Ш. М. Мирзиёеву о памятнике Узбекистану в Москве

Марат Авазович Аваз-Нурзеф
Ваше Превосходительство господин Президент Республики Узбекистан!

Моё открытое письмо к Вам касается памятника нашей стране в Москве. Моя позиция в этом вопросе излагалась в 2017 году в различных письмах в столицу РФ и публикациях на Проза.Ру.

Я по-прежнему считаю, что в Москве должен быть памятник всему Узбекистану, его народу и выдающимся личностям. В 2017-м я предлагал проект такого монумента: каменная плита, а на ней небольшой, но ёмкий, содержательный текст на двух языках – русском и узбекском. Предполагалось, что можно перевести текст и на английский язык. А размещение – на двух сторонах плиты.

Четвёртый год взаимоотношения между Узбекистаном и Россией строятся на понимании обеих сторон их настоятельной необходимости, неотъемлемой актуальности и важности. В текущем году Праздник 9 мая при сохранении своего названия, присвоенного ему при Исламе Каримове, наполнился своим исконным, историческим содержанием: День Победы.
Вы, уважаемый Шавкат Миромонович, скоро будете в столице Российской Федерации, где состоится грандиозное празднование 75-летия Победы во Второй мировой войне. В моём тексте к памятнику Узбекистану в Москве как раз и поставлена во главу угла роль нашей республики в той Войне, её вклад в ту Победу.

Считаю, что сейчас самое время рассмотреть вопрос о памятнике Узбекистану в "сердце" России. Этот вопрос могли бы обсудить и прийти к положительному решению главы наших двух государств на встрече, которая на ближайшем празднике непременно состоится.

Мне представляется, что установка памятника Узбекистану по моему проекту не только уместна на сквере Ислама Каримова в Москве, но и придала бы новое звучание монументу в центре российской столицы самому Основателю и Первому Президенту Независимого Узбекистана, усилила бы его цели и значение. И такой комплекс, безусловно, вызвал бы одобрение в умах, сердцах и душах всех узбекистанцев, всех россиян.

Иллюстрирую данное обращение снимком макета памятника: чёрный камень с размещённым на нём текстом. Дабы не было трудностей в прочтении текста на иллюстрации, представляю его ниже: сначала в оригинале, потом в переложении на узбекский язык (особые буквы в кириллице на Проза.Ру не воспроизводятся), затем – тот же перевод, но в латинице (каждый раз – после пяти "звёздочек").

ПРОШУ ПОСТАВЛЕННЫЙ ВОПРОС ПРИНЯТЬ К РАССМОТРЕНИЮ.


14 июня 2020 года.

                * * * * *

Во время Великой Отечественной войны 1941-1945 годов в Узбекистане были размещены 113 военных госпиталей. Республика была надежным тылом, приняла более 1 млн. эвакуированного населения. Узбекистан стал пристанищем около 100 промышленных предприятий, перемещенных из прифронтовых районов, построил 7 новых электростанций, увеличил выработку электроэнергии более чем втрое, почти удвоил основные фонды промышленности, был одним из арсеналов Советской Армии. Около 1 млн. воинов из Узбекистана сражались на фронтах, 280 были удостоены звания Героя Советского Союза, 120 тыс. награждены орденами и медалями, 32 – орденом Славы трех степеней. Трудящиеся республики сдали в фонд обороны 316 млн. руб. (1943 г.).
В послевоенные десятилетия Узбекистан был основной хлопкосеющей республикой СССР, осваивал целинные земли, добывал и производил чугун, сталь, медь, золото, уран, тракторы, экскаваторы, самолеты, продукцию химической, строительной, легкой, садово-огородной, мясо-молочной и других отраслей.
Независимый Узбекистан – новые высоты: автомобилестроение, малый и средний бизнес, международная арена, достижения в большом спорте, национальные ценности и идея, свой путь развития, великое будущее.
Древняя земля. Богатая, многообразная история, просматриваемая на глубину не менее трех тысячелетий. И каждый век рождал людей, оставлявших о себе память на все грядущие времена: воины, правители, ученые, поэты, прозаики, политики. Одни из них говорили на староузбекском языке, другие – на иранском, третие – знали оба, иные – писали и на арабском, деятели советского периода – на узбекском и русском. Здесь лишь малая толика имен: Спитамен, Мухаммад аль-Хорезми, Ахмад аль-Фергани, Абу Насар аль-Фараби, Абу Рейхан аль-Бируни, Абу Али ибн Сина, Джалалиддин Мангуберды, Тимур-Малик, Махмуд Тараби, Амир Темур, Улугбек, Абдурахман Джами, Хусейн Байкаро, Навои, Бабур, Гульхани, Агахи, Ахмад Дониш, Мукими, Фуркат, Юлдаш Ахунбабаев, Файзулла Ходжаев, Акмаль Икрамов, Абдулла Каххар, Нуритдин Мухитдинов, Сагды Сираждинов, Абдулла Орипов.
У истоков узбекской советской литературы стоял Хамза Хакимзода Ниёзий (1889-1929), насмерть забитый камнями религиозными фанатами в ферганском Шахимардане.
Последним из первых секретарей ЦК КП Узбекистана был Ислам Абдуганиевич Каримов (1938-2016). Он же стал первым и пожизненным президентом Республики Узбекистан, провозглашенной вслед упразднению СССР в 1991-м.


                * * * * *


1941-1945 йиллардаги Улуг Ватан уруши даврида 113 та харбий госпитал Узбекистонда жойлашган эди. Республика бир миллиондан ортик эвакуатсия килинган ахолини кабул килган ишончли орка эди. Узбекистон юзга якин саноат корхоналари учун бошпана булди, 7 та янги электр стантсиялари курди, электр энергиясини ишлаб чикариш уч баравар купайтирди, саноатнинг асосий фондлари деярли икки баравар усди ва Совет Армиясининг курол-ярогларидан бири эди. Урушда узбекистонлик 1 миллионга якин аскар жанг килди, 280 киши Совет Иттифоки Кахрамони унвонига сазовор булди, 120 минг киши орден ва медаллар билан такдирланди, 32 киши уч даражали Шон-шараф ордени билан такдирланди. Республиканинг мехнаткаш халки мудофаа фондига 316 миллион рубл хайрия килди. (1943).
Урушдан кейинги ун йилликларда Узбекистон СССРнинг асосий пахта етиштирувчи республикаси булиб, курик ерларни ривожлантирди, казиб олиш ва ишлаб чикаришда чуян, пулат, мис, олтин, уран, тракторлар, экскаваторлар, самолётлар, кимё, курилиш, енгил саноат, бог, гушт-сут ва бошка саноат махсулотлари булди.
Мустакил Узбекистон – янги марралар: автомобилсозлик, кичик ва урта бизнес, халкаро майдон, спортдаги ютуклар, миллий кадриятлар ва гоялар, уз ривожланиш йуллари, буюк келажак.
Кадимий замин. Хеч булмаганда уч минг йиллик чукурликда куринадиган бой, хилма-хил тарих. Ва хар бир аср келажак авлодлар учун уз хотираларини колдирган одамларни тугдирди: жангчилар, хукмдорлар, олимлар, шоирлар, ёзувчилар, сиёсатчилар. Улардан баъзилари эски узбек тилида гапиришган, баъзилари – Эрон тилида, баъзилари – иккаласини хам билишган, баъзилари – араб тилида хам ёзган, Совет давридаги шахслар – узбек ва рус тилларида ёзишган. Исмларнинг факатгина озгина кисми: Спитамен, Мухаммад ал-Хоразмий, Ахмад ал-Фаргоний, Абу Насар ал-Фаробий, Абу Райхон ал-Беруний, Абу Али ибн Сино, Жалолиддин Мангуберди, Темур-Малик, Махмуд Тараби, Амир Темур, Мирзо Улугбек, Абдурахмон Жомий, Хусайн Бойкаро, Навоий, Бобур, Гулхани, Огахий, Ахмад Дониш, Мукими, Фуркат, Йулдош Охунбобоев, Файзулла Хужаев, Акмал Икромов, Абдулла Каххор, Нуритдин Мухитдинов, Сагди Сираждинов, Абдулла Орипов.
Узбек совет адабиётининг бошида Фаргонанинг Шохимардонида диний мухлислари томонидан тошбурон килинган Хамза Хакимзода Ниёзий (1889-1929) турган.
Узбекистон Компартияси Марказий Комитетининг биринчи котибларидан сунггиси Ислом Абдуганиевич Каримов (1938-2016) эди. Шунингдек, у 1991 йилда СССР таркалгандан кейин эълон килинган Узбекистон Республикасининг биринчи ва умрбод президенти булди.


                * * * * *


1941-1945 yillardagi Ulug' Vatan urushi davrida 113 ta harbiy gospital O'zbekistonda joylashgan edi. Respublika bir milliondan ortiq evakuatsiya qilingan aholini qabul qilgan ishonchli orqa edi. O'zbekiston yuzga yaqin sanoat korxonalari uchun boshpana bo'ldi, 7 ta yangi elektr stantsiyalari qurdi, elektr energiyasini ishlab chiqarish uch baravar ko'paytirdi, sanoatning asosiy fondlari deyarli ikki baravar o'sdi va Sovet Armiyasining qurol-yarog'laridan biri edi. Urushda o'zbekistonlik 1 millionga yaqin askar jang qildi, 280 kishi Sovet Ittifoqi Qahramoni unvoniga sazovor bo'ldi, 120 ming kishi orden va medallar bilan taqdirlandi, 32 kishi uch darajali Shon-sharaf ordeni bilan taqdirlandi. Respublikaning mehnatkash xalqi mudofaa fondiga 316 million rubl xayriya qildi. (1943).
Urushdan keyingi o'n yilliklarda O'zbekiston SSSRning asosiy paxta etishtiruvchi respublikasi bo'lib, qo'riq erlarni rivojlantirdi, qazib olish va ishlab chiqarishda cho'yan, po'lat, mis, oltin, uran, traktorlar, ekskavatorlar, samolyotlar, kimyo, qurilish, engil sanoat, bog', go'sht-sut va boshqa sanoat mahsulotlari bo'ldi. .
Mustaqil O'zbekiston – yangi marralar: avtomobilsozlik, kichik va o'rta biznes, xalqaro maydon, sportdagi yutuqlar, milliy qadriyatlar va g'oyalar, o'z rivojlanish yo'llari, buyuk kelajak.
Qadimgiy zamin. Hech bo'lmaganda uch ming yillik chuqurlikda ko'rinadigan boy, xilma-xil tarix. Va har bir asr kelajak avlodlar uchun o'z xotiralarini qoldirgan odamlarni tug'dirdi: jangchilar, hukmdorlar, olimlar, shoirlar, yozuvchilar, siyosatchilar. Ulardan ba'zilari eski o'zbek tilida gapirishgan, ba'zilari – Eron tilida, ba'zilari – ikkalasini ham bilishgan, ba'zilari – arab tilida ham  yozgan, Sovet davridagi shaxslar – o'zbek va rus tillarida yozishgan. Ismlarning faqatgina ozgina qismi: Spitamen, Muhammad al-Xorazmiy, Ahmad al-Farg'oniy, Abu Nasar al-Farobiy, Abu Rayhon al-Beruniy, Abu Ali ibn Sino, Jaloliddin Manguberdi, Temur-Malik, Mahmud Tarabi, Amir Temur, Mirzo Ulug'bek, Abdurahmon Jomiy, Husayn Boyqaro, Navoiy, Bobur, Gulxani, Ogaxiy, Ahmad Donish, Muqimi, Furqat, Yo'ldosh Oxunboboev, Fayzulla Xo'jaev, Akmal Ikromov, Abdulla Kaxhor, Nuritdin Muhitdinov, Sag'di Sirajdinov, Abdulla Oripov.
O;zbek sovet adabiyotining boshida Farg'onaning Shohimardonida diniy muxlislari tomonidan toshbo‘ron qilingan Hamza Hakimzoda Niyoziy (1889-1929) turgan.
O‘zbekiston Kompartiyasi Markaziy Komitetining birinchi kotiblaridan so‘nggisi Islom Abdug‘aniyevich Karimov (1938-2016) edi. Shuningdek, u 1991 yilda SSSR tarqalgandan keyin e'lon qilingan O'zbekiston Respublikasining birinchi va umrbod prezidenti bo'ldi.