Õüàëûãúóìðý äûøúýìðý

Àìèíýò Ìàòûæåâà
Àááàñ ìýêúóìýùûøIý òõüàìûêIàãú. Ìàôý êúýñè Iîô ûøIýùòûãúý, åæüìè èóíàãúóè àøõûùòûð êúûëýæüûí ôýÿãúý, Iîô ûìûøIýó óàõúòý êúûçûõýêIûðýì, êIýõúîïñûùòûãúý øIóàãúý çûïûëú ÷IýòIàãúý ãîðý êúûãúîòûíûøú, òõüàìûêIý ùûIàêIýð àù ùèóõûíýó.

Çû ìýôý æúîðêú äýäý ãîðýì Àááàñ, çýðèõàáçýó, ãóáãúîì Iîô ùèøIýùòûãúý. Ëúýø äýäýó çýðýïøúûãúýð êúûçýõèøIàãúýó, ÷úûã ÷Iýãúûì ÷IýòIûñõüè ãóïøûñýì çûðèòûãú: «Àëàõüýì óøõúóõüý êIóà÷Iý êúûñõèëúõüýãúàãúýìý çýêIý IýêIý ñûçûíýñûðýð äûøúý ñøIûí ñëúýêIûíýó - Iîô êúèíûìè ñûêúûõýêIûæüûùòûãúý, ñèùûIýíûãúè äýãúó äýäýó çýòåçãúýïñûõüýùòûãú».

ÎøIý-äýìûøIýó ãóùûIý ìàêúý çýõèõûãú:
- Àááàñ! Äæû äýäýì êúûáäýõúóùò à óçêIýëúýIóãúýð! Çû ïêúûãúî ãîðýì IýêIý íýñ – àù ëúûïûòýó àð äûøúý õúóùò.
Àááàñ ûòõüàêIóìèòIóêIý çýõèõûãúýð ûøIîøI õúóãúýï. Àó ùûòìè, çèùýè ìûæúî öIûêIó êúûøòàãú. IàïýêIý íýñûãúý êúîäûåó, ìûæúîð äûøúý øúûïêúý õúóãúý. ÅòIàíý Àááàñ ÿòIîíýðý ìûæúîì íýñûãú- àðè äûøúý õúóãúý.

ÒõüàìûêIýð ëúýøýó ãóøIóàãúý ûêIè åãóïøûñàãú: «Äæû äýäýì êúàëýì ñûêIîùò ûêIè ñàïè, ìûæúóè äûøúý ñøIûùòûõ…ÅòIàíý, áýó ÷Iûãó ñùýôûí, ïñûõúî Ióøúîì óíýøõî ùûçãúýïñûí, ñàäûøõîêIý êúåñûó÷úóõüàí… Øû äýõý äýäýõýð êúýñùýôûùò ûêIè ùûãúûí êIýðàêIýõýìêIý çûçýòåçãúýïñûõüàùò…»

Êúýòýäæûíýó ôýÿãú, àó ëúýøýó ïøúûãúý, ìýëàêIè, ïñû ôàëIè
êúýëIàãú, êIîí çýðèìëúýêIûùòûðè êúûãóðûIóàãú.
«Ï÷ýäûæü óíýì êúèñõûãúýó ñIûãúõýð ñøõûí»,- ãóì êúèëúýäàãú ûêIè ãúîìëàïõúýð çýðûëú äçûî öIûêIîó ÷úûã ÷Iýãúûì ÷Iýëúûì ûëúýíûêúîêIý ûIý ûùýèãú. Àááàñ õüàëïIàìý êúûøòàãú, àó ûæý çûäåëúõüýì, ãúó÷I òàêúûðûì åöýêúàãúý ôýäýó êúûøIîøûãú. Õüàëûãúóðè äûøúý õúóãúý.

Äçûî öIûêIóì áæüûíûøúõüý äæûðè êúèíýãúàãúýòè, Àááàñ ãóIýçý àð êúûïõúîòàãú. Ñûä ôýäý çýëúûùòýíûãúà àù ûãó êúèòýäæàãúýð, áæüûíûøúõüý öIûêIóðè, ûøõûí ûìûëúýêIûíýó äûøúý òàêúûð çýõúóì!
ÒõüàìûêIýæúûð ëúýø äýäýó êúýùòàãú. Äæû ñûäýóùòýó åøúîùòà ûêIè øõýùòà? Ñûäýóùòýó äûøúý äóíàèì ùûïñýóùòà?

 ÇýðýõúóðýìêIý, ïñûíêIý äýäýó ãúàáëýìðý ïñûôàëIýìðý àðûëIûêIûùò, êúèí ïèìûëúàãúîó êúûIýêIàõüýðý äûøúýðè ûãúýôåäýíýó èãúî èôýùòýï.
Àóùòýó Àááàñ åãóïøûñýùòûãúý: çýêIý ûIý çûíýñûðýð äûøúý ìýõúóìý, ûíý êúûïýøIîøIûãú ëIý çûõúóêIý ãúàáëýìðý, ïñûôýëIýíûãúýìðý êúèíýó ðàãúýëúýãúóùòûð.

Ìûù äýæüûì ûíýõýð êúûçýòûðèõè, ÷úûã æüàóì çýðý÷Iýëúûð çåëúýãúóì, çýêIý êúûçýðýïýøIîøIûãúýð êúûãóðûIóàãú. Ëúýøýó æüû êúûùè, êúóøúõüýøõî çûïøúý äýçûãúýì ôýäýó, ûãóêIý ïñûíêIý êúýõúóãú.
- Øûêóð, Àëàõü, ñûäýó äýãúóà çýêIý ïêIûõüàïIýó êúûçýðý÷IýêIûãúýð! – ûIóàãú àù.