Бабье лето для юных Украиноязычная версия

Владимир Брянцев
БАБИНЕ ЛІТО ДЛЯ ЮНИХ
(Уривок з роману «ДОРОГА В ОДИН КІНЕЦЬ»)

… Люда була ровесницею Вадима. Вона не могла ні затьмарити, ні замінити, ні оживити романтичні образи дівчинки з серпня і жінки із грудня - цих мрій юного недосвідченого серця. Люда була просто реальна, земна. А ще, - Вадим відчував: з нею не обов'язково поспішати у відносини повністю дорослі, яких він ще не знав, але інтуїтивно розумів, що це вже якийсь новий і надто серйозний етап стосунків. Він, ще не пізнавши інших, з насолодою пив дивовижний нектар відносин платонічних, котрі не зобов’язують до якоїсь відповідальності, і був цілком щасливим.

Якось в один із останніх днів бабиного літа, вони сиділи на своїй лавці в парку і милувалися барвами дивовижної цього року осені.

- А уяви, як гарно зараз у лісі! - Люда підкидала на долоньці витонченої форми каштан, що Вадим, жартуючи, подарував їй, і мрійливо проводжала поглядом єдиний і останній політ померлого листя.

- А ось іще! Людо, глянь який чудовий! Якраз кольору твоїх очей! - Вадим поклав їй на долоню ще один яскравий плід осені. - А й справді! Поїхали до лісу. Я знаю класне місце. - Навколишній світ цього дня був такий дивовижно красивий і спокусливо кликав до шаленості.

Вони вийшли на безлюдній зупинці у діброві, куди з дитинства Вадим з друзями часто ходили в походи. Було неймовірно тихо, лише шелест падаючого жовтого листа та інколи пташиний голос порушували царствений спокій природи, що готувалася до зимового сну. Товстий килим із сухого листя кликав зупинитися і присісти, аби шелестом кроків не турбувати цю дивовижну тишу.

Вони разом опустилися на м’яке ложе і довго мовчки сиділи обійнявшись, в солодкому захваті від відчуття тепла одне одного в прохолодному лісі. Потім цілувалися лише дотиком вуст, боячись різким, неконтрольованим поривом порушити божественну гармонію навколо. А листя тихо і повільно падало з дерев, наполегливо, мов змій-спокусник, стелячи вже ложе, - не кохання, а плотської любові, але ці двоє і так були щасливі. Хіба ж від добра добро шукають? …


Електронна російськомовна версія роману Володимира Брянцева "ДОРОГА В ОДИН КІНЕЦЬ" - на ресурсах: ЛітРес, Андронум та ін.