Swed- Nobels fredspris 2020 tilldelas Karo Paylan

Ñàèäà Îãàíÿí
In Swedish – Om ans;kan att Nobels fredspris 2020 tilldelas Karo Paylan. Ans;kan av Saida Ohanyan, Ordf;rande f;r «HAMSHENUHI» – Hamshen Armeniens Internationella Kvinnliga Union.

K;ra landsman och v;nner

Jag Saida Ohanyan, ordf;rande f;r «HAMSHENUHI» – Hamshen Armeniens Internationella Kvinnliga Union och paramentsledamot i V;starmeniens Parlament. M;let f;r v;r organisation ;r att f;rsvara kvinnors r;ttigheter, erk;nna och f;rd;ma folkmordet som beg;tts mellan ;ren 1894-1923 mot Armeniska Folket i hemlandet V;stra Armenien, i Hemshen, samt f;rsvara v;rldens andra ursprungsbefolkningars r;ttigheter, i enlighet med de internationella r;ttens principer och normer.

Humanit;ra och universella program f;r v;r organisation ;r av st;rsta vikt.


I ;r har vi igen redan f;r andra g;ngen ans;kt hos Nobelkommitt;n med f;rslag att ge Nobels fredspris 2020 till Karo Paylan, parlamentsledamoten (Folkens Demokratiska Partiet) i turkiska parlamentet. Karo Paylan ;r en person som har ;gnat hela sitt liv ;t att f;rsvara Armeniers och Stora Mellan;sterns, inklusive V;starmeniens, Syriens, Iraks och ;ven Turkiets och andra ursprungsbefolkningarnas r;ttigheter.

I dag ;r han en av dem f; personer som tog ansvar f;r att f;rsvara m;nskliga r;ttigheter, inhemska, nationella och religi;sa minoriteters r;ttigheter.

Ursprungligen fr;n Malatia-regionen i V;strarmenien ;r han fr;n en armenisk familj som ;verlevt f;lkmordet man f;rverkligade mot Armenier mellan ;ren 1894-1923 I V;starmenien, Cicilien och i det osmanska riket. Som arving till offren f;r folkmord i hans historiska hemland ;r han personligen medveten om alla konsekvenserna av detta avskyv;rda brott mot m;nskligheten, som erk;ndes och f;rd;mdes av alla ledande europeiska och amerikanska l;nder, Europaparlamentet, samt m;nga inflytelserika internationella och religi;sa organisationer.

Han f;rd;mer starkt Turkiets aggressiva politik och ;nskan om milit;r ingripande i angr;nsande suver;na stater, s;rskilt genomf;randet av fullskaliga milit;ra operationer i Irak och Syrien.

Hans odlade fredsfr;n om tolerans och ;msesidig f;rst;else ger redan positiva resultat mellan m;nniskor av olika nationaliteter och religioner ;ven i turkiska samh;llet.

Och allt detta trots de verkliga fortl;pande f;rtryck och hot som st;ds av f;respr;kare f;r Erdogans tyranniska regim, nationalistiska och extrema krafter. Dessa krafter vill att han ska sluta sin aktiva humanit;ra och politiska verksamhet.

Vi v;djar en gang till till alla godmodiga m;nniskor, kvinnors r;ttighetsf;rsvarare, m;nniskor;ttsf;rsvarare och alla organisationer och f;reningar f;r att ansluta sig till v;rt initiativ och ge sin r;st till Karo Paylan.

Ni kan ocks; sj;lva ans;ka hos Nobelkommitt;n att Nobels fredspris 2020 ges till Karo Paylan, som en stor humanit;r och m;nniskor;ttsf;rsvarare.

Vi vill p;minna om att tidsfristen f;r ans;kan ;r begr;nsad och tidsfristen ;r t.o.m. 31 januari 2020.

Vi ;r ;vertygade om att ert deltagande och Nobelkommitt;ns positiva beslut kommer att g;ra ett viktigt bidrag till en anst;ndig fred och en verklig ;verenskommelse och samarbete mellan folk i v;rldens varmaste del, Mellan;stern.

Saida Ohanyan

Ordf;rande f;r «HAMSHENUHI» Hamshen Armeniens Internationella Kvinnliga Union,

Paramentsledamot i V;starmeniens Nationella f;rsamling (Parlament)

21.01.2020

*****

;vers;ttning fr;n Armeniska av: Vrezh Kosayan