Який же собака друг?

Максим Владимирович Кравец
Іноді доводиться чути смішний вислів, мовляв, собака – друг людини*. Але ж цей з дозволу сказати «друг» наводить жах на своїх «друзів», про проблеми нападів псів на людей хіба лінивий не казав.

До того ж, собака є втіленням усіх найгірших якостей, які тільки існують в людському арсеналі: підлабузництва, жорстокості, агресивності, вислужництва та т.і. Недаремно в багатьох культурах слово «собака» — лайливе. Охоче приймали визначення «собаки» тільки кіники, так від них у мови потрапило слово «цинік» з вельми неґативним значенням. А в нашій мові навіть слово «лайка» походить від «лаяти», «брехня» — від «брехати». І прислів’я відповідні: «Собацюзі по заслузі», «Москаль та собака — порода однака», «Москаль, що собака: мову розуміє, а сказати не може».

Натомість про котів часто кажуть, що вони зарозумілі, нахабні, хитрі, людиноненависні, відьмацькі помічники та такі інші бздури. Але хтось чув про напад кота на людину?

Так, кіт самостійний, як Україна, але тому він і не потребує жодного клопоту. Кіт автократичний. Кіт — це кантівська річ у собі.

Кіт чистоплотний: чи хтось колись може сказати «смердючий кіт» або «брудний, як кіт»? Навіть бліх він носить гордовито, як шляхетний пан. Недаремно в народній казці його паном і титулують.

Кіт нищить шкідників, нічого не вимагаючи навзаєм.

Кіт не є лакузою: людей він цінує за їхніми якостями, а не за розмірами подачки.

Кіт фізично ідеальний — він є втіленням спритності та впевненої в собі сили. В його рухах немає жодної помилки. Він точний, зосереджений, гнучкий, меткий, а водночас розважний.

От нещодавно читаю в новинах: "Кіт на прізвисько Сахарок вижив після падіння з 19-го поверху одного з житлових хмарочосів в місті Бостон (Массачусетс). Тварина практично не постраждала.

Господиня Сахарка розповіла, що трохи прочинила вікно, щоб насолодитися надзвичайно теплою для весни погодою. Кіт непомітно протиснувся через вузьку щілину і звалився вниз.

"Подумати тільки, у нього немає жодного перелому! Всього лише кілька ударів. Він запросто міг отримати важкі травми або навіть розбитися. Думаю, його врятувало те, що він розставив лапи в повітрі, що суттєво уповільнило швидкість падіння", - зазначив ветеринар, що оглядав кота. "Це справжнє диво. Думаю, Сахарок використовував одну або дві, а можливо, і цілих вісім зі своїх дев'яти котячих життів".

Кіт знає собі ціну, він аристократ, навіть якщо походить із помийки. Коли кіт спить, він є втіленням затишку.

Кішка в усі віки символізувала сексуальність і жіночу вроду. Про палку жінку кажуть: «закохалася, як кішка». Котячі очі — просто краса.

І треба мати дуже закам’яніле серце, щоб не розчулитися при виді маленького кошеняти, на якого просто неможливо сердитися, навіть якщо воно влаштує якусь шкоду.

От і кажи після цього про справедливість людських суджень!

---------------------------------
* До речі, цей вислів у російській мові звучить як «собака — друг человека». Але ж на відміну від української, в російській слово «собака» жіночого роду. Чому ж тоді «друг», а не «подруга»? Черговий доказ походження лев’ячої частки російської лексики та фразеології від українських (руських) оригіналів.