Персональный крест Украиноязычная версия

Владимир Брянцев
Текст на русском языке - по ссылке:

http://www.proza.ru/2019/10/04/1014


Щоб бути не «особиною», а особистістю, інколи достатньо бути просто не таким, як усі. І для того, хто таким себе вважає, рятівна істина десь посередині його амбіцій. Адже, якщо особистісь спробує хоч на вершок піднятися вище загальноприйнятого в соціумі колективного «плінтуса», то в кращому випадку отримає тавро «відщепенець». А в гіршому - начепить плебс їй на голову терновий вінець «месії», щоб вже згодом в екзальтації волати: «Розіпни його, Пілате! Розіпни!». І поволочить та особистість свій хрест на свою Голгофу.


... Вони довго мовчки сиділи, думаючи кожен про своє.

- Ось що я тобі скажу, Вадиме, - нарешті тихим голосом перервав мовчанку, що вже надто затяглася, Ігор. - Нам з тобою «пощастило» (він криво посміхнувся) народитися в країні, де кожному визначено колію і з колії цієї - нікуди. Будь, як усі, не рипайся, зайвого не базікай, і колія ця кривулятиме по багнюці твого життя до старості. Ну, а хочеш прямішу, рівнішу доріжку, тоді давай по комсомольській, а потім і по партійній лінії. Але там вже, як у прислів'ї: «З вовками жити - по-вовчому вити». Пам'ятаю, ти казав, що граєш на гітарі пісні Висоцького?

Ігор знову замовк. Потім різко повернувся лицем до Вадима і заговорив нервово, ловлячи погляд друга:

- У Висоцького є такі слова: «Я согласен багать в табуне, но не под седлом и без узды». Оце якраз по мені, Вадиме, і, як бачу, ти з тієї ж когорти, тільки не притерся ще, маєшся в душевних метаннях. Але ти вже зробив свій перший дуже важливий крок, коли не погодився стати стукачем в обмін на своє прохання перевести до автовзводу. Тільки ж у них, Вадиме, просити не можна! Ніяк не можна! Ці гниди свого не упустять, схоплять за зябра мертвою хваткою. Ти ж залишився вільним - це головне. Але за все в житті доводиться платити, і теперішній твій стан - це плата, Вадиме. Плата за свободу цю, за те, що залишився тим, ким і відчуваєш себе, - особистістю ...

http://proza.ru/2020/11/14/373

(Із роману Володимира Брянцева «ДОРОГА В ОДИН КОНЕЦ»


Електронна російськомовна версія твору - на ресурсах електронних книг: ЛітРес, Андронум та ін.