Греховете на баба Василия

Генка Богданова
Разказ от Генка Богданова

   Вече цяла седмица бере душа баба Василия.  Престаряла и самотна беше доведена в старческия дом, в който работя като медицинска сестра, от кмета на нашето село. Две седмици след настаняването й  легна в постелята, поразена от тежък инсулт и цяла година не стана на крака. Стопи се едрата й, кокалеста снага. Замлъкна, скова се злият й език. Гаснеха под черните, сключени вежди мрачните й студени очи, докато най-после ги обгърна грозната пелена на предсмъртната агония. И ето вече седем дни се лута грешната й душа между живота и смъртта, и не може да намери покой. Явно нито в рая има отредено за нея място, нито Дяволът бърза да я завлече в пъкъла. Сигурно Господ иска да й даде последен урок, че  всеки грях се заплаща скъпо и прескъпо на този, и на онзи свят.
А от онова, което съм чувала да се говори в селото ни зная, че баба Василия, макар, че е била работна и скопосна жена, е натрупала през живота си много непростими грехове. Казваха, че за най-тежкия й грях и тя, и цялото й семейство били застигнати от две страшни проклятия.   Огромна била вината й, тежък като  канара товар носела гузната й съвест, но студената и властна душа на Василия нито за миг не се покаяла. Нито думичка с молба за прошка не отронила устата й, нито разкаяние и съжаление  трепнали и смекчили каменното й сърце…Но идва ден за разплата. Справедлив е Божият съд и страшна е присъдата за хората, забравили що е справедливост, човечност и милосърдие, съчувствие и доброта, не знаещи що е  почтеност, алчни, себични,  горделиви и надменни хора, напълно безчувствени към чуждата мъка и болка.
     Майка ми, далечна родственица на  съпруга на  баба Василия,  често разказваше предаваната от уста - на уста, от поколение - на поколение  история  на  прокълнатия род: Тази нощ, дежурейки  край смъртния одър на баба Василия  си спомних  тази история:
 Имотно било семейството на Никола, мъжът на баба Василия. Но той самият бил тих, скромен и работлив човек. Липсвали му напористия нрав, алчността  и големите амбиции на жена му. Никола наследил от родителите си  много ниви, хубава двукатна къща  и достатъчно пари, за да живеят охолно и да осигурят добър живот на четиримата им сина и единствената  дъщеря  Докато били малки, децата изпълвали сърцето на баща си с  радост и надежди за дълъг, спокоен и щастлив семеен живот.
    Но нещо все не стигало на Василия. Тя искала още и още, и още…Алчното й сърце се свивало завистливо от яд, като чуела, че  друг стопанин е купил най-хубавата нива, на която  и тя била хвърлила око. Не можела да гледа спокойно, че съседът им язди по – гиздав кон, че деверът й си е поръчал писан файтон чак в Добруджа, че жената на чорбаджи Стою  има повече пендари в наниза на шията си…Правела сметки, крояла планове и  денонощно търсела начин да разширява  имотите, да трупа още пари, за да  стане най-богатата и най- тачената жена  в околията. Гневяла се на мъжа си, че се задоволява с това, което имат, презирала го, хокала го и обиждала грозно пред ратаите и чираците им. Не издържал на тоз тормоз, кроткият и слабоволен Никола. Наскърбен и отвратен от властният характер и острия език на жена си, напуснал  дома и семейството си и се запилял някъде надалече, оставайки  Василия пълновластна  господарка на дома и имуществото им.
      Тя и сега не се трогнала и не укротила  неутолимата си нужда да властва, горделивостта и жаждата си  за богатства и слава. Човек би помислил, - казваше мама. - че  когато е останала сама, тя  ще обгради децата си с  любов, грижи  и внимание, за да не страдат от бащиното отсъствие. Но нищо такова не се случило. Василия вярвала, че  богатите трапези, хубавите дрехи и грижите на  слугинята й са достатъчни да запълнят зейналата в душите на синовете и дъщеря им  празнота заради  липсата на бащината обич, и на майчината ласка. И дали заради тази  празнота, или за това, че са наследили  лошия нрав на майка си, те пораснали непослушни, своенравни, себични и горделиви като нея.
   Търкаляли се ден, след ден, изнизвали се неусетно година, след година. Напълно обсебена от  собствените си мечти и амбиции, Василия  дори не разбрала, че синовете и дъщеря й вече са пораснали и поемат по своя път. Но посоките на пътищата им са грешни и ще ги изведат до  лош край.
   Най-големият, Манол, бил гордостта и надеждата на майка си. Хубавец и сръчен в ръцете терзия и кожухар, той печелел  добре, имал вече скътани свои пари и много моми се надявали да спечелят сърцето му.  Василия крояла планове да го ожени за богата мома и с нейното наследство да увеличи още повече  и своите имоти.  Избрала му даже  за невеста дъщерята на чорбаджи Йордан от съседното село. Момата била малко глупава и мързелива, но пък  била едничко чедо на  най-имотния  човек в околията. Не била хубавица, не била и грозна, но отдавна била преминала  девическата й възраст, а все още никой не бил пратил сватовници да я иска. Василия вече била направила „пазарлък“ с баща й и се готвела зимата  да  прати годежари.  Но крива й излязла сметката. Красивият, но  с буен и несговорчив характер Манол, пет пари не давал за мечтите и плановете на майка си.
   Един ден, докато препускал врания си кон по пътя  към селото,  в ливадите  зърнал чудно хубаво момиче. Разтреперило се от мерак мъжкото му сърце. Започнал всеки ден да следи и задиря момичето, докато и то се влюбило до уши в  хубавия терзия. Милена била кръгло сираче, отгледано от леля си. Бедна била и леля й, та не успяла да я изучи  в училище или да  й помогне да научи занаят, затова  девойката от малка зиме й помагала в домакинството, а лете пасяла малкото им овце по ливадите  край селото на  Манол. И нали била млада, с чисто и добро сърце, се радвала на хубавия божи свят. В такива моменти красивият й  топъл глас  изкусно  извивал песен, след песен, надпявайки птиците.
     Нямала Милена свилени ризи и богато везани със сърма сукмани, но простичката кенарена риза трептяла от чистота и белота, върху високите й  момински гърди, изпъстрена с красива везба от сръчните пръсти  на момичето. Поокъсялото й, скромно сукманче обгръщало гиздаво стройната й  снага, а на тънкото си кръстче  носела препасана саморъчно  ушита,  пъстра като пролетна поляна,  престилка.
    Къдравата й  черна коса, заплетена на  две тежки плитки, красяла  като венец високото й бяло чело, над сините й бистри очи и  сочната като зряла ягода  уста. Полудял от мерак по нея Манол и решил, че тя  ще му стане невеста, напук на майчините му кроежи. 
     Обичали се Манол и Милена и докато Василия  се готвела щом свърши есенната обработка на нивите и виното закипи в бъчвите, да  прати сватовници за чорбаджийската щерка Ивана, непокорният й син цяло лято тайно  се срещал с любимата си, далеч от хорските очи. И нали били млади и с пламнали от любов сърца, слели в едно не само душите, но и  телата си. Щом разбрал, че Милена е бременна, Манол я хванал за ръка и я завел в дома си, решен да се венчае за нея.
    Но не с усмивка и с майчина благословия ги посрещнала Василия. Не за красива, но „бедна като църковна мишка“ снаха, мечтаела тя. Не трепнало умилено коравото й сърце ни пред хубостта и скромността на момичето, ни пред любовта, която струяла от очите на младите. Не  позволила да й целунат ръка. Обидните и грозни думи, които изрекла  устата й, рукнали като мътен порой и удавили радостта и мечтите им за щастие. Попарила душите им с тежки обиди и закани. И не бяло  и чисто платно застлала  пред нозете на първата си снаха, за да влезе в новия си дом, а злоба и ненавист разляла пред стъписаната и уплашена млада невеста.
     Притеснени и разтревожени от това  посрещане, Манол и Милена  не намерили кураж да  споделят, че освен нежелана снаха, само след седем месеца, свекървата ще посреща и  нежелано внуче.   И се занизали дните, мрачни и тягостни, като  самата Василия.
     Ние, - беше продължила разказа си майка ми. - дори не разбрахме кога попът набързо е венчал младите.  Заинатила се обидената и разочарована Василия и нито годеж направили, нито сватба вдигнали. Ядосан и сърдит на майка си, неспособен да защити булката си от лошотията й, отегчен от сълзите и мъката на Милена, Манол по цял ден стоял в дюкяна си. А нощем, вместо да се прибере у дома, за  да приласкае и утеши  младата си жена,  пилеел спечелените пари по кръчмите за вино и леки жени.
    Горката Милена, как ли е успявала да крие толкова време бременността си. Какви ли мъки е изтърпяла докато заедно с ратаите копае, жъне или вършее снопите, превързала и стегнала растящия си корем до задушаване!? И къщната работа нея чакала, а трябвало и да плете, да преде и да тъче като всички селски жени. Корава душа е имала сиротинката, за да издържи на този тормоз, мачкана и обиждана от лошата  си свекърва и не приласкана от мъжа, който  я разочаровал, но все още обичала всеотдайно. Младата жена не смеела да сподели мъката си и с леля си, защото и от нея тайно пристанала на Манол. А времето за раждане  наближавало и мисълта  за това изпълвала сърцето на Милена с трепетна радост, но и с ужас при мисълта, как ли ще  реагира  свекърва й на тази нова, неприятна за нея изненада.
    Ех, мила дъще, - въздишаше нажалена майка ми. - отколе се знае, че нито една тайна не остава скрита завинаги. Като гръм от ясно небе  се   изсипва над главите на нищо не подозиращите  хора и разтърсва  живота и равния ход  на дните им.  Една нощ, през дъждовната  ранна пролет, започнали родилните болки на Милена. А тя и тази нощ била сама. Манол гуляел някъде по  кръчмите.  Навън ръмял кротък пролетен дъжд. В смълчаната в среднощния  час къща  спяла в съседната одая само свекървата. На горния кат на къщата  деверите и зълва й отдавна спели сладък сън, но от тях тя помощ нито очаквала, нито искала.
    Стискала зъби родилката, преглъщала стоновете и сълзите си, докато можела все още да търпи, но накрая, измъчена и изтощена  до сетните си силици, не издължала и  събудила Василия, надявайки се да й помогне  за тежкото раждане.  Като черен, буреносен облак се надвесила над нея майката на Манол. През  злобно стиснатите й тънки устни, вместо утешителни думи безмилостният й змийски език  леел  отровни хули  и  непоносими обиди. Не можела да преглътне  горделивата й  и себична душа  на Василия новото „предателство“ на сина и снаха й. Не за  мъките  на гърчещата се в непоносими мъки  пред очите й „голтачка“ се тревожела тя, а  мислела как да скрие този „позор“ от съселяните си и  да  опази  честта  и гордостта си. Вече си представяла как ще ги одумват по хора` и по седенки, че  булката е дошла бременна в дома им преди да  се венчае. Смръщила грозно сключените си вежди, свила гневно устни, Василия грубо измъкнала Милена от постелята и я помъкнала към двора. Скрита в мрака на дъждовната нощ впрегнала каруцата и натоварила върху наръч сено  снаха си  на нея. Извела я далеч от селото – никой да не види, да чуе   и разбере  какво  ще се случи тази нощ  в семейството на  чорбаджийката Василия.
Дъждът спрял да ръми, облаците се поразкарали и само втрещената от изненада и  потрес бледа луна видяла как   каруцата спряла край гората  под един клонат дъб и  там, на мократа, студена земя, жестоката  свекърва помогнала на  пищящата  от болки и отчаяние Милена да роди първата си рожба.  Напук на всички мъки и тревоги, на които била подложена майка му, макар и седмаче, момченцето се родило  слабичко, но добре оформено и красиво като майка си и баща си.  Но нещастната Милена не успяла дори да го зърне отдалеч, да го притисне до сърцето си и да го накърми поне веднъж. Чула само  плача му, преди жестоките костеливи пръсти на  Василия  за заглушат гласчето му, да прекършат вратлето му и да му отнемат първите глътки въздух.
    Плакала и се молела Милена да пощади сина й, да й го даде поне за малко да го види и  да му се порадва. Но глуха за молбите й  и безчувствена за майчината мъка, свекърва й „повила“ безжизненото вече телце на бебето в парче от скъсан конски чул, грабнала мотиката  и тръгнала към гората, за да го зарови като безпризорно улично куче.
     Припаднала от мъка и потрес, Милена не успяла да види дори къде е безкръстния гроб на рожбата й. Когато се свестила вече зазорявало. Зората  обагрила  небето на изток  в кърваво - червени цветове, сякаш и тя  кървяла като сърцето на  Милена. Селото все още спяло, притихнало  и упоено от свежия въздух след  кроткия пролетен дъжд и Василия се радвала, че никой не е разбрал какво  е сторила, за да накаже „грешницата“.    Без да обръща внимание на страданието на съсипаната от мъка  Милена  я смъкнала мълчаливо от каруцата, разпрегнала коня и легнала да си отспи след безсънната нощ. Спокоен бил сънят на убийцата, защото  не подозирала, че освен луната и мълчаливата гора има още един свидетел на престъплението й.
     Тази вечер ратаят  им Димчо  не се прибрал вкъщи заради дъжда и решил да пренощува в конюшнята.  Събудило го след полунощ  пръхтенето на конете. Надигнал се тихо от  сеното, в което лежал и много се учудил като видял господарката си да  впряга каруцата и да качва  снаха си в нея. Не посмял да се обади, за да не го ругае Василия, че  без разрешение нощува при конете, но любопитството  го накарало да оседлае  другия кон и да ги последва отдалече.  Скрит в храсталаците видял с очите си   раждането и убийството на детето. Не разбрал само къде го е заровила  убийцата, защото от страх да не се издаде  не я последвал в гората.
     Уплашен и възмутен до дъното на душата си, потресен от нечовешкото страдание на Милена и най-вече  страхуващ се от отмъщението на лошата Василия, ако разбере, че  е станал свидетел на  жестоката смърт на невинното бебе, Димчо се измъкнал  внимателно от храсталака, метнал  се на коня  преди господарката му да се върне от гората и препуснал към селото, за да остави коня  и да се махне от  дома на престъпницата  преди нейното завръщане. Прибрал се Димчо вкъщи, сврял се в стаята си и  от страх  не посмял да сподели с никой  за сторения от господарката му грях.  Но преживения стрес и  непосилния товар на тази зловеща тайна, съсипали  здравето  и отнели покоя  на душата му. Разболял се младия момък  и ни лекари, ни билкарки и баячки не успели да го вдигнат от леглото. Залиняла душата му, топяла се  младата му снага  и чак когато усетил  ледения дъх на  смъртта, най-после  се престрашил да  смъкне тежкия товар от душата си и споделил с майка си  грозната тайна, която го разболяла и  отнасяла млад е зелен в гроба.
     Съсипана от мъка и отчаяние, майка му прокълнала Василия:
   „Проклети да сте и ти и семейството ти,  алчна и порочна жено!  Хаир да не видиш от богатството, на което насищане нямаш!  Спокоен ден да не изживееш  до края на живота си! Едно след друго всичките си деца да погребеш и оплачеш, както аз  цял живот ще оплаквам едничкото си чедо заради тебе! Да няма  кой очите ти да склопи, една сълза за тебе да пролее! „
   Спомням си, че  когато мама ми повтори дума – по дума  проклятието,  изтръпнах от страх, сякаш  не   Василия, а  самата аз щях да  понеса  това ужасно, но заслужено  наказание.  С пресъхнала  от вълнение уста   попитах:
-  Сбъднало ли се е проклятието, мамо?  Затова ли баба Василия живее сама като отшелница и никой не прекрачва прага на  къщурката й откакто аз се помня?
 -   Ех, мила дъще, - отвърна ми мама. – тежко и горко на този, когото застигне такава тежка клетва, бликнала от дъното на изтерзана от скръб по мъртвата й рожба  майчина душа! Бог ли, съдбата ли, това не зная, но  има една сила, която въздава  справедливост и наказва грешниците.  Дошло  времето и Василия да  плаща  за престъпленията си. И то с най-скъпата и най-болезнена цена! Чуй, чуй да ти разкажа, какво се е случило  по-нататък и нека  този разказ да ти бъде „обица на ухото“  и да ти напомня, че няма не наказан  грях! 
   И тя продължи разказа си  за съдбата  на  грешницата Василия и нейните пет деца:
   - Дали се е простудила, докато раждала на голата, мокра земя  или, оставена без грижи и помощ след раждането е получила кръвоизлив, не зная. А може би  мъката и болката по изгубената рожба  са разболели  Милена? Това никой, никога не разбра. Но когато Манол най-после свършил парите, изтрезнял се завърнал вкъщи с ужас разбрал от умиращата  си невеста какъв грях е извършила майка му. И нова клетва се с стоварила над главата  и душата на  Василия:
   „ Проклета да си, мамо! И от мен и от Бога бъди проклета, заради твоята лошотия, за ненаситната ти алчност, за каменното ти, безмилостно сърце. Да изсъхнат ръцете ти, удушили невинния ми син! Да онемее змийският ти език, дето отрови  и радостта, и надеждите, и живота ни с Милена! Сам-самичка да посрещнеш в страшни мъки смъртта си! И  девет дни да се мъчи душата ти преди да потъне в ада, за да гори вечно за греховете ти! Дано тогава да се покае грешната ти душа!“
     Погребал Манол Милена и осъзнавайки, и собствената си вина още същия ден  се обесил  на чардака пред къщата им пред очите на  майка си.
      Вторият син на Василия, Иван, алчен и пресметлив като нея, решил да  печели от лихварство и измами.  Много хора  излъгал, на много хора изгорил душиците и  взел последната хапка от гърлата да  семействата им. Но накрая и той си намерил „майстора“. Всяка  неделя Иван обикалял с коня  в околните села длъжниците си и събирал дължимите му лихви в кожените си дисаги. Завардили го измамени другоселци една вечер  в горичката на  пътя преди да стигне селото ни  и му хвърлили такъв бой, че когато на другата сутрин го намерили  случайни пътници, не само те, но и майка му не успяла да го познае. Тичала Василия по  доктори, водила го по болници и бани, потрошила  цяла торба пари, но Иван останал инвалид  и  не успял да се съвземе. Намерили патериците му  една сутрин до кладенеца в двора им, а него открили удавен на дъното му. Вместо камък на шията му висели кожените му дисаги, пълни с „кървавите“ пари на „длъжниците“ му.
     Тодор, третият син на Василия, харесал и започнал да задиря упорито едно момиче от нашето  село. Но момичето си имало любим,  а било вече и сгодено за него, затова отблъснало  и ядосало нахалния ухажьор. Обиден и озлобен,  отхвърленият Тодор решил да си отмъсти.  Пред очите на  момичето застрелял годеника й. Осъдили го на двадесет години затвор. Трябвало да плати и голяма „кръвнина“ на родителите на  убитото момче.  Сменяла Василия  адвокат – след адвокат, давала подкупи и рушвети  на съдии и прокурори, плащала със вито сърце и трепереща ръка  пари на надзиратели в затвора да пазят сина й,  но  нищо друго не успяла да постигне, освен, че  се поболяла от мъка като виждала как богатството й изтича между пръстите и се топи като  сняг напролет. После разбрала, че и парите  не могат да спасят от  смърт този, когото застигне  семейното проклятие. При опит да избяга от затвора  и Тодор се простил с живота си.
     Малкото пари, които й останали от богатството на Василия, разпилял по игрални домове и  по леки жени най-малкият й син – Делян.  Накрая се пристрастил към наркотиците и те не само му „строшили главата“, но и ги оставили без  ниви и покрив над главите.  Докато Василия се тюхкала и проклинала късмета си, търсейки къде да  се подслони,  полицаи потропали на  вратата  й и  й съобщили, че Делян  лежи в моргата. Открили го мъртъв  на улицата след употребата на  свръх - доза  хероин.
       И единствената дъщеря на Василия, Марина, не била „цвете за мирисане“. Студена и себична като майка си, щом разбрала, че братята й пропиляват семейното богатство, решила да тайно от майка си вземе  своя дял. Откраднала, без да й мигне окото“ тройният й наниз с пендарите. Щом открила кражбата и се сетила кой може да е крадеца, майка й е подала срещу нея жалба в полицията.  За да не намерят доказателството за  кражбата й, Марина  скрила  пендарите в буркан, запечатала го и го закопала  в един изоставен двор на края на селото. Арестували я, осъдили я,  но наниза така и не открили. Крадлата  се надявала да си живее царски с парите от продажбата на златото, когато излезе от затвора. Но  докато излежавала присъдата си, лошият й характер й спечелил  смъртен враг сред съкилийничките й. Една от тях й „видяла сметката“ още през първата година от присъдата й.
     Ето така се сбъднало проклятието, което  изрекла майката на Димчо.“ –  помня, че с тези думи свършваше разказа си  мама.
      А днес,  пред очите ми, сама като кукувица, „по-бедна и от църковна мишка“, Василия   вече седми ден  агонизира  и не може нито да се върне към живота, нито да  издъхне, преди  да изминат   и последните два от деветте  дни предсмъртни мъки, както  й пожелал  Манол  пред смъртния одър на Милена. Сбъднала се бе и неговата клетва. Цяла година  лежа  в постелята си баба Василия, напълно парализирана и няма, и в пълно съзнание чака да изтекат и последните  ужасни дни  от греховния си живот. Сега гасне пред очите  ми   и грешната й душа  навярно трепери от ужас преди да потъне завинаги в пламъците на ада, където й е мястото!
о й е мястото!