Кавалер ордена Вертути милитари

Виктор Бутко
  КАВАЛЕР ОРДЕНА "ВЕРТУТИ МИЛИТАРИ"

…Плив упевнено, метр за метром долаючи річкову широчінь. Крижана сорочка обпікала тіло. Заважав товстий шар нафти, який розтікався од берега до берега. За інших обставин чи й згодився б так запросто ринутись у зимність осінньої Волги, хоч і вважав себе непоганим плавцем. Нині ситуація украй незвичайна. Певне, Василеві не наказували дістатись протилежного берега у такий спосіб. Та затямив з перших днів війни: найменша про гайка може коштувати життя і собі, і товаришам. Те, що бомба влучила у катер, - не випадковість. Довго існувати подібна завелика для літака ціль не могла. На краще, що трапилося це на стоянці. Устиг Василь сховатись у якомусь окопчику од налетілих «юнкерсів». На тім боці – рятунок. Там візьме вцілілого катера і знову буксируватиме паром з військовим вантажем захисникам палаючого Сталінграда. У місто на Волзі боєць Василь Коваленко потрапив у сорок другому. Позаду лишились бої під Луцьком, перше поранення…

- У Сталінграді воював і кулеметником, і артилеристом, і танкістом. Прибули танки, а водіїв - катма. Шукали по всіх частинах. Зазирнули й до нас. «Трактористи є?» - питається командир танкової. «Є», - кажу.
Так і став танкістом. Сів на тридцятьчетвірку. Екіпаж той був інтернаціональним. Командир – грузин, баштовий стрілець – татарин, радист-кулеметник – росіянин, я, механік-водій, і піднощик снарядів з Дніпропетровська.
Боронили авіазавод, тракторний, селище Барикади, Мамаїв курган. А там – саме пекло. По п’ять і більше атак відбивали. Ходили і в контратаки. Танки збирали на тракторному. І одразу в бій. Стояли на смерть. Кожен пам’ятав: «За Волгою для нас землі немає!»

У листопаді ми отримали наказ: рухатись на Котельниково. Взяли станцію вночі. Наступна станція Чернишки, а далі пішли на Калач. Чимало потрощили кулеметів, протитанкових гармат. Смолоскипами палали хрестаті фашистські «Т-4». Вельми боялись німецькі танкісти зіткнення з тридцятьчетвірками. Робили, бач, на бензині…

То був рішучий контрнаступ червоної армії, в результаті якого війська Сталінградського і Південно-Західного фронтів з’єднались у районі міста Калач. В оточенні опинились 22 німецько-фашистські дивізії. Розповідає Василь Михайлович буденно, наче ото комусь сторонньому довелось пережити усі страхіття, а не йому особисто. В худорлявій його статурі, жвавих карих очах – і крихти емоційності.
- У Ростові таки постраждав наш Т-34. Пробило снарядом башту навиліт. Вже після Ростова мене послали вчитись на курси танкістів. Закінчив і знову – у бій. Тепер уже в Криму. Визволяли Севастополь. Тільки-но видерлися на Турецький вал – як влупить бронебійним у бак з пальним! Миттю вискочили, заходилися тушити. Та де там! Пересіли на другий. Але й того підбили кляті фашисти. Мене залишили зв’язковим при штабі.

Брав участь сержант Василь Коваленко в штурмі Сапун-гори. Скоро груди бійця прикрасила медаль «За відвагу». Згодом одержував новий танк. Стрівся там випадково з односельцем Олексієм Севруком. Попрохали разом направити їх на фронт. Відтак опинилися у Першій армії Війська Польського. Йшов 1944 рік.

Як відомо, лондонський емігрантський уряд перешкоджав встановленню у Польщі народно-демократичного ладу. Без узгодження з Радянським урядом він організував при допомозі своїх прихильників збройне повстання у Варшаві з тим, щоб нав’язати свою владу польському народові до приходу Радянської Армії. Радянська авіація скидала повстанцям зброю, боєприпаси і продовольство. Польська армія у вересні зробила спробу прорвати оборону на Віслі, аби якось допомогти братам, але марно. Гітлерівці жорстко придушили повстання, зруйнували місто. І лише 16 січня 1945 року Варшаву визволила Червона Армія разом з частинами Війська Польського в результаті Вісло-Одерської операції.

Визволяли столицю Польщі і танкісти Василь Коваленко та його товариш Олексій Севрук, старший лейтенант, комуніст.

- Ми стояли замасковані у лісі. Наказ був такий: перетнути шлях німцям, які мали прорватися саме у цьому напрямку. І дійсно: посунули «тигри», «фердинанди». Одразу спалахнув наш Т-34, що поруч з моїм танком. Пожежу загасили. Непомічені фашистами, пропустили «тигра» вперед (я тоді був за баштового стрільця). Випустив у нього кілька снарядів. Бачу: димить. Всю колону знищили у тім бою. У передмісті Варшави поховав товариша свого, Олексія, - на мить посмутніло лице Василя Михайловича. Випав нам короткий перепочинок. Повиходили з танків. Олексій саме одержав листа з дому. Аж зненацька вдарила ворожа артилерія. Притьмом кинулися до танків, та Олексій не встиг ускочити: уражений осколком, сповз по броні…
З боями брав сержант Василь Коваленко польські міста Лодзь, Бигдощ, Щецін. В Польщі і закінчилася війна для відважного танкіста. Додому повернувся кавалером ордена «Віртуті мілітарі» - високою польською нагородою.

А спрагла земля чекала хліборобських рук. Скучив за нею і демобілізований солдат Василь Коваленко. Ще до війни обробляв термахівські поля. І тепер, нарешті, змінив танкові важелі на тракторні, мирні. Орав, сіяв, збирав врожаї. Мав трудові нагороди. З повагою згадують односельці сміливого танкіста.