Путь человека, по которому можно обрести человечес

Рашид Азизов
                ИНСАН ИНСАНВАЛИЗ КЬЯЛЯХЪ ГЪЮРУ РЯКЪ
                (Эссе)

Хилиъ гьюкум айиган, айиганси шулдар! Учв гьюкумдар вуйиси гьибгъру.
Ари бала гьаддиъ а.

       Узуз фу пуз ккунди а му гафариинди: халккут1ай, яв хилиз халкьди гьюкум тувна, чан, халкьдин гъайгъушнаъ дийигъбан бадали, хъа уву гьап1рава? Увуз уву дурарин зиин гьюкум гъабхурайи гьюкумдарси гьугъужвуравуз! Гьаци Гьюкумдарикьан ап1ури гъахьундар. Уву инсан, фтиз илт1ибк1урава? Гьюкум явуб дар! Гьюкум увухьна тувнайиб ву варидариз сабси хайир шлуси ишлетмиш ап1бан бадали! Хъа уву фйир ап1урава, жвувкан мелз кдатрудариз хазна-хана туврава! «Гьаз туврава, дюзди ляхин ап1ин» – к1урудар уву яв жаллут1ар алаъну гюлдина агъуди йихури хъюгърава! Думу дициб яв «гьунар» жилариз зибгрияв!
       Тму терефнаан, дугъриданра, гьюкум халкьди ивнинхъа яв хилиъ!?
       Халкь гъалат1 гъахьнийк1ан!?

Гьар касдик гьунарра ка. Кайи гьунарнаъ аьмлар ап1уз шлуб дар.
Гъап1у тахсрар к1ул’ин дидисну, швумал духьну, хил алдабгъава, Рабби, к1уру агьларикан ишри ухьу гьарсар!
Ари заанвал гьамдиъ а!


               ПУТЬ ЧЕЛОВЕКА, ПО КОТОРОМУ МОЖНО ОБРЕСТИ ЧЕЛОВЕЧЕСКИЙ ОБЛИК
                (Эссе)
                (Подстрочник)

Когда власть в руках, кажется, что действительно так! Кажется, что он обладатель власти.
В этом вся беда.

       Что я хочу сказать этими словами: ну ты бестолочь, в твои руки народом отдана власть, чтобы ты заботился о нём, а ты что творишь то!? Тебя кажется что ты являешься носителем власти над ними! Так, даже Сам Носитель власти не поступал. Ты, человек в кого-что превратился? Власть не тебя принадлежит. Власть тебе доверена, чтобы всем одинаково блага достались! А ты что делаешь, кто облизывает тебя, тому даешь богатства! А тех, кто тебя: «Почему даёшь, справедливо поступай» – говорящих, руками своих карателей убиваешь и травишь! Это такое твое «геройство» чтоб в землю провалило!
       С другой стороны, действительно ли, в твои руки, власть народ вложил!?
       Народ ошибся что ли!?

Каждый человека наделён и геройством. В геройстве не возможно ухитряться.
Каждый из нас, осознав и признав свой поступок, сожалев об этом, прощение у Господа просивших из числа людей, пусть будет!
В этом и заключено геройство!