Глобус Украiiни. Сi Бриз-2021

Марк Турков
Міжнародні військово-морські навчання "Сі Бриз-2021" стартували в акваторії Чорного моря.

"Цього року в "Сі Бриз" приймають представників майже всіх континентів світу, це знак того, що Україну підтримує весь цивілізований світ. Навчання, у якого велика історія починаючи з 1997 року, має потужний меседж - це підтримка стабільності і миру в нашому регіоні. Наша мета - зробити Чорне море безпечним для країн усіх континентів", - зазначив під час свого виступу Неіжпапа.

Він зазначив, що "Сі-Бриз" є одним з головних інструментів, який наближає ВМС до стандартів Північноатлантичного альянсу.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства оборони.

"Сьогодні, 28 червня, в місті Одеса за участю представників близько 30 країн-учасників відбулася урочиста церемонія відкриття українсько-американських навчань "Сі Бриз-2021". Захід тривав під керівництвом командувача Військово-морських сил ЗС України контрадмірала Олексія Неіжпапи", - сказано в ньому.
Темою багатонаціональних навчань є проведення міжнародної морської операції з безпеки в кризовому регіоні відповідно до стандартів НАТО для підтримання миру і безпеки.

Мета - набуття досвіду дій в міжнародному середовищі при проведенні операцій у складі багатонаціональних сил міжнародних операцій.

Керівництво від української сторони буде здійснюватися заступником командувача ВМС ЗСУ капітаном 1 рангу Олексієм Доскатом, від США - капітаном 1 рангу Стюартом Бауманом.

Зазначається, що в цього року навчання серії "Сі Бриз" є наймасштабнішими, про що свідчить рекордна кількість країн-учасниць, вони триватимуть з 28 червня по 10 липня в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, на Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський і в інших районах нашої країни.

В "Сі Бриз" беруть участь близько 30 кораблів, катерів і суден, понад 30 літаків і вертольотів, до 5 тис. особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки.

Управління застосуванням і забезпечення взаємодії міжнародних, міжвидових, міжродових і міжвідомчих угруповань покладено на морське командування ВМС ЗСУ, яке було створено з метою поділу функцій генерації і застосування відповідно до стандартів НАТО та плану реформування українського флоту.

Головними завданнями буде всебічна підготовка військовослужбовців, штабів і підрозділів ВМС ЗСУ до спільних дій з військовими формуваннями Збройних сил держав-членів НАТО, отримання досвіду з питань оперативного планування, ведення бойових дій за стандартами і процедурами НАТО, підвищення рівня сумісності і міжвидової співпраці між ЗСУ, іншими збройними формуваннями України і збройними силами держав-членів і партнерів Північноатлантичного альянсу.

Основний акцент буде зроблено на відпрацюванні таких елементів, як протичовнова, протикатерна, протиповітряна оборони, протимінні дії, прибережні, річкові та морські операції з перехоплення та протидії незаконним збройним формуванням.

Не менш важливою буде протидія інформаційним операціям і кібербезпека, оборона важливих об'єктів інфраструктури за підтримки авіаційних, сухопутних підрозділів та сил спеціальних операцій.

Під час берегової компоненти навчань буде відпрацьовано взаємодію багатонаціональної тактичної групи під час спільної операції "в кризовому регіоні" за участю морських піхотинців і спеціальних підрозділів країн-учасниць.