Фата моргана

Валентин Лученко
Мене можуть звинуватити в негативізмі, песимізмі та решті ізмів. Я тим не переймаюся. Чомусь вважаю, що раціональна оцінка того, що відбувається в Україні, може бути корисною для деяких людей.

Тому хочу написати про своє бачення успішності в Україні. Чи можлива вона? Звісно можлива. В будь-чкій країні можна бути успішним, за будь-яких умов. Питання якою ціною?

Отже, що треба аби бути бути успішним в Україні? Перша умова це приналежність до правлячого класу. Як тільки ви потрапили до нього і повністю прийняли його цінності, ви автоматично стаєте заможною людиною (якщо міріти успішність заможністю, що роблять більшість "успішних"людей в Україні). Приклад напівсироти, вихованого в школі-інтернаті Олега Ляшка більш, ніж промовиста.

Якщо ви маєте цінності, відмінні від правлячого класу, тобто маєте поняття про честь та совість, ви можете стати більш-менш успішним, якщо знайдете свою нішу а вобслуговуванні пралячого класу. Тут ви можете бути модним психологом, шоу-меном (привіт чинному президентові Зеленському), хірургом, дантистом, блогером-пропагандоном, медіа-менеджером. Якщо ви раптом вирішите робити бізнес в Україні, вам знадобиться знайти таку хитру нішу, яку упирі від влади не здатні в силу своєї обмеженості помітити. Так зробив єдиний в Білорусі легальний мільярдер, який зробив супер популярну комп'ютерну гру, яка стала глобальним хітом. В Україні подібних прикладів немає.

Якщо ви маєте підприємницький талант і традиційні людські цінності, ви мусите емігрувати і робити бізнем в Чехії, Польщі або в США. В Україні ви - зайва і дуже небажана людина. Як опція, ви мусите мати паспорт громадянина США і тоді можна працювати в Україні.