Тыглай мут

Ираида Букетова-Алвий
                Ойлымаш-шонкалымаш
    К; гын пала, мом ончыкта «тау» да «тауштем» мут?
    Шукышт тиде мут-влакым  ала-могай суаплык пашалан  ужыт. Шоналташ гын, тыглай мут. Мотор да ныжылге мут!
    Вокзал воктене эреак шуко калык лиеда.  Икте толеш – весе кая. Тыштак сырве-сорво Матвуй перныл коштын. Чемоданым нумалаш полшен, неле мешакым южгунам нумалын. Полицият кучен, адакат й;ш;  ача-ава деч  вокзалыш куржын.
   Икана вокзал воктек машина толын. Рвезе мотор да поян ;дырамашым ужын. Воктенже  кок  чемодан. Самырык ньогам ужмек,тудо  шыргыжал колтен. Матвуй тунамак  чемоданым налын  да вагон  шумеш конден.;дырамаш, йочан кидкопашкыже оксам пыштымек, шыман пелештен: «Тау!»
   Матвуй чот ;рмалген. Сырве-сорво рвезылан   тыгай сай мут келшен. Тылеч вара   шкенжым вес  семын ужаш шонен. Изиш лиймек, тунемаш каен. Вара  паша  верым муын, чиемым налын. Илен-толын,  сай айдемыш савырнен.
  Командировко паша дене кайыме годым угыч вокзалыште   тудо ;дырамашымак вашлийын. Т;сш; веле шо;гырак, ийготан.
  – Нелеш ида нал, мыйым паледа? – йодын.
  – Уке, – ;дырамаш ;рмален, – к; улыда? Тендам шарналтен ом керт.
  – Тиде нимолан, – Матвуй  пелештен. – Мый тыланда тау  мутым ойлынем.
  Тыглай  мут айдемым вашталтен кертеш, т;; корныш луктеш , шонымашым шукта.  Ида мондо поро мутым пелешташ.