аввал аз занат ;удо мешав;, баъд аз сари худат, баъд…
Сафар. Хуб, хуб. Меорам. Уф…
;ур-;уркунон Гуля меояд.
Гуля. ;е ило;инакам…
Сафар. О;, бало омад! Боз ба ман ;ам ;у;ум карда шарманда накунад!?
Телефонро хом;ш карда мегурезад.
Гуля. ;е, ило;;, самолётат ба Дубай напаррад. ;е, ило;инакам, бори меовардагиат ба савдо наравад! ;е, ило;инакам, аз Москва депортация кунанд! гумрук ба молат андози калон бандад! Маршруткач; ба;ияи пулата нади;ад! ;е, ило;; ба дасти милиса афт;…
Аз ;ониби дигар Зафари тануманд дар либоси камуфляж меояд.
Зафар. ;а, хонум? Тин;; ;аст? Чаро милитсияро ;а;орат мекунед?
Гуля (тарсида, хом;ш мешавад). Э, не, дашном нею… Гилаи кампир-да…
Зафар. ;а. Барои дар к;ча ;ан;ол кардан ;онун ;азо мефармояд.
Гуля (Ба як тараф). Гапи фолбин шуда истодааст. «Кори туя як марди ;арбип;ш ;ал мекунад» гуфта буд. (Ба Зафар). Шумо милиса ;астед?
Зафар. Бале. Фа;ат аз ;исми з;раш. Чаро дар к;ча ;анчол мекунед?
Гуля. Охир Зуляи думкалта ш;и мардума - Сафари худобехабара гирифта, барра кардааст.
Зафар. Киро? ;амон Сафари усторо?
Гуля. ;а. Номи бева Зуля - Зулхумор, ё Зул;и;;а, ё Зул;арнайн.
Зафар  (ба як тараф ). Зуд ёфтам. ;;янда – ****да аст. Хола, шумо, зуд ариза  навишта ба ман супоред. Ана, ко;азу ;алам.
Гуля. Хуб. (Менависад.)
Зафар. Офарин. Арзу додро мо мешунавем, тартибро мо ;ор; мекунем. Да; да;и;а сабр кунед, ;амааш гул мешавад. (Меравад.)
Гуля. Тавба… Фоли фолбин рост мебарояд: Ра;мат фолбин;он! Ку бинем, баъди да; да;и;а ч; мешавад. 
Меравад.

;ИСМИ 2
НАМОИШИ 10.

Во;еа дар айни замон дар се ;афас мегузарад: ;афаси Зуля, ;афас- гаражи Зафар ва ;афаси фолбин.
 Дар хонаи худ Фолбин алас карда ;ама ;оро пур аз дуд мекунад.

Дар гаражи  Зафар- Зуля бо дасти баста, дар курс;. Зафар ;олибона дар гирдаш давр мезанад. Зуля бо нафрат аз ; р;й метобад.
Зафар.  Г;ш кун, хушр;йча, агар гапи мана  гир;, ба ту даст намерасонам… Ман туро г;ё азоб меди;аму ту г;ё гиря мекун;. Хуб?
Зуля. Ту ч;, бемор;?—Садист ;аст;?
Зафар. Не, Ш;и ту аз ман дувуним ;азор ;арздору, баргардондан намехо;ад. Ба вай г;й, ки пула наорад, ман туро азоб дода мекушам…
Зуля. Уф. Ба назарам марди ;а;и;; менамуд;, гумонам хато баромад.

Дар р;йи ;авл; Сафар ошуфта ;адам зада, ба чор тараф чашм давонда ба соат менигарад.
Сафар. Э;, худо;он, дилам ;озир мекафад. Расо се соату бисту ;аштуним да;и;а  шуд, ки Зуля;она надидам. То ;ол даракаш нест. Нотоб нашуда бошад? Не-е. Худо ниго; дорад. Зани худам ;ам нест. Вай девона ку;о шуда бошад? А;, занама ягон бало намезанад, лекин Зуля;он дили дардманд дорад… Ило;;, ба поякаш хор нахалад…

;арорго;и Зафар.
Зафар. Ту г;й, ки ёр; меди;;, ё не?
Зуля. Майлаш. Фа;ат нисфи пул аз они ман мешавад.
Зафар. Ч; хел? Охир ин пули ман. ;арзи ман!
Зуля. ;а;и хизмати маро ;ам илова бикун.
Зафар. О, балое. Майлаш. Бо телефони ту занг мезанам: аз они маро ;абул намекунад. (Ра;ами телефони мобилиро мечинад). Алло… 

Сафар аз ;ои худ аз ;авл; бо телефон гап мезанаду Зафар аз ;ойи худ.

Сафар. О;, телефони Зуля;они ман. Худоё, шукр… Лаббай.
Зафар. Г;ш кун, хар...
Сафар. Пуф… Пуф… Ин к;?
Зафар. Ин ман – Зафар. М;;лати ;арзат тамом шуд? - Тамом шуд. Ман ба ту ваъда додам, ки пула нади;;, кори мекардагима мекунам? Ваъда додам. Ана, акнун корама сар мекунам.
Сафар. Ч; кор кардан;?
Зафар. Занат дар дасти ман.
Сафар. Зани ман? Ч; хел на;з...
Зуля. Худоё, ин Сафари оши;и бечораи ман аст?!
Зафар. Ту девона;? Бо ман ш;х; накун. Ё пула аз занат боло мемон;?
Сафар. Худат бо вай сар ба сар шуд;, худат ило;ата ёв. Халос намекунам.    
Зафар. Мана бу;;аи як-удара мег;янд! Ш;х; накун: ман ;озир заната бу;; карда мекушам! (Бу;; мекунад).
Зуля (механдад). ;и-;и-;и…
Зафар (ба Зуля). Наханд!
Зуля. Охир ;ити; дорам.
Зафар. Гиря кун, набошад пул аз даст меравад!
Зуля. Хо;;, ки нахандам, мана ;ити;  накун.
Зафар. Ман ;ити; не, туро азоб дода истодаам! Боз ч; кор кунам?
Зуля. Сахттар  ;ап, дасту пан;а дор;?
Зафар. Э, ман ;озир ба ту ;апидана нишон меди;ам! Ана…

Фолбин алас карда дудро бо дигар тарз  па;н мекунад. Дуд Зуляву Зафарро фаро мегирад. Зафар Зуляро бештар азоб меди;ад, вале Зуля г;ё ша;ватомез нолиш карда зиёдтар механдад.
Зуля. Ана ин даст! Ана ин пан;а! Сахттар. Сахттар…
Зафар. Э, ту гиря кун, абла;!  Нола кун.
Зуля. О-о;, ме;ри марди ;а;и;иро э;сос мекунам.
Зафар. Ана… Ана…
Зуля. Як умр дар орзуи чунин даст;ои тавоно будам!
Зафар. Ч;-;?
Сафар (механдад). Дид;? Номераат нагузашт. Нашуд?  Зани мана фанду фиреб мекардаг; ;оло дар олам пайдо нашудааст. ;а-;а-;а…

Нохост Гуля меояд ва Сафари бо телефон гапзадаистодаро дида, шод гашта,  ба назди ; меояд.

Гуля. Ана, ту  дар ку;о;!  Хабари нава шунид;?
Сафар (ба Гуля а;амият надода). Халал нарасон... (Ба телефон). Хандон, хандон. ;а-;а-;а. Ило;;, барака ёв;, дастат дарда набинад. Ало;а тамом… ;а-;а-;а… (Нохост ба Гуля а;амият дода шах мешавад). И-е... Ту...
Гуля. Хабари нава шунид;?
Сафар. Э, исто… Ту дар ин;о;? Дар он ;о кист?
Гуля. ;а; ба ;а;дор расид. Зуля;оната милиса;о омада, гирифта бурданд. Ба ин муносибат ман т;й меди;ам. Ч; пазам? Дилат ч; мехо;ад?
Сафар. Як чиз: мехо;ам, ки аз назарам гум шав;! ба ;а;аннам рав;!
Гуля. Э;, дили ин девоная ;е; нафа;мидам, ки нафа;мидам. (Меравад.)
Сафар. О;, Зуля;он!
Дар ;арорго;и худ Зафар Зуляро бештар азият меди;ад. 
Зафар. Шарта вайрон накун. Пул аз даст меравад!
Зуля. Умре дар орзуи чунин марди ;а;и;; будам…
Зафар. Ман мехо;ам, ки пулама баргардонам…
Зуля. Як чилики ту барои  ман аз тамоми сарват;ои ;а;он ;иматтар аст.
Зафар. Гиря кун, абла; пулама тияд.
Зуля. Ман бе пул ;ам ;урбони шумо.
Зафар. Пулам барои худам даркор. Ба ;амон Сафарат ;урбон шав.
Зуля. Афс;с… Ман гумон кардам, ки маро д;ст доштиву…
Зафар. Не-не, ягон майда!
Зуля. Худоё, ч; бадбахиам ман!
Сафар (дар ;арорго;и худ). Худоё, Зуля дар ч; ;ол бошад? (Ра;ам мечинад.)
Зафар (дар ;арорго;и худ). О;;о, Сафар занг мезанад…
Зуля. Хайрият…
Зафар. ;а, ман г;ш мекунам…
Сафар. Ту киро дошт;? - Зуляро? Мехо;ам, ки овозаша шунавам.
Зафар. Нав а;лат даромад... Ана г;ш кун. Гап зан, Зуля! ;идд; шав.
Сафар. Зуля…Зуля… Зуля;он…
Зуля. Ту обр;и маро рехт;. ;и;…Аз ту ин хел умед надоштам. ;и;…
Сафар. Не, не, ман хато кардам. Гумон кардам, ки ту Гуля ;аст;.
Зуля. Метавон; маро фаром;ш кун;… ;и;…
Сафар. Ту гиря мекун;? Туро Зафар азоб дод?
Зуля. Не, ту мана кушт;… ;и;… Алвидоъ. ;и;…
Зафар. Фа;мид;, албаст;?
Сафар. Ба зани ман нарас, Зафар. Ман ;ама хо;ишата и;ро мекунам.
Зафар. Ана, ин гапи дигар… ;азору дусад доллари ;арзата ;озир биёру, заната си;ату саломат гашта гир, наор;, умедата кан. Фа;мид;? Ало;а тамом. (Ба Зуля.) Ра;мат ба ту. Ана, акнун хандидан гир.
Зуля. Не, дилам монд. Пас аз  ин рафтораш Сафарро ч; хел  шав;ар г;ям?
Занги телефони Зуля. Зафар телефонро ба Зуля меди;ад.
Зафар. Боз фа;мон.Ба вай ;афтафа;м ;афт бор фа;мондан даркор.
Зуля. Лаббай… ;а, не… Ман дар ме;мон;… Як одами хуб…
Зафар (ба як тараф). Бало зад. Чаро телефона ба дасташ додам?
Зуля. Не. ;ама хостгор;ои дигара гардонед, ака;он… Гумон мекунам, ки бахти ;а;и;иамро нав, ;амин р;з ёфтам. Пас аз ягон ;афта шинос мекунам. Хуб.
Зафар (бо тарс ва ;айрат). Акаат буд? Метавонист; маро фур;ш;.
Зуля. Ч; лозим? Худи та;дир маро бо Шумо барин марди ;а;и;; р;бар; кардааст. Аз тифл; мехостам, ки шо;иди во;еа;ои афсонав; шавам: ро;зан;о маро дузданд,  ман ба ро;зане дил бандам, мо;аро;ои зиёде шавад.
Зафар. Аз шав;арат барои ;амин ;удо шуда буд;?
Зуля. Не. Дунёи ман як ;афаси заррин буд. Мувофи;и маълумоти омор; 93 дарсади зану шав;арони соби;аи беш аз яксола дошта дар дил хо;иши иваз намудани ;амсарашонро доранд, вале бо ду сабаб—аввалан,  надоштани манзили иловаг; ва дуюм, одат кардан ба та;;ир ва фишори диктатураи зан, ё шав;ар ;амдигарро то;ат меунанд, ;афт фоизи бо;имонда маъюбонанд, ки ногузир ба та;дир тан доданд. Пас, дар ;а;он шадидтар аз фишору з;роварии диктатураи ;амсар нест: аз ;ама гуна диктатураи давлат;, ;авм;, нажод;  тавассути эътироз, ин;илоб, ;укумати и;роия, бо ро;и ;онунию ;айри;онун;-- бо пораю ришва, а;аллан бо фирор аз мулк ва  ёфтани пано;го;и сиёс; гурехтан мумкин аст, а;аллан шаб аз фишори он;о халос шуда ором  шудан мумкин, илло аз диктатураи оила: ;ар р;зу ;ар шабу ;ар соату да;и;а, зимистону тобистон, дар т;ю мотам, ;атто дар сари г;р ;ам азобу фишори шав;ари бад ё зани бадро э;сос мекун;. Ана барои ;амин аз ;асри заррини ш;и боям баромада рафтам. Дар ин ша;ри калон ;ам;ади бисёр ёфтам, вале афс;с, ки як ;амдил наёфтам, ки а;аллан зани дуюм шавам. 
Зафар (лаб лесида, гиря гул;гираш карда, бо афс;с сухан мег;яд). Гапат рост: ман ;ам аз дасти зани зи;о; мисли як хари бобардорам: ;ар р;з даста-даста пул меорам, вале як бор сухани ра;мата намешунавам. Баъзан мехо;ам як даста пула пешаш партояму г;ям: бо ин пул рафта аз бозор як хари калона хару бората болои вай партою номаша Зафар;он мон, ки ;они ман халос шавад.
Зуля. Офарин, ба ;а;и;ат наздик шуд;.
Зафар. ;айронам ки чаро ман дар пеши занам ин ;адар мутта;ам ;астам. Вале туро намефа;мам: аслан, бисёр зан;о барои пулаш ба марде зани дуюм мешаванд. Вале ту пул дор;, умуман, ба ту шав;ар ч; даркор?
Зуля. Ч;, пул ;ойи шав;арро мегирад? Ч; ман дил надорам? Ана, бинед, ч; хел тап-тап мезанад. Дили ман ;ам му;аббат мехо;ад, ба;ор мехо;ад. Бовар кунед, ;амин ки шуморо дидам, дилам «жувви» карду фа;мидам, ки бори аввал ба таври ;а;и;; оши; шудам. Тан;о шумо зеби ба ман шав;ар шуданро доред. Тан;о бо шумо барин па;лавон ман худамро хушбахт э;сос мекунам.
Зафар. Ман дар умрам бори аввал ин хел гап;оро мешунавам.
Зуля. Он зан;о к;ранд, ки шумо барин марди асилро намебинанд. Агар бар;асди Сафар, мову шумо т;й шавем, ман ба шумо ваъда меди;ам, ки бо мадади хешу таборам шумо со;иби кори на;з мешавед, одами баобр; мешавед.
Зафар. ;озир ;ама калу к;р зани дуюму сеюм мегирад. Агар ту барин  якта думкалтаи ч;чаи пар; бошад, бад намешуд…
Зуля. Худоро шукр, фалак о;и маро шунид. Дигар шумо аз ману ман аз шумо!
Лаб;ояшро ;унча карда, ба риши Зафар наздик меорад, ки телефони мобил; садо мебарорад. ;арду рамида, аз ;ам ;удо мешаванд. Овози имдод;;ёнаи Сафар.
Сафар. Зафар, ман ба ;амаи шарт;оят роз;. Илтимос, ба зани ман нарас. То бего; ;арзата ;амъ карда мебарам. Телефона ба Зуля те.
Зафар. Номи зани мана ба шикаст нагир. Номи вай – Зул;и;;абону-;он. Са;ар аз ту буд, ;оло аз ман шуд.
Сафар. Ту чи кор кард;, мутта;ам!? Зад;, ма;бур кард;?
Зафар. Не, худаш ба ман оши; шудааст. Ана г;ш кунед.
Зуля. Ин рост мег;яд. Зи; нашав, ту зан дор;-ку. Ч; Зуляву ч; Гуля? Ба ман фар;е надорад, ки ш;ям Сафар аст, ё Зафар? Р;зи шанбе ба тарабхонаи «Кай;он» --ба т;йи мо биё. Фа;мид;, ;;раи соби;? Ало;а тамом. (Ало;аро ;атъ мекунад.)
Зафар. Ба ин муносибат як зиёфати шо;она оростан даркор. Туро ба хонаат мебарам, худам ба бозор. Рафтем.
Аз банд ра;о мекунад ва ;арду хушбахтона даст ба даст мераванд.
Дуди фолбин хамаро фаро мегирад ва ба хонаи Сафар равона мешавад.

Намоиши 11.
;афас-хонаи Сафар. ; дардмандона нолиш мекунад. Вале Гуля шод аст.

Сафар. Э, Худо;он, ман ч; гуно; кардам, ки ба ин азоб мубтало кард;?
Гуля. ;азорон шукр, худо;он, ки мана ба ма;сад расонд;.
Сафар. Тамоми умрамро барои якуним дирам шудани як дирам сарф кардам, мисли як хуки ва;ш; будам, ба пасти;ои хонадонам то;ат карда бепарво мегаштам; к;ре будам, ки зебои;ои атрофро намедидам, як хари борбардори гаранге будам. Фа;т як бор раъду бар; шуду ба дилам иш;и Зуля;он ;ой гирифт ва ман ч; будани ;аёту зиндаг;, ч; хел будани ранги осмон, гардиши ма;тобу ситора;о, ;оришавии оби ;;й, хониши булбул, хиромидани кабку ранг;ои пари товус, рангинкамони осмонро э;сос кардам. Зиндаг; бароям як маън; пайдо кард. Вале  акнун дар як р;зи равшан ;ама;акаш аз даст рафт. Акнун боз ману ин зиндагии беранг; боз мани чун хуки ва;шию ин зани дар назар зо;и алои ;ар-;аркунанда; боз мани чун барзагови бешохи боркаши бе;иссу ин зани чун ;урбо;;аи ва;-ва;;.
Гуля дар даст таба;и х;рок пеш меояд.
Гуля. Хайр, нозу бозор карда нашин. Мардаки латтаи оила-безор. Аз сустии ту зани хушр;ят аз даст рафт. Ин за;ру маргата х;ру пул кор карда биёр. Ба наздик; ид. Чаро;и хоная р;шан кардан даркор.   
Сафар. Уф… Дилам мекафад. Ман меравам…
Гуля. Бо ч; ноз мекун;!?  Ба ман каллаи шер овард;?! Ту ба вай ;ону дилата дод;, пи;;аки таната фур;хта дод;. Вале вай ч; корат кард?- Аз дараш ронд? Хуб кард! А;аб кард! Алкаш?!  муфтх;р!?  беномус!?
Сафар. Нагузарон, занак.
Гуля. Ра;мат г;й, ки ман туро ба хона ро; додам. Минбаъд шабу р;з кор мекун;, заказ;оро ман худам меёбаму пулаша худам масли;ат мекунам. Як тин намонда, «левакота» ба ман меди;;, ки гуно;ат соф шавад. Бачата хонондан даркор, духтарата ш; додан даркор. Пул даркор, пули бисёр даркор. «Их» гуфтам—мерав;, «иш» гуфтам—меист;. Э, «лубоф» нашуда рав… Алкаш?!  муфтх;р!?  беномус!?
Сафар. Занак, бас, дилам зи;…
Гуля. Боз барои ч; зи; мешудааст? Шод; кун, ки як хари боркаш дорию номаш Гулсумб; аст! 
Сафар г;ш;ояшро ма;кам карда, ба хонаи дигар меравад.
Сафар. Ту дониста гир: Бе Зуля р;зи ман сиё; аст, бе Зуля мех;рдагиам за;р аст, бе Зуля меп;шидагиам за;ум аст. Бе Зуля ин дунё торикистон аст, мотамсарой аст, як биёбони хушки беобу гиё; аст! Ман фа;ат барои иш;и Зуля ба дунё омадам. Бе Зуля…Умуман, бе Зуля ман зистан намехо;ам! Ман рафтам.  (Меравад.)
Гуля. Вай оши; нашуда рав;-е! ;;гии хонас;хта маро фиреб дод… ;оло ;ам гармухунуки ;;г; таъсир накардааст?! Пула ба бод додам? Аз сари нав вая роз; карда дуд андохтан даркор, ки дар байни ;амсоя;о обр; аз даст меравад! Як шав;ара ;;да карда натавонист мег;янд!
Назди фолбин меравад. Фолбин зери лаб дуо хонда, ;афаси шикастаи ;ро таъмир карда дарунашро аз дуд пур мекунад.

НАМОИШИ 12.

Хонаи Зафар. Зуля дар либоси нав. Сафар дар назди вай ба зону задаст.
Дуду дуд;олаи Фолбин ба ;афаси Зафар ;ам мерасад.

Сафар. Аз д;ст шуд, ё аз душман шуд, нафа;мидам. Хаёлам Гуляро бурдааст.
Зуля. Ман ч; донам? Бахти ман хуфта аст, пеши мана бастаанд. Пеш ч; будани бахта намефа;мидам. ;амро;и ту аз тин;исобкун;, аз х;роки бег;шт касал шуда будам. Ана, акнун фа;мидам, ки бахт дар шиками сер, либос;ои ;иматба;ои рангобаранг будааст:  ш;и навам сарватманд, дасткушод, дилкушод, дилфа;м;  ман ягон калима хо;ишамро нагуфта, худаш г;шту рав;ан меорад, ;ар р;з думба;игар мех;рем, лингбирён мезанем, коняк мен;шем, ;ар р;з дута либоси нав мехарад. Бин, мисли шо;духтар шудаам.
Зафар дар ду даст бору ба;оч меорад. Гуфтуг;и Сафару Зуляро дида, хом;шона г;ш мекунад. Зуля, ки омадани ;ро зуд фа;мид, худро ба нодон; зада,  махсус баланд гап зада, гапашро давом дод.
Сафар. Вале ман бо ин дили бечораам ч; кор кунам? 
Зуля. Дили «мусорат»-а бурда ба ахлотт;да парто… Ту ба ;амон зане со;иб мешав;, ки ба вай сазовор ;аст;: худат ягон талаб надор;, мисли Зафар барои бахту р;зии а;ли оилаат к;шише намекун;, дили зана фа;мида наметавон;, дура дида наметавон;, ба ту фа;ат майишати оддии ;айвон; мефорад. Ана барои ;амин, ба ту ;амон Гулсумб; – зани ;ишло;ии да;али худат арзандаву зебанда аст. Агар ту дигар хел мебуд;, агар ту аз аввал дили шоирона медошт;, занат то имр;з зебову дилоро мемонд. Вале Гулсумбиро ту бемору бенур гардонд;. Ба ман марде даркор, ки мисли Зафар бошад—латта набошад, пайтобаи пойи зан нашавад, ба ;ар як нозу нузи зан тобеъ нашавад, фикри худаша дошта бошад, мисли ту ;ама фикру ва;ту пулу молаша  фа;ат барои як ла;за майишат барбод нади;ад.  ;амро;и ту ман ;е; ва;т хушбахт буда наметавонам. Барои ;амин, алвидоъ…
Сафар. Чаро аз р;зи аввал ;аминро нагуфт;?
Зуля. Аввалаш, он р;з чашми ман к;р буд. Дигар ин, ки  агар мо, зан;о, ;ама  гапи таги диламонро якбора ба мард;о г;ем,  аз дуди ;игари с;хта фалак торик мегардад, ;убори ;амъшудаи дили зан;о тамоми у;ёнус;оро пахш мекунаду, оби тамоми коинот  як;оя онро шуста наметавонанду оламро ифлос; зер мекунад, бори ;ами дили занро замин бардошта наметавонад ва дунё чаппа мешавад! Номи мардиву мардонаг; аз байн меравад! Ана барои ;амин, шукр кун, ки на ман, на ягон зани дигар  асли гапашонро ба шумо намег;янд! Ана барои ;амин, шумо мард;ои бето;ат ва;ти талхии р;згор аз забони мо ;анд ме;;ед, дар гармои тафсон аз лабони мо яхмоси хунук мехо;ед, дар сардии зимистон аз р;и мо гармии офтобро ме;;ед, дар хазони р;;у мотами дилатон аз ву;уди мо ба;ор мехо;ед! 
Зафар (атсааш омада бето;ат мешавад ва атса мезанад). А-а-апшу;!
Зуля. ;а; асту рост…
Зафар. Мебахшед…
Зуля. Во;, ана, ;онаки ширини ман омад, бо дасти пур омад. Дав, дав, дав, ;онакам, Зафар;он. Худат ба ин фа;мон.
Зафар. ;мм …Сафарчик, ба ту ;арфи «;е»-и калон. Агар як бори дигар ба ин хона ;адамата мон;, ё ба зани ман занг зан;, ман туро мекушам. Фа;мид;?
Сафар. О;, дилам…
Зафар. Ч; дамат гирифт? Иш;и зани мардум чизи ганда. Боз худата накуш;? Худата ба девонаг; назану аввал пули ;арзи мана ёфта те.
Сафар. Ммм;…Дар ин дунё адолат нест!
Зафар. Адолат ;аст: Адолат бо мост, ч; гуфт;, азизам?
Зуля. Рост. Дав, дав, дав, ки б;саи ширини ёр ин;ост.
Зафар. О;, ч; хел на;з…
Сафар. Бало занад ;амаатонро!  (Меравад).
Зафар. Бахил; накун. Мо ;ам як р;з хушбахт шавем.
Зуля (зуд о;анги гапаш дигар мешавад).  Э;;а, ;ама чизи овардагиат ;амин?
Зафар. Ммман…камтарак ;арз ;ам кардам.
Зуля (ошуфта). ;арз!? Ту ба ман миннат мекун;!? Дар ду р;з хонасалот шуд;?
Зафар. Не-ю. Гуфтан;, ки ;ама буду набудама фидои ту мекунам…
Зуля. Уф, хаёлат зангир; осон шуд? Э, ;амон Сафари камба;алак ;ам ин ;адар чиза меовард. Э, худо;он, дар пеши ту ч; гуно; кардам, ки аз як гадо ба гадои дигараш задам?! Наход, ки ман зеби фа;ат каллу к;ру гадо;о бошам? Наход, ки ;амин г;швораи майдаяк лои;и г;шаки ман бошад? Наход, ки ;амин чала-ча зеби ангушт;ои би;иштии ман бошад?
Зафар. Шуд. Ман ;озир бозор меравам. Пан;о; доллари дигар ;арз мегирам.
Зуля. Ва;те ки ту ;арз гуфта, ба ман мешунавон;, ;они ман зада мебарояд. Охир бо ;амон камба;алиаш Сафар ягон бор миннат намекард. Не, ту як бор Сафара ;е; зада ба вай шогирд истову бо зан муносибат кардана аз вай ом;з.
Зафар. Ч; хел? ;озир ба вай гуфт;, ки ман на;зу…
Зуля. Вая фиреб додам. Аз с;хтанама гуфтам… Нахостам вай фа;мад, ки аз дасти ту хору зор шудам.
Зафар. Ту мег;;, ки баъди шиносоии ман ч; будани хушбахтиро фа;мид;.
Зуля. Худама фиреб меди;ам, оташи даруни дилама пин;он медорам.
Зафар. Вале ман баъди шиносшаваии ту дигар шудам.
Зуля. Дур;;. Ту ;амон ;иши да;алу нотарошида монд;.
Зафар. Шуд. Ман дар ;а;и;ат, одами нохонда, як умр аз пайи савдою бозор шуда, бо зан муносибат кардана ёд нагирифтаам. Фа;ат пул гуфтаму савдо кардам.
Зуля. О;, бадбахт занест, ки ба дасти савдогар занад. (Мегиряд.)
Зафар. Ман аз ;амин соат одами дигар мешавам. Худи ;озир гуно;амро меш;ям! Бозор меравам. Ман туро албатта хушбахт мекунам!
Бошаст баромада меравад. Зуля г;швораро ба г;шашу чаларо ба ангушташ андохта назди оминаи бар;ад меояд ва худро тамошо карда, табассум мекунад.
Зуля. На;з. Зебидааст… Хушр;й будааст… ;андата зан, Зафарчик.
Меравад.

НАМОИШИ 13.
Хонаи Сафар. Гуля ;азориспанд дуд карда, боз як т;мор меовезад.

Гуля. Дасти ман не, дасти хушдоманам. ;азориспанда дуд кардем—;азор балоя дур кардем… ;ама бало;оро дур кунед. Коре кунед, ки Сафарча ба хона баргардаду хар шуда, хизмати моя кунаду аз гапу фармони ман берун набарояд… Омин! Акнун худама андак оро ди;ам, оли;аноб мешавад.
Назди оинаи бар;ад истода, худро чунон ороста мекунад, ки пеши назари тамошобин ба як зани хуш;омати со;иб;амол мубаддал мегардад.
Сафар меояд. Ба касе ниго; накарда, худро ба диван мепартояд. Гиряи худро дошта наметавонад.
Сафар. ;иъ-ъа;...;иъ-а;…;и;-ъа;…
Гуля. Ё тавба… Ин фолбин гузаронд, ч; бало… Хари ;а;и;; шудааст-ку.  Отаи г;дако, мегум, ч; шуд?
Сафар. ;иъ-ъа;… 
Гуля. Ч; гиря мекун;?
Сафар.Дилам… Сарам…
Гуля. Касал- нашуда бош;?
Сафар.Девона шудам.
Гуля. Иш; ;ам дарди худо. Зи; нашав, мегузарад. Ман ;ам як замон оши; шуда будам. Ана ;амин;аи дилам мес;хт. Ту ;ам ;амин хел мешав;?
Сафар. ;иъ-ъа;… 
Гуля. Сарама ба девор зада, дод гуфта суруди «Шашма;ом» хондан мехостам. Ту ;ам ;амин хел-а? Аз номе;рубони;ояш дилтанг шуда, ба та;дир тан дода, мехо;;, ки аз ба;раш баро;, лекин боз як кун;и дилат ;иззас карда мес;зад-а? ;айри вай ;игаррехта ;ама ба назарат хар барин менамояд-а?
Сафар. Не,--;урбо;;а барин… ;иъ-а;…
Гуля. Уф…
Сафар. ;амон на;здидаат ;оло дар ку;о бошад?
Гуля. Ч; кор мекард;, девона?
Сафар. Агар ра;мат; шуда бошад, дар ;а;аш дуо хонда мегуфтам:  шукр кун, ки Гулсумбия нагирифта рафт;, набошад, умрат пуразоб шуда ;ар соли оиладориат дувозда; мо;и умрат хазон мегашт. Агар зинда бошад, дар пеши пояш афтодаа зор; мекардам, ки ;оло ;ам сари ва;т, туро гираду мана аз ;абри д;захи ту халос кунад.
Гуля. Э;, содд;ул, ман туро д;ст медоштам.
Сафар. ;иъ-ъа;… Рост мег;;?
Гуля. ;а-е. Ту, дили мана бурда буд;.
Сафар. В-в-во;…Ту ;ам калимаи иш;а медон;?
Гуля. Ч;? Мо духтари ;айраем? Иш;и туро гуфта, хонаву дари отаву очама партофта, ба кулбаи вайронаи ту омадам; ;ар девонагии туро та;аммул мекунам.
Сафар. Набошад, барои ч; ин ;адар номе;рубон;?
Гуля. Ин вазифаи мо: туро сахт нагирам, р;згор буд намешавад. 
Сафар (ба сару р;йи занаш тава;;;; карда ба ;айрат омад). Шояд. Ммм… Шояд… Исто-исто, ман туро на;зтар бинам. Ту ;амон зани худам ;аст;? Ё тавба. ;ариб нашиносам… Фа;ат овозат ;амон… Не, овозат ;ам дигар - ме;рубонтар…
Гуля. Ана, бин. (Ба як тараф). Урра! Аз илму ;одуи гармохунуккунак дида, рафтори мулоиму забони ширини худам зиёдтар фоида мекардааст. Камтар артист шуда, «аз р; шонаю аз таг фона задан» даркор будаасту ман бехабар. Э, ;оло ист, «оши;ча», то иш;и вай думкалтая с;зонда-с;зонда аз дили мусорат набарораму худата пайтобаи поям насозам, номама дигар мекунам!
 
НАМОИШИ 14.

Хонаи Зафар. Садои ;урриши танку таркиши тири т;п, шерону палангон, Зуля дар хонаи дарун истода, косаву пиёла;оро зада мешиканад ва пайваста дашном меди;ад. Зафар бо изтироб илти;о мекунад.

Зафар. Э, худо;он! О;иста!
Зуля. Худо гирад феълу рафтората. Гуфтам, ки ;а;рама наёр!
Зафар. Ман ч; гуно; дорам?
Зуля. Мумсик! Ту иш;и маро ба як чалаи п;сида нагирифт;.
Зафар. ;амааш ;амин…
Зуля. Ин г;шти б;йгирифтагии арзона аз кадом г;ристон гирифт;? Ин латтаи арзона барои мурдаш;й гирифт;? На зав; дор;, на ;иммат, на мардонаг;. Ба ман моли арзони Хитой;онат даркор не!
Зафар. Уф... Ман ч; кор кунам, ки аз ту халос шавам? Ту зани озод ;аст;. Метавон; ш;и дигар кун;.
Зуля. О;, номард-е, боз ту ;ам гурехтан; ;аст;? Барои ч; Сафарчая зада пеш кард;? Ч;, ман ;ар р;з ш;и дигар кунам? Не! Мемурию то;ат мекун;.
Зафар. Не. Бас. То;атам то; шуд. Рав ба пеши ;амон Сафарат.
Зуля. Э, ту хоки пойи Сафар намешав;. Ман иш;и поки камба;алонаи вая аз тамоми  сарвату боигарии ту болотар медонам! Лекин ту мана дар пеши вай гуна;гор кард;. Ту бо ин ;аду ;омат, бо ин молу сарват на иш;ро фа;м;, на оши;а…
Зафар. Э, гузаштам аз ба;ри иш; ;ам, аз орзуву армони зани дуюм ;ам.   
Зуля. Иш;у оши;; – зеби ;ар номард нест.
Зафар. Мо мардем, лекин дар пеши ;азаби ту танка ;ам то;ат намекунад! Ман ;озир Сафара мег;ям, омада туро гирифта барад.
Зуля. ;ой, Зафарча, хест;, ки хоб;. Маро аз ин;о як чиз мебарорад: ё мошини мурдакаш ба г;ристон, ё лимузине, ки ба ЗАГС мебарад!
Зафар. Э;;а! Ёфт; марди соддата… (телефони мав;иашро бароварда ра;ам мечинад). Сафар;он?! Сафар…

НАМОИШИ 14.

Хонаи Сафар. Сафар занашро тамошо карда аз дидан сер намешавад.

Сафар. Ту, дар ;а;и;ат, тамоман дигар шуда;. Ту ;амин ;адар хушр;й будию барои ч; ;усната бо ;анда;о, бо пардаи сухани талх пин;он карда; буд;? …  (Занги телефон. Онро мебардорад). Лаббай…
Зафар (дар ;арорго;и худ). Маро на;от де;, Сафар;он.
Сафар. Боз ч; шуд?
Зафар. Илтимос, заната бар, ки маро ;увонимарг мекунад! Ман аз Зуляи ту безор шудам.
Гуля (ноумедона). Худо зад…
Сафар. Ташаккур.
Зафар. Аз ба;ри ;арзат мебароям, ба болояш боз сад доллари дигар меди;ам. Фа;ат маро аз ин а;ина халос бикун. Худи Зуля ;ам пушаймон шудааст. Фа;ат номи ту дар забонаш. Номи туро гирифта, ;атто гиря мекунад!
Сафар. Охир… (Дудилагиашро бартараф кардан мехо;ад). Ммедон;…
Гуля. Худата азоб наде;, росташро г;й.
Зафар. Биё, Сафар;он. Аз ба;ри нисфи ;арзат мебароям!
Сафар. Шуд… Муштарии даъватшаванда маш;ул аст…
Зафар. Ч;!?  Худата ба девонаг; назан…
Гуля (;амгин мешавад). Наход, ки дигар умед набошад?
Сафар. ;ало;инкампири худам мисли пар; шудааст… 
Зафар. ;ой, девона, биё, заната гашта гир.
Сафар. Не. Дар ин дунёи дур;заи тангу тор озод; мехо;ам, осоиш  мехо;ам, би;ишт  мехо;ам! Афсона мехо;ам! Озодиву осоишу би;ишту афсонаро бо зани худам мехо;ам! (Телефонро хом;ш намуда, Гуляро о;;ш  мекунад.)

Хонаи Зуля.
Зафар. Э, очата… (Дубора ра;ам мечинад). Алё, Алё…
Зуля. Дигар фоида надорад.
Зафар (;олибона; ба Зуля.) Туро Сафарат дубора ;абул накард. Ман, ч;, бачаи ;айраам, ки то;ат кунам? Ман ;ам рафтам! Аз чандсад доллар мондам. (Меравад.)
Зуля. Э, ман аз рангу р;и ;ардуятон безор. (Занги телефон; мебардорад.) Лаббай ака;он… Не, ака. Ин хостгорро ;ам гардонед. Ба ман андаки дигар м;;лат ди;ед. Илти;о мекунам… Ташаккур, а;а;он. (Ба а;ли толор.) шумо чаро зи; шудед? Ман на;з медонам,  ки ч; кор кунам. Бо ин ;илла муфтакак аз доми Зафар халос шудам. Худоро шукр, ;оло ман озодам. Вале то умре дорам, номи зани дуюм буданро фаром;ш мекунам. Дигар ;аргиз ба бахти касе зомин намешавам! Охир мо ;ам барои бахт ;у;у; дорем? Мо ;астем, ки метавонем ба ;ар як бемори иш; шифо бахшем, мо ;астем, ки ;ар пашшаи мурдаро шерри нар гардонем, мо ;астем, ки ;ар як бахт;;йро ба ша;ри бахт мерасонем, мо ;астем, ки ;ар як орзупарварро ба ;уллаи мурод мерасонем, Вале ;ар го;, ки дили шумо дар сармои зимистон ба;ор хо;ад, ;ар го;, ки шумо аз як лаби латта, як мушти пар умеди бахт ;;ед, ;ар го;, ки шумо аз кулбаи э;зони як о;изаи заиф равзаи ризвон хо;ед, ;ар го;, ки шумо аз тора;ои зулфи як м;йдарози «к;то;а;л» риштаи на;от ;;ед, ;ар го;, ки шумо як зани бечораи бахтталабро бо ;узури худ, бо садои б;са;ои худ, бо би;ишти орзу;ои ормонии худ, бо ваъда;ои ширин хушбахт кардан хо;ед, пеши мо оед. Суро;аи би;ишти оши;онро аз муаллифи ин маз;ака ;умъа ;уддус пурсед. Чао. (Бо чашмони ашкбор меравад.)

Хонаи Гуля.
Сафар (ба Гуля). Ана, ба арво;и иш; ;ам фоте;а хондам.
Гуля. Ба худо? (Бо камоли майл, дари ;афасро ма;кам мекунад.)
Сафар. Тамом. Баъди ин та;;ир Зуля ;аргиз маро намебахшад.
Гуля (о;анги гуфтору рафтораш дигар мешавад). ;амин ;адар ;унар дор;! Ифтихор кардам, ки як бор аз кул;х ;ам оташ парид, ш;и ман ;ам оши; шудааст, мард будааст! Вале аз ;;даи ;амин ;ам набаромад;! Азоби туро фа;ат мани бадбахти бер;з; мебардорам.
Сафар. Вой, худо;он… Ба ту ч; шуд?
Гуля. Натарс. Ш;х; кардам. Худам аз ;арфи баду з;ровар; безор. ;ар ;адар ки фолбинию гарм; кардам фоида накард. Одам;ои хуб масли;ат доданд, ки худамро як бор дигар кунам. Ман ;ам бо даву;е;и зиндаг; овора шуда, безав; шудам, ба худ бепарво шудам. Гумон доштам, ки ин кулбаи нимвайронаам то абад бо;; мемонад. Вале дидам, ки агар ин а;вол давом кунад, агар оиларо э;тиёт накунам, шав;арро э;тиром накунам, аз ин кулба ному нишон намемонад, ;ама хоку бод мешавад. ;амин бе;тар нест, ки бо ;ар сухан ба ;амдигар шод; ато кунем, аз ;ар сухани ;амдигар шод; кунем, ин умри ба мо додаи худовандро ба хуш; гузаронем? Оилаи ;алолу покизаи худро ба би;ишти оши;он мубаддал кунем?
Сафар. Дар забонат сад;а, Гулсумби;он… Ман дигар худро дар зиндон э;сос намекунам. ;афас;ои фишороварандаи дилам шикастанд. Зиндони оилавии мо ба би;ишти оши;он мубаддал шуд. Фа;ат илти;о мекунам аз ту. Коре бикун, ки ин разваи ризвон, ин г;шаи би;ишти ормон; ;овидон монад.
Гуля. То ва;те ки ман зиндаам, дар би;ишти к;чаки мо осоишу му;аббат поянда хо;ад монд.
;афас;о аз байн бардошта мешаванд, ё девор;ои он аз ;ам фур; рехта, на;ш;ои  рангаро зеботар мегардонанд.
Парда.