Желтоксанга - 18 жыл! Yндеу

Арон Атабек 2
     Барлыk демократтыk партиялар;а,
     Барлыk yлтты;-патриоттыk kозалыстар;а,
     Барлыk азат жанды Kазаkстан азаматтарына

     ЖЕЛТОКСАНГА – 18 жыл!
     1986 жылы, желтоkсан айында, совет империясында бyрын-сонды болма;ан Окига туындады. Республика бірінші басшысын ауыстыр;ан кезде (kазаk Kонаевты; орнына Кремль тарапынан «таайындал;ан» Колбин келді) – о;ан жауап ретінде kазаk жастарыны; стихиялы; тyрдегі к;терілісі басталып кетті. Екі кyн мен екі тyн (17-18 желто;санында), Алматыны; Брежнев атында;ы ала;ында, ;олында ;аруы жо; бейбіт шерушілер мен СССР-ді; ;р-тyрлі республикаларынан ;келінген (сонда;ы орталы; yкіметіні; ма;саты – халы;тар арасында ;т жа;у!) е; тандаулы, ;арулан;ан ;скери жаса;тар арасында;ы ай;ас толастама;ан. ;кінішке орай, ;аза; жастарыны; к;терілісі ;ан;а батырылып то;татылды – біра;, осы киелі, ;асиетті ;ан топыра;ынан СССР ке;істігіндегі Демократияны; ал;аш;ы, балауса г;лдері бой к;терді: Тблиси, Баку, Вильнистегі белгілі о;и;алары ж;не т.с.с.

     Содан жаппай репрессиялар басталды. Жyзден аса адам ;за; мерзімді жазалар;а кесілген. Мы;да;ан адамдар жyмыстан ;уылды, о;удан шы;арылды, ;ал;ан ;мір бойы ;о;ам санатынан ;уыл;андарды; («изгой общества») кебін киюге м;жбiр болды. Алаiда ;аза тап;андарды; санын санап шы;у мyмкін емес: М. Шахановты; комиссиясыны; м;лімдемесі бойынша – бірнеше мы; адам екен! ;міріне ;ауіпті жара;аттарын ал;ан адам саны шексіз! ;айрат Рыс;;лбеков аба;тыда з;лымды;пен ;лтірілген. 16-жасар Л;зз;т Асанова жата;хананы; 5-ші ;абатынан ;;латып мерт бол;ан Жылдар ;те, 8 жыл;а кесілген Политех институтыны; ;стазы Аркен Уваков екі саяси бестселлер жазып, жина;та;ан на;ты деректеріне с;йене отырып, Назарбаев атты азаматты ;Р УК-ны; 160-шы тарма;ы бойынша («;аза; хал;ына геноцид ;йымдастыр;аны ;шін!») сот;а тартты. ;рине, б;л іске ;аза;станда жол ашылмады – біра;, Халы;аралы; Гааг трибуналында бyл іс ;лі де бар!

     89-шы жылы, желтоkсан айында, Kазаkстанда;ы ал;аш;ы yлтты;-патриотты; yйымдар («Жерyйы;» пен «Желтоkсан») кyшімен ж;не демократты; ;о;амдарды; («Невад-Семей», «Аралды ;;т;ару коитеті»,»Желмая», «Республика студенттер ассоциациясы», «К;усар б;ла;» ж;не т.с.с.) ;олдауымен Желто;санны; 3- жылды;ын атап ;ткізу (Ас беру ретінде) ;шін халы; ;оз;алысы басталды. Билік осы ;оз;алысты басынан-а; жаншу;а к;ш салды, кейбір м;рынды; боп ж;рген азаматтар ;стіне ;ылмысты істерін де ;оз;ап жіберді. Дегенмен, халы; инициативасы же;ді! 1989 жылды; 13 желто;санында, Алматыны; медицина институтыны; залында, Желто;сан ;;рбандарына ранал;ан ал;аш;ы(3 жылдан кейін!) митинг-жиналысы ;ткізілді! Б;дан кейін митингтер тас;ыны б;кіл ;аза;стан бойынша ;тті! Желто;санны; Шынды;ы б;кіл ;лемге жария етілді!

     Осы yлт-азатты; ;оз;алысыны; тол;ынында ;аза;станда;ы ал;аш;ы ;лтты;-патриотты; партиялар ;;рыла бастады: «Алаш» («Жер;йы;» негізінде), «Желто;сан»(«Желто;сан» негізінде), «Азат»(Либералды интелегенциясы ;оз;алысыны; негізінде). Осы партияларды; жан;иярлы; ;ректтері арасында ж;не жалпы халы;аралы; жа;дайлар себебімен – Егеменді Kазаkстан Республикасы д;ниеге келді! Б;л ;аза; халkымызды; Азатты; ж;не Т;уелсіз yлтты; Мемлекеттігі yшін 260-жылды; кyресті; н;тижесі болды!

     Біз, kазаk демократтар мен yлтшыл- патриоттарыны; жа;а буыны ретінле, халыk ереуілдерін баз-біреулер ;з пайдасына ;олдануына ;арсымыз. Біз билік пен опозиция арасында;ы ;ркениетті Диалогын ;олдаймыз. Біра;, ;рбір адамны; ;асиетті Х;;ы;ы бар: ол-;ан т;гілген Ала;;а келіп, ш;йт бол;ан бозда;тарды; рухына Та;зым ету!
     ДВК партиясы мен «kазаk yлты» kо амы ;аза;станы; барлы; азат ойлы ж;не азат жанды азаматтарын Жа;а ала;;а шаkырады: м;нда 17-ші желто;сан к;ні, са;ат 11-де, ;аза;ты; ежелгі д;стyрі бойынша, kyрбандар рухына ба;ыштал;ан Ас (тризна) беріледі. М;нда к;птеген демократты; партиялар мен ;о;амдар отынан гyл kою р;сімі ;ткізіледі, kyрбан оkытылады ж;не kyдай тамаk таратылады. С;зс;йлеушілер де табылады – мyндай с;тте, ;рине, yнсіз бyгіп кету мyмкін емес!

     мекен-жайы : Алматы kаласы, Жа а Ала;ы, Т;уелсіздік монументі
     17 — желтоkсан кyні, са;ат 11-де.

     yндеуге kол kой;андар:
     ДВК партиясы атынан – А. Kожахметов
     «Kазаk yлты» kо;амы атынан – А. Атабек