Думки вголос... -4-

Юрий Чуповский
(На жаль – ми ніколи не зможемо змінити хід розвитку нашої цивілізації)

Вже не один рік гризе мені мізки, мучить одне питання – чому людство не спроможне створити механізм, за допомоги якого можливо було б зупинити, на самому початку, в зародку, виникнення війни і пов’язані з цим звірства, вбивства, каліцтва, кров та горе цілих народів. Кожного року ми гучно та скорботно згадуємо то голодомор, то жертв концтаборів, то страшні руйнації після війн.
А я, для себе, вже майже сімдесят років, згадую свого діда, бабуню, тіток з їх дітками, рідних і двоюрідних вуйків, яких мені не довелося знати і спілкуватися вживу – всі вони покояться в братській могилі на місці Краківського гетто, та в попелі крематорію Освенціма. Завше виникають в моїй пам’яті ті збережені в архівах скорботні мітинги і плакати над натовпом: “НИКОГДА НЕ ЗАБУДЕМ! НИКОГДА НЕ ПРОСТИМ!” Пронеслися не тисячі, не сотні років – усього кілька десятків років і знову потрібно витягати та здіймати над натовпом такі чесні, такі проникливі, просічені кров’ю заклики: “НІКОЛИ НЕ ЗАБУДЕМО! НІКОЛИ ТАКОГО НЕ ПРОБАЧИМО!”
Зараз я хочу викласти СВОЮ думку, яку вже декілька разів намагався донести декому з своїх співрозмовників, але ще ніхто не сприйняв її всерйоз. Той, хто колись, дуууже давно, приклав свій талант до створення (не буду загострювати увагу читача до особистості того ТВОРЦЯ) людини, заклав десь глибоко в генах особливу здібність – неспроможність витримувати довгий час і жити в мирі та злагоді з оточуючими його людьми. Цивілізація може досягти високого рівня в розвитку науки, техніки, але настає обов’язково момент коли суспільство своїми руками намагається все зруйнувати (як з гнилого болота вибухають темні, страхітливі, руйнуючі все живе, потусторонні сили). І що цікаво – всі ці страшні катаклізми нищать і самих руйнівників! Щоб дійти до таких висновків зовсім не обов’язково бути вченим та вивчати роками історію – достатньо приблизно за годину  в Інтернеті понишпорити, продивитися царювання імператорів, диктаторів, царів хоча б за минулі п’ять тисяч років.
Волосся дибки стає, коли представляєш сотні тисяч жертв кожного з цих виродків, які змогли дорватися до необмеженої влади і яких так фанатично підтримували зазомбовані, закохані в них люди. І як наслідок – зруйновані імперії, долі людей (та це, в таких випадках, така дрібниця), знищення народів. Вчора натрапив на об’яву в Інтернеті, де закликають взяти участь в акції: “Stop Putin*s Neo – NaZism now!” 30-го червня о 18.00! Що ж це таке, знову таж сама мелодія – знову будемо клястися не забувати скоєного та не прощати! А я все більш упевнююсь – самою великою помилкою ТВОРЦЯ нашої цивілізації  стало створення HOMO SAPIENS на чудовій планеті ЗЕМЛЯ! Більш жорстокої істоти в цьому світі не знайти! І нехай, я чудово розумію, що нелюдей, виродків набагато менше добрих, розумних, талановитих, по-справжньому людяних людей, але зла від них незміряно! І це так давить на психіку – особливо тая думка, що таке неподобство буде і надалі жити віками!

ЧУПОВСЬКИЙ  ЮРІЙ                2022-й рік