Ноябрьское. Сказка для Мышат

Людмила Козыренко
Листопад сидів в кріслі-гойдалці і спостерігав за тим, що робиться за вікном. Йому зовсім не хотілося виходити не вулицю, бо м'якенький рожевий пледик( так, саме рожевий, подарований теплим Літечком із запискою "щоб ти не мерз у свої листопадові вечори ") гарненько зігрівав і навіював солодку дрімоту.
За вікном гуляв Дощик, намагаючись посваритися з Хмарами,  сусідський кіт з пухнастим, але зараз мокрим хвостом потягнув додому свою здобич-величеньку рибинку, яку він щойно вкрав у рибалки. Рибина волочилась хвостом по землі  і заважала коту швидко тікати, а тікати треба, поки дядько не помітив пропажі. Листопад добряче нареготався, побачивши, який вираз обличчя був у нещасного рибалки, бо ж та рибина була його єдиним уловом. А кіт, дотягнувши, нарешті здобич додому, заховався в куточку, да ніхто не побачить і почав ласувати свіжою рибкою.
Дощ все гуляв і гуляв, але обібраний рибалка  не зважав на негоду і вперто продовжував гіпнозувати вудку, поплавок і всю рибу в річці. По вулиці попливли яскраві різнокольорові парасольки-Дощ уже поливав як з відра. Кіт, залишивши половину рибини на потім ( він надійно заховав в темному куточку під кирпичинкою хвіст і голову), попросився до хати, бо ж пора випросити поїсти і в Хазяйки, майже втративши від голоду свідомість.
Листопад дістав зі своєї скриньки красивий блокнот і записав:"А сусідський кіт, як виявилось, ще той артист" і швиденько намалював і кота, і рибалку, і велику рибину.
Надивившись на трапезу Рижого,  Листопад відчув,  що і сам зголоднів.  Він би, звичайно,  міг зробити собі обід за допомогою чарівної палички, але ж наш господар зовсім не якийсь там ледар, він все вміє готувати сам. І ось, трохи попоравшись на кухні, Листопад уже сидів з чашкою гарячого шоколаду і смачними булочками. На запах випічки з нірки вийшли Мишенята, а ми ж пам'ятаємо, що вони дуже культурні і виховані Мишки, тому вони тихенько визирнули і вже збирались бігти назад в нірку,  але уважний хазяїн помітив дітвору і запросив приєднатися і скуштувати ось ці гарні булочки.
Мама-Мишка, побачивши, що діти сидять за столом, вибачилась і хотіла забрати їх додому, але Листопад гостинно запросив і їх з татом-Мишою до столу. Обід пройшов дуже весело, а коли посуд був прибраний, помитий, підлога підметена, Мишенята залізли до Листопада на коліна, загорнулись в рожевий пледик і попросили розказати цікаву, але дуже страшну казку. Чарівник подумав трохи і розповів про дуже добру, дуже стареньку Бабусю Ягу, що живе триста років у дрімучому лісі, збирає різні лікарські чарівні трави, містичні квіти,  лісові ягоди і гриби.
"А що потім? Що вона з цим робить потім?"-запитало одне Мишеня. А Листопад, погладивши малечу по голівці, продовжив. Він розповідав, що трави чарівниця сушить і готує з них різні відвари і настоянки, які її помічники, дівчатка-гноми, розливають в такі гарненькі  пляшечки, зав'язують сонячним або місячним променем і ставлять у величезну шафу на полицю. І коли якійсь людині потрібно вилікуватися від страху, чи подолати тривогу, чи стати сміливішою, юні помічниці збирають пляшечки в гарненький кошик і зовсім не злий Вовчик-братик  доставляє ліки тому, хто їх потребує. "А ягоди?"-не вгавають Мишенята. " З чарівних смачних ягід маленькі помічниці варять цілюще варення і розкладають його, ароматне і дуже смачнюще, в красиві кришталеві баночки і теж ставлять у шафу на полицю.І от  коли якась дівчинка чи маленький хлопчик захворіє, ( а вони відразу про це дізнаються), дістають баночку з полиці, прив'язують до неї пелюстку з чарівної квітки з написаним на ній рецептом, перев'язують місячним або сонячним промінцем і знову Вовчик-братик  чимчикує до хворої дитини. Ці ліки ні разу не підвели",- Листопад ласкаво подивився на притихлих Мишенят.
А мама-Мишка спитала:"А пам'ятаєте , як ви хворіли на застуди, я
теж вам давала таке варення?" Мишенята широко відкритими оченятами дивились кудись за вікно, де Вечір, домовившись з Дощем і Хмарами, прогулювався разом з Місяцем і Зорями, розповідаючи їм всілякі історії.
А коли Мишенята вже міцно спали в своїх ліжечках, на столик в їхній спальні з'явилась кришталева баночка. На пелюстці, що була прикріплена до баночки,  було написано:
" Мишенятам для бадьорості і здоров'я. Ваша Бабуся Яга".
А малим снився ліс, хатинка і дівчатка-гноми, що варять смачненьке.