Рамонт гадзiн, хвiлiн, секунд, iмгненняу

Саша Снежко
(аутарызаваны пераклад)


Гадзіннік спыніўся апоўдні. Нечакана. Над домам бушавала навальніца, а на сэрцы было неспакойна. Лiка адкрыла дзверцы, узяла ключ, паспрабавала завесці, але гадзiнiк па-ранейшаму маўчаў. "Нешта здарылася. І трывога гэтая ня марная", - падумалася ёй. Вырашыла выклікаць майстра па рамонце гадзінiкаў, а потым, калі дождж і навальніца аціхлі, пагрузіла гадзіннiк ў машыну, села за руль і адправілася ў горад ...
Успомнілася, як аднойчы на гадавіну іх вяселля муж прынёс вялікую скрынку, у якой быў гадзіннік з боем.
- Кажуць, што шчаслівыя гадзін не назіраюць, - усміхнуўся муж. - Але мы з табой людзі іншага складу, так што будзем назіраць шчаслівыя гадзіны, хвіліны, секунды. Іх у нас будзе шмат. Я ўпэўнены.
Міхаіл сказаў так проста і ўпэўнена, што Ліка паверыла. Без раздражнення прачыналася па начах ад бою гадзіннiка, каб паправіць у мужа  коўдру . Муж спаў блажэнным сном немаўляцi і бою гадзiннiка не чуў. А яна блукала каля вокнаў, за якімі займаўся світанак, паволі выбягала на кухню прыгатаваць сняданак. Яна была шчаслівая. І гадзіннік адлiчваў сапраўды толькі шчаслівыя хвіліны.
Так працягвалася сем гадоў. Аднойчы муж вярнуўся дадому змрочней звычайнага, раздражнёна спыніў гадзіннiк і сказаў, што ёсць сур'ёзная размова, што павінен сысці, што іх гадзіны шчасця даўно скончылася, а яна не заўважыла гэтага. Ён гаварыў многа, а Ліка быццам аглухла. Яна зачаравана глядзела на ківач і чакала, калі гадзіннiкы, насуперак усяму, сам пойдзе і пачуецца звыклы бой. Але цуд не адбыўся. Гадзіннік стаяў. Муж яшчэ доўга нешта гаварыў, але яго голас быў чутны здалёку, быццам з-за каменнай сцяны. Ліка раптам схапілася за сэрца. Ёй здалося, што яно спынілася разам з гадзiннікам.
Яна праляжала ў бальніцы амаль месяц. Да яе прыходзілі бацькі, прыводзілі сына. А яна баялася пакрыўдзіць іх просьбай як мага хутчэй сысці, каб у цішыні паспрабаваць пачуць біццё сэрца. Сына пыталася: «Гадзіннік ідзе? Б'е? ». Хлопчык гладзіў яе руку і казаў, што гадзіннік здалі ў рамонт,  але іх не змаглі адрамантаваць. Прычыну няспраўнасці не знайшлі, але гадзіннiк упарта адмаўляўся хадзіць.
Яна вярнулася дадому, абвыкала жыць амаль адной. Чакала са школы сына-старшакласніка. Прыгатаваўшы абед, сядзела ў бібліятэцы з кнігай і крадком пазірала на маўклівыя гадзіннiк. Так праходзіў дзень за днём, а потым сын прывёў дзяўчыну і назваў яе сваёй нявестай. Шчаслівая Ліка падышла да гадзіннiка, завяла іх ключом і ён - вось цуд! - пайшоў!
Потым сына-першакурсніка забралi ў армію і цяжарная нявестка пераехала да яе. Гадзіны не стамляліся будзіць дом вясёлым боем. Калі нарадзіўся ўнук, нявестка папрасіла спыніць гадзіннiк, каб ён не перашкаджаў дзіцяці спаць. Ліка засмуцілася, але не пярэчыла просьбе.
Сын вярнуўся з войска, забраў жонку з дзіцём і яны з'ехалі на съёмную кватэру: «Мама, так будзе лепш нам усім». Ёй было не лепш, але Ліка прамаўчала. Зноў завяла гадзіннік і па вечарах сядзела ў бібліятэцы з кнігай, трывожна чакаючы тэлефоннага званка ад сына. Званкі раздаваліся ўсё радзей, прыезды сына з унукам таксама. Сын апраўдваўся, што жонка хварэе і па вечарах і выходных днях трэба быць з ёй.
Потым прыйшла нечаканая, як гром сярод яснага неба, вестка – памерла  нявестка. Ліка спыніла гадзіннiк і завяла іх толькі пасля саракавін. Прасіла сына вярнуцца жыць да яе, але ён прамармытаў, што хлопчык прывык да цішыні, ды і ён ніколі не любіў гэты гадзіннiк з боем. Так яна назаўсёды засталася адна ... А гадзіннік ўсё лічыў час. Ці быў ён шчаслівым, ці быў няшчасным - Ліка і сама не магла сказаць. Але часам, сэрцам адчуваючы, што завод у гадзін канчаецца, шукала ключ і заводзіць гадзіннiкавы механізм...
 І вось навальніца адгрымела, гадзіннік спыніўся. Яна ехала ў горад у майстэрню. Там за шклом ўбачыла маладога чалавека, дзіўна падобнага на яе сына, і сама сабе вырашыла: «Такі маладзенькі не паправіць». Хацела пайсці, але майстар паклікаў яе, адкрыў гадзіннiк, зазірнуў унутр, потым спытаў: «Заводзіць спрабавалі?».
Ліка абурылася: «А як жа ?! Вы лічыце мяне старой, якая выжыла з розуму?». Гадзіншчык ўсміхнуўся: "Гэтаму гадзіннiку наканавана адлічваць вечнасць». Павярнуў ключ некалькі разоў і гадзіннiк ажыў.
- І ніякая Вы ня старая!
Ліка глянула на сваё адлюстраванне ў шкле гадзіннікавай майстэрні і ўбачыла сябе дваццацiгадвай дзяўчынай. У маладым гадзіншчыку, якi дапамагаў выносіць гадзіннiк, яна пазнала свайго былога мужа. Паглядзела на бэдж. На ім значылася «Юрый Міхайлавіч Лучыцкi». Значыць, усё ж такі не памылілася. Значыць, усё ж такі сын. У яе лёс зноў ўваходзіў Ён. Але толькі сваім маладым працягам.