Жагор туралы

Прохор Прохоров 3
Осы естуімше, ;лім Т;рт;аралар А;т;бе, ;ызылорда облыстарында т;рады екен. Шектілер А;т;бе жа;та к;п болса, мен т;р;ан ауылда Шобан, Суыншы, Ш;мекейлер к;п еді. Тіпте, ;ожа да бол;ан. Ол ;айдан адасып ж;рген ;ожа екенін ешкім білмейді.

;йтеуір, молда болып, ;лгенге ;;ран о;ып, балдарды піштіріп ж;ріпті. Б;рі ;ожа деп ;ор;ып аула; ж;ріпті. Совет заманында молдалар ;те жуас, ;ойды; ауызынан ш;п алмайтын періштедей адам бол;ан ;ой. Жа;а;ы ;ожамыз (оны; аты да ешкімні; есінде ;ал;ан жо;) ж;рт ;атарлы кедей ;мір с;ріпті, бес-алты ;ойы, бір-екі сиыры бар болыпты.

;ожаны ;ойыш, орыс та болыпты, Жагор деген. Ол б;декеште ж;мыс істепті. Ж;мысы Дарьядан насоспен жа;а;ы б;декешті толтыру. Жерді; астымен трубамен б;декешті; суы станса;а барып жо;арыдан парауыз;а ;;йылады, Жагор б;декешті ;айтып толтырады, с;йтіп к;н ;ткізеді. Енді, ;ыста Дарья;а м;з ;атады, к;ктемде су тасиды, жазда ;;риды, ая;ы;мен кешіп ;тесі;. Су тартуды; да ;иынды;тары бар.

Со;ыс біткен жылдары ;мір с;ру ;ыйын болды ;ой. А;ша ешкімде жо;, магазинде зат та жо;. Ж;рт малымен к;н к;ріп отырды. Жагор да мал ;ста;ан. ;аза;ша;а судай, сары ;атыны да, балдары да сенен арты; біледі. Сол Жагор, темірден хабары бар ;ой, бір к;ні ;аладан сипрат алып келді. ;;дайды; ;;дреті, бір шелек с;т ;;йса;, бір ш;мектен ;айма;, екіншісінен суы шы;ады.

Ол заманда холодник жо;, ;атындар с;тті ашытып алмаумен ;лек. Айран, ;;рт, май істеуге де уа;ыт, шама жо;. Не керек, б;кіл аулды; ;атындары жа;а;ы Жагор;а бір-екі шелек с;тпен к;нде азанда баратын болды. Ол б;рене ;ндемей тартып береді, біра; аптасына бір рет ;р ;айсысы бір-бір шелек с;ттен Жагор;а ;;йып кету керек.

Осы к;нге дейін с;тін ;айда ;;рта білмей ж;ргендер о;ан ;арсы емес. Біра; к;бісі еште;е ойламай аза;;ы сау;ан бір шелегін ;уйып кете берсе, ішіндеге ;улары су араластырып береді екен. А;ма; орыс бай;амай ;алады деп ойлайды да. Жагор айналдырса, ;айма; емес, ;;р су шы;ып жатыр. Ол ай;айлайды, ;атын сиырына жабады, келіп ;кпесін кездескен бас;а ;атындар;а кезек-кезек айтады «;др;м ;алсын, о;ан берем ба, балдарыма берем ба» деп. Біра; ерте;іне ;кпесі жазылады.

Балдар-;ыздары ;скесін Жагор жал;ыз ;зі ;аза; ауылында отыра алмады да, ;ала;а к;шіп кетті. ;рі ;арай не бол;анын ешкім білмейді. ;нгімені сол ауылды; т;р;ындарынан естідім. Олар ;тірік айта алмайды, ауызын ашса жер к;рінеді, алдаса ойнап айтады. Сонды;тан сенбеуге болмайды.