Откровенно про секс

Виталий Топчий
Глава вторая из книги «Про сексуальне життя. Відверто від доктора Брезме».

                Відверто про секс

За свою багаторічну роботу Володимир Миколайович прочитав чимало лекцій молоді у навчальних закладах, на фабриках та заводах Чернігова і області. Регулярними стали» Бесіди за круглим столом» у Чернігівському кооперативному технікумі. Вони викликали незмінний інтерес слухачів. Докторові Брезме ставили усно та письмово багато делікатних запитань, що стосуються інтимних стосунків між молодими людьми. Як бути, якщо у такій делікатній сфері з*явилися непорозуміння між подружжям; що відповісти батькам своєму допитливому не за роками чаду: звідки він з`явився на світ? Нерідко такі питання ставлять старших у глухий кут.

Нижче наведені питання, на які доводилося відповідати докторові Брезме. Відповіді на них відомого чернігівського сексопатолога, думаю, будуть цікаві широкому колу читачів. Комусь вони будуть просто цікаві і добре, якщо таких зацікавлених людей буде більшість, а когось, можливо, змусять задуматися. Адже така інформація ніколи не буває зайвою. Грамотні інтимні стосунки у шлюбі — запорука міцної, морально здорової сім*ї, коли подружжя бачить своє щастя в своїх дітях. На цьому завжди стояв і стоятиме рід людський.

1. — Зараз популярна думка, що потрібно брати від життя все «найкраще». Як ви ставитеся до такої думки?
— Ця думка, на мій погляд, популярна з того часу, як людина стала усвідомлювати себе як особистість. У цьому споживчому мотиві «брати»істотним є для людини, як громадської одиниці, щоб це було не на шкоду іншим. А оцінка «найкраще» — суб'єктивна і відносна.
2. — Як нам бути в такій ситуації? Нам вже по 19 років, але у нас немає таких людей, з якими можна було б пов'язати своє життя. І чи вважаєте Ви це явище нормальним?
— Так, це явище нормальне. У питанні вибору друга, а тим більше люблячої людини, точкою відліку є не вік, а час зустрічі з нею. Не хвилюйтеся, у вас усе попереду.
3. — Які характери краще поєднуються для сімейного життя?
— Ваше питання цікаве. Ленінградський професор Сергій Лібіх запропонував, на мій погляд, дуже об'єктивний психологічно обґрунтований поділ типів поведінки чоловіків і жінок у шлюбних відносинах. У рамках часу нашої короткої зустрічі скажу схематично. Це наступні чоловічі та жіночі типи:
«Чоловік-батько» — чоловік у віці, який відчуває потребу доглядати за жінкою, дбатипро неї.як за дочкою.
«Чоловік-чоловік» — тут виділяються два типи: агресивна поведінка у відносинах і пасивна поведінка. Таких часто називають «підкаблучниками».
«Чоловік-син» — інфантильний, фізично слабкий, що чекає від жінки турботи і ласки, догляду.
«Жінка-мати» —у психології її вчинків мотиви: врятувати, допомогти, зробити людиною, виховати.
«Жінка-жінка» — також виділяється два типи: жінка агресивної поведінки — жінка-повелитель і пасивний (жіночий, «страждає») тип.
«Жінка-дочка» — вона зазвичай молодша за партнера, потребує його турботи, підтримки, забезпечення, ласки.
Самі дивіться, яке з поєднань психологічних типів гармонійне чи дисгармонійне.
4. — Де можна послухати консультацію про статеві питання?
— Консультацію зі статевих питань можна отримати в кабінеті №7 обласного психоневрологічного диспансерного відділення психлікарні по вул Мазепи, 3 в будь-який день робочого тижня з 8. 00 до 15. 30 анонімно.
5. — Як довго можна жити статевим життям, завагітнівши? Коли можна відновити статеві стосунки після пологів?
— Краще це питання вирішувати з акушером-гінекологом індивідуально. Але загалом вважається, що потрібно утриматися в перші місяці після настання вагітності і 1-2 місяці перед пологами. Статеве життя після пологів розпочинати за погодженням також у гінеколога.
6. — Кажуть, що статеве життя до заміжжя небажане. Це зрозуміло, звичайно. Але що робити, якщо після весілля гармонії не виникло? Розлучатися?
— Ви маєте рацію в тому, що статеве життя до шлюбу небажане. У шлюбі ж гармонію в статевих відносинах створює особистісний компонент любові, який є основою людських, любовних стосунків. У природі немає внутрішньовидової несумісності. У разі непорозумінь у сексі розлучатися не варто, необхідно обом звернутися до сексопатолога та ліквідувати після консультації своє сексуальне невігластво.
7. — Чому виникає несумісність психологічна після 20 років спільного життя?
— Ви поставили дуже складне для відповіді питання в рамках сьогоднішньої нашої розмови. Цій проблемі потрібно присвятити окрему лекцію. І не одну. Але якщо узагальнити всі причини, головною причиною, як правило, є втрата взаємності, заснованої на почутті любові. Якщо подружжя постійно підтримують свої любовні відносини, то їх шлюбний човен ніколи не розіб'ється .
8. — Подружжя, живучи спільно 4 роки, не має дітей. Що робити?
— Шлюб вважається безплідним, якщо подружжя не оберігається від вагітності протягом 1 року. У такому випадку їм потрібно звернутися до фахівців. Обстеження необхідно починати з чоловіка. Незважаючи на те, що чоловік, як правило, вважає себе здоровим — якщо у нього немає проблем з ерекцією. У цьому його омана. Бо яєчка в чоловіка виконують дві функції: забезпечують статеву здатність і здатність до запліднення.
9. — Що таке екстаз при статевому житті?
— Вершина статевого збудження під час статевого акту називається оргазмом, тобто надпрємнішіми відчуттями.
10. — Дорогий лікарю, як бути і жити людині, у якої, на її думку, малорозвинений або взагалі не розвинений статевий член?
— На ваше запитання про малорозвинений статевий член можу відповісти, що про розміри статевого органу у чоловічого населення існує маса міфів і анекдотів. Якщо є сумніви про величину статевого органу, для уточнення його розміру треба звернутися до сексопатолога.
11. — Мені 20 років, а у мене вже було 28 жінок. Що ж буде зі мною в 30 або 40 років?
— Статеву систему природа (як весь організм) дає людині на користування до кінця його життя. Тому хвилюватися, що вона буде виснажена до якогось терміну віку через частоту скоєних статевих актів не варто. Фізично через це ви не постраждаєте до 40 років. А ось у плані вашої психології ви можете перетворитися в донжуана — шукача любовних пригод, з усіма можливими для відомого літературного героя негативними наслідками.
12. — У мого хлопця звичка після сексу питати, чи сподобалося мені, а я не знаю, чому він сумнівається. Може, мені самій заздалегідь говорити йому щось?
— У вашого хлопця в характері тривожні риси недовірливості, невпевненості в собі. Це проявляється в питаннях до вас. У психології чоловіків величезну цінність представляє їх статева здатність, сила. Такі особистості потребують психологічної підтримки у всьому. Висловлюйте захоплення його статевою силою, ставте його на постамент. Як у пісні: «Тебя мне настолько много, что места нет другим».
13. — Докторе, у моєї дівчини бажання близькості з'являється тільки в публічних місцях. У спальні вона майже пасивна. Це нормально?
— Таке можливо... Щоб відповісти на ваше запитання, необхідна бесіда сексопатолога з нею.
14. — Мені з віком все більше подобається, щоб мій чоловік у ліжку був неквапливий і кожна близькість тривала близько години. Може бути, я стаю фригідною? Адже раніше я швидше отримувала задоволення.
— Ні, ви не фригідна. Я вам гарантую, що явище це вам не загрожує. Просто в статевому житті, як і в інших аспектах життя, мають місце вікові коливання, які залежать від функції багатьох органів, у тому числі і від гормональних. Ефективно продумані попередні ласки (позитивна стимуляція ерогенних зон) дозволить вам швидше наблизити настання оргазму.
15. — Я можу за ніч з дівчиною 3 рази, хоча відчуваю, що готовий і на більше. Потрібно берегти себе. Я правий, мені треба стримуватися або «працювати» на повну?
— Запам'ятайте, у людини, як у тварини (Homo sapiens), є 3 інстинкти, які забезпечують його існування. Це харчовий, самозбереження, розмноження (статевий). Якщо перших два вольові (що, скільки їсти, як поводитися, як зберегти життя), то статевий — рефлекторний. Організм сам регулює частоту прояву здатності до злягання. До цього ще зауважу, що природа всі органи і системи дає нам для користування на все життя, от тільки не вчить, як ними користуватися. Тому поняття зносу, економії тут не доречно — «працюй» на повну.
16. — Докторе, мій хлопець каже, що я "німфоманка", тому що я обіймаю і цілую його при будь-якому зручному випадку. Він каже, що ласки потрібні тільки в ліжку. Може і правда, що я себе не контролюю?
— Вашому партнерові потрібен лікбез (ліквідація безграмотності) у питанні любовних відносин. Він не винен у цьому, відведіть його на консультацію до сексопатолога. У більшості чоловіків психологія любовних відносин пов'язана безпосередньо зі статевою близькістю. У жінок все це представляється зовсім по-іншому. Так що ви не німфоманка.
17. — Я читав, що особливий масаж яєчок підвищує ерекцію. Чи так це?
— Питання про масаж яєчок дуже спірне і, на мій погляд, до лікування статевої слабкості ніякого відношення не має. Ніякого фізіологічного обґрунтування в цьому заході немає. У силу розташування на тілі чоловіка цього органу, так званий «масаж» яєчок відбувається постійно при русі, зміні поз тіла. Безпосередній дотик руками до статевих органів, як ерогенної зоні, може викликати тимчасовий прилив крові і, як наслідок, настає ерекція.
18. — Докторе, всі мої подруги вважають, що мені вже давно пора спати з хлопцями і обов'язково робити їм мінет. Але як я подумаю, мене починає нудити! Невже секс без мінета їх не влаштовує?!
— Твердження ваших подружок — помилка. Мінет відноситься до розряду сексуальних ласк. Всіх їх не перелічити, так що відносити його до обов'язкового набору не варто. Починати в 15 років жити статевим життям не раджу. Навіщо поспішати? Існує ризик завагітніти (аборт — безпліддя, ранні пологи — дитина) або заразитися венеричною хворобою. А це фізична і психологічна травма.
19 — Мене перестали збуджувати порнофільми, хоча раніше вони так «налаштовували» мене з дружиною на секс. Може, у мене настала імпотенція?
— Імпотенції у вас немає. Все дуже просто. Одноманітність викликає стан «набридло», «приїлося» (кожен день суп, суп, суп... скільки можна? Дай борщу або компоту!). Пошукайте з дружиною інші стимуляції (стимулятори) інтимних відносин.
20. — Докторе, я «кінчаю» за час сексу кілька разів. Подружки кажуть, що у мене може бути епілепсія або щось ще! Взагалі, це нормально?!
— Слава богу, даних про наявність епілепсії у вас немає. А «наукові» дані ваших подружок зашкалюють. Нічого паталогічного в цьому немає — одна нормальна фізіологія. У сексуальних відчуттях є жінки монооргастичні, а є мультиоргастичні. Ви відноситеся до мультиоргастичних. Тих, що під час статевого акту відчувають кілька оргастичних разрядок.
21. — Мені хочеться сексу 2-3 рази на тиждень, а дружина каже, що я ненаситний і в моєму віці пора заспокоюватися. Може, мені знайти коханку або просто пити заспокійливі?
— У вашому віці такий фізіологічний ритм уписується в умовний норматив. У дружини ж потреба в сексуальному житті в силу різних внутрішніх і зовнішніх причин знизилася. Тому виникла дисгармонія. Їй потрібно звернутися до сексопатолога на консультацію. Якщо ви хочете посилити дисгармонію не тільки сексуальних відносин, але і людських відносин (коханка), цього порадити я не можу...
Розберіться, подумайте як своїм ставленням до неї стимулювати її сексуальні бажання. До речі сказати, у сексуальному каноні є запобіжні клапани — нічні полюції — фізіологічний захист і онанізм (вольове втручання). Можна вживати заспокійливий чай (хміль, пустирник, м'ята, коріння дикої малини) або звернутися до сексопатолога. Для збереження шлюбних відносин у гармонії треба досягати компромісу.
22. — У мене гарна грудь і я люблю завжди ходити без ліфчика, але мій чоловік каже, що це просто непристойно. Може, я збоченка?
— Ви не збоченка. Чоловікові можете сказати, що під одяг до вас ніхто не заглядає і не роздягає. Нехай не ревнує. Ваші груди тільки в його користуванні. Вам так зручно і підтримання зовнішнього вигляду не потребує носіння ліфчика. І ще скажіть йому, що одяг не є перешкодою для зради. Але будьте обережні, якщо він не погодиться з вашими доводами — я б не йшов на конфлікт, а виконав його бажання. Це в житті дрібниця.
23. — Докторе, пам'ятаю, як підлітками ми часто обговорювали дівчаток і нас цікавило як дорослі займаються сексом, чому він їм так подобається? Це природно в підлітковому віці або це якесь збочення?
— Те, що ви обговорювали стосунки між дорослими, це природно. Людина в своєму розвитку пізнає світ у будь-якому віці, так як світ постійно змінюється. Слово «секс» у перекладі з англійської має значення «стать» — чоловіча чи жіноча. Між статями існують міжстатеві відносини, у тому числі інтимні. Головне їх призначення — це розмноження. Так з'являються діти. При цьому мають місце приємні відчуття. Ось дорослі і прагнуть відчувати ці відчуття.
24. — Скажить будь ласка, коли прийде клімакс, задоволення від сексу я перестану отримувати?
— Клімакс — це не кінець інтимного життя. Він може протікати як у вигляді підвищення статевого потягу, так і зниження. Це залежить від загального гормонального стану організму та психології особистості. Оргазм жінка може відчувати в будь-якому віковому періоді.
25. — Докторе, мене цікавить питання: якщо я зроблю обрізання, не ослабне ерекція, адже чутливість члена знизиться.
— Обрізання — це корисна гігієнічна операція. Вона не вплине на вашу статеву здатність. Згодом, після операції може подовжитися час протікання статевого акту. У той же час у вас не буде ніяких запальних процесів на голівці статевого члена.
26. — Чоловік не хоче, щоб я народжувала природним шляхом. Каже, що тоді у мене «там» все розтягнеться і його «орган руху» буде «там» бовтатися. Чи правда це?
— Він не правий. У всі часи пологи у жінок проходили і проходять у переважній більшості випадків природним шляхом, також, як у тварин. Якщо є які-небудь ускладнення при пологах, то акушер приймає заходи, щоб, як ви сказали, «орган руху» вашого чоловіка «там» не бовтався.
27. — Моя стара каже мені, що мої хвороби серця і суглобів тепер із-за того, що в молодості я був невтомним «жеребцем» і спалив своє здоров'я. Вона права?
— Її твердження помилкове. Кожна хвороба має свої причини. Статева система безпосередньо не має ніякого відношення до хвороб (підкреслюю!) серця і суглобів. Спалити своє здоров'я через «експлуатацію» статевої системи неможливо. Статеву активність організм регулює рефлекторно, автоматично. Однак варто знати, що прийом деяких ліків може знижувати статеву активність.
28.— Мої подружки кажуть, що раз на тиждень корисний анальний секс, тому що так добре масажується матка і кишківник. Вони мають рацію?
— Ваші подружки не праві. Застосовувати анальний секс, як засіб масажу матки і кишечника — це абсурд. Я не рекомендую це робити. Анальний секс небезпечний всілякими ускладненнями аж до серйозних хвороб.
29. — Я вмовляю дівчину зробити їй кунілінгус. Вона каже, що я не справляюся. Його добре тільки роблять дівчата одна одній. Правда, що це не чоловіча справа?
— Кунілінгус відноситься до набору сексуальних ласк. Його проведення не залежить від статевої приналежності. Спеціального навчання для його виконання не треба. Тут потрібно орієнтуватися на відчуття партнерки, її реакції. Лесбіянки практикують кунілінгус для отримання оргазму.
30. — Мій хлопець мене більше не хоче, все більше п'є і ухиляється від сексу. Як змусити його спати зі мною, адже він мене повністю задовольняв?!
— У вас виникла складна проблема у відносинах із ним. Він вважає, що краще, ніж любовні відносини з вами, є вживання алкоголю. Ведучим у гармонійному шлюбі головує особистісний компонент любові. Він же все перекреслив — навіть свій чоловічий чуттєвий компонент (секс), і зайнявся алкоголем. Це катастрофа. Вам терміново необхідно привести до фахівця-нарколога свого хлопця. Тут вже не до статевих задоволень.
31. — Докторе, чому я, коли вип'ю багато горілки і приходжу додому, мені не хочеться сексу з дружиною?
— Все дуже просто. Алкоголь у великих дозах — отрута для організму. Діє він на організм   підступно. Реакція може бути — збудження або гальмування. У вас великі дози викликають сильну алкогольну інтоксикацію, це пригнічує статевий потяг. Визначтеся зі своїми бажаннями: що вам дорожче — алкоголь або близькість з дружиною. Якщо алкоголь пересилює бажання сексу, значить, пора звернутися до нарколога.
32. — Мене більше стали цікавити чоловіки молодші за мене. Мене це трохи бентежить. Добре це чи погано?
— Ви в своєму віці вже маєте досвід сексуальних стосунків. У вас своя «програма», а у партнерів вашого віку своя, не завжди для вас прийнятна. Ось і виходить, що молодий йде по вашому сексуальному маршруту.
33. — Докторе, мій п'ятирічний син запитав у мене, чому у нього спереду така "штука" висить? Я сказала, щоб зручніше було ходити до туалету. Він у відповідь, що сестричка спокійно ходити до туалету і без цієї «штуки». Як тут грамотно пояснити?
— Розкажіть йому, що природа створила чоловіка і жінку. Будова їх тіла різна. Наприклад, жінки не голяться і тому подібно. Тому і до туалету ходять по-різному.
34. — Чи правда, що пірсинг у районі клітора і статевих губ підсилює відчуття при сексі?
— Не обов'язково. Може викликати і неприємні відчуття, у тому числі больові.
35. — Мені сказали, що коли я кину курити, у мене посилиться потенція. Чи правда це?
— Вам правильно сказали. Під впливом нікотину відбувається спазм (звуження) судин, і тому порушується потік крові по судинах. А ерекція (напруга статевого члена) — це прилив крові в статевий член.
36. — Я з хлопцями практично не отримую оргазму. Кажуть, що після пологів все зміниться. Це так?
— Може бути по-різному. Раджу проконсультуватися з лікарем-сексопатологом. У нас у Чернігові прийом ведеться анонімно.

37. — Докторе, мені 30 років і я хочу вставити собі в член імплант, щоб завжди був «стояк». Що ви скажете з цього приводу?
— Не раджу. Ви ще молодий. Навіщо порушувати природне функціонування організму? Член не буде згинатися, але не факт, що з'явиться ерекція. Эндофалопротезування рекомендують деякі фахівці при органічній причині імпотенції для механічного вчинення статевого акту, щоб задовольнити партнерку. До того ж не завжди ця операція проходить без ускладнень. Не спотворюйте себе. Є спосіб лікування більш ефективний і нешкідливий, ніж эндофалопластика. Це еректоротерапія, коли застосовується пристрій, який називається еректор. Зйомне пристосування, яке одягається на незбуджений статевий член. Із його допомогою є можливість ввести члена у піхву, це не становить ніякої загрози для жінки. У моїй практиці чоловіки застосовують з успіхом без шкідливих наслідків. Член і піхва залишаються збереженими.
38. — Володимире Миколайовичу, чому під час сексу я часто стаю агресивною, вигукую лайки і мені хочеться вдарити хлопця? Потім мені соромно за це, тому що я зовсім інша. Що мені робити?
— А що в цьому негожого? Емоційні реакції під час статевого акту самі різні. У вас вони такі, у бійку не виливаються. Партнер від вас не тікає. Значить, все впорядку. Не комплексуйте. Бувають випадки, що жінка навіть втрачає свідомість під час оргазму («відключається»). У вас процес під контролем.
39. — Докторе, під час сексу з моєю дівчиною я постійно використовую лубриканти, тому що її «господарство» весь час сухе. Чув, що це буває від того, що дівчина не отримує ніякого задоволення від сексу. Це правда?
— Сухість піхви ще не говорить про фригідність жінки. Ви обидва, як вихід з положення, щоб було комфортно, застосуйте лубрикант, який продається в магазині «Секс-шоп». Але я рекомендую їй звернутися до гінеколога, щоб  дослідити свій гормональний рівень.
40. — Мені часто сняться фалоси і різні «цікаві» сни, хоча я займаюся сексом 2-3 рази в день. Це тому, що я молода і з віком це пройде, або такі сни «неправильні»?
— У вас сильний статевий темперамент і тому «зашкалює». Однак переживати не потрібно, патології тут немає. З віком заспокоїтеся.
41. — Докторе, моя дружина каже, що сексом треба займатися за розкладом, інакше порушиться «режим» і ерекція стане нестійкою. Чи правда це?
— Ваша дружина помиляється в цьому питанні. Справа в тому, що сексуальні прояви рефлекторні, а не вольові (за розкладом приймають їжу або таблетки). Поява ерекції регулюється адекватним сексуальним подразненням, а не наказом і графіком злягання. Збудження — це не депозит (ощадна книжка) — накопичити, а потім витрачати. Статева здатність у чоловіка — вона є або її немає.
42. — Докторе, я пристрастилася до фалоімітатора. Він мене доводить до неймовірних відчуттів. Хлопці мені такого задоволення не доставляють. Як ви можете це пояснити?
— Скажу лише, що ваша пристрасть нічим вам не загрожує — що кому подобається. Раджу знайти способи використовувати свого секс-партнера з урахуванням ваших відчуттів з фалоімітатором.
43. — Володимире Миколайовичу, мій 7-річний син запитав мене: «Мамо, а чому тобі так сильно подобається, коли тато тебе цілує?». А я розгубилася і не змогла йому відповісти. Що ви порадите в такому випадку?
— Скажіть йому, що поцілунок висловлює добре, ласкаве ставлення до вас. Ще скажить, що ви теж його любите і також  цілуєте.
44. — У мене перед місячними з'являється дике бажання сексу. Чи є необхідність приймати щось заспокійливе?
— У цьому я не бачу необхідності. Якщо це «дике» ваше бажання не заважає вам жити. У жінки такий стан буває, так як в цей період відбувається підвищення рівня гормонів.
45. — Мені 16 років, у мене часто раптово з'являється ерекція і не проходить хвилин 10-15. Я турбуюся, може, це погано. Тоді як з цим боротися?
— З цим боротися не треба, так як це прояв природного статевого дозрівання. Це ваша весна, як у природі, коли відбувається в рослинах сокорух. З віком така активність зменшиться.
46. — Мені хочеться постійно нових відчуттів у сексі. Хочу спробувати анальний, чи не шкідливо це?
— Ваші побоювання не марні. Анальний секс несе в собі небезпеку різних ускладнень: можливий розрив слизової, занесення інфекції, порушення м'язового тонусу, коли анальний отвір залишається широко відкритим. І ще, якщо ця зона у вас не несе ерогенних відчуттів, анальний секс не буде викликати у вас задоволення.
47. — Докторе, чому рано-вранці мені хочеться дівчину сильніше, ніж увечері? Я просто прокидаюся від бажання, а вона влаштовує скандал і йде в іншу кімнату. Як мені бути в такому випадку, може, звернутися до психотерапевта?
— У цьому випадку психотерапевтом є ви самі. Такому вашому стану є логічне пояснення. У наш інтенсивний час з виснажливими щоденними нервовими навантаженнями людина так втомлюється, що немає бажання займатися ввечері сексом. Таке вечірнє навантаження (хоча і з приємними відчуттями) здається комусь зайвим. Під час сну організм відновлює сили. Однією з ознак фізіологічного відпочинку є поява під час сну і вранці мимовільних (спонтанних) ерекцій. У вашої дружини зранку маса побутових проблем, які їй потрібно вирішити протягом дня (не знає за що узятися). До того ж, можливо, у неї невисокий статевий темперамент і секс не на першому місці. Ідіть на компроміс.
48. — Докторе, ну скільки моєму чоловікові потрібно, а йому вже 84 роки, щоб перестав чіплятися до мене?
— Ідеальний варіант привести його на прийом до сексопатолога. Але швидше за все він на це не погодиться. Інволюція — згасання сексуальних потреб у чоловіка (як клімакс у жінки) відбувається по-різному. Щоб не наносити йому психотравми і уникнути конфліктів, давайте йому чай з настою хмелю, сухих коренів лісової малини. Такий чай гасить сексуальну агресивність. Все це повинно йти під прапором вітамінізації і зміцнення організму.
49. — Докторе, мені хочеться сексу з моєю дівчиною і її подругою. Дівчина вже не проти. Чи добре це і як вплине на мої з нею стосунки?
— Секс за згодою це не злочин. Так що добре це чи погано — судити вам трьом. А дати прогноз як надалі розвиватимуться ваші любовні стосунки не візьметься жоден провісник. Тільки врахуйте, що все пізнається в порівнянні, людина, як правило, намагається мати краще. І ще найголовніше, любов між чоловіком і жінкою виключає присутність сторонніх. Розберіться з собою і своїми бажаннями, щоб не залишитися на бобах — можете втратити свою дівчину, і з її подругою не складуться справжні стосунки.
50. — Докторе, на вашу думку, які пози в сексі сприяють зачаттю?
— Усі пози, адекватні анатомічній будові статевих органів жінки, сприяють зачаттю. Але жінці з цим питанням краще звернутися до гінеколога, так як бувають відхилення в розташуванні матки. Гінеколог дасть вам конкретну пораду.
51. — Докторе, чому мій хлопець хоче сексу завжди, а мене це рідко «заводить»?
— Основою поведінки людини є 3 основних інстинкту: харчовий, самозбереження і розмноження (статевий). У чоловіків переважає в організмі гормон тестостерон (виробляється яєчками), він впливає на їхню поведінку у вигляді сексуальної агресії для отримання задоволення. Але ж сексуальна агресія — це зашифроване природою прагнення до запліднення жінки (розмноження як у тварин). У жінок виробляється яєчниками гормон естраген. Він, як правило, не має агресивного забарвлення. За наявності цих гормонів у організмі, фахівці виділяють три типи статевого темпераменту: слабкий, середній, сильний. Якщо ваш хлопець «хоче сексу завжди», значить, у нього сильний статевий темперамент, а у вас, якщо рідко «заводитесь», — слабший. Ось і всі відмінності.
52.— Володимире Миколайовичу, підкажіть, як знайти ерогенні зони у моєї дівчини. З іншими дівчатами у мене проблем не було...
— То що з іншими дівчатами у вас проблем не було, вам просто щастило. Сексуальний досвід допоміг їм розкритися в сексі. Вся наша поверхня шкіри, слизової — це мінне ерогенне поле. Чоловік повинен бути кваліфікованим мінером, щоб розмінувати його, він повинен дивитися на реакції жінки при подразненні тих чи інших ділянок тіла. Можна і словесно спитати про її відчуття при цьому. Але вхід на це мінне поле починається з простих речей. Це букет квітів, ласкаві слова, приємні запахи, охайний зовнішній вигляд та інше. Цей комплекс впливу допоможе їй розслабитися і отримати насолоду.
53. — Скажіть, будь ласка, чому у нас з подружкою різні за тривалістю оргазми? Можна їх якось синхронізувати?
— Синхронізацію статевого оргазму партнери можуть досягти тільки в тому разі, якщо вони вивчили умови настання оргазму у себе і партнера. Для цього потрібно усвідомлене узгодження поведінки з урахуванням відчуттів один одного. Як правило, це з’яляється з досвідом, з виробленням контролю за протіканням статевого акту. Оргазм у чоловіків і жінок дуже різноманітний, і за часом протікання триває по-різному. Тут немає ніякой якісний постійності.
54. — Докторе, чому у негрів член довше?
— Питання розмірів статевого члена (фалоса) у чоловіків займає, як правило, одне з перших місць у їх психології. У лазні всі погляди голих чоловіків прикуті до статевих членів сусідів (порівняння зі своїм). Дійсно, дослідники зафіксували дещо більшу довжину статевого члена у негрів, що мешкають у районі екватора. Це в даний час пояснюється генетичними особливостями, вживанням великої кількості м'яса (білкової їжі) і кліматом. Все це утворилося в процесі багатовікового розвитку. До відома, тільки 11 % жінок надають значення розмірам статевого члена. Важливий не його розмір, а вміння ним користуватися.
55. — Кажуть, що смак сперми можна поліпшити дієтою. Розкажіть про неї!
— За час моєї роботи більше 50 років я не зустрічав опублікованих наукових робіт про смак сперми. Дослідники-експерти відзначили, що сперма здорового чоловіка має запах сирого каштану. Я вважаю, що про смак сперми можна судити тільки за рівнем кислотності — лужної, нейтральної або кислої. Про спеціальну дієту я нічого не можу сказати. Напевно, в житті для підвищення смаку сперми спеціальної диєти природою не передбачено.
56.— Скажіть, чому під час ерекції дуже важко помочитися?
— Це фізіологічна закономірність, вона обумовлена природою. Ніщо не повинно перешкоджати заплідненню. М'язи виходу сечі зі сечового міхура стискаються, і сеча в цей момент не може з нього вийти.
57. — Володимире Миколайовичу, кажуть, що чутливість сосків можна посилити спеціальними кремами. Розкажіть, будь ласка, якими?
— На це питання ви можете знайти відповідь в магазині "Секс-шоп". Все дуже індивідуально.
58. — Наскільки небезпечна для психіки мастурбація, кажуть, що після цього на жінку не «встає»?
— Дурість. Сам акт мастурбації шкоди організму не приносить. Помилки на цей рахунок прийшли з біблійної давнини і існують в умах людей досі. А все відбувається дуже просто. По мірі дозрівання чоловічого організму в підлітковому віці з'являються нічні полюції (нічні сім'явиверження, як правило, з еротичними сновидіннями). І як результат — перші приємні відчуття — оргазм. Але ці явища бувають не часто (у міру накопичення в статевих утвореннях сперми). А людині приємне завжди бажано. Мабуть, на якомусь етапі розвитку людства було виявлено, що нема чого чекати «милості від природи», задоволення можна створювати самому. Ось і з'явилася мастурбація або онанізм (на ім'я біблійного «героя» Онана). Але це все одно що вживати самогон у порівнянні з коньяком. Звичайно, краще отримувати задоволення з жінкою. Якщо в підлітковому і юнацькому віці відсутня мастурбація, то дуже велика ймовірність, що у цієї особини слабо виробляється яєчками чоловічий гормон тестостерон. Це говорить про затримку статевого дозрівання або формування слабкої статевої конституції.
59. — Докторе, як часто можна користуватися вагінальними кульками для зміцнення м'язів піхви, як часто можна їх носити?
— Користування вагінальними кульками є спробою зміцнити, підвищити тонус м'язів тазового дна для посилення приємних відчуттів під час статевого акту, власне собі і статевому партнеру. «Носити» їх немає ніякого сенсу. Можна з їх допомогою проводити сеанси тренажу. Критерієм результативності є ваші відчуття. Інструкція по застосуванню вкладена в упаковку товару.
60. — Чому кунілінгус збуджує жінку більше, ніж стимуляція пальцями?
— Це природно — подразнення слизової ерогенної зони жінки слизової (язиком, губами) чоловіка. Незвичайність дії такої ласки чисто психологічно викликає більш сильне сексуальне збудження у жінки.
61. — Лікарю, чи небезпечний секс в басейні або у ванній?
— Я б не рекомендував це робити. Невідомо якими знезаражувальними хімічними засобами досягається необхідна чистота води. Потрапляння ж цього розчину в піхву загрожує різними шкідливими наслідками: подразненням слизової, порушенням існуючої необхідної фізіологічної кислотності, а також іншими захворюваннями.
62. — Син поставив мені цікаве питання: коли він зможе любити дівчаток як дорослий? А я не знав, що відповісти, докторе, може, підкажете?
— Скажіть йому, що любити дівчат він зможе тоді, коли він стане здатним для цього. Це буває, як правило, після 18-20 років.
63. — Докторе, скажіть, що потрібно робити, щоб під час сексу моя піхва була дуже вологою?
— Це зробити нескладно. Треба бути доступною  психикою та тілом для свого сексуального партнера. Підказати йому і навчити його до початку статевих зносин прийомам поводження з вашими ерогенними зонами. Іще я вам раджу перевірити свій гормональний рівень в лабораторії.
64. — Моя дівчина плаче під час оргазму. Що з цим робити?
— Робити нічого не треба. Це її емоції. Вони вам не заважають отримувати оргазм. А її оргастичні відчуття викликають властиву для неї емоційну реакцію (кожна жінка має їх свій набір).
65. — Чому мене збуджують чоловіки виключно старше за мене?
— У міжстатевих рольових відносинах психотерапевт професор Сергій Лібіх виділяє наступні варіанти: чоловік — батько, чоловік — активний, чоловік — пасивний, чоловік — син; жінка — мати, жінка — активна, жінка — пасивна, жінка — дочка. І в цьому криється гармонія або дисгармонія відносин, яке психологічне поєднання випадає по долі. Чоловік — батько гармонійно поєднується з жінкою — дочкою, і навпаки, чоловік — син гармонійно поєднується з жінкою — мати. Молодші потребують турботи старших. Це у вас не патологія. Бажаю вам зустріти в житті турботливого чоловіка-батька.
66. — Мені доведеться робити обрізання, це дуже боляче?
— Операція «обрізання» проводиться під анестезією (знеболенням). Не хвилюйтеся, ваш статевий орган в розмірах не зменшиться. А ця операція корисна, тому що гігіенична.У вас ніколи не буде запалення слизової статевого органу.
67. — У мене вже зараз груди 3-го розміру, що зі мною буде в 30 років?! Що можна зробити, щоб зупинити зростання грудей?!
— Особисто я противник необгрунтованого втручання у фізіологічний розвиток. Підкреслюю, у фізіологічний розвиток. Там, де є патологія, виправлення необхідно. Природа тіла людини гармонійна і доцільна. Я б на вашому місці не хвилювався. Більше запрограмованого груди не виростуть. А мода, красота — це тимчасове явище у нашому житті, яке завжди змінюється. Не пускайте комплекс помилок собі в голову.
68. — Моя дружина часто із задоволенням дивиться порно, а в сексі — ніби колода! Що порадите?
— Ваше питання для однозначної відповіді складне. Необхідна бесіда з нею фахівця. Треба простежити, як гармонійно починалося і продовжує проходити її статеве життя, який у неї гормональний фон, яка поведінка її партнера і багато іншого.
69. — Коли я купаю свого сина, йому 2 роки, я боюся мити його «орган», щоб не збуджувати дитину. Я права чи ні, що скажіте?
— Продовжувати обов'язково купати сина. Ваші дії в області статевих органів без наполегливого посиленого тертя нічим йому не зашкодять. Поява спонтанної (довільної) ерекції бувають і самі по собі без зовнішнього впливу.
70. — Докторе, у мене ерекція викликає біль. Як від неї позбутися?
— Вам потрібно негайно йти на прийом до уролога для огляду. Виникнення болю в статевому члені під час ерекції, це симптом захворювання. Швидше на огляд до уролога!
71. — Ось що цікаво, мене після бурхливого сексу тягне до холодильника, а після не дуже бурхливого, не сильно... Невже я так виснажуюся за півгодини-годину?
— А як ви думали? Статевий акт — це витрачання фізичної та нервової енергії. І вимога організму заповнити витрати цієї енергії. Це нормальна фізіологічна реакція. Моя порада — заздалегідь робіть запас їжі в холодильнику.
72. — Кажуть, що можна отримати оргазм без еякуляції. Розкажіть, будь ласка, про це докладніше.
— Це можливо. Перш за все в період, коли йде процес дозрівання організму підлітка (допубертатний період), коли ще не виробляється яєчками сперма. Це також може бути як наслідок операції на сім'явиносних шляхах, коли еякулят може потрапляти в сечовий міхур, пухлини, іншої хвороби.
73. — Чому дівчатка ходять до туалету частіше, ніж хлопчики? Це несправедливо!
— Частота сечовипускання залежить від багатьох факторів: кількості випитої рідини, температури (охолодження чи перегрівання тіла) та інших факторів. А зокрема і від анатомічної будови сечовивідних шляхів чоловіка і жінки. Так вирішила природа.
74. — Докторе, чому дівчата симулюють оргазм?
— Згідно опитувань жінок, дослідженнями вчених встановлено, що великий відсоток жінок, що живуть статевим життям, не відчувають оргазму. Якщо у хлопчиків в підлітковому віці відбувається викид сперми, він супроводжується приємними відчуттями. У дівчаток у цьому віці як ознака статевого дозрівання з'являється менструація (пологи не заплідненою яйцеклітиною). Про який оргазм у неї може йти мова? У природі чоловіку та жінці призначена різна роль — йому запліднювати сперматозоїдом її яйцеклітину. У психології чоловіки домінує бажання опанувати жінкою для отримання задоволення. Паралельно це супроводжується для затвердження своєї чоловічої сили бажанням доставити їй теж цю насолоду. Знаючи його амбіції, любляча (підкреслюю, любляча) жінка імітує задоволення. За отриманий навіть небажаний подарунок дякують. Про отримання жінкою дійсного оргазму потрібна окрема розмова.
75. — У мого хлопця великий член, і мені секс з ним дискомфортний. Як «збільшити» мою піхву, щоб я отримувала задоволення.
— Вам можна спробувати застосувати любрикат (купити в секс-шопі). А також піти на прийом до лікаря-гінеколога. Після пологів, як правило, обсяг піхви збільшується.
76. —  Скажіть, будь ласка, як правильно підібрати презерватив?
— У Радянському Союзі випускалися презервативи двох розмірів. Зараз при покупці їх в аптеці слід запитати у провізора про розмір. Ринок насичений цим товаром.
77. — Докторе, мені 16 років, під час сну я отримую насолоду. Кажуть, що це буває тільки у хлопчиків. Що зі мною не так?
— У цьому нема нічого патологічного. Ваше статеве дозрівання проходить дуже активно і проявляється таким чином. Якщо це вас турбує, необхідно виключити фактори, що провокують сексуальне подразнення. Спати потрібно в прохолодній кімнаті, не вживати рідину після 19 годин, перед сном звільняти сечовий міхур, руки під час сну тримати поверх ковдри, не спати на спині.
78. — У мене така проблема. Коли мене пестить чоловік, я відчуваю огиду. Що мені робити, я боюся близьких відносин з ним!
— Відповісти на ваше запитання на нашій лекції неможливо. Вам потрібно звернутися до сексопатолога, щоб провести психоаналітичний аналіз — розібратися у вашому стані. Цю проблему можна вирішити тільки в індивідуальному порядку.
79. —  Мене дитина поставила в глухий кут своїм питанням: що буде, якщо довго не писати? А я не знала, що відповісти.
— Затримка протікання фізіологічних процесів — виведення продуктів обміну (відходів) з організму (звільнення кишечника, сечового міхура, ротової та вушної порожнини), звичайно, крім шкоди, нічого хорошого здоров'ю не принесе. Щоб бути здоровим, треба контролювати функціонування цих органів.
80. — Коли я курю «травку», у мене відмінний «стояк». Чому так?
— Я категорично проти такого способу, як куріння «травки» для викликання «стояка». Це тимчасове явище, за таким «підйомом» неминуче настане руйнування організму і він прийде в непридатність. Зупиніться, це вже перший крок до наркоманії (хронічної хвороби)!
81. — Докторе, підкажіть, як правильно жінці налаштуватися на отримання оргазму?
— Якщо ви відчуваєте потребу в оргазмі, значить, вам треба психологічно і фізично розслабитися (викинути з голови думки про побутові проблеми та інше), бути доступною партнеру, щоб він зміг зайнятися припустими для вас сексуальними ласками.
82. — Моя дівчина довго не може отримати оргазм. Чи можна його прискорити?
— Щоб оргазм у жінки настав швидше, треба насамперед підготувати її психологічно — це ніжне, ласкаве залицяння (слова, букет квітів, нехай це буде навіть одна квітка, яку вона любить, і багато іншого). Важливі тілесні ласки — стимуляція її ерогенних зон легким доторкуванням. Потрібно знати, де у неї такі зони. Проведення самих статевих зносин має бути в зручній для неї позі з припустимим для неї ритмом фрикцій (рухів тіла).
83. — Мій чоловік вимагає, щоб я кричала під час сексу. А мені не хочеться, як тут бути?
— А хіба це так складно? Виконати його примху, яка підкреслює для нього його статеву силу. Це ж безкоштовно для вас. Нехай себе почуває статевим гігантом. Він ще більше буде прив'язаний до вас.
84. — Мені хочеться продовжити сексуальний контакт з подругою, щоб насолоди було більше. Підкажіть, будь ласка, які прийоми відсувають оргазм?
— Прийоми не складні. Перш за все налаштуйтеся психологічно, поставтеся до статевого акту як до роботи, яку необхідно виконати не поспішаючи. Підбіріть для себе позу, яка вас менше збуджує, наприклад, позу «наїзниці», коли чоловік на спині, а жінка знаходиться зверху. Рухи тіла під час зносин робите не на всю довжину вашого члена, можете робити затримки в рухах тіла, подумки відволікайтеся від сексуальних відчуттів. Одягайте презерватив на закритую крайнею плотю голівку члена. Під час відчуття появи оргазма можна стиснути пальцями головку члена. Ще є медикаменти, які затримують настання оргазму у чоловіків, тобто подовжують час протікання статевого акту. Але це вже потрібно звертатися за допомогою до сексопатолога.
85. — Я отримую оргазм тільки коли одягнена, абсолютно гола я ніби "застигаю". Чому так, може, це якесь відхилення?
— У вас присутній комплекс "помилкової сором'язливості". Його можна подолати, якщо звернуться до фахівців: сексопатолога, психотерапевта, психоаналітика А самі спробуйте здійснювати статевий акт не в повній темряві. Поступово через напівтемряву переходите до м'якого освітлення місця ваших  любовних відносин.
86. — Я дуже люблю ранковий секс. Дружина при цьому не прокидається. Хіба можна бути такою нечутливою, щоб нічого в таку хвилину не відчувати?
— Уявіть собі, що таке можливо. Коли жінка не налаштована на секс, потреба відпочинку може переважати над тілесними сексуальними відчуттями. Це і відбувається вранці у вашої дружини. Як у тому класичному єврейському анекдоті, коли Абрам вранці будить дружину: «Сара, я хочу тебе». — «Ти що, не знаєш, де це лежить? Навіщо ти будиш мене? Я ще сплю».
87. — Лікарю, у мене кілька оргазмів за один статевий акт, чи не шкідливо це для мого здоров'я?
— Оргазм — не загроза для життя, навпаки, радість. Отримуйте оргазми при будь-якому зручному для вас випадку.
88. — Поки я не вип'ю, не можу стати ніжною. Як змінити себе? Як мені без алкоголю стати нормальною жінкою?
— Ви маєте рацію, алкоголь — це не ліки, а серйозна проблема. Раджу терміново звернутися до фахівця: сексопатолога або психотерапевта. Вам необхідно позбутися комплексу «помилкової сором'язливості», тоді і алкоголь не буде потрібен. Спробуйте освоїти прийоми аутогенного тренування, для навчання цьому методу треба звернутися до спеціаліста.
89. — Докторе, чи можна стати донором сперми?
— Чоловіче спермальне донорство — це вирішувана проблема в Україні. Вам необхідно звернутися до інституту Репродуктивної Медицини, який знаходиться в Києві.
90.— Володимире Миколайовичу, скільки можна зробити абортів без особливої шкоди для здоров'я?
— Ваше запитання невірне. Аборт — це шкідлива для жіночого організму операція, навіть якщо була всього одна. Це загроза набути безпліддя. Так що робіть висновки.
91. — Як визначити ерекцію клітора (у моєї дівчини він майже непомітний)?
— Визначити клітор у вашої дівчини ви зможете тільки з її підказкою. Не соромтеся, удвох досягайте гармонії!
92. — Під час оргазму у мене потіють руки. Чому так, чи можна цього уникнути?
— Статеве збудження зачіпає всі функції організму, особливо всі відділи нервової системи. У вас більше проявляється робота вегетативної нервової системи, саме вона відповідає за багато реакцій у нашому організмі. Це не патологія. Можете не хвилюватися, ніякими хворобами це вам не загрожує.
93. — Володимире Миколайовичу, коли треба вчити своїх дітей правилам сексу?
— Відповідь на ваше запитання не може бути однозначною. Виховання дітей сексу починається з ваших з дружиною домашніх, побутових відносин, які проходять на очах дитини. У нього формується образ наслідування міжстатевих відносин чоловіка і жінки. Розмова про статеві стосунки повинна бути в підлітковому віці, звичайно, необхідно враховувати індивідуальні особливості розвитку дитини. Слід говорити про важкі, часом фатальні наслідки дошлюбних статевих зв'язків як для юнака, так і для дівчини.
94. — Під час сексу мене сильно збуджують думки про тварин (їх статевий акт). Це нормально?
— Що вам відповісти? У питанні статевих переживань таке різноманіття, яке не має меж. У вас це не патологія. Це ваше внутрішнє уявлення, воно не заважає вам отримувати насолоду, може навіть допомагати досягати її. Я б не комплексував з цього приводу.
95. — Мій син запитав у мене, чому дівчаткам більше подобається грати з ляльками, ніж з хлопчиками. Як правильно відповісти йому?
— Природа створила дві статі — чоловічу і жіночу. Вони мають відмінності в будові тіла, а також в психіці. І природне призначення у виконанні функцій по життю. Для жіночої статі це є догляд за дитиною. Тому дівчатка грають у «ляльки», а хлопчики у «війну». Це свого роду тренування до виконання свого життєвого призначення.
96. — Мені дуже подобається чоловічий стриптиз, а секс я більше люблю одностатевий, з жінками. Це відхилення?
— У ваших відчуттях нічого надзвичайного немає. За статевим потягом (сексом) люди діляться на дві великі групи: гетеросексуалів і гомосексуалів. Але природа визначила не тільки білий і чорний колір. Між ними є ще й сірий з відтінками в ту чи іншу сторону. У людини є теж середній колір — бісексуалізм. Він визначає також наявність подвійного потягу в ту чи іншу сторону. Чоловік живе з жінкою, але його може тягнути до чоловіків, і, навпаки, заміжню жінку може тягнути до жінок. Це чисто з медичної точки зору, моральної сторони цього питання, як до цього ставляться в нашому суспільстві, ми зараз торкатися не будемо.
97. — Мені після сексу відразу хочеться спати, а дружина хоче продовження. Як тут бути?
— Як розумію, ви в шлюбі не перший рік, з великим стажем сексуальних відносин. Розберіться разом з нею. Після оргастичної розрядки їй потрібні ласки для повільного заспокоєння сексуального збудження або потрібна нова близькість. Виходьте з цього. А ваша сонливість закономірна після фізичного і психологічного навантаження.
98. — Докторе, чому хлопців збуджують великі груди?
— У психології чоловіка і жінки закладені природою орієнтири на відтворення собі подібних (розмноження). Часом вони проявляються несвідомо. І символом забезпечення новонародженого великою кількістю грудного молока є великі груди. Вони, на відміну від особин тваринного світу, є символом сексуального потягу для чоловіка.
99. — Я працюю масажистом, сильно збуджуюся, коли роблю масаж красивим дівчатам. Що мені робити, я ж не хочу втратити роботу?!
—— Я не бачу у вас будь-яких шкідливих проблем. Такі проблемі можуть бути, навіть, у чоловіка-гінеколога. Головне — це не втрачати контроль над собою і не показувати свій збуджений стан. У вас адекватна чоловіча реакція. Ви можете послабити її психологічно, усвідомивши, що професіонал на своїй роботі не може піддаватися зайвим емоціям, до того ж робота вас годує. Навіщо ж її втрачати?
100. — Що потрібно робити, щоб бути сексуальною?
— Перш за все визначитеся, що ви вкладаєте в поняття сексуальність. Кожна жінка несе для чоловіка сексуальний до неї потяг. Щоб бути сексуально привабливою, потрібно підтримувати свій зовнішній вигляд — зачіска, косметика, одяг та відповідна поведінка в ліжку, яка задовольнить партнера. На жаль, єдиного рецепта на цей рахунок немає. Тут все глибоко індивідуально.
101. — Мені хочеться різноманітності в сексі, хочу познайомитися зі свінгерами. Що можете сказати з цього приводу?
— Рецептів на різманітність у сексі немає. Це питання вирішується індивідуально, тобто по своїй потребі та можливості. Для участі в «групен-сексі» треба мати партнершу з її згодою. Наслідкі участі в груповому сексі в подальшому в ваших з нею відносинах непередбачені. Взважте всі «за» і «проти» у цьому віді розваг.
102. — Мені набрид секс, розмови про нього. Я отримую оргазм, розслабляюся, але немає задоволення, радості. Що мені робити?
— Зробіть перерву в сексуальних відносинах і відвідайте сексопатолога для встановлення причин вашого стану.
103. — Я люблю дівчат з характером. При цьому в ліжку хочу домінувати. Так я мазохіст або садист?
— Відповісти на ваше запитання важко, так як ви не вказали в чому виражається «домінування в ліжку». Мазохізм і садизм мають свої характеристики, щоб зробити будь-які висновки.
104. — Докторе, мені 15 років, я люблю дражнити хлопців, коли вони до мене пристають. Я бачу як вони бісяться і просто щаслива від цього. Погано це чи добре?
— Ви в цих випадках робите для себе погано. Простежуються риси егоїзму. Ризикуєте заслужити негативну характеристику. Адже хлопці обмінюються думками про свої пригоди.  В майбутньому можете залишитися на самоті. Зважте, що корисно для вас в житті — поведінка «дражнилки», злий дівчини, або солідність, доброзичлівість у відносинах.
105.— Скільки сперматозоїд «пливе» до яйцеклітини, і скільки він може жити в піхві жінки?
— Як встановили вчені, сперматозоїд живе в піхві 3-4 дні. За цей час він і рухається на «побачення» — злиття з яйцеклітиною.
106. — Докторе, мені 19 років і я в розгубленості, мені здається, що один раз вийти заміж недостатньо. Немає ідеальних хлопців! Скільки разів можна закохатися по-справжньому?
— На жаль, ви потрапили в оману в своїх намірах і поспішили з категоричними висновками. Я вважаю, що помилкові судження пов'язані з вашим молодим віком. Класично ідеально заміж виходять і одружуються тільки один раз. Ідеальних людей для всіх у світі не буває. У кожної людини є свій ідеал — набір особистісних характеристик, які відповідають його запитам. У вас є свої критерії оцінки обранця. Закохуватися і любити — це різні категорії. Потрібно не плутати ці відчуття. Арабське прислів'я говорить, що «одного чоловіка жінці вистачить, а двох — мало». Не ризикуйте, можете залишитися без чоловіка.
107. — Я потроху вживаю, але хочу народити. Боюся, що алкоголь отруїв всі мої яйцеклітини і здорової дитини тепер не буде. Це правда?
— Правда, але не зовсім. Яйцеклітини не труяться. Завагітніти ви зможете, але небезпека народити неповноцінну дитину дуже велика. Зупиніться у вживанні алкоголю. Перевірте у лікаря роботу вашої печінки. Якщо не будете пити, все буде гаразд.
108. — Моя жінка після роботи зовсім «ніяка» і умовити її на секс практично не можливо. Що мені робити, адже я її хочу! Може, є якісь стимулятори для жінок?
— У вашому варіанті є один стимулюючий засіб для жінки — полегшити її навантаження в роботі, в побуті.
109. — Хочу зайнятися моржуванням, кажуть, що з віком це небезпечно, хоча підвищується задоволення в сексі.
— Наукою не встановлено, що моржування підвищує задоволення в сексі. А бажання зайнятися моржуванням вам потрібно узгодити з лікарем. Цілком можливо, що за рахунок такого загартовування підвищується загальний тонус організму і людина відчуває себе бадьоріше.
110. — Докторе, яка частота фрикций вважається оптимальною?
— Дослідженнями фахівців умовно визначена точка відліку 60 фрикцій. Але оптимальна кількість фрикций індивідуальна. Їх кількість повинна забезпечити настання оргазму у жінки, яка попередньою ласкою підготовлена до його отримання за рахунок адекватного роздратування її ерогенних зон. — Дослідженнями фахівців умовно визначена точка відліку 60 фрикцій. Але оптимальна
111. — Мені 25 років, і мені подобається позувати оголеною, хоча інші дівчатка цього соромляться. Що ви скажете?
— Це залежить від сприйняття вами свого тіла, особистої моралі, виховання. Можливо, це пов'язано з нарцисизмом (надмірною самозакоханістю, коли завищена самооцінка), бажанням звабити чоловіків та іншими факторами.
112. — Володимире Миколайовичу, чому коли я зазнаю невдачі в справах, мені хочеться дикого і грубого сексу?
— «Дикий» ваш секс — це ніщо інше як емоційна реакція компенсації за поразку в справах. У інших людей вона може виражатися в іншому вигляді. У Японії на виробництві є спеціальні кімнати з гумовими ляльками-начальниками. І співробітники, щоб вилити свої емоції на несправедливі, на їхню думку, дії керівника, можуть побити ляльку палицею. Свій «дикий» секс проявляйте дуже обережно, щоб не нашкодити партнерці.
113. — Як можна «переключити» мого хлопця, щоб він постійно не «домагався» мене?
— Навантажте його побутовими, домашніми роботами. Нехай менше має вільного часу. Знайдіть йому будь-яке хобі.
114. — У мене в голові постійно крутяться десятки поз для сексу з моєю дівчиною. Докторе, поясніть, будь ласка, який сенс міняти пози, якщо оргазм все одно ми отримаємо?
— Міняти пози можна для різноманітності, якщо є таке бажання. Якщо немає психічної потреби, а все це на рівні психічних фантазій, то навіщо щось міняти?
115. — Мене «заводить» секс по телефону, навіть якщо дівчина поруч. Не знаю як з цим боротися?
— Навіщо боротися? У вас все в порядку. Сексу по телефону у вас немає.  Наявне у вас тільки сексуальне збудження за рахунок вашого статевого темпераменту. Вам в цьому пощастило. Це здорово!
116. — Мені постійно доводиться пояснювати своїм мачо, що я люблю секс без слів. Мовчки! Мене дратують всякі «сюсі-пусі» на вушко. Роби свою справу чітко і довго, поки я не отримаю задоволення! Тоді я тебе поцілую в подяку! Я вважаю правильно? Навіщо ця романтика?
— Для себе ви вважаєте правильно. Це ваш стиль поведінки під час сексу. Щоб не напружуватися, не міняйте партнерів. Знайдіть собі підходящого, кому теж не подобається, як ви сказали «романтика». Адже у кожного своя лінія поведінки, свої емоційні реакції.
117. — Докторе, ми з хлопцем часто сперечаємося, чий оргазм сильніше: жіночий або чоловічий. Хотілося б почути авторитетну думку.
— Сила оргазму (відчуттів) нічим не вимірюється. Немає такого приладу. Жіночий і чоловічий оргазм різняться тільки за часом протікання. Швидше настає у чоловіка, довше — у жінки. Ідеально, коли оргазм настає одночасно.
118. — Мій хлопець вимагає, щоб перед сексом я збуджувала себе самостійно, тому що йому подобається на це дивитися. Це правильно?
— У цьому випадку давати оцінку його вимогам, як вести себе вам перед статевим актом, проблематично. Для себе вирішите: чи припустимо це для вас, чи ні? Швидше за все, спостереження за вашою аутоеротикою збуджують його статеву пристрасть.
119. — Я хочу натренувати силу струменя при сім'явипорскуванні. Докторе, розкажіть як це зробити!
— Способів тренування сили струменя сперми не існує. Це цілком фізіологічний процес, він залежить від стану статевого апарату чоловіка. Захворювання можуть порушувати процес викиду еякуляту в бік млявості аж до простого витікання.
120. — Докторе, я хочу знати, як посилити чутливість моїх сосків? Я їх чіпаю, але нічого особливого при цьому не відчуваю. А подружки кажуть, що це патологія. Соски завжди повинні бути чутливими.
— Стверджувати, що це у вас патологія, я не можу. Таке зустрічається. Оргазм у жінки настає в результаті поєднання психологічного і фізичного подразнення. Соски — не вирішальна зона. Але ви перевірте у лікаря-гінеколога, сексопатолога свій гормональний фон.
121. — У ліжку я втомлююся і не можу закінчити статевий акт, відчуваю, що зараз засну. Може, скажете, докторе, що зі мною?
— Мабуть, у вас спостерігається хронічна фізіологічна втома. Вам треба зайнятися зміцненням здоров'я: забезпечити повноцінне харчування (м'ясо, овочі, фрукти). Обов'язкові фізкультурні вправи і повноцінний 8-годинний сон. Також раджу звернутися до сексопатолога.
122. — Докторе, у мене є дочка, їй 6 років, вона запитує: навіщо вранці я одягаю ліфчик, а вночі сплю без нього. Мені якось незручно їй пояснювати, що «краса вимагає жертв». Як пояснити їй це грамотно?
—У жінок і чоловіків різний силует фігури. На відміну від чоловіків у одязі жінки є ліфчик, що підкреслює жіночі форми тіла. А на період відпочинку в нічний час людина скидає непотрібний у ліжку одяг, щоб тіло відпочивало. Так і поясніть своїй доньці.
123. — Докторе, допоможіть визначитися з темпераментом дівчини для казкового сексу! Який з них підходить для ліжку найкраще?
— Визначити статевий темперамент допоможе фахівець, застосовуючи спеціальний тестовий опитувальник. Ви ж можете суб'єктивно визначити цей темперамент тільки при інтимному контакті з подругою.
124. — Мене заводить секс під час місячних. Чому так?
— У цьому явищі дві причини: підвищення гормонального рівня і психологічна причина, коли немає підсвідомого страху завагітніти.
125. — Дружина обожнює, коли я покусую її клітор, а коли вона покусує мій член, мені боляче! Може, вона неправильно робить? Як бути?
— У вашому питанні звучить відповідь: «неправильно робить», раз боляче. Цьому не вчать сторонні (немає рецепта). Тут помічником може бути лише особистий досвід — метод проб і помилок.
126. — Я скільки народжувала, стільки відчувала сильний оргазм. З чоловіком ніколи такого оргазму не було. Я що, неправильна?
— Ви правильна. У природі все дуже різноманітно. Не дивуйтеся.

127. — Мені подобається кунілінгус і минет в рівній мірі. Я що, бісексуалка?
— Стверджувати, що ви бісексуалка, не можу. Можна говорити тільки про ваши відчуття. Щоб поставити такий діагноз, фахівець повинен провести детальний аналіз психічної складової особистості.
128. — Мені сказали, що секс у сауні надає більш оздоровчий вплив на організм, більше виходить «шлаків». Розкажіть, що до чого?
— Використання сауни для зміцнення здоров'я є пряме показання. Що ж стосується сексу в сауні, ніякого впливу на виведення шлаків він не надає. Це твердження помилкове.
129. — Мені 21 рік, я молодий здоровий чоловік. Чому секс для мене став «тренуванням»? Як запалити пристрасть? Пробував з різними красунями і все не те...
— Згідно вашої інформації про різних красунь можна припустити, що у вас настав період пересичення. Це пройде. Для страховки перевірте рівень тестостерону в організмі.
130. — У мої 87 років вже можна відмовитися від сексу з презервативом? Чи є обмеження в такому віці?
— Шановний, будьте обережні! У здорового чоловіка сперматозоїди виробляються до самої смерті.
131. — Чому батьки не дозволяють дивитися порно разом з ними? У свої 12 років я вже і так багато чого цікавого бачив по інтернету. Чого вони так бояться?
— Вони правильно роблять. У твоїх батьків це будується на основі любові. На жаль, в наш час інформація йде населенню без цензури, все ллється, як з помийного відра. У тому числі і техніка інтимних відносин між чоловіком і жінкою. Ти ж знаходишся ще не в тому віці, коли все це відбувається. Навчатися цьому потрібно не у інтернеті, а у процесі розвитку інтимних стосунків. У тебе все ще в майбутньому.
132 — Докторе, чому у моєї дружини в кінці сексу починає боліти голова?
— Причин головного болю у вашої дружини може бути тисяча і одна. Необхідна бесіда з нею фахівця. Потрібно провести аналіз її сексуальності і загального здоров'я.
133 — Коли я годую дитину грудьми, починаю думати про секс. Треба себе відволікати... Як мені позбутися від еротичних думок?
— Боротися не треба. Як тільки перестанете годувати, не буде сексуального збудження. Такий стан свідчить про те, що ваші соски є (як у більшості жінок) ерогенною зоною при подразненні.
134. — Докторе, мені 40 років, а за місяць я жодного разу не хотів сексу. Це вже все?
— Згідно віку ще не «все». Розбериться, що протягом місяця вас відволікало від думок про секс. А також перевірте рівень тестерону у себе.
135. — Мені 28 років і мене тягне на секс з бомжами, задоволення отримую тільки на смітниках, звалищах. Що мені робити, щоб стати нормальною?
— Вам необхідно звернутися до психоаналітика, психотерапевта. На лекції розібратися у вашому становищі неможливо.
136 — А правда, що у худих ерекція краще, ніж у товстих? Чому так?
— Неправда, це балачки.
137. — Я можу пестити себе годинами, особливо на вихідних. Це не страшно?
— Це не страшно. Головне, не забувайте займатися нагальними справами і вирішувати життєві проблеми.
138. — Дружина вимагає сексу тільки натщесерце, мовляв, так відчуття яскравіше. А з набитим "черевом" вона не збуджується. Як тут бути?
— Якщо у неї такі особливості, значить, вона права. Нехай буде голодною. На вас її голод ніяк не впливає.
139. — Чому мужики такі дохляки в роботі і та в сексі? На мені все господарство і — нічого! А він на городі більше години не витримує і в ліжку відразу «в'яне». Докторе, скажіть, у чому сила "сильної" статі?!
— Ваше питання дуже цікаве. За біологічними законами природи жіночий гормон естроген набагато стійкіше, ніж чоловічий — тестостерон. Природою визначено, що самка забезпечує відтворення (пологи) і догляд, розвиток потомства. У переважній більшості самець грає тільки допоміжну роль. А сильна стать названа сильною, можливо, тільки за ознаками фізичної сили.
140 — Докторе, мені 16 років. Чула, що позбутися невинності, це боляче! Чому так?
— Не обов'язково. Все залежить від будови дівочої пліви. Не хвилюйтеся! У цей момент постарайтеся розслабитися. Всі дівчата, які вступають у статеве життя, проходять це випробування (голосно кажучи). Не лякайтеся!
141. — Скільки можна утримуватися від сексу хлопцеві та дівчині?
— Все життя, утримання від сексу не смертельно.
142. —Я іноді втрачаю свідомість при оргазмі. Це що, епілепсія?
— Не хвилюйтеся, це не захворювання епілепсією. Епілепсія має свої ознаки. Випадки короткочасної втрати свідомості при відчутті оргазму бувають.
143. — Хочу, щоб мій хлопець став альфа-самцем. Нехай подружки лопнуть від заздрості, та й мені буде добре...
— Альфа-самцем зробитися не можна, на жаль. Ця чоловіча здатність вроджена — називається статевим темпераментом. За нею всі чоловіки і жінки умовно розділені на слабких (10-15%), середніх (70-80%), сильних (10-15%). До слова, у якому вигляді ви продемонструєте свого альфа-самця (мачо) своїм подругам?
144.— Якщо змінити стать, народити можна?
— Практично неможливо. Так як вся репродуктивна система при хірургічних операціях видаляється.
145.— Чим можна замінити секс?
— Чим завгодно, тим, що вам цікаво.
146. — Лікарю, скільки коханок не шкідливо для здоров'я?
— Про шкідливу кількість коханок сказати вам неможливо. Жінок ви можете мати стільки, скільки дозволить ваше статеве здоров’я. Воно само регулює ваши можливості у цьому питанні.
147. — Я боюся, що стануть рости волосся на лобку, коли стану дівчиною. Навіщо вони там потрібні?
— Ріст волосся на тілі забезпечується природою, це процес природний. Людина на це впливати не може. У вас буде все як у всіх.
148. — Я моряк, мені потрібно йти в плавання. Чим заглушити "бажання"?
— Радикально — кастрацією. Жартую. Нічим глушити не треба. Природою передбачений запобіжний клапан — полюція нічна. Штучний — мастурбація. Утримання шкоди не принесе.
149. — Мені не допомагає навіть Віагра, 10 хвилин і — все! Що ви порадите?
— Віагра не панацея. Цей медикамент не універсальний і не гарантує ефекту в усіх випадках. Вам потрібно пройти обстеження у сексопатолога.
150. — Лікарю, як правильно пестити мошонку?
— Інструкцій і правил для проведення спеціальними методами ласк мошонки людство не виробило. Якщо приємні дотики до неї — торкайтеся.
151. — Куди діваються сперматозоїди з піхви після сексу?
— У сперматозоїдів у піхви два шляхи: виливаються зі спермою назовні або біжать вгору через порожнину матки на побачення (запліднення) з яйцеклітиною.
152. — Я боюся післяпологової депресії! У кого вона трапляється?
— Боятися післяпологової депресії не потрібно. Вона не обов'язково буває. І ніхто не може її передбачити. Дуже багато причин появи її поза пологів. Цей розлад підлягає лікуванню у психіатра.
153. — Під час сексу я відчуваю, що як би не моє тіло, ніяк не можу зосередитися на відчуттях... Все як би німіє, особливо «внизу», але оргазм повертає чутливість. У чому моя проблема?
— Проблем у вас немає. Такі ваші відчуття обумовлені загальним станом психіки, такою її реакцією. Не хвилюйтесь!
154. — Скільки за часом повинна тривати прелюдія? Деякі дівчата ображаються, що не менше години...
— Тимчасовими рамками прелюдії не обмежені. Все індивідуально. Залежить від багатьох причин. Спільного знаменника в цьому питанні не може бути.
155. — Як побороти ерекцію під час сну?
— У твоєму віці нічні ерекції, це ознака статевого повноцінного дозрівання. Не комплексуй!
156. — Докторе, чим погана робота в порнобізнесі?
— Так ставити питання не коректно. Професію, роботу кожен вибирає собі, як правило, за особистим інтересом і покликанням. Охочі потрапити в порнобізнес, проходять відбір, коли визначаються їх здатності забезпечити привабливість для глядачів, щоб був касовий збір.
157. — Владимире Миколайовичу, вилікувати простатит можливо?
— Проблема медичної допомоги чоловікам, що мають запальний процес в передміхуровій залозі (простатит), на даному етапі знань до кінця не вирішена. Однак при виконанні рекомендацій лікаря, про рецидиви (загострення) можна забути.
158. — Після тренування я відчуваю себе як після сексу... Так чи є сенс витрачати час на хлопців?
— Це вирішите для себе самі — які відчуття для вас більш приємні (або-або).
159. — Що може пошкодити піхву при тривалому сексі?
— У своєму питанні ви не визначили час тривалості протікання статевого акту. Залежно від вашого гормонального рівня може раніше або пізніше з'явитися сухість піхви, і статевий акт стане вам неприємним через механічне подразнення слизової піхви.
160. — Після невдалого сексу я хочу зламати член хлопця. Це реально?
— Тяжким наслідком сексуального контакту є травма статевого члена, його перелом за умови повноцінної ерекції. Статевий член чоловіка треба оберігати і поводитися з ним ніжно.
161. — Докторе, скажіть, який запах збуджує чоловіків найсильніше?
— Універсального для всіх чоловіків запаху парфумів немає. Все індивідуально. Але є один універсальний, на мій погляд, пах. Це дух чистого, свіжовимитого, розпареного тіла.
162. — Докторе, що можна придумати, щоб дівчина відмовилася від лесбіянства?
— Відповісти рішуче на ваше запитання в рамках лекції я не можу. Необхідно з нею провести бесіду, щоб з'ясувати причину її лесбіянства.
163. — Чому я психую, коли довго не займаюся сексом? Стресів ніяких немає, а мене все дратує!
— Ваш стан дуже просто пояснюється. У вас високий статевий темперамент і він вимагає розрядки. Це і є внутрішній природний стрес, а ви мовите, що його у вас немає.
164. — Що поганого для оргазму, якщо не «кінчити», а просто перервати секс?
— Переривати статевий акт без еякуляції шкідливо. Під час статевого збудження відбувається активне наповнення статевих органів кров'ю. Утворюється тимчасовий застій, який зникає в результаті закінчення статевого акту еякуляцією. Відбувається це рефлекторно. Без еякуляції застій триває довгий час, і є загроза появи запального процесу.
165. — Докторе, поясніть, будь ласка, чи є поза, яка перешкоджає настанню вагітності?
— Пози під час статевого акту, що перешкоджає настанню вагітності, не існує.
166. — Не розумію, чому секс повинен закінчуватися оргазмом? Мені і без нього добре і приємно, коли член в піхви. Що такого особливого в оргазмі?
— У жінки за її природою оргазм не регламентований. Кожна в процесі статевого акту відчуває свої властиві їй відчуття. В ідеальному варіанті статевий акт повинен закінчуватися оргазмом, тобто винятковою насолодою.
167. — У мене стійка ерекція, якщо 2 рази на тиждень. Раніше міг кожен день. Як «підкачатися»?
— Що вам сказати з цього приводу? Ви перебуваєте в смузі, яку називають «умовно фізіологічний ритм» (УФР). Це 2-3 близькості протягом тижня, які наступають після активного сексуального життя десь з 25 років. «Підкачатися» можна за рахунок здорового способу життя, можете звернутися до фахівця, але це стан тимчасовий.
168. — Мені хочеться спробувати тантричний секс. Кажуть, що відчуття неймовірні! Розкажіть, будь ласка, в чому тут особливості?
— Якщо ви допитливий, спочатку вивчіть тантричну техніку. Але врахуйте, що фізіологічна основа сексу у всіх релігій однакова. А ось психологія сприйняття різна.
169.— Чим пояснити неймовірну тягу жінок до нижньої білизни? Мені так все одно, в чому одягнена... Все одно секс буде без одягу.
— Це все пов'язано з жіночою психологією — прагненням до красивого, що суб'єктивно сприймається. Прикраси до страви, що подається на стіл, та інше.
170. — Чому східні танці так збуджують чоловіків?
— Перегляд рухів напівоголеного жіночого тіла під час східного танцю (балету) викликає подразнення зорового рецептора у чоловіків. У подальшому це викликає збудження ерогенних центрів у головному мозку через уявлення про статеву близькість.
171. — Докторе, як усунути алергію на сперму у моєї дівчини?
— Для діагностики алергії на сперму, жінці треба звернутися до лікаря-алерголога. На нашій зустрічі це питання не вирішується.
172. — У якому віці з'являється сперма?
— У підлітка  під час його дозрівання яєчки починають виробляти сперму. Це вік 12-14 років.
173. — Як визначити розташування статевих органів у чоловіка?
— Дуже просто, рукою помацати.
174. — Чому люди прагнуть продовжувати статевий акт?
— Для довгого приємного відчуття, насолоди.
175. —У скільки років дівчина повинна регулярно відвідувати гінеколога?
— Це вирішується в міру потреби. Якщо жінка має статеві відносини, то їй бажано бути у гінеколога щорічно.
176. — Чи можливо мати статеві відносини під час менструації?
— Можливо, але не бажано, так як в цей період є загроза занесення інфекції у статеві органи, яка може викликати запалення статевих органів жінки.
177. — У якому віці можливо починати статеве життя?
— Я рекомендую цим зайнятися у шлюбі, коли настане статева і социальна зрілість.
178. — Чи можливе статеве спілкування людини з твариною?
— Можливе, але це вже відноситься до патології.
179. — Назовіть, будь ласка, найкращий спосіб запобігання вагітності?
— Найбільш надійним способом є презерватив при належному його використуванні.
180. — Чи є гермафродити серед людей?
— Таке явище серед людей трапляється внаслідок збою на гормональному рівні. Але дуже рідко.
181. — Якщо менструації проходять один раз у 5-6 місяців, небезпечно це?
— Небезпечно. Вам треба звернутися до гінеколога для з'ясування причини.
182. — Хто більше має потяг до статевого акту — чоловік чи жінка?
— Чоловік.
183. — Чи може жінка, яка зробила аборт, в подальшому завагітніти?
— Може, але ця операція може викликати у неї безпліддя.
184. — Де у чоловіків знаходяться ерогенні зони?
— Як і у жінок, вони поширені по всьому тілу, а саме: найбільш ерогенною зоною є голівка статевого члена.
185. — Погодитися дівчині на статевий акт в перший раз чи відмовитися, якщо він хоче, а вона ні?
— У такому випадку я не раджу погоджуватися.
186. — Чи впливає радіація на статеву систему?
— Радіація шкідливо впливає на весь організм людини, а статева система є його частиною.
187. — Коли краще робити статевий акт, уранці або увечері?
— Коли є бажання, здатність і умови.
188. — Як часто можна здійснювати статевий акт?
— Можна скільки на то є здатність організму. Він регулює цей процес.
189. — Хто такий імпотент і кого так називають, чому так буває?
— Імпотентом називають чоловіка, який неспроможний виконувати якісь дії. Чоловіка, який не здатний виконувати статевий акт, також назівають імпотентом. Причин такого розладу статевого здоров'я дуже багато.
190. — Що робити, якщо не стоїть пеніс?
— Треба звертатися до лікаря-сексопатолога.
191. — Що таке «клин» і як з нього виходити?
— Таке явище, яке у народі ще називають «скліщування», буває, на щастя двух сексуальних партнерів, дуже рідко. Щоб з нього вийти, потрібно вказівний палець вставити у задній прохід партнерки і натиснути у бік кобчика, а ій натужитися, як радить професор В.И. Здравомислов
192. — Чим відрізняється імпотенція від небажання?
— При імпотенції чоловік не здатний виконати статевий акт, навіть коли у нього є бажання. При небажанні все навпаки — здатність є, а потягу немає.
193. — Звідки виникає лесбіянство?
— Остаточна причина цього явища поки що невідома. Є багато наукових припущень, але  жодне з них не дає повного обгрунтування.
194. — У скільки років має початися менструація?
— Вона з'являється у процесі статевого розвитку з 11-14 років.
195. — Яке ваше відношення до дружби хлопчика і дівчинки у 14 років?
— Дуже позитивно!
196. — Що таке сіфіліс, гонорея і СНІД?
— Це захворювання людини, якими заражаються переважно при статевих зносинах. Підлягають обов'язковому невідкладному лікуванню у фахівця-венеролога, спідолога.
197. — Що робити дівчині, щоб не завагітніти?
— Раджу дозволяти статевий акт з вімогою, щоб партнер користувався презервативом. Є і жіночі контрацептиви. Для цього їй треба порадитись з гінекологом.
198. — Як позбавитися від СНІДу?
— Для цього треба негайно звернутися до лікаря-спідолога, який працює у СПІД-центрі.
199. — Що треба робити дівчині, коли хлопець не знає як себе поводити під час статевого акту?
— Виходячи зі свого досвіду, тактично навчити його як потрібно вести себе у такому випадку з вами.
200. — Ви за статеві відносини до весілля або проти?
— Відповідь на ваше запитання носить дискусіний характер. Все залежить від того, наскільки надійні психологічні відносини і особиста відповідальність за кінцевий результат, котрий повинен закінчиться одруженням. Статеві стосункі мають бути результатом любові.
201. — Чому моє бажання сексу іноді з'являється зовсім невчасно, наприклад, при верховій їзді?
— Справа в тому, що тазова ділянка тіла, як і інші, має рецептори, які при їх подразненні викликають сексуальне збудження. Під час їзди верхі на коні (велосипеді, мотоциклі) ще відбувається вібрація статевої ділянкі тіла. Ваші відчуття позитивні.
202. — Мій чоловік любить, коли під час сексу я накладаю йому кубики льоду на його «шари». Це не шкідливо для його здоров'я?
— Якщо він так бажає, а для вас ця робота не важка, то кладіть. Шкоди йому від цього не буде.
203. — Скільки чоловіків можуть одночасно задовольнити жінку?
— Ваше питання незвичайне, але відповідь на нього буде така: три чоловіки, за вашою згодою.
204. — Лікарю, це правда, що навчання танцю живота підсилює жіночий оргазм?
— Це правда. Під час цих «па» тренуються м'язи. Тонус м'язів допомагає підвищенню почуття приємного.
205. — У мене бажання сексу немає, а для організму він необхідний. Який вихід?
— Шановна! Відчуття оргазму підчас статевого акту говорить про настання розрядки (згасання) статевого збудження. Таке навантаження — секс — для організму зовсім необявозково.
206. — Докторе, все, що тримаю в руках на кухні, нагадує мені член чи вагіну. Готувати люблю, але часто захоплююся і не можу позбутися цих думок. Що робити?
— Вам потрібно звернутися до психоаналітика або психотерапевта.
207. — Мій хлопець мені зрадив. Хочу відрізати йому член або яйця — на вибір. Що порадите?
— Що вам порадити? Своїми діями ви зробите його інвалідом, втратите його назавжди. Самі ж будете засуждені на багато років. Частка вашого життя пройде в колонії. Зважте це все.
208. — У мене оргазм викликає відчуття спустошення і занепад сил. Чи можна зробити його не таким сильним?
— Це можна зробити за допомогою медікаментів за призначенням лікаря. Я не раджу прибігати до цього. Краще відпочивайте!
209. — Докторе, у мене клітор майже непомітний, а у подружки він розміром з палець, коли напружений. Хоча я отримую насолоди набагато більше. Чому так?
— Якої потужності оргазм у вашої подружки, насамперед знати ви не можете. Відчуття оргазму залежить не тільки від розмірів клітора.
210. — Я військовозобов'язана, спілкуюся у чоловічому колективі. Намагаюся бути жінкою, хоча б на свята. Але не виходить, то лаюся матом, то хочу «переплюнути» мужиків у всьому. Навіть у сексі поводжу себе як чоловік-самець! Допоможіть, докторе! Як стати жінкою хоча б у ліжку?!
— У вас складне положення. На лекції ми з вами цю проблему не вирішимо. Щоб якось вам допомогти, вам потрібно звернутися на прийом до лікаря-сексопатолога або психолога.

211. — Докторе, я постійно прокидаюся від того, що онука голосно стогне вночі під час сексу зі «своїм». Снодійне не допомагає, не можу спати і зло бере. Що робити?
— Що вам порадити? Можно попрохати онуку, щоб вона була емоційно більше спокійною, застосувати беруші, приймати кращі снодійні. При можливості змініть теріторію вашого відпочинку для сну.
212. — Де більше мікробів: у роті, піхві або сечовивідному каналі?
— Найбільше мікробів живе у ротовій порожнині.
213. — Докторе, чому коли мій хлопець робить мені кунілінгус, я не можу зосередитися навіть на читанні соціальних мереж? Адже, коли я їм, можу ж читати і навіть вчити курсову?
— Дуже просте пояснення — секс домінує (статевий інстинкт). Харчовий — не заважає паралельно займатися кількома справами.
214. — Яку частину тіла треба оголити, щоб хлопець «запав» на мене?
— Оголиться повністю. Він сам вибере частку вашого тіла, яка йому до вподоби.
215. — Скільки сім'я можна випити за раз без шкоди для здоров'я?
—Шановна! За все своє життя я ніде у науковій, класичній, популярній літературі, ні у повсякденному житті не зустрічав фактів, щоб сперму пили, як воду чи молоко. За одну  еякуляцію у людини виділяється тільки від 1 до 10 мілілітрів. При вживанні її шкоди здоров'ю не буде.
216. — Мені подобається у сексі все, а чоловік затиснутий в деяких моментах. Як його "розтиснути"?
— Я раджу прийти з ним на прийом до сексопатолога. Треба з ним спілкуватися.
217. — Докторе, у мого хлопця після шаленого сексу зі мною надривається уздечка. Як це запобігти?
— Це лікується. Ваш хлопець повинен звернутися до лікаря-уролога.
218. — Як запобігти «циститу медового місяця»?
— Тільки за рахунок забезпечення гігієни статевих органів партнерів.
219. — Хочу позбавити себе дівочої пліви сама, щоб без болю, а не чекати, коли це зробить чийсь член. Розкажіть, як правильно це робиться?
— Раджу з цим питанням звернутися до підліткового гінеколога. Будова дівочої пліви буває різна.
220. — Докторе, це правда, якщо видалити собі клітор, на чоловіків заглядати не буду?
— Не правда. Погляд на протилежную стать не залежить від наявності клітора.
221. — Чому секс і оргазм іноді не залежать один від одного?
— Механічне подразнення статевого органа не обов'язково викликає силу збудження, яке закінчується оргазмом. Причини бувають різні — психологічний стан, фізичне самопочуття і інши.
222. — Хочу змінити свою статеву приналежність, щоб мені пришили чоловічій член. Я — збоченка, поясніть, будь ласка?
— Ви не збоченка. Для задоволення вашої потреби я раджу звернутися до психіатра для обстеження.
223. — Як правильно підготувати молоду до першого сексу?
— Якщо вона не звертається з цим питанням до вас, не потрібно втручатися. У порадах керуйтеся своїм життєвим сексуальним досвідом.
224. — Лікарю, у мене питання філософське: що у майбутньому зможе замінити секс за силою емоцій і відчуттів? Аргументуйте, будь ласка!
— На жаль, цього ніхто ніколи не спрогнозує. Хіба що фантасти.
225. — Чи правда, що лисий чоловік має високій рівень тестостерону?
— Цілком вірно. Облисіння може бути одним із симптомів високого рівня тестостерону в организмі (хоча причин облисіння набагато більше). Високій рівень тестостерону має шкідливі наслідки для здоров’я — це агресивна поведінка, депресивний стан, головні болі, порушення сну, імпотенція, безпліддя. Також може викликати рак передміхурової залози та інше.
226. — Шановний лекторе, скажіть, будь ласка, чи впливають негативно ліки на статеву функцію?
— Питання життеве. Ви повинні знати, що кожний лікувальний препарат крім позитивного впливу на ліквідацію хворобливого процесу має і негативні, побічні прояви. Тобто, коли порушуються функції інших органів в організмі. У лекції перерахувати назви ліків, які конкретно впливають негативно на статеву функцію, неможливо.
Так у групі медикаментів, які застосовуються для лікування гіпертонічної хвороби, є ліки, які можуть викликати імпотенцію у чоловіків. Тому при призначенні лікарем таблеток треба запитати про їх вплив на статеву систему. Також потрібно уважно читати інструкцію. У той же час майте на увазі, що важливіше в житті: саме здоров'я чи інфаркт, або мозковий крововилив із наслідками?
227. — Вибачте за наївне питання. Скрізь: у побуті, поезії, прозі — у відносинах між чоловіком і жінкою звучить слово «любов». На ваш погляд, що ж таке любов?
— Зміст цього поняття дуже складний, а відповідь, на мою думку, проста. Спробую пояснити це схематично. Перш за все, за допомогою чого людина сприймає навколишній світ? Відповідь — за допомогою таких утворень, як органи чуття. Багато їх дала нам природа? Усього п'ять: зір, слух, смак, нюх, дотик. Якщо позбутися них, чи зможемо ми сприймати навколишнє? Ні. А тепер давайте зробимо просту арифметичну дію — додавання.
Любов — це складний суб'єктивний, усвідомлений, непередаваний комплекс приємних відчуттів, що виникають на адекватні (приємні) роздратування на органи почуттів обранця /обраниці. Таке почуття притаманне тільки людині, як творінню розумному. Щоб зберегти це почуття, двом люблячим потрібно позитивним чином діяти на органи чуття один одного щохвилини, все життя. Тільки так можна в міцній любові дожити до діамантового весілля.
А якщо прибрати щось із комплексу приємних відчуттів, слово "любов" може замінитися іншим змістом — ненавистю. Як ми бачимо, все у світі має матеріальну основу. Одним із підтверджень цієї моєї схеми є народний вислів — "любов з першого погляду".