Июльское. Яблочно-медовое

Людмила Козыренко
Липень хазяйнує...

Ой, наш Липень дуже хазяйновитий хлопець! Він і на городі, і в саду, і на луках.
То з великим плетеним кошиком огірки збирає-а який смачний огірочок, зірваний щойно і витертий об шорти, такий соковитий і хрумкий! Обережно зриває Липень кожний огірок, і ось уже кошик майже повний. Навколо жовтеньких квіточок огіркових кружляють заклопотані бджоли і наш приятель обережно, щоб не зігнати малу, відгортає листок,  щоб зірвати колючий зелений плід.
Все, повний кошик зелених огірків, можно і перепочити трохи. І Липень з задоволенням присів під крислатою старою ялиною з чашкою ароматного гарячого шоколаду.
А на грядці вже зачекалися перші червонобокі помідори. До них теж наш Липень іде з плетеним кошиком. Теплі круглі помідорчики, нагріті сонечком, лягають на дно кошика.
А далі треба в садочок, там уже достигли абрикоси і яблука.
Наш господар насолоджувався роботою в саду, вдихаючи яблучний аромат-буде смачне повидло для чаювання довгими зимовими вечорами і для рум'яних пирогів.
А ще ж Липень у нас знаєте, хто? А Липень у нас знаний пасічник! В саду між дерев стоять красиві акуратні будиночки-вулики, біля кожного кружляють бджоли, прилітаючи з повними відерцями нектару і поспішаючи знову до квітів. Наш пасічник надягає халат і такий спеціальний капелюх із сіткою, щоб бджоли не покусали, бере спеціальний димар і відкриває першого вулика.
Мед, який качає Липень, травневий, липовий і акацієвий. Мед ароматний, прозоро-янтарний, з квітковим присмаком, він красиво і густо стікає по стінках медогонки, а на цей неперевершений аромат і смак уже злетілися оси з тонкими таліями і гострими язиками, джмелі і навіть здоровецькі шершні.

Та ось і вечір...Потрудився наш хлопець на славу, можно і відпочити. Тихий літній вечір...чути, як плюскаються в річці бобри, як дикі качки незадоволені тим, що якісь невиховані заважають культурним птахам насолоджуватися вечірнім відпочинком, як хор імені Жаботинського розпочинає репетицію і як з ним змагається академічний ансамбль цвіркунів. Липень зачудовано спостерігав за цим неперевершеним дійством і навіть не помітив, як в золотій колісниці виплив красень Місяць, посміхаючись на все небо. Розпочиналася  тепла літня ніч...