Чик ден Чир

Ираида Букетова-Алвий
                Йомак
   Шыже велеш  Чик ден Чир пасу ;мбалне чо;ештылыт. Кенета  шем пыл кечым петырыш.    Й;р чот  опта. Мардеж  п;рткайык-влакым  ;лык  волта – к;шк; к;зыкта, камвозаш  веле кодын. Чик  ден  Чир м;гырен шортыт.  Кенета  Чик  кугу  ломбым  ужо: «Чир, ломбо  мыланна  укшыжым р;за», –вашештыш. Чынак, мардеж   ломбо  лышташым  р;зен шога.  П;рткайык-влак , пытартыш вийыштым  поген, ломбо  деч авыртышым йодыт. «Толза к;ргышкем», – пуше;ге  пелештен  да  лаштыра лышташ коклашке шылтен.
   Шем пыл умбак кайыш. Чевер кече шыргыжалын ончале. Кайык-влакын  угыч  мурышт йо;га. Чик ден Чир ночко пуныштым  р;залтышт. «Тау, ломбо  тыланет», – тауштымек, нуно  теле вашеш  е;-влак  деке чо;ештеныт.
  – Шошым тендам вучем, уло кумылем ден полшем, – ласкан  пелештен, Чик  ден Чирым ужатен. Ломбо   пасу покшелне шкетынак кодын.
    Теле эртен, угыч шошо толын шуо. Адакат  Чик ден Чир  пасуш чо;ештен тольыч. Шкет шогышо Ломбо  ош пеледыш дене пеледалтын. Лышташыжым р;зен, нуным уэш вашлийын. П;рткайык-влак пыжашым  опташ вашкеныт. Т;рл; пырчым, шудым, мамыкым  погымек, ломбо   укшышто  пыжашым оптеныт. Изиш лиймек,  ала-к; й;кым  пуэн.  Изи п;рткайык-влак, муным пудыртен, поче-поче  ош т;няш лектыныт.  Ломбо  чот куанен, «кушташ» т;;алын. Изи колой-влакын «Чик-чирик-чик-чир» й;к-й;анже йырваш шоктен. Чик ден Чир куанен йывыртеныт.
   Тылеч вара шкет шогышо ломбо  ш;лыкан лийын огыл.
Йоча-влаклан йодыш: « Кайык дене пуше;ге келшен кертыт мо?»