Благородний суть досконалий

Сергей Никулинъ
     «Спадковість — це не нудна наука. Вона пояснює, хто ти, яким ти станеш, якщо будеш цінувати своїх предків. Предки живі, навіть якщо давно померли, вони живуть в кожній крапельці крові, в кожній клітинці мозку, будучи в твоєму серці. Вони можуть благословляти тебе, якщо ти будеш сильною і старанною людиною».
(Л. Фінк)

      Земна справа є тією благодатною нивою, що дає їжу матеріальну, просто кажучи, годує тіло; але їжу духовну, тобто, справжню в усіх відношеннях радість, досконала людина отримує від внутрішнього свого змісту, тієї духовності, що закладена спочатку в нього від народження — це і є те, що ми називаємо благом роду — благородством.
      Людина благородна протягом усього свого життя розвиває в собі дане йому родом благо, і цей розвиток стає сенсом всього його життя. Вона передасть примножене багатство духовне своїм дітям, а ті, в свою чергу, примноживши, передадуть благо онукам її. Всі помисли, вчинки, звершення, праця благородної людини суть плоди її благородства і служать вони сім'ї її, роду, народу, батьківщині. Людина благородна подібна древу, що приносить плоди рясні, живлячи в окрузі своєї живих істот. Велика кількість благородних сімейств робить націю досконалою і дарує велич їй над народами неблагородними.
     Благородству не можна навчитися, не будучи від народження благородним. Благородство не можна купити ні за які багатства світу. І в той же час, благородство можна втратити, зв'язавши кровно свій рід з неблагородним родом. Джерело ключової чистої води перестане бути чистим, якщо каламутний потік увіллється в нього.
      Для людей неблагородних все земні багатства є метою, будь то гроші, розкіш та інші надмірності суєтного жадібного існування. Народи неблагородні являють собою велику базарну площу, де все продається і купується, де життя це нескінченний торг, гешефт, мета якого бариші. Для благородної людини гроші та інші багатства є всього-на-всього засобом, і ніколи не виступають в якості мети. Духовне-знання, істина, повнота, краса, гармонія, — ось той фундамент, на якому міцно стоїть будівля життя благородної людини, і що необізнані люди називають словом «бог». Благородний суть досконалий — і є сам бог.

___________

Ілюстрація: Арно Брекер (Arno Breker) «Орфей та Еврідіка".

На русском языке —  http://proza.ru/2015/09/02/1171