Антон Чехов У моiх жилах тече украiнська кров...

Валентин Бугрим
ДО 160-РІЧЧЯ з ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
СВІТОВОГО КЛАСИКА

 «Україна дорога і близька моєму серцю...»
А.П.Чехов (1860-1904 рр.ж.)

Народився видатний прозаїк і драматург Антон Павлович Чехов 17 (29) січня 1860 року в Таганрозі Катеринославської губернії. Став класиком світової літератури. Лікар за фахом. Почесний академік Імператорської Академії наук із розряду красного письменства (1900-1902 рр.). Один із найвідоміших драматургів світу. Його твори перекладено більше 100-а мовами. Його п'єси «Чайка», «Три сестри» і «Вишневий сад» упродовж понад сторіччя ставляться в багатьох театрах світу. За 25 років творчості Чехов створив понад 500 різножанрових творів (повістей, п'єс, оповідань), багато з яких стали класикою світової літератури. Особливо популярними є «Степ», «Нецікава історія», «Дуель», «Палата № 6», «Оповідання невідомої людини», «Мужики» (1897), «Людина у футлярі» (1898), «У яру», «Дітвора», «Драма на полюванні»; із п'єс: «Іванов», «Чайка», «Дядя Ваня», «Три сестри», «Вишневий сад»...
Фотореродукція із портрета А.П. Чехова, виконананого Осипом Бразом 1898 року
ПОХОДЖЕННЯ. Батько письменника (1823-1898 рр.ж.) – Павло Єгорович Чехов – народився у с. Вільховатка Полтавської губернії, у родині кріпаків. У дитинстві навчався у сільській школі, чудово співав. 1840 року на місцевому заводі опановував цукроваріння. У 1841 р. батько викупив сина Павла з неволі. Маючи підприємливу здібність, він став згодом торговце і купцем. Мати письменника – Морозова Євгенія Яківна (1835-1919 рр.ж.). Її навчали вдома, але через втрату Отчий дім у Таганрозі. батька у 12 років заняття припинилися. У
перепису населення свою національність письменник визначав як «малорос», що тоді означало  «українець».
ЩОДО ПРІЗВИЩА. В автобіографії письменника не зустрічається трактування свойого прізвища. Але якщо поцікавитися, то виясняється, що прізвище “Чехов” походить від прізвиська “Чех”. Не виключено, що в його основі діалектне слово «чех», утворене від дієслова «чхати». У такому випадку, прізвисько “Чех” могла отримати дитина, яку «чех здолав». Однак – це прізвисько батьки нерідко давали і здоровому малюку, щоб уберегти його від чхання і пов'язаних із ним хвороб. За однією ж із версій, так могли називати нащадка чехів. Але Чехови/Чохови жили на Русі задовго до появи чехів. Щоб її більщ аргуметованіше зрозуміти і розтлумачити, досить згадати деякі народні вирази ще з тих часів: «На всякий чех не наздоровиться», «Чхнути у понеділок – користь на тижні», «Не вірю я ні у сон, ні в чих, а вірю я в свій червені в'яз». Отже, чех – це чих або чмих (від дієслова чхати). До речі, існує й прізвище Чохов. Із цього ж гнізда і прізвище Чехонін (чехоні – це зменшене від мирських імен-прізвиськ Чех або Чох), хоча вона може бути утворена і від назви риби чехонь. У родині ж вважали, що своє прізвище вони отримали від предка чеха.
ДИТИНСТВО і ЮНІСТЬ. Родина Чехових нараховувала шестеро дітей. Антон був третім. Спершу хлопець учився в грецькій школі Таганрога. Грек, який утримував школу, змушував зазубрювати уроки, бив учнів лінійкою, ставив у куток на коліна на велику сіль. У 8 років, після двох років навчання, Антон вступив у Таганрозьку гімназію (нині Гімназія № 2 ім. А. П. Чехова). Чоловіча класична гімназія була найстарішим навчальним закладом на півдні Росії (заснована 1806 р.) і давала добрі як на ті часи освіту та виховання. Закінчивши вісім класів гімназії, випускники могли без іспитів вступати до будь-якого російського університету або поїхати навчатися за кордон. У гімназії сформувалося його бачення світу, любов до книг, знань і театру. Тут він отримав свій перший літературний псевдонім «Чехонте», яким його нагородив вчитель Закону Божого Федір Покровський. Тут почалися його перші літературні та сценічні спроби. Свою першу драму «Безбатьківщина» Антон написав у 18 років. Особливу роль у формуванні його творчості зіграв таганрозький театр, заснований 1827 р. Чехов побував у ньому вперше у 13 років, коли побачив п'єсу французького композитора і одного із засновників класичної опери Жака Оффенбаха (1819-1880 рр.ж., при народженні Якоб Ебершт) «Чудова Єлена».
Пізніше в одному зі своїх листів А.Чехов напише: «Театр мені давав колись багато хорошого… Раніше для мене не було більшої насолоди як сидіти в театрі …» Не випадково герої його перших творів, таких як «Трагік», «Комік», «Бенефіс», «Недаремно курка співала», були акторами і актрисами. Чехов-гімназист видавав гумористичні журнали, придумував підписи до малюнків, писав цікаві розповіді, сценки. Гімназійний період Чехова був важливим для дозрівання і формування його особистості, розвитку її духовних основ. Гімназичні роки дали Чехову величезний матеріал для письменницької роботи. Найтиповіші і колоритні постаті з'являться пізніше на сторінках його творів. Можливо, однією із таких фігур був і його вчитель математики Е.І.Дзержинський (1838-1882 рр.ж.) – батько майбутнього першого голови ВНК. 1876 року родина Чехових переїхала в Москву з причини банкрутства батька. Проте Антон залишився до закінчення навчання в Таганрозі, заробляючи собі на життя репетиторством. У 1879-у році він закінчив гімназію.
СТАНОВЛЕННЯ. 1879 року син переїхав до батьків у Москву і вступив на медичний факультет Московського університету, де навчався у відомих професорів, видатного хірурга Миколи Скліфосовського (1836-1904 рр.ж.) і талановитого терапевта та педагога Георгія Захар'їна (1829-1898 рр.ж.) (інших). Його лекції надовго залишалися у памяті слухачів на все життя. Хоча надруковані, вони багато втрачали для тих, хто мав щастя їх слухати. А. П. Чехов, учень Г.П.Захар’їна, пізніше писав: «Вийшли лекції Захарїна, я купив і прочитав. Та ба! Є лібретто, але немає опери, немає тієї музики, яку я чув, коли був студентом». Клінічні лекції Захарїна були перекладені на англійську, французьку і німецьку мови.
Також 1870 р. його брат Іван отримав місце вчителя в підмосковному місті Воскресенську. Йому виділили простору квартиру, де могла би проживати навіть родина. Чехови жили у Москві тісно, тому приїдили на літо до Івана. Там, 1881 р. Антон Чехов познайомився з доктором П. А. Архангельським, завідувачем Воскресенської лікарні (Чикінської лікарні). З 1882 року, будучи студентом, він уже допомагав лікарям приймати пацієнтів. 1884 року Чехов закінчив курс університету і почав працювати повітовим лікарем у Чикінській лікарні.
Потім він певний час завідував лікарнею у Звенигороді під Москвою.
1880 року в 10 номері журналу «Стрекоза» виходить його перший друкований твір. 1886 року Чехов їде в Петербург, де журналіст і видавець, письменник О.С.Суворін (1834-1912 рр.ж.), театральний критик і драматург запропонував йому стати редактором газети «Новое время». З весни 1885 року сім'я Чехових переїхала до помістя Бабкіно неподалік Воскресенська. Тим часом Антон Павлович пише збірки творів «Пестрые рассказы» (1886), «Невинные речи» (1887). Від початку співпраці з редакцією газети Чехов відмовляється від свого псевдоніму «Чехонте» і підписується уже повним прізвищем.
1887 року в театрі поставили першу п'єсу Антона Чехова «Иванов».
Наприкінці 1880-х років Антон Павлович живе у Москві на Садово-Кудринській вулиці (1886-1890 рр.). Там він знімав невеличкий двоповерховий флігель, який за своєю архітектурою нагадував старомодний комод. Із ним разом проживали його батьки, сестра Марія Павлівна (1863-1957 рр.ж.), художниця, яка викладала у приватній гімназії Л.Ф.Ржевської, молодший брат Михайло Павлович – студент юридичного факультету Московського університету. Як помітно, завдяки купецтву батька, діти змогли отримати освіту. Інші брати жили окремо: журналіст Олександр Павлович – у Петербурзі, педагог Іван Павлович – в Москві на казенній квартирі при Арбатському училищі, художник Микола Павлович то жив із своєю позашлюбною дружиною А.А.Гольден у «мебльованих кімнатах», то раптом повертався до брата в «будинок-комод», щоб потім знову кудись несподівано подітись.
1888 року родина Чехових переселилася у флігель «Лука» маєтку поміщиків Линтварьових, поблизу м.Суми Харківської губернії аби провести там весну й літо.
1890 року Антон Чехов вирушив до Сибіру, а згодом відвідав Сахалін – місце заслання каторжників про що потім написав у своїх творах.
1892 року Чехов купив помістя у Меліхово, де він не лише багато писав у період розквіту його творчості, але й лікував людей і отримав значну медичну практику. 1897 року в Чехова різко загострився туберкульоз. Від цього його здоров'я настільки ослабло, що лікарі прописали йому вирушити на південь. Тому Чехов купив невеличку ділянку землі у Ялті і будує там дачу.
ЧЕХОВ і ЖІНКИ. Дану тему, фактично, обминає більшість дослідників. А його осибисте життя було насиченим і нерозбірливим. "Усі таємниці кохання я пізнав в 13 років", - зізнався одного разу Антон Павлович, даючи інтерв'ю редактору журналу «Север». Ясна річ, опираючись в основному на його зізнання, вималювується досить строката картина. «Розпусних жінок я бачив і сам грішив багаторазово ... - зізнавався також він в одному зі своїх листів і пояснював переваги зв'язків з доступними жінками: ... роман із жінкою з порядного кола – процедура довга. По-перше, потрібна ніч ... У номері ваша дама падає духом, тремтить і вигукує: «Ах, Боже мій, що я роблю ?! Ні! Ні! »Добрий час йде на роздягання і на слова, дама ваша на зворотному шляху має такий вираз, як ніби ви її згвалтували, і весь час бурмоче: «Ні, ніколи собі цього не прощу!»
Життєрадісний красень, інтелігент в пенсне, вишукано і модно зодягнутий, високий, 182 см на зріст, у ньому приваблювало все: усміхнені очі, м'який голос, дотепність, талант і слава. В одному з листів, помічених 1883 роком, він писав, що кожну вподобану йому дівчину вдається «тарарахнуть».
Чехов цілеспрямовано знайомився із жінками, спокушав їх, все спостереження використовував для справи – перетворював у текст. Опісля він втрачав до жінки будь-який інтерес. Так і ставав знавцем жіночої душі.
Правда, по юності років не обійшлося і без романтики. Його перша велика любов - Дуня Ефрос. Юна особа з єврейської сім'ї притягувала його до себе активною чуттєвістю. Такий тип «небезпечних» жінок, що добивається повної сексуальної підпорядкованості жертви, його одночасно порушував і відштовхував. Він навіть зробив їй пропозицію, але її родина йому відмовила. Антон зітхнув з полегшенням. Літературний успіх залучав його більше, ніж Дуня Ефрос. Для нових оповідань, повістей і п'єс потрібні були нові враження. І він продовжував осягати жіночу душу, домагаючись сексуальних перемог. При цьому Чехов панічно боявся одружитися. Йому навіть снився нав'язливий кошмар, ніби його одружили на абсолютно незнайомій йому, чужий і нелюбимої жінці. Між тим шанувальниці за ним упадали постійно. Залишалося лише маневрувати. Любов'ю до нього палала петербурзька письменниця Лідія Авілова. Екзальтована дамочка запевняла, що вони любили один одного в минулому житті. Чехов підігравав: «Ми не встигли одружитися, тому що загинули в корабельній аварії».
15-річна письменниця Олена Шаврова принесла йому свій рукопис. Він давав їй поради, як удосконалюватися на літературній ниві. Зрозумівши, що сподіватися на одруження не варто, Олена вийшла заміж за іншого.
А письменник все вивчав жіночий характер. Одна за одною актриси, вчительки місцевої сільської школи ... Хотілося нових вражень. Письменник кинувся на Сахалін. Маленькі брюнетки з великою мудрованої зачіскою, красивим тілом і короткими ніжками приводили його в захват. Ось цитати з листів письменника.
«Японки не ламаються і не манірні, як російські. У справі виявляють майстерність дивовижне, так що вам здається, що ви не вживаєте, а берете участь у верховій їзді вищої школи. Кінчаючи, японка тягне з рукава зубками листок бавовняного паперу, ловить вас за «хлопчика» і несподівано для вас виробляє обтирання, при цьому папір лоскоче живіт. І все це кокетливо, сміючись ».
«Місце, де був рай, - так Чехов називає Цейлон. - По горло наситився пальмовими лісами і бронзовими жінками. Коли у мене будуть діти, то я не без гордості скажу їм: «Сукині діти, я за своє життя мав зносини з чорноокої індускою ... і де ж? У кокосовому лісі в місячну ніч! »
Після яскравої екзотики – знову манірні російські дамочки. А як хотілося веселою, ні до чого не зобов'язуючи гри. І тут прекрасний об'єкт: Ліка Мизинова. Він то наближав її, ставав надзвичайно ніжний, то раптом робився похмурим і холодним. Одного разу написав їй листа: «Ліко! Я люблю Вас пристрасно, як тигр, і пропоную Вам руку ». Але далі йшла підпис: «Ватажок дворняжок Головін-Ртищев. P.S. Відповідь повідомте мімікою. Ви – коса ». Гра компрометувала Ліку. Вона сподівалася, що він просто коливається, відтягуючи з пропозицією про одруження. А Чехов тим часом писав друзям: «Одружуватися я не хочу, та й не на кого. Мені було б нудно возитися з дружиною. А закохатися дуже не завадило б. Нудно без сильної любові. Будьте ласкаві, я одружуся. Але дайте мені таку дружину, яка, як місяць, була б на моєму небі не кожен день. Щастя ж, яке триває від ранку до ранку, я не витримаю ». І тут він знайомиться з актрисою Лідією Яворської.
Дівчина не приховувала інтимних відносин з подружкою – письменницею, журналісткою і перекладачкою Тетяною Щепкінною-Куперник (1874-1952 рр.ж.), правнука відомого актора Михайла Семеновича Щепкіна (1788-1863 рр.ж.). Але для письменника роман із лесбіянкою – теж гострі відчуття. Він знаходив її пікантною фурією, хижачкою і владною пані. Вона, за його визнанням, викликала в ньому одночасно і насолоду, і огиду. Короткий необтяжливий роман з Яворською письменнику був більше до душі, ніж любов Ліки. Щоб викликати його ревнощі, Ліка закрутила роман з Ісааком Левітаном, знаменитим художником. А потім і з іншим приятелем Чехова – письменником Потапенком, який, зробивши їй дитину, кинув її. Незабаром після цього в житті Антона Павловича з'явилася Ольга Кніппер. Вона боролася за місце прими МХТ із популярною актрисою і красунею Марією Андрєєвої (1868-1953 рр.ж.). Кніппер була коханкою одного співдиректора МХТ – Немировича-Данченка, Андрєєва – іншого, Сави Морозова (1862-1905 рр..ж.), відомий підприємець і меценат. Одного разу вони грали у фанти: загадали, які з відомих письменників їм дістануться. Андрєєва витягнула папірець з ініціалами Горького, а Кніппер – Чехова. Так і сталося.
Красунею Кніппер не можна було назвати. Втім, важке підборіддя підкреслював сильну волю, а великий рот – підвищену чуттєвість. Спочатку Чехов почав грати з Кніппер так само, як і з Лікою: напівзізнання, натяки. Але Ольга виявилася набагато досвідченішою і наполегливішою за попередницю. Від платонічної гри швидко перейшла до плотських стосунків і незабаром повела розмови про одруження. Чехов майже не пручався. Йому подобалося відчувати себе предметом полювання. А може, він розумів: жити йому залишалося недовго, долала сухота. До того ж Ольга і не збиралася залишати театр і перебиратися до нього в Ялту. Тобто вона могла стати тією самою дружиною, про яку він мріяв: щоб, подібно до місяця, з'являлася на небі не кожен день.
Але це аж ніяк не означає, що Чехов був щасливи й особисто-подружньому житті. Жінки його любили і він їх кохав. Однак одружився він пізно, в 41 рік.. Жартома він говорив, що йому потрібна така дружина, яка, як місяць: з'являлася б на його небокраї не кожен день. Такою і стала Ольга Кніпппер, актриса Московського художнього театру. У травні 1897 р. А.П.Чехов одружився з Ольгою Леонардівною Кніппер (1868-1959 рр.ж.) (яка тепер стала Кніппер-Чехова) – відомою російською акторкою Московського художнього театру, хто грала фактично всі головні ролі у його п’єсах!
Одружився Чехов в 41 рік. Його оточення мало великий сумнів у щирості Ольги. Багато хто вважав, що «повінчав» їх Немирович-Данченко, аби сильніше прив'язати талановитого драматурга до МХТ. Він замовляв Чехову п'єсу за п'єсою і дуже рідко відпускав Ольгу до чоловіка. Але Антон Павлович раптом відчув, яка страшна самотність. Хворий Чехов відвідував дружину в Москві. Він лежав удома, кутаючись у плед, а вона при першій нагоді вислизала. За нею заїжджав Немирович у фраку, пахне сигарами і дорогим одеколоном, а вона у вечірньому туалеті, надушена, красива, молода, підходила до чоловіка зі словами: «Не сумуй без мене, Дусик», - згадував письменник Іван Бунін (1870-1953 рр.ж.), лавреат Нобелівської премії із літератури (1933 р.). Годині о четвертій, а іноді і зовсім під ранок вона поверталася із запахами вина і духів.
Перед весіллям письменник обстежувався у лікаря. Виявилися сліди давньої гонореї, яку він підхопив, блукаючи по борделях. З'явилася й інша неприємність. «У мене вечорами буває імпотенція», - писав він одному з друзів.
А. П.Чехов і О.Л.Кніппер. Травень 1901 р.
Весілля Антона і Ольги відбулося тихо, можна сказати, таємно. Воно не змінила їхніх відносин. Вони як і раніше жили нарізно: вона – у Москві, він мешкав у Ялті. Вона не могла кинути театр, а йому був категорично протипоказаний холодний клімат. Їхній шлюб – це низка рідкісних зустрічей і тяжких розлук і тільки постійне листування, ряснота ласкавих слів та зізнаннями у щирості почуттів, допомогла зберегти їхню любов. .В офіційному шлюбі у Чехова і Кніппер дітей не було. Однак, на думку біографів, у 1900 році у нього народилася позашлюбна дочка. Коли за Антоном Чеховим уже почала полювати Ольга Кніппер, у письменника був короткий роман із Ніною Корш, її батько – був власник першого приватного театру Росії. Ніна завагітніла, але не стала нікому розповідати, хто є батько дитини. Одного разу вона навіть приїжджала з донькою Танею (1900 р.н.) до Чехова. А після Жовтневого перевороту Ніна Федорівна Корш емігрувала і жила з донею, Тетяною Антоновною Корш у Парижі, яка теж, як і батько, була лікарем.
Спеціальну публікацію походженням письменника присвятив часопис «Собеседник». (21.04.2011 р.).
ТВОРЧІСТЬ. Загалом творчість А.П.Чехова можна ділити на два основні періоди: Чехово-Чехонтський (за псевдонімами)(1-й) і Чеховський («2-й),(коли всі твори він підписував уже тільки своїм прізвищем).
В юності Чехов і думати не смів про те, щоб присвятити життя літературної діяльності. Бідність і турбота про рідних змусили його обрати інше терені: медицину, яка на той час приносила істотний доход і дозволяла вибитися «у люди».
У перший період творчості, починаючи з1880 р., будучи студентом-медиком першого курсу, Чехов розмістив у журналі «Бабка» розповідь «Лист до вченого сусіда» і гумореску «Що найчастіше зустрічається в романах, повістях тощо». Це був його дебют у пресі. У наступні роки Чехов писав оповідання, фейлетони, гуморески – «дріб'язок» під псевдонімами Антоша Чехонте і Людина без селезінки або їх варіантами, чи зовсім без підпису. А також – у виданнях «малої преси», переважно гумористичних: московських часописах «Будильник», «Глядач» та ін. і в петербурзьких гумористичних тижневиках «Осколки», «Стрекоза» . Чехов співпрацював також із «Петербургской газетой» (з 1884 р., з перервами), з суворінской газетою «Новое время» (1886-1893 рр.), з «Русскими ведомостями» (1893-1899 рр.). У 1882 р. Чехов підготував перший збірник оповідань «Витівка», але він не побачив світ, можливо, через цензурні бар’єри. 1884 року вийшла збірка його оповідань – «Казки Мельпомени» (за підписом «А. Чехонте»).
1885-1986 роки – період розквіту Чехова як «белетриста-мініатюриста» – автора коротких, в основному гумористичних оповідань. У той час, за його власним визнанням, він писав по творові на день. Сучасники вважали, що Чехов так і залишиться у цьому жанрі, але навесні 1886 він отримав лист від відомого російського літератора і мистецтвознавця Д. В.Григоровича (1822-1900 рр.ж.), де той критикував автора за те, що витрачав свій талант на «дріб'язок». «Голодувати краще, як ми свого часу голодували, побережіть ваші враження для праці обдуманої (…). Одна така праця буде в сто разів вище оцінена сотні прекрасних оповідань, розкиданих у різний час з газет»,— писав Дмиторо Григорович. До речі, у 1836-1840 рр. він навчався в Петербурзькій академії мистецтв, де зблизився з Т.Г. Шевченком і у «Літературних спогадах» розповів про зустрічі з Тарасом Шевченком (1814-1861 рр.ж.), Євгеном Гребінкою (1812-1848 рр.ж.), іншими українськими письменниками. (Згодом до порад Д.В.Григоровича Антону Чехову приєдналися О. С.Суворін (1834-1912 рр.ж. письменник, видавець, драматург, театральний критик), І.Я.Білібін (1876-1942 рр.ж., художник-графік, учитель відомого українського графіка Георгія Нарбута (1886-1920 рр.ж.) і О.М.Плещеєв (1825-1893 рр.ж., письменник, критик і перекладач, знайоми і листувався з Тарасом Шевченком (переклав 9 творів), Антоном Чеховим, Марком Вовчком, 1833-1907 рр.ж.).
Антон Чехов прислухався до цих порад. Із 1887 року він все менше співпрацював із гумористичними журналами; було перервано співпрацю з «Будильником». Його оповідання ставали все довшими і серйознішими. Про важливі зміни, що відбувалися тоді з Чеховим, свідчить ще й нове його бажання та прагнення подорожувати. У тому ж 1887 році він відправився в мандри на південь, у рідні місця; пізніше він їздив по «гоголівських місцях», у Крим, на Кавказ. Все це пояснювалося тим, що Чехов відчував недолік вражень, невдоволення собою. Поїздка на південь оживила його спогади про проведену там молодість і дала йому матеріал для «Степу», першого його твору в товстому журналі – «Северный вестник». Дебют у такому журналі привернув велику увагу критиків набагато більше, аніж до якого-небудь його попереднього твору.
Восени 1887 року в листах Чехова з'явилися згадки про працю над романом «у 1500 рядків». Вона тривала до 1889, коли Чехов, тяжився роботою такого великого розміру, нарешті відмовився від свого задуму. «Я радий, – писав він у січні Суворіну, – що 2-3 роки тому я не слухався Григоровича і не писав роману! Уявляю, скільки б добра я нашкодили, якби послухався (…). Крім достатку матеріалу й таланту, потрібно ще дещо не менш важливе. Потрібна змужнілість – це раз, по-друге, необхідно почуття особистої свободи, а це почуття стало розгоратися в мені тільки недавно».
Очевидно, саме недоліком цих властивостей був незадоволений Чехов  наприкінці 1880-х, що й спонукало його до мандрів. Але він залишився незадоволений і після цих поїздок; йому була потрібна нова, велика подорож. Варіантами цього могла б бути навколосвітня подорож, як у Жюль Верна, або поїздка в Середню Азію, у Персію, на Сахалін. Врешті-решт він зупинився на на Далекому Сході.
Але незважаючи на незадоволеність А.П.Чехова собою, його слава зростала. Після виходу «Степу» і «Нудної історії» увага критиків і читачів була прикута до кожного нового твору. 7 (19) жовтня 1888 року він отримав половинну Пушкінську премію Академії наук за третю збірка «У сутінках». У відповідній постанові академічної комісії було написано, що «оповідання А. Чехова, хоча і не цілком задовольняють вимогам вищої художньої критики, представляють проте ж видатне явище в нашій сучасній белетристичній літературі».
Наприкінці 1880-х років у манері Чехова з'явилася своєрідність, яку одні сучасники вважали перевагою, інші недоліком, – навмисна неупередженість опису, підкреслена відсутність авторської оцінки. Особливо цим виділяються твори «Спати хочеться», «Баби» і «Княгиня».
САХАЛІН. Рішення поїхати саме до Сахаліну було остаточно ухвалено, очевидно, влітку 1889 року, після обговорення цього наміру з артисткою К.А. Каратигіною, яка мандрувала по Сибіру і Сахаліну наприкінці 1870-х років. Але Чехов довго приховував цей намір навіть від найближчих; повідомивши про нього Каратигіну, він попросив тримати це в таємниці. Розкрив він цю таємницю тільки в січні 1890-го і це справило велике враження на суспільство. Посилювалося це враження ще й «раптовістю» прийнятого рішення, адже вже навесні 1890-го Чехов відправився у подорож.
Шлях через Сибір зайняв кілька місяців, упродовж яких Чехов написав дев'ять нарисів, об'єднаних під загальною назвою «Із Сибіру». На Сахалін Чехов прибув 11 (23) липня. За кілька місяців перебування на острові він спілкувався з людьми, дізнавався історії їхніх життів, причини заслання і набирав багатий матеріал для своїх нотаток. Чехов провів справжній перепис населення Сахаліну, зібравши кілька тисяч карток про жителів острова. Адміністрація острова суворо заборонила йому спілкуватися з політичними в'язнями, але він вряди-годи порушував цю заборону.
Повертався Чехов додому восени і взимку 1890 року з Індійського океану через Суецький канал, відвідавши по дорозі ще й острів Цейлон. 7 (19) грудня рідні зустріли його в Тулі. У наступні 5 років він писав книгу «Острів Сахалін». Що стосується художньої творчості, то подорож на Сахалін, за твердженням самого Чехова, справила великий вплив на всі його подальші твори. А у  2005 на Сахаліні вперше в Росії опубліковані в одному виданні «Бути може, стануть у нагоді і мої цифри…» матеріали острівного перепису А.П.Чехова. У виданні подано всі 10 тисяч опитувальних карток, заповнених респондентами під час його мандрівки на острів Сахалін 1890 року.
2-й ЧЕХОВСЬКИЙ ПЕРІОД ТВОРЧОСТІ. З 1890 по 1892 рік, після повернення до Москви з поїздки по Сахаліну, Чехов оселився в невеличкому двоповерховому флігелі на Малій Дмитрівці. Тут він працював над книгою «Острів Сахалін», творами «Стрибуха», «Дуель», «Палата № 6», а також зустрічався з уже відомими письменниками В. Г. Короленком (1853-1921 рр.ж.), Д.В.Григоровичем (1822-1900 рр.ж.), В.О.Гіляровським (1835-1935 рр.ж.), П.Д.Боборикіним (1836-1921 рр.ж.), Д.С.Мережковським (1865-1941 рр.ж.), В.І.Немировичем-Данченком (1858-1943 рр.ж.), відомими акторами О.П.Ленським (1847-1908 рр.ж.) і О.І.Южиним (1857-1927 рр.ж.), художником І.І.Левітаном (1860-1900 рр.ж.). Флігель зберігся до нашого часу і відзначений пам'ятною дошкою з барельєфом А.П.Чехова.
А з 1892 по 1899 роки Чехов проживав у підмосковному маєтку Меліхово, де зараз працює один із головних чехівських музеїв. За роки «меліховського сидіння» було написано 42 твори. Пізніше Чехов багато мандрував по Європі. В останні роки у нього загострився туберкульоз, для поправки здоров'я, він постійно живе у своєму будинку під Ялтою, лише зрідка приїжджаючи в Москву, де його дружина (з 1901 р.), артистка О.Л. Кніппер, займає одне з провідних місць у відомій трупі московського «Літературно-художнього гуртка» (К.С.Станіславського (1863-1938 рр.ж.). У 1900 р., при перших же виборах у Пушкінське відділення академії наук, А.П.Чехов був вибраний у почесні академіки. 1902 року А.П.Чехов разом із В.Г.Короленком (1853-1921 рр.ж.) відмовився від звання академіка після розпорядження імператора Миколи II (1868-1918 рр.ж.) анулювати обрання відомого пролетарського письменника Максима Горького (1868-1936 рр.ж.) у почесні академіки.
ПСЕВДОНІМИ ЧЕХОВА. Як і багато письменників, Антон Чехов користувався десятками різноманітних псевдонімів. Існує навіть словник псевдонімів письменників. Така потреба ще більшою була у прозаїків гумористичного жанру. Досі вони відомі далеко не всі, оскільки і сам Чехов при підготовці зібрання творів для А.Ф.Маркса не міг пригадати підписи всіх своїх ранніх оповідань. Функція псевдоніма гумориста полягала не стільки в приховуванні справжнього авторства, скільки в зацікавленні читача, бажанні його заінтригувати (звідси варіативність, навмисна заплутаність – читач повинен був спробувати сам вгадати авторство розповіді. Найчастіше псевдонім є необхідним складником композиції конкретного оповідання, частина літературного фарсу і не може бути правильно розкрита поза його контекстом. У рідкісних випадках підґрунтя того чи іншого псевдоніму Чехова могло бути відомим лише вузькому колу його знайомих і вимагало додаткової розшифровки. Ясна річ, їх знали очільники часописів і газет. Тут наводиться більше 40 псевдонімів письменника, відомих до кінця минулого століття: А.Актрисын, А.Достойнов-Благороднов, Академик Тото, Акакий Тарантулов, А. П., А. П.Ч-в, Антоша, Антоша Ч., Антоша Ч.***, Антоша Чехонте, А-н Ч-те, Ан. Ч., Ан. Ч-е, Анче, Ан. Че-в, А. Ч., А.Ч-в, Антуан Шпонька, А.Че-в, А. Чехонте, Гайка № 6, Гайка № 9, Г.Балдастов, Н.Н.Борисов, Макар Балдастов, Брат моего брата, Врач без пациентов, Вспыльчивый человек, Гайка № 6, Гайка № 9, Грач, Гудияди Янос, Дон Антонио Чехонте, Дяденька, Кисляев, М.Ковров, Крапива, Лаэрт, Панько, Полковник Кочкарёв, Прозаический поэт, Рувер, Рувер и Ревур, Улисс, Ц., Ч. Б. С., Ч. без с., Человек без селезёнки, Чехонте, Ч. Хонте, Шампанский, …въ, Z.
ОСОБЛИВОСТІ ПРОЗИ. Буття чеховських героїв спочатку є матеріалістичним, що зумовлено не просто його переконаннями, а реальністю самого життям. А яким бачив А.П.Чехов справжнє життя кінця ХІХ століття? Як видно з його творів, він розповідає маленькі невибагливі історії. І в його виборі закладено своєрідний художній принцип: описати приватне життя, що саме це й стало художнім відкриттям. Під його пером література стала дзеркалом хвилини, яка має значення лише в житті і долі однієї конкретної людини. Чехов йде від узагальнень, бачачи у них неправду і неточність, узагальнення неприємні для його творчого методу. Життя кожного із персонажів самому автору видається таємницею, яку належить розгадувати не тільки йому, як сторонньому спостерігачеві, оповідачу, а й – самому герою. А життя-то складається з багатьох проблем, із сотень розгаданих і нерозгаданих доль. І лише з усієї цієї безлічі, із сукупності штрихів, починають видніти обриси картини. Чехов байдужий до історії. Сюжет із яскраво вираженою інтригою не цікавить його. "Потрібно описувати життя рівно, гладенько, яким воно є насправді" –  таким є кредо письменника. Його сюжети – це історії із життя звичайної людини, в долю якого письменник пильно вдивляється.
"Великий сюжет" чеховської прози – приватний момент людського життя. "Навіщо це писати ... що хтось сів на підводний човен і поїхав до Північного полюса шукати якогось примирення з людьми, а в цей час його кохана з драматичним криком кидається із дзвіниці? Все це неправда, насправді цього не буває. Треба писати просто: про те, як Петро Семенович одружився на Марії Іванівні. Ось і все "(Куприн А.И. Памяти Чехова / Чехов в воспоминаниях современников.-М., 1954). (Проблематичні міркування, хоча драма навіть трагедія вже є у падінні з дзвінниці. Але у Чехова був інший підхід.-В.Б.).
Жанр короткого оповідання дозволив йому створити мозаїчну картину тодішнього світу. Персонажі Чехова утворюють строкатий натовп, це люди різних доль і різних професій; їх займають різні проблеми – від дрібних побутових турбот до серйозних філософських проблем. А життя кожного героя,  – особлива, окрема рисочка життя, що в сумі позначають всі глобальні проблеми кінця XIX століття.
Отже, можна зазначити одну з головних визначальних властивостей прози Антона Чехова: наявність авторської позиції, цілісної концепції авторського світогляду, увага до дрібниць приватного життя і долі персонажа; що, правда, не можна судити по окремих творах. І хоча Чехов так і не написав завершеного роману, про який він мріяв, і розповіді його практично не складаються у цикли, але вся його творча спадщина постає перед нами органічним цілим. І в цій цілісності – ключ до розуміння Чехова-прозаїка. Лише у контексті всієї його творчості можливо глибоко осмислити кожен конкретний прозовий твір.
Його сюжети – це історії із життя звичайної людини, у долю якої письменник пильно вдивлявся, щоб пізнати і відображувати її с л о во м!
СВОЄРІДНІСТЬ ДРАМАТУРГІЇ. А.Чехов почав писати п’єси ще у 1870-і рр. Навчаючись у гімназії, він складав п'єси, більшість із яких не збереглися. На другому курсі він написав драму, яка нині ставиться під назвою «Платонов». 1885 р. написав етюд «На великій дорозі», який не був допущений до постановки цензурою. Його твори «Лебедина пісня (Калхас)», «Іванов», «Ведмідь», «Пропозиція» друкувалися і ставилися з 1887 року. У 1886 році письменник написав сцену-монолог «Про шкоду тютюну", яка надрукована в «Петербургской газете» і в збірці «Пестрые рассказы».
У 1883-1887 рр. він писав у драматичній формі сценки, гуморески і пародії: «Дура або Капітан у відставці» (1883), «Нечисті трагіки і прокажені драматурги» (1884), «Ідеальний іспит» (1884), «Розгардіяш в Римі »(1884),« Язик до Києва доведе »(1884), «Панове обивателі» (1884),«Біля ліжка хворого»(1884),« На Місяці »(1885),«Драма» (1886), «Перед затемненням »(1887). Цікаво, що деякі драматичні етюди є авторськими переробками його оповідань. Так, етюд «На великій дорозі» – це переробка оповідання «Восени» (1883), «Лебедина пісня (Калхас)» –  оповідання «Калхас» (1886).
Спеціально для театру письменником створені водевілі «Ведмідь» і «Пропозиція». Окремі ж п'єси, створені автором у 1870-1880 рр. із різних причин залишилися невідомі читачам. До них відносяться п'єса «Тарас Бульба», водевілі «Найшла коса на камінь» (1878), «Недарма курка співала» (1878), «Поголений секретар з пістолетом», «Гамлет, принц данський» (1887), пародія на п'єсу Болеслава Маркевича «Чад життя» (1887).
У 1880-і рр. Чехов створив перший свій значний драматичний твір –  п'єсу «Іванов», п’єсу в чотирьох діях «Чайка», яка написана у 1895-1896 роках, опублікована у журналі «Русская мысль» (1896). П'єса теж у 4-х діях «Три сестри» написана 1900 року, «Вишневий сад» –  (1903), «Дядя Ваня» (1896) рр.
Особливості чехівських п’єс  помічалися ще його сучасниками при перших постановках. Спочатку це сприймалося як невміння автора впоратися із завданням послідовного драматичного руху, що є вельми важдивим для драматургії. Рецензенти писали  про відсутність «сценічності», про «розтягнутість», про «нестачу дії», про «безладності діалогу», про «розкиданості композиції» і слабкості фабули. (Скафтымов А. П. К вопросу о принципах построения пьес А.П. Чехова // Три сестры.-СПб: Азбука-классика, 2008.-С.229-268.-288 с.). Театральна критика все більше дорікала Чехову в тому, що він вводить в свої п'єси зайві подробиці побуту і, тим самим, порушує всі закони сценічної дії. Однак для самого Антона Павловича відтворення сфери побуту було неодмінною умовою –  інакше для нього втрачався сенс всього задуму. Чехов говорив: «Вимагають, щоб були герой, героїня сценічно ефектні. Але ж в житті не щохвилини стріляються, вішаються, освідчуватися в коханні. І не щохвилини говорять розумні речі. Вони більше їдять, п'ють, волочаться, кажуть дурниці. І ось треба, щоб це було видно на сцені. Треба створити таку п'єсу, де б люди приходили, йшли, обідали, розмовляли про погоду, грали у гвинт, але не тому, що так потрібно автору, а тому, що так відбувається в дійсного життя». «Нехай на сцені все буде так само складно і так само разом із тим просто, як в житті. Люди обідають, тільки обідають, а в цей час складається їхнє щастя і розбиваються їх життя». Можна зазначити про реалістичність творчого методу Антона Чехова.
У драматургії Чехова, всупереч усім традиціям, деякі події відводяться на периферію як короткочасна приватність, а звичайне, рівне, щодня повторюється, для всіх звичне становить головний масив всього змісту п'єси. Фактично, всі п'єси Чехова побудовані на детальному описі побуту, за допомогою якого до глядачів/читачів доносяться особливості почуттів, настроїв, характерів і взаємин героїв. Послуги побутових ліній здійснюються за принципом їх значущості в загальному емоційному змісті життя.
Часто драматург  використовує так звані «випадкові» репліки персонажів. При цьому, діалог безперервно рветься, ламається і плутається в якихось зовсім сторонніх і непотрібних дрібницях. Однак подібні діалоги і репліки загалом у сценічному контексті здійснюють своє призначення непрямим предметним змістом свого змісту, а тим життєвим самопочуттям, яке в них проявляється, та ще й у чудовому виконанні акторів.
К. С. Станіславський і Вл. І. Немирович-Данченко помітили найсуттєвіший принцип у драматичному русі чеховських п'єс, так звану «підводну течію». Саме вони вперше розкрили за зовні побутовими епізодами і деталями присутність безперервного внутрішнього інтимно-ліричного потоку і доклали всіх зусиль, щоб донести нову інтерпретацію чеховської драми до глядача. Завдяки таким талановитим театральним режисерам як Станіславський і Немирович-Данченко внутрішньо дієва сила п'єс Антона Чехова стала очевидною і чуттєвою.
ОСОБЛИВА чехівська тема – це к о х а н н я і щ а с т я!? Можна сказати: в і ч н і проблеми. Що ж повинна робити людина, аби зберегти живу душу? Аби не допустити завдавання болю іншим, вона зрадить себе; вона повинна або відмовитися від високої моралі, або відмовитися від свого почуття, яке доля дарує їй як шанс щасливого життя. Адже і компроміс, обраний героями "Дами з собачкою" (1898 р.), теж не вирішення проблеми – це такий же глухий кут і ж безвихідь: "Обом було ясно, що до кінця ще далеко-далеко і що найскладніший і важкий період тільки-но ще починається". До цієї безвиході приходить кожен, хто полюбив, –  герой А.П.Чехова: він бачить повсякденне життя новими очима, рутина звичних турбот і розмов здається йому протиприродною. Утім, варто читати оригінали, щоби відчути все це особисто.
ЧЕХОВ А.П. і МУЗИКА. Досліджуючи життєвий і творчий шлях А.П. Чехова, не можна не зупинитися на тій ролі, яку відігравала в його житті музика. Вона супроводжувала письменника на всіх його життєвих етапах. Музика увійшла в життя Чехова ще в дитинстві. Антон любив слухати музику і в студентські роки. Михайло Павлович Чехов згадує про один характерному епізод, що відноситься до початку 80-х років. Якось Антон і Микола Чехови були на Всеросійській художньо-промисловій виставці. У приміщенні музичного відділу виставки виступали різні російські та європейські знаменитості. Братам довелося почути у виконанні відомого піаніста П. А. Шостаковського Другу рапсодію Ліста. Цей блискучий та віртуозний твір так захопив письменника і художника, що з тих пір його можна було часто чути в будинку Чехових. Петро Адамович Шостаківський (1853-1916 рр.ж.) був першим великим музикантом, із яким познайомився письменник. Він не раз бував в Кудринському будинку. У 80-ті роки Шостаковский був вельми популярним.Москві. Учень Ліста і, за влучним висловом М. А. Римського-Корсакова (1844-1908 рр.ж.), «чудовий піаніст», П.А.Шостаковський був директором Московського філармонічного товариства, організатором і диригентом симфонічних концертів. Чехов так розповідає про Шостаківський: «Це був приємна гуманна і найвихованіша людина, і всі, хто його знав, високо цінували його як виконавця і любили як людину. Але коли справа стосувалася музики, яку він обожнював, то він забував про все на світі, перетворювався в лева і готовий був розірвати на шматки кожного зі своїх музикантів за найменшу помилку в оркестрі».
За словами М. П. Чехова, письменник зобразив Шостаковского в одному зі своїх ранніх оповідань ( «Два скандалу») в образі занадто темпераментного диригента. А поселившись1885 р. відносно просторій квартирі на Великій Якиманці, Антон Павлович став влаштовувати у себе музичні вечори за участю артистичної молоді. У письменника ще не було свого музичного інструменту, і піаніно доводилося брати напрокат. «Особливо багато дало Чехову для розширення музичної ерудиції перебування в Бабкині. «Я позитивно можу стверджувати, що любов до музики розвинулася в Антона Чехова саме тут», - говорив Михайло Павлович Чехов. У Бабкині добре поєдналися всі умови, необхідні для глибокого сприйняття музики: тиша і зосередженість, обстановка поетичної середньо руської природи, середа людей, які розуміють і люблять музику. У старому бабкінському будинку звучали твори Бетховена, Ліста, Глінки, Чайковського. Їх виконували учениця Даргомижського М. В. Кисельова, літній артист, відомий свого часу співак М. П. Владіславлев, піаністка Є. О. Єфремова, жартівливо прозвана «Вафлі».
На Луці були традиційними вечірні концерти, а вже відома садиба Лінтваревих вважалася культурним центром у Сумах. Із приїздом Чехових усталене лучанське мешкання помітно пожвавлювалося. Присутність відомих столичних гостей хвилювало уми місцевих жителів. Крім Георгія Лінтварева, у домашніх концертах співала його сестра Наталія Михайлівна. З цього приводу А.П.Чехов писав: «... Вечорами у великому будинку грають і співають» .Сам Антон Павлович читав свої гумористичні оповідання, а Плещеєв –  свої вірші. Тут звучали улюблені Антоном Павловичем твори Глінки, Бетховена, Гріга і, неодмінно, Чайковського. У 1888 році Петро Ілліч Чайковський (1840-1993 рр,ж.), видатний композитор і диригент, познайомився з молодим письменником Антоном Павловичем Чеховим, який щойно повернувся з України, а саме – з Луки.
А. П. Чехов. Подарована П.І.Чайковському світлина.
Тісно переплелися життєві шляхи Талантів, а Сумщина зіграла значну роль у творчому становленні кожного з них. Чайковський, як і Чехов по лінії батька мав українське коріння. Особистих зустрічей Чайковського і Чехова було дві. Вони написали один одному по три листи і обмінялися фотографіями з дарчими написами. Проте, обидва завжди відчували духовну близькість, у захваті відгукувалися про творчість один одного, що дослідили Валентина і Людмила Макарові у написаній у співавторстві з Віталієм Шейко книзі:  «Сумщина в судьбах трёх гениев». «Чи маєте ви поняття про новий великий російський талант – Чехова? По-моєму, це майбутній стовп нашої словесності», - писав П.І.Чайковський наприкінці 1880-х  рр. А Чехов А.П., в свою чергу, зізнався: «Я готовий день і ніч стояти у почесній варті біля ганку того будинку, де живе Петро Ілліч, - так я поважаю його ...»
Запропонував Чеховим приїхати на Сумщину їхній друг, вже згадуваний Олександр Гнатович Іваненко, музикант-флейтист, співробітник гумористичного журналу «Будильник», уродженець села Глибне під Сумами. Він із захватом розповідав про красу сумської природи, про річку Псел, про Луку з затишним маєтком його добрих знайомих поміщиків Линтварьових.
Повертаючись зворотно і торкаючись культурної атмосфери, якої була наповнена Лука, варто згадати ще одного знайомого Лінтваревих – Леоніда Павловича Кагадєєва, відомого музиканта, роль якого в історії музичної культури Сумщини, масштаб його музично-просвітницької діяльності важко переоцінити, - підкреслюють автори вже загаданої книги. Леонід Павлович був завсідником в будинку Лінтваревих, особливо здружився з Георгієм Михайловичем: вони музиціювали, у чотири руки грали перекладення творів П.І.Чайковського. Г.М. Лінтварев хрестив сина Кагадєєвих Аркадія.
Музика, наповнюючи життя письменника, логічно знайшла своє продовження в його творчості – поліфонічна канва оповіді, образна зображально-звукова палітра, емоційна атмосфера творів пронизані музикою, що збагачує сприйняття змісту. Неможливо уявити без музики  п'єси «Три сестри», «Вишневий сад». Слово і музика нерозривні у багатьох повістях і оповіданнях: «Сопілка», «Моє життя», «Співочі», «Тапер» та ін. «Баркарола» і «Пролісок» із циклу «Пори року» звучать у «Розповіді невідомої людини»; фортепіанне перекладення арії Ленського з опери «Євгеній Онєгін» - в п'єсі «Лісовик»; романс «Ніч» на вірші Я. Полонського - в повісті «Моє життя». Розповідь «Після театру» написаний під впливом образу Тетяни з опери «Євгеній Онєгін».
А.П.Чехов не випадково назвав одне з ліпших своїх кращих оповідань 80-х років – «Щастя» «ніби би симфонією». Творчість письменника перейнято ліричної, музичної стихією. Це проявляється і в особливій увазі Чехова до звучання мови, і в численних звукових образах, які допомагають розкриттю задуму, і в музичній грації, гармонії, завершеності твору. Музичне начало одухотворяє, поетично наповнює саме «повітря» оповідань, повістей і п'єс письменника. І характерно, що повна найтоншої лірики розповідь Чехова «На шляху» (1887 р) надихнула С. В. Рахманінова (1873-1943 рр.ж.), композитора і піаніста, спів-фундатора Київської консерваторії, на створення симфонічної поеми «Утес».
Музика, що займає таке велике місце в житті А.П.Чехова, з нового і важливою боку відкриває нам творчу особистість письменника.
УКРАЇНА і ЧЕХОВ. “Я народився в мальовничому українському місті Таганрозі, – пише Антон Чехов у своїй дореволюційній автобіографії”. Згодом, у радянській версії автобіографії, ця фраза зникла, адже Таганрог відійшов до РРФСР. У 1902 році, розмовляючи на Білій дачі (в Ялті) з Максимом Горьким (1868-1936 рр.ж.) і Борисом Лазаревським (1871-1936 рр. ж.), Чехов зізнавався:«Я настоящий малоросс, я в детстве не говорил иначе, как по-малороссийски». (Тоді це було загальновживано).
Все своє життя Антон Чехов залучав себе до українців, він навіть вказав у перепису населення свою національність як «малоросс», тобто «українець». Таке самовизначення національності письменником підтверджується у численних листах, де він незмінно називає себе “малороссом”. Ніжно люблячи Україну, А.П.Чехов не тільки із задоволенням там жив, подорожував і спостерігав народне життя, але й не раз запрошував друзів відпочити з ним у тих місцях. Він часто відвідував Харківську і Полтавську губернії. Однак мешкаючи у російському середовища і будучи російськомовною людиною, Антон Павлович Чехов усе ж таки ідентифікував себе як українця (у ті часи українська національність позначалася термінами "хохли" або "малороси.")
У листі видатному українському історику і письменнику, перекладачеві та сходознавцеві кримськотатарського походження Агатангелу Кримському (1871-1942 рр.ж.), чиє ім’я Світова організація ЮНЕСКО внесла у перелік найвидатніших діячів людства, Антон Чехов писав. «У моїх жилах тече українська кров. Україна дорога і близька моєму серцю. Я люблю її літературу, музику і прекрасну пісню, сповнену чарівної мелодії. Я люблю український народ, який дав світові такого титана, як Тарас Шевченко». І це не випадково. Генокод не обійти й не обманути! Його бабуся, Фросина Омелянівна з дому Шимко, яка постійно ходила в очіпку та свитці, була українкою. Проживши в шлюбі з його дідом Єгором Михайловичем 58 років, вона помітно вплинула на світогляд і ранню творчість Антона Чехова, аж до того, що під час перепису населення, як зазначалось, він вказував національність "малоросс". Есеїст, кінокритик, мешканець США Андрій Безсмертний-Анзіміров свою статтю до 155-ї річниці від дня народження письменника навіть назвав “Чехов як українець.” [http://incognita.day.kyiv.ua (...)].
У дитинстві він розмовляв українською мовою. Прадідом Антона Чехова вважається кріпак із Вороніжчини Михайло Омельянович (чи Євстафійович), якого сини шанобливо називали "пан-отче". За родинними переказами, він мав брата Петра, який нібито сходив усю Росію для збору коштів, на які потім побудував церкву в Києві. Майбутній письменник із дитинства багато спілкувався і з батьком, і зі своєю бабусею, українкою Єфросинією Шимко. Біографи зазначають, що в дитячі роки в будинку Чехових в Таганрозі (до речі, їхній будинок – це типова українська хата із саману) постійно звучала українська мова. Діти слухали українські пісні та грали в домашніх виставах по-українськи, наприклад, про «Чупруна та Чупруніху». Пізніше письменник навіть відобразив у своїй творчості українські пісенні мотиви: «Не женися на богатiй», у повісті «Три роки».
Cамовизначення національності Чехова підтверджується у численних листах, де він незмінно називає себе "малоросом" чи "хохлом": "Очень рад, что Вы стали Думать иначе о нас, хохлах" (до Л. Сулержицького), "Видите, какой я хохол" (до Ф. Батюшкова), "Поездка – это непрерывный полугодовой труд, физический и умственный, а для меня это необходимо, так как я хохол". (До О. Суворіна), "Я медлитель по натуре (я хохол) и пишу туго" (до О. Тихонова).
Сильно вплинули на його творчість проведені в україномовному середовищі дитинство та юність: удома та у гімназії брати Чехови не раз ставили для друзів і родичів домашні постановки українських п'єс, де Антон залюбки виконував різні ролі. Про це згадували брати Чехова та сестра: "...братья Чеховы устраивали спектакли и на малороссийском языке, в одном из которых (кажется, это была пьеса Котляревского "Москаль-Чарівник"), Антоша играл роль Чупруна". Внаслідок цього у листах і записках Чехова постійно трапляються не лише українські прислів'я, а й українізми, які засвідчують, що українська мова пустила коріння у його буденному мовленні: "ведмедь", "бджёла", "голодуете", "заарестовать" тощо.
НА СУМЩИНІ. Маючи сильний потяг до України, А.П.Чехов не лише із задоволенням там жив і мандрував, а й не раз запрошував друзів відпочити з ним у тих місцях: "Я нанял себе дачу около города Сум на реке Псле. Место поэтическое, изобилующее теплом, лесами, хохлами, рыбой и раками. От дачи недалеко Полтава, Ахтырка и другие прославленные места. Понятно, что я дорого дал бы за удовольствие пригласить Вас с Вашей музой и с красками на юг и попутешествовать с Вами вдоль и поперёк, от Дона до Днепра".
Отже, життя й творчість письменника були тісно пов'язані з Україною. Навесні 1887 р. він подорожував Донецьким краєм, у 1888-1889 pp. двічі жив під Сумами. “Я знайшов собі дачу і вчора відправив завдаток. Місто Суми Харківської губернії, на річці Псьол (притока Дніпра), недалеко від Полтави. Я виняйняв флігель в маєтку за сто рублів за літо; флігель з трьох сторін оточений садом; близько став і річка. Буду все літо кружляти Україною і на манер Ноздрєва їздить по ярмарках”, – зазначав письменник.
У Суми, на Луку, родина Чехових приїхала на початку травня 1888 року. Лука, де поселилась «мила Чехія», як називав письменник О. М. Плещеєв (1825-1893 рр.ж.) дружню і щиру родину Антона Павловича, одразу сподобалась письменнику. Він поспішає поділитись своїми враженнями з друзями: «Занадто в мене тут хороше! Так хороше, що й описати неможливо! Природа просто пречудова, скрізь гарно, багато простору, люди пригожі, повітря тепле, кольори також красовиті… Загалом Ви не розкаєтесь, якщо приїдете». У Чехова з часом налагоджуються стосунки з місцевими людьми. Насамперед, з Линтварьовими, власниками маєтку. Це була дуже культурна родина, ліберальних поглядів із яскраво вираженими українофільськими симпатіями, за якою навіть стежила поліція. Матеріальні справи їх були далекі від благополуччя, утім вони не збирались продавати маєток, а здавали в оренду під квартири три флігеля з чотирьох. У 1888 році в одному з флігелів жив службовець рафінадного заводу Григорій Олександрович Артеменко. А.П.Чехов із ним товаришував і разом рибалив. Другий флігель займав мировий суддя Д.В.Деконор. Четвертий – самі господарі.

Флігель Чехова в маєтку Лука.
На березі мальовничої р.Псел

письменник часто зустрічався з робітниками, які працювали на рафінадному заводі Харитоненка, розмовляв із ними, цікавився їхнім побутом. Своїми враженнями ділився у листах: «Кожен день їзджу човном до млина, а ввечері з шаленими риболовами з заводу Харитоненка відправляюсь на острів ловити рибу. Розмови бувають цікаві. Під час Трійці всі шалені будуть ночувати на острові і ловити рибу, і я також. Є типи пречудові». Згодом ці «типи» втілились у майбутніх творах. Про свою творчу діяльність письменник не розповсюджувався, проте, що він лікар населення Луки дізналось відразу. Лікар із Москви набув тут неабиякої популярності. До нього приходили хворі не лише місцеві, а й із сусідніх сіл Баранівки, Токарів, Пришибі. Наплив людей був настільки великим, що довелось навіть встановлювати години прийому.
На Луку гостювати до Чехова приїздили різні відомі постаті. Так, усередині травня приїхав сам О.М.Плещеєв. Зустрічали його врочисто всі Чехови і всі Линтварьови, хоча потяг прибув о першій годині ночі. На той час Плещеєву було 63 роки, Чехову – 28. Різниця у віці значна, втім це небуло для них проблемою. Їхня дружба тривала все життя. Згодом, на Луку довідався письменник Казимір Станіславович Баранцевич (1851-1927 рр.ж.), віоленчеліст Большого театру Маріан Ромуальдович Семашко (1861-? рр.ж.), флейтист Олександр Гнатович Іваненко (1862-1926 рр.ж.). Саме Іваненко підшукав флігель Линтварьових для відпочинку родині Чехових. Антон Чехов гостював у Олександра Іваненка, відвідавши його батьківщину – село Глибне Сумського повіту. Отже, У 1888-1889 роках А.П. Чехов відпочивав у Сумах. Тут він написав оповідання «Неприємність» і «Красуні», а також водевіль «Трагік мимоволі». Свої сумські враження він відобразив в оповіданнях «Іменини», «Нудна історія», в п'єсах «Лісовик» і «Чайка». Там, у Сумах, в 1889 році був похований молодший брат Чехова художник Микола Чехов. Чарівність України вплинула на рішення письменника купити хутір у Полтавській губернії.
У своїх творах "Степ", "Людина у футлярі", "Іменини" А. Чехов відобразив людей та природу України, Він високо цінував талановитих діячів українського театру – Миколу Садовського (1856-1933 рр.ж.) і Марію Заньковецьку (1854-1934 рр.ж.), талант якої вважав «страшної сили», а вона рахувала його "своїм". До речі, саме М.К.Заньковецьку вважають прототипом Ніни Зарічної із «Чайки».
  Порушуючи закони Російської імперії, А.П.Чехов розсилав друзям і знайомим закордонні видання української літератури, заборонені Емським указом: "Посылаю Вам для библиотеки немного книг и, между прочим, три номера львовского журнала "Литературно-науковий вістник". Так как малороссийские журналы, издаваемые в Австрии, насколько мне известно, не пускаются цензурою в Россию, то придётся эти три номера держать в библиотеке под запретом".
Хоча невідомо жодного твору А.П.Чехова, написаного ним українською мовою, сам письменник доволі схвально відгукувався про переклади своїх оповідань українською мовою, зокрема виконані дружиною Михайла Сергійовича Грушевського (1866-1934 рр.ж.), майбутнього президента Української республіки: "Сердечно благодарю за присланные переводы моих произведений. Будьте любезны, напишите г-же М. Грушевской, что, насколько я понимаю, переводы сделаны ею очень хорошо, если бы я знал её адрес, то поспешил бы поблагодарить её самоё". До речі, по смерті письменника некролог про нього написав видатний Михайло Грушевський.
Ще за життя письменника переклади його творів українською друкувалися в газеті "Громадський голос", "Літературно-науковий вісник", видавались збірки оповідань. І в наші дні п'єси А. Чехова незмінно прикрашають репертуар українських театрів.
Йому відкрито меморіальні будинки-музеї у Сумах, Ялті (Біла дача), Гурзуфі, Нижньому Нагольчику на Луганщині, встановлено пам'ятники в Ялті (1953, скульптор Г. Мотовилов) та Харцизьку. Ялтинська гімназія та ялтинський театр носять ім'я Антона Чехова.
А.П.Чехов читав оригінальні твори Т.Г.Шевченка, видання яких у двох томах придбав у Львові 1894 р. Підтримував контакти із вихідцями з України (письменником П.Сергієнком, І.Потапенком, родом із Херсонської губернії, прототип Тригоріна із п'єси «Чайка», популярним публіцистом В.Гіляровським (1855-1935 рр.ж.), нащадком запорозьких козаків). Вони надавали йому допомогу у виданні «Повного зібрання творів», залишили яскраві спогади. До останнього ялтинського оповідання Чехова "Наречена" ("Невеста") увійшов мотив із "Кобзаря" Т.Шевченка: "Оженись на вольній волі, на козацькій долі", де наявний український архетип «шукання козацтва», перенесений письменником на російський ґрунт. І уже в самій назві п'єси «Вишневий сад», безперечно має місце характерний для ментальності українського народу образ «вишневого саду» як батьківського гнізда, родинної традиції. І додамо – чудових ягід.
Перебувачи у Сумах, свою першу подорож по Україні Чехов втілив у життя після від'їзду Плещеєва. У селі Бакумівка (недалеко від Сороченців) проживали родичі Линтварьових Смагіни: два брата Олександр і Сергій Івановичи та їх старша сестра Олена Іванівна. Смагіни доводились внуками Муравьойовим-Апостолам по їх сестрі Аннеті (Анні Іванівні). Маєток Смагіних мав значні розміри, втім був запущений, більш ніж Лука. Тут Чехов прожив п'ять днів і звідси відвідав Хомутець, Сорочинці, Миргород, а по дорозі Веприк, Лебедин, Межиріч.
Усередині липня Чехов вперше поїхав до Криму, провів одинадцять діб на дачі у О. С. Суворіна у Феодосії, познайомився з художником-мариністом І. К. Айвазовським (18ё17-1900 рр.ж. у його маєтку «Шах-мамай». Своїй сестрі він напише: «Вчора їздив у Шах-мамай, маєток Айвазовського, за 25 верст від Феодосії. Сам Айвазовський, бадьорий старий років 75, є дещо середнім між добродушним вірменином і зажерливим архіреєм; повний власної гідності, руки має м'які і подає їх по генеральські. Недалекий, утім натура складна і гідна уваги. В собі одному він суміщає і генерала, і архірея, і художника, і вірменина, і наївного діда, і Отелло. Одружений на молодій і дуже красивій жінці, яку тримає в їжачках. Знайомий із султанами, шахами і емірами. Писав разом із Глінкою „Руслана і Людмилу“. Товаришував із Пушкіном, але його твори не читав. У своєму житті не прочитав жодної книжки. Коли йому пропонують прочитати він говорить „Навіщо мені читати, якщо в мене є власна думка?“ Маєток розкішний, настільки казковий, таке можна побачити в Персії».
Думки осісти в Україні, придбавши хутір під Миргородом, передусім, для своїх батьків літератора «Антуана Шпоньки», як він іронізуючи себе називав, його непокоїли. Ще чотири роки Антон Павлович буде носитись з ідеєю оселитись в Україні. Другий приїзд А.Чехова на Луку в 1889 році затьмарився хворобою брата Миколи Павловича, який був хворий на сухотку. Перед цим він перехворів на тиф, а далі – на запалення легенів. Чехов, як лікар розумів, що йому вже не допоможуть жодні курорти. Між братами ще з дитинства склались щирі, теплі стосунки, які зміцнювалися завдяки спільності інтересів. Після смерті Миколи Павловича 17 червня 1889 р. Антон Павлович полишає Луку і вирушає до Охтирки, де по дорозі заїхав на кілька днів до Тростянця. На початку липня він виїхав до Одеси та Ялти.
До Сум письменник повернувся лише 11 серпня і повністю занурився у літературну працю. 1892 року Чехови купили садибу в Меліхово. І їхній будинок був завжди наповнений гостями, серед яких Наталія Михайлівна Линтварьова. Ця родина особливо цікавила письменника ще через той факт, що їхні предки спілкувалися з видатним філософом Григорієм Сковородою (1722-1794 рр.ж.) і шанували Великого Кобзаря, читала вечорами його твори!
У 1894 р. А.П.Чехов разом із Г.М.Потапенком навідався на Луку. Але це був короткотривалий приїзд, на один тиждень. У 1898 р. хвороба Чехова загострилась і він переїхав до Ялти.
ОСТАННІ РОКИ. В історії хвороби А.П.Чехова, яку вів у клініці лікар письменника Максим Маслов, записано, що у гімназичні та студентські роки він хворів на туберкульозне запалення очеревини, але «стискання в груднині» відчував ще в 10-річному віці. З 1884 року Чехов страждав на кровохаркання з правої легені. Можливо, що фатальну роль у житті письменника відіграла подорож на Сахалін, де був суворий клімат, усюди – бездоріжжя, тож тисячі кілометрів довелося їхати на конях, у сирому одязі й наскрізь промоклих валянках (та й сам Чехов і його близькі пов'язували захворювання на туберкульоз із цією поїздкою). Дехто з дослідників називає причиною загострення туберкульозу постійні переїзди з Ялти до Москви у найнесприятливіший для здоров'я час. А також інші біографи наголошували, що Чехов запустив хворобу і звернувся до лікаря лише у 37-річному віці, хоча, як відомо, хворобливим він був із дитинства.
1904 року поставили знамениту п'єсу «Вишневий сад» – останній твір А.П.Чехова. Влітку цього ж року він виїхав на курорт до Німеччини. Через раптове загострення хвороби, яке не вдалося побороти, письменник помер 2 (15) липня 1904 р. у м. Баденвейлері, Німеччина. Це сталося у ніч із 1 на 2 липня 1904 року. За свідченням його дружини Ольги Леонардівни, «вночі він прокинувся і вперше у житті сам попросив послати по лікаря. Потім наказав подати шампанського. Антон Павлович сів і якось урочисто, голосно сказав лікареві німецькою (він дуже мало знав по-німецьки): „Ich sterbe“. Потім повторив для студента або для мене по-російськи: „Я умираю“. Потім узяв келих, повернув до мене обличчя, усміхнувся своєю дивною усмішкою, сказав: „Давно я не пив шампанського…“, спокійно випив усе до дна, тихо ліг на лівий бік і незабаром стих назавжди».
Труну з тілом письменника привезли до Москви, де 9 (22) липня 1904 року відбувся похорон. Його відспівували в Успенській церкві Новодівичого монастиря. А поховали за цією ж церквою на монастирському цвинтарі поруч із могилою його батька. На могилі поставили дерев'яний хрест із іконою і ліхтариком для лампадки. У річницю смерті А.П.Чехова 2 (15) липня 1908 року на могилі відкрили новий мармуровий пам'ятник у стилі модерн за проектом художника і архітектора Л.М.Браїлівського (1867-1937 рр. ж.). У 1933 році, коли закрили цвинтар на території Новодівичого монастиря, на прохання О.Л.Кніппер відбулося перепоховання чоловіка за південною стіною монастиря. 16 листопада 1933 у присутності нечисленних родичів і близьких знайомих могилу відкрили, і труну на руках перенесли на нове місце. Незабаром сюди перенесли й обидва надгробки – А.П.Чехова та його батька (але поховання Платона Єгоровича Чехова залишили на старому місці).
Антон Платонович Чехов прожив зовсім мало – 44 роки. Скільки б міг він ще написати? Але і за цей час став загальновизнаним класиком світової літератури. Почесний академік Імператорської Академії наук у галузі красного письменства (1900-1902 рр.). Один із найвідоміших драматургів світу. Його твори перекладені більш, аніж на 100 мов. Його п'єси, особливо «Чайка», «Три сестри» і «Вишневий сад», упродовж більше ста років ставляться в провідних театрах світу...
У багатьох людей, не лише в літературознавців, виникає запитання: То чий же є письменник Антон Павлович Чехов – український чи російський? Аргументовано-ствердна відповідь така: А.П.ЧЕХОВ є український російськомовний письменник! Адже він народився в Україні, записував себе “українцем”(тоді зазначали “малороссом”), освідчився в своїй любові до України, її мови, культури, природи, жив на батьківщині, дружив із видатними українцями. Не писав українською, можливо, тому, що не достатньо, як для письменника, володів мовою. У російських джерелах (навіть Вікіпедії) не загадують українство видатного письменника...
Антон Павлович ЧЕХОВ належить Україні та всьому світові...
  У Сумах діє Будинок-музей Антона Павловича Чехова. У ці ювілейні дні, звісно, має приймати багато відвідувачів.
Більше 200 (за моїм підрахунком) установлено пам’ятників видатному драматургові по всьому світові...

Пам’ятник А.П.Чехову в Каїрі. «Дама з собачкою і Чехов». Ялта.

Валентин В.БУГРИМ, академік, літературознавець. м. Київ