Думки вголос... -1-

Юрий Чуповский
               
     (Іноді таки корисно думати – дивись і вирине щось цікаве, чудернацьке!)

Немає навіть найменшого сумніву – якщо людині подаровано мати на плечах те, що ми називаємо головою і в тій черепушці присутня речовина під назвою МОЗОК з кількома звивинами, там обов’язково повинна з’являтися, хоч би іноді, думка! І не факт, що тая думка буде геніальною, суперовою. Коли людина заклопотана, або зайнята фізично, то й думки в неї не десь у небі, в польоті, а більш приземлені – треба накормити дитину, десь заробити грошей на комуналку та й настав час щось змінити, обновити в одязі. Зовсім по-іншому, більш різнобарвно шарудять, нишпорять думки у пенсіонера, але тільки у забезпеченого пенсіонера, який має вільний час, може зануритися в неосяжний всесвіт Інтернету. О-ох, скільки несподіваного, нового можна стріти в тому безмежному океані  фактів, новин, цікавих таємниць! От, наприклад сьогодні, нишпорячи по Інтернету (до речі, про слово “нишпорити” – чомусь для себе з задоволенням вподобав це слово, з усіх мов воно звучить найбільш яскраво українською), прочитав цікаву розповідь моєї улюбленої письменниці Каріни Кокрелл-Фере про встановлений в Кембриджі незвичайний годинник-маятник, назва якому – “Hopsy” (Прыгунок).  Одразу пригадав, як кілька років тому, прочитавши про цей унікальний механізм, не сприйняв цей винахід так глибоко, як зараз. Так, мене тоді вразили його зовнішній вигляд, унікальність механізму, матеріальна цінність – 3,5 млн. фунтів стерлінгів! Здивувала, вразила унікальність розрахунку та побудови годинника – двісті висококласних майстрів (годинникарів, ювелірів, скульпторів, каліграфів і, навіть, військових інженерів) на протязі майже семи років, за допомоги новітнього, унікального інструменту розробляли, створювали цей шедевр! І врешті-решт у вересні 2008-го року, творець і фінансист цього витвору – Джон К. Тейлор (який на свій кошт збудував його і подарував коледжу, де працював викладачем) разом з видатним вченим-математиком та фізиком-теоретиком Стівеном Хокінгом  та майстрами, відкрив для публіки експозицію цього шедевра! 

А зараз кілька думок-пояснень – чому тільки в ці дні я зумів глибше зрозуміти психологічний, філософський сенс, зміст задуму. Можливо це спрацював талант письменниці – Каріна уміє так подати якісь історичні факти, не залежно від часу їх звершення, що ці картинки мов живі виникають в твоїй уяві! До того ж сьогоденне нервове напруження змушує мене весь час аналізувати, оцінювати невпинний плин часу. Якщо в цьому світі можливо будь-яку річ скопіювати, переробити, замінити, змінити напрямок руху, дії, навіть відмовитися від якогось наміру, то ніхто в цьому світі не може ні зупинити, ні навіть затримати або прискорити невпинний рух часу. Кожна хвилина, секунда нашого життя безперервно перетворюється в минуле! Нам, нажаль, дозволено тільки нишпорити в спогадах, не маючи змоги хоч що-небудь змінити в минулому!
Тож, напевно, ця невтішна думка і спонукала видатного, вже дуже немолодого вченого-мільйонера винайти, сконструювати і витворити наглядно прилад, який змусить молоде покоління уявити “ПОЖИРАТЕЛЯ часу – Хронофаг”. “Одного разу, коли я раптово прокинувся дуже рано вранці, – зізнався сімдесяти річний викладач своїм студентам, – мене охопив жах, як же так швидко, за якусь мить вже промайнуло МОЄ життя, а скільки ще не здійснених мрій, і я раптом усвідомив, що на виконання всіх задумів вже нема часу!” Цей страх вченого змусив і мене зовсім по-новому оцінити свій, такий короткий для МЕНЕ, життєвий шлях. Тільки на відміну від нього я не маю таких грандіозних, величних планів на СВОЄ майбутнє – достатньо чесної оцінки СВОГО минулого і того, що встиг накоїти на цьому світі!   

В 2008-му році, після встановлення Хронофага  в Кембриджі, він був визнаний кращим винаходом року! Для розуміння ідеї, закладеної в роботу цього часового маятника потрібно стисло описати цей унікальний прилад, в якому закладений такий глибокий, точний психологічний, філософський зміст. Це півтораметровий диск, виготовлений з золота самої вищої проби, за яким сховано годинниковий механізм і в нього відсутні стрілки. Працює тільки маятник, який відбиває кожний промайнувший час і тоді Хронофаг починає випромінювати проміні синього примарного світла. Світлові пунктири починають скажено метлятися не тільки по годинниковій , але й проти годинникової стрілки, що може викликати дивовижне панічне почуття (це нагадує панічні ситуації в ТВОЄМУ житті). Дивовижно ще те, що в цьому механізмі нема нічого від електроніки – абсолютно механічний годинник, тільки світлові імпульси генерує моторчик, який працює також від механічної пружинки!

І нарешті, найцікавіша деталь цього дивовижного витвору великого вченого – нагорі золотого диску безперервно рухається з зубчика на зубчик шестерні страхітливе чудище-комаха – збільшена в разів сто, сарана з роззявленою, зубастою, голодною пащею! Уважно, пильно уп’явшись очима в ТЕБЕ, миготить, час од часу жовтим, тривожачим оком ящера! І при тому повзе безперервно з огидним рипучим звуком, пересуваючи кожної секунди час в минуле. Це і є – ХРОНОФАГ – ПОЖИРАТЕЛЬ часу, який студенти нарекли ім’ям: HOPSY – ПРИГУНЕЦЬ! Ті хто бував в Кембриджі і особисто бачив цього годинника, розповідають: “Ти стоїш, дивишся на “пожирателя часу” і відчуваєш повну безпомічність від того, що зараз, це чудовище, безповоротно та безкарно, зіжрало кілька безцінних хвилин ТВОГО, дуже обмеженого в часі, виділеного для ТЕБЕ життя!”

І на останок приведу таку цікаву, інтригуючу деталь – на стіні за цим маятником висічений на камені урочисто-магічний заклинання-напис на латині з Іоаннова Євангелія: “Mundus transit et concupiscentia eius…”  –  “И мир проходит, и похоть его…” Впевнений, кожен сам зможе для себе розтлумачити цей вираз! Релігія, вірування, то надто особисті почуття кожної людини!

ЧУПОВСЬКИЙ  ЮРІЙ             2022-й рік