Добрият великан Миролюб и лошото джудже Злобил

Генка Богданова
Приказка от Генка Богданова

   Един мартенски, слънчев ден, докато добрият великан Миролюб спеше сладко зимният си сън, прекрасната, усмихната зора, надникна в пещерата му, протегна един палав розов лъч и погали нежно клепачите му, а после игриво затанцува  по лицето му и погъделичка носа му. Великанът кихна, усмихна се насън и тъкмо  се  накани да се обърне на другата страна, свеж ветрец прошепна в ухото му:
-  Ставай, приятелю! Добро утро! Пролетта пристигна докато ти спеше, събуди  първите  цветя  и  върна пойните птички.
-  Леле, успал съм се! – промърмори Миролюб, отметна  завивката от мечи кожи, протегна се, разкърши рамене и все още сънен разтри очи  и погледна навън.
    Точно над главата му се виеше  щъркелово ято и се оглеждаше за старите гнезда. Поляната  приличаше на пъстроцветен килим от  млада, зелена трева, иглики, кокичета и синчец, върху които блещукаше бистра роса. Мартенското слънчице беше разтопило леда, сковавал земята през зимата и едно игриво поточе весело клокочеше, забързано към реката, което течеше в подножието на  планинския връх.
     Миролюб наплиска лицето си, облече се, метна  торбата на рамото си и забърза към  кошарите, сгушени на завет под съседните скали. Овчарите бяха негови приятели и го гощаваха с прясно изпечена  питка  със  сирене и с топло, току-що издоено  мляко,  А Миролюб им помагаше да пасат овцете и да косят сено  в ливадите. Той беше не само гладен, но се беше и затъжил  за  добрите хора, за кротките овчици  и  игривите им агънца. Радваше се, че ще види Черньо и  Вълкодав, верните пазачи на стадото и негови стари другари…
     «Ето ги кошарите! – зарадва се великанът.- Но струва ми се, че нещо не е  наред? Не се чуват гласовете на  овчарите, нито блеенето на овцете и лаят на кучетата.»
Над  колибата не се виеше дим, ветрецът не разнасяше  ароматът на прясно изпечен хляб и току-що сварено мляко. Вратите на празните кошари  бяха широко отворени, но  стадата  не пасяха наоколо в тучните ливади и поляни, както винаги правеха напролет…:
«Какво ли се е случило, докато съм спал в пещерата?» - разтревожи се Миролюб. – За първи път от толкова много години, овчарите не са извели стадата на пролетна паша. Преди да заспя се разделихме с тях  и си обещахме да се срещнем отново рано напролет…Не, това не е нормално!  Трябва да разбера каква беда е сполетяла моите приятели и  ако вече не е късно да им помогна.  Но кой може да ми каже какво се е случило докато съм спал? «
    Докато Миролюб се чудеше какво да направи, чу познат грак, огледа се и  видя на върха на  дървото пред кошарата  любопитната Сврака.
     « Ето кой ще може да ми помогне! – зарадва се той. -  Тази любопитна птица лети  навсякъде, търси храна  в  селата и  в полето и сигурно знае, защо тази година овчарите не изведоха  стадата си на паша..»
- Хей, малка приятелко, можеш ли да слезеш при мен, за да те попитам нещо? – провикна се  Миролюб, като се стараеше да говори ласкаво, за да не я подплаши.
    Свраката го огледа с интелигентните си сини очи и  понеже  знаеше, че въпреки огромният си ръст великанът се слави с добро сърце  реши, че може да му се довери и  като разпери  криле  долетя и кацна   на скалата, върху която Миролюб се беше облегнал.
-  Благодаря ти, великане, че ме нарече приятелка! Питай! Какво искаш да знаеш?
-  Знаеш ли, мила малка птицо, защо тази година  овчарите не  изведоха стадата си в планината? Вече е пролет всичко се раззелени, а от тях няма и помен.
-  Как да не зная?   Бях свидетел на  бедата, която ги сполетя.- отговори  свраката. Зная и кой е виновен.  И ти познаваш злосторника – грозното, кривокрако и кривогледо  джудже. То е толкова дребнаво, завистливо, лошо и отмъстително, че напълно заслужава  името си - Злобил. 
-  Но какво може да направи едно малко, слабо и уродливо джудже?  - учуди се Миролюб.
-  Така е, малко и слабо е, но  омразата му към  всички живи същества е толкова голяма, че е готово  да направи всичко, за да ги види  да страдат. А към овчарите, овцете им и особено към кучетата им Злобил изпитва такава омраза, че отдавна се заканваше  да направи така, че да ги прогони от тази красива, тучна поляна.
- Но защо, защо ги мрази толкова? Хората са добри, работливи, кучетата са верни пазачи, но нападат само злосторници, а  овцете и агънцата са толкова кротки  и мили, че  едва ли могат да ядосат или  обидят някого.
-    Е, вярно  е, агънцата и овцете наистина са кротки и мили животни, но  той не ги обича, защото веднъж този ленивец  заспал в тревите на поляната и една от тях  настъпила неволно брадата му.  Злобил  побеснял, че  го събудила и оскубала няколко косъма  от рядката му, мръсна брада. Пък досадните агнета постоянно блеели и смущавали  покоя му.
-  А овчарите мрази, защото е нахален, мързелив и крадлив, а това не се хареса на твоите приятели, и на верните им другари кучетата.  Злобил много обича да си похапва  прясно сиренце и  топло мляко, но нито иска да се труди, за да ги заслужи като теб,  нито иска да се помоли  кротко на стопаните, затова  беше свикнал всяка вечер да се промъква  в колибата и да краде. Но една вечер кучетата го усетиха и се  разлаяха толкова силно, че  събудиха овчарите. Те спипаха крадеца  докато пълнеше торбата си със сирене, а в нея откриха и  пълна бутилка с мляко. Видях как го измъкнаха от колибата за дългата брада  и го изгониха най-позорно. А кучетата го гониха чак до гората, където  Злобил успя да се свре в  дупката си между корените на  вековния дъб. Оттогава  злопаметното джудже  място не можеше да си намери от яд  и кроеше планове за отмъщение.
    Моя приятелка ми разказа, че  събрал   двадесетина свои приятели  и  заедно  копаят някакви канали, които водят към селото на овчарите в полето край планината. Освен това трупали камъни, които приличали на  бент, с който  да отклонят  планинските  потоци  към своите канали.. Тогава  нито приятелката ми, нито аз разбрахме какви са намеренията им. Едва когато пролетното слънце започна да топи снеговете и буйните планински потоци рукнаха  отклонени  с бентовете и каналите към полето осъзнахме  какви са били коварните намерения на Злобил и бандата му. Полето  се превърна в истинско море и  овчарите не успяха да преведат стадата си през  него.
     Горките хора се чудят  откъде им се стовари тази беда на главите и са много притеснени как ще изхранят гладните си животни, като не могат да ги изкарат на паша в планината.  А Злобил се радва от далеч и се наслаждава на отмъщението си.
   Като изслуша разказа на любезната сврака, сърцето на добрият великан се сви от  тревога  за пострадалите си приятели и от  възмущение  заради  ужасната злина, сторена от Злобил и другарите  му на хората.  Той помоли Сврака да му покаже  къде злосторниците са  направили бентове и канали  и щом  тя го заведе до тях, с няколко  ритника ги събори и насочи  стичащите се от върховете буйни планински води, направо към   гората, в която живееха Злобил и неговите  лоши приятели. А докато те през глава бягаха да се спасят от придошлата ненадейно  вода,  която разруши и отнесе домовете им, добрият великан вече крачеше към селото, за да помогне на приятелите си да се справят с бедствието.
    По пътя си  Миролюб  изтръгваше с корените  изсъхнали дървета и храсти и щом стигна до наводненото поле се зае да направи  мост, по който  да минат овчарите, за да заведат животните си  на тучните планински пасища.
    Хората, развълнувани и трогнати от добротата  на  Миролюб не спираха да му благодарят,  а той беше щастлив, че помогна  на приятелите си  и  даде незабравим урок  на  злобното и отмъстително джудже и лошите му приятели, които и до днес  не са посмели да се завърнат  обратно и се скитат някъде из планините.