Децата на любовта

Генка Богданова
Приказка от Генка Богданова

      Знаете ли, мили малки приятели, как наричаме децата родени и отгледани  с любов? Наричаме ги  БЛАГОСЛОВЕНИ. Те растат обгърнати от топлата и ласкава грижа на родителите си. Учат се от техния пример на доброта, човеколюбие и почтеност  и самите те мечтаят  за времето, когато  ще пораснат, ще създадат семейство и  ще отгледат с любов деца, които да ги радват с  добри дела и благородни постъпки.
     Такива слънчеви и щастливи деца се родили и растели в скромното, но задружна семейство на  Гълъбинка и Добран. Те толкова силно се обичали, че нищо и никой не успял да  им попречи да създадат семейство и да заживеят в мир и сговор под един покрив.
 Гълъбинка била бедно сираче, но от рано се научила на труд и почит  към хората, които я отгледали и възпитали като собствено дете. Колкото хубаво било младото момиче – два пъти по-добър  характер имало. Тя била скромна и нежна. Имала ласкави  сиви очи и топъл глас като птицата, чието име носела. И макар, че  нямала наследство, златни пендари на шията си  и  богата прикя, всички лични момци от тяхното и от съседните села се надпреварвали да я задирят и искат за жена.  Един от тях, син на селския чорбаджия, най-много се нравел на  хората, които я отгледали и те много искали да омъжат Гълъбинка за него, за да живее в богатство и охолност. Но друг момък отдавна спечелил сърцето на девойката и тя не давала и дума да се издума за друг жених, освен  за  нейния любим Добран.  Беден бил и той, но навред прочут с  благородството си, мъжката си хубост и благия си характер. Златните му , сръчни ръце  майсторели  най-писаните хурки и най-медно гласните кавали по техния край. А умеел да майстори  и резбовани ракли и  бебешки люлки, които често дарявал на  омъжващи се моми и млади родители, бедни като самия него.
      Задомили се Гълъбинка и Добран и заживели влюбени и щастливи в скромната  къщица, която момъкът наследил от мъртвите си родители. От тъмно –до тъмно се трудели младите, за да поддържат чисто и спретнато малкото си домакинство, но трудът  не им  тежал, а песните и смехът им огласяли смълчаната  до този момент  малка къщица и  скромният им двор в края на селото.  Грейнали на прозорчетата бели перденца, а по первазите и в малката градинка цъфтели и пръскали сладък аромат красиви цветя. Светнало навред от чистота и умела подредба.  Цяло лято  под старият орех до къщата се надпявали чекръкът и станът с младата си стопанка. А   близо до любимата си жена Гълъб  майсторял  хурки и вретена, кавали и свирки, които хората  поръчвали и сърцето му преливало от любов и щастие.
     Тъй минавали дните на младите, докато най-после се сдобили с единственото нещо, за което мечтаели и което щяло да ги направи най-щастливите хора на този свят. Родила Гълъбинка и не едно, а две хубави рожби наведнъж - момченце и момиченце.  Озарени от лъчите на тази двойна радост Гълъбинка и Добран горещо благодарили на съдбата за тези прекрасни дарове  нарекли рожбите си Зорница и Ясен и денонощно ги обгръщали с най-нежната и всеотдайна любов.  Нищо не липсвало на близнаците и те растели безгрижно като две  млади тополки под топлите им грижи – жизнерадостни, красиви  и добри.  Но наред с постеля, храна и  сигурен покрив над главите си, Ясен и Зорница получавали от родителите си нещо още по-ценно – добър пример. Треперели над децата си добрите родители, закриляли ги  и ги пазели като зениците на очите си, но не забравили да ги научат на трудолюбие, честност и почтеност и на всички ония добродетели, които правят красивият човек прекрасен.  децата растели весели и безгрижни, вечно усмихнати  и  любвеобилни. Те не знаели що е лъжа и притворство, за-вист и злоба, мързел  и  хитруване.  На длъж и на шир се понесла мълвата за  порасналите вече  Ясен и Зорница.  През девет земи в десета  се носела  славата на  красивите, трудолюбиви, благородни, но скромни „деца на любовта“. Дочули за тях и царят и царицата на  тяхната страна и от цяло сърце завидели на  бедните Гълъбинка и Добран и техните  прославени деца.
   Всичко си имали царят и царицата. Били приказно богати. Били владетели на огромна страна и безброй  поданици, които неуморно се трудели да правят още по-богати тях и наследниците им – принц Недоволен и принцеса Сърдитка. Колкото обичани били от хората добрите и разумни деца на бедните  Гълъбинка и Добран  два пъти по-мразени и  презирани от тях били децата на владетелите им.
    Царят и царицата, които и без това не можели да се понасят взаимно, оставяли децата си на грижите  на бавачките им. А те, отвратени от безобразният им лош характер се грижели единствено да бъдат сито нахранени, облечени и нагиздени като  коледни елхи с  копринени и  сърмени одежди и  накити със скъпоценни камъни. Принцът и принцесата имали купища с най-интересните скъпи играчки на света, всеки техен каприз се изпълнявал на секундата. Но никой дори не се сещал, че за да растат  като мили и добри,  достойни за уважение хора и  умни, загрижени за поданиците си бъдещи владетели, те трябва да бъдат  обградени с  родителски грижи и любов и дарявани със сърдечна топлота.  Мъдрият народ  отдавна е проумял, че каквито са родителите – такива стават и децата, когато пораснат.
     Озлобени  и изпълнени със завист заради хвалбите, които всеки ден чували да се предават от уста-на уста за Ясен и Зорница, принц Недоволен и принцеса Сърдитка проглушили ушите на родителите си, че бедните деца трябва да бъдат погубени, за да не засенчват тяхната слава.  Стреснала се царицата, разгневила се и решила със собствените си очи да види дали  бедните близнаци  превъзхождат собствените им деца по хубост и благородство. Изпратила съветниците си да ги доведат в двореца, и като  се убедила, че  Ясен и Зорница  превъзхождат  сто пъти  и засенчват  принца и принцесата, решила да ги погуби.  Още същата нощ, тайно от всички, царицата пратила да й доведат вярната й стара магьосница. Предала й  близнаците и строго й наредила да прави, да струва, но те никога повече да не се мяркат пред очите й, и жив човек  да не разбере какво се е случило с тях.
     Завела старата магьосница  момъка и девойката в дън горите тилилейски. затворила ги в дълбоката, мрачна пещера, където живеела, оковала нозете им с вериги, за да не избягат, защото решила вместо да ги погуби, да ги превърне в свои роби. И макар, че до пещерата й никога не  бил стъпвал  човешки крак, решила да ги обезобрази, за да не ги познае случайно заблудил се пътник, а и защото се дразнела от красотата им.  Речено-сторено!  Запалила буен огън в огнището, сложила над него  големия черен котел, пълен с катран, блатна вода и тиня. Добавила змийска кожа, нокти от прилеп, кръв от крастава жаба, козина от  най-грозната маймуна на света, бурени и коренища от отровни  растения. Три дни и три нощи бъркала  противната смес  шепнейки проклятия и магьоснически заклинания. После в най-тъмната нощ, когато навън вилнеела ужасна буря, завлякла  Ясен и Зорница  навън и ги поляла от глава – до пети с вонящата отвара. Изтрещял гръм, мълния прорязала тъмнината и  прекрасните  деца на  Гълъбина и Добран се превърнали в две уродливи, грозни  същества – мъжко и женско джудже с противни  гърбици, дълги и изкривени ръце, кривокраки  и покрити с  отвратителни брадавици. Сълзи обливали сбръчканата, груба кожа на лицата им, от жалният им плач и молбите им за милост  се трогнала дори   гората, но магьосницата  доволно се кискала и забавлявала с нещастието им.  От този ден –нататък целият живот на  Ясен и Зорница се превърнал в непрекъснат кошмар. От тъмно до тъмно слугували на магьосницата, която ги биела и ругаела  непрекъснато, а вечер заспивали полугладни, уморени и измъчени на голата земя в пещерата.
     Дълго чакали и търсили децата си Гълъбинка и Добран. Топели се от мъка и отчаяние, но дните се търкаляли един ,след друг, месеците се превърнали в години, а от скъпите им рожби  нямало ни вест, ни кост. Поболели се  измъчените да смърт родители, изгубили всяка надежда да видят отново и да прегърнат децата си и  един след друг напуснали този свят.   запустяла приветливата им къщица. Увехнали  и загинали   цветята, задушени в жестоките прегръдки на  бурени и тръни. Замлъкнали завинаги смехът и птичите песни. Изгубила се в тревите и избуялите наоколо храсталаци  пътечката, която някога довеждала  многобройните  им приятели но осиротелият им и запустял вече дом. Само споменът за това  прекрасно семейство не изчезнал след тях. Хората често ги споменавали и давали за пример на децата си, мечтаейки и те да станат  добри, честни и почтени, трудолюбиви  и отзивчиви хора като  Гълъбинка и Добран и децата им – Ясен и Зорница.
   А те, нещастните, продължавали да робуват на злата магьосница, товарени с най-мръсната и тежка работа, навиквани, обиждани и бити жестоко от нея. Отчаяни и изгубили надежда да се спасят, момъкът и девойката  всеки ден викали смъртта и се надявали тя да ги спаси от робството, на което ги обрекли  царицата , нейните лоши деца и магьосницата. Но вместо смъртта, един ден от пущинаците, които обграждали плътно  мрачната пещера,  излязла една грохнала старица. Тя едва влачела изранените си, натежали от умора нозе. Очите й били вече премрежени от смъртна умора, устата й - пресъхнала, а устните й напукани от жажда едва промълвили  молба за помощ.
    В този ден магьосницата не била  у дома си. В съседната  планина имало събор на вещиците и магьосниците и тя  заминала рано сутринта   като събудила  момчето и момичето и   ги оковала в дълги вериги  на краката, за да могат да свършат  работата, която им поръчала. Трябвало да   разровят и пресеят огромния куп с боклук и пепел, с го с години трупан до входа на пещерата , за да открият отдавна изгубения й любим пръстен.  С това се занимавали Ясен и Зорница Те  отчаяно изгребвали боклука с малките си шепички и пресявали пепелта, ужасени, че няма да успеят да открият пръстена на  проклетата си господарка преди  нейното завръщане. Денят вече  превалял,  когато  се появила  и строполила  пред очите им близо до  входа на пещерата заблудилата се в пущинака  старица.
       Щом я видели  момчето и момичето се втурнали към нея, почтително я поздравили и й помогнали да седне край потока, който минавал през пещерата и се  провирал през гъсталаците, стремейки се да достигне  реката, в подножието на планината. Зорница напръскала лицето й със студена вода и разтрила схванатите й от умората нозе,  а Ясен  измил ръцете си, напълнил шепите си с живителната, кристално чиста вода и  утолил жаждата й.  Като се посъвзела, разделили с нея  сухото коматче хляб, което им подхвърила магьосницата преди да яхне метлата си и да отлети за срещата с посестримите си.
     Починала си благодарната старица,  възвърнала силите си  и с голям интерес се вгледала в очите на двете уродливи джуджета, които с такава готовност й се притекли на помощ  щом видели , че  е толкова  изтощена и безпомощна. През топлите им тъжни очи, старицата видяла чистите им и благородни души и тутакси разбрала, че пред нея стоят омагьосани, насила поробени хора с добри сърца.  Старицата  не била обикновена жена, а майката на Слънцето и Луната, които  след изчезването на Ясен и Зорница страдали, линеели  и без всякакво желание изпълнявали задълженията си – да огряват денем и нощем земята и да помагат на хората да  се трудят и да живеят.  Не можела да ги гледа толкова нажалени и  унили  майка им,  виждала, че  и хората страдат заради тяхното страдание, затова се предрешила като бедна старица и тръгнала по широкия свят да разбере какво се е случило  с децата на любовта. Искала да върне радостта на  слънцето и луната и те отново безгрижно да  засияят на небето, дарявайки хората със светлината и топлината си и вдъхвайки им нови сили, кураж и надежди за по-добър живот.
    Виждайки тези две  нещастни джуджета, сърцето  на  добрата старица  се свило от жалост, но и  се изпълнило с надежда, че може да им помогне и да ги спаси от властта на магьосницата. Вече била сигурна, че е открило любимците на своите деца, защото била много мъдра и знаела, че никаква магия не може да  достигне и  да обезобрази добрата човешка душа. Тя можела да я разпознае  дори, когато е  скрита  в грозно и уродлива тяло.
     Зарадвала се  старицата, но не искала да дава предварително напразни надежди на  момчето и момичето преди да  се върне  на небето и да сподели плана си с луната и слънцето. Вечерният мрак вече обгръщал земята, магьосницата щяла да се върне всеки момент в пещерата, затова, щом сломените от умора и притеснение, че не са успели да открият пръстена на господарката си  джуджета заспали,  гостенката им извадила от джоба си вълшебна свирка, изсвирила три пъти с нея и  от небето се спуснала златна люлка, с която  се прибрала у дома си.
    Разказала  на децата си от игла –до конец  за това, което видяла и разбрала на съдбата на  Ясен и Зорница   и заедно решили да надхитрят магьосницата и да ги освободят  от магията и властта й.  Не било лесно да го направят, защото както се знае  слънцето и луната греят на небето, а  магьосниците се крият в най-тъмните и скрити кътчета на земята.  А пленниците  денем и нощем държала в мрачната пещера, оковани с тънки, но много здрави вериги. Внимавала ни слънцето да ги погали, ни лунен лъч да ги докосне защото само така магията й щяла да се развали и момъкът и девойката отново да възвърнат човешкия си вид и красота.
     Гъстата вековна гора сплитала  клоните си току над пещерата и не позволявала слънчевите лъчи и меката светлина на луната да проникнат  до нея през деня. А нощем пленниците  стояли заключени в най-тъмните кътчета на пещерата, пазени от самата магьосница. Дори малкото поточе, което течало през пещерата  свободно  не познавало слънчевите ласки докато не излезело от омагьосаната гора в подножието на планината. Но се знае, че „за всяка болка има билка“. Сетила се мъдрата слънчова майка за своя стар приятел Водният дух и го помолила за помощ:
- Мили приятелю, -  казала му добрата старица.- помогни ни да надхитрим омразната магьосница и да спасим тези две добри деца от нея и да им върнем свободата.  Вземи това кристално огледало, вълшебната ми свирка  и   този цвят от билката „омайниче“ Скрий се във водата там, където джуджетата пълнят стомната, от която пие вода магьосницата и докато  пълнят стомната скришом ги поздрави от мене, дай им огледалото и билката. Кажи им да потопят цветчето  във водата, преди да я поднесат на господарката си. Тя ще изпие водата и ще заспи дълбок сън преди да успее да ги  окове отново и да  ги заключи в пещерата.
Нека тогава да вземат със себе си огледалото и свирката, да излязат навън призори, да се покачат на върха на най-високото дърво и да изсвирят три пъти със свирката, после да чакат нашата помощ.
Речено – сторено. Изпълнил молбата на слънчовата майка  Водният дух и успял да предаде на Ясен и Зорница заръките и даровете на  своята приятелка. Зарадвали се  горките  поробени деца. С изпълнени от надеждата сърца те успели да се овладеят, за да не се издадат пред магьосницата и  следвали точно заръките на Водния дух.
Щом омаената им от билката мъчителка  потънала в дълбок сън, те се измъкнали тихичко от пещерата с огледалото и свирката скрити в пазвите им и дълго, дълго се катерили към върха на  най-старото и най-високото дърво. Когато най-после  уморени, но  обнадеждени  стигнали  до него, Ясен извадил свирката и изсвирил три пъти с нея. Слънцето  току-що показвало лъчезарното си лице на изток и огрявало върховете на планината, търсейки с поглед  високото дърво. Извадила Зорница сребърното огледало и го обърнала към сияйния лик на  слънцето То спуснало няколко топли златни лъчи, които се отразили в огледалото и  погалили  двете джуджета. В този миг  гръм разтресъл пещерата, черното сърце на магьосницата се пукнало  на хиляди парченца  и  магията й  се развалила. Ясен и Зорница се превърнали отново  в млади и още по-красиви момък и девойка, които плачели и се прегръщали, благославяйки своите спасители. Сребърното огледало се превърнало в блестяща колесница, а слънчевите лъчи, които развалили магията  - в    прекрасни огнени коне.   Те отнесли Ясен и Зорница на небето. Щастливи слънцето и луната целунали ръката на майка си и я помолили да им даде благословията си, за да се оженят за човешките деца на любовта. Вдигнали невиждани на земята сватби за чудо и приказ.
    А вие, мили деца, ако  се събудите рано и погледнете към небето, ще видите как прекрасната Зорница буди любимото си Слънце и го изпраща по небесния му път над земята. А нощем, когато те заспят в пухкавите облаци, които им постила слънчовата майка, идва ред на Луната да грее над нашия свят и да бди над спокойния ни сън. Вгледате ли се към нея, непременно ще видите светлото сияние, с което я обгръща любящият й съпруг Ясен.  Повярвайте ми мили малки приятели такива приказни чудеса може да  изживеят само  хората с добри сърца, които  са били обичани и умеят истински да обичат като нашите Деца на любовта.